Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταβολή των δόσεων του προστίμου για τους ημιυπαίθριους

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταβολή των δόσεων του προστίμου για τους ημιυπαίθριους



Έκπτωση 8% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής από τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων κατά το χρόνο καταβολής της δεύτερης δόσης του ειδικού προστίμου για τη διατήρηση τους, προβλέπει διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ποινική προστασία του Περιβάλλοντος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Προβλέπεται, εξάλλου, ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του εν λόγω ειδικού προστίμου παρατείνεται για ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, για την περίπτωση που έχει αποσταλεί μέχρι την 23.12.2011 το ειδικό έντυπο υπολογισμού του προστίμου και εφόσον καταβληθούν και προσαυξήσεις 2% επί του ποσού της πρώτης δόσης.

Στην περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί μέχρι 23.12.2011 το ειδικό έντυπο υπολογισμού του προστίμου, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης είναι δύο μήνες από την αποστολή του ειδικού εντύπου υπολογισμού του και πάντως το αργότερο μέχρι την 31.3.2012.




Πηγή: www.express.gr

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Προτείνει το άνοιγμα του επαγγέλματος για ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές, αναλογιστές.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Προτείνει το άνοιγμα του επαγγέλματος για ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές, αναλογιστές.

Friday January 13, 2012 07:00 AM


Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα επαγγέλματα των Αναλογιστών, Ορκωτών Εκτιμητών, Λογιστών-Φοροτεχνικών και ομάδας αδειοδοτούμενων επαγγελμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων (άρθρο 23 παρ. 3 του Ν. 3959/2011), κατά τη σημερινή της Συνεδρίαση γνωμοδότησε επί αιτημάτων των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργείων, για τη διατήρηση ή μη περιορισμών ή/και προηγούμενης διοικητικής άδειας (άρθρο 3 του Ν. 3919/2011), αναφορικά με την άσκηση των επαγγελμάτων Αναλογιστών, Ορκωτών Εκτιμητών, Λογιστών-Φοροτεχνικών και ομάδας αδειοδοτούμενων επαγγελμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως ακολούθως:

ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ
  
    Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και δεν πληρούται η αρχή της αναλογικότητας για να διατηρήσουν οι ορκωτοί εκτιμητές τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο επάγγελμα (κλειστός αριθμός επαγγελματιών), στα αποκλειστικά δικαιώματα παροχής εκτιμητικών υπηρεσιών, στην απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από νομικά πρόσωπα και υπηκόους άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον καθορισμό αμοιβών (ποσοστό επί της αξίας ή/και προκαθορισμένο ποσό αμοιβής), οι οποίοι και πρέπει να αρθούν. Προτάθηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί η ρύθμιση της ανάθεσης εκτιμητικών εργασιών από το Σ.Ο.Ε. σε ορκωτό εκτιμητή δικής του επιλογής, να διευρυνθεί η βάση του Σ.Ο.Ε. με την εισδοχή φυσικών και νομικών προσώπων με προσόντα και πιστοποιήσεις αντίστοιχες με αυτές των ορκωτών εκτιμητών, και στη βάση διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων, ή διαφορετικά να αναγνωριστούν αντίστοιχες με το Σ.Ο.Ε. επαγγελματικές ενώσεις, καθώς και να δημιουργηθεί μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών ανά ειδικότητα.
  
  
    ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ
  
    Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και ότι δεν πληρούται η αρχή της αναλογικότητας για να διατηρήσουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς έκδοσης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση του επαγγέλματός τους. Αρκεί, προς τούτο, η διαδικασία αναγγελίας του άρθρου 3 του Ν.3919/2011. Προτάθηκε, επίσης, να παρασχεθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών και σε μη μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς και να επανεξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έναρξη λειτουργίας γραφείου και τη διαδικασία πιστοποίησης.
  
    ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΣ
  
    Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι δεν συντρέχουν, επίσης, οι ως άνω επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και ότι δεν πληρούται η αρχή της αναλογικότητας για τη διατήρηση του καθεστώτος έκδοσης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος του αναλογιστή. Αρκεί, προς τούτο, η διαδικασία αναγγελίας του άρθρου 3 του Ν.3919/2011. Προτάθηκε, ακόμη, να επανεξετασθεί το σύστημα διεξαγωγής των επαγγελματικών εξετάσεων, προς την κατεύθυνση του να ενισχυθεί ο ρόλος του κρατικού φορέα για να αποφεύγονται τυχόν ποσοτικοί φραγμοί εισόδου.
  
    ΟΠΛΑ – ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
  
    Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι στοιχειοθετείται υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, και κυρίως λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, και ότι πληρούνται τα κριτήρια της αρχής της αναλογικότητας για να διατηρηθεί το καθεστώς της προηγούμενης άδειας, αναφορικά με μια σειρά επαγγελμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που καλύπτουν την παρασκευή/κατασκευή και εμπορία: (α) όπλων, (β) εκρηκτικών υλών, (γ) γόμωσης φυσιγγίων, (δ) πυροτεχνίας και φωτοβολίδων, καθώς και τη λειτουργία και εργασία προσωπικού σε: (α) ιδιωτικές επιχειρήσεις ασφάλειας και (β) γραφεία έρευνας. Επεσήμανε, όμως, ότι επιβάλλεται να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα έως σήμερα δικαιολογητικά για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι κάτοχοι ΙΧ έχουν χρόνο να προσέλθουν στις ΔΟΥ μέχρι και τη  Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. 
 
Οι κάτοχοι ΙΧ έχουν χρόνο να προσέλθουν στις ΔΟΥ μέχρι και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, λόγω της αυξημένης προσέλευσης των πολιτών στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας, παρατείνεται μέχρι και την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 η καταβολή των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας καθώς και η θέση των οχημάτων σε ακινησία.
24h NewsRoom

Πως θα ρυθμίσετε τα χρέη σας.

Πως θα ρυθμίσετε τα χρέη σας.
1.    Ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων σε εφορία και τελωνεία.


Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη 10.1.2011 στην βουλή, και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη  εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο δίνει την δυνατότητα να πληρωθούν φόροι τέλη και λοιπές υποχρεώσεις που κατέστησαν ληξιπρόθεσμε, με ευνοϊκούς όρους και μείωση των προσαυξήσεων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι την ημέρα που θα κατατεθεί η ένταξη στην συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ποιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχέδιο νόμου, οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:
Καταβολή                                                 Απαλλαγή προσαυξήσεων
Εφ’ άπαξ                                                                  100%
Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις                                     90%
Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις                                   75%
Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις                                   60%
Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις                                  45%
Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις                                  25%

    Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση κατατίθεται μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2012. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ρυθμιστούν όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής και μετά την 29 Φεβρουαρίου 2012.

    Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της 1ης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών άνευ ειδοποίησης.

    Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100,00 ευρώ. Καθυστέρηση δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

    Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή θα παρασχεθεί η δυνατότητα ρύθμισης χρεών «που τελούν σε αναστολή είσπραξης» ή οφειλών που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών εφόσον τηρούνται οι όροι αυτών.

    Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.

    Τυχόν ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των οφειλετών για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανασταλούν, ενώ εάν τους έχουν ήδη επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης για το λόγο αυτό, τότε οι διαδικασίες εκτέλεσης των ποινών αυτών θα ανασταλούν ή θα διακοπούν.

    Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα ανασταλούν όλες οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους με την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αυτές αφορούν μόνο σε χρέη που ρυθμίζονται. Η αναστολή αυτή δεν θα ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

    Αν δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις ή δεν καταβληθούν η προτελευταία ή η τελευταία δόση χάνεται το ευεργέτημα της ρύθμισης.

    Σε κάθε περίπτωση οφειλέτη που θα χάνει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί θα επανέρχονται σε ισχύ και επιδιώκεται η είσπραξη του υπολοίπου της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα.

2.    Αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων οφειλετών του ΙΚΑ και νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων.

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή προς ψήφιση με την μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ταυτοχρόνως στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται ρύθμιση με βάση την οποία ενεργοποιείται για οφειλέτες προς το ΙΚΑ, η αυτόφωρη διαδικασία δίωξης, για οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα πρόσθετα τέλη.

Με τη νέα ρύθμιση κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές και οι επιβαρύνσεις που υπήρχαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Ακολούθως δίδεται στους οφειλέτες οι εξής εναλλακτικές ρυθμίσεις:

Καταβολή                                                                       Απαλλαγή προσαυξήσεων
Εφ’ άπαξ ή τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις                                100%
Σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις                                                      75%
Σε 9 ισόποσες μηνιαίες δόσεις                                                      50%


1) Εφάπαξ εξόφληση ή έως τρεις ισόποσες δόσεις με ταυτόχρονη έκπτωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

2) Εξόφληση σε έξι ισόποσες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις,

3) Εξόφληση σε εννέα ισόποσες δόσεις με έκπτωση ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

4) Ένταξη στη ρύθμιση του άρθρου 48, του νόμου 3943/11, με έκπτωση κατά 30% στα πρόσθετα τέλη μετά την κεφαλαιοποίηση της οφειλής μέχρι την 31.12.2011. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση ισχύει και για όσους έχουν ήδη υπαχθεί στο Α.48 του Ν. 3943/11.Σε παλαιότερη ρύθμιση (Ν. 3943/11, Α. 48) προβλεπόταν μόνο η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι την 31.12. 2010, ενώ στη ρύθμιση του Ν. 4019/11, προβλεπόταν η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31.12.10, με έκπτωση κατά 20% των πρόσθετων τελών.

Η νέα ρύθμιση ισχύει για όσους οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος παραμονής σε προηγούμενη ρύθμιση. Ή έχουν υπαχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση και είναι συνεπείς.

Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει πως συνεχίζει να ισχύει το άρθρο 48 του, Ν. 3943/11 όσον αφορά τα εξής:

Πρώτον. Το ποσό της δόσης σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% της κατά τα κατωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2010 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Εφόσον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ή μέρους αυτού δεν υφίστατο υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ταμείων μισθωτών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού, το καταβλητέο ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Δεύτερον. Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Σε περίπτωση που έχουν διακόψει την ασφάλιση τους στον Οργανισμό αυτόν, ως εισφορά θεωρείται η αντιστοιχούσα στην ασφαλιστική κατηγορία όπου βρίσκονταν κατά το χρόνο διακοπής της ασφάλισης.

Τρίτον. Για τους οφειλέτες των ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων - ανεξάρτητα απασχολούμενων, πλην ΟΑΕΕ, ισχύουν αναλόγως τα αναφερόμενα στην δεύτερη περίπτωση της παραγράφου αυτής, με εξαίρεση τη δόση που είναι μηνιαία και το ελάχιστο ποσό αυτής που ανέρχεται στα εκατό (100) ευρώ.


Επιμέλεια: Απόστολος Αλωνιάτης

Τακτοποίηση ημιυπαίθριων:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΕΛΛΑΔΑ

Τακτοποίηση ημιυπαίθριων: Παράταση για την πρώτη δόση του προστίμου
Τακτοποίηση ημιυπαίθριων: Παράταση για την πρώτη δόση του προστίμου
13/1/2012
Παράταση έως 31 Mαρτίου για όσους δεν πήραν ειδοποίηση για την πρώτη δόση του προστίμου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου για όλους τους υπόλοιπους που δεν πρόλαβαν να καταβάλουν τη δόση έως 31 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, η δόση θα πρέπει να πληρωθεί με προσαύξηση 2%.
H παράταση που δίνεται στους ιδιοκτήτες προβλέπεται σε τροπολογία που εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποινική προστασία του Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε αργά χτες βράδυ στη Bουλή. Mεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει ότι πλέον τα πρόστιμα για τις χωματερές και γενικότερα με τη διαχείριση των απορριμμάτων θα βαραίνουν τους OTA και τα νομικά πρόσωπα αυτών μέσω της παρακράτησης των κεντρικών κονδυλίων που προορίζονται γι' αυτούς. Aκόμα, με τις νέες ρυθμίσεις η ρύπανση του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα. Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο με δέκα χρόνια καθυστέρηση. Eπίσης, αναβαθμίζεται ο ρόλος των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Mε το ίδιο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πρόστιμα έως 100.000 € σε εταιρείες χωρίς φορολογικό πιστοποιητικό

Πρόστιμα έως 100.000 € σε εταιρείες χωρίς φορολογικό πιστοποιητικό

Thursday January 12, 2012 12:15 AM


Πρόστιμα έως 100.000 € σε εταιρείες χωρίς φορολογικό πιστοποιητικό

Η σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου που βρίσκετε ήδη στην βουλή: 

Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015


Άρθρο 4
Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων και της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών 
...
16.Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 82 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Στις ανώνυμες εταιρίες και στις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί φορολογικό πιστοποιητικό σύμφωνα με όσα ορίζονται ανωτέρω, διενεργείται κατά προτεραιότητα φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια φορολογική αρχή και επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση πρόστιμο από 1Θ.Θ00 Ευρώ έως 100.000 Ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει κατά την ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδο.»
 
Σημείωση a.a. 
Με την νομοθετική ρύθμιση αυτή το οικονομικό επιτελείο παρεμβαίνει βάναυσα και απροκάλυπτα στην ελεύθερη αγορά υπέρ των ελεγκτικών εταιριών και προωθεί την δημιουργία καρτέλ στο χώρο αυτό.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ.
Δεν μπορεί με νομοθετική ρύθμιση να αναγκάζει τις εταιρίες που ελέγχονται από πρώην "ορκωτούς"  να πληρώνουν για το φορολογικό πιστοποιητικό ή να τους επιβάλετε πρόστιμο απο το κράτος.
Αλήθεια την μίζα απο την πελατεία που θα έχουν άκοπα οι ελεγκτικές εταιρίας, θα την βάζουν στον κρατικό κορβανά ή θα την μοιράζονται τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών;
Μήπως με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα έξοδα του προεκλογικού τους αγώνα;;;;;;;!!!!!!
Δυστυχώς όσο και κάποιοι να προσπαθούν να μας πείσουν ότι προσπαθουν να αλλάξουν την χώρα, όσο οι φωτογραφικές νομοθετικές παρεμβάσεις δίνουν πελάτες σε συγκεκριμένες εταιρίες, η χώρα αυτή δεν αλλάζει.
Οι πολιτικοί μας δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από όσα παιρνά η χώρα μας αυτά τα χρόνια.
(που είναι υπεύθυνου οι ίδιοι με τις αποφάσεις που έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια).
 
Πως το λέει το άσμα:
"όλα τριγύρο αλλάξουν και όλα τα ίδια μένουν"
 
 
 

Υπό εξέταση το αίτημα για αναστολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού στις μισθώσεις.

Υπό εξέταση το αίτημα για αναστολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού στις μισθώσεις.

Thursday January 12, 2012 07:15 AM


THN αναστολή εφαρμογής του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης στις μισθώσεις ακινήτων άνω των 50 τ.μ. εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη. Υπενθυμίζεται ότι, από τις 9 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσκομίζουν ενεργειακά πιστοποιητικά στις εφορίες προκειμένου να νοικιάσουν ακίνητα, καθώς η σχετική υποχρέωση που ίσχυε από πέρυσι για τις αγοραπωλησίες επεκτείνεται και στις μισθώσεις. Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών κυμαίνεται από 1 - 2,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου. 

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το θέμα της περαιτέρω παράτασης μη εφαρμογής του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε μισθώσεις, όχι μόνον από πλευράς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από πλευράς των κοινοτικών μας υποχρεώσεων για ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της χώρας», αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργού. Στην ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης είχε επισημάνει ότι η οικονομική κρίση έχει θίξει σημαντικά την ελληνική κτηματαγορά και η υποχρεωτική έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει παράταση στην υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου.


Πηγή: Express.gr

Διευκρινίσεις για την από 09.01.2012 υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για όλες τις περιπτώσεις νέων συμβάσεων μίσθωσης κτιρίων ή τμημάτων αυτών

Αρ. πρωτ.: οικ. 382/12.1.2012

Διευκρινίσεις για την από 09.01.2012 υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για όλες τις περιπτώσεις νέων συμβάσεων μίσθωσης κτιρίων ή τμημάτων αυτών

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2012
Αρ. Πρωτ.: οικ. 382

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Λ. Μεσογείων 119
Ταχ. Κώδικας: 101 92 Αθήνα
Πληροφορίες:
Τηλ.:             210-6974742      
Fax: 210-6969708

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την από 09.01.2012 υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για όλες τις περιπτώσεις νέων συμβάσεων μίσθωσης κτιρίων ή τμημάτων αυτών

H παρούσα διευκρινιστική Εγκύκλιος εκδίδεται με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων και τη διευκόλυνση της λειτουργίας των αρμόδιων Δ.Ο.Υ., καθώς από τις 9 Ιανουαρίου 2012 η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ) ισχύει πλέον και για τις περιπτώσεις νέων συμβάσεων μίσθωσης μεμονωμένων ιδιοκτησιών κτιρίων ή τμημάτων αυτών, άνω των πενήντα (50) τ.μ., που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει στην περίπτωση ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε νέα μίσθωση κτιρίου ή τμήματος αυτού, η οποία καταρτίζεται για πρώτη φορά προς νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 14 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΦΕΚ 407 Β, 2010), «Σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται ενώπιον της ισχύον ΠΕΑ».

Συνεπώς, από τις 09.01.2012 οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δεν θα παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση, εάν δεν αναγράφεται σε αυτά ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και εάν δεν προσκομίζεται το πρωτότυπο ή γνήσιο αντίγραφο του ΠΕΑ για επίδειξη στη Δ.Ο.Υ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης.

Διευκρινίζονται περαιτέρω τα ακόλουθα:

- Η υποχρέωση αυτή ισχύει για όλες τις περιπτώσεις κτιρίων άνω των πενήντα (50) τ.μ., όλων των κατηγοριών και χρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3661/2008 (άρθρο 3 παρ. 4), όπως περαιτέρω διευκρινίστηκαν με την οικ. 2279/22.12.2010 Εγκύκλιό μας, δηλαδή εξαιρουμένων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, των κτιρίων αγροτικών χρήσεων (πλην κατοικιών), των εργαστηρίων, των κτιρίων αποθήκευσης, των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

- Ως ημερομηνία έναρξης της υποχρέωσης έκδοσης ΠΕΑ νοείται η ημερομηνία θεώρησης της σύμβασης από την οικεία Δ.Ο.Υ. και όχι η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης,

- Ανανέωση ή παράταση της σύμβασης μίσθωσης θεωρείται η περίπτωση όπου για το ίδιο ακίνητο εξακολουθεί να είναι ίδιος ο μισθωτής ανεξάρτητα από το ποσό του μισθίου

- Σε περίπτωση που ο μισθωτής ή τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που μισθώνεται μεταβληθούν, τότε πρόκειται για περίπτωση νέας σύμβασης και άρα απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ.

- Η διάρκεια ισχύος του ΠΕΑ είναι δέκα (10) έτη.

- Για το διάστημα των δέκα χρόνων ισχύος του ΠΕΑ (και εφόσον δεν έχει εκδοθεί νέο ΠΕΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο) χρησιμοποιείται το ίδιο ΠΕΑ και δεν απαιτείται η έκδοση νέου ΠΕΑ, για όσες περιπτώσεις νέων μισθώσεων προκύψουν.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από τις 9 Ιανουαρίου 2011 εκδίδονται ΠΕΑ σε όλες τις περιπτώσεις αγοράς-πώλησης ακινήτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια, καθώς και σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης ενιαίων κτιρίων, άνω των πενήντα (50) τ.μ., όλων των κατηγοριών και χρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν 3661/2008.


Η Ειδική Γραμματέας
Μαργαρίτα Καραβασίλη

"Microfinance (Μικροδάνεια)" - Ευνοϊκά δάνεια για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE

"Microfinance (Μικροδάνεια)" - Ευνοϊκά δάνεια για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE

Thursday January 12, 2012 12:15 AM


To "Microfinance (Μικροδάνεια)" είναι το 2ο χρηματοδοτικό μέσο στα πλαίσια της πρωτοβουλίας JΕΡΕΜΙΕ και αφορά στη χορήγηση δανείων έως 25.000 Ευρώ για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, που λειτουργούν από  την 1/1/2005. Τα δάνεια  χορηγούνται μέσω της Τράπεζας Alpha Bank με τραπεζικά κριτήρια. Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ορίζεται από το Alpha Προνομιακό Επιτόκιο πλέον περιθωρίου από 1,75 έως 5,00 εκατοστιαίων μονάδων, ανάλογα με τις προσφερόμενες εξασφαλίσεις. Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προϊόντος αυτού θα καταβάλλουν επιτόκιο μόνο για το 50% του δανείου, ποσό που αντιστοιχεί στην ιδιωτική συμμετοχή που συνεισφέρει η Τράπεζα. Το ποσό επιτοκίου που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Θα χορηγηθούν:
 •Επενδυτικά δάνεια για την απόκτηση υλικών και άυλων στοιχειών ενεργητικού.
 •Δάνεια για πρώτες ύλες, εμπορεύματα, υπηρεσίες κλπ, με σκοπό την ανάπτυξη και την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των μισθών, ενοικίων, και λοιπών λειτουργικών εξόδων που αφορούν την τρέχουσα λειτουργία μιας επιχείρησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων (πλην των κάτωθι εξαιρέσεων) οι οποίες πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
 •Έχουν συσταθεί και λειτουργούν μετά την 1/1/2005.
 •Είναι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Ορισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, απασχολούν λιγότερο από 10 εργαζομένους, σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.), εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών ή ενεργητικό έως Ευρώ 2 εκατ.
 •Έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.
 •Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, «περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».

Εξαιρούνται οι ακόλουθοι τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ): 

•Η παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικού ή αστυνομικού εξοπλισμού ή υποδομής και του εξοπλισμού ή της υποδομής που περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία των ανθρώπων (π.χ. σε φυλακές, κρατητήρια από οποιαδήποτε μορφή).
 •Τυχερά παιχνίδια και συναφής εξοπλισμός.
 •Παραγωγή, μεταποίηση ή διανομή καπνού.
 •Δραστηριότητες που αφορούν τα ζώντα ζώα για πειραματικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
 •Οι τομείς που θεωρούνται δεοντολογικά ή ηθικά αμφιλεγόμενη, π.χ. έρευνα για την ανθρώπινη κλωνοποίηση.
 •Η πρωτογενής παραγωγή των προϊόντων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και των γεωργικών προϊόντων, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα Ι της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
 •Εξαιρούνται, από τον κανονισμό De minimis, οι τομείς που παρουσιάζονται στο άρθρο 1 (CG) του Καν. ΕΚ αριθ. 1998/2006.
 •Επιπλέον εξαιρούνται οι «προβληματικές επιχειρήσεις» κατά την έννοια του άρθρου 2.1 των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων (ΕΕ C 244 της 1/10/2004, σ. 2), όπως μπορεί να έχει τροποποιηθεί ή αντικατασταθεί από μελλοντικές κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές.


Είδος ενίσχυσης:
 •Επιδότηση επιτοκίου - Εγγύηση Δανείου 

•Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας


Περιοχή εφαρμογής: Όλη η Ελλάδα

Τα επενδυτικά δάνεια θα χορηγούνται με βάση την τοποθεσία της επένδυσης, ενώ τα δάνεια που θα συνδέονται με την ανάπτυξη ή την επέκταση των δραστηριοτήτων, θα κατανεμηθούν με βάση την έδρα των επιλέξιμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα κονδύλια του προϋπολογισμού που παρουσιάζονται στον ανωτέρω πίνακα.

Σε ποιους απευθύνεται:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων (πλην των αναφερόμενων εξαιρέσεων),οι οποίες πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Έχουν συσταθεί και λειτουργούν μετά την 1.1.2005
Είναι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Ορισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, απασχολούν έως 10 εργαζομένους, σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.), εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών ή ενεργητικό έως Ευρώ 2 εκατ.
Έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας. 
Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, «περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».

Όροι και προϋποθέσεις:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων (πλην εξαιρέσεων) και κάθε νομικής μορφής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.) οι οποίες πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:
 •Έχουν συσταθεί και λειτουργούν μετά την 1/1/2005.
 •Είναι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Ορισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως: απασχολούν έως 10 εργαζομένους, σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.),εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών ή ενεργητικό έως 2 εκατ. Ευρώ
 •Έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.
 •Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, «περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».

Τι χρηματοδοτείται:

Χορηγούνται:
 •Επενδυτικά δάνεια για την απόκτηση υλικών και άυλων στοιχειών ενεργητικού.
 •Δάνεια για πρώτες ύλες, εμπορεύματα, υπηρεσίες κλπ., με σκοπό την ανάπτυξη και την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των μισθών, ενοικίων και λοιπών λειτουργικών εξόδων που αφορούν την τρέχουσα λειτουργία μιας επιχείρησης.

Τα δάνεια μπορεί να είναι ύψους από 5.000 έως και 25.000. Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ορίζεται από το Alpha Προνομιακό Επιτόκιο, πλέον περιθωρίου από 1,75 έως 5,00 εκατοστιαίων μονάδων, ανάλογα με τις προσφερόμενες εξασφαλίσεις. Λόγω συμμετοχής της Τραπέζης στο συγχρηματοδοτικό μηχανισμό JEREMIE το ανωτέρω επιτόκιο εφαρμόζεται μόνο στο 50% του δανείου, καθώς το υπόλοιπο 50% παρέχεται ΑΤΟΚΟ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η διάρκεια του δανείου είναι από 48 έως 60 μήνες συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος 12 μηνών (μόνο ως προς το κεφάλαιο). Η κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετάσχει περισσότερες της μιας φορές στη δράση, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος των δανείων που θα της χορηγηθούν δεν ξεπερνούν τα 25.000,00.

Παράδειγμα: Η αρτοποιία «Χ», η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, θέλει να επεκτείνει την δραστηριότητα της και στη παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί να αγοράσει καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος διαφοροποιείται από τον υφιστάμενο και επιπλέον πρώτες ύλες.

Για την ανεύρεση του κεφαλαίου που απαιτείται, μπορεί να απευθυνθεί σε ένα υποκατάστημα της Alpha bank, προσκομίζοντας συγκεκριμένο bussines plan καθώς και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Πληροφορίες για τη σύνταξη του αιτήματος θα δίνονται από τα εκάστοτε υποκαταστήματα. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνει με βάση τους τραπεζικούς όρους δανεισμού σε συνδυασμό με τους όρους της πρωτοβουλίας JEREMIE.Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάνει έως το 100% του σχεδίου, με βάση την αξιολόγηση της τράπεζας.

Προϋπολογισμός:  60.660.000
 •Δημόσια Δαπάνη: 30.300.000 εκατ. ευρώ
 •Ιδιωτική Συμμετοχή: 30.330.000 εκατ. ευρώ

Για το εν λόγω προϊόν ο επιλεχθείς Ενδιάμεσος Οργανισμός (Alpha Bank) θα συνεισφέρει αντίστοιχο με τη δημόσια δαπάνη ποσό (30,330 εκ. ), ώστε να επιμεριστεί ο κίνδυνος και να μειωθούν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις και τα επιτόκια για τη χορήγηση των δανείων.

Κατανομή προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια:
 •Αττική: 27.400.000 ευρώ
 •Κεντρική Μακεδονία: 12.400.000 ευρώ
 •Δυτική Μακεδονία: 1.180.000 ευρώ
 •Νότιο Αιγαίο: 300.000 ευρώ
 •Στερεά Ελλάδα: 1.020.000 ευρώ
 •Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: 18.360.000 ευρώ


Περίοδος υποβολής:

Από 30/11/2011 έως 31/8/2012 (εκτός εάν ο προϋπολογισμός του προγράμματος εξαντληθεί νωρίτερα)
έως εξαντλήσεως προϋπολογισμού

Πληροφορίες - Στοιχεία επικοινωνίαςΥποκαταστήματα Alpha Bank
Ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.alpha.gr
Τηλ801 11 3260000,             210 3260000      Ιστοσελίδα δημοσίευσης
http://www.alpha.gr/page/default.asp?id=8891
 

Ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτόφωρο για μεγαλοφειλέτες του ΙΚΑ


Ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.


Αυτόφωρο για μεγαλοφειλέτες του ΙΚΑ
Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή προς ψήφιση με την μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ταυτοχρόνως στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται ρύθμιση με βάση την οποία ενεργοποιείται για οφειλέτες προς το ΙΚΑ, η αυτόφωρη διαδικασία δίωξης, για οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα πρόσθετα τέλη.

Με τη νέα ρύθμιση κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές και οι επιβαρύνσεις που υπήρχαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Ακολούθως δίδεται στους οφειλέτες οι εξής εναλλακτικές ρυθμίσεις:

1) Εφάπαξ εξόφληση ή έως τρεις ισόποσες δόσεις με ταυτόχρονη έκπτωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

2) Εξόφληση σε έξι ισόποσες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις,

3) Εξόφληση σε εννέα ισόποσες δόσεις με έκπτωση ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

4) Ένταξη στη ρύθμιση του άρθρου 48, του νόμου 3943/11, με έκπτωση κατά 30% στα πρόσθετα τέλη μετά την κεφαλαιοποίηση της οφειλής μέχρι την 31.12.2011. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση ισχύει και για όσους έχουν ήδη υπαχθεί στο Α.48 του Ν. 3943/11.Σε παλαιότερη ρύθμιση (Ν. 3943/11, Α. 48) προβλεπόταν μόνο η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι την 31.12. 2010, ενώ στη ρύθμιση του Ν. 4019/11, προβλεπόταν η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31.12.10, με έκπτωση κατά 20% των πρόσθετων τελών.

Η νέα ρύθμιση ισχύει για όσους οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος παραμονής σε προηγούμενη ρύθμιση. Ή έχουν υπαχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση και είναι συνεπείς.

Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει πως συνεχίζει να ισχύει το άρθρο 48 του, Ν. 3943/11 όσον αφορά τα εξής:

Πρώτον. Το ποσό της δόσης σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% της κατά τα κατωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2010 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Εφόσον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ή μέρους αυτού δεν υφίστατο υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ταμείων μισθωτών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού, το καταβλητέο ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Δεύτερον. Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Σε περίπτωση που έχουν διακόψει την ασφάλιση τους στον Οργανισμό αυτόν, ως εισφορά θεωρείται η αντιστοιχούσα στην ασφαλιστική κατηγορία όπου βρίσκονταν κατά το χρόνο διακοπής της ασφάλισης.

Τρίτον. Για τους οφειλέτες των ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων - ανεξάρτητα απασχολούμενων, πλην ΟΑΕΕ, ισχύουν αναλόγως τα αναφερόμενα στην δεύτερη περίπτωση της παραγράφου αυτής, με εξαίρεση τη δόση που είναι μηνιαία και το ελάχιστο ποσό αυτής που ανέρχεται στα εκατό (100) ευρώ.

Πηγή Τα Νέα

Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2011

ΠΟΛ.1250/19.12.2011

Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2011

ΠΟΛ 1250

Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2011.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α΄/27−12−2005).

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία καθώς και να καθορίζει τον τρόπο υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

3. Την αριθ. Υ25/6.12.2011 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου» (ΦΕΚ 2792 Β΄/8−12−2011).

4. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, 

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011 (Ε9), παρατείνεται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012.


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ποιοι φορολογικοί παράδεισοι δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα

Ποιοι φορολογικοί παράδεισοι δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα

Τη λίστα με τους "φορολογικούς παραδείσους" επικαιροποίησε το υπουργείο ΟικονομικώνΤη λίστα με τους "φορολογικούς παραδείσους" επικαιροποίησε το υπουργείο Οικονομικών
Με απόφαση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου καθορίσθηκαν τα μη συνεργάσιμα -στο σκέλος της φορολογίας- κράτη για το έτος 2012. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται οι εξής χώρες:

1. Ανδόρα
2. Ανγκουίλα
3. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
4. Αρούμπα
5. Μπαχάμες
6. Μπαχρέιν
7. Μπαρμπάντος
8. Βερμούδες
9. Μπελίζ
10. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
11. Μπρουνέι
12. Νήσοι Κέιμαν
13. Νήσοι Κουκ
14. Κόστα Ρίκα
15. Χιλή
16. Ντομίνικα
17. Γιβραλτάρ
18. Γρενάδα
19. Γουατεμάλα
20. Γκέρνσεϋ
21. Νήσος Μαν
22. Τζέρσεϋ
23. Λίβανος
24. Λιβερία
25. Λιχτενστάιν
26. Μαλαισία
27. Νήσοι Μάρσαλ
28. Μοντσεράτ
29. Μαυρίκιος
30. Μονακό
31. Ναούρου
32. Ολλανδικές Αντίλλες
33. ΠΓΔΜ (FYROM)
34. Νιούε
35. Παναμάς
36. Φιλιππίνες
37. Αγία Λουκία
38. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
39. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
40. Σαμόα
41. Σεϋχέλλες
42. Σιγκαπούρη
43. Νήσοι Τέρκς και Κάικος
44. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ
45. Βανουάτου
46. Ουρουγουάη
47. Χόνγκ-Κόνγκ

Ρυθμίζονται δάνεια 30 δισ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίζονται δάνεια 30 δισ. ευρώ
Ρυθμίζονται δάνεια 30 δισ. ευρώ
Μαζικά είναι πλέον τα αιτήματα από νοικοκυριά και επαγγελματίες προς τις τράπεζες με τα οποία ζητούν ρύθμιση και αναχρηματοδότηση των οφειλών τους.
11/1/2012
Σε ρύθμιση δάνεια ύψους 25 με 30 δισ. ευρώ.
Μαζικά είναι πλέον τα αιτήματα από νοικοκυριά και επαγγελματίες προς τις τράπεζες με τα οποία ζητούν ρύθμιση και αναχρηματοδότηση των οφειλών τους. Την ίδια ώρα οι κόκκινες οφειλές έχουν πάρει φωτιά με τα δάνεια σε καθυστέρηση να ξεπερνούν στην πραγματικότητα τα 40δισ ευρώ.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι μέσα στο 2012 θα πάνε σε ρύθμιση στεγαστικά δάνεια ύψους 8 με 9δισ ευρώ, δηλαδή το 12% των υπολοίπων της στεγαστικής πίστης που στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 78,5δισ ευρώ.
Στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες οι συγκεντρώσεις οφειλών και οι αναχρηματοδοτήσεις με εγγύηση ακινήτου θα διαμορφωθούν στα 6δισ ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 18% των συνολικών υπολοίπων (στα 33,2δισ ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2011).
Ίδια είναι η εικόνα και στα ανοικτά δάνεια τα οποία έχουν δοθεί προς επαγγελματίες, καθώς το 30% των δανείων αυτών έχει ήδη αναχρηματοδοτηθεί ή βρίσκεται καθ΄ οδόν προς ρύθμιση. Τα υπόλοιπα της κατηγορίας αυτής, χωρίς να είναι καταγεγραμμένα, υπολογίζονται στα 25 με 30δισ ευρώ. Ήδη έχουν ρυθμιστεί περί τα 5δισ ευρώ και θα πάνε σε ρύθμιση άλλα τόσα.
Επίσης σε διαδικασία ρύθμισης θα έχει μπει μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδόν το 10% των επιχειρηματικών δανείων (συνολικά υπόλοιπα 121δισ ευρώ).
Ας σημειωθεί ότι από το 2010 και μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια (όλων των κατηγοριών) ύψους 25δισ ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το διάστημα Ιανουαρίου 2010- Ιουνίου 2011 είχαν ρυθμιστεί 126.000 στεγαστικά, 495.000 καταναλωτικά και 70.000 επιχειρηματικά δάνεια. Τα νούμερα αυτά στο τέλος του 2012, όπως όλα δείχνουν θα έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Μάλιστα σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες δέχονται σωρηδόν αιτήματα για ρύθμιση ή αναχρηματοδότηση οφειλών. Και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι έχουν αρχίσει να «σκάνε» τα ρυθμισμένα δάνεια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αδιέξοδη.
Ταυτόχρονα τα ποσοστά των καθυστερήσεων είναι εκρηκτικά. Στα στεγαστικά έχουν ξεπεράσει το 10% (αν υπολογιστούν και οι ρυθμίσεις) και ξεπερνούν τα 7,85δισ ευρώ οι καθυστερήσεις. Τα «κόκκινα» καταναλωτικά αντιπροσωπεύουν το 18% των υπολοίπων και ξεπερνούν τα 7δισ ευρώ, ενώ στα επιχειρηματικά επίσης το 17% με 18% είναι σε καθυστέρηση με «κόκκινες» οφειλές 22δισ ευρώ.

Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μέσω Taxisnet

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μέσω Taxisnet
Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μέσω Taxisnet
Το μέτρο ισχύει για φορολογικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής
12/1/2012
Της Μαρίας Βουργάνα
Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Taxisnet θα υποβάλουν πλέον οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει για φορολογικές περιόδους από 1ης Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, ενώ από την 1η Απριλίου 2012 αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα υποβάλονται και οι εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Οι αλλαγές στον τρόπο υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ προβλέπονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου. Σύμφωνα με την απόφαση:
1 Η περιοδική δήλωση ΦΠΑ πρέπει να υποβάλλεται μέχρι:
α) Την 26η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.
β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.
2 Ως φορολογική περίοδος ορίζεται:
Ο ημερολογιακός μήνας για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ και το ελληνικό δημόσιο.
Το ημερολογιακό τρίμηνο γι' αυτούς που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ, ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων.
3 Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2012 και εφεξής οι εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISΝΕΤ.
4 Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISΝΕΤ, ενώ οι δηλώσεις αυτές από 1.4.2012 υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISΝΕΤ.
5 Για φορολογικές περιόδους μέχρι 31.12.2010 οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή.
6 Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται στο Δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων φορολογικών προσαυξήσεων ή τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου στην περίπτωση εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση η περιοδική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, στις εξής περιπτώσεις:
Όταν ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.
Όταν η περιοδική δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στο φόρο.
Μετά από έγκριση του εφόρου, για υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά συντρέχει στην περίπτωση υποκειμένων που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.
Όταν το ειδικό δίκτυο TAXISNET δεν μπορεί και για όσο χρόνο αυτό δεν είναι δυνατόν, να αναγνωρίσει ως εμπρόθεσμη την υποβαλλόμενη περιοδική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή η περιοδική δήλωση μπορεί να υποβάλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

ΠΟΛ.1267/30.12.2011 
Χρόνος και τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ 

Αθήνα, 30.12.2011
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
I. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ 
ΤΜΗΜΑΤΑ Α' & Β'
2. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ 
ΤΜΗΜΑΤΑ Α'& Δ'
II. Γ.Γ.Π.Σ.
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο    
30η Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ    
ΤΜΗΜΑ Β'    

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 - 4 
Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ 
Πληροφορίες : Αικ. Καρύδα
Γ. Αναγνωστόπουλος 
Τηλέφωνο : 210 - 3647202-5 
FAX: 210 - 3645413

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΠΟΛ 1267

ΘΕΜΑ: «Χρόνος και τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ»

Α Π Ο Φ Α Σ Η 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις ακόλουθες διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (κύρωση με το ν.2859/2000 - ΦΕΚ 248 Α'/7.11.2000), όπως ισχύουν:
α) της παραγράφου 1 του άρθρου 35,
β) των παραγράφων, 9 περίπτωση α' και 11 του άρθρου 36,
γ) των παραγράφων, 1 περίπτωση α', 2, 3, 6 και 11 του άρθρου 38,
δ) των παραγράφων 2 και 6 του άρθρου 54,
ε) της παραγράφου 2 του άρθρου 59,
στ) της παραγράφου 3 του άρθρου 64.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α'/27.11.1995) και του ΠΔ 16/1989 (ΦΕΚ 6 Α'/5.1. 1989), περί αποδεικτικών εισπράξεως.

3. Τις διατάξεις των ακόλουθων αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών με αριθμό:
 
α) ΠΟΛ.1178/7.12.2010 (ΦΕΚ 1916 Β'/09.12.2010) «Εγγραφή νέων χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet». 

β) ΠΟΛ.1060/18.4.2006 (ΦΕΚ 568Β/08.05.2006) «Χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ».

γ) ΠΟΛ.1063/28.6.2004 (ΦΕΚ 1087Β/19.7.2004) «Προαιρετική υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου (TAXISnet), από τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.». 

δ) ΠΟΛ.1003/14.1.2004 (ΦΕΚ 132Β /29.01.2004) «Χρόνος υποβολής των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται μέσω TAXISnet για τις οποίες έχουν καταβληθεί λανθασμένα μικρότερα ποσά του χρεωστικού υπολοίπου». 

ε) ΠΟΛ.1019/4.2.2003 (ΦΕΚ 154Β'/13.2.2003) «Τύπος, περιεχόμενο, τρόπος και χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για υποκείμενους με βιβλία Α' ή Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., καθώς και της έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ, των υποκειμένων αυτών, των μη υποκειμένων ή απαλλασσομένων». 

στ) ΠΟΛ.1054/2.3.2001 (ΦΕΚ 215 Β'/05.02.2001) «Είσπραξη του ΦΠΑ που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με χρέωση Τραπεζικών λογαριασμών των υποκειμένων».

ζ) ΠΟΛ.1055/2.3.2001 (ΦΕΚ 215 Β'/05.02.2001) «Όροι και προϋποθέσεις υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με ηλεκτρονικά μέσα». 

η) ΠΟΛ.1257/14.11.2001 (ΦΕΚ 1578 Β'/29.11.2001) «Υποχρέωση υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου (TAXISnet)».

θ) ΠΟΛ.1005/8.1.1993 (ΦΕΚ 52 Β'/09.02.1993) «Τρόπος καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας στο δημόσιο από το λήπτη των αγαθών και υπηρεσιών», όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1115/23.3.1993 (ΦΕΚ 252 Β'/12.04.1993), ΑΥΟ ΠΟΛ.1214/19.9.1994 (ΦΕΚ 727 Β'/27.09.1994) και την ΑΥΟ ΠΟΛ.1380/21.12.2001 (ΦΕΚ 11 Β'/14.1.2002).

4. Το γεγονός ότι είναι δυνατή η υποβολή όλων των δηλώσεων ΦΠΑ με ηλεκτρονικό τρόπο.

5. Την υπ' αριθ Υ 25 (ΦΕΚ 2792/Β/8.12.11) Απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου».

6. Το γεγονός, ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε 

Άρθρο 1
Χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου.

1. Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος μέχρι:

α) Την 26η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο. 

β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.

2. Ως φορολογική περίοδος ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ και το ελληνικό δημόσιο και το ημερολογιακό τρίμηνο για αυτούς που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ, ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων.

3. Οι ανωτέρω προθεσμίες ισχύουν και για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις, για κάθε φορολογική περίοδο κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού τους σταδίου.

4. Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση που η δήλωση έναρξης, η δήλωση διακοπής υπαγομένων σε ΦΠΑ δραστηριοτήτων, η δήλωση οριστικής παύσης εργασιών, ή η δήλωση μεταβολών μετάταξης λόγω λύσης και θέσης σε εκκαθάριση, υποβάλλονται εμπρόθεσμα, σύμφωνα με το άρθρο 36.1.α, β και γ του Κώδικα ΦΠΑ, μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 26η του επόμενου μήνα από την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων.

5. Σε περίπτωση γενικής αργίας ή τοπικής αργίας, ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής μεταφέρονται την επόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

6. Σε περίπτωση θανάτου του λογιστή του υποκειμένου στο φόρο οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής, για τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας επήλθε το γεγονός αυτό, μεταφέρονται για 10 ημερολογιακές ημέρες. Οι περιοδικές δηλώσεις στην περίπτωση αυτή θα υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνει ότι είχε αναθέσει την παρακολούθηση και διαχείριση των φορολογικών του υποχρεώσεων στο θανόντα καθώς και την ημερομηνία του θανάτου αυτού.

7. Στις διατάξεις του άρθρου αυτού υπάγονται και οι εγκεκριμένοι αποθηκευτές και οι εγγεγραμμένοι παραλήπτες αγαθών που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Οι επιτηδευματίες αυτοί, που για την έκπτωση του ΦΠΑ που αναλογεί στις εισροές τους εφαρμόζουν τις ΑΥΟ Δ. 634/435/29.4.1993 (ΦΕΚ 343 Β'/12.5.1993) και Δ. 635/436/29.4.1993 (ΦΕΚ 343Β'/12.5.1993), υποβάλλουν και περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Άρθρο 2
Τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου.

1. Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2012 και εφεξής οι εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

2. Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, ενώ οι δηλώσεις αυτές από 1.4.2012 υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

3. Για φορολογικές περιόδους μέχρι 31.12.2010 οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή.

4. Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται στο δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων φορολογικών προσαυξήσεων, ή τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ στην περίπτωση εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση η περιοδική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

5. Ο ΦΠΑ που οφείλεται για ενδοκοινοτικές αποκτήσεις ή λήψη αγαθών ή υπηρεσιών που φορολογούνται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 14 του Κώδικα ΦΠΑ, από υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας, καταβάλλεται από τον εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας υπόχρεο στο φόρο με την περιοδική δήλωση που υποβάλλεται για τη φορολογική περίοδο κατά την οποία ο φόρος καθίσταται απαιτητός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 16 και 18 του Κώδικα ΦΠΑ. Με την ίδια περιοδική δήλωση ασκείται το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου, εφόσον και στο βαθμό που παρέχεται τέτοιο δικαίωμα.

6. Προκειμένου να αναγνωριστεί επιφύλαξη που έχει τεθεί σε περιοδική δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, απαιτείται η αποστολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εγγράφου με συστημένη επιστολή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι της επιφύλαξης.

Άρθρο 3
Διαδικασία υποβολής της περιοδικής δήλωσης με ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

1. Οι υποκείμενοι στο φόρο για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα πρέπει να εγγραφούν ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΑΥΟ ΠΟΛ.1178/7.12.2010 (ΦΕΚ 1916Β'/9.12.2010).

2. Για την καταβολή του χρεωστικού υπολοίπου των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, οι υποκείμενοι υποχρεούνται να δώσουν εντολή πληρωμής μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εν λόγω δηλώσεων, σε Τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή.

Η εντολή πληρωμής αφορά σε ανάληψη των εν λόγω ποσών από τους οικείους λογαριασμούς ή χρέωση των πιστωτικών καρτών και μεταφορά των ποσών αυτών μέσω του Διατραπεζικού συστήματος στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Μη ύπαρξη επαρκούς υπολοίπου στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιείται η καταβολή του φόρου ή επαρκούς πιστωτικού ορίου στην πιστωτική κάρτα ή εκ παραδρομής λανθασμένη εντολή ανάληψης ή χρέωσης μικρότερου του οφειλομένου ποσού, έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της δήλωσης που απεστάλη μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

3. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτής στο σύστημα TAXISnet, με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υποκείμενο μοναδικού αριθμού καταχώρησης της περιοδικής δήλωσης.

Ειδικά στην περίπτωση υποβολής χρεωστικής περιοδικής δήλωσης προκειμένου να θεωρείται η δήλωση αυτή ως υποβληθείσα απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής μέσω Τραπέζης μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία πληρωμής.

Άρθρο 4
Διαχείριση των περιοδικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. διαχειρίζεται τις δηλώσεις που παρελήφθησαν μέσω του συστήματος TAXISnet, όπως τις δηλώσεις που παρέλαβε σε έντυπη μορφή μηχανογραφικά μέσω TAXIS ή χειρόγραφα.

Η εκτύπωση των εν λόγω δηλώσεων υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ πιστοποιεί την υποβολή της δήλωσης και αποτελεί τίτλο εξόφλησης ή πίστωσης για χρήση από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση που για την ίδια φορολογική περίοδο έχει καταχωρηθεί περιοδική δήλωση μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και πριν την καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο η ίδια δήλωση υποβάλλεται και στη ΔΟΥ, απορρίπτεται η καταχωρηθείσα μέσω TAXISnet δήλωση.

Άρθρο 5
Υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ.

1. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις εξής περιπτώσεις:

α) Ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α'/31.3.2011).

β) Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στο φόρο.

γ) Μετά από έγκριση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., για υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά συντρέχει στην περίπτωση υποκειμένων που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.

δ) Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί πριν την ημερομηνία πληρωμής του χρεωστικού υπολοίπου αυτής, μέσω των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή η περιοδική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα προσκομίζοντας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το αποδεικτικό υποβολής της αρχικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

ε) Το ειδικό δίκτυο TAXISnet δεν μπορεί και για όσο χρόνο αυτό δεν είναι δυνατόν, να αναγνωρίσει ως εμπρόθεσμη την περιοδική δήλωση που υποβάλλεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 1. Στην περίπτωση αυτή η περιοδική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

στ) Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου TAXISnet να κάνει αποδεκτή την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων που αναγνωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπάρχει τεχνική αδυναμία πληρωμής αυτών μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Στην περίπτωση αυτή και μετά από έγγραφο που αποστέλλεται σε όλες τις Δ.Ο.Υ., η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

ζ) Εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης κατά παράταση της προθεσμίας υποβολής της, λόγω τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας.

η) Απόρριψης της περιοδικής δήλωσης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, λόγω λανθασμένης απόδοσης του χρεωστικού υπολοίπου, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
i. η περιοδική δήλωση είχε αρχικά καταχωρηθεί εμπρόθεσμα στο ειδικό δίκτυο TAXISnet,
ii. είχε δοθεί εμπρόθεσμα η ορθή εντολή πληρωμής στην τράπεζα,
iii. υπήρχε τουλάχιστον το ακριβές υπόλοιπο του χρεωστικού υπολοίπου της περιοδικής δήλωσης στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταβολή, την ημερομηνία πληρωμής.

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται εκ νέου η απορριφθείσα περιοδική δήλωση σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι και την πέμπτη (5η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία πρέπει να προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του TAXISnet, ενημερώνει τον υποκείμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, με ηλεκτρονική μέθοδο, για την απορριφθείσα δήλωση και το προς καταβολή ποσό.

2. Για την υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ σε έντυπη μορφή στις ΔΟΥ χρησιμοποιούνται είτε έντυπα που προεκτυπώνονται με μηχανογραφικά μέσα σύμφωνα με τις διατάξεις της ΑΥΟΠΟΛ.1177/7.5.1993 (ΦΕΚ 357Β'/17.5.1993), είτε τα έντυπα που αναρτώνται στις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία μπορεί να εκτυπώνονται σε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη μορφή.

3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις οι περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται σε τρία αντίτυπα.

4. Επίσης στις ανωτέρω περιπτώσεις όλα τα στοιχεία των δηλώσεων θα καταχωρούνται υποχρεωτικά από τις ΔΟΥ μέσω της εφαρμογής διαχείρισης δηλώσεων TAXIS.

Άρθρο 6
Αποδεικτικό υποβολής και καταβολής του φόρου.

1. Στην περίπτωση υποβολής περιοδικής δήλωσης σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ, για την οποία δεν προκύπτει ποσό για καταβολή, αποδεικτικό υποβολής αυτής αποτελεί το αντίτυπο με υπογραφή παραλαβής.

2. Όταν προκύπτει ποσό για καταβολή, αποδεικτικό καταβολής του φόρου αποτελεί:

α) Η ίδια η περιοδική δήλωση, εάν δεν εκδίδεται μηχανογραφικά ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης και εφόσον φέρει την υπογραφή του παραλαβόντος υπαλλήλου και του Ταμία (ο οποίος θέτει την υπηρεσιακή και ατομική του σφραγίδα), ή

β) Το ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης, εφόσον εκδίδεται μηχανογραφικά (μέσω του συστήματος TAXIS) και φέρει την υπογραφή του εκδότη και του Ταμία.

3. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της περιοδικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, απόδειξη για την υποβολή αποτελεί η εμφάνιση στην οθόνη της δήλωσης συσχετισμένης με το μοναδικό αριθμό καταχώρησης TAXIS και την ημερομηνία υποβολής της και αντίγραφο υποβολής αποτελεί η εκτύπωση αυτών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Στην περίπτωση που υπάρχει ποσό για καταβολή, η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής αποδεικνύεται από σχετική αναφορά που διατίθεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, η εκτύπωση της οποίας αποτελεί για τον υποκείμενο το αποδεικτικό καταβολής.

4. Η απόδειξη καταβολής του φόρου, μπορεί να αναπληρωθεί μόνο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 76 του Π.Δ. 16/89 (ΦΕΚ 6 Α'/5.1.1989).

Άρθρο 7
Αφετηρία για την επιβολή του προστίμου και τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου.

1. Ως αφετηρία για το χρόνο επιβολής του προστίμου στην περίπτωση της εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής αρχικών δηλώσεων, για τις οποίες υπάρχει σχετική υποχρέωση και δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α'/11.9.1997) όπως ισχύει, λαμβάνεται η επόμενη ημέρα της καταληκτικής προθεσμίας για την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης.

2. Ως αφετηρία για τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου στην περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής περιοδικής δήλωσης, για τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, λαμβάνεται η επόμενη ημέρα της καταληκτικής προθεσμίας για την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης.

3. Η προθεσμία κατά παράταση υποβολής εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης, για οποιοδήποτε λόγο, δεν ισχύει για τις εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις, για τις οποίες λαμβάνεται υπόψη η αρχική προθεσμία υποβολής όπως καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1, προκειμένου να υπολογιστεί ο πρόσθετος φόρος ανάλογα με τους μήνες καθυστέρησης, ανεξάρτητα από τις συμπίπτουσες αργίες.

Άρθρο 8
Δυνατότητα υποβολής της τροποποιητικής και εκπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης και των διορθωτικών και εκπρόθεσμων ανακεφαλαιωτικών πινάκων, μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Οι υπόχρεοι στο φόρο μπορούν, από 23.12.2011, να υποβάλλουν μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet:

α) Τις τροποποιητικές και εκπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1.1.2010 και εφεξής.

β) Τους διορθωτικούς ανακεφαλαιωτικούς πίνακες που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1.1.2010 και εφεξής και τους εκπρόθεσμους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής.

Άρθρο 9 
Κατάργηση διατάξεων.

Από 1.1.2012 καταργούνται:

α) Το άρθρο 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ.1005/8.1.1993.

β) Η ΑΥΟ ΠΟΛ.1214/19.9.1994.

γ) Η ΑΥΟ ΠΟΛ.1055/2.3.2001.

δ) Η ΑΥΟ ΠΟΛ.1257/14.11.2001 

ε) Tα άρθρα 1, 2, η περίπτωση ΙΙ α' της παραγράφου 2 του άρθρου 3, το άρθρο 4 εκτός της παραγράφου 4, καθώς και τα άρθρα 5 έως και 7 της ΑΥΟ ΠΟΛ.1019/4.2.2003.

στ) Η ΑΥΟ ΠΟΛ.1003/14.1.2004. 

ζ) Η ΑΥΟ ΠΟΛ.1063/28.6.2004. 

η) Η ΑΥΟ ΠΟΛ.1060/18.4.2006.

Άρθρο 10 
Έναρξης ισχύος

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από 1.1.2012. Ειδικά οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται μέσω TAXISnet από 23.12.2011.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ 
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ