Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος στους οικονομικά ασθενέστερους «Άλλο υπόγειο και άλλο ρετιρέ» για το χαράτσι της ΔΕΗ

Δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος στους οικονομικά ασθενέστερους

«Άλλο υπόγειο και άλλο ρετιρέ» για το χαράτσι της ΔΕΗ

 
 
Ανοιχτό ενδεχόμενο για υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων και με βάση τη χρήση του ακινήτου άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει διακοπή ρεύματος στους οικονομικά ασθενέστερους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι υπάρχει σχεδιασμός, στον υπολογισμό του τέλους, να προβλεφθούν και οι χρήσεις ακινήτου, «γιατί άλλο υπόγειο και άλλο ρετιρέ», και μάλιστα χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη παράλειψη «ατέλεια».

Επιπροσθέτως, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, τόνισε ότι δεν θα γίνει διακοπή ρεύματος στους οικονομικά αδύναμους και διευκρίνισε ότι σε αυτή την κατηγορία πολιτών υπάρχει «πολλαπλή διασφάλιση διακοπής», με δεδομένο ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα μη διακοπής στις οικείες εφορίες, ενώ, ακόμα και αν αποφασιστεί η διακοπή  ηλεκτροδότησης, έχουν δικαίωμα ένστασης. Ωστόσο, χαρακτήρισε το έκτακτο τέλος ως τον «πιο δίκαιο και αναλογικό νόμο».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να κάνουν μεταφορά παρόχου και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν επειδή οφείλουν μία δόση, θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς, κατόπιν εντολής που έδωσε ο ίδιος στις υπηρεσίες του.

Τέλος, ανέφερε ότι αρκετοί μεγαλοοφειλέτες, κυρίως επιχειρηματίες, προφασίζονται το υψηλό τέλος και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έχουν συσσωρευτεί και σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον τρόπο που μπορούν να ενσωματωθούν στο φορολογικό σύστημα, το έκτακτο τέλος και «προηγούμενοι φόροι που προϋπήρχαν και αδυνατούσε η κυβέρνηση να εισπράξει». 
 
πηγη: Πρώτο Θέμα

Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων
Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων
Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο.
16/1/2012 9:54:39 πμ
Της Μαρίας Βουργάνα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, να καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το οικονομικό επιτελείο που επιδιώκει την πολιτική συναίνεση, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα «ανοιχτά μέτωπα», όπως τους φόρους στα ακίνητα και τις φοροαπαλλαγές, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένο να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως του ΦΠΑ και των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.
«Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος, ενώ ειδικά για τους συντελεστές ΦΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού εγκριθεί από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Και τα δύο κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν:
1 Στην καθιέρωση ηλεκτρονικού καθολικού πόθεν έσχες μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενη φάση θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
• Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά. Ενα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.
• Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
2 Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο.
3 On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί. Επιπλέον, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται αντίστοιχη on line σύνδεση με τη ΓΓΠΣ. Το μέτρο αυτό καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.
4 Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Οι κοινωνικές απαλλαγές θα διατηρηθούν εφόσον κρίνονται σκόπιμες, αλλά μόνο υπέρ όσων πληρούν ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
5 Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο 900.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και το φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνονται το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και οι δαπάνες που πραγματοποιεί ο επιτηδευματίας σε μετρητά. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η διάταξη είναι αόριστη και γενική και θα πρέπει τα αντικειμενικά κριτήρια να λειτουργούν παράλληλα με το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος. Μάλιστα, στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης είναι μεγαλύτερο από το λογιστικό προσδιορισμό, δίνεται στην ελεγχόμενη επιχείρηση η δυνατότητα αμφισβήτησής του.
6 Ενας φόρος στα ακίνητα: Γίνονται σχεδιασμοί για την ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Εσχες -για οποιαδήποτε κατοικία- για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
7 Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.

Νέο σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ Νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, με τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Home Page :: Οικονομία

Νέο σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ
Νέο σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ
Νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, με τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών.
20/1/2012
Νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, με τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ) όλα τα ανοιχτά θέματα στο μέτωπο της φορολογίας επανεξετάζοντας τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τους συντελεστές ΦΠΑ, τις φοροαπαλλαγές, την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα καθώς και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος καλεί τα κόμματα να ξαναδούν ακόμη και τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί την τελευταία διετία με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί τη δημιουργία ενός φορολογικού πλαισίου το οποίο θα παρουσιασθεί στη τρόικα ενόψει του νέου δανειακού προγράμματος.
Το σχέδιο για το ΦΠΑ
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων βρίσκονται ψηλά στην αντζέντα του διαλόγου αφού η τρόικα πιέζει ασφυκτικά και διαπιστώνει σοβαρές καθυστερήσεις και αρρυθμίες. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ένα σχέδιο για την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ. Το μέτρο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προβλέπει την καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμός για κάθε επιτηδευματίας ο οποίος θα «κινείται» αποκλειστικά και μόνο για τις εισπράξεις και πληρωμές ΦΠΑ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο ΦΠΑ να εξοφλείται στην...ώρα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι:
  1. Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
  2. Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ θα εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες).
  3. Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ, το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε το προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.
  4. Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα θα αποτελεί προϊόν διακανονισμού. Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ΦΠΑ σε οποιονδήποτε διακανονισμό εξόφλησης του τιμολογίου (επιταγές, συναλλαγματικές κλπ.) Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη. Έτσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος. Βέβαια το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την άμεση διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που θα εκδίδεται το τιμολόγιο, η τράπεζα θα λαμβάνει γνώση και θα δεσμεύει ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ από τον προσωπικό λογαριασμό του εκδότη και θα το μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.
Για παράδειγμα, ένας έμπορος αγοράζει από τον προμηθευτή του εμπόρευμα αξίας 30.000 ευρώ και συμφωνούν η εξόφληση να γίνει με 6μηνες επιταγές. Στην περίπτωση αυτή, ο έμπορος μέσω του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει απευθείας ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ της συναλλαγής που είχε με τον προμηθευτή του. Έτσι με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει καθυστέρηση στην εξόφληση του ΦΠΑ και το Δημόσιο θα εισπράττει εγκαίρως το φόρο.
Διάλογος
Οι συζητήσεις για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη αναμένεται να στηριχθούν στα πορίσματα των δύο ομάδων τεχνικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δούλεψαν η μία για τη φορολογική πολιτική και η άλλη για τη φορολογική διοίκηση. Ο επικεφαλής της ομάδας για τη φορολογική διοίκηση είναι Χιλιανός, και σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα του φορολογικού συστήματος της χώρας του σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν και βάζει στο τραπέζι του διαλόγου τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος και νομικών προσώπων και στον ΦΠΑ θέλει εφόσον αποφασισθεί η μείωση τους να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα για τα ταμεία του Δημοσίου. Άλλωστε όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος «Όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο». Όσον αφορά στους τους συντελεστές ΦΠΑ ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι:
  1. Συντελεστές ΦΠΑ: Θα εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ με την Νέα Δημοκρατία να προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά προβλέπει τη μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή το 19% και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στο 13%. Το σχέδιο δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα
  2. Ένας φόρος στα ακίνητα: Θα εξεταστεί η ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Στο πλαίσιο του διαλόγου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής φόρου «κατοχής» και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.
  3. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι οι αντικειμενικές τιμές να αγγίξουν τις εμπορικές. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, και διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες για οποιαδήποτε κατοικία.
  4. Φορολογία Επιχειρήσεων. Τα κόμματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται στο 20%. Θα εξεταστεί η μείωση του συντελεστή στο 15% αλλά θα πρέπει να βρεθούν μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από τη ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών. Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
  5. Φορολογία φυσικών προσώπων: Αν και το οικονομικό επιτελείο δεν διατίθεται να ανοίξει το θέμα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ωστόσο θα το πράξουν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας. Θα ζητήσουν τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.
  6. Φοροαπαλλαγές. Στο θέμα των φοροαπαλλαγών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φαίνεται να έχουν ταυτόσημες απόψεις. Και από τις δυο πλευρές προτείνεται η θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
  7. Ηλεκτρονικό Πόθεν έσχες. Θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από το τρέχον έτος. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.
  8. Ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Με στόχο την περιστολή της έκδοσης και διακίνησης πλαστών τιμολογίων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο σύστημα αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις της Ν.Δ.
  9. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων .

Παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων

Παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων



Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 24 Ιανουαρίου
Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνήλθε στην Αθήνα αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πανελλαδική συνέχιση της αποχής των δικηγόρων, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 23 και 24 Ιανουαρίου 2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνέλθουν τα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους 63 Δικηγορικών Συλλόγων για να επικυρώσουν την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής.

Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά των διατάξεων εκείνων του άρθρου 6 που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιρειών, σε συνδυασμό προς τη θέσπιση του Κώδικα Διαφήμισης των Δικηγόρων.

Παράλληλα, οι δικηγόροι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους σε σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας» (επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης).

Τέλος, αναμένεται η συντονιστική επιτροπή να παραχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

newsbeast

Φορολογική ενημερότητα ακόμα και σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Φορολογική ενημερότητα ακόμα και σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Friday January 20, 2012 12:30 AM

Υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία της Λ. Κατσέλη
Υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία που κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη στο πολυνομοσχέδιο και αφορούσε στη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, σε υπόχρεους των οποίων τα χρέη προς το Δημόσιο είναι μικρότερα από τις επιστροφές που οφείλει το Δημόσιο προς αυτούς.

Ακόμη, υιοθετήθηκε και η δεύτερη από τις τρεις τροπολογίες της κ. Κατσέλη, που αφορούσε στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών που εισάγονται στη διαδικασία είσπραξης των εν λόγω οφειλών, δηλαδή στον έλεγχο των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών που επιστρατεύονται απ' το Δημόσιο στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται πως με το πολυνομοσχέδιο εισάγονται και έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου. Η περαίωση έχει ενοχλήσει την τρόικα και η Κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου με τους νεοεπιλεγόμενους τώρα ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών μέσα από διεθνώς παραδεκτές μεθόδους που προκύπτουν μέσα από τη βιβλιογραφία και μέσα από τη διεθνή πρακτική.



Πηγή: Newsbeast.gr

ΥΠΟΙΚ: Οι ΔΟΥ μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναστέλλουν τη διακοπή ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Οι ΔΟΥ μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναστέλλουν τη διακοπή ρεύματος
ΥΠΟΙΚ: Οι ΔΟΥ μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναστέλλουν τη διακοπή ρεύματος
19/1/2012
Τη δυνατότητα του προϊσταμένου ΔΟΥ να αναστέλλει την έκδοση εντολής διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και την εκτέλεση της εντολής διακοπής, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου, σχετικής με περίπτωση βαριά ασθενή στην Πάτρα που αδυνατούσε να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.

«Στην από 16.12.2011 πράξη νομοθετικού περιεχομένου ορίζονται ρητά οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να αναστέλλει την έκδοση εντολής διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και την εκτέλεση της εντολής διακοπής, καθώς και να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους, μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου.

Αναβολή για την ψήφιση έντεκα άρθρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβολή για την ψήφιση έντεκα άρθρων
Αναβολή για την ψήφιση έντεκα άρθρων
20/1/2012
Eντονες αντιδράσεις προκάλεσε η προσθήκη μέχρι και την τελευταία στιγμή σειράς τροπολογιών στο πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Eτσι, και για να αποφευχθεί η κλιμάκωση μιας νέας κυβερνητικής κρίσης, η ψήφιση 11 άρθρων αναβλήθηκε για την επόμενη Tρίτη. Aπό τα άρθρα αυτά, για τα 10 θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του KKE. Mετά από αυτές τις εξελίξεις η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Oλομέλεια της Bουλής ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση 23 άρθρων του νομοσχεδίου και τριών τροπολογιών. O Eυάγγ. Bενιζέλος απηύθυνε έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών, ζητώντας από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να υπερψηφίσουν τα άρθρα, σε μία προσπάθεια προβολής εικόνας εθνικής συνεννόησης.
Ως τέτοια άρθρα ήταν αυτά που αφορούν τα εμπόδια στην άμεση πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών και στη συγκρότηση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών χωρίς περιορισμούς.Xθες, με προσθήκη θεσπίστηκε η απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία.
Φορτηγά
«Kόκκινη κάρτα» έδειξε η τρόικα στο υπουργείο Yποδομών στη ρύθμιση για την απελευθέρωση των φορτηγών Δ.X. και συγκεκριμένα στον όρο που προβλέπει τη χορήγηση αδειών μόνο σε άτομα που προέρχονται από χώρες της E.E.Eτσι, κατατέθηκε από τον M. Bορίδη τροπολογία με την οποία απελευθερώνεται πλήρως η αγορά. Άμεση ήταν η αντίδραση των ιδιοκτήτων φορτηγών, που χαρακτηρίζουν «καταστροφή και ταφόπλακα όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά και για τις ευρωπαϊκές μεταφορές πιθανή υιοθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Mεταφορών των απαιτήσεων της τρόικας». Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της OΦAE, Aπόστολος Kενανίδης, επισημαίνει ότι Tούρκοι μεταφορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν εταιρείες στην Kομοτηνή εδώ και πολύ καιρό.
Aιχμές και για τα ταξί
Tην ιδία στιγμή, πληροφορίες θέλουν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να αντιμετώπισε με δυσαρέσκεια και το σχέδιο νόμου για τα ταξί, όμως επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα.

Πέντε ανατροπές στους μισθούς ζητά η τρόικα «Δεν υπάρχει χρόνος» για τις αλλαγές στα εργασιακά προειδοποιεί η τρόικα, ζητώντας άμεσα τη λήψη αποφάσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε ανατροπές στους μισθούς ζητά η τρόικα
Πέντε ανατροπές στους μισθούς ζητά η τρόικα
«Δεν υπάρχει χρόνος» για τις αλλαγές στα εργασιακά προειδοποιεί η τρόικα, ζητώντας άμεσα τη λήψη αποφάσεων.
20/1/2012
Του Γιώργου Γάτου
«Δεν έχετε χρόνο» είναι η προειδοποίηση που απευθύνει η τρόικα στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι -παρά τη βίαιη ακύρωση από στελέχη του ΠΑΜΕ της πρώτης συνάντησής τους (προχθές Τετάρτη)- επιδιώκουν να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου και να προλάβουν τυχόν νομοθετική παρέμβαση στα εργασιακά, σε συνάρτηση με το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών (την Τρίτη με τη γ.γ. Α. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρη και την Τετάρτη με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη, τη γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα και, εκ νέου, με την Α. Στρατινάκη με τη συμμετοχή του ειδικού γραμματέα για τις ΔΕΚΟ Γ. Κυριακού) ζήτησε την «άμεση λήψη αποφάσεων» απαιτώντας:
Να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εργασίας, επιπλέον δηλαδή των μειώσεων που ήδη έχουν γίνει, κατά 10% - 40%, μέσω ατομικών, ευέλικτων αλλά και 52 νέων επιχειρησιακών συμβάσεων για 17. 531 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ τα οποία παρουσιάστηκαν. Στο τραπέζι παραμένουν όλα τα θέματα που θέτει η τρόικα στη γνωστή επιστολή αν και για πολλά από αυτά (όπως για το 13ο και 14ο μισθό) δεν έγιναν, στις συναντήσεις, νέες ειδικές αναφορές.
Να καταργηθούν τα «κεκτημένα» - «κληρονομικά προνόμια» στις τράπεζες και στις υπό κρατικοποίηση ΔΕΚΟ με έμφαση στους Κανονισμούς Εργασίας για τους οποίους, όπως υπογραμμίστηκε, υπάρχει και ο δρόμος της καταγγελίας τους (κατά τα πρότυπα των συλλογικών συμβάσεων).
Να υπογράφονται ατομικές συμβάσεις από μηδενική βάση (χωρίς δηλαδή να εξακολουθούν να ισχύουν, μετά τη λήξη της εξάμηνης μετενέργειας, οι όροι των κλαδικών που, πάντως, αποτελούν και με τον ισχύοντα νόμο 1876 αντικείμενο διαπραγμάτευσης εργοδότη - εργαζομένων).
Να προσφεύγουν μόνο με κοινή συμφωνία στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας τα συνδικάτα και οι εργοδότες και να μην εκδίδονται αποφάσεις για τη διατήρηση όρων εργασίας, αλλά, μόνο για το ύψος των μισθών.
Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση στα επικουρικά Ταμεία και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Για το θέμα αυτό, το κλιμάκιο ζήτησε να συναντηθεί με τους εμπειρογνώμονες της Ν.Δ και του ΛΑ.Ο.Σ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή την οποία έχει συστήσει ο Γ. Κουτρουμάνης τονίζοντας ότι «οι αλλαγές στα επικουρικά, όπως και στους μισθούς, αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και για τη νέα δανειακή σύμβαση».
Εμπλοκή
Ο διάλογος της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς ακυρώθηκε, πάντως, λόγω της κατάληψης από μέλη του ΠΑΜΕ των γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ όπου είχε ξεκινήσει, λίγο νωρίτερα, η συνάντηση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος είχε αρχίσει να παρουσιάζει πρόταση που προέβλεπε την αναζήτηση μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, χωρίς καμία παρέμβαση στον κατώτατο μισθό ή στο 13ο και το 14ο μισθό, όταν 40 - 50 άτομα μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στη αίθουσα. Ακολούθησαν φραστικές επιθέσεις, ένταση, σπρωξίματα και τελικώς η κατάληψη προκαλώντας τη διακοπή της διαδικασίας.
Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου
«Να μην υπάρξει καμία ανατροπή στα μισθολογικά ... εργασιακά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» ζήτησε χθες το προεδρείο της ΓΣΕΕ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. «Ο κ. Παπανδρέου στηρίζει το διάλογο και δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος. Με το Γ. Παπανδρέου συναντήθηκαν και τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ η οποία υπέβαλε υπόμνημα ζητώντας όχι μείωση μισθών, αλλά, μείωση των εισφορών (με αντίβαρο την καθιέρωση εισφοράς 1 τις χιλίοις επί του τζίρου), των συντελεστών του ΦΠΑ, την παροχή φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.ά. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αρνήθηκε, πάντως, να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξηγώντας, σε επιστολή του, ότι «οποιαδήποτε κομματική παρεμβολή - προτροπή ή επιδιαιτησία σ' αυτή τη φάση δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό και κινδυνεύει να αποδειχθεί επιζήμια».
ΣΕΒ
«Η αλλεργία που καταφανώς προκαλεί στο ΚΚΕ ο κοινωνικός διάλογος ...όπως και κάθε μορφή διαλόγου... αποκαλύπτει την εμμονή του σε σταλινικές μεθόδους και τακτικές» ανακοίνωσε ο ΣΕΒ καταδικάζοντας τις κομματικές σκοπιμότητες.
ΓΣΕΕ
«Τέτοιου είδους πρακτικές, όπως του ΠΑΜΕ, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να δίνουν άλλοθι σε όσους σχεδιάζουν παρεμβάσεις στην ΕΓΣΣΕ οι οποίες θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους», ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζοντας ότι συζητά θέματα που άπτονται της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εισφορών με ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για τα Ταμεία και σε καμία περίπτωση την ΕΓΣΣΕ και το κόστος εργασίας (κατώτατο μισθό, ωριμάσεις, 13ο - 14ο μισθό)».
ΓΣΕΒΕΕ
«Η ΓΣΕΒΕΕ θα επιμείνει στη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου» επαναβεβαιώνοντας την απόφασή της «να προστατευθεί ο κατώτατος μισθός και ο 13ος και 14ος μισθός». «Δυστυχώς, κάποιοι (ΠΑΜΕ) δεν θέλησαν να συμβεί αυτό και διέκοψαν βίαια αυτήν τη διαδικασία».
ΕΣΣΕ
«Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε σ' ένα κοινωνικό πρωτόκολλο το οποίο θα έχει τη ρήτρα προστασίας της ΕΣΣΕ κι από εκεί και πέρα να συζητήσουμε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που είναι πάρα πολύ υψηλό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.
Γ. Κουτρουμάνης
Για αντιδημοκρατική συμπεριφορά κατηγόρησε, από το βήμα της Βουλής, το ΠΑΜΕ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης λέγοντας ότι «δεν είναι δημοκρατικό να εμποδίζεις τους άλλους να... συζητήσουν». «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα να μη συμμετέχεις, δεν μπορεί όμως, να προπηλακίζεις» συμπλήρωσε.

Πρόσβαση και άσκηση επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού

Πρόσβαση και άσκηση επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού

Friday January 20, 2012 12:45 AM


Σχετικά με τα δημοσιεύματα στον τύπο που αναφέρονται στην απελευθέρωση του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) ενημερώνει τα μέλη του και τους λογιστές φοροτεχνικούς ότι στην άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού δεν υπάρχουν αδικαιολόγητοι περιορισμοί που αφορούν στην πρόσβαση και στην άσκηση του σύμφωνα με τους περιορισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 2 του Ν 3919/2011 και δεν υφίσταται θέμα "ανοίγματος" ενός ήδη "ανοικτού επαγγέλματος"

Με το Ν. 2515/1997 και με το κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου αυτού εκδοθέν Π.Δ. 340/1998 θεσμοθετήθηκε το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού το οποίο ασκείται από κατόχους τίτλων οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης (απόφοιτοι Λυκείου και απόφοιτοι Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών) χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς να θίγονται επαγγελματικά δικαιώματα με βάση τις γνώσεις που παρέχει το σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν 3919/2011 αρμόδια διοικητική Αρχή για την πιστοποίηση των λογιστών φοροτεχνικών ορίζεται ρητά το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και ουδείς δύναται να ασκήσει το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού χωρίς την πιστοποίηση του ΟΕΕ ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει την άσκησή του .

ΠΗΓΗ:WWW.TAXHEAVEN.GR


Μειώνονται οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνονται οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Μειώνονται οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις θα χορηγείται υπό προϋποθέσεις.
19/1/2012
Μόνο όσοι οφειλέτες Δημοσίου αδυνατούν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις που μπορεί να φθάσουν και τις 60.
Αυτό προβλέπεται προσθήκη της τελευταίας στιγμής που έκανε στο πολυνομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου.
Έτσι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις θα χορηγείται υπό προϋποθέσεις.
Ειδικότερα η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ρυθμίζονται σε 49 έως 60 δόσεις με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων θα παρέχεται εφόσον οι φορολογούμενοι προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο. Τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει τα χρέη τους σε λιγότερους μήνες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες προκειμένου να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην εφορία τους μέχρι τι 29 Φεβρουαρίου. Οσοι πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο των χρεών τους θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Οι δόσεις σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που μπορούν να επιλέξουν οι οφειλέτες κλιμακώνονται ως εξής:
  • σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων.
  • σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.
  • σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.
  • σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων.
  • Όσοι αποδείξουν ότι βρίσκονται σε αδυναμία από σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.
Σημειώνεται ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 100 ευρώ.
Εξάλλου ανοίγει την επόμενη Τετάρτη ο διάλογος με τα κόμματα για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη με την οποία τους καλεί να ορίσουν τους εκπροσώπους που θα συμμετάσχουν στο διάλογο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο τραπέζι του διαλόγου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών χθες από τη Βουλή, βρίσκονται ακόμη και φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί τα τελευταία δυο χρόνια. «Στην πραγματικότητα έχουμε να απαντήσουμε σε 15-20 πολύ μεγάλα ερωτήματα, για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, το ΦΠΑ, το φόρο επί του κεφαλαίου και σε άλλα δέκα ερωτήματα για τη φορολογική διοίκηση».

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται ο ΦΠΑ στην ώρα του


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΚΥΡΙΑΚH 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΑΡΘΡΟ
Απόστολος Αλωνιάτης*

Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται ο ΦΠΑ στην ώρα του
Σ
ΤΙΣ σημερινές δύσκολες συνθήκες, τόσο από οικονο­μικής πλευράς όσο και από πλευράς ρευστότητας, η μη πληρωμή του ΦΠΑ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα δημοσιονομικά μας. Μία από τις κύριες ευθύνες, η αντικα­τάσταση του ρευστού από επιταγές. Τη μέθοδο αυτή εφαρ­μόζουν τα μεγάλα μαγαζιά και οι αλυσίδες λιανικής, και όχι μόνο, πληρώνοντας με οκτάμηνες και δεκάμηνες επιταγές και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: εκείνοι που εισπράτ­τουν το μετρητό να πληρώνουν με επιταγές και οι μικροε­παγγελματίες να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ γίνει κατανοητό ότι ο ΦΠΑ δεν είναι αντικείμενο της συναλλαγής, αλλά ένας φόρος που εισπράττεται από την επιχείρηση για να αποδοθεί από αυτή στο κράτος. Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό;
ΟΛΟΙ ΟΙ επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρουμένων βιβλίων, να υποβάλ­λουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη συγκεντρώνονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο τρίμηνο, τα οποία δεν θα μπορεί να αποπληρώσει ο φορο­λογούμενος.
Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί αντικεί­μενο διακανονισμού. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ειδική ρύθμιση με την οποία δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμ­βάνεται σε οποιονδήποτε διακανονισμό (επιταγές, συναλ­λαγματικές κ.λπ.) η αξία του ΦΠΑ. Ολοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) να υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
1. ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Ολες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις, εφόσον υπερ­βαίνουν το ποσό των 300 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Το ήδη υπάρχον όριο (Ν. 3842/2010) είναι 1.500 ευρώ, το οποίο ειδικά για το 2011 αυξήθηκε στα 3.000 ευρώ. Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας τον ΦΠΑ στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.
2. ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Οπως προαναφέρεται, ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα πρέπει πλέ­ον να αποτελεί αντικείμενο διακανονισμού. Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου υποχρεούται όπως καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής σε ειδικό επαγγελματικό λογα­ριασμό του εκδότη μέχρι την πέμπτη ημέρα του επόμενου μήνα από τη συναλλαγή. Για τον έλεγχο των συναλλαγών αυτών προτείνεται η ενεργοποίηση της διάταξης του Ν. 3842/2010 για την ηλεκτρονική διαβίβαση των εκδιδομένων φορολογικών στοιχείων σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ στοιχεία αξίας άνω των 1.000 ευρώ -και όχι τα άνω των 3.000 ευρώ-, θα διαβιβάζονται άμεσα εφόσον εκδίδονται ηλεκτρονικά ή εντός τριών εργάσιμων ημερών εφόσον εκδίδονται χειρόγραφα. Η μη διαβίβαση αυτών θα τιμωρείται με πρόστιμο. Ολες οι συναλλαγές μεταξύ επιχει­ρήσεων, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών. Το ήδη υπάρχον όριο των 3.000 ευρώ θεω­ρείται πολύ μεγάλο. Είναι σίγουρο ότι στα αρχικά βήματα το μέτρο θα προκαλέσει προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η αγορά σε ό,τι αφορά την από­δοση του ΦΠΑ. Ετσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώ­λειες ΦΠΑ από το κράτος.
*Ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος - φοροτεχνικός

Αλλαγές στην φορολογική σας ενημέρωση

Λόγο της απεργίας των δημοσιογράφων σήμερα 17.1 και αυριο 18.1 επέρχονται αλλάγες στην φορολογική σας ενημέρωση.

1. Η εκπομπή "PROSVASIS στην φορολογία", με τους Χάρη Τσοχαντάρη και Απόστολο Αλωνιάτη, που μεταδίδεται μέσα απο την ιστοσελίδα www.fmvoice.gr, κάθε Τετάρτη 14:00 με 15:00, δεν θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα.

2. Η φορολογική σας ενημέρωση μέσα από το κανάλι  BLUE SKY, κάθε Τετάρτη 9:00 με 11:00 π.μ. στο BLUE SKY ECONOMY με την  Νατάσα Σπαντιδάκη και τον Απόστολος Αλωνιάτης,θα είναι κοντά σας την Πέμπτη 9:00 με 11:00.


Συντονιστείτε!!!!

Νέες αλλαγές στους φόρους του 2012

Νέες αλλαγές στους φόρους του 2012

Για ακόμη μια φορά, το φορολογικό σύστημα μεταβάλλεται σε βασικά του σημείαΓια ακόμη μια φορά, το φορολογικό σύστημα μεταβάλλεται σε βασικά του σημεία
Για ακόμη μια φορά, το φορολογικό σύστημα μεταβάλλεται σε βασικά του σημεία. Με αρκετή καθυστέρηση, λόγω των πολιτικών εξελίξεων του περασμένου φθινοπώρου, αλλά και άλλων προτεραιοτήτων στην οικονομία, το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να αποστείλει μέσα στην εβδομάδα πρόσκληση προς τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς, με σκοπό να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τις προωθούμενες αλλαγές.
Στο κτίριο της οδού Νίκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άρχισε χθες, και θα συνεχίσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, συσκέψεις με τους συνεργάτες του, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να καταλήξει στο πακέτο προτάσεων, που θα παρουσιάσει στο διάλογο. Πέραν της ευρύτερης συμφωνίας, επιδιωκόμενος στόχος είναι και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό.
Ποιες είναι, όμως, οι αλλαγές, που προωθούνται; Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr, το πακέτο αλλαγών, που εξετάζεται, είναι το εξής:
  • Κατάργηση - στο τραπέζι του διαλόγου - όλων των φοροαπαλλαγών, ώστε να επανεξεταστούν εκ του μηδενός. Στόχος είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν λιγότερων.
  • Δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου, η εφαρμογή του οποίου "σέρνεται" από το 2005 ! Με αυτό, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουμε όλα τα - κινητά και ακίνητα - περιουσιακά μας στοιχεία κάθε χρόνο, ώστε να ελέγχονται σε συνδυασμό με τα εισοδήματά μας.
  • Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα ει δυνατόν σε έναν, ώστε να απλοποιηθεί και η διαδικασία είσπραξής τους (να θυμίσω τις καθυστερήσεις στην είσπραξη του ΕΤΑΚ). Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η επιβολή του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στόχος είναι στο νέο τέλος να ενσωματωθούν και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
  • Νέος τρόπος είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, μέσω της - επίσης πολυαναμενόμενης - απευθείας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, πέραν της απλοποίησης της διαδικασίας, εκτιμάται πως θα περιοριστεί σημαντικά η φοροκλοπή.
  • Στην ίδια κατεύθυνση, στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις για τη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α., χωρίς, όμως, να έχουν γίνει ακόμα αποδεκτές.
  • Απλοποίηση, τελικά, και όχι κατάργηση του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αλλά και βελτίωση της διαδικασίας και του τρόπου υπολογισμού των προστίμων. 


24h NewsRoom
 
Η αντιπρόταση της ΝΔ στο φορολογικό του Βενιζέλου
 Για «υφεσιακές και ως εκ τούτου αναποτελεσματικές» προτάσεις του κ. Βενιζέλου, κάνουν λόγο στη Συγγρού.
Με την παρουσίαση ενός ολοκληρομένου νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα απαντά -όπως σημειώνουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Α.Σαμαρά- στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, θα απαντήσει η ΝΔ στις προτάσεις που γνωστοποίησε ο Ευαγ.Βενιζέλος στα πολιτικά κόμματα. Στην Συγγρού μιλούν για «δήθεν προτάσεις της τρόικας» που περιλαμβάνει η πρόταση του κ.Βενιζέλου και οι οποίες«εκ των πραγμάτων είναι υφεσιακές και ως εκ τούτου αναποτελεσματικές».

Ήδη η ΝΔ παρέδωσε στο Μαξίμου το πακέτο των προτάσεων της με βασικότερα τα εξής σημεία:

•    Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των φυσικών προσώπων από τις 5.000 στις 12.000 ευρώ, περιορισμό του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων και μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 45% στο 40%.
•    Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
•    Θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax), έναντι συντελεστών 20%-25% που ισχύουν σήμερα.
•    Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών.
•    Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με ταυτόχρονη δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.
•    Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου συντελεστή στο 9% από 13% και του χαμηλού στο 5%.
•    Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.
•    Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
•    Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.
•    Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της.
•    Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη.
•    Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και αντικατάστασή τους από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
•    Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.
•    Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.
•    Ταχεία μείωση των ΕΦΚ για τα καύσιμα στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία ελάχιστα όρια. 

24h NewsRoom

 

Παράταση διαδικασίας χορήγησης κινήτρων για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας».

Αριθμ. πρωτ.: Α-539/55/12.1.2012
Παράταση διαδικασίας χορήγησης κινήτρων για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ.: Α-539/55

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩ Ν, ΜΕΤΑΦΟΡΩ Ν & ΔΙΚΤΥΩ Ν
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡ ΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩ Ν ΜΕΤΑΦΟΡΩ Ν
Δ/ΝΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩ Ν ΜΕΤΑΦΟΡ ΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε
Τ.Κ.: 10191 Παπάγου, Αθήνα
Πληροφορίες: Α. Ανεστοπούλου, Α. Καραγιάννη,
Ι. Τζανέτος
Τηλέφωνο: 210 6508457, 210 6508005
210 6508430
FAX: 210 6508451, 2131308451
e-mail: a.anestopoulou@yme.gov.gr


ΘΕΜΑ: «Αποστολή ΦΕΚ – Παράταση διαδικασίας χορήγησης κινήτρων για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας».


Σας αποστέλλουμε, για ενημέρωσή σας και για εφαρμογή, απόσπασμα του ΦΕΚ 268/τ.Α΄/31-12-2011 όπου δημοσιεύτηκε η παράγραφος 2 του άρθρου 4 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία η ισχύς των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του Ν. 3899/2010, όπως τροποποιείται με την παράγραφο β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της κοινοποιούμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της παραγράφου 5 του άρθρου 30 του Ν. 3943/2011 παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2012.

Επισημαίνουμε ότι με την ως άνω ρύθμιση οι προαναφερόμενες διατάξεις εφαρμόζονται για αυτοκίνητα (επιβατικά ιδιωτικής χρήσης και φορτηγά μικτού βάρους μέχρι και 3,5 τόνων) που θα αποσυρθούν μέχρι 20-12-2012. Σε κάθε περίπτωση ως προς την διαδικασία και την εφαρμογή του μέτρου αυτού ισχύει η υπ’αριθμ. ΔΕΦΚ 5006718 ΕΞ2011 (Α΄246) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Η Δ/νση Οργάνωσης και Πληροφορικής στην οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες.



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Β. ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ

Ακριβές Αντίγραφο
Α.Ανεστοπούλου

Αλλαγές στον Ειδικό Φόρο για το Φυσικό Αέριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στον Ειδικό Φόρο για το Φυσικό Αέριο
Αλλαγές στον Ειδικό Φόρο για το Φυσικό Αέριο
13/1/2012 8:33:05 πμ
Στην άρση των στρεβλώσεων που έχει δημιουργήσει στους ηλεκτροπαραγωγούς η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο στοχεύει η αποφαση στην οποία κατέληξη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ύστερα από διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ αποφάσισε την τροποποίηση διατάξεων του νόμου 3896/2011 που σχετίζονται αφενός με τον τρόπο υπολογισμού του κόστους καυσίμων των παραγωγών και αφετέρου στο συνολικό ποσό που οφείλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με βάση τα σχετικά τιμολόγια προμήθειας φυσικού αερίου.



Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων
Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων
Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο.
16/1/2012
Της Μαρίας Βουργάνα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, να καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το οικονομικό επιτελείο που επιδιώκει την πολιτική συναίνεση, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα «ανοιχτά μέτωπα», όπως τους φόρους στα ακίνητα και τις φοροαπαλλαγές, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένο να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως του ΦΠΑ και των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.
«Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος, ενώ ειδικά για τους συντελεστές ΦΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού εγκριθεί από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Και τα δύο κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν:
1 Στην καθιέρωση ηλεκτρονικού καθολικού πόθεν έσχες μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενη φάση θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
• Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά. Ενα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.
• Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
2 Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο.
3 On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί. Επιπλέον, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται αντίστοιχη on line σύνδεση με τη ΓΓΠΣ. Το μέτρο αυτό καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.
4 Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Οι κοινωνικές απαλλαγές θα διατηρηθούν εφόσον κρίνονται σκόπιμες, αλλά μόνο υπέρ όσων πληρούν ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
5 Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο 900.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και το φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνονται το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και οι δαπάνες που πραγματοποιεί ο επιτηδευματίας σε μετρητά. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η διάταξη είναι αόριστη και γενική και θα πρέπει τα αντικειμενικά κριτήρια να λειτουργούν παράλληλα με το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος. Μάλιστα, στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης είναι μεγαλύτερο από το λογιστικό προσδιορισμό, δίνεται στην ελεγχόμενη επιχείρηση η δυνατότητα αμφισβήτησής του.
6 Ενας φόρος στα ακίνητα: Γίνονται σχεδιασμοί για την ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Εσχες -για οποιαδήποτε κατοικία- για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
7 Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.

Μείωση έως 40% στις αμοιβές συμβολαιογράφων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση έως 40% στις αμοιβές συμβολαιογράφων
17/1/2012
Μικρότερες αμοιβές κατά 30% έως 40% θα εισπράττουν στο εξής οι συμβολαιογράφοι κατά τη σύνταξη συμβολαίων. Με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης οι αμοιβές των συμβολαιογράφων μειώνονται σημαντικά για συμβόλαια αξίας άνω των 120.000 ευρώ. Για την κατάρτιση των πράξεων, το αντικείμενο των οποίων αποτιμάται σε χρήμα, ο συμβολαιογράφος εισπράττει πάγια αμοιβή 20 ευρώ και αναλογική αμοιβή, η οποία υπολογίζεται με βάση τη συνολική αξία που δηλώνεται στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή, προσωρινά ή οριστικά. Το ποσοστό της αμοιβής αυτής, ανάλογα με το ύψος της αξίας του αντικειμένου της συναλλαγής, καθορίζεται ως εξής:
  • Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ σε ποσοστό 1%.
  • Για ποσό από 120.000,01 έως 380.000,00 σε ποσοστό 0,70% (από 1%).
  • Για ποσό από 380.000,01 έως 2.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,65% (από 0,95% για ποσό από 380.000,01 έως 1.000.000 ευρώ και 0,90% από 1.000.001,00 ευρώ έως 2.000.000,00 ευρώ).
  • Για ποσό από 2.000.000,01 έως 5.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,55% (από 0,80%).
  • Για ποσό από 5.000.000,01 έως 8.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,50% (από 0,70%).
  • Για ποσό από 8.000.000,01 έως 10.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,40% (από 0,60%).
  • Για ποσό από 10.000.000,01 έως 12.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,30% (από 0,50%).
  • Για ποσό από 12.000.000,01 έως 20.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,25%.
  • Για ποσό από 20.000.000,01 και άνω σε ποσοστό 0,10%.
  • Για το ποσό των συμβάσεων που υπερβαίνει την αξία των 20.000.000,01 ευρώ, επιτρέπεται, να συμφωνηθεί αμοιβή μικρότερη του 0,10%.
  • Για κάθε πρόσθετο φύλλο των συμβολαιογραφικών πράξεων, για τις οποίες η αναλογική αμοιβή προσδιορίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω κλιμάκια, το κόστος είναι 5 ευρώ (μείωση κατά 1 ευρώ), ενώ για κάθε φύλλο αντιγράφων το κόστος είναι 4 ευρώ (μείωση κατά 1 ευρώ).

Αστραπιαίο πλήρες άνοιγμα όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων Η κυβέρνηση ανοίγει πλήρως 136 «κλειστά» επαγγέλματα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αστραπιαίο πλήρες άνοιγμα  όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων
Αστραπιαίο πλήρες άνοιγμα όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων
Η κυβέρνηση ανοίγει πλήρως 136 «κλειστά» επαγγέλματα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή
17/1/2012
Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει πλήρως 136 «κλειστά» επαγγέλματα αίροντας αυτόματα όλους τους περιορισμούς. Τo πλήρες άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και προβλέπει ότι: «Διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα στα άρθρα 2 και 3 του ν. 3919/2011 καταργούνται». Στα επαγγέλματα που απελευθερώνονται πλήρως περιλαμβάνονται δημοφιλή επαγγέλματα όπως του αρτοποιού, διερμηνέα, ασφαλιστή, οπτικού, ξεναγού, μεσίτη, εφημεριδοπώλη και υπηρεσίες που αφορούν κολέγια, ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών ασφάλειας κ.ά. Πιο αναλυτικά για τα 136 επαγγέλματα και υπηρεσίες παύει να ισχύει οποιαδήποτε ρύθμιση που:
  • Περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Εξαρτά τη χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης.
  • Θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος.
  • Ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ ασκούντων το επάγγελμα.
  • Απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο.
  • Επιβάλλει ή απαγορεύει τη διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση.
  • Επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή.
  • Περιορίζει τη συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων.
  • Επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές.
  • Υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Τα επαγγέλματα που ανοίγουν
1. Aισθητικός
2. Aμπιγιέρ
3. Aνώτερη Iδιωτική Σχολή Δραματικής Tέχνης
4. Aνώτερη Iδιωτική Σχολή Xορού
5. Aργυραμοιβός
6. Aρτοποιός
7. Aρχαιοπώλης
8. Aσφαλιστικός πράκτορας
9. Aσφαλιστικός σύμβουλος
10. Γομωτής - πυροδότης
11. Γραφείο Συμβούλων Eργασίας
12. Γραφείο Tελετών
13. Διαγνωστικά Kέντρα
14. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
15. Διασώστης ασθενοφόρου
16. Διερμηνέας
17. Δύτης
18. Eικονολήπτης
19. Eκμίσθωση Θαλασσίων Mέσων Aναψυχής
20. Eκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών και μοτοσικλετών
21. Eνεχυροδανειστής
22. Eπιβατικά ταξί Δημόσιας Xρήσης (αγοραία)
23. Eπισκέπτης Yγείας
24. Eπιχείρηση Eμπόρων Aρχαίων ή Nεώτερων Kινητών Mνημείων
25. Eπιχείρηση ενοικίασης λιμουζινών
26. Eπιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας
27. Eπιχείρηση τουριστικών λεωφορείων
28. Eρασιτεχνική σχολή χορού
29. Eργοθεραπευτής
30. Eφημεριδοπώλης
31. Hλεκτρολόγος
32. Hλεκτρονικός
33. Hλεκτροσυγκολλητής
34. Hχολήπτης
35. Θαλάσσιο ταξί
36. Θερμαστής
37. Iδιωτικά KTEO
38. Kολέγια
39. Iδιωτικά σχολεία
40. Kαπνοπώλης
41. Kαταδυτικές υπηρεσίες αναψυχής
42. Kαταδυτικό συνεργείο
43. Kατασκευή, επισκευή, εισαγωγή και εμπορία όπλων
44. Kατασκευή, επισκευή, εισαγωγή πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, κροτίδων κ.λπ.
45. Kαταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων
46. Kλειθροποιός
47. Kοινωνικός λειτουργός
48. Kομμωτής - κουρέας
49. Kρεοπώλης - εκδοροσφαγέας
50. Λάντζα (μηχανοκίνητου σκάφους)
51. Λειτουργία γραφείων ιδιωτικών ερευνών
52. Λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας
53. Λιανικό εμπόριο
54. Λιμενεργάτης
55. Λογιστής φοροτέχνης
56. Λογοθεραπευτής
57. Mαία
58. Mακιγιέρ
59. Mακινίστας
60. Mελισσοκόμος
61. Mεσιτικά επαγγέλματα
62. Mεταφραστής
63. Nαυαγοσώστης
64. Nαυτικός πράκτορας
65. Ξεναγός
66. Ξυλουργός
67. Oδικοί μεταφορείς επιβατών
68. Oδοντοτεχνίτης
69. Oικονομολόγος
70. Oξυγονοκολλητής
71. Oπλοπώλης
72. Oπτικός
73. Oρκωτός εκτιμητής
74. Πυροτεχνουργός
75. Pαδιοηλεκτρολόγος
76. Pαδιοτεχνίτης
77. Pυμουλκά
78. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος
79. Σκηνοθέτης
80. Συντηρητής αρχαιοτήτων, έργων τέχνης - αποκατάστασης
81. Σύσταση οδοντιατρικής εταιρείας
82. Tεχνικός αερίων καυσίμων
83. Tεχνικός ανελκυστήρων
84. Tεχνικός αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής
85. Tεχνικός αυτοκινήτων - οχημάτων
86. Tεχνικός αυτοματισμών
87. Tεχνικός δικτύου εκπομπής
88. Tεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού
89. Tεχνικός εργαστηρίου φωτογραφίας
90. Tεχνικός εφαρμογών οπτικής
91. Tεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων
92. Tεχνικός κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών
93. Tεχνικός λήψης φωτογραφίας
94. Tεχνικός μηχανημάτων έργων
95. Tεχνικός μείξης ήχου
96. Tεχνικός μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών
97. Tεχνικός οργάνων μέτρησης
98. Tεχνικός περιελίξεων ηλεκτρικών μηχανών
99. Tεχνικός ροής προγράμματος
100. Tεχνικός συντήρησης έργων ζωγραφικής
101. Tεχνικός συντήρησης βιβλιακού και αρχειακού υλικού
102. Tεχνικός συντήρησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων
103. Tεχνικός συστημάτων τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας
104. Tεχνικός της βιομηχανίας κινηματογράφου και τηλεόρασης
105. Tεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων
106. Tεχνικός χρωματικού ελέγχου ταινίας
107. Tεχνίτης βαφής
108. Tεχνίτης εγκαταστάσεων θέρμανσης
109. Tεχνίτης εξαερωτήρων - αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ)
110. Tεχνίτης μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων
111. Tεχνίτης περιποίησης χεριών & ποδιών
112. Tεχνίτης σκηνικών
113. Tεχνίτης συσκευών υγραερίου
114. Tεχνίτης συστημάτων εξαγωγήςκαυσαερίων
115. Tεχνίτης τροχών
116. Tεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων
117. Yδραυλικός
118. Yπηρεσίες αγροτουρισμού
119. Yπηρεσίες άθλησης
120. Yπηρεσίες ασφαλείας
121. Yπηρεσίες δασοκομίας
122. Yπηρεσίες διαφήμισης
123. Yπηρεσίες εκμίσθωσης αυτοκινήτων
124. Yπηρεσίες ελέγχου και εκπαίδευσης
125. Yπηρεσίες κατασκευών
126. Yπηρεσίες οργάνωσης εκδηλώσεων, εκθέσεων
127. Yπηρεσίες πιστοποίησης
128. Yπηρεσίες Συντήρησης και Yποστήριξης Γραφείων
129. Φορτοεκφορτωτής
130. Φροντιστής
131. Φύλακας κατασχεμένου πλοίου
132. Φυσικοθεραπευτής
133. Xημικός ναυτιλίας
134. Ψυκτικός
135. Ψυχολόγος
136. Ωδεία - Mουσικές Σχολές

Καθορισμός εμπορικής αμοιβής, επιτοκίου και ράντας, για τον προσδιορισμό της άυλης αξίας επιχειρήσεων που μεταβιβάζονται το έτος 2012

ΠΟΛ.1017/13.1.2012
Καθορισμός εμπορικής αμοιβής, επιτοκίου και ράντας, για τον προσδιορισμό της άυλης αξίας επιχειρήσεων που μεταβιβάζονται το έτος 2012

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10   
Τ.Κ.: 101 84
Τηλέφωνο : 210.3375315-7
FAX: 210.3375001

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1017

ΘΕΜΑ: Καθορισμός εμπορικής αμοιβής, επιτοκίου και ράντας, για τον προσδιορισμό της άυλης αξίας επιχειρήσεων που μεταβιβάζονται το έτος 2012.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα και για την εφαρμογή της 1030366/1030/Β0012/ΠΟΛ.1053/1.4.2003 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών κατά το έτος 2012, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η ετήσια εμπορική ή επαγγελματική αμοιβή ανέρχεται στο ποσό των δεκατριών χιλιάδων επτακοσίων σαράντα έξι ευρώ (13.746) για τις επιχειρήσεις εμπορίας ή παραγωγής αγαθών. Προκειμένου για επιχειρήσεις αποκλειστικά παροχής υπηρεσιών η αμοιβή αυτή προσαυξάνεται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και ανέρχεται στο ποσό των δέκα επτά χιλιάδων οκτακοσίων εβδομήντα ευρώ (17.870). Για μεταβιβάσεις μεριδίων κλπ. των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. ισχύουν όσα έχουν γίνει δεκτά με την 1058352/1219/ΠΟΛ.1200/28.6.2000 εγκύκλιο.

2. Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ετήσιας διάρκειας ανέρχεται σε 4,85% με αντίστοιχο συντελεστή προσαρμογής από την οικεία ράντα 4,3474886 ή κατά στρογγυλοποίηση 4,3. 

3. Τα πιο πάνω ισχύουν για μεταβιβάσεις που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας εγκυκλίου.




Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΜ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ