Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ Έκρηξη ανατιμήσεων στα προϊόντα παρά την ύφεση Βασικά προϊόντα κατανάλωσης πωλούνται ακριβότερα έως και 18,23% σε σχέση με πέρυσι.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :: ΕΛΛΑΔΑ
Έκρηξη ανατιμήσεων στα προϊόντα παρά την ύφεση

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ

Έκρηξη ανατιμήσεων στα προϊόντα παρά την ύφεση
Βασικά προϊόντα κατανάλωσης πωλούνται ακριβότερα έως και 18,23% σε σχέση με πέρυσι.
15/6/2012
Βασικά προϊόντα κατανάλωσης πωλούνται ακριβότερα έως και 18,23% σε σχέση με πέρυσι.
Σε ζάχαρη, αναψυκτικά και μαρμελάδες καταγράφονται επιβαρύνσεις σε ετήσια βάση Σε συνολο 59 προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς» τα 37 παρουσιάζουν σε ετήσια βάση αυξήσεις
Του Χρήστου Κολώνα
Καυτές... αυξήσεις τιμών σε σχέση με τη μείωση των εισοδημάτων και της ζήτησης, την έκρηξη της ανεργίας και τη βαθιά ύφεση της οικονομίας κατέγραψε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών (www.e-prices.gr), οι τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης είναι αυξημένες έως και 18,23% σε σχέση με πέρυσι. Την υψηλότερη ανατίμηση έχει η ζάχαρη, ενώ ακριβότερα κατά 10% πωλούνται τα αναψυκτικά, η μαρμελάδα έχει ανατιμηθεί 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια 7,87%, οι χυμοί φρούτων είναι ακριβότεροι 7,1%, η μαργαρίνη έχει τιμές υψηλότερες 7,29% σε σχέση με πέρυσι, το αλάτι και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αυξήσεις 6,9%, τα αλλαντικά 6,3%, το γάλα 6% κ.ο.κ.
Το καλάθι
Στη λίστα αυτή του υπουργείου περιλαμβάνονται 59 προϊόντα από τους κλάδους της διατροφής, των ειδών άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, ατομικής φροντίδας, αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Από αυτά τα 37 παρουσιάζουν σε ετήσια βάση αυξήσεις. Μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 20%, οι άνεργοι αγγίζουν το 1,1 εκατ. και η καταναλωτική ζήτηση έχει κατρακυλήσει στο ναδίρ.
Διεθνείς τιμές
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδουν τις αυξήσεις αυτές στη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών. Γάλα, καφές, ζάχαρη, σιτηρά έχουν σημειώσει τεράστιες ανατιμήσεις αν και τους τελευταίους δύο μήνες έχει αρχίσει η πτωτική τους τροχιά. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται και οι τιμές των παραγόμενων στη χώρα μας προϊόντων. Επιπλέον, η αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση στις τελικές τιμές των αναψυκτικών και των χυμών. Σημαντική επίπτωση στις τιμές έχει και το μεταφορικό κόστος λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων.
Επιπλέον οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε άνοδο του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Πάντως, ένα ακόμη στοιχείο που έχει προκαλέσει τις ανατιμήσεις είναι το κόστος του χρήματος. Η διακοπή ασφάλισης των εξαγωγών προς τη χώρα μας από μεγάλους ασφαλιστικούς οίκους και η αστάθεια στην πολιτική και οικονομική σκηνή της χώρας δυσκολεύει τις εμπορικές συναλλαγές των Ελλήνων με τους ξένους επιχειρηματίες. Η πίστωση έχει εξαφανιστεί, ενώ και ο τραπεζικός δανεισμός είναι ανύπαρκτος.
Ρευστότητα
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, να ανεβάζουν μερικώς τις τιμές ώστε να αποκτήσουν έστω κι ελάχιστη ρευστότητα.
Πολλές επιχειρήσεις για να κάνουν εισαγωγές αναγκάζονται να προπληρώνουν τις πρώτες ύλες και τα προϊόντά τους με αποτέλεσμα να μετρούν απώλειες στα διαθέσιμά τους. Το ίδιο βέβαια, συμβαίνει και με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν εισαγωγές για την παραγωγή αγαθών και στη συνέχεια την αποστολή τους στο εξωτερικό. Βέβαια, με την ύφεση οξύνονται και τα δομικά προβλήματα της αγοράς. Έτσι, η ανυπαρξία υποδομών logistics, το κλειστό επάγγελμα των μεταφορέων επιτείνουν την οικονομική δυσχέρεια στις επιχειρήσεις και αυξάνουν περισσότερο τα κόστη τους.
Στον αντίποδα, βέβαια, καταγράφονται και μειώσεις τιμών από την αρχή του χρόνου μέχρι και το Μάιο. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση τα βασικά καταναλωτικά αγαθά παραμένουν ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι και με δεδομένες τις άσχημες συνθήκες στην οικονομία.

Παρατείνεται μέχρι 14 Σεπτεμβρίου η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2012

Συνεργασία ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ για την προώθηση λύσεων σε επείγοντα πολεοδομικά θέματα:

Λύσεις σε πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν σε εκκρεμότητες εφαρμογής νομοθετημένων μέτρων και διαδικασιών πολεοδομικού ενδιαφέροντος, αποφασίστηκαν μετά από κύκλο συναντήσεων συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της διοίκησης του ΤΕΕ. Ειδικότερα, στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γρηγόρη Τσάλτα, και του προέδρου ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, με τη συμμετοχή της αρμόδιας Γ.Γ. Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ, Μαρίας Καλτσά, και υπηρεσιακών παραγόντων, διαμορφώθηκε το πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δραστηριοτήτων ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα:

Το ΤΕΕ, για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης, πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε και αποδέχθηκε να ισχύσει παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου, για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012.

Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει από την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012 τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.

Το ΤΕΕ πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα “δελτίων τρωτότητας των κτηρίων", αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ότι άλλο τυχόν απαιτηθεί. Συμφωνήθηκαν η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτιρίων, όπως ορίζεται από το νόμο ανάλογα με τις κατηγορίες κτιρίων. Στόχος είναι να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά την δοκιμαστική λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη φάση θα δοθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες δόμησης της χώρας και τους αρμόδιους υπαλλήλους, προς διευκόλυνση υλοποίησης ελέγχων και εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ το ΤΕΕ θα προετοιμάσει ενημερωτικές ημερίδες για τα στελέχη των υπηρεσιών δόμησης.

Συμφωνήθηκε το περιεχόμενο και ολοκληρώθηκαν οι νομοτεχνικές διατυπώσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του θεσμού της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου». Το μέτρο θεσμοθετήθηκε προ διετίας, το ΥΠΕΚΑ υπέβαλλε στο ΤΕΕ σχέδιο έντυπης μορφής που περιελάμβανε τα στοιχεία για τη σύνταξη της Ταυτότητας του Κτιρίου και το ΤΕΕ τα επεξεργάστηκε και κατέθεσε σχέδιο ΠΔ για την εφαρμογή του νόμου. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.

Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γρηγόρης Τσάλτας δήλωσε πως «με αυτές τις προβλέψεις συμπληρώθηκαν οι εκκρεμότητες, είναι πλέον δυνατή η ολοκλήρωση της ρύθμισης πολλών κατηγοριών αυθαίρετων κτηρίων και διευκολύνονται οι έλεγχοι για την πάταξη της αυθαιρεσίας, ενώ με την σύνταξη του σχεδίου ΠΔ για την ‘Ταυτότητα του Κτηρίου’ μπαίνουν οι βάσεις για την επίλυση πολλών προβλημάτων του κτηριακού τομέα που χρονίζουν».

Επίσης, με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση του Πράσινου Ταμείου, μελετάται ο τρόπος για την απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων στους πολίτες, σε περιπτώσεις λαθών σε αιτήσεις υποβολής για ρύθμιση αυθαιρέτων.

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/119/15.6.2012 Άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών


Ι
Αθήνα 15/06/2012
Αριθμ. Πρωτ.: Γ99/1/119

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ
Αριθ. τηλεφώνου :             210 52 15 254    
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@ika.gr

ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ : Άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο πλαίσιο της γενικότερης εθνικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας και με γνωστές τις υφιστάμενες δυσκολίες λόγω της οικονομικής ύφεσης, το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., επωμίζεται την τεράστια ευθύνη της ομαλής και απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων ενώ ταυτόχρονα, μέσω της μεταφοράς των πόρων προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., της διασφάλισης των παροχών υγείας.

Μέχρι σήμερα το δύσκολο αυτό έργο το έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία και χρονική συνέπεια. Η συμβολή όλων των συντελεστών του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. στην σταθεροποίηση της δυναμικής των τρεχουσών μηνιαίων εισροών κρίνεται ικανοποιητική και αποτελεσματική.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος αναγνωρίζοντας αυτή τη συμβολή, καλεί όλους τους συντελεστές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους καθώς πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης με στόχο την ενισχυμένη αποτελεσματικότητα του έργου μας.

Στη κατεύθυνση αυτή και με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, κρίνουμε σκόπιμο να σας επισημάνουμε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υποκ/των και των Ταμείων Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., θα πρέπει να προβούν άμεσα και κατά σειρά προτεραιότητας στη λήψη αναγκαστικών & άλλων μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών, που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος των ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι, για την αναστολή των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ασφαλιστικά ενήμερος θεωρείται ο οφειλέτης, ο οποίος υποβάλλει αίτηση υπαγωγής, εντάσσεται στις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών του και καταβάλλει την πρώτη δόση.

Από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.-Ι.Κ.Α.) προκύπτει ότι σε ποσοστό 15% επί των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις μονάδες του Ιδρύματος, για ένταξη των οφειλών, από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, στις διατάξεις του ν. 4038/2012, δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι διαδικασίες ελέγχου από τα αρμόδια Τμήματα Εσόδων, προκειμένου οι εργοδότες να προσέλθουν στα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ή στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων και να καταβάλλουν την πρώτη δόση της ρύθμισης.

Για το λόγο αυτό, με ευθύνη των Διευθυντών των Υποκαταστημάτων και των Προϊσταμένων των υπηρεσιών εσόδων, κρίνεται επιτακτική η άμεση διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων ρύθμισης, με την πραγματοποίηση αποκλειστικά αντίστοιχων ελέγχων Δηλωθέντων – Καταβληθέντων, ενώ ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η ενημέρωση του «status» των αιτήσεων ρύθμισης στο πεδίο «Διαχείριση Εισερχομένων» και η αλλαγή αυτού σε «Διεκπεραιώθηκε», αμέσως μετά την διεκπεραίωση των ελέγχων, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή δυνατό να διαπιστωθεί, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, η πορεία διεκπεραίωσης των αιτήσεων, μέσω σχετικής εκτύπωσης του συστήματος που διαθέτει η Διοίκηση.

Εφόσον διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος η μη καταβολή των τρεχουσών απαιτητών εισφορών με συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος συνέχισης της ρύθμισης, τότε θα λαμβάνονται άμεσα όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος των επιχειρήσεων και των κατά νόμο υπευθύνων αυτών, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση.

Επίσης, σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαίτερου ρίσκου, είτε λόγω του ιδιαίτερου ύψους της οφειλής τους είτε λόγω της αδικαιολογήτως επιδειχθείσας απροθυμίας τους να συμμορφωθούν στις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., θα κινείται άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, για την αντικειμενική και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με έμφαση στις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων), στις κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).

Τέλος, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, μεγάλος αριθμός οφειλετών, με σημαντικό ύψος οφειλής, να προχωρεί στην αλλεπάλληλη υποβολή αιτήσεων ρύθμισης, κυρίως με τις πάγιες διατάξεις του ν.3863/2010, προκειμένου να απολαμβάνουν της αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων, τόσο μέχρι την διεκπεραίωση του ελέγχου από τα Τμήματα Εσόδων όσο και μέχρι την παρεχόμενη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, για την υπαγωγή στη ρύθμιση, συνιστάται για τις περιπτώσεις αυτές η αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης, να μην υπερβαίνει τις πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα διεκπεραίωσης του ελέγχου.

Συνεπώς, για τους εργοδότες οι οποίοι υποβάλλουν αλλεπάλληλες αιτήσεις ρύθμισης, χωρίς να προχωρούν στη καταβολή της πρώτης δόσης και την ενεργοποίηση της ρύθμισης, θα πρέπει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, να ειδοποιείται ο εργοδότης να παραλάβει, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 του Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., τις καταλογιστικές πράξεις καθώς και φωτοαντίγραφο της αίτησής του, σε κάθε περίπτωση, στην οποία στο πεδίο «Ρύθμιση Οφειλών Μέχρι» θα αναγράφεται η 5η εργάσιμη ημέρα από την ημέρα παραλαβής από τον εργοδότη του αντιγράφου της αίτησης.

Η υλοποίηση των ετήσιων στόχων που σχετίζονται τόσο με την αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές όσο και με την αύξηση του ποσοστού υπαγωγής των οφειλετών σε ρύθμιση και παραμονής σε αυτήν, στηρίζεται στη προσωπική επιμονή και προσπάθεια κάθε στελέχους του Ιδρύματος.





ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΟΚ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ Αδυναμία πληρωμής από 2 εκατ. φορολογουμένους Μετά τις εκλογές περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από 2 έως και 8 «λογαριασμούς» συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ



ΣΟΚ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

Αδυναμία πληρωμής από 2 εκατ. φορολογουμένους
Μετά τις εκλογές περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από 2 έως και 8 «λογαριασμούς» συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ
15/6/2012
Τη δημιουργία μιας «νέας γενιάς» οφειλετών του Δημοσίου έχουν αρχίσει να φοβούνται στο υπουργείο Οικο-νομικών, που βλέπουν την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Οι αυξημένες επιβα-ρύνσεις και η οικονομική στενότητα των φορολογουμένων μειώνουν τη δυνατότητα είσπραξης κρατικών εσόδων.
Της Μαρίας Βουργάνα
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι, σύντομα, οι Έλληνες φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους προς την εφορία και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων. Ήδη οι οφειλέτες του Δημοσίου υπερβαίνουν το 1.000.000 και οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα άνω των 45 δισ. ευρώ.
Από το τέλος του 2009 έως σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα περίπου είναι και τα νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014 που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι η αλματώδης αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, είναι η απτή απόδειξη αυτού που ακούγεται πλέον κατά κόρον: ότι όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και διογκώνεται η φοροδιαφυγή.
Ανησυχία
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς εκτιμούν ότι φέτος τα
ληξιπρόθεσμα χρέη θα καταγράψουν νέο άλμα, με δεδομένο ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι τόσο «φουσκωμένα» από τους νέους φόρους (μείωση αφορολόγητου, εισφορά αλληλεγγύης, ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών, αλλαγή επί το επαχθέστερον της φορολογικής κλίμακας, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) που πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που θα ξεσπάσει μετά τις εκλογές και θα δηλώσουν άτυπη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. Επιπλέον, πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν ούτε και τους φόρους ακίνητης περιουσίας της περιόδου 2010-2011, που παρέμειναν επί τόσο καιρό ανείσπρακτοι και θα επιβληθούν τώρα μαζί με τα νέα «χαράτσια» του 2012.
Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα δεχθούν τα νοικοκυριά είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου. Εκτιμάται δε ότι τουλάχιστον το 20% των 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν όλα αυτά τα χαράτσια δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Όπως είναι φυσικό, η ταυτόχρονη επιβολή μεγάλου αριθμού πρόσθετων επιβαρύνσεων στα εισοδήματα, τις περιουσίες και την κατανάλωση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις έχει ως συνέπεια ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) να δηλώνουν πλέον ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις και να κηρύσσουν «στάση πληρωμών» προς την εφορία.
Μάλιστα στους 1.000.000 και πλέον οφειλέτες έρχονται να προστεθούν 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι εφορίες έχουν ήδη λάβει εντολή να τους εντοπίσουν και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να εισπράξουν τα ποσά από το τέλος ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι εισπράξεις από το «χαράτσι» της ΔΕΗ για το έτος 2011 ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα εάν οι εφορίες καταφέρουν να εισπράξουν το τέλος ακινήτων από τους 500.000 ιδιοκτήτες, τότε τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Λογαριασμοί
Μετά τις εκλογές της Κυριακής, περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους από 2 έως και 8 «φορο-λογαριασμούς» συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ. Μόνο οι φόροι που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων υπολογίζονται σε 5,1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν μόλις 1,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα «χαράτσια», που πρέπει να καταβληθούν από τον Ιούνιο του 2012 έως το Μάρτιο του 2013, είναι:
Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2011, που θα είναι «φουσκωμένος» λόγω της μείωσης του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, των αυξήσεων κατά 33% έως 70% στα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ και κατοικίες, των αυξήσεων στους φορολογικούς συντελεστές για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2011, η οποία θα επιβληθεί σε όσους είχαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος για το 2011, το οποίο έχει αυξηθεί από τα 300 στα 400-500 ευρώ και θα επιβληθεί σε όσους άσκησαν το προηγούμενο έτος εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009, το οποίο αφορά όσους την 1η Ιανουαρίου 2009 κατείχαν οικόπεδα εντός σχεδίου κι όσους την ίδια ημερομηνία κατείχαν κτίσματα αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον ήταν άγαμοι ή άνω των 200.000 ευρώ εφόσον ήταν έγγαμοι. Μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα επιβληθεί και έκτακτη εισφορά σε όσους την 1 Ιανουαρίου 2009 κατείχαν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, που θα επιβληθεί σε όσους κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 που θα επιβληθεί σε όσους κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών για το 2012, το οποίο θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, θα κυμαίνεται από 3 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. και θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις.
Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2012 που θα επιβληθεί σε όσους κατείχαν την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
«Στάση πληρωμών»
Η «στάση πληρωμών» που έχουν ατύπως κηρύξει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι και η κύρια αιτία για την οποία τα έσοδα του Δημοσίου ήδη από το πρώτο πεντάμηνο του 2012, αντί να έχουν αυξηθεί, σημειώνουν δραματική πτώση της τάξεως του 5,79% και σημαντική υστέρηση που φθάνει το 1,47 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, οι ακαθάριστες εισπράξεις του Δημοσίου, δηλαδή τα συνολικά ποσά που εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους από εισπράξεις φόρων και άλλων εσόδων, όπως καταγράφηκαν πριν από την αφαίρεση των επιστροφών φόρου, περιορίστηκαν στα 19,399 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 από 20,592 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού, τα έσοδα αυτά θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 1,35% στο φετινό πεντάμηνο και να είχαν ανέλθει σε 20,87 δισ. ευρώ.


Νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής ενημέρωσης & εξυπηρέτησης μέσω του eΤΣΜΕΔΕ


ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
μέσω του eΤΣΜΕΔΕ (http://www.tsmede.gr ) στους ασφαλισμένους του «ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ»

Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. / Ε.Τ.Α.Α.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ

Αγαπητοί ασφαλισμένοι του Ταμείου μας, από την Παρασκευή 15/6/2012 μπαίνει σε λειτουργία μια καινούργια υπηρεσία που τόσο όλοι περιμένατε, αυτή της Παροχής Υπηρεσιών και Ενημέρωσης μέσω του Internet (http://www.tsmede.gr ). Τις Βεβαιώσεις όπως της Ασφαλιστικής Ενημερότητας, Προϋπηρεσίας, Διακοπής Εργασιών και πολλές άλλες θα μπορείτε πλέον να τις αιτήστε και να τις παραλαμβάνετε μέσω του Internet χωρίς να απαιτείται η μετάβασή σας σε κάποιο υποκατάστημα του Ταμείου.

Ακολούθως τις βεβαιώσεις αυτές, θα μπορείτε να τις εκτυπώνετε μέσω του Υπολογιστή – Εκτυπωτής σας και να τις προσκομίζετε «απευθείας» στους αποδέκτες βάσει του Νόμου Ν.4075/2012/άρθρο 26/παρ.12. Από το Ταμείο μας έχουν ενεργοποιηθεί ήδη όλοι οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε ο ίδιος ο αποδέκτης να μπορεί να «επιβεβαιώσει» την εγκυρότητα η μη του εκάστοτε εγγράφου.

Με το νέο Σύστημα ευελπιστούμε την δραματική μείωση της αναμονής, του χαμένου χρόνου στις ουρές και του εκνευρισμού που αυτά συνεπάγονται και μείωση του χρόνου αναμονής περισσότερο του 50% του σημερινού στα Τμήματα Ασφάλισης, Εισφορών, Συντάξεων και Κλάδου Υγείας.

Ποιο συγκεκριμένα σε πρώτη φάση θα παρέχονται ηλεκτρονικά:

Α. Για το τμήμα Ασφάλισης

1) (Β)εβαιώση (Α)σφάλισης (Μ)ηχανικών,

2) ΒΑΜ για Διακοπή,

3) ΒΑΜ για ΟΑΕΕ και

4) ΒΑΜ για διακοπή ΙΚΑ

Β. Για το Τμήμα Εισφορών

5) (Β)εβαίωση (Α)σφαλιστικής (Ε)νημερότητας Μισθωτών,

6) ΒΑΕ Ελευθ. Επαγγελματιών,

7) ΒΑΕ για Εφορία Εισοδήματος,

8) ΒΑΕ Προϋπηρεσίας,

9) ΒΑΕ Εφορίας για Θεώρηση Βιβλίων

Γ. Για τον Κλάδο Συντάξεων

10) (Β)εβαίωση (Σ)ύνταξης,

11) ΒΣ με Αιτιολόγηση Συνταξιοδότησης,

12) Βεβαίωση Μηνιαίων Αποδοχών Συνταξιούχου,

13) Βεβαίωση Κρατήσεων Περίθαλψης Συνταξιούχου,

14) Βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών Συνταξιοδότησης,

15) Βεβαίωση για Εφορία για τον Κλάδο συντάξεων.

Σταδιακά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα επεκτείνονται και πολύ σύντομα θα προστεθούν και άλλες που αφορούν τον Κλάδο Υγείας του Ταμείου.

Για την πρόσβασή σας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι απαραίτητη η «εγγραφή σας» στο Web Site για την απόκτηση ενός προσωπικού λογαριασμού (υπάρχει στην κεντρική σελίδα του). Ακολούθως «για λόγους ασφαλείας» θα πρέπει να μεταβείτε σε κάποιο υποκατάστημα με την ταυτότητά σας για να γίνει η ενεργοποίηση του λογαριασμού σας (αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο www.tsmede.gr).

Όπως καλά γνωρίζετε και θα επαναλαμβάνω σε κάθε ανακοίνωσή μου - για την επιτυχία κάθε Καινούργιου Ηλεκτρονικού Συστήματος, χρειάζεται πάντα η «θετική» υποδοχή και αντιμετώπιση από τους άμεσα εμπλεκομένους.

Γι' αυτό σας καλούμε να σταθείτε δίπλα του - ειδικά - στη «αρχική» μεταβατική του λειτουργία, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο μας «στέλνει ένα μικρό μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο» στην δύσκολη αυτή περίοδο.



Για το Ταμείο
Γιάννης Γαμβρίλης
Πρόεδρος Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
Α’ Αντιπρόεδρος Ε.Τ.Α.Α.

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/118/15.6.2012 Υποβολή Α.Π.Δ. – Προθεσμία καταβολής εισφορών


Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/118/15.6.2012
Υποβολή Α.Π.Δ. – Προθεσμία καταβολής εισφορών
Αθήνα, 15/06/2012
Αριθμ. Πρωτ. Γ99/1/118

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ: ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΧ/ΣΕΩΝ & ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 – Αθήνα
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 244, 45, 47
210 52 15 250, 51
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr

ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ: «Υποβολή Α.Π.Δ. – Προθεσμία καταβολής εισφορών»

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. πρωτ. Ε10/9/23.4.2012 Γενικό Έγγραφο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 Ν.4075/2012 (Φ.Ε.Κ. 89/τ.Α΄/2012) οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση φορέων ή κλάδων, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποχρεούνται από 1/7/2012 να υποβάλλουν Α.Π.Δ. κάθε μήνα

Επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει βάσει του άρθρου 20 του ιδίου νόμου, να καταβάλλονται μέχρι την πέμπτη (5η ) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα απασχόλησης.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων και προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την τροποποίηση – προσαρμογή των μηχανογραφικών προγραμμάτων μισθοδοσίας, την πληρέστερη ενημέρωση και διευκόλυνσή τους, κρίνει αναγκαίο η ισχύς των εν λόγω διατάξεων να έχουν εφαρμογή από τον 10/2012 (μισθολογική περίοδος Οκτωβρίου 2012).

Κατόπιν των προαναφερομένων, αφενός η υποβολή της Α.Π.Δ. Γ΄ τριμήνου 2012 εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων και αφετέρου οι καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού καθεστώτος.




Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Απειλή κατάσχεσης για 500.000 ιδιοκτήτες που οφείλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ


Απειλή κατάσχεσης για 500.000 ιδιοκτήτες που οφείλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Απειλή κατάσχεσης για 500.000 ιδιοκτήτες που οφείλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ
Με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων απειλούνται περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος το ειδικό τέλος ακινήτων για το έτος 2011.
Οι φορολογούμενοι αυτοί, μπορεί να γλίτωσαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους, αλλά δεν θα αποφύγουν την εφορία. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς σε σύσκεψη που είχε χθες με τους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» και την είσπραξη του τέλους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011 έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα στην περίπτωση που οι εφορίες καταφέρουν να εισπράξουν και τις οφειλές των 500.000 ιδιοκτητών τα έσοδα από το τέλος ακινήτων δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Απειλή κατάσχεσης για 500.000 ιδιοκτήτες που οφείλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ
Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ζανιά με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων διαπιστώθηκε ότι οι διασταυρώσεις που έχουν ξεκινήσει αποδίδουν, ενώ οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται διαρκώς και ανέρχονται ήδη τα 700 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα διαπιστώθηκαν τα εξής:
Τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία των 13 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας κατέγραψαν αύξηση 14% το Μάιο από 9% που ήταν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.
Στα πέντε μεγαλύτερα τελωνεία, οι εισπράξεις ήταν μειωμένες 0,5% στο πεντάμηνο, ενώ μόνο τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,7%. Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ μετά την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των οφειλετών. Η ενεργοποίηση της νομοθεσίας που προβλέπει κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων οδηγεί πολλούς οφειλέτες στην εφορία προκειμένου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να εξοφλήσουν σε δόσεις τα χρέη τους. Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Μαρία Βουργάνα

Γλίτωσαν τη διακοπή ρεύματος, αλλά δεν ξεμπέρδεψαν με την εφορία


Γλίτωσαν τη διακοπή ρεύματος, αλλά δεν ξεμπέρδεψαν με την εφορία


Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
Γλίτωσαν την διακοπή ρεύματος αλλά δεν ξεμπέρδεψαν με την εφορία.
Ο λόγος για 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011. Τώρα τους ψάχνει η εφορία και τους... απειλεί με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς σε σύσκεψη που είχε με τους εφόρους των μεγαλύτερων Δ.Ο.Υ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» και την είσπραξη του τέλους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011 έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών . Μάλιστα υπολογίζεται πως στην περίπτωση που οι εφορίες καταφέρουν να εισπράξουν και τις οφειλές των 500.000 ιδιοκτητών τα έσοδα από το τέλος ακινήτων δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ζανιά με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων διαπιστώθηκε ότι οι διασταυρώσεις που έχουν ξεκινήσει αποδίδουν ενώ οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται διαρκώς και ανέρχονται ήδη τα 700 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα διαπιστώθηκαν τα εξής:
Τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία των 13 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας κατέγραψαν αύξηση 14% τον Μάιο από 9% που ήταν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.
Στα 5 μεγαλύτερα τελωνεία, οι εισπράξεις ήταν μειωμένες 0,5% στο πεντάμηνο, ενώ μόνο τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,7%.
Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ μετά την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των οφειλετών. Η ενεργοποίηση της νομοθεσίας που προβλέπει κατασχέσεις ακινήτων , μισθών και συντάξεων οδηγεί πολλούς οφειλέτες στην εφορία προκειμένου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να εξοφλήσουν σε δόσεις τα χρέη τους. Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΠΟΛ.1150/14.6.2012 Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.)


ΠΟΛ.1150/14.6.2012
Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.)
Αθήνα, 14/06/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20
Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : M. Σταρά
Τηλέφωνο : 210 3638389
FAX : 210 3641620

ΠΟΛ 1150

ΘEMA: «Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.)».

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα αναφορικά με το θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις των άρθρων 43 – 120 του ν. 4072/2012 (Α΄.86) θεσπίστηκε νέα εταιρική μορφή η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.).

Ειδικότερα με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 116 ορίζεται ότι οι εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) εφαρμόζονται και στις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.).

2. Έπειτα από τα παραπάνω λαμβανομένου υπόψη ότι οι Eταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης εντάσσονται με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Κ.Β.Σ. στην τρίτη κατηγορία βιβλίων, ομοίως εντάσσονται και οι Ι.Κ.Ε. ανεξάρτητα από το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους.




Ακριβές Αντίγραφο
O Προϊστάμενος της Γραμματείας

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δυνατότητα μείωσης των εισφορών στο Ο.Α.Ε.Ε.

Δυνατότητα μείωσης των εισφορών στο Ο.Α.Ε.Ε.


Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 32 του ν.4075/2012 οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης του π.δ. 5/2007 και να παραμείνουν σε αυτήν έως 31.12.2014 εφόσον, κατά την υποβολή της αίτησης:


α) δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή

β) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι.

Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο προς έκδοση και μετά την αίτηση δίμηνο και ισχύει για όσο διάστημα είναι ενήμεροι στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και στις δόσεις της τυχόν ρύθμισης. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν την αίτηση του πρώτου εδαφίου, στην οποία επανέρχονται υποχρεωτικά από την 1.1.2015 και όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής.

Επίσης, προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε., καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος, τα όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης. Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση με αρ. πρ. Φ.80000/10255/334/6.6.2012 εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.

Επισημαίνεται ότι στην παραπάνω κανονιστική πράξη έχει προβλεφθεί ότι στις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ανωτέρω νόμου 4075/2012, (ήτοι την 11.04.2012) και πριν τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης.

Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν ειδικότερα την περίπτωσή τους.


Aρ. πρ.: Φ.10034/9274/134/11.6.2012
Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 32 του νόμου 4075/2012 «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις»
Αθήνα, 11.06.2012
Aρ. πρ.: Φ.10034/9274/134

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης
Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων
Δ/νση Ασφάλισης Αγροτών & Ανασφάλιστων Ομάδων

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29 
101 10 Αθήνα 
Πληροφ: Σ. Παπαϊωάννου 
(για την Δ/νση Κ.Α.Α.) 
Τηλέφωνο:             210 - 3368101       
Fax: 210 - 3368110 
e-mail: asfayt@ggka.gr 
Πληροφ: Ε. Σιμιτοπούλου 
(για την Δ/νση Αγροτών) 
Τηλέφωνο:             210 - 3368056       
Fax: 210 - 3368058 
e-mail: agrot@ggka.gr 

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 32 του νόμου 4075/2012 «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις»

Σας γνωρίζουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. 89/τ.Α/11.04.2012 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4075/2012 «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις» στον οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις του άρθρου 32 που αφορούν στον Ο.Α.Ε.Ε. και στον Ο.Γ.Α..

Παράγραφος 1
Παρ.1α

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1α του άρθρου αυτού προστίθεται εδάφιο στην παράγραφο 3 του άρθρου 13 του Π.Δ. 258/2005 που αφορά σε χορηγούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. 

Ειδικότερα, με την παράγραφο 3 του άρθρου 13 του Π.Δ. 258/2005 κάθε ιδιοκτήτης Δ.Χ. αυτοκινήτου που μεταβιβάζει κατόπιν οριστικού συμβολαίου την κυριότητα ή χρήση και εκμετάλλευση του αυτοκινήτου του σε άλλον, είτε εξ ολοκλήρου, είτε κατά ποσοστό, υποχρεούται να προσκομίζει στο συμβολαιογράφο ή στην αρμόδια Δημόσια Αρχή και βεβαίωση του Ο.Α.Ε.Ε. περί πλήρους εξόφλησης των υποχρεώσεών του από πάσης φύσεως οφειλές, ανεξάρτητα αν αυτές έχουν κεφαλαιοποιηθεί και καταβάλλονται σε δόσεις.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1α του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 η βεβαίωση αυτή χορηγείται και σε κάθε άλλο ασφαλισμένο του Ο.Α.Ε.Ε. (όχι δηλαδή μόνο σε ιδιοκτήτη Δ.Χ. αυτοκινήτου), εφόσον το ποσό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών του στον Οργανισμό δεν ξεπερνά τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ και έχει συμψηφιστεί ή παρακρατείται, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 43 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170) και είτε έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση είτε έχει υπαχθεί στην περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 30 του Π.Δ. 258/2005 (Α΄ 316), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 49 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170).

Παρ. 1β

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 13 του Π.Δ. 258/2005 και οι συμβολαιογράφοι, καθώς και κάθε αρμόδια κατά νόμο αρχή υποχρεούνται να αρνηθούν τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης Δ.Χ. αυτοκινήτου ή την έκδοση απόφασης οριστικής παραίτησης ή ανάκλησης του δικαιώματος της άδειας κυκλοφορίας Δ.Χ. αυτοκινήτου, αν ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει τη βεβαίωση της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Π.Δ. 258/2005.

Παρ. 1γ

Με την παράγραφο 1γ του εν λόγω άρθρου προστίθεται εδάφιο στο τέλος του πρώτου εδαφίου του άρθρου 11 της υπ’ αριθ. Φ80000/7228/308/7.9.2006 Υπουργικής Απόφασης (Β΄ 1397) (Κανονισμός Ασφαλιστικής Λειτουργίας του Ο.Α.Ε.Ε.) που αφορά στη χορήγηση απαιτούμενων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων. Έτσι για τη χορήγηση κάθε βεβαίωσης σε ασφαλισμένο του Ο.Α.Ε.Ε. απαιτείται υποβολή αίτησης και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, πλην της βεβαίωσης για πώληση Δ.Χ. αυτοκινήτου, για τη χορήγηση της οποίας απαιτείται ολοσχερής εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών ή αυτή να έχει εκδοθεί βάσει του δευτέρου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 13 του Π.Δ. 258/2005 (Α΄ 316).

Παράγραφος 2

Με τη ρύθμιση της παραγράφου αυτής αντικαθίστανται οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3050/2002, όπως είχαν αντικατασταθεί με το άρθρ. 25 του ν. 3846/2010 και ίσχυαν. Ειδικότερα προβλέπεται ότι: Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 και του π.δ. 33/1979 όπως ισχύουν και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ., α) με έντεκα (11) δωμάτια και άνω και με έδρα σε περιοχές (πόλεις-χωριά-οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων ή κάτω των 1000 κατοίκων στους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης, ή νησιά κάτω των 3100 κατοίκων) καθώς και β) Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με έξι (6) έως δέκα (10) δωμάτια σε όλη την επικράτεια, υπάγονται υποχρεωτικά στη 1η ασφαλιστική κατηγορία του Ο.Α.Ε.Ε. με έκπτωση 30% επί του ποσού της.

Από τις διατάξεις της ίδιας παραγράφου, προβλέπεται ότι σε περίπτωση ιδιοκτησίας, ή εκμετάλλευσης των ανωτέρω καταλυμάτων από ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία, στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγεται υποχρεωτικά ένας εκ των εταίρων, είτε ο ομόρρυθμος είτε ο ετερόρρυθμος εταίρος, κατ’ επιλογή τους, οι δε άλλοι προαιρετικά, αλλιώς υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α., εκτός αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό Οργανισμό. 

Παράδειγμα:

Ομόρρυθμος Εταιρεία (Ο.Ε.) με τρεις εταίρους. Ο ένας εταίρος ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. ενώ οι υπόλοιποι δύο εταίροι υπάγονται προαιρετικά στον Ο.Α.Ε.Ε.. Εάν οι δύο αυτοί εταίροι δεν επιθυμούν να ασφαλιστούν στον Ο.Α.Ε.Ε., υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α.. Εάν όμως είναι ασφαλισμένοι π.χ. στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. λόγω μισθωτής εργασίας και δεν επιθυμούν να ασφαλιστούν προαιρετικά στον Ο.Α.Ε.Ε., τότε παραμένουν στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., και δεν ασφαλίζονται για τη δραστηριότητά τους ως μέλη της Ο.Ε. στον Ο.Α.Ε.Ε..

Εφόσον, ο μέσος όρος εισοδημάτων τους από την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τρία (3) χρόνια, ήτοι από 11.04.2012 και εφεξής δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη (όπως ίσχυε μέχρι 31.12.2011), παραμένουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση 30% επί του ποσού της και δεν υποχρεούνται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη.

Εφόσον, ο μέσος όρος εισοδημάτων τους υπερβαίνει το 400πλάσιο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, παραμένουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, χωρίς έκπτωση επί του ποσού της και εφεξής υποχρεούνται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του δευτέρου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/2005.

Ο Ο.Α.Ε.Ε., μετά την παρέλευση τριών (3) ετών από τη χορήγηση της ανωτέρω διευκόλυνσης, έχει το δικαίωμα, οποτεδήποτε, του επανελέγχου της άσκησης της δραστηριότητας και των εισοδημάτων των δικαιούχων. Κατά τον επανέλεγχο εξετάζεται πάντα ο μέσος όρος των εισοδημάτων της προηγούμενης τριετίας. Το δικαίωμα αυτό έχει και ο ασφαλισμένος στις περιπτώσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) ετών από την υπαγωγή του στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..

Το ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο του 400πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη εφαρμόζεται ξεχωριστά για τον κάθε εταίρο ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας του δευτέρου εδαφίου του εν λόγω άρθρου 32.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και εφόσον ο μέσος όρος του εισοδήματός τους από την προαναφερόμενη επαγγελματική δραστηριότητά τους, για τρία (3) χρόνια από τη δημοσίευση του ν. 4075/2012, ήτοι από 11.04.2012, δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε την 31.12.2011, ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α. Εάν ο μέσος όρος του εισοδήματός τους υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε. σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 32, ανάλογα με τη δυναμικότητα των δωματίων που έχουν.

Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. δυναμικότητας έως και πέντε (5) δωματίων, σε όλη την επικράτεια, υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α., εφόσον ο μέσος όρος εισοδημάτων τους από την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τρία χρόνια, ήτοι από 11.04.2012 δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31.12.2011. 

Εφόσον ο μέσος όρος εισοδημάτων τους υπερβαίνει το 400πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε στις 31.12.2011, υπάγονται εφεξής στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..

Μετά την παρέλευση της πρώτης τριετίας, ο αρμόδιος κατά περίπτωση Οργανισμός έχει το δικαίωμα του επανελέγχου, οποτεδήποτε, της άσκησης της δραστηριότητας και των εισοδημάτων των δικαιούχων. Κατά τον επανέλεγχο εξετάζεται πάντα ο μέσος όρος των εισοδημάτων της προηγούμενης τριετίας. Το δικαίωμα αυτό έχει και ο ασφαλισμένος στις περιπτώσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του κατά περίπτωση Οργανισμού λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) ετών από την υπαγωγή του στην ασφάλιση του κατά περίπτωση Οργανισμού.

Η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται από 01.07.2012.

Για όσους έως την 01.07.2012, ημερομηνίας ισχύος των ανωτέρω διατάξεων ασφαλίζονταν στον Ο.Γ.Α., η ασφάλιση που έχει χωρήσει παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον Ο.Α.Ε.Ε.. Αντίστοιχα, η ασφάλιση που έχει χωρήσει στον Ο.Α.Ε.Ε. παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον Ο.Γ.Α..

Παράγραφος 3

Με την παράγραφο 3 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 προστίθεται παράγραφος 4 στο τέλος του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 43 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170), ειδικά για τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε..

Συγκεκριμένα το ανώτατο όριο των 15.000 € που είχε τεθεί με το άρθρο 43 του ν. 3996/2011 καθορίζεται στο ποσό των 20.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, το άρθρο 43 του ν. 3996/2011 εφαρμόζεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα.

Επίσης, προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία εσωτερικής κατανομής και καταβολής του ως άνω ποσού μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Η Υπουργική Απόφαση αυτή προωθείται από το Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης της Γ.Γ.Κ.Α..

Παράγραφος 4

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 32 αντικαθίσταται η παράγραφος 9 του άρθρου 25 του ν. 3846/2010 που αφορά στην ασφαλιστική αντιμετώπιση των προσώπων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα και πλέον στις εξαιρέσεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 9 του άρθρου 25 συμπεριλαμβάνονται και τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών.

Συγκεκριμένα, στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 3%, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος πάνω από 20kW είτε σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα, σε όλη την Επικράτεια.

Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονται στην 7η κατηγορία του Ο.Γ.Α. οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 100kw.

Παράγραφος 5

Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης του π.δ. 5/2007 και να παραμείνουν σε αυτήν έως 31.12.2014 εφόσον, κατά την υποβολή της αίτησης: α) δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή β) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι. Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο προς έκδοση και μετά την αίτηση δίμηνο και ισχύει για όσο διάστημα είναι ενήμεροι στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και στις δόσεις της τυχόν ρύθμισης. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν την αίτηση του πρώτου εδαφίου, στην οποία επανέρχονται υποχρεωτικά από την 1.1.2015 και όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής.

Επίσης, προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε., καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος, τα όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης. Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση με αρ. πρ. Φ.80000/10255/334/06.06.2012 εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.

Επισημαίνουμε ότι στην παραπάνω κανονιστική πράξη έχει προβλεφθεί ότι στις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ανωτέρω νόμου 4075/2012, (ήτοι την 11.04.2012) και πριν τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε να ενημερώνετε τους ασφαλισμένους σας ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο Περιφερειακό Τμήμα του Ο.Α.Ε.Ε. που υπάγονται, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν ειδικότερα την περίπτωσή τους.

Παράγραφος 6

Με την παρ. 6 προβλέπεται ότι ο χρόνος ασφάλισης όσων ασφαλίστηκαν στον Ο.Γ.Α. (άρθρο 9, ν. 3050/2002), μέχρι 11.04.2012, έχοντας ήδη εξαιρεθεί από τον Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην Τ.Ε.Β.Ε.), παραμένει ισχυρός και δεν αναζητούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από τον Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην Τ.Α.Ε.).

Η εν λόγω ρύθμιση θεσπίστηκε για να επιλύσει το πρόβλημα όσων είχαν εξαιρεθεί από το πρώην Τ.Ε.Β.Ε. προκειμένου να ασφαλιστούν στο πρώην Τ.Α.Ε., πλην όμως ασφαλίστηκαν στον Ο.Γ.Α., με αποτέλεσμα ο Ο.Α.Ε.Ε. να αναζητά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.




Η Γενική Διευθύντρια Κ.Α.
Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου Δεδούλη

ΥπΑΑΝ: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του ν.3919/2011 για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού












ΥπΑΑΝ: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του ν.3919/2011 για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού


ΥπΑΑΝ: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του ν.3919/2011 για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3919/2011 "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων" (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011), όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 16 του άρθρου 4 ν. 4038/2012 με στόχο την ομοιόμορφη αντιμετώπιση από την κάθε αρμόδια Υπηρεσία, της διαδικασίας άσκησης του επαγγέλματος του «Λογιστή-Φοροτεχνικού».

Η σχετική εγκύκλιος:
Αρ. πρωτ.: 26801/ΔΙΟΕ 654/13.6.2012 Εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011) για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού

Αρ. πρωτ.: 26801/ΔΙΟΕ 654/13.6.2012
Εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011) για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012 
Αρ. Πρωτ.: 26801/ΔΙΟΕ 654

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Γενική Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης 
Δ/νση Οργάνωσης και Εκπαίδευσης 
Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011) για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού»

ΣΚΟΠΟΣ

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3919/2011 "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων" (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011), όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 16 του άρθρου 4 ν. 4038/2012 με στόχο την ομοιόμορφη αντιμετώπιση από την κάθε αρμόδια Υπηρεσία, της διαδικασίας άσκησης του επαγγέλματος του «Λογιστή-Φοροτεχνικού».

ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΟΡΙΣΜΟΙ

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 3919/2011 όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 16 του άρθρου 4 ν. 4038/2012 καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία, οι οποίοι αφορούν στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων. Ως τέτοιοι περιορισμοί νοούνται αυτοί που διαλαμβάνονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του παραπάνω νόμου.

2. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ιδίου νόμου, παύει να ισχύει η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Μετά την έναρξη εφαρμογής των παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του, η οποία αναγγελία θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή, μπορεί εντός τριών (3) μηνών από την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος από τον ενδιαφερόμενο, να απαγορεύσει την έναρξη του επαγγέλματος του αιτούντος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία.

3. Η εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων του ν.3919/2011 αρχίζει μετά την πάροδο τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση αυτού, δηλαδή την 02.07.2011.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 2 ΚΑΙ 3 ΤΟΥ Ν. 3919/2011

1. Άρθρο 2 του ν. 3919/2011

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή- Φοροτεχνικού, από Φυσικά Πρόσωπα, δεν ισχύουν οι περιορισμοί που προβλέπονται και έπρεπε να καταργηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 3919/2011.

Συνεπώς, τα Φυσικά Πρόσωπα δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού και αν δεν είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, εφόσον είναι πτυχιούχοι των ελληνικών ανωτάτων οικονομικών σχολών ή πτυχιούχοι ισότιμων οικονομικών σχολών του εξωτερικού ή πληρούν τις προϋποθέσεις επαγγελματικών προσόντων του Π.Δ. 38/2010, (άρθρο 1 παρ. 1 περ. α' και παρ. 4 του Ν. 2515/1997).

Όσον αφορά τις Κεφαλαιουχικές εταιρείες δηλαδή τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και τις Προσωπικές Εταιρείες δηλαδή τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Α. Κεφαλαιουχικές Εταιρείες

Α1. Ανώνυμες Εταιρείες

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 για τις Ανώνυμες Εταιρείες, όπως ισχύει σήμερα, η Ανώνυμη Εταιρεία εκπροσωπείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που ενεργεί συλλογικά (άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 2190/1920).

Περαιτέρω όσον αφορά τους μετόχους οι οποίοι ασκούν μόνο τα δικαιώματα που τους παρέχει η μετοχή (ή μετοχές) που έχουν στην κυριότητά τους και με μοναδική υποχρέωση και ευθύνη να καταβάλλουν την ονομαστική αξία της μετοχής, δεν τίθεται θέμα χορηγήσεως αδείας ή πιστοποιήσεως κριτηρίων και προσόντων ως προς αυτούς.

Όσον αφορά, όμως, τα μέλη του Δ.Σ., το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, λειτουργεί συλλογικά είναι επιβεβλημένο για κάθε μέλος του Δ.Σ. να χορηγείται επαγγελματική ταυτότητα, με ετήσια ανανέωσή της με την οποία και πιστοποιούνται από το Ο.Ε.Ε. τα προσόντα και τα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Το ίδιο πρέπει να ισχύει επιπρόσθετα και για τα πρόσωπα, υπαλλήλους ή μη της εταιρείας, που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το Διοικητικό Συμβούλιο ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Α2. Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)

Υπεύθυνος σύμφωνα με το Νόμο (Ν. 3190/1955) που ισχύει για τις εν λόγω εταιρείες είναι μόνο ο διαχειριστής της εταιρείας, ενώ οι εταίροι δεν έχουν καμιά ευθύνη απέναντι στους τρίτους.

Κατά συνέπεια είναι επιβεβλημένο για το διαχειριστή να διαθέτει επαγγελματική ταυτότητα, με ετήσια ανανέωσή της με την οποία και πιστοποιούνται από το Ο.Ε.Ε τα προσόντα και τα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού. Το ίδιο πρέπει να ισχύει επιπρόσθετα και για τα πρόσωπα, υπαλλήλους ή μη της εταιρείας, που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Β. Προσωπικές Εταιρείες

Β1. Ομόρρυθμες Εταιρείες

Για τις ομόρρυθμες εταιρείες προβλέπεται στο Νόμο ότι τις εκπροσωπεί ο διαχειριστής, πλην όμως ευθύνη έναντι των τρίτων έχουν και οι ομόρρυθμοι εταίροι και μάλιστα σε ολόκληρο και απεριόριστα ο καθένας, οι οποίοι υποχρεούνται να προσφέρουν και την προσωπική τους εργασία για την ευόδωση του σκοπού της εταιρείας.

Κατά συνέπεια τόσο ο διαχειριστής όσο και τα ομόρρυθμα μέλη, αλλά επιπρόσθετα και τα πρόσωπα, υπάλληλοι ή μη της εταιρείας που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του Λογιστή-Φοροτεχνικού, πρέπει να είναι εφοδιασμένος με επαγγελματική ταυτότητα με ετήσια ανανέωσή της με την οποία και πιστοποιούνται από το Ο.Ε.Ε. τα προσόντα και τα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Β2. Ετερόρρυθμες Εταιρείες

Τις ετερόρρυθμες εταιρείες, όπως προβλέπεται στο νόμο, εκπροσωπεί ο κατά το Καταστατικό διαχειριστής, ενώ τα ετερόρρυθμα μέλη δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, ευθυνόμενα μόνο μέχρι της εταιρικής τους εισφοράς.

Κατά συνέπεια μόνο ο διαχειριστής και τα ομόρρυθμα μέλη της εταιρείας αλλά επιπρόσθετα και τα πρόσωπα υπάλληλοι ή μη της εταιρείας που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του Λογιστή-Φοροτεχνικού, πρέπει να είναι εφοδιασμένος με επαγγελματική ταυτότητα, με ετήσια ανανέωσή της με την οποία και πιστοποιούνται από το Ο.Ε.Ε. τα προσόντα και τα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Όσον αφορά τα «λογιστικά γραφεία» που είναι ατομικές επιχειρήσεις γι' αυτά πρέπει να ισχύσουν όσα αφορούν τα φυσικά πρόσωπα.

Τέλος για την περίπτωση που ήθελε νομοθετηθεί νέος τύπος εταιρείας πρέπει να ισχύσουν αναλογικά τα ίδια, δηλαδή ο διαχειριστής και τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη διοίκηση και τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων είτε από το καταστατικό είτε από το Νόμο, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με επαγγελματική ταυτότητα, με ετήσια ανανέωσή της, με την οποία και πιστοποιούνται από το Ο.Ε.Ε τα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Συμπερασματικά στο Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί, πρέπει να γίνεται σαφής πρόβλεψη για τις επί μέρους εταιρείες και για τα πρόσωπα που, για κάθε μία από αυτές, πρέπει να τους έχει χορηγηθεί άδεια ή να έχουν πιστοποιηθεί.

Στις Εταιρίες μετά την διαπίστωση της συνδρομής των απαιτουμένων προϋποθέσεων θα χορηγείται βεβαίωση παροχής λογιστικών φοροτεχνικών εργασιών η οποία θα είναι απαραίτητη για την έναρξη παροχής λογιστικών φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να ισχύουν.

2. Άρθρο 3 του ν. 3919/2011

Όσον αφορά στη διαδικασία άσκησης του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού, όπως επισημάνθηκε, μετά την 2η Ιουλίου 2011, καταργείται η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας. Από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, η απαιτούμενη διαδικασία για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού είναι η ακόλουθη:

(i) Υποβολή Αναγγελίας έναρξης άσκησης του επαγγέλματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.3919/2011, στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, εφεξής «Αρμόδια Διοικητική Αρχή», η οποία θα πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο ή με εξουσιοδότηση αυτού.

(ii) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή- Φοροτεχνικού, προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ήτοι το Π.Δ. 340/1998 (ΦΕΚ Α'/ 228) «Περί του επαγγέλματος Λογιστή-Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεως του», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

(iii) Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή, μετά τη λήψη των παραπάνω δικαιολογητικών, θα προβαίνει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση συνδρομής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού και την έκδοση της Επαγγελματικής Ταυτότητας.

(iν) Η προαναφερόμενη διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της Αναγγελίας και της πλήρους υποβολής όλων των προβλεπομένων νομίμων δικαιολογητικών.

(ν) Στη περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή θα ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση της Επαγγελματικής Ταυτότητας του εν λόγω επαγγέλματος, γνωστοποιώντας και τους σχετικούς λόγους.

(vi) Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει έγγραφη ενημέρωση περί απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού, η οποία θα αποστέλλεται εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της Αναγγελίας και της πλήρους υποβολής όλων των προβλεπομένων νομίμων δικαιολογητικών, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά παρέλευση τριμήνου ο ενδιαφερόμενος ασκεί το επάγγελμα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

(vii) Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή μπορεί ανά πάσα στιγμή και μετά την πάροδο του τριμήνου από την αναγγελία να απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος και να αφαιρέσει την Επαγγελματική Ταυτότητα, εφόσον διαπιστωθεί με τους μηχανισμούς ελέγχου που διαθέτει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της άσκησής του.

3. Η Επαγγελματική Ταυτότητα θα προσκομίζεται ως απαραίτητο δικαιολογητικό στην αρμόδια ΔΟΥ για την έναρξη εργασιών επιτηδεύματος Λογιστή- Φοροτεχνικού.

4. Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεσμεύεται να προχωρήσει σε δευτερεύουσα νομοθεσία, σχετικά με το σύστημα διεξαγωγής των σεμιναρίων προαγωγής σε ανώτερη τάξη και σε ό,τι άλλο απαιτηθεί, προκειμένου αυτή να είναι συμβατή με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.





Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε33/482/13.6.2012 Επίδοση καταλογιστικών πράξεων & διαχείριση παραγραφόμενων εισφορών



Αθήνα 13/6/2012
Αριθμ. Πρωτ. Ε33/482

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Αριθ. τηλεφώνου :             210 52 15 265      , 264 & 269
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@ika.gr
Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΔΟΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

(Σχετ. το με αριθμ. πρωτ. Γ99/1/217/17-9-08 έγγραφο)

Με το παρόν έγγραφο υπενθυμίζεται η αναγκαιότητα πιστής τήρησης των περιεχομένων στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο και παρέχονται οι παρακάτω οδηγίες:

Κατά τη διάρκεια κάθε έτους, απαιτείται να ελέγχονται οι εργοδότες/οφειλέτες, οι οποίοι πιθανόν δεν έχουν ελεγχθεί από το αντίστοιχο έτος της δεκαετίας που λήγει και να καταλογίζονται, εφόσον υπάρχουν, κατά προτεραιότητα, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., σύμφωνα με τις οριζόμενες στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο προθεσμίες.

Επισημαίνεται ότι, μία από τις βασικότερες αιτίες άσκησης ανακοπής κατά της ταμειακής βεβαίωσης των οφειλών είναι η μη κοινοποίηση των καταλογιστικών πράξεων στον υπόχρεο οφειλέτη του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Οι εκδοθείσες Καταλογιστικές Πράξεις, πρέπει να επιδίδονται άμεσα από τους αρμόδιους υπαλλήλους στους υπόχρεους για την καταβολή των οφειλομένων, κατά τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρ. 27- Κ.Α. Ι.Κ.Α.) και να καταχωρείται στο σύστημα, στο αντίστοιχο πεδίο «Διαχείριση Επίδοσης Παραστατικών» η ημερομηνία επίδοσης αυτών, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών, στα Ταμεία Εσόδων/Ταμειακές Υπηρεσίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρ. 2 του Ν.Δ. 356/1974-Κ.Ε.Δ.Ε.

Συγκεκριμένα, όπως έχει κριθεί (Σ.τ.Ε. 2281,2282/2000, Ολομ.) κατ’ ερμηνεία των διατάξεων του Κανονισμού Ασφαλίσεως του Ι.Κ.Α. (απόφαση Υπουργού Εργασίας 55575/1479/18-11-1965, Β' 816), σε συνδυασμό με το άρθρο 73 παρ. 1, 2, 3 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει και σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας, εφόσον κατά των καταλογιστικών πράξεων δύναται να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του οικείου διοικητικού πρωτοδικείου, μετά την εξάντληση της κατά νόμο διοικητικής διαδικασίας, δηλαδή μετά την άσκηση ενστάσεως ενώπιον της αρμοδίας Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, δεν άρχεται η προθεσμία για την άσκηση της εν λόγω ενστάσεως, ούτε επιτρέπεται η έκδοση της πράξης ταμειακής βεβαίωσης της οφειλής, μη υφισταμένου, συνεπώς, σταδίου έναρξης αναγκαστικής εκτέλεσης, στην περίπτωση που δεν έχει προηγουμένως εγκύρως κοινοποιηθεί στον υπόχρεο οφειλέτη του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. η πράξη επιβολής εισφορών, με την οποία, μάλιστα, πρέπει να γίνεται ενημέρωση για την δυνατότητα άσκησης της προαναφερθείσας ενδικοφανούς προσφυγής και για τις συνέπειες από την τυχόν παράλειψη ασκήσεώς της.

Η καταλογιστική Πράξη επέχει θέση ατομικής διοικητικής πράξεως από την οποία παράγονται έννομες συνέπειες. Κατ’ ακολουθίαν πρέπει να εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο, να είναι αιτιολογημένη και να κοινοποιείται στον υπόχρεο εργοδότη νομοτύπως.

Σημειώνεται ότι, η επίδοση αυτή καθ’ εαυτή δεν αποτελεί στοιχείο της πράξεως αλλά μέσο γνωστοποίησης. Συνεπώς, η μη νομότυπος κατά τα ανωτέρω επίδοση δεν επιφέρει ακύρωση, δηλαδή εξαφάνιση της πράξεως και διαγραφή του καταλογιζόμενου ποσού, απλώς καθιστά την επίδοση άκυρη ως προς την έναρξη των προθεσμιών για την άσκηση των ενδίκων μέσων.

Η παραγραφή κάθε είδους χρηματικών απαιτήσεων του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., καθώς και των Οργανισμών, Ταμείων και Λογαριασμών των οποίων οι εισφορές συνεισπράττονται από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., που προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και αναλογούντα οίκοθεν πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις, αυτοτελή πρόσθετα τέλη, παραγράφονται μετά δεκαετία, η οποία αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους από εκείνο μέσα στο οποίο παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία.

Η βεβαίωση στενής εννοίας (ταμειακή βεβαίωση) επακολουθεί της βεβαίωσης ευρείας εννοίας (γέννηση νόμιμου εκτελεστού τίτλου) και είναι το στάδιο κατά το οποίο η απαίτηση που ενσωματώνεται στο νόμιμο τίτλο, εμφανίζεται ως δημόσιο έσοδο και εισπράττεται πλέον από τις ταμειακές υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Το δικαίωμα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για είσπραξη των πάσης φύσεως απαιτήσεών του, παραγράφεται μετά από δεκαετία από τη λήξη εκείνου του οικονομικού έτους, εντός του οποίου η καταλογισθείσα απαίτηση βεβαιώθηκε με την στενή έννοια στην αρμόδια Ταμειακή Υπηρεσία.

Συνεπώς, μετά τη Ταμειακή Βεβαίωση με την οποία η απαίτηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. εμφανίζεται πλέον ως ληξιπρόθεσμη οφειλή απαιτητή (βεβαία & οριστική), η είσπραξή της μπορεί να επιδιωχθεί υπό την προϋπόθεση ότι, δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του Ι.Κ.Α. να αναζητήσει την απαίτησή του (διακοπή παραγραφής των οφειλών).

Μετά τα παραπάνω, επισημαίνεται ότι, η παραγραφή διακόπτεται ή αναστέλλεται εφαρμοζομένων των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα ή άλλων νόμων, με τους τρόπους που περιγράφονται στο με αριθμ. πρωτ. Γ99/1/217/17-9-08 έγγραφό μας, εντός των οριζομένων προθεσμιών και όπως αυτές αναφέρονται μόνο για οφειλές βεβαιωμένες, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται και δεν ισχύει διακοπή / αναστολή παραγραφής, για οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί ταμειακά.




ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΔΟΝΤΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

ΠΟΛ.1134/31.5.2012 Υποβολή Οριστικών Δηλώσεων Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ορισμένων υπόχρεων Ν.Π.Δ.Δ. – Ασφαλιστικών Ταμείων με τα συνυποβαλλόμενα μεγάλου όγκου αρχεία τους στην Δ.Ο.Υ. και παράταση της προθεσμίας υποβολής τους



Αριθμ. ΠΟΛ 1134

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του π.δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213 Α΄) περί ανασύστασης του Υπουργείου Οικονομικών.

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 59 και του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 83 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151Α΄).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 69 και 76 του π.δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6 Α΄).

4. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α΄) περί αποδεικτικών εισπράξεως.

5. Τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 10 του άρθρου 8 του ν. 2873/2000 (ΦΕΚ 285 Α΄).

6. Τις διατάξεις της ΠΟΛ.1072/21.3.2012 Α.Υ.Ο. περί του τύπου και περιεχομένου και του τρόπου υποβολής της οριστικής δήλωσης απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, η οποία είναι αναρτητέα στο διαδίκτυο.

7. Τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄)

8. Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 22 του ν. 2020/1992 (Φ.Ε.Κ. 34 Α΄), με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να παρατείνει με απόφαση τις προθεσμίες που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις για υποβολή φορολογικών δηλώσεων, σε εξαιρετικές περιπτώσεις

9. Με αφορμή την υποβολή αιτημάτων από ορισμένα Ν.Π.Δ.Δ. – Ασφαλιστικά Ταμεία για υποβολή στην Δ.Ο.Υ. των οριστικών δηλώσεων απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών για λόγους αδυναμίας των δικτυακών υποδομών να παραλάβει τα μεγάλου όγκου συνυποβαλλόμενα αρχεία και παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους.

10. Ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

1. Επιτρέπουμε την υποβολή της Οριστικής Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, οικονομικού έτους 2012 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τα υπόχρεα Ν.Π.Δ.Δ. – Ασφαλιστικά Ταμεία των οποίων η ηλεκτρονική υποβολή δεν κατέστη δυνατή λόγω αδυναμίας των δικτυακών υποδομών, η οποία θα συνοδεύεται από αρχείο σε μαγνητικό μέσο (CD ή DVD) και μετά την καταχώρησή της στο σύστημα, το αρχείο αυτό λόγω του μεγάλου όγκου του μαζί με το αντίγραφο της υποβληθείσας οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ., θα αποσταλεί στην Γ.Γ.Π.Σ., κατ΄ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της προαναφερομένης Α.Υ.Ο.

2. Παρατείνουμε την προθεσμία υποβολής της Οριστικής Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών των πιο πάνω υπόχρεων Ν.Π.Δ.Δ. – Ασφαλιστικών Ταμείων μέχρι και την 20η Ιουνίου 2012.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 30 Μαΐου 2012

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ

ΠΟΛ.1140/5.6.2012 Καθορισμός λεπτομερειών για τη λειτουργία της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Ε.Δ.Ε.Φ.Δ.) και τον τρόπο έκδοσης των αποφάσεων αυτής, ως προς την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής της παραγράφου 4 του άρθρου 70 Α του ν.2238/1994 (Α΄ 151)



Αθήνα, 5 Ιουνίου 2012

(ΦΕΚ Β' 1780/05-06-2012)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
- Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
- Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄
- Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΠΡΟΣ: Πίνακα Αποδεκτών
ΤΜΗΜΑ Ε΄
2. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
- Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 - Αθήνα
Τηλ. : 2103375248 - 181
FAX : 2103375041

ΠΟΛ 1140

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός λεπτομερειών για τη λειτουργία της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Ε.Δ.Ε.Φ.Δ.) και τον τρόπο έκδοσης των αποφάσεων αυτής, ως προς την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής της παραγράφου 4 του άρθρου 70 Α του ν.2238/1994 (Α΄ 151)».

Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις :

α) Του άρθρου 70Α του ν.2238/1994 (Α΄ 151) «Κύρωση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος», όπως ισχύουν.

β) Της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν.2523/1997 (Α΄ 179) «Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις», όπως ισχύουν.

γ) Των παρ. 1-3 και 5 του άρθρου 55 του ν.4002/2011 (Α΄ 180) «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

δ) Του π.δ. 284/1988 (Α΄ 128) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

ε) Του π.δ. 185/2009 (Α΄ 213) «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας …» και του π.δ. 189/2009 (Α΄ 221) «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων».

στ) Του ν.2717/1999 (Α΄ 97) «Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας», του άρθρου 19 του ν.1599/1986 (Α΄ 75) «Σχέσεις Κράτους - Πολίτη, καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύουν και του ν.2690/1999 (Α΄ 45) «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις».

2. Το π.δ. 71/2012 (Α΄ 124) για το διορισμό του Γεωργίου Ζανιά στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

3. Την Α.Υ.Ο./ΠΟΛ.1238/22.11.2011 (Β΄ 2777) «Οργάνωση, λειτουργία και καθορισμός ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών ενώπιον της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Ε.Δ.Ε.Φ.Δ.) του άρθρου 70Α του ν.2238/1994 (Α΄ 151)».

4. Την ανάγκη καθορισμού λεπτομερειών για τη λειτουργία της Επιτροπής και τον τρόπο έκδοσης των αποφάσεων αυτής ως προς την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής της παραγράφου 4 του άρθρου 70Α του ν.2238/1994 (Α΄ 151).

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Άρθρο 1
Αιτήσεις διοικητικής επίλυσης της διαφοράς που έχουν το χαρακτήρα ενδικοφανούς προσφυγής

1. Στην απόφαση αυτή υπάγονται οι αιτήσεις διοικητικής επίλυσης της μετά από έλεγχο φορολογικής διαφοράς σε κάθε φορολογικό αντικείμενο, που κατατίθενται στην αρμόδια φορολογική αρχή από την 29.2.2012 και μετά, εφόσον η αμφισβητούμενη διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ. Σε περίπτωση καταλογιστικής πράξης με την οποία καταλογίζονται διακεκριμένως περισσότερα ποσά, η αίτηση διοικητικής επίλυσης έχει το χαρακτήρα ενδικοφανούς προσφυγής αποκλειστικά και μόνο για τα αμφισβητούμενα ποσά που υπερβαίνουν το παραπάνω όριο.

2. Οι ως άνω αιτήσεις διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, οι οποίες έχουν το χαρακτήρα ενδικοφανούς προσφυγής, εξετάζονται από την Επιτροπή του άρθρου 70Α του ν.2238/1994.

Άρθρο 2
Διαδικασία για την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής από την Επιτροπή

1. Η αίτηση για τη διοικητική επίλυση κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την κοινοποίηση της οικείας καταλογιστικής πράξης και διαβιβάζεται στην Επιτροπή με έγγραφο της αρμόδιας φορολογικής αρχής εντός δέκα (10) ημερών από την κατάθεσή της, μαζί με το σχετικό φάκελο της υπόθεσης.

Το έγγραφο περιέχει πλήρες ιστορικό της υπόθεσης και αιτιολογημένες απόψεις της φορολογικής αρχής επί των ισχυρισμών του υπόχρεου. Το έγγραφο αυτό σε περίπτωση ελλείψεων ως προς το εν λόγω περιεχόμενο επιστρέφεται άμεσα στη φορολογική αρχή για συμπλήρωση κατά προτεραιότητα.

2. Με πράξη του Προέδρου της Επιτροπής καθορίζεται, κατά προτεραιότητα, η ημερομηνία προς συζήτηση της αίτησης, ύστερα από την περιέλευσή της σε αυτήν.

Με την πράξη αυτή μπορεί να ορίζεται η ίδια ημερομηνία συζήτησης και για τυχόν άλλες αιτήσεις του υπόχρεου για διοικητική επίλυση διαφορών επί των καταλογιστικών πράξεων που αφορούν τον ίδιο φορολογικό έλεγχο.

3. Αν συντρέχει αποχρών λόγος, η συζήτηση της αίτησης δύναται να αναβληθεί αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση του υπόχρεου.

4. Αν ο υπόχρεος δεν παραστεί κατά τη συζήτηση, ματαιώνεται η εξώδικη επίλυση της διαφοράς και η αίτησή του απορρίπτεται με σχετική απόφαση της Επιτροπής που επιδίδεται σε αυτόν μέσω της αρμόδιας φορολογικής αρχής.

Άρθρο 3
Λειτουργία της Επιτροπής κατά την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής

1. Με πράξη του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ως εισηγητές ενώπιον της Επιτροπής μπορεί να ορίζονται προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, ως εισηγητές μπορεί να ορίζονται κατά τα ανωτέρω και επόπτες ελέγχου ή προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου τμήματος ή προϊστάμενοι Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου του άρθρου 39 του ν.1914/1990 (Α΄ 178), όπως ισχύει, για τις υποθέσεις της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, των Ελεγκτικών Κέντρων και των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου του άρθρου 39 του ν.1914/1990, για τις λοιπές δε υποθέσεις και επόπτες ελέγχου ή προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου τμήματος των Δ.Ο.Υ. του Νομού Αττικής.

2. Η Επιτροπή συνέρχεται κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου και συνεδριάζει σε κατάστημα του Υπουργείου Οικονομικών. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής γίνεται από το Τμήμα Ε΄ - Διοικητικής υποστήριξης οργάνων και επιτροπών ελέγχου και είσπραξης της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων.

3. Ο γραμματέας της Επιτροπής ειδοποιεί τον υπόχρεο, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής με έγγραφη πρόσκληση, στην οποία αναγράφεται ο τόπος, η ημερομηνία και η ώρα συνεδρίασης της Επιτροπής, σύμφωνα με την πράξη της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας. Η παρουσία του μέλους κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής αναπληρώνει τη μη πρόσκλησή του.

Κλήτευση των μελών (τακτικών ή αναπληρωματικών) της Επιτροπής δεν απαιτείται, όταν έχουν προκαθοριστεί τακτές ημερομηνίες συνεδριάσεων ή το μέλος έχει δηλώσει από πριν ότι κωλύεται ή όταν το κώλυμα αυτό είναι γνωστό στον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου.

4. Ως μέλος στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συμμετέχει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), στις περιπτώσεις δε που η διοικητική επίλυση της διαφοράς αφορά σε φορολογούμενο ο οποίος είναι μέλος ομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών ή εμπόρων, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συμμετέχει ο εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος.

5. Η Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει, όταν ο αριθμός των παρόντων μελών είναι μεγαλύτερος των απόντων. Συμμετοχή αναπληρωματικού μέλους επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του τακτικού μέλους. Για τη συμμετοχή του αναπληρωματικού μέλους γίνεται ρητή μνεία στα πρακτικά συνεδριάσεων. Μέλη της Επιτροπής που συνδέονται μεταξύ τους ή με τον υπόχρεο με συγγένεια μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος ή αγχιστείας δεν μπορούν να μετέχουν στην ίδια συνεδρίαση.

6. Η Επιτροπή κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της αλληλογραφεί, μέσω του Προέδρου της, απευθείας με κάθε δημόσια αρχή ή υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία έχουν υποχρέωση να παρέχουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται.

7. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις οποιονδήποτε ιδιώτη ή υπάλληλο ή μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την παροχή πληροφοριών ή γνωμών σχετικά με την υπόθεση που έχει εισαχθεί στην Επιτροπή.

8. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής τηρούνται πρακτικά συνεδριάσεων, τα οποία υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον γραμματέα της Επιτροπής και στα οποία, μεταξύ άλλων, γράφονται τα ονόματα των μελών που συμμετέχουν και καταχωρίζεται σε αυτά η γνώμη της μειοψηφίας.

9. Ως προς τα βιβλία που τηρούνται από τον γραμματέα της Επιτροπής έχει εφαρμογή η Α.Υ.Ο./ΠΟΛ.1238/22.11.2011 (Β΄ 2777) «Οργάνωση, λειτουργία και καθορισμός ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών ενώπιον της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Ε.Δ.Ε.Φ.Δ.) του άρθρου 70Α του ν.2238/1994 (Α΄-151)».

Άρθρο 4
Τρόπος έκδοσης της απόφασης της Επιτροπής κατά την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής

1. Η Επιτροπή ελέγχει την πράξη κατά το νόμο και την ουσία, εφαρμόζοντας αναλογικά τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 79 του ν.2717/1999 (Α΄ 97) «Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας».

2. Η Επιτροπή, αφού λάβει υπ’ όψη της τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, την εισήγηση του ορισθέντος ως εισηγητή της υπόθεσης, τις απόψεις της φορολογικής αρχής επί των ισχυρισμών του υπόχρεου, τα στοιχεία που προσκομίζονται και όσα αναπτύσσονται από αυτόν εγγράφως ή προφορικώς, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο, εκδίδει απόφαση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον γραμματέα αυτής, η οποία λαμβάνεται με φανερή ψηφοφορία και με την οποία η Επιτροπή αποφαίνεται αιτιολογημένα επί της αιτήσεως. Στην απόφαση αναγράφονται και οι γνώμες των τυχόν μειοψηφούντων μελών.

3. Η Επιτροπή με την απόφασή της μπορεί, κατά περίπτωση, να ακυρώσει εν όλω ή εν μέρει ή να τροποποιήσει την οικεία καταλογιστική πράξη ή να απορρίψει την αίτηση.

4. Ο εισηγητής της υπόθεσης, σε συνεργασία όπου συντρέχει λόγος με τον διενεργήσαντα τον έλεγχο υπάλληλο, επιμελείται άμεσα για τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής.

5. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποδέχεται την απόφαση της Επιτροπής, συντάσσεται πρακτικό διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, το οποίο υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής και τον υπόχρεο, με την αναγραφή σε αυτό της γνώμης τυχόν μειοψηφήσαντος μέλους, προκειμένου η διαφορά να επιλυθεί ολικά ή μερικά κατά περίπτωση. Αντίγραφο του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς παραδίδεται στον υπόχρεο. Το πρακτικό αυτό επέχει και θέση ατομικής ειδοποίησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.δ. 356/1974 (K.E.Δ.E.).

6. Η απόφαση της Επιτροπής, με τα αντίγραφα των οικείων πρακτικών συνεδρίασης, το φάκελο της υπόθεσης και τυχόν πρακτικά διοικητικής επίλυσης, διαβιβάζονται από το Τμήμα Ε΄ - Διοικητικής υποστήριξης οργάνων και επιτροπών ελέγχου και είσπραξης της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων στην αρμόδια φορολογική αρχή, η οποία μεριμνά για την άμεση επίδοση της απόφασης της Επιτροπής στον υπόχρεο.

7. Ο υπόχρεος μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης της Επιτροπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Άρθρο 5
Δημοσίευση

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.





Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ