Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

"Πράσινο" στις εφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία δανειοληπτών


"Πράσινο" στις εφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία δανειοληπτών

"Πράσινο" στις εφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία δανειοληπτών
Πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών θα δίνουν πλέον οι εφορίες με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, απευθυνόμενη στους δανειολήπτες, υποστηρίζει ότι "είναι μονόδρομος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ένταξή τους στο ν.3869/2010, αφού κατανοήσουν ότι θα προσέλθουν στην χρήση του με ειλικρινή οικονομικά στοιχεία".
Τα δικαιώματα που αποκτούν οι πιστωτές
Οι πιστωτές θα είναι πλέον σε θέση να ζητήσουν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των οφειλετών τους μέσω των εφοριών. Η Ένωση υπογραμμίζει ότι είναι απαιτητό στην κατάθεση της εξωδικαστικής αίτησης να μην είναι ψευδή τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη. Τώρα πλέον, πέρα από το νόμο, η υπ' αριθμόν 126/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τονίζει κατηγορηματικά πλέον ότι έχει δικαίωμα ο δανειστής να ζητήσει από την Φορολογική Αρχή, να μάθει για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογούμενου οφειλέτη, "σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ.3 του Ν.3869/2010, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή του ή μη".
"Ο οφειλέτης, αν δεν επιθυμεί τη χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων στον πιστωτή του, οφείλει να παραιτηθεί από την αίτηση του για ρύθμιση των χρεών του", σημειώνει η ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: