Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Προσωρινός διακανονισμός οφειλόμενων εισφορών (παρ.α του άρθρου 21 του Ν.4038/2012

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. Αρ. 5/10.2.2012
Προσωρινός διακανονισμός οφειλόμενων εισφορών (παρ.α του άρθρου 21 του Ν.4038/2012 (ΦΕΚ 14Α/2-2-2012)
ΑΘΗΝΑ, 10/02/2012
ΑΡ. ΠΡΩΤ.:ΔΙΕΣ/Φ10/54/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΙΩΝ
Ο.Α.Ε.Ε.
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ: ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ: EΣΟΔΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18
ΠΛΗΡΟΦ: ΑΛ. ΧΑΛΚΙΩΤΟΥ
ΤΗΛ.: 210 5285617
FAX: 210 5285599

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 5

ΘΕΜΑ: «Προσωρινός διακανονισμός οφειλόμενων εισφορών (παρ.α του άρθρου 21 του Ν.4038/2012 (ΦΕΚ 14Α/2-2-2012)».

Με τις διατάξεις του άρθρου 48 του Ν.3943/2011 δόθηκε η δυνατότητα προσωρινού διακανονισμού οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών με τις προϋποθέσεις που όριζε η διάταξη και που σας είχαν κοινοποιηθεί με την αριθ. ΟΑΕΕ.21/11/31-3-2011 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας.

Με τη νέα διάταξη της παρ. α του άρθρου 21 του Ν.4038/2012 δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε νέο προσωρινό διακανονισμό, στα πρότυπα του Ν. 3943/2011, με τις πιο κάτω τροποποιήσεις:

-Υποβολή αίτησης έως 31/3/2012 με έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη.

- Υποβολή αίτησης μετά την 1/4/2012 χωρίς έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.

- Διακανονισμό οφειλόμενων έως 31/12/2011 εισφορών.

- Καταβολή των από 1/1/2012 και μετά ασφαλιστικών εισφορών χωρίς δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

Στον προσωρινό διακανονισμό μπορούν να υπαχθούν οι ασφαλισμένοι που:

- Δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε ρύθμιση.

- Έχουν απωλέσει προηγούμενες ρυθμίσεις.

- Έχουν σε ισχύ ρύθμιση οφειλών και επιθυμούν ένταξη στο νέο διακανονισμό.

Ειδικότερα:

- Ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 48 του Ν. 3943/2011 (χωρίς έκπτωση επί των Τ.Κ.) και της παρ. 17 άρθρο 20 του Ν. 4019/2011 (έκπτωση 20% επί των Τ.Κ.) και είναι συνεπείς με του όρους της ρύθμισης, δικαιούνται την έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών της έως 31/12/2010 οφειλής τους. Στις περιπτώσεις αυτές η έκπτωση θα αφαιρεθεί αυτεπάγγελτα – σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ – από τη τελευταία δόση των ρυθμίσεων.

- Ασφαλισμένοι που έχουν σε ισχύ άλλες ρυθμίσεις πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ένταξης στο νέο προσωρινό διακανονισμό.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Απώλεια του προσωρινού διακανονισμού επέρχεται εφόσον:

1. Δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι τρέχουσες εισφορές και οι δόσεις του διακανονισμού.

2. Δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις του διακανονισμού, στην περίπτωση διακοπής του επαγγέλματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

1. Η δυνατότητα ένταξης σε διακανονισμό του άρθρου 48 του Ν. 3943/2011 καταργείται.

2. Δεδομένου ότι η προθεσμία ένταξης στο διακανονισμό με έκπτωση 40% λήγει την 31/3/2012 και το 1ο δίμηνο του 2012 δεν είναι απαιτητό, θα πρέπει να επισημαίνεται η υποχρέωση εμπρόθεσμης καταβολής του, ώστε να μην επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι για το ποσό προκαταβολής (1η δόση), το ποσό δόσης, τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, τη θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας, τη διαδικασία παρακολούθησης καταβολής των δόσεων, τη λήξη του διακανονισμού κ.λ.π. – πέραν των προαναφερόμενων τροποποιήσεων – ισχύουν όσα ορίζονται στην εγκύκλιο ΟΑΕΕ.21/11 της Υπηρεσίας μας.

Ως προς την έναρξη λειτουργίας της μηχανογραφικής εφαρμογής του προσωρινού διακανονισμού θα ενημερωθείτε με σχετικό μήνυμα από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Της παρούσης να λάβουν γνώση ενυπόγραφα οι υπηρετούντες στο Τμήμα σας υπάλληλοι.



Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ OAEE
Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡ/ΝΗ ΤΜ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Ι. ΜΑΡΙΑ
Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Παρακαλώ περιμένετε.....

Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2011

ΠΟΛ.1027/27.1.2012
Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2011
Αριθμ. ΠΟΛ 1027

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α΄/27−12−2005).

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία καθώς και να καθορίζει τον τρόπο υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

3. Την ανάγκη ορθής απεικόνισης της περιουσιακής κατάστασης των υποχρέων σε μια καινούργια ηλεκτρονική εφαρμογή.

4. Την αριθμ. Υ25/2011 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου» (ΦΕΚ 2792 Β΄/8−12−2011).

5. Το γεγονός ότι με την παρούσα Απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

1. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2011, παρατείνεται μέχρι και την 5η Μαρτίου 2012.

2. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2011, παρατείνεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2012.


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Παρακαλώ περιμένετε.....

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

«Αυξήστε τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, αλλιώς θα έρθουν και άλλα λουκέτα»

«Αυξήστε τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, αλλιώς θα έρθουν και άλλα λουκέτα»

Έκκληση μέσω διαβήματος από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο οικονομικών.Έκκληση μέσω διαβήματος από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο οικονομικών.
Την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ζητούν οι έμποροι και επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του υπουργείου οικονομικών να μειώσει τις δόσεις αποπληρωμής σε 24.
 
Με διάβημα-υπόμνημα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, περιγράφουν την κακή κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά, και διατυπώνουν το συγκεκριμένο αίτημα, επικαλούμενοι τις αρνητικές επιπτώσεις, που θα έχει στα έσοδα του προϋπολογισμού η νέα διάταξη, αλλά και τα επιπλέον λουκέτα, που θα επιφέρει.
 
Αναλυτικά, το κείμενο του υπομνήματος:
  
«Η δραματική κατάσταση της οικονομίας που σήμερα ζούμε και οι εξωφρενικές εντολές της Τρόικας για συντομότερη εξασφάλιση των δανειακών τους απαιτήσεων, έχουν οδηγήσει την Κυβέρνηση να λαμβάνει απροκάλυπτες αποφάσεις που γονατίζουν τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μεγάλες φορολογικές επιδρομές και τα συνεχή «χαράτσια» έχουν φορτώσει στις πλάτες όλων μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις.
Με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε η Κυβέρνηση κατάλαβε ότι μπορεί να λαμβάνει απροκάλυπτες αποφάσεις αλλά έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την είσπραξη των μεγάλων φορολογικών απαιτήσεων από τον λαό.
 
Έτσι, βλέποντας να μειώνονται δραματικά τα έσοδα από φόρους στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή, προέβη σε ρύθμιση των φορολογικών απαιτήσεων σε 60 μηνιαίες δόσεις, πράγμα που υποχρέωσε την Τρόικα να μην δεχθεί την σχετική απόφαση και να επιβάλλει ρύθμιση 24 μηνών, πράγμα απαράδεκτο διότι η Κυβέρνηση θα πέσει τελείως έξω στα έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού από φόρους.
 
Διότι, όταν όλος ο κόσμος είναι χρεωμένος στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες για δάνεια που έχουν πάρει και στις λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, αδυνατούν εκ των πραγμάτων - και ιδιαίτερα οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ο τζίρος τους έχει φθάσει στο «ναδίρ» - να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Επιβάλλεται, λοιπόν, όπως η Κυβέρνηση επαναδιαπραγματευθεί το θέμα με την Τρόικα, καθ’ όσον διαφορετικά και ο Κρατικός προϋπολογισμός θα βουλιάξει και έσοδα δεν θα υπάρχουν για είσπραξη, με τον κατήφορο που έχουν πάρει οι επιχειρήσεις και οδηγούνται καθημερινά στο κατέβασμα των ρολών και τα λουκέτα».
 
Ν.Ν.
 
www.24h.gr

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τέσσερις αλλαγές στο χαράτσι.


Τέσσερις αλλαγές στο χαράτσι.

 

Τι προβλέπει η τροπολογία για το τέλος ακινήτων.
Τριμελής επιτροπή θα επιλύει τις διαφορές φορολογουμένων με τους Εφόρους.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι ζητούν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων και απορρίπτεται, οι διαφορές των φορολογουμένων με τους Εφόρους θα επιλύονται από μια τριμελή επιτροπή, που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης του προϊσταμένου της Εφορίας, μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα σε ειδική τριμελή επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και δύο υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφει τη διαδικασία τόσο για τις εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος ακινήτων όσο και για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τις εφορίες.

Όσον αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, θα ενεργοποιούνται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα εξοφλούν εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη προθεσμίας πληρωμής τις δόσεις του τέλους ακινήτων.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το ειδικό τέλος ακινήτων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες ΔΟΥ μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους ακινήτων.

Με την τροπολογία προβλέπεται ακόμη απαλλαγή του 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων από το τέλος, εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από επτά δωμάτια.


Πηγή Newsbeast.gr

το διαβάσαμε:

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9300

 

Τι σημαίνει η μείωση του κατώτατου μισθού ΕΛΛΑΔΑ

Τι σημαίνει η μείωση του κατώτατου μισθού ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012, 17:5

Επηρεάζει όλους τους μισθούς, αλλά και
τις κλαδικές συμβάσεις
Τι σημαίνει η μείωση του κατώτατου μισθού ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012, 17:55
Δραματικές αλλαγές στα εργασιακά θα
φέρει η μείωση του κατώτατου μισθού,
όρος που απαιτεί η τρόικα και που
φαίνεται να έχει ήδη αποδεχτεί η
ελληνική κυβέρνηση και τα τρία
κόμματα που τη στηρίζουν.
Αρχικά, το επίδομα ανεργίας από τη
μείωση των κατώτατων αμοιβών κατά 20% θα διαμορφωθεί στα 369 ευρώ από
461 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα επιφέρουν
μειώσεις στο ύψος των κύριων συντάξεων και θα υπάρξει ανάγκη για ένα νέο
πιο σκληρό ασφαλιστικό σύστημα.
Εργατολόγοι εκτιμούν ότι οι απώλειες θα είναι τρεις μισθοί ετησίως σε όλα τα
μισθολογικά κλιμάκια από τη μείωση του κατώτατου μισθού.
Εν τω μεταξύ, παρότι διατηρούνται ο 13ος και ο 14ος μισθός, η κατάργηση της
μετενέργειας θα κατακλύσει την αγορά εργασίας με ατομικές συμβάσεις και
ελαστικές μορφές απασχόλησης .
Η επιμονή της Τρόικας για γενικευμένη εφαρμογή του νόμου θα επηρεάσει
ακόμα περισσότερο την ψυχολογία της αγοράς και θα οδηγήσει σε ταχύτερη
μείωση των αποδοχών.
Σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 81 κλαδικές συμβάσεις. Με το ισχύον εργατικό
δίκαιο , μετά τη λήξη τους και τη λήξη της 6μηνης μετενέργειας στην οποία
ισχύουν στο ακέραιο οι όροι της σύμβασης , η επόμενη συλλογική η ατομική
σύμβαση που θα συνομολογήσουν τα δύο μέρη, δε θα μπορούσε να επιβάλει
δυσμενέστερους όρους οικονομικούς και θεσμικούς από την προηγούμενη
σύμβαση .
Με την κατάργηση της μετενέργειας , την επόμενη κιόλας μέρα ο εργαζόμενος
μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει ατομική σύμβαση από μηδενική βάση υπό
την απειλή της απόλυσης, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να προσλάβει
εργαζόμενο με όποιους όρους θέλει εκτός πεδίου συλλογικών συμβάσεων.

Γιώτα Καραμπίνη Καμία λογική, απλά εξόντωση…

Πως γίνεται να απαιτείται από την τρόικα η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, η μείωση των κατώτατων μισθών, η μετάταξη όλων τα αγαθών και υπηρεσιών σε έναν και υψηλό φορολογικό συντελεστή και ταυτόχρονα να προσδοκάται η αύξηση των εσόδων του κράτους;

Πως γίνεται σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης (-3,5% τα επίσημα στοιχεία), δραματικής αύξησης της ανεργίας (19,2% τα επίσημα στοιχεία) και κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης να προωθείται η κατάργηση …του φόρου πολυτελείας των αυτοκινήτων;    

Δεν είναι μόνο ο 13ος και ο 14ος μισθός, οι επικουρικές συντάξεις και οι θέσεις εργασίας, που θυσιάζονται για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Κατά απαίτηση της τρόικας το κράτος προσδοκά να αυξήσει τα έσοδά του κατά 2,5δισ. ευρώ το 2012 από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. 

Ποιες είναι οι φοροαπαλλαγές των οποίων την κατάργηση ζητά η τρόικα; Με μία λέξη: όλες. Με περισσότερες λέξεις: Οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, το ενοίκιο πρώτης κατοικίας, το ενοίκιο κατοικίας για παιδιά που σπουδάζουν, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα δίδακτρα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τα ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες διατροφής, οι αμοιβές δικηγόρων. 

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος master στα οικονομικά για να καταλάβει ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μεταφράζεται σε περαιτέρω απώλεια εισοδήματος για τους φορολογούμενους πολίτες. Δεν χρειάζονται καν οικονομικές γνώσεις για να καταλάβουμε ότι ένα τέτοιο μέτρο επιβαρύνει το σύνολο σχεδόν των πολιτών αλλά, πολύ περισσότερο, εκείνους που πραγματικά τις χρειάζονται δηλαδή, τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών -που προφανώς πλεονάζουν τα master και οι οικονομικές γνώσεις αλλά λείπει η κοινή λογική- αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν το «κίνημα των αποδείξεων». Δηλαδή θέλουν να πείσουν τους πολίτες να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αφού δεν θα έχουν φοροαπαλλαγές!

Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος ώστε τα νοικοκυριά να χάσουν εισοδήματα. Η τρόικα ζητά την μετάταξη σε έναν υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των αγαθών και υπηρεσιών που βρίσκονται στον χαμηλό και μεσαίο. Δηλαδή την ύπαρξη ενός μόνο συντελεστή -αντί τριών σήμερα (6,5%, 13%, 23%)- στο 21% ή στο 19% που να περιλαμβάνει και τα τρόφιμα (υπάγονται στο 13% σήμερα) και τα φάρμακα (στο 6,5% σήμερα). Το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι θα κοστίσει έναν μισθό στα νοικοκυριά.   

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και μέτρα ενίσχυσης κάποιων κλάδων. Τα καλά νέα αφορούν τις επιχειρήσεις στους τομείς της αργυροχρυσοχοΐας, των αυτοκινήτων, την κατασκευή μικρών σκαφών, στα δέρματα και στις γούνες. Για τους κλάδους αυτούς καταργείται ο φόρος πολυτελείας. Προφανώς, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ανάγκη στήριξης καμιάς επιχείρησης σε όποιον κλάδο και αν δραστηριοποιείται. Αυτό, όμως που αμφισβητείται είναι οι προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο.

Αποκλείοντας λοιπόν και κατά σειρά, τις πιθανότητες για παγκόσμια συνομωσία, για παραφροσύνη των Ευρωπαίων ηγετών και για ανικανότητα των πολιτικών μας (σαφέστατη βεβαιότητα, αλλά παρά το μέγεθός της δεν επαρκεί) τι μένει για να εξηγήσει όλα αυτά τα …απίθανα μέτρα που μας ζητούν να εφαρμόσουμε οι δανειστές μας; Μήπως τελικά το σχέδιο δεν είναι η διάσωση του «κακού» Νότου, αλλά η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής περιφέρειας οικονομικά εξαθλιωμένης και πολιτικά υποταγμένης, που θα παρέχει την απαραίτητη φθηνή εργατική δύναμη για την ανάπτυξη της …Γερμανικής Ευρώπης;

http://www.fmvoice.gr/Economy/Economy/%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE,-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AC-%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7%E2%80%A6/4-19085.html

Σ. Ρομπόλης: Η μείωση μισθών δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα

Σ. Ρομπόλης: Η μείωση μισθών δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα

06 Φεβρουαρίου 2012 - 15:37

 ο επίπεδο ανταγωνιστικότητας κατά 80% επηρεάζεται από διαθρωτικά και δομικά προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία και κατά 1/5 από την μείωση των μισθών, όπως επισήμανε ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Ειδήσεις Χωρίς Κούρεμα»

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ που αφορά την περίοδο 1995-2009, η επιδείνωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας επηρεάζεται από τις μισθολογικές αυξήσεις μόνο κατά 20%, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται επί του μισθολογικού, δεν μπορούν να φέρουν θετικές επιπτώσεις στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.
 
Αντίθετα, όπως πρόσθεσε ο κ. Ρομπόλης, η μείωση των εισοδημάτων θα επιδεινώσει την ύφεση κατά 1-1,5%.

Μιλώντας στην Μαρίζα Θεοτοκάτου και τον Παναγιώτη Αθανασιάδη ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ επισήμανε ότι η απώλεια εσόδων στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ένα ενδιαφέρον και θεσμικού χαρακτήρα θέμα, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι το ζήτημα της κατάργησης της μετενέργειας που αποτελεί παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με αυτόν τον τρόπο «πυροβολούνται» οι κλαδικές συμβάσεις, τόνισε ο κ. Ρομπόλης, διευκρινίζοντας ότι όταν η ΣΣΕ δεν ανανεωθεί μετά από 6 μήνες, τότε θα ξεκινάει νέα διαπραγμάτευση κυρίως σε ατομικό επίπεδο και όχι σε συλλογικό από μηδενική βάση

Έρχονται κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις

Ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2011 και τους πρώτους του 2012 υπάρχει μία δυσχέρεια στα ασφαλιστικά ταμείο όσον αφορά την ανταπόκριση των υποχρεώσεών τους, σημείωσε ο κ. Ρομπόλης.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για να καταβληθούν οι συντάξεις σε ορισμένα Ταμεία αναγκάζονται και παίρνουν δάνεια από άλλα Ταμεία για 10-15 μέρες και μετά τον επόμενο μήνα, όταν συγκεντρώσουν το ποσό του δανείου από τις εισφορές, το επιστρέφουν.

Η χρηματοδοτική κατάσταση των Ταμεία, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είτε επειδή ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των επιχορηγήσεων στα Ταμεία κατά 1,3 δισ. ευρώ, είτε από την αύξηση της ανεργίας, είτε από την απομείωση των ομολόγων, είτε από την συνέχιση της εισφοροδιαφυγής.

Δεν αποκλείουμε μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε παρέμβαση για την μείωση και των και των κύριων συντάξεων, κατέληξε ο ίδιος. 

http://www.fmvoice.gr/CurrentNews/News/%CE%A3.-%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82:-%CE%97-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-/5-19131.html

Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε33/115/6.2.2012
Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
Αθήνα 6/2/2012
Αριθμ. Πρωτ. Ε33/115

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ : ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
: ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
: ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 265, 264 & 269
: 210 52 15 242, 244 – 247
: 210 52 15 258, 256 & 259
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@ika.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ: Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Σας ενημερώνουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 4038/2012 (ΦΕΚ. 14 /τ.Α΄/ 02-02-2012), καθιερώνεται δυνατότητα αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με την υπαγωγή σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού των Οφειλομένων Εισφορών προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. ή την ρύθμιση αυτών έως και δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, στις προαναφερόμενες διατάξεις προβλέπεται η αναστολή έως την 31/12/2012 της λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης για όσους εργοδότες:

Α. Yπαχθούν στον προσωρινό διακανονισμό με τις εξής προϋποθέσεις:

Α) Υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Β) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορώνχρονικών περιόδων μέχρι την 31/12/2011 και έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Γ) Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2012 και εφεξής.

Δ) Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2011, έναντι της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2011 οφειλής.

Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2011 οφειλής, ούτε μεγαλύτερο του 40% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2011 και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των εκατόν πενήντα ευρώ (150,00 €).

Β. Ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με το εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012 με τις εξής προϋποθέσεις:

Α) Υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος μέχρι την 30.03.2012.

Β) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών χρονικών περιόδων μέχρι την 31/12/2011.

Γ) Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2012 και εφεξής.

Δ) Εφάπαξ καταβολή ή καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την 30.04.2012.

Ε) Τρόπος ρύθμισης:

1. εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Για την αναστολή των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ασφαλιστικά ενήμερος θεωρείται ο οφειλέτης, ο οποίος υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών του και καταβάλει την πρώτη δόση.

2. ρύθμιση από επτά (7) έως και δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Συνεπώς, οι οφειλέτες θα πρέπει άμεσα μετά την διεκπεραίωση των αιτήσεών τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., να προβαίνουν στην καταβολή της πρώτης δόσης για την ένταξη σε καθεστώς αναστολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Προσοχή, στις παρούσες διατάξεις εντάσσονται οφειλές προς το Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. προερχόμενες από οποιαδήποτε αιτία (προαιρετική ασφάλιση, αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, αποκλειστικές νοσοκόμες κ.α.).

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που απώλεσαν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισής τους και εφόσον δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης με νεότερες διατάξεις ρυθμίσεων, να επανενταχθούν σε αυτή, με την προϋπόθεση της καταβολής του συνόλου των απαιτητών δόσεων και των απαιτητών τρεχουσών εισφορών μετά των αναλογούντων προσθέτων τελών, κατά την ημερομηνία καταβολής αυτών.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις της παραγράφου 5ε του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, που θα υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος ή που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης προηγούμενων διατάξεων και είναι συνεπείς με τους όρους αυτών, θα χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη λογαριασμού Δημοσίου Έργου, με παρακράτηση το ποσό δύο (2) μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το αποδεικτικό δεν οφείλει τρέχουσες ή καθυστερούμενες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα παρακρατείται πλέον των δύο (2) δόσεων και η συνολική οφειλή του έργου.

Με το παρόν έγγραφο σας διαβιβάζεται ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ προκειμένου να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Υποκαταστήματος καθώς και η σχετική αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του ν.4038/2012, η οποία θα υποβάλλεται στο αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και θα καταχωρείται άμεσα στο μηχανογραφικό σύστημα (στην οθόνη : «Διαχείριση Εισερχομένων» του Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., με κωδικό 003 – Αίτηση Ν.4038/2012), σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκύκλιο 54/10 της Διεύθυνσής μας.

Ως εκ τούτου, με ευθύνη σας θα πρέπει να ενημερώσετε τα Τοπικά Υποκαταστήματα και Παραρτήματα αρμοδιότητάς σας, προκειμένου να αναπαραχθεί το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (για ανάρτηση στους πίνακες ανακοινώσεων) και η αίτηση ρύθμισης η οποία θα χορηγείται στους εργοδότες.

Αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων, θα δοθούν με σχετική εγκύκλιο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.ika.gr.




ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Μαύρη» και «άσπρη» λίστα ακινήτων

ΣΤΗΛΕΣ :: ΑΚΙΝΗΤΑ

«Μαύρη» και «άσπρη» λίστα ακινήτων
«Μαύρη» και «άσπρη» λίστα ακινήτων
4/2/2012
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Προσπάθεια... προσαρμογής στα νέα δεδομένα της αγοράς ακινήτων κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν σπίτια, καταστήματα, γραφεία ή άλλα κτίρια. Εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ ο θεσμός της υποχρεωτικής έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πώληση ή μίσθωση ακινήτου θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει η συναλλαγή.
Από τις 9 Ιανουαρίου 2012 καμιά εφορία δεν μπορεί να παραλαμβάνει συμβόλαια ενοικίασης αν σ' αυτά δεν υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου, του Πιστοποιητικού ή αντίγραφο αυτού που να δείχνει ότι έχει γίνει ενεργειακή επιθεώρηση και το ακίνητο έχει καταταγεί σε κατηγορίες. Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού υπήρξαν προβλήματα στις ενοικιάσεις εξαιτίας της άγνοιας των περισσότερων ιδιοκτητών για το μέτρο. Στη συνέχεια, όμως, η κατάσταση έχει αρχίσει να εξομαλύνεται και πλέον οι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν πιάσει δουλειά, αν και γενικότερα η αγορά είναι παγωμένη, καθώς οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες ενώ και οι ενοικιάσεις δεν είναι πολλές.
Η μεγάλη ανατροπή, πάντως, που φέρνει η θέσπιση του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι η κατηγοριοποίηση των ακινήτων, σε ενεργοβόρα και μη, και η αναμενόμενη αύξηση ή μείωση της αξίας τους. Τα επόμενα χρόνια δηλαδή θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες ακινήτων, αυτά που θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, αφού θα έχουν μειωμένη ενεργειακή σπατάλη. Κι αυτά που θα βγαίνουν «άχρηστα», δηλαδή θα απαιτούνται μεγάλα ποσά για ψύξη ή θέρμανση, επομένως θα πέσει η αξία τους τόσο η μεταπωλητική όσο και η μισθωτική.
Παλαιά κτίρια
Το κυριότερο θέμα που μπαίνει στο τραπέζι μετά την επέκταση του ΠΕΑ και στις μισθώσεις ακινήτων είναι τι θα γίνει με τα χιλιάδες κτίρια που είναι παλαιά και επομένως ιδιαίτερα ενεργοβόρα.. Εκτιμάται δε ότι τα παλαιά κτίρια που θα καταταγούν στις χαμηλές βαθμίδες (υπάρχουν 9 βαθμίδες από Α έως Η) της ενεργειακής απόδοσης θα τύχουν γενικής απαξίωσης από την ίδια την αγορά. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πέσουν δραματικά οι αξίες πώλησης και τα ενοίκια σε ακίνητα που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση από τους επιθεωρητές και που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τα χρήματα ώστε να προχωρήσουν στην αναβάθμισή τους. Σταδιακά, δε, τα πιο παλιά θα απαξιωθούν τόσο πολύ που τελικά θα αποσυρθούν από την αγορά. Μιλώντας στην «ΗτΣ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς τονίζει ότι η εφαρμογή του πιστοποιητικού θα κατεβάσει ραγδαία τις τιμές των ακινήτων τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση. «Τα 'κακά' ακίνητα ως προς την ενεργειακή τους απόδοση θα απαξιωθούν, τα 'καλά', όμως, θα δουν τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά», τονίζει.
«Για τον πολίτη αυτό το μέτρο είναι αφαίμαξη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι, επίσης, μία μορφή κοινωνικής αναλγησίας, καθώς επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες μεγάλης ηλικίας που έχουν ένα διαμέρισμα ή ένα κατάστημα παλαιό, το ενοικιάζουν και βγάζουν ένα μηνιαίο εισόδημα. Αυτοί οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κονδύλια για να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους, επομένως θα δουν τις αξίες τους να κατρακυλούν. Από τα μέλη μας δεχόμαστε συνεχώς παράπονα. Είναι, τέλος, ένα μέτρο ανεφάρμοστο που προσθέτει γραφειοκρατία», καταλήγει ο κ. Παραδιάς.
Στην παρούσα κατάσταση, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να διαθέσουν χρήματα για αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα αναγκαστούν είτε να τα πουλάνε φθηνότερα είτε να τα ενοικιάζουν σε χαμηλότερες τιμές. Για παράδειγμα, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Παγκράτι που παίρνει καλό βαθμό στην επιθεώρηση θα μπορεί να ενοικιαστεί προς 500 ευρώ το μήνα. Ιδιας επιφάνειας διαμέρισμα, στην ίδια περιοχή αλλά με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, εκτιμάται ότι μπορεί να ενοικιαστεί ακόμη και 100 ευρώ το μήνα λιγότερα. Στο μέλλον, επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και διαφορετικά επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του ακινήτου. Δηλαδή, όταν κάποιος κάνει αίτηση για στεγαστικό στην τράπεζα θα πηγαίνει και το ενεργειακό πιστοποιητικό. Αν π.χ. το ακίνητο ανήκει στις δύο πρώτες κατηγορίες θα μπορεί να ζητά χαμηλότερο επιτόκιο, καθώς η αξία του ακινήτου που προσημειώνεται είναι και μεγαλύτερη. Αν το ακίνητο είναι παλαιό και ενεργοβόρο, η τράπεζα θα μπορεί να προβλέπει μεγαλύτερο επιτόκιο δανεισμού, αφού έτσι κι αλλιώς το ακίνητο είναι απαξιωμένο στην αγορά. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που φέρνει το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι αυτό που περιγράφει ο κ. Παραδιάς. Τονίζει ότι σε βάθος χρόνου, όταν θα έχουν βγάλει ενεργειακά πιστοποιητικά μερικές χιλιάδες ακινήτων, θα μπορεί η πολιτεία να απαιτήσει την υποχρεωτική και διά νόμου ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων αυτών.Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι σήμερα να προχωρούν στις εργασίες που θα συστήνει ο ενεργειακός επιθεωρητής. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα μητρώο ακινήτων που έχουν ενεργειακή ταυτότητα. Αυτό το μητρώο θα μπορεί να διαχωριστεί σε «καλό», δηλαδή με υψηλή ενεργειακή απόδοση, ενώ τα υπόλοιπα θα μπουν σε «μαύρη λίστα» και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης. Ενα καλό «λίφτινγκ» για μονώσεις, αντικατάσταση λεβήτων, υαλοπινάκων, αλουμινίων και άλλων υλικών που θα καταστήσουν λιγότερο ενεργοβόρο ένα παλαιό ακίνητο, κοστίζει από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
Πράσινος φόρος
Το τρίτο σενάριο που φοβούνται οι ειδικοί της αγοράς είναι μία μελλοντική επιβολή ενός νέο? πράσινου φόρου για τα λεγόμενα «κακά» ακίνητα, όσα δηλαδή σπαταλούν ενέργεια και οι ιδιοκτήτες τους δεν προχωρούν σε επισκευαστικές εργασίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα τέλος πρασίνου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων σε περιοχές με σπάταλα ενεργειακά κτίρια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η αγορά ακινήτων θα μετρά ένα ακόμη φόρο που θα πλήξει κυρίως τις παλαιές πολυκατοικίες και επαγγελματικά κτίρια σε υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές.
Ποια ακίνητα εξαιρούνται από το Πιστοποιητικό
Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι πλέον υποχρεωτικό τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τις μισθώσεις των ακινήτων άνω των 50 τ.μ. Με τα ισχύοντα τώρα, το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης είναι: Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
Για τις λοιπές χρήσεις κτιρίων (εκτός κατοικίας) οι αμοιβές είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια έως 1.000 τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) και 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα επιπλέον τετραγωνικά, άνω των 1.000.
Από το ενεργειακό πιστοποιητικό εξαιρούνται:
1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγελ-ματικών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.
2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον ίδιο υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).
4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.
7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Αυθαίρετα: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση

ΣΤΗΛΕΣ :: ΑΚΙΝΗΤΑ

Αυθαίρετα: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση
6/2/2012
Εναν μήνα προθεσμία, εκτός κι αν υπάρξει νέα παράταση, έχουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να ενταχθούν στη ρύθμιση (Ν. 4014/2011) για την τακτοποίηση που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εως τις 28 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.
Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, οι αιτήσεις και τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος κρίνονται ικανοποιητικά. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στο σύστημα είχαν ενταχθεί περισσότερες από 225.800 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 282 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος της προθεσμίας οι δηλώσεις θα αντιστοιχούν σε έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ακινήτου, την τιμή ζώνης, συντελεστή 15%, την ύπαρξη ή όχι οικοδομικής άδειας, τη θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος της χρήσης (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ), τον τύπο της πολεοδομικής παράβασης (κατ' επέκταση ή/ και καθ' ύψος υπέρβαση δόμησης, υπέρβαση κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή/ και οικοδομικής γραμμής), την αλλαγή ως προς τη χρήση της πολεοδομικής άδειας και λοιπές παραβάσεις. Για όλα τα ακίνητα το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 48 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, τμηματικά, σε ισόποσες δόσεις.
Καθυστέρηση στις δόσεις επιβάλλει προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η πρώτη δόση του προστίμου θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου (η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση). Εάν καταβληθεί ολόκληρο το πρόστιμο γίνεται έκπτωση 20%. Εάν η πρώτη δόση δεν καταβληθεί μέσα στην προθεσμία ή εάν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις, τότε χάνει το δικαίωμά του να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Εως και 90%
Το υπουργείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν γενναίες εκπτώσεις, έως και 90% στα πρόστιμα αυθαιρέτων που ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Δεν αποκλείεται ανάλογη μείωση των προστίμων να υπάρξει και για άλλες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας κ.λπ. Για όσα αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπου δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή ζώνης, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή που ισχύει στον δήμο. Εάν αυτή δεν έχει καθοριστεί, τότε λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφέρεια, με την προϋπόθεση ότι στην οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Επίσης, προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κτίσματα στον αιγιαλό και στην παραλία ή σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και όταν είναι κάτω από 20 μέτρα από την κορυφογραμμή. Η διάταξη αυτή επιχειρείται να αλλάξει, ώστε, εφόσον έχει εκδοθεί η οικοδομή άδεια και το ύψος είναι 5 μέτρα, να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση.
Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες, αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος. Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό.
Με μία υπογραφή
Αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδεία τεχνικής έκθεσης μηχανικού, για να αποδειχθεί ο χρόνος κατασκευής ενός αυθαιρέτου εφόσον δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες ή ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, τα οποία να το αποδεικνύουν. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση και άλλων αυθαιρέτων.
Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου η αίτηση
Η αυτοψία και ο καθορισμός των δόσεων
Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό ο οποίος κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την υπαγωγή στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».
Στη συνέχεια συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2012 και το ηλεκτρονικό σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων, έως 48 που θα επιλεγεί από τον πολίτη. Το τέλος καταβάλλεται (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε τραπεζικό ίδρυμα, η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης.
Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2012 για τις δηλώσεις που έγιναν τους πρώτους μήνες, από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά.
Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώριση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τα σχέδια
Παράλληλα συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2012 και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.
Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ», στην οποία θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.
Ειδικές περιπτώσεις
Εφάπαξ 500 ευρώ
Το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, είναι 500 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, και δεν καταβάλλεται παράβολο. Οσον αφορά τη διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αυτή δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή. Επίσης, το εξαρτημένο τοπογραφικό που θα πρέπει να συνοδεύει τα δικαιολογητικά του νόμου για τα αυθαίρετα περιορίζεται στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Για δεύτερη κατοικία
Σε εξοχικό σε περιοχή με τιμή ζώνης 800€. και οικοδομική άδεια για 200 τ.μ., με υπερβάσεις: α) 40 τ.μ. (δωμάτιο) και β) 20 τ.μ. υπόγειου χώρου που έγινε κύριος (και δεν έχει δηλωθεί στον 3843/2010) το πρόστιμο είναι:
  • Καταβολή παράβολου 1.000€.
  • Πρόστιμο για το δωμάτιο: 40 τ.μ. Χ 800€ Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 1,7 (εκτός σχεδίου) Χ 1 (υπέρβασης δόμησης <50%) Χ 0,5 (άλλη κατοικία με ΤΖ <1.000€) = 4.080€.
  • Πρόστιμο για το υπόγειο: 20 τ.μ. Χ 0,5 (βοηθητικός χώρος) Χ 800€ Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 1,7 Χ 1 Χ 1,4 (αλλαγή χρήσης) Χ 0,5 = 1.428€.
  • Η συνολική οφειλή είναι: 4.080 + 1.428 - 1.000 = 4.508€ ενώ με εφάπαξ καταβολή και έκπτωση 20% στο πρόστιμο η οφειλή είναι: 5.508 - 20% - 1.000 = 3.406,4€.
Για πρώτη κατοικία
Σε οριζόντια ιδιοκτησία 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500€ με οικοδομική άδεια, όπου έγινε υπέρβαση δόμησης 30 τ.μ.: Εάν είναι νομιμοποιήσιμη η υπέρβαση (αρθ.22 παρ.3 του Ν. 1577/85), καταβάλλεται παράβολο των 500€ και υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να εκδώσει άδεια εντός 3ετίας.
  • Εάν δεν είναι νομιμοποιήσιμη η υπέρβαση για την τακτοποίηση καταβάλλεται παράβολο 500€.
  • Το ειδικό πρόστιμο είναι: 30τ.μ. Χ 1500Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 0,4 (α' κατοικία) Χ 1 (υπέρβαση δόμησης <50%) = 2.700€.
  • Η συνολική οφειλή είναι: 2.700 - 500 = 2.200€ ενώ με εφάπαξ καταβολή και έκπτωση 20% στο πρόστιμο η οφειλή είναι: 2.700€ -20% - 500 = 1.660€.

Θέλει νέο όνομα για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέλει νέο όνομα για την Ελλάδα
Θέλει νέο όνομα για την Ελλάδα
Να καθιερωθεί ως διεθνής ονομασία της Ελλάδας το "Hellas", καθώς -όπως λέει- το όνομα "Ελλάδα" στο εξωτερικό συνδέεται με ένα διαλυμένο πολιτικό σύστημα.
6/2/2012
Νέο όνομα για την Ελλάδα προτείνει ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας Γιώργος Χτζημαρκάκης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild υποστηρίζει πως η χώρα μας πρέπει να αλλάξει όνομα και Σύνταγμα ώστε να κάνει μια νέα αρχή.
Ο κ. Χατζημαρκάκης εισηγείται να καθιερωθεί ως διεθνής ονομασία της Ελλάδας το "Hellas", καθώς -όπως λέει- το όνομα "Ελλάδα" στο εξωτερικό συνδέεται με ένα διαλυμένο πολιτικό σύστημα.
Ο ίδιος μιλά για συνθήκες Βαϊμάρης στην Ελλάδα, κάνει λόγο για ένα πολιτικό σύστημα που έχει καταρρεύσει μέσα στη διαθφορά, προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών και τονίζει ότι είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα γίνεται όλο και φτωχότερη και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός πραγματικού πολέμου πείνας και φτώχειας στη χώρα μας, επικαλούμενος και τους χιλιάδες νεοάστεγους στους δρόμους της Αθήνας.
Το ελληνικό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή τραγωδία, εκτιμά ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής.

ΙΟΒΕ: Οριακή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Οριακή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο
ΙΟΒΕ: Οριακή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο
6/2/2012
Οριακή πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται στις 74,9 μονάδες από 75,7 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Η μικρή πτώση οφείλεται στη μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα συγκρατούνται οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο και στη Βιομηχανία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και βελτιώνεται ελαφρά, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
«Η αβεβαιότητα για το συνολικό οικονομικό προσανατολισμό της χώρας και τη χρηματοδότησή της με νέο δάνειο, σε συνδυασμό με τους όρους χορήγησής του, παραμένει το ίδιο έντονη. Αυτό δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις, παρόλο που υπάρχουν επιχειρηματικές νησίδες που ανθίστανται και προσπαθούν σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας να διατηρήσουν τη δυναμική τους», επισημαίνει το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνά του.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, έδαφος κερδίζουν οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, εξέλιξη η οποία αντισταθμίζεται από την ήπια πτώση στις ήδη πολύ χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης. Τέλος, ως προς το επίπεδο των αποθεμάτων, καταγράφεται σταθερότητα των σχετικών εκτιμήσεων.
- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αμβλύνονται, όταν στις αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση το σχετικό ισοζύγιο υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Τέλος, στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου, ο σχετικός αρνητικός δείκτης εξομαλύνεται ελαφρά.
- στο Λιανικό Εμπόριο, ο έντονα αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κερδίζει έδαφος, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων επιδεινώνονται. Τέλος, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα το σχετικό ισοζύγιο βαίνει αρνητικό.
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών παραμένουν αμετάβλητες σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την πτώση του συνολικού δείκτη να εκπορεύεται από τις επιδεινούμενες προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται ελαφρά. Μικρή βελτίωση καταγράφεται και στην πρόθεση για αποταμίευση, η οποία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται ελαφρά.

Με 13 αλλαγές το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 13 αλλαγές το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης
Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει αντίστροφα και ήδη το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να απο-σταλεί στους φορολογουμένους
6/2/2012
Της Μαρίας Βουργάνα
Φόρους - φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων.
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη το φορολογικό «λογαριασμό» για εκατομμύρια φορολογούμενους.
Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν φέτος επιστροφή φόρου θα είναι ελάχιστος, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους. Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει αντίστροφα και ήδη το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να αποσταλεί στους φορολογούμενους.
Με 13 αλλαγές σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Ειδικότερα στο έντυπο που παρουσιάζει σήμερα η «Η» έχουν γίνει οι εξής αλλαγές:
1. Στον πίνακα 2: Καταργήθηκε ο κωδικός 027-028 που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
2. Εχει προστεθεί νέος κωδικός 017- 018 τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Αν το ετήσιο εισόδημα των φορολογούμενων ηλικίας έως 30 ετών είναι μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ, τότε εφαρμόζεται το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και πληρώνουν περισσότερο φόρο.
3. Απαλείφθηκε η ένδειξη 019-020 δίπλα από την οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.
4. Στον πίνακα 3: Περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67%, οι οποίοι συμπληρώνουν τον κωδικό 001-002. Το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα, αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο. Με τον τρόπο αυτό, το μειωμένο από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται δεν εκπίπτει πλέον από το πάνω μέρος του εισοδήματος του φορολογούμενου, όπου οι συντελεστές φόρου μπορεί να είναι υψηλοί και το όφελος της έκπτωσης μεγάλο, αλλά από το κάτω μέρος του εισοδήματος, όπου ο συντελεστής φόρου είναι χαμηλός.
5. Στον πίνακα 4: Στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός 515-516 στις οποίες αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.
6. Στον πίνακα 5: Στα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσες) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων, καθώς θα εμφανίσουν στην εφορία κατοικίες με μεγαλύτερη επιφάνεια και κατά συνέπεια θα έχουν μεγαλύτερο τεκμήριο.
7. Στον πίνακα 6: Εχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 και 737-738) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν το 2011 για την αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών αλλά δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Προσοχή! Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2011 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
8. Προστέθηκε ο κωδικός 657-658 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).
9. Στον πίνακα 7: Εχει απαλειφθεί ο κωδικός 041-042 που αφορούσε τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Τα ποσά που δαπανούν οι φορολογούμενοι για δικηγορικές αμοιβές υπολογίζονται στις δαπάνες με αποδείξεις που μετράνε για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.
10. Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους».
11. Εχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011.
12. Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.
13. Νέοι κωδικοί 033- 034- 035- 036 που καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Φορο-σοκ φέτος σε εκατομμύρια φορολογούμενους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Φορο-σοκ φέτος σε εκατομμύρια φορολογούμενους
Με 13 αλλαγές σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Ειδικότερα στο έντυπο έχουν γίνει οι εξής αλλαγές:
6/2/2012
Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων εκτοξεύονται στα ύψη, αφού αυξάνονται ακόμη και πάνω από 1.500% σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2010, ενώ οι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι οικογένειες με παιδιά πλήττονται περισσότερο.
Ο φορολογικός λογαριασμός είναι ασήκωτος για τα νοικοκυριά μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, την αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «μαχαίρι» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» 10% για τους φορολογούμενους που συγκέντρωναν περισσότερες αποδείξεις.
Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν φέτος εκκαθαριστικό σημείωμα με επιστροφή φόρου θα είναι ελάχιστος, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους.
Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει αντίστροφα και ήδη το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να αποσταλεί στους φορολογούμενους. Τα έντυπα των νέων δηλώσεων θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του ΤΑΧΙSnet, από όσους φορολογούμενους απέκτησαν εντός του 2011 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή.
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Οι 13 αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης
Με 13 αλλαγές σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Ειδικότερα στο έντυπο έχουν γίνει οι εξής αλλαγές:
Στον πίνακα 2:
1 Καταργήθηκε ο κωδικός 027-028 που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
2 Eχει προστεθεί νέος κωδικός 017- 018 τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Αν το ετήσιο εισόδημα των φορολογουμένων ηλικίας έως 30 ετών είναι μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ, τότε εφαρμόζεται το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και πληρώνουν περισσότερο φόρο.
3 Απαλείφθηκε η ένδειξη 019-020 δίπλα από την οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011 οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.
Στον πίνακα 3:
4Περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% οι οποίοι συμπληρώνουν τον κωδικό 001-002. Το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο. Με τον τρόπο αυτό, το μειωμένο από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται δεν εκπίπτει πλέον από το πάνω μέρος του εισοδήματος του φορολογούμενου, όπου οι συντελεστές φόρου μπορεί να είναι υψηλοί και το όφελος της έκπτωσης μεγάλο, αλλά από το κάτω μέρος του εισοδήματος όπου ο συντελεστής φόρου είναι χαμηλός.
Στον πίνακα 4:
5 Στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός 515-516, όπου αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.
Στον πίνακα 5:
6 Στα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσες) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων, καθώς θα εμφανίσουν στην Εφορία κατοικίες με μεγαλύτερη επιφάνεια και κατά συνέπεια θα έχουν μεγαλύτερο τεκμήριο.
Στον πίνακα 6:
7 Eχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 και 737-738) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν το 2011 για την αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών αλλά δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Προσοχή! Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2011 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
8 Προστέθηκε ο κωδικός 657-658 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).
Στον πίνακα 7:
9 Eχει απαλειφθεί ο κωδικός 041-042 που αφορούσε τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Τα ποσά που δαπανούν οι φορολογούμενοι για δικηγορικές αμοιβές υπολογίζονται στις δαπάνες με αποδείξεις που μετράνε για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.
10 Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στον «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του Δημοσίου χρέους».
11 Eχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011.
12 Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.
13 Νέοι κωδικοί 033- 034- 035- 036 που καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.
Μαρία Βουργάνα
mvourgana@pegasus.gr



Τεστ... επιβίωσης για τα νοικοκυριά το φετινό ραντεβού με την Εφορία

Τεστ... επιβίωσης για τα νοικοκυριά το φετινό ραντεβού με την Εφορία
5/2/2012
Μετά την ψυχρολουσία από την αυξημένη παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2012, από την προσεχή άνοιξη με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έρχεται νέα φορο-αφαίμαξη από 800 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά κεφαλήν για πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογουμένους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Για πρώτη φορά εκκαθαριστικά σημειώματα με επιπλέον φόρο θα λάβουν ακόμα και όσοι το 2011 είχαν μηνιαίες μεικτές αποδοχές πάνω από 416 ευρώ, ενώ μια μικρή μειονότητα φορολογουμένων θα έχει επιστροφές φόρου έναντι περίπου 2 εκατομμυρίων την περσινή χρονιά.
Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις είναι αποτέλεσμα του χρεωστικού υπολοίπου λόγω της αναδρομικής από 1-1-2011 μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ, της καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 (1%-4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος) και της μείωσης στο 10% από 20% των εκπτώσεων για τις αφορολόγητες δαπάνες.
Μόνο από την αναδρομικότητα του μειωμένου αφορολόγητου ορίου, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, όλοι όσοι θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, δηλαδή μεικτές μηνιαίες αποδοχές 860 ευρώ (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών), θα έχουν αυτόματα αύξηση του αναλογούντος στο εισόδημά τους φόρου κατά 500 ευρώ και επιπλέον με το εκκαθαριστικό σημείωμα θα καλούνται να καταβάλουν την εισφορά για τα περσινά εισοδήματα. Από ,κει και πέρα, θα έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις εξαιτίας της περικοπής των φοροαπαλλαγών για δαπάνες υγείας, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.
Με βάση τα παραπάνω, στους φορολογούμενους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 860 μέχρι 2.000 ευρώ, η Εφορία κατά την εκκαθάριση της δήλωσής τους θα τους υπολογίσει επιπλέον φόρο εισοδήματος από 820 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα. Για νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους στο κοινό εκκαθαριστικό που θα λάβουν τα παραπάνω ποσά θα είναι διπλάσια.
Αναδρομικά ραβασάκια και μπλόκο στις επιστροφές

Η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, που τα προηγούμενα χρόνια ελάμβανε πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα λάβει φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Νέο φορολογικό χτύπημα στα εισοδήματα με την εκκαθάριση της φετινής δή­λωσης φέρνουν το «χρεωστικό υπόλοιπο» από την αναδρομική μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η-1-2011, οι αλλαγές στην κλίμακα, η κατάργηση του φορο-μπόνους για τις αποδείξεις και το ψαλίδισμα των απαλλαγών που αφορούν δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενοίκια, ασφάλιστρα και εισφορές σε Ταμεία. Αναλυτικότερα:
Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά και με μεικτό μισθό 860 ευρώ το 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 500 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου κατά 7.000 ευρώ από την 1η-1-2011 (στα 5.000 από 12.000 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31-12-2010). Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος είχε αύξηση της παρακράτησης φόρου με βάση το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ από 1-7-2011, δηλαδή για έξι μήνες.
Του παρακρατήθηκε για το διάστημα αυτό επιπλέον φόρος 200 ευρώ, ενώ με βάση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που προέβλεπε το πολυνομοσχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου θα έπρεπε για ολόκληρο το έτος να του παρακρατούνταν από τις μηνιαίες αποδοχές επιπλέον φόρος 700 ευρώ (από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ η διαφορά των 7.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%, συνεπώς το ποσό του φόρου είναι 700 ευρώ). Η διαφορά μεταξύ των 700 και των 200 ευρώ που ήταν ο παρακρατούμενος φόρος θα συνυπολογιστεί στην εκκαθάριση της δήλωσής του σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
500 ευρώ επιπλέον
Οπότε ο φόρος στο σημείωμα της εφορίας θα είναι αυξημένος κατά 500 ευρώ. Στο ίδιο σημείωμα θα αναγραφεί και το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα του 2011, που για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο θα είναι 120,4 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 12.040 ευρώΧ1%=120,4). Συνεπώς, μόνο από την αναδρομική μείωση του αφορολόγητου και την εισφορά η επιβάρυνση ανέρχεται σε 620,4 ευρώ.
Αν ο παραπάνω φορολογούμενος υποβάλει μαζί με τη δήλωση και ένα χαμηλό ποσό αφορολόγητων δαπανών, για παράδειγμα 2.000 ευρώ, το ελάχιστο με βάση το στατιστικό δείγμα θα χάσει άλλα 200 ευρώ λόγω της περικοπής του ποσοστού της έκπτωσης από τον φόρο στο 10% από 20% (η ελάφρυνση από 400 ευρώ μειώνεται στα 200 ευρώ). Συνεπώς, η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 820,4 ευρώ.
Με το νέο φορολογικό καθεστώς (αναδρομική μείωση του αφορολόγητου, επαχθής αλλαγή της κλίμακας, κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων, ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών) καταργούνται οι επιστροφές φόρου για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων που τα προηγούμενα χρόνια ελάμβαναν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011 οι φορολογούμενοι που είχαν επιστροφές φόρου προσέγγισαν τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 40% του συνόλου.
Τέλος, δεν ισχύει πλέον η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις παρά μόνο η φοροποινή σε περίπτωση που δεν προσκομισθεί το απαραίτητο ποσό (25% του δηλωθέντος εισοδήματός) προκειμένου να διασφαλίσει ο φορολογούμενος το αφορολόγητο των 5.000.
Αντί για μισθό πήραν... χαρτζιλίκι
Το πρώτο ισχυρό πλήγμα στις αποδοχές τους γεύτηκαν οι φορολογούμενοι με το εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου. Υπήρχαν περιπτώσεις εργαζομένων που λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου και των δόσεων του δανείου το καθαρό ποσό που έλαβαν ήταν μόλις μερικές δεκάδες ευρώ.
Από την αυξημένη παρακράτηση φόρου λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 8.000 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31-12-2011 και της ενσωμάτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα μισθωτοί με μεικτές αποδοχές από 571 ευρώ μέχρι 928 ευρώ τον μήνα και ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση και με τον τομέα εργασίας του (ιδιωτικός τομέας ή Δημόσιο) έχουν αύξηση του φόρου από 16 μέχρι 30 ευρώ, για αποδοχές από 1.000 μέχρι 1.800 ευρώ ο παρακρατούμενος φόρος αυξάνεται από 30 έως 63 ευρώ και για υψηλότερες αποδοχές η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 60 και 240 ευρώ τον μήνα. Το αποτέλεσμα είναι οι καθαρές αποδοχές να μειώνονται σχεδόν ισόποσα με την αύξηση του φόρου.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ως ποσοστό του εισοδήματος έχουν οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία εισοδήματα, καθώς οι πρώτοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, ενώ για τους δεύτερους η φορολογία αυξάνεται σημαντικά λόγω και των αλλαγών στα κλιμάκια και στους συντελεστές.
Συνταξιούχοι
Σημαντική επιβάρυνση θα έχουν και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών μιας και έχουν το αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ, εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό αυτό. Αν είναι υψηλότερο, τότε το αφορολόγητο όριο πέφτει στα 5.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η παρακράτηση του φόρου από τις συντάξεις θα γίνει με βάση το όριο των 9.000 ευρώ. Εφόσον ο συνταξιούχους έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα πάνω από αυτό το όριο, τότε με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα του βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.
Oι τρεις φοροπαγίδες
1. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου επιβαρύνει αυτόματα τους φορολογούμενους λόγω της μικρότερης παρακράτησης το 2011.
2. Αυτόματη είναι και η επιβάρυνση λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης και για τα εισοδήματα του 2011.
3. Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη δεν θα ισχύει πλέον η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις.