Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Θα δοθεί νέα παράταση στην άρση των πλειστηριασμών ακινήτων

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 16:18

Θα δοθεί νέα παράταση στην άρση των πλειστηριασμών ακινήτων


Οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση της ρύθμισης για αναστολή των πλειστηριασμών στα ακίνητα έδειξαν την αλλαγή του κλίματος.

Γράφει:  

Οι αντιδράσεις για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τραπεζών αναφορικά με την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών ακόμη και στην πρώτη κατοικία, θέμα που αποκάλυψε την Παρασκευή η FMVoice.gr και ο «Ελεύθερος Τύπος» ήταν μαζικές.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης με τις οποίες είχε επικοινωνία η FMVoice.gr ήταν κατηγορηματικές: «είναι απόφαση της κυβέρνησης να ανανεωθεί ν αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων».
Ο ισχύον νόμος απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012. Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει να μειωθεί το ποσό αυτό σταδιακά.
Επίσης, από την μέγγενη του πλειστηριασμού γλιτώνουν και όσοι προσφεύγουν στον νόµο 3869/2010 για τη δικαστική ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Με βάση το «νόμο Κατσέλη» δεν εκποιείται πρώτη κατοικία εφόσον ρυθμιστεί ποσό μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της. Το 2011, για τις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται η απαγόρευση, βγήκαν στο σφυρί με δικαστικές αποφάσεις πάνω από 44.000 ακίνητα αξίας 4,5-5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως, για εμπορικά ακίνητα, αλλά και κατοικίες που δεν ήταν η μοναδική στέγη του ιδιοκτήτη και η εμπορική αξία τους υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: