Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Στο 3,5% της αξίας του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου το υποτιθέμενο εισόδημα για κάθε οικογένεια!!!

Στο 3,5% της αξίας του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου το υποτιθέμενο εισόδημα για κάθε οικογένεια!!!

Νέα φορολογικά βάρη στα ακίνητα εισηγείται στην τριμηνιαία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία μάλλον γίνονται αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση, αφού η εφορία έχει ήδη προσδιορίσει και το υποτιθέμενο εισόδημα που ανακύπτει από την ιδιοκτατοίκηση ακινήτων!!!


Με άλλα λόγια, οι τεχνοκράτες υπάλληλοι της Κομισιόν επισημαίνουν, για πρώτη φορά, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβληθεί φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση. Θεωρούν δηλαδή ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η Εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν» όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια (ιδιοκατοικούν), με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο!
Το «όφελος» αυτό προσδιορίζεται από την Εφορία τεκμαρτά, ως ποσοστό 3,5% επί της αξίας κάθε ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα και έχει την πλήρη ονομασία «ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση»!
Ο υπολογισμός του «τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση» γίνεται, ειδικότερα, με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τ.μ. της περιοχής του ακινήτου και εν συνεχεία επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου, επί τον «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμη ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία (άρθρο 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) το «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας.
Από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί το μέτρο της επιβολής φόρου στο «τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης», τότε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε δικά τους σπίτια θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα και θα δουν εκ νέου τις συνολικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων τους να εκτινάσσονται στα ύψη!
Συγκεκριμένα, τα ανύπαρκτα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματά τους και, σε κάθε περίπτωση, θα αυξάνουν σημαντικά το ύψος του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που υπόκειται σε φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 10% έως 45%!
 
http://dailynews24.gr/society/item/12750.html

Αλαλούμ με τα λάθη της Εφορίας στο Ε9 Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκουν στο ΤΑΧΙS άλλα στοιχεία από εκείνα που είχαν δηλώσει!

Αλαλούμ με τα λάθη της Εφορίας στο Ε9

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκουν στο ΤΑΧΙS άλλα στοιχεία από εκείνα που είχαν δηλώσει!

Δημοσίευση: 05 Απρ. 2012 20:00
Το γιοφύρι της Αρτας θυμίζει το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που προσπαθεί να ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια καθώς, εκεί που νομίζουν οι φορολογούμενοι ότι έχουν ξεμπερδέψει και δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο για να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν λάθη, παραλείψεις, διαγραφές ή διπλοεγγραφές, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη.
Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί είναι αυτοί που επισκέπτονται την ηλεκτρονική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών μέσω της διεύθυνσης www.gsis.gr <http://www.gsis.gr> και βλέποντας τα στοιχεία για τα ακίνητα που έχουν συμπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια μέσω των εντύπων Ε9, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τις αρχικές δηλώσεις.
Μάλιστα, ο σύλλογος αδειούχων λογιστών - φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών του Νομού Χανίων απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημαίνει μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής καταγραφής και διόρθωσης των στοιχείων ακινήτων, χαρακτηρίζοντας το Ε9 «μία ιστορία καθημερινής τρέλας».
Οπως αναφέρεται στην επιστολή τους, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η περιουσιακή κατάσταση των πελατών τους δεν απεικονίζεται σωστά στην εφαρμογή που υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, τη στιγμή μάλιστα που έχουν στα χέρια τους αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων Ε9 που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.gsis.gr <http://www.gsis.gr>.
Οι λογιστές διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση αποκατάσταση της περιουσιακής κατάστασης των πελατών τους σύμφωνα με τις έως σήμερα υποβληθείσες δηλώσεις, ειδάλλως θα ενημερώσουν τους πελάτες τους ώστε να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για παραβίαση και αντιποίηση των προσωπικών τους στοιχείων!
Ουσιαστικά δηλαδή οι πολίτες θα κατηγορήσουν το υπουργείο Οικονομικών ότι άλλαξε τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση.
Η αποκατάσταση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών και όχι να ταλαιπωρηθούν ακόμη μία φορά οι πολίτες, επισημαίνουν φοροτέχνες, οι οποίοι δέχονται καθημερινά στο γραφείο τους πολίτες που διαπιστώνουν ότι άλλα στοιχεία έχουν δηλώσει στην Εφορία και άλλα έχουν «περάσει» τα προηγούμενα χρόνια στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να επισκεφθούν την ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.gsis.gr <http://www.gsis.gr> και μέσω των προσωπικών κωδικών που τους έχουν χορηγηθεί να προβούν στις διορθώσεις των εντύπων Ε9 ώστε να προχωρήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ των προηγούμενων ετών.
Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνουν ότι τα στοιχεία του ακινήτου που τους ζητείται να διορθωθούν είναι διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν στο αρχικό χειρόγραφο έντυπο Ε9, ενώ σύνηθες είναι το φαινόμενο ένα ακίνητο να απεικονίζεται πάνω από μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει η απαραίτητη διόρθωση, μπορεί να πληρωθεί φόρος εις διπλούν. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες από φορολογούμενους πολίτες ότι δεν μπορούν να διορθώσουν λανθασμένες δηλώσεις, γιατί δεν τις δέχεται το σύστημα.
Αξίζει να τονιστεί ότι η διόρθωση των λαθών στα στοιχεία ακινήτων παλαιότερων ετών μπορεί να πραγματοποιηθεί για μερικές ημέρες ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η προθεσμία έληξε την περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου.
Ρεπορτάζ Ντίνος Σιωμόπουλος




ΓΓΠΣ οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υποβολής των δηλώσεων Φ.Π.Α. αναβαθμίστηκαν

ΓΓΠΣ οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υποβολής των δηλώσεων Φ.Π.Α. αναβαθμίστηκαν

2012-04-06 11:24 Σας ενημερώνουμε ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υποβολής των δηλώσεων Φ.Π.Α. αναβαθμίστηκαν και παρέχουν τις ακόλουθες δυνατότητες:
1. Διαγραφής χρεωστικής δήλωσης Φ.Π.Α., περιοδικής ή εκκαθαριστικής, η οποία έχει υποβληθεί οριστικά και δεν έχει πληρωθεί, δηλαδή βρίσκεται σε κατάσταση «Αναμονή Πληρωμής».
2. Υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για τους υποκείμενους των οποίων η διαχειριστική περίοδος έληξε από την 1/1/2012 και μετά.



Κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων από 14/2/2012

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Α41/1/3.4.2012 Κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων από 14/2/2012
Αθήνα 03/04/2012
Αριθμ. Πρωτ. Α41/1

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση :Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Α. Δεμίρης
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 247
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ : «Κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων από 14/2/2012»

ΣΧΕΤ. : Το με αριθμ. πρωτ. Α41/1/25.7.2011 Γενικό Έγγραφο.

Σε εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν.4046/2012 (ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) και σύμφωνα με την αριθμ. 6/28-2-2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου σας γνωρίζουμε ότι τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων που ισχύουν για το έτος 2012 διαμορφώνονται για το χρονικό διάστημα από 14/2/2012 ως εξής:

α) Για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών, μειωμένα κατά (22%).

β) Για τους εργαζόμενους ηλικίας μέχρι 25 ετών, μειωμένα κατά (32%) στην ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε..

Μετά τα ανωτέρω σας κοινοποιούμε πίνακες με τα κατώτατα όρια μισθών ημερομισθίων και της Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς (Ν.2837/2000, ΦΕΚ 178/Α΄/00) όπως ισχύουν από 14/2/2012 και μέχρι της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια στήριξης της ΕΕ/Ε.Κ.Τ./Δ.Ν.Τ..

Διευκρινίζεται ότι, η απεικόνιση της ασφάλισης, μισθολογικής περιόδου 2ος /2012 θα πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση μιας (1) εγγραφής στην Α.Π.Δ. με το σύνολο των αποδοχών και ημερών εργασίας της εν λόγω περιόδου.

Το συγκεκριμένο μήνα θα αναγράφονται τα ποσά Ε.Ε.Ε. που κοινοποιήθηκαν με το ανωτέρω σχετικό.

Προκειμένου η απεικόνιση της Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς (Ε.Ε.Ε.) να παρακολουθείται μηχανογραφικά μέσω των διαδικασιών του ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής λογίζεται η 1/3/2012.




Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ
 



 
 

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Στο στόχαστρο 237.000 επιχειρήσεις για μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Στο στόχαστρο 237.000 επιχειρήσεις για μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ


4/4/2012

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στις ΔΟΥ, διασταυρώσεις που αφορούν στη μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για 237.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων ενεργές επιχειρήσεις είναι περίπου 173.500».
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για την πορεία των ελέγχων από τις ΔΟΥ.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, οι υποθέσεις που θα αποστέλλονται μέσω των διασταυρώσεων στις ΔΟΥ θα αξιολογούνται και θα μοριοδοτούνται αυτόματα και αντικειμενικά, βάσει συστήματος risk analysis στοιχείων και δεδομένων που συλλέγονται από ηλεκτρονικά τηρούμενα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος αναφερόταν στους αργούς ρυθμούς των ελέγχων κατά το 2011 και ζητούσε να ενημερωθεί ποια μέτρα θα ληφθούν για τη βελτίωση των αποδόσεων των εφοριών και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο κ. Σαχινίδης στην απάντηση του αναφέρεται στη μεταρρύθμιση στην οργανωτική δομή των ΔΟΥ, με τη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων και τον περιορισμό του κατακερματισμού των ΔΟΥ. Διαβεβαιώνει επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υλοποιήσει περιβάλλον παρακολούθησης διασταυρώσεων, στο οποίο καταγράφονται οι διασταυρώσεις που έχουν διεκπεραιωθεί, καθώς και όσες είναι σε εκκρεμότητα.

Πρόσβαση στο περιβάλλον διασταυρώσεων, όπως υπενθυμίζει ο υπουργός Οικονομικών, έχει η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος, η Ομάδα Απόδοσης Παρακρατούμενων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης και η Ομάδα Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων.
ΑΠΕ


Υπό επιτήρηση ή αναστολή 1 στις 3 μετοχές στο Χ.Α.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ :: MARKETS

Υπό επιτήρηση ή αναστολή 1 στις 3 μετοχές στο Χ.Α.
Υπό επιτήρηση ή αναστολή 1 στις 3 μετοχές στο Χ.Α.
Χθες το Δ.Σ. του Χ.Α., αφού εξέτασε τις προϋποθέσεις για κάθε μία από τις 264 μετοχές του ταμπλό, ενέταξε άλλες 11 εταιρείες στην ειδική κατηγορία
6/4/2012
Της Ειρήνης Σακελλάρη
Ποσοστό υψηλότερο του 16% του ελληνικού χρηματιστηρίου διαπραγματεύεται πλέον στην κατηγορία υπό επιτήρηση μετά την τακτική αναθεώρηση που πραγματοποίησε στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου. Άλλες 11 εταιρείες προστέθηκαν στην κατηγορία υπό επιτήρηση αυξάνοντας σε 43 το συνολικό αριθμό αυτής της κατηγορίας. Εάν σε αυτές τις εταιρείες προστεθούν και οι 40 που βρίσκονται σε αναστολή, το 31% των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου είτε βρίσκεται εκτός ταμπλό είτε διαπραγματεύεται με συγκεκριμένο τρόπο στο ταμπλό.
Το στοιχείο αυτό δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων και των ελληνικών εισηγμένων που οδηγούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε σταδιακή απαξίωση.
Οι λόγοι Χθες το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α., αφού εξέτασε τις προϋποθέσεις για κάθε μία από τις 264 μετοχές που διαπραγματεύονται σε αυτό, ενέταξε άλλες 11 εταιρείες στην ειδική κατηγορία υπό επιτήρηση είτε λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων είτε λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αρνητικών διαπιστώσεων από την πλευρά των ορκωτών είτε λόγω ελλείψεων στις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις ή τέλος λόγω αμφιβολιών για τη δυνατή συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι για άλλες 15 εταιρείες ανεστάλη προσωρινά ή επ' αόριστον η διαπραγμάτευσή τους την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, με αποτέλεσμα να μικραίνει το εύρος του ενδιαφέροντος για μετοχές πέραν αυτών που χαρακτηρίζονται blue chips. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές υπό επιτήρηση διαπραγματεύονται με συγκεκριμένο τρόπο στο Χρηματιστήριο και επομένως η καθημερινή εμπορευσιμότητά τους δεν μπορεί να είναι μεγάλη, αφού διαπραγματεύονται μόνον μέσω δημοπρασιών.
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Χ.Α. που βασίζεται στο άρθρο 3.1.2.4 του κανονισμού οι μετοχές των εταιρειών SCIENS Α.Ε., SPIDER ΜΕΤ/ΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ & ΥΙΟΙ A.E, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε., Π. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, ΣΕΛΜΑΝ ΕΛΛΗΝΟΕΛΒΕΤΙΚΗ ΒΙΟΜ. ΕΠΕΞ. ΞΥΛΟΥ Α.Ε., ΣΙΔΗΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΙΔΜΑ Α.Ε., ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε., AXON Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και EUROMEDICA Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, μεταφέρονται στην Κατηγορία Επιτήρησης.
Η μεταφορά των μετοχών στην Κατηγορία Επιτήρησης θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Τρίτης 10 Απριλίου 2012. Σε επίπεδο τακτικής αναθεώρησης ελήφθησαν επίσης αποφάσεις για μεταφορές και άλλων εταιρειών ανά κατηγορία διαπραγμάτευσης:
1. Μεταφορά στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς
Οι μετοχές των εταιρειών ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ ΑΒΕΕ και RILKEN ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Ε. μεταφέρονται στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς από την Κύρια Αγορά, καθώς πληρούν το κριτήριο της χαμηλής διασποράς (< 15%). Η μεταφορά στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Μαΐου 2012, ημερομηνία ισχύος της Τακτικής Εξαμηνιαίας Αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/X.A.
2. Μεταφορά στην Κατηγορία Προς Διαγραφή
Οι μετοχές της εταιρείας ΖΑΜΠΑ Α.Ε. μεταφέρονται στην Κατηγορία Προς Διαγραφή από την Κύρια Αγορά, καθώς πληρούν το κριτήριο των χαμηλών εσόδων (< 2 εκατ. ευρώ).
Η μεταφορά των μετοχών στην κατηγορία Προς Διαγραφή, θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Τρίτης, 10 Απριλίου 2012.
Άλλες αποφάσεις Επίσης το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 20.317 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας «JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή 9.673 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 12η Απριλίου 2012.
Τα παραπάνω επιφέρουν μεταβολές και στους σχετικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου. Οι μετοχές της εταιρείας «ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.» αφαιρούνται από την σύνθεση του γενικού δείκτη και του δείκτη συνολικής απόδοσης και αντικαθίστανται από τις μετοχές των εταιρειών «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ Α.Ε.».
Αντιστοίχως οι μετοχές των εταιρειών «ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» και «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ Α.Ε.» αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και αντικαθίστανται από τις μετοχές των εταιρειών «ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε.» και «ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ». Στο δείκτη FTSE/ΧΑ Mid Cap οι Ευρωσύμβουλοι αντικαθίστανται από τις «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.».
Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη των συναλλαγών της συνεδρίασης της Τρίτης 10 Απριλιου 2012.


Καταργείται ο Φόρος Πολυτελείας στα Ι.Χ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργείται ο Φόρος Πολυτελείας στα Ι.Χ.
Καταργείται ο Φόρος Πολυτελείας στα Ι.Χ.
Καταργείται ο Φόρος Πολυτελείας στα Ι.Χ.
Φθηνότερα τα καινούρια αυτοκίνητα από 2.000 έως και πάνω από 30.000 ευρώ. Οφελος από 1.600 έως και πάνω από 20.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα.
5/4/2012
Του Γιώργου Ανδρή
andris@pegasus.gr
Μετά την κατάρρευση των πωλήσεων στα καινούρια αλλά και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. αλλά και τα χιλιάδες «λουκέτα» και απολύσεις στον κλάδο, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή διορθωτική διάταξη βάσει της οποίας καταργείται ο Φόρος Πολυτελείας ενώ παράλληλα παρατείνεται έως τις 31/12/12 ο εκτελωνισμός των εισαγόμενων μεταχειρισμένων Ι.Χ. που πληρούν τις εκπομπές ρύπων Euro 4 με χαμηλό Τέλος Ταξινόμησης.
Δύο μήνες Μάλιστα η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας είχε εξαγγελθεί εδώ και δύο μήνες από κυβερνητικά στελέχη στη Βουλή ενώ όσον αφορά στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οι εξαγγελίες αφορούσαν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης και όχι την παράταση για τα οχημάτα Euro4 με χαμηλό συντελεστή.
Ωστόσο, εξαιτίας του κατεπείγοντος του θέματος για την αγορά αυτοκινήτου αποφασίστηκε να ληφθούν τα συγκεκριμένα μέτρα τώρα, ώστε, μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση να λήξει και το θέμα των εισαγόμενων μεταχειρισμένων που τελεί υπό στενή παρακαλούθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία απειλεί με τσουχτερά πρόστιμα...
Μονόδρομος Η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας αποτέλεσε μονόδρομο για την κυβέρνηση καθώς το μέτρο όχι μόνο δεν απέφερε τα 100 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε το 2010 και τα 40 εκατ. ευρώ που εκτιμούσαν πως θα εισπραχθούν φέτος τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά αντίθετα επέφερε σημαντικό πλήγμα σχεδόν σε όλες τις εισαγωγικές αλλά και εταιρείες χρονομίσθωσης αυτοκινήτων που διαχειρίζονται μεγάλους στόλους οχημάτων. Πάντως, η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας σίγουρα θα μειώσει κατά τουλάχιστον 2.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ την τιμή των καινούριων Ι.Χ. ενώ στα μεταχειρισμένα οι τιμές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1.600 έως και 20.000 ευρώ.
Παράλληλα, υπάρχει και η πιθανότητα να διατεθούν στην αγορά έστω και με μηδενικό κόστος τα περίπου εκατοντάδες καινούρια Ι.Χ. που «σαπίζουν» στα τελωνεία και οι εισαγωγείς δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.
Εν τω μεταξύ εκατοντάδες μεταχειρισμένα εισαγόμενα Ι.Χ. που ήταν εγκλωβισμένα στα ελληνικά τελωνεία θα αποκτήσουν επιτέλους ελληνικές πινακίδες καταβάλλοντας οι κάτοχοί τους πολύ μικρότερους φόρους.
Φόρος Πολυτελείας Ο Φόρος Πολυτελείας θεσπίστηκε ως μέτρο το 2010 και αφορούσε όσα καινούρια Ι.Χ. είχαν εργοστασιακή αξία από 15.000 ευρώ και άνω με συντελεστή από 10% έως και 40% του τιμολογίου που είχαν από το εργοστάσιο.
Παράλληλα, ο Φόρος Πολυτελείας αφορούσε και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. με αξία άνω των 11.000 ευρώ με επιβάρυνση επίσης από 10% έως και 40% επί της αξίας τους.
Στη συνέχεια από τις αρχές του 2011 η κυβέρνηση προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις επί των εργοστασιακών αξιών στα καινούρια Ι.Χ. αλλά και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα και πλέον στην πρώτη κατηγορία φόρο πολυτελείας είχαν τα οχήματα με εργοστασιακή αξία από 20.000 ευρώ και άνω ενώ για τη δεύτερη κατηγορία των μεταχειρισμένων ο Φόρος Πολυτελείας αφορούσε τα Ι.Χ. με τιμολόγια άνω των 16.000 ευρώ.
Τέλος στα «παιχνίδια» Ο Φόρος Πολυτελείας αποτέλεσε και πεδίο μάχης μεταξύ των εισαγωγέων καθώς οι Ελληνες εισαγωγείς βρέθηκαν σε δεινή θέση έναντι των θυγατρικών των εργοστασίων της χώρα μας. Ο λόγος είναι απλός καθώς κάποιες θυγατρικές εργοστασίων μπορούσαν να αλλάζουν ανάλογα με τα φορολογικά δεδομένα της χώρας τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων τους με αποτέλεσμα να μην καταβάλουν Φόρο Πολυτελείας και να δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά ενώ από την άλλη μεριά να γλιτώνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ κατά τον εκτελωνισμό των οχημάτων τους.
Πλέον η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας αναμένεται να αυξήσει τις εργοστασιακές αξίες και βέβαια το κράτος θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από το ΦΠΑ.
Ανοίγουν και πάλι τα σύνορα Ο Φόρος Πολυτελείας είναι επιβεβαιωμένο πως «πάγωσε» κυριολεκτικά την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αξία τους μετά τους φόρους ξεπερνούσε εκείνη που είχαν τα αντίστοιχα καινούρια Ι.Χ. στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ένα ακόμη πιο σοβαρό θέμα είχε να κάνει με το επιβαρυμένο Τέλος Ταξινόμησης που επιβαλλόταν στα Ι.Χ. που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 4.
Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη σε κανένα κράτος-μέλος ένας επαρκής στόλος μεταχειρισμένων Ι.Χ. Euro5 με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβά και βέβαια ασύμφορη η μεταφορά και διάθεσή τους στην Ελλάδα.
Οπότε η παράταση στα Euro4 θα δημιουργήσει τις ιδανικές προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει και πάλι η αγορά και βέβαια το κράτος να εισπράξει άμεσα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πόσο θα μειωθούν οι τιμές
Παράδειγμα 1
Μεταχειρισμένο επιβατικό Ι.Χ. με τιμή χονδρικής 18.608 ευρώ, κυλινδρισμό κινητήρα 1.796 κ.εκ., Euro 4 με ημερομηνία 1η άδεια κυκλοφορίας στις 23/9/2008, διανυθέντα χλμ. 17.100, προερχόμενο από χώρα της Ε.Ε.
Τιμή: 18.608
Απομείωση αξίας: 4.181 ευρώ
Ναύλα και ασφάλιστρα: 510 ευρώ
Φορολογητέα αξία: 14.427 ευρώ
Τέλος Ταξινόμησης από Απρίλιο του 2012: 4.328 ευρώ
Τέλος Ταξινόμησης από 1/1/2011: 8.079 ευρώ
Φόρος Πολυτελείας 30%: 4.328 ευρώ
Μείωση τιμής: 8.079 ευρώ
Παράδειγμα 2
Μεταχειρισμένο επιβατικό αυτοκίνητο, με τιμή χονδρικής πώλησης 25.000 ευρώ, EURO 4, με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 23/9/2008 και θέσης σε ανάλωση 4/6/2010, διανυθέντα χιλιόμετρα 17.049, κυλινδρισμό κινητήρα 1.895 κ.ε., προερχόμενο από χώρα της Ε.Ε.
Τιμή: 25.000 ευρώ
Απομείωση αξίας: 5.617 ευρώ
Ναύλα και ασφάλιστρα: 600 ευρώ
Φορολογητέα αξία: 19.982 ευρώ
Τέλος Ταξινόμησης από Απρίλιο 2012: 8.273 ευρώ
Παλαιό Τέλος Ταξινόμησης: 16.585 ευρώ
Φόρος Πολυτελείας 40%: 8.273 ευρώ
Μείωση τιμής: 16.524 ευρώ

CLOSE WINDOW

Πως άνεργοι θα πάρουν επιταγή κατάρτισης 500 ευρώ

Πως άνεργοι θα πάρουν επιταγή κατάρτισης 500 ευρώ

Δικαίωμα κατάρτισης με κουπόνι αξίας 700 ευρώ (500 ευρώ καθαρά κατ’ άτομο ) θα αποκτήσουν συνολικά 18.332 άνεργοι,

6/4/2012

Δικαίωμα κατάρτισης με κουπόνι αξίας 700 ευρώ (500 ευρώ καθαρά κατ' άτομο ) θα αποκτήσουν συνολικά 18.332 άνεργοι, εφόσον υποβάλλουν από τη Δευτέρα 9 Απριλίου έως την Παρασκευή 25 Απριλίου ηλεκτρονική αίτηση και επιλεγούν για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής και επικοινωνιών. Την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για τους άνεργους (και για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα παρέχουν τις υπηρεσίες) ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα (το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ με 22 εκατ. ευρώ):
Κάθε άνεργος θα παραλαμβάνει επιταγή κατάρτισης οικονομικής αξίας 700 ευρώ, η οποία ενσωματώνει την αμοιβή του ΚΕΚ για τις υπηρεσίες που θα παρέχει και για την πιστοποίηση των γνώσεων. Μετά την ολοκλήρωση ο άνεργος θα εισπράττει εκπαιδευτικό επίδομα αξίας 500 ευρώ.
Οι άνεργοι θα επιλεγούν μέσω αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας και με συγκεκριμένα κριτήρια (ηλικία και διάρκεια ανεργίας) με προτεραιότητα στους ανέργους νέους και στους ανέργους άνω των 55 ετών.
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση και εγγραφής στο Μητρώο των ωφελουμένων έχουν οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
Αποκλείονται όσοι έχουν παρακολουθήσει ή παρακολουθούν το τελευταίο ημερολογιακό έτος άλλο πρόγραμμα κατάρτισης βασικών δεξιοτήτων ΤΠΕ.


Φόρος και για το σπίτι που κατοικούμε!

Φόρος και για το σπίτι που κατοικούμε!
5/4/2012
Νέα φορολογικά βάρη στα ακίνητα εισηγείται στην τριμηνιαία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, υπογραμμίζει στην έκθεση αυτή το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη μέλη, δεν υπάρχει φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης. Τονίζει μάλιστα ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους στα ακίνητα είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Με άλλα λόγια, οι τεχνοκράτες υπάλληλοι της Κομισιόν επισημαίνουν, για πρώτη φορά, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβληθεί φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση. Θεωρούν δηλαδή ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η Εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν» όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια (ιδιοκατοικούν), με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο!
Το «όφελος» αυτό προσδιορίζεται από την Εφορία τεκμαρτά, ως ποσοστό 3,5% επί της αξίας κάθε ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα και έχει την πλήρη ονομασία «ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση»!
Ο υπολογισμός του «τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση» γίνεται, ειδικότερα, με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τ.μ. της περιοχής του ακινήτου και εν συνεχεία επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου, επί τον «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμη ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία (άρθρο 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) το «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας.
Από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί το μέτρο της επιβολής φόρου στο «τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης», τότε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε δικά τους σπίτια θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα και θα δουν εκ νέου τις συνολικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων τους να εκτινάσσονται στα ύψη!
Συγκεκριμένα, τα ανύπαρκτα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματά τους και, σε κάθε περίπτωση, θα αυξάνουν σημαντικά το ύψος του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που υπόκειται σε φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 10% έως 45%!


Διαδικασίες έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών

Διαδικασίες έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη, ορίζονται οι αρμόδιοι φορείς και διαδικασίες έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών, προκειμένου πολίτες και επαγγελματίες να χρησιμοποιούν ψηφιακή υπογραφή.

Αρμόδια για την παραλαβή των αιτημάτων και την ταυτοποίηση των στοιχείων των φυσικών προσώπων προκειμένου να εκδώσουν ή να ανανεώσουν ψηφιακό πιστοποιητικό, είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε ολόκληρη την επικράτεια. Νέο στοιχείο αποτελεί η δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως Αρχές Εγγραφής και φορείς που εκπροσωπούν επαγγελματικές ενώσεις, που παρέχεται με στόχο την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ήδη, ως Αρχές Εγγραφής που μπορούν να ταυτοποιούν τα στοιχεία των μελών τους σε όλη τη χώρα, ορίστηκαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Σημειώνεται, ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2012, είχαν δοθεί στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής 500 ψηφιακές υπογραφές μέσω του Δ.Σ.Α. σε δικηγόρους να μπορούν να καταθέτουν δικόγραφα ηλεκτρονικά, και 500 μέσω του Τ.Ε.Ε. σε μηχανικούς, για να καταθέτουν με τον ίδιο τρόπο οικοδομικές άδειες. Το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και των δύο ειδικοτήτων ήταν ιδιαίτερα αυξημένο.

Πρόθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι να αναπτυχθούν εφαρμογές και υπηρεσίες σύντομα, ώστε να μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή του υπογραφή για πλήθος υπηρεσιών, ακόμη και από το κινητό του. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, κλπ.

Διασταυρώσεις για μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων σε 237.000 επιχειρήσεις

Διασταυρώσεις για μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων σε 237.000 επιχειρήσεις

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στις ΔΟΥ, διασταυρώσεις που αφορούν στη μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για 237.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων ενεργές επιχειρήσεις είναι περίπου 173.500». Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για την πορεία των ελέγχων από τις ΔΟΥ. Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, οι υποθέσεις που θα αποστέλλονται μέσω των διασταυρώσεων στις ΔΟΥ θα αξιολογούνται και θα μοριοδοτούνται αυτόματα και αντικειμενικά, βάσει συστήματος risk analysis στοιχείων και δεδομένων που συλλέγονται από ηλεκτρονικά τηρούμενα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος αναφερόταν στους αργούς ρυθμούς των ελέγχων κατά το 2011 και ζητούσε να ενημερωθεί ποια μέτρα θα ληφθούν για τη βελτίωση των αποδόσεων των εφοριών και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ο κ. Σαχινίδης στην απάντηση του αναφέρεται στη μεταρρύθμιση στην οργανωτική δομή των ΔΟΥ, με τη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων και τον περιορισμό του κατακερματισμού των ΔΟΥ. Διαβεβαιώνει επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υλοποιήσει περιβάλλον παρακολούθησης διασταυρώσεων, στο οποίο καταγράφονται οι διασταυρώσεις που έχουν διεκπεραιωθεί, καθώς και όσες είναι σε εκκρεμότητα.

Πρόσβαση στο περιβάλλον διασταυρώσεων, όπως υπενθυμίζει ο υπουργός Οικονομικών, έχει η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος, η Ομάδα Απόδοσης Παρακρατούμενων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης και η Ομάδα Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων.


Πηγή Express

Επίδομα ανεργίας σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίδομα ανεργίας σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Καλύψεις» ανεργίας από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο (ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και το χρόνο καταβολής εισφορών) και με ελάχιστο επίδομα 360 ευρώ το μήνα για το πρώτο τρίμηνο, αποκτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ- ΜΜΕ που, λόγω της κρίσης, διακόπτουν το επάγγελμά τους και αδυνατούν να βρουν μισθωτή εργασία ή να αυτοαπασχοληθούν.

Το μέτρο που προέβλεψε ο ν. 3986/2011 - επιβάλλοντας την παρακράτηση εισφοράς 10 ευρώ το μήνα από 1/1/2011 - ενεργοποιεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, όπως δήλωσε χθες στη ΝΕΤ. Και η Εφημερίδα «Ημερησία» αποκαλύπτει το σχέδιο της απόφασης, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς που ζητούν επιμέρους βελτιώσεις (η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί λογιστική και διαχειριστική αυτοτέλεια για κάθε ταμείο, να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό όριο ώστε να καλυφθούν όσοι έχουν πράγματι ανάγκη, να δίδεται το επίδομα εφόσον ο επαγγελματίας μένει χωρίς εργασία για 2 μήνες, αντί 3 και να μη συνδέεται η επιδότηση από την ύπαρξη ή μη οφειλών στον ΟΑΕΕ, οι επιστημονικοί φορείς δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών ζητούν διαφοροποίηση στις καλύψεις κ.ά.).

Οι εννέα προϋποθέσεις
Για τη χορήγηση του βοηθήματος χρειάζονται:

1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.

2. Η καταβολή εισφοράς για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2012. Για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2013 η καταβολή εισφοράς για τουλάχιστον δύο έτη και για όσους διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.

3. Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 40.000 (1η πρόταση) ή 50.000 ευρώ (2η πρόταση) και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 80.000 ευρώ (1η πρόταση) ή 100.000 ευρώ (2η πρόταση).

4. Η διακοπή του επαγγέλματος στη ΔΟΥ για 3 τουλάχιστον μήνες από την 1/1/2012 και εφεξής.

5. Ο δικαιούχος να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον Τομέα.

6. Ο δικαιούχος που διακόπτει το επάγγελμα να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.

7. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

8. Να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα και

9. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Τι ζητά η ΓΣΕΒΕΕ
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά λογιστική και διαχειριστική αυτοτέλεια για κάθε Ταμείο και να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό όριο ώστε να καλυφθούν όσοι έχουν πράγματι ανάγκη.

Πότε καταβάλλεται και πότε διακόπτεται το επιδομα

1. Το κατώτατο βοήθημα θα είναι 360 ευρώ το μήνα (όπως και το αντίστοιχο επίδομα του ΟΑΕΔ) και θα καταβάλλεται τουλάχιστον για ένα τρίμηνο. Το ποσό του επιδόματος και ο χρόνος καταβολής θα αυξάνονται, ωστόσο, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και καταβολής της εισφοράς, φτάνοντας κλιμακωτά έως τα 3.600 ευρώ και τους 12 μήνες.

2. Το βοήθημα καταβάλλεται αναδρομικά από την ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος (ή της αίτησης για τη λήψη του) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας.

3. Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων δικαιούται χορήγηση βοηθήματος από μία μόνο πηγή.

4. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχοληθεί ή συνταξιοδοτηθεί έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ΟΑΕΔ και η καταβολή του βοηθήματος διακόπτεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας ή της αυτοαπασχόλησης ή της συνταξιοδότησης.

5. Τυχόν βοηθήματα που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, προσαυξημένα με τόκο υπερημερίας.

Πηγή Ημερησία

Παράταση προθεσμίας υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ 2011

Παράταση προθεσμίας υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ 2011

Παράταση προθεσμίας υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ 2011

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου 2012 η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ 2011, η οποία έληγε στις 10.4.2012.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Βόμβα του ΣτΕ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Βόμβα του ΣτΕ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Το ΣτΕ έβαλε χθες «φρένο» στην «τακτοποίηση» όλων των αυθαιρέτων, εκείνων για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί αποκλειστικά και μόνο με αεροφωτογραφίες ή με δημόσια έγγραφα ότι είχαν κτιστεί (τουλάχιστον ο σκελετός τους) μέχρι τις 28-7-11 (οπότε άρχισε να ισχύει ο ν. 4014/11 για την «τακτοποίησή» τους έναντι αντιτίμου για τα επόμενα 30 χρόνια).


«Στον αέρα» βρίσκονται και δεν μπορούν να «τακτοποιηθούν» αυθαίρετα (ως προς την κατασκευή ή τη χρήση) που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών τους κλπ. καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας «παγώνει» τα σχετικά αποδεικτικά μέσα για να «μπλοκάρει» τη νέα γενιά αυθαιρέτων που ήδη κτίζεται.

Το ΣτΕ έβαλε χθες «φρένο» στην «τακτοποίηση» όλων των αυθαιρέτων, εκείνων για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί αποκλειστικά και μόνο με αεροφωτογραφίες ή με δημόσια έγγραφα ότι είχαν κτιστεί (τουλάχιστον ο σκελετός τους) μέχρι τις 28-7-11 (οπότε άρχισε να ισχύει ο ν. 4014/11 για την «τακτοποίησή» τους έναντι αντιτίμου για τα επόμενα 30 χρόνια). Συγκεκριμένα το ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να αποτρέψει την ανέγερση νέων αυθαιρέτων (που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως νησιωτικές), «πάγωσε» όλες εκείνες τις διατάξεις και διαδικασίες, που επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να αποδείξουν ότι τα έκτισαν πριν από τις 28-7-11, χρησιμοποιώντας ακόμα και ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνη δήλωσή τους ή σχετική έκθεση μηχανικού.

Παρατάσεις
Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας ΣτΕ εκφράζει ανοικτά το φόβο ότι με τις συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες για την τακτοποίηση και με τη «χαλάρωση» των αποδεικτικών μέσων (αφού μπορεί να στηριχθούν τελικά στη δήλωση του ίδιου του αυθαιρετούχου) υπάρχει «άμεσος κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων, με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Γι' αυτό το ΣτΕ απαγορεύει πλέον (μέχρις ότου αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της «τακτοποίησης» του ν.4014/11, πιθανότατα το Φθινόπωρο) να υποβάλονται αιτήσεις που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών, κ.λπ. Παράλληλα διατάσσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν την επεξεργασία αιτήσεων που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας να συνεχίσουν την επεξεργασία μόνο των αιτήσεων που στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, για να αποδειχθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής (για τον φέροντα οργανισμό και τις χρήσεις) μέχρι τις 28-7-11.

Όλες οι αιτήσεις που δεν στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, μένουν «στον αέρα» και δεν επιτρέπεται να υποβληθούν ή να ελεγχθούν καν, ενώ η Ολομέλεια ΣτΕ θα συνέλθει τον Ιούνιο για να κρίνει τη συνταγματικότητα όλου νομοθετικού πλαισίου για τα αυθαίρετα και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά 3-4 μήνες.

Τους ανώτατους δικαστές απασχόλησαν ιδιαίτερα οι συνεχείς καταγγελίες (που επιβεβαιώθηκαν και από το ΥΠΕΚΑ) ότι πολλοί σπεύδουν να κτίσουν νέα αυθαίρετα για να εκμεταλλευθούν τις παρατάσεις των προθεσμιών για τις αιτήσεις τακτοποίησης και να βεβαιώσουν με υπεύθυνες δηλώσεις τους ό,τι δήθεν είχαν κτίσει πριν από τις 28-7-11.


Πηγή Ημερησία

Στα 6,3 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους

Στα 6,3 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους

Σημαντική αύξηση κατά 384 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους αφού ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, από 5,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, κυρίως της αύξησης των συσσωρευμένων χρεών των υπουργείων και των νοσοκομείων.

"Η" 4/4

 

Σημαντική αύξηση κατά 384 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους αφού ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, από 5,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, κυρίως της αύξησης των συσσωρευμένων χρεών των υπουργείων και των νοσοκομείων.

Σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου η αύξηση ήταν 589 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας ουσιαστικά την αδυναμία πληρωμής από το Δημόσιο εν αναμονή του νέου πακέτου. Την ίδια ώρα όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο γενικής κυβέρνησης, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ήταν πλεονασματικό κατά 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου αν και ακόμη και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μην έχει στη διάθεσή του το σύνολο ακριβών στοιχείων από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Το Φεβρουάριο είχαν ενημερώσει για τα οικονομικά τους το 68% των φορέων που θα έπρεπε να είχε αποστείλει στοιχεία.
 

Καταβολή τελών κυκλοφορίας σχετικά με την απόσυρση των αυτοκινήτων οχημάτων.

ΠΟΛ.1091/30.3.2012 Καταβολή τελών κυκλοφορίας σχετικά με την απόσυρση των αυτοκινήτων οχημάτων.
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β’

Ταχ.Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ.Κωδ. : 10672 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Ευγ. Τέγα
Τηλέφωνο : 2103642570
FAX : 2103642251

ΠΟΛ 1091

ΘΕΜΑ: Καταβολή τελών κυκλοφορίας σχετικά με την απόσυρση των αυτοκινήτων οχημάτων.


Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 της πράξης Νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 268/31-12-2011 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το δικαίωμα παραλαβής νέου αυτοκινήτου σε αντικατάσταση παλαιού που αποσύρεται, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 καθώς και τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 30 του ν. 3943/2011 που αφορούν σε απόσυρση Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και φορτηγών ΙΧ αυτοκινήτων των οποίων οι άδειες κυκλοφορίας εκδόθηκαν μέχρι 31-12-1998, παρατείνεται έως 31-12-2012 εφόσον για αυτά καταβληθούν οι οφειλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις έως την ημερομηνία αυτή. Επίσης ορίζεται ότι, τα αυτοκίνητα αυτά πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία μέχρι την 20-12-2012.

Ειδικότερα ως προς τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της ΚΥΑ ΔΕΦΚ 5006718 ΕΞ2011 «Διαδικασία και λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 – Κίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.» καθώς και οι οδηγίες που δόθηκαν από την Υπηρεσία μας με τις αριθ ΠΟΛ.1050/15.3.2011, ΠΟΛ.1037/22.2.2011 και ΠΟΛ.1074/8.4.2011.

Περαιτέρω διευκρινίζονται τα κατωτέρω:
α) Για τα αποσυρόμενα οχήματα απαιτείται να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, στην προκειμένη περίπτωση του έτους 2012 καθώς και οι τυχόν οφειλές προηγουμένων ετών.
Με τις διατάξεις του π.δ. 116/2004 (81 Α’) καθορίζεται η διαδικασία οριστικής διαγραφής των οχημάτων τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τα στάδια:
α) της παράδοσης του οχήματος, β) της καταστροφής του και γ) της οριστικής διαγραφής του.
Όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση, η παράδοση ενός οχήματος η οποία έχει ως άμεση συνέπεια την αποξένωση του κατόχου από το όχημα, συνιστά αναγκαστική ακινησία. Η αναγκαστική αυτή ακινησία καλύπτει την περίοδο από την παράδοση του οχήματος έως την ημερομηνία της οριστική διαγραφής του από τα μητρώα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Σύμφωνα με την ανωτέρω παραδοχή, επειδή για το έτος 2012 με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με αριθμό ΠΟΛ.1262/29.12.2011 (Β’ 3044) και με την ΠΟΛ.1019/13.1.2012 έχει χορηγηθεί παράταση για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία έως και την 16-1-2012, δεν μπορεί να αναζητηθεί η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2012 για αυτοκίνητα τα οποία έχουν παραδοθεί για καταστροφή, κατά τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις, στα εγκεκριμένα προς τούτο από την Ε.Δ.Ο.Ε. κέντρα εναλλακτικής διαχείρισης ή έχουν οριστικά διαγραφεί έως και την 16-1-2012.

β) Όπως έγινε δεκτό από τη Διοίκηση με το αριθμ. ΔΤΕΦ Β΄1089133ΕΞ 2011/17.6.2011 έγγραφό της, σε περίπτωση απωλείας της χορηγούμενης από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Εισοδήματος του ιδιοκτήτη του αποσυρομένου οχήματος, βεβαίωσης καταβολής των οφειλομένων κατά το χρόνο της απόσυρσης τελών κυκλοφορίας, εφόσον διαπιστώνεται και αιτιολογείται, με βάση τα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία που επικαλούνται οι αιτούντες, η απώλεια αυτής, για λόγους  χρηστής διοίκησης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών παρέχεται η δυνατότητα επαναχορήγησης αυτής για μια μόνο φορά, με τη συμπλήρωση υποχρεωτικώς από την αρμόδια Φορολογική Αρχή στην επαναχορηγούμενη Βεβαίωση και στο κάτω μέρος αυτής της ένδειξης «ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ».

γ) Τέλος σημειώνουμε ότι, στις βεβαιώσεις καταβολής τελών κυκλοφορίας, ο τύπος των οποίων έχει καθοριστεί με την αριθμ. πρωτ ΔΕΦΚ 5006718 ΕΞ2011 (246 Α΄) Κ.Υ.Α., (εγκύκλιοι ΠΟΛ.1037/22.2.2011 και ΠΟΛ.1074/8.4.2011) πρέπει, όπου αναγράφεται το έτος 2011, αυτό να αντικαθίσταται με το έτος 2012, όπως στα συνημμένα υποδείγματα.

Επίσης σε περίπτωση που δεν συντρέχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, για κάποιο έτος, στην χορηγούμενη κατά τα ανωτέρω «βεβαίωση καταβολής τελών κυκλοφορίας» δεν αναγράφονται κάποια στοιχεία ή σημειώσεις που αφορούν στην μη υποχρέωση αυτή, παρέχεται όμως δυνατότητα αναφοράς στις διατάξεις και τους λόγους της μη υποχρέωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας για συγκεκριμένο έτος με ξεχωριστό έγγραφο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. το οποίο επισυνάπτεται στην προαναφερθείσα αρχική βεβαίωση.




Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΜ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες

ΠΟΛ.1090/2.4.2012 Διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες
Αθήνα, 2 Απριλίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ - ΤΜΗΜΑ Α΄
ΙΙ. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΣΟΔΩΝ
1. Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
2. Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
3. Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
1. 30η Δ/ΝΣΗ Η/Υ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ & ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
20η Δ/νση Προϋπολογισμού Τμήμα Γ΄ «Εσόδων»

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο : 210- 3375000

ΠΟΛ 1090

Θέμα: Διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) και ειδικότερα:

α) τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 11 του άρθρου 34

β) τις διατάξεις του άρθρου 57

γ) τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 64.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α/2004).

3. Τις διατάξεις του ν. 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού» (ΦΕΚ 247 Α), όπως ισχύει.

4. Τις διατάξεις του ν. 3949/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» (ΦΕΚ 66/Α/31.3.2011).

5. Τις διατάξεις του Π.Δ. 16/1989 «Περί Κανονισμού Λειτουργίας των ΔΟΥ και Τοπικών Γραφείων».

6. Τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2214/1994 (ΦΕΚ 75 Α΄).

7. Την Α.Υ.Ο. με αριθ. 1113551/8809/0016/28.12.2006 «Δικαιολογητικά εξόφλησης τίτλων πληρωμής ή επιστροφής - εξόφληση με εντολή μεταφοράς - ρυθμίσεις θεμάτων εξόφλησης τίτλων πληρωμής ή επιστροφής (ΦΕΚ 1862/Β/22.12.2006).

8. Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της διαδικασίας επιστροφής φόρων από το δημόσιο, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για την έγκαιρη υλοποίησή τους.

9. Τη με αριθ. πρωτ. Υ 25/6.12.2011 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων στους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου» (ΦΕΚ 2792Β΄/8.12.2011).

10. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1
Περιγραφή διαδικασιών αίτησης επιστροφής και αξιολόγησή της από τη φορολογική αρχή

Tο πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον ο υποκείμενος στο φόρο δεν επιθυμεί τη μεταφορά του για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, επιστρέφεται από το δημόσιο, ως εξής:

1. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού συστήματος TAXISnet.

2. Η υλοποίηση της επιστροφής ενεργείται αυστηρά κατά προτεραιότητα με κριτήριο το χρόνο υποβολής της αίτησης επιστροφής.

3. H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέχρι τη 15η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση επιστροφής, πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων, σχετικά με τη συμμόρφωση των υποκείμενων στο φόρο και τη συμφωνία των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών με τα δεδομένα των υποβαλλόμενων δηλώσεων, χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης κινδύνου και αποστέλλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικό αρχείο με αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατόπιν διενέργειας προσωρινού ελέγχου. Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση και οι αιτήσεις για τις οποίες το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή ανώτερο των 100.000 ευρώ.

4. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται:

α) Να πραγματοποιήσουν την επιστροφή για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αρχείου, σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και στη συνέχεια ενημερώνουν τη ΓΓΠΣ, απολογιστικά.

β) Να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο για τις αιτήσεις επιστροφής που απαιτείται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή του αρχείου.

γ) Στην περίπτωση που από τον ανωτέρω προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, διενεργείται τακτικός έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός πέντε (5) μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, εκτός από την περίπτωση που η αίτηση επιστροφής αφορά φορολογική περίοδο για την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε (5) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το σχετικό ΑΦΕΚ εκδίδεται το αργότερο εντός μηνός από την ολοκλήρωση των ανωτέρω ελέγχων (προσωρινού ή τακτικού).

δ) Οι Δ.Ο.Υ. αποστέλλουν στη Γ.Δ.Φ.Ε. & Ε μέσω της ΓΓΠΣ κατάλογο των περιπτώσεων για τις οποίες κρίθηκε απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος με αιτιολόγηση της απόφασης αυτής.

5. Ανάλογη με τα ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις επιστροφής που εκκρεμούν ή που θα υποβληθούν μέχρι την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, από τους δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, επιλέγεται δείγμα, για τη διενέργεια ελέγχου.

Άρθρο 2
Διαδικασία καταβολής του επιστρεφόμενου ποσού

1. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μετά την παραλαβή ή έκδοση του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης προβαίνουν εντός 15 ημερών, στις ενέργειες που προβλέπονται στο Π.Δ. 16/1989.

Το επιστρεφόμενο ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση, συμψηφίζεται οίκοθεν με χρέη του δικαιούχου προς το δημόσιο, διαφορετικά αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση σ’ αυτόν.

Η εκταμίευση των προς επιστροφή ποσών, εν γένει, πραγματοποιείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο βιβλίο "Επιστροφών και διαγραφών", τηρώντας τις διατάξεις της ΠΟΛ.1140/8.12.2006 και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

2. Προκειμένου για ποσά προς επιστροφή άνω των 300.000 ευρώ, για τα οποία απαιτείται έγκριση για δημοσιονομικούς λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 3220/2004, η εκταμίευση πραγματοποιείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο βιβλίο "Επιστροφών και διαγραφών", τηρώντας τις διατάξεις της ΠΟΛ.1140/8.12.2006 και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

3. Με την άπρακτη παρέλευση του παραπάνω οριζόμενου μέγιστου χρόνου εκταμίευσης, ο τίτλος επιστροφής (ΑΦΕΚ) χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμος. Τυχόν ανείσπρακτες επιστροφές με υπαιτιότητα του δικαιούχου δεν χαρακτηρίζονται ληξιπρόθεσμες, ούτε οι επιστροφές που έχουν τεθεί σε αναστολή με βάση το άρθρο 35 του ν. 2214/1994.

Άρθρο 3
Διεκπεραίωση εκκρεμών επιστροφών

Τα ποσά των ήδη διαμορφωμένων εκκρεμών επιστροφών, που θα έχουν σωρευτεί μέχρι την πλήρη εφαρμογή της παρούσας διαδικασίας, θα εκταμιευτούν, με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016.

Άρθρο 4

Η Οικονομική Επιθεώρηση ασκεί δειγματοληπτικό έλεγχο σε Δ.Ο.Υ. για την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ σε μηνιαία βάση.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.




Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Πώς θα επιστραφεί ο ΦΠΑ σε επιχειρηματίες και επιτηδευματίες Οδηγίες τoυ υπουργείου Οικονομικών για την ηλεκτρoνική αίτηση μέσω του TAXISnet

Πώς θα επιστραφεί ο ΦΠΑ σε επιχειρηματίες και επιτηδευματίες
Οδηγίες τoυ υπουργείου Οικονομικών για την ηλεκτρoνική αίτηση μέσω του TAXISnet
To υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε την Τρίτη την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου για την διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προς τους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες.

Η διαδικασία έχει ως εξής:
Το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον ο υποκείμενος στο φόρο δεν επιθυμεί τη μεταφορά του για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, επιστρέφεται από το δημόσιο, ως εξής:

1. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού συστήματος TAXISnet.

2. Η υλοποίηση της επιστροφής ενεργείται αυστηρά κατά προτεραιότητα με κριτήριο το χρόνο υποβολής της αίτησης επιστροφής.

3. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέχρι τη 15η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση επιστροφής, πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων, σχετικά με τη συμμόρφωση των υποκείμενων στο φόρο και τη συμφωνία των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών με τα δεδομένα των υποβαλλόμενων δηλώσεων, χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης κινδύνου και αποστέλλει στις αρμόδιες Δ. Ο. Υ. ηλεκτρονικό αρχείο με αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατόπιν διενέργειας προσωρινού ελέγχου. Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση και οι αιτήσεις για τις οποίες το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή ανώτερο των 100.000 ευρώ.

4. Οι αρμόδιες Δ. Ο. Υ. υποχρεούνται:
α) Να πραγματοποιήσουν την επιστροφή για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αρχείου, σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και στη συνέχεια ενημερώνουν τη ΓΓΠΣ, απολογιστικά.

β) Να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο για τις αιτήσεις επιστροφής που απαιτείται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή του αρχείου.

γ) Στην περίπτωση που από τον ανωτέρω προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, διενεργείται τακτικός έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός πέντε (5) μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, εκτός από την περίπτωση που η αίτηση επιστροφής αφορά φορολογική περίοδο για την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε (5) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Το σχετικό ΑΦΕΚ εκδίδεται το αργότερο εντός μηνός από την ολοκλήρωση των ανωτέρω ελέγχων (προσωρινού ή τακτικού).

δ) Οι Δ. Ο. Υ. αποστέλλουν στη Γ. Δ. Φ. Ε. & Ε μέσω της ΓΓΠΣ κατάλογο των περιπτώσεων για τις οποίες κρίθηκε απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος με αιτιολόγηση της απόφασης αυτής.

5. Ανάλογη με τα ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις επιστροφής που εκκρεμούν ή που θα υποβληθούν μέχρι την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, από τους δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, επιλέγεται δείγμα, για τη διενέργεια ελέγχου.

Διαδικασία καταβολής του επιστρεφόμενου ποσού

1. Οι αρμόδιες Δ. Ο. Υ. μετά την παραλαβή ή έκδοση του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης προβαίνουν εντός 15 ημερών, στις ενέργειες που προβλέπονται στο Π. Δ. 16/1989.

Το επιστρεφόμενο ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση, συμψηφίζεται οίκοθεν με χρέη του δικαιούχου προς το δημόσιο, διαφορετικά αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση σ' αυτόν.

Η εκταμίευση των προς επιστροφή ποσών, εν γένει, πραγματοποιείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο βιβλίο «Επιστροφών και διαγραφών», τηρώντας τις διατάξεις της ΠΟΛ 1140/28.12.2006 και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

2. Προκειμένου για ποσά προς επιστροφή άνω των 300.000 ευρώ, για τα οποία απαιτείται έγκριση για δημοσιονομικούς λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 3220/2004, η εκταμίευση πραγματοποιείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο βιβλίο «Επιστροφών και διαγραφών», τηρώντας τις διατάξεις της ΠΟΛ 1140/28.12.2006 και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

3. Με την άπρακτη παρέλευση του παραπάνω οριζόμενου μέγιστου χρόνου εκταμίευσης, ο τίτλος επιστροφής (ΑΦΕΚ) χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμος. Τυχόν ανείσπρακτες επιστροφές με υπαιτιότητα του δικαιούχου δεν χαρακτηρίζονται ληξιπρόθεσμες, ούτε οι επιστροφές που έχουν τεθεί σε αναστολή με βάση το άρθρο 35 του ν. 2214/94.

Διεκπεραίωση εκκρεμών επιστροφών

Τα ποσά των ήδη διαμορφωμένων εκκρεμών επιστροφών, που θα έχουν σωρευτεί μέχρι την πλήρη εφαρμογή της παρούσας διαδικασίας, θα εκταμιευτούν, με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Νέα μέτρα και συμπληρωματικός προϋπολογισμός Τα νέα μέτρα θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε περικοπές δαπανών και κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων (στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε 15.000), νέες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων και «ψαλίδισμα» επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών. "Η" Online 3/4 08:27




Νέα μέτρα και συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Τα νέα μέτρα θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε περικοπές δαπανών και κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων (στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε 15.000), νέες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων και «ψαλίδισμα» επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών.
"Η" Online 3/4 08:27

Ορατό είναι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ψήφισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του Ιουνίου κατ' απαίτηση της τρόικας, σε περίπτωση που η εκτέλεση του υφιστάμενου εμφανίσει αστοχίες.
Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται «χαλάρωση» των μηχανισμών εν όψει εκλογών και κυρίως αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ξεκαθάρισε χθες πως με ισόποσες περικοπές δαπανών θα καλυφθούν τυχόν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού από το σκέλος των εσόδων. Πρόσθεσε ότι έχει σημάνει «συναγερμός» στις υπηρεσίες μέχρι τις εκλογές που τις προσδιόρισε στις 6 Μαΐου.
Υπερβάσεις
Μιλώντας για την... επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του Ιουνίου, αν διαπιστωθούν υπερβάσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος.
Επιβεβλημένη θεωρεί την αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού το ΙΟΒΕ λόγω της βαθύτερης ύφεσης και της δυστοκίας στη συλλογή των εσόδων.
Μάλιστα προβλέπει ότι παρά τις πρόσθετες παρεμβάσεις που συμπεριλήφθηκαν στο Μνημόνιο για το τρέχον έτος, η υπέρβαση στο έλλειμμα θα φθάσει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε περικοπές δαπανών και κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων (στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε 15.000), νέες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων και «ψαλίδισμα» επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών.
Ολα θα κριθούν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η τρόικα αναμένεται να ξεκινήσει τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας στις 15 Μαΐου και να τον ολοκληρώσει έως τις 31 του μήνα. Στο διάστημα αυτό θα προσδιοριστούν και τα μέτρα περιστολής δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Δεν αποκλείεται κάποια από τα μέτρα αυτά να έλθουν νωρίτερα, δηλαδή εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έχει δώσει εντολές τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση. Και αυτό γιατί ανησυχεί ότι πιθανές αστοχίες θα οδηγήσουν σε απαίτηση της τρόικας για διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό με νέα μέτρα.
Αποκλίσεις
«Δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να σταματήσει η αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών», υπογράμμισε χθες το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν κατά την αξιολόγηση της τρόικας μετά τις εκλογές διαπιστωθούν αποκλίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο για το έλλειμμα, να ζητηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.
Στο μέτωπο των μέτρων ύψους 5,5% του ΑΕΠ για την επόμενη διετία, τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο και απομένει να ξεκαθαρίσουν από την επόμενη κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει το πρώτο σκέλος της μελέτης που καταρτίζει το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ και την Task Force της ΕΕ. Σε αυτή θα γίνεται μια επισκόπηση των δαπανών γενικής κυβέρνησης χωρίς να διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις περικοπών. Το δεύτερο σκέλος της μελέτης, όπου θα διατυπώνονται οι πρώτες προτάσεις πολιτικής, αναμένεται τον Μάιο μετά την διεξαγωγή των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, τα μέτρα θα αποκρυσταλλωθούν και θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Κώστας Τσαχάκης

Δώρο Πάσχα 2012 και καταβολή του στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη και μερική απασχόληση


Δώρο Πάσχα 2012 και καταβολή του στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη και μερική απασχόληση


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ημερομηνία: Τρίτη 03.04. 2012 

Θέμα: Δώρο Πάσχα 2012 και καταβολή του στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη και μερική απασχόληση. 

Ενόψει της έλευσης σε λίγες ημέρες των Αγίων ημερών του Πάσχα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα την καταβολή σε αυτούς από τους εργοδότες του επιδόματος (δώρου) Πάσχα. 

Άνδρες και γυναίκες, που αποτελούν το κύριο μέρος του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας, εφόσον έχουν απασχοληθεί με εξηρτημένη σχέση εργασίας σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται να λάβουν το επίδομα (δώρο) Πάσχα, έστω και αν η χώρα μας βρίσκεται σε ιδιαίτερες μέρες κάτω από δυσμενείς συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να είναι ενημερωμένοι γύρω από τα δικαιώματά τους στην εργασία. 

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θεσπίσει τις κάτωθι διατάξεις:

1. Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 της απόφασης Y.A.19040/1981 των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας- (νυν Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 742/Β/9-12-1981) "Επιδόματα (δώρα) εορτών" όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους. 

Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. 

Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο στη περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

2. Από τους ανωτέρω εργαζόμενους, εκείνοι που η σχέση εργασία τους με τον υπόχρεο στη καταβολή επιδόματος (δώρου) Πάσχα εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούνται αναλογίας 

Δηλαδή:

α) Σαν επίδομα Πάσχα ποσόν ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα. 

3. Επίσης σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 1 της Y.A.19040/1981, οι απασχολούμενοι στα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά Έργα, τις εποχιακά εκτελούμενες εργασίες καθώς και οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή για εκτέλεση ορισμένου έργου η αναλογία επιδόματος Πάσχα που δικαιούνται είναι:

Δύο (2) ημερομίσθια για κάθε δεκατρία (13) που πραγματοποίησαν στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους σαν επίδομα Πάσχα κλπ. ή ανάλογο κλάσμα για κάτω από οκτώ (8) ή από δεκατρία (13) ημερομίσθια που πραγματοποίησαν αντίστοιχα.

Το επίδομα Πάσχα υπόκεινται, όπως και οι τακτικές αποδοχές σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που προβλέπονται για τους οικείους ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Πολιτικής (άρθρο 9 Y.A.19040/1981).

4. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 της απόφασης 19040/1981 επίδομα Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης.

5. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Y.A.19040/1981 το συνολικό ποσό του επιδόματος Πάσχα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τον μισό μισθό για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό και τα 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, όπως προσδιορίζεται στα άρθρα 3 και 4 της ανωτέρω απόφασης.

6. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 της Y.A.19040/1981 το επίδομα (δώρο) Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά σε χρήμα μόνο, καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη.

7. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του Ν. 3846/2010 "Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 66/Α/11-5-2010), κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Η μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων από πλήρη σε μερική απασχόληση επιτρέπεται σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, με έγγραφη ατομική συμφωνία η οποία είναι έγκυρη, εφόσον έχει καταρτισθεί νομότυπα.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις (είτε τηλεφωνικά, είτε εγγράφως) παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες προς τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να διασφαλίσουν για τους εργαζόμενους τα νόμιμα.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με τη μακρόχρονη πείρα του και την προληπτική και κατασταλτική του δράση στον ιδιωτικό τομέα εργασίας αποτελεί το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό για την ορθή τήρηση των παραπάνω διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. 

Ενδεικτικά, για την υποχρέωση καταβολής Δώρου Πάσχα 2012 από τον εργοδότη σε εργαζόμενο, σας παραθέτουμε το κάτωθι παράδειγμα εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ειδικότητα εργάτη), αμειβόμενου με τα ισχύοντα σήμερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (με την προβλεπόμενη μείωση 22% των αποδοχών του).

Ο εν λόγω εργαζόμενος είναι άγαμος, χωρίς προϋπηρεσία, με πλήρες ωράριο και έχει απασχοληθεί από 1.1.2012 έως 30.4.2012 (δεν θα λυθεί η εργασιακή σχέση πριν από την 30.4.2012), θα λάβει το ακόλουθο Δώρο Πάσχα 2012: 

15 ημερομίσθια Χ 26,18 € (ημερομίσθιο που ισχύει από 14.2.2012, σύμφωνα με τον Ν. 4046/2012 και την εκδοθείσα Π.Υ.Σ. αρ. 6 της 28.2.2012) = 392,7€. 

Ο ίδιος εργαζόμενος χωρίς την μείωση που προβλέπει ο Ν. 4046/2012 και η εν λόγω Π.Υ.Σ., θα ελάμβανε Δώρου Πάσχα 2012:

15 ημερομίσθια Χ 33,57€ = 503.55€.

Ανακοίνωση Υ.Ο. για το χρόνο περάτωσης των πράξεων ισολογισμού της διαχειριστικής περιόδου που λήγει την 31/12/2011


Ανακοίνωση Υ.Ο. για το χρόνο περάτωσης των πράξεων ισολογισμού της διαχειριστικής περιόδου που λήγει την 31/12/2011


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Τηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τρίτη 3, Απριλίου 2012 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ορίστηκε, ως χρόνος περάτωσης των πράξεων ισολογισμού της διαχειριστικής περιόδου που λήγει την 31/12/2011, ο χρόνος της εμπρόθεσμης υποβολής της αντίστοιχης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για όλους τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) καθώς και το βοήθημα τοκετού που παρέχονται από το ΙΚΑ στις ασφαλισμένες του, δυνάμει των άρθρων 39 και 31 παρ.7 του Α.Ν. 1846/1951, δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και συνεπώς είναι αφορολόγητα


ΠΟΛ.1065/12.3.2012Τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) καθώς και το βοήθημα τοκετού που παρέχονται από το ΙΚΑ στις ασφαλισμένες του, δυνάμει των άρθρων 39 και 31 παρ.7 του Α.Ν. 1846/1951, δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και συνεπώς είναι αφορολόγητα
Αθήνα, 12 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 
Τ.Κ.: 101 84
Τηλέφωνο : 210 3375317, 318 
FAX: 210 3375001

ΠΟΛ 1065

ΘΕΜΑ: Τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) καθώς και το βοήθημα τοκετού που παρέχονται από το ΙΚΑ στις ασφαλισμένες του, δυνάμει των άρθρων 39 και 31 παρ. 7 του Α.Ν.1846/1951, δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και συνεπώς είναι αφορολόγητα.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα σας κοινοποιούμε την 375/2009 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, που έγινε αποδεκτή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, για ενημέρωσή σας και εφαρμογή της στις σχετικές περιπτώσεις.



Ο Διευθυντής
Α. Καραβοκύρης

Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος

ΠΟΛ.1084/30.3.2012 Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος
Αθήνα, 30.3.2012 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Β' «Παροχή Υπηρεσιών & Ειδικά Καθεστώτα»
2. 15η Δ/ΝΣΗ ΚΒΣ 
ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες :Φ.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ
Τηλέφωνο : 210- 3645848
Fax : 210-3645413
e-mail : dfpa.b1@1992.syzefxis.gov.gr

ΠΟΛ 1084 

Θέμα: Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) και ειδικότερα: 
α) τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 4 και 15 του άρθρου 41 
β) τις διατάξεις του άρθρου 42
γ) τις διατάξεις του άρθρου 57
δ) τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 64.

2. Τις διατάξεις της ΑΥΟ Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988 (ΦΕΚ 107 Β725.2.88).

3. Τις διατάξεις της ΑΥΟ 1078988/7278/1002/Β0014/ΠΟΛ.1098/9.8.2007 (ΦΕΚ 1630 Β'/ 17.8.07).

4. Τις διατάξεις της παραγράφου 1γ' του άρθρου 11 και της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/1992), όπως ισχύουν.

5. Τη με αριθ. πρωτ. Υ 25/6.12.2011 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων στους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου» (ΦΕΚ 2792Β'/8.12.2011).

6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού. 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της ΑΥΟ Π. 953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988 (ΦΕΚ 107 Β725.2.88), για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), προκειμένου για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το έτος 2012, ακολουθούνται οι κατωτέρω διαδικασίες:

1. Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται:

α) Είτε απευθείας από το δικαιούχο αγρότη στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ασκεί μία από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του. Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται υποχρεωτικά απευθείας από το δικαιούχο αγρότη σε κάθε περίπτωση που το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή μεγαλύτερο με 10.000 ευρώ.

β) Είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Εάν κατά την υποβολή των αιτήσεων επιστροφής διαπιστώνεται ότι δεν υποβάλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι αιτήσεις δεν θα παραλαμβάνονται και θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι για την Δ.Ο.Υ. στην οποία πρέπει να υποβληθούν.

2. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις επιστροφής υποβάλλονται μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων, υποβάλλονται συγχρόνως και τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

3. Ως νόμιμα φορολογικά στοιχεία γίνονται δεκτά και τα τιμολόγια αγοράς, στην περίπτωση που λόγω μη έγκαιρης προσαρμογής στο νέο τρόπο τιμολόγησης, από 1.6.2010, οι αγοραστές αγροτικών προϊόντων δεν έχουν εκδώσει το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/1992) συνενωμένο στοιχείο «Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο».

4. Πριν τη διενέργεια της επιστροφής πραγματοποιείται σύντομος προληπτικός έλεγχος των καταχωρηθέντων στην αίτηση επιστροφής φορολογικών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες που διαθέτουν οι Δ.Ο.Υ. περί εκδοτών - ληπτών εικονικών ή πλαστών φορολογικών στοιχείων. Στην περίπτωση που από τον έλεγχο αυτό διαπιστωθεί ότι στην αίτηση επιστροφής περιλαμβάνονται εικονικά ή πλαστά φορολογικά στοιχεία ή υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι τα αιτούμενα προς επιστροφή ποσά δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συναλλαγές, εκδίδεται άμεσα εντολή για διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Η επιστροφή ενεργείται άμεσα εντός μηνός για τα φορολογικά στοιχεία που δεν κρίνονται εικονικά ή πλαστά.

5. Ο φορολογικός έλεγχος, κατόπιν έκδοσης σχετικής εντολής, αφορά τη συνολική αίτηση επιστροφής ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής και λαμβάνει υπόψη κάθε στοιχείο που διαθέτει η αρμόδια Δ.Ο.Υ., και κυρίως:

α) Τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Σε όσες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμο ζητείται η συνδρομή της αρμόδιας για τη φορολογία του εισοδήματος του αγρότη Δ.Ο.Υ..

β) Τη δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής που υποβάλλεται σύμφωνα με το ν. 3877/2010. Στοιχεία της δήλωσης αυτής διατίθενται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω telnet, μετά από διάθεσή τους από τον ΕΛΓΑ, στα οποία εμφανίζεται η ασφαλιζόμενη αξία της αγροτικής παραγωγής προσαυξημένη κατά 50%, αξία η οποία θεωρείται κατ' αρχήν συμβατή με την αξία επί της οποίας ζητείται επιστροφή ΦΠΑ. Σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο κατά τον έλεγχο, ολόκληρη η δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής μπορεί να αναζητηθεί από τον ΕΛΓΑ.

Η επιστροφή ενεργείται εντός μηνός από την ολοκλήρωση του ελέγχου.

6. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση και το ΑΦΕΚ για την επιστροφή εκδίδεται και εκκαθαρίζεται από τη Δ.Ο.Υ. στην οποία έχει υποβληθεί η αίτηση επιστροφής.

7. Στην περίπτωση που οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν επιστρέφουν στη Δ.Ο.Υ. εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας το αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης από την οποία προκύπτει η πραγματική καταβολή των οφειλόμενων ποσών επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες, καθώς και σε κάθε περίπτωση που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την ΑΥΟ Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988 και την παρούσα απόφαση οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. επιβάλλουν τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2523/1997.

8. Αιτήσεις επιστροφής δεν γίνονται δεκτές εάν το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό είναι μικρότερο των 20 ευρώ.

9. Για τη συμπλήρωση των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ (έντυπο 010Α-ΦΠΑ, έκδοση 2007, Φ6 TAXIS) ισχύουν οι οδηγίες που δόθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1045/22.4.2010.

10. Μετά τη διενέργεια της επιστροφής, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. διενεργούν φορολογικό έλεγχο, στις περιπτώσεις που ο έλεγχος αυτός δεν έχει διενεργηθεί πριν την πραγματοποίηση της επιστροφής σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους 4 και 5, κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος του αιτούμενου ποσού. Κατ' αρχήν ο έλεγχος επικεντρώνεται στις αιτήσεις με αιτούμενο ποσό από 10.000 ευρώ και άνω και στη συνέχεια στις υπόλοιπες αιτήσεις επιστροφής, με προτεραιότητα τα υψηλότερα ποσά επιστροφής.

11. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της ΑΥΟ Π. 953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988 (ΦΕΚ 107/Β/25.2.88).

12. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών 
Παντελής Οικονόμου

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ 
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ