Φουσκωμένα φτάνουν τα σημειώματα του ΦΑΠ

Της Ελένης Κωσταρέλου

Ενώπιον του εφόρου θα βρεθούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που παρέλαβαν φουσκωμένο σημείωμα πληρωμής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.



Περίπου 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Μόνο που αρκετά εξ αυτών εμπεριέχουν σοβαρά λάθη, τα οποία μπορεί να οφείλονται στους ίδιους ή στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Η διόρθωση των λαθών θα ξεκινήσει με το νέο έτος, οπότε θα περικοπούν και τα αναμενόμενα έσοδα περίπου 340 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει η τρόικα.

Μέσα στον Γενάρη θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα και σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πιάστηκαν στη φάκα από περιουσία αξίας 200.000 ευρώ και εκ των οποίων αναμένουν να εισπράξουν περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος διαφωνεί με τα στοιχεία των ακινήτων που αποτυπώνονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα, τότε μπορεί να προχωρήσει στη διόρθωσή τους ή να ζητήσει απαλλαγή. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα «7» βήματα που πρέπει να κάνουν είναι:

1. Υποβολή στην Εφορία νέας δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους στο οποίο αφορά. Δεδομένου ότι τώρα αποστέλλονται σημειώματα για το 2010, δηλαδή για τα ακίνητα που υπήρχαν στην κατοχή του φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου 2011, η νέα δήλωση υποβάλλεται για αυτό το έτος.

2. Η δήλωση εκκαθαρίζεται εντός διμήνου, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

3. Οι διορθώσεις αφορούν προσθήκη ή διαγραφή ακινήτου ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, καθώς και τροποποίηση στοιχείων ακινήτου.

4. Στο πεδίο σημειώσεις φορολογούμενου (1η σελίδα εντύπου) αναγράφεται ο λόγος μεταβολής, τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου εφόσον υπάρχει, καθώς και η προσκόμιση των παραστατικών.

5. Σε ανακλητική δήλωση την απόφαση αποδοχής της λαμβάνει ο έφορος. Αν δεν γίνει αποδεκτή, η Εφορία ενημερώνει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον διοικητικού πρωτοδικείου.

6. Αν υπάρχει απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τον ΦΑΠ απαιτείται η υποβολή αίτησης επανεκκαθάρισης στην Εφορία. Την απόφαση αποδοχής ή μη λαμβάνει ο έφορος. Αν το αίτημα γίνει αποδεκτό πραγματοποιείται νέα εκκαθάριση της δήλωσης και, αν δεν γίνει αποδεκτό, η Εφορία ενημερώνει με επιστολή τον φορολογούμενο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον διοικητικού πρωτοδικείου.

7. Αν αμφισβητείται η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων, όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου που αναγράφονται είναι ορθά, τότε ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει αίτηση στην Εφορία, με το αντίστοιχο έντυπο προσδιορισμού αξίας περιουσιακού δικαιώματος ΦΑΠ.

Ο έφορος αποφασίζει την αποδοχή ή μη της αίτησης. Αν η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή, λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, η ορθή εκκαθάριση πραγματοποιείται, μετά τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη ΓΓΠΣ, κατόπιν ενημέρωσης από τον έφορο.
30/12/2012