Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

«Εξοντωτικά» αναμένονται τα χαράτσια της εφορίας


«Εξοντωτικά» αναμένονται τα χαράτσια της εφορίας

3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα του 2011 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα του 2011
Εξοντωτικά χαράτσια θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φέτος δύο στους τρεις φορολογούμενους με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε σύνολο 5,7 εκατομμυρίων που θα υποβάλλουν φέτος φορολογική δήλωση, αναμένεται να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα του 2011. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις πρώτες 1.425.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν ως την Τετάρτη, 955.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά και αναγράφουν φόρους προς πληρωμή 1,435 δισ. ευρώ. 
 
Σε κάθε παραλήπτη αντιστοιχεί δηλαδή κατά μέσο όρο επιπλέον φόρος προς πληρωμή 1.503 ευρώ. 
 
Πιστωτικά είναι μόλις 125.000 εκκαθαριστικά, ενώ μηδενικά είναι 345.000. 
 
Οι περικοπές στα αφορολόγητα και οι αυξήσεις στους συντελεστές και τα τεκμήρια έχουν ως συνέπεια να αυξηθούν κατακόρυφα οι φόροι.
 
 
24h NewsRoom

ΠΟΕ- ΔΟΥ «Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :: ΕΛΛΑΔΑ
«Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν»

ΠΟΕ- ΔΟΥ

«Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν»
28/6/2012
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνον 1,5 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί σε σύνολο 5,5 εκατ. τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες
«Με τη λήψη των νέων εκκαθαριστικών και των ειδοποιητηρίων για τους φόρους ακινήτων οι Ελληνες φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ για να ζήσουν. Θα πρέπει μόνο να πληρώνουν φόρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνον 1,5 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί σε σύνολο 5,5 εκατ. Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, καταθέτοντας προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την ανακούφιση των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων καθώς και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η ΠΟΕ- ΔΟΥ προτείνει την επιβολή ανώτατου ορίου μηνιαίας καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων (εκκαθαριστικά εισοδήματος, φόρου ακινήτων, ληξιπρόθεσμα) για την ανακούφιση των φορολογούμενων. Η η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες προτείνει, το όριο αυτό να είναι συνάρτηση του εισοδήματος των φορολογούμενων και να προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων και ενοίκιο.
Ειδικότερα προτείνει το όριο αυτό να καθορίζεται ως εξής:
- Μέχρι 650 ευρώ ατομικό εισόδημα οι εφοριακοί προτείνουν το ποσοστό μηνιαίας δόσης χρέους να είναι μηδενικό (δηλαδή να παγώνουν οι φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου μέχρι τη βελτίωση της φοροδοτικής του ικανότητας).
- Από 651 έως 1.000 ευρώ ποσοστό 10%. - Από 1.001 έως 1.500 ευρώ, 15% και - Από 1.501 έως 2.000 ευρώ, 20%. Η πρόταση αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος), χρέη που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-5-2012 (εκτός ΦΠΑ και ΦΜΥ) και χρέη που θα βεβαιωθούν στις εφορίες μέσα στο 2012.
Η Ομοσπονδία ζητάει ακόμη τη συγκρότηση μόνιμης Εθνικής Επιτροπής «Διαλόγου για το Φορολογικό Σύστημα».
Επίσης, προκειμένου να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις προς τις οποίες έχει οφειλές το δημόσιο, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΔΟΥ πρότειναν να λαμβάνουν ένα ειδικό πιστοποιητικό με τη βεβαιωμένη απαίτησή τους (από τον δημόσιο φορέα) με την οποία θα μπορούν να εξοφλούν φόρους και άλλες οφειλές τους. Τέλος πρότειναν τη διενέργεια καθολικού ελέγχου πόθεν έσχες των εφοριακών.
ΑΠΕ

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Οι φόροι θα «πνίξουν» τους πολίτες

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΔΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την ανακούφιση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΔΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την ανακούφιση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς
Νέα «γενιά» οφειλετών του Δημοσίου και εκρηκτική αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών που ήδη υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, προβλέπουν οι εφοριακοί, στην περίπτωση που το νέο οικονομικό επιτελείο δεν προωθήσει άμεσα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Ήδη οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένους φορο-λογαριασμούς και συγκεκριμένα το «φουσκωμένο» φόρο εισοδήματος που προκύπτει για τα εισοδήματα του 2011, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το ειδικό τέλος ακινήτων 2012 και τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011).
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χ. Νικολακόπουλος «με τη λήψη των νέων εκκαθαριστικών και των ειδοποιητηρίων για τους φόρους ακινήτων οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ για να ζήσουν. Θα πρέπει μόνο να πληρώνουν φόρους. Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν». Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) κατέθεσαν τέσσερις προτάσεις για την ανακούφιση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και τη θέσπιση μόνιμης επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς οι φόροι που έρχονται θα πνίξουν τους πολίτες και δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα και για τα έσοδα του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης βάσει της οποίας το ποσό του φόρου που θα αποδίδουν οι φορολογούμενοι κάθε μήνα για τους φόρους που προκύπτουν με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων και τους φόρους ακινήτων να ανέρχεται το πολύ στο 20% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους που απομένει, αν αφαιρεθεί η δόση του στεγαστικού δανείου ή το ενοίκιο.
Πιο αναλυτικά, προτείνουν:
Για τους φορολογούμενους με καθαρό μηνιαίο εισόδημα έως 650 ευρώ να «παγώσουν» οι φορολογικές υποχρεώσεις χωρίς να διαγραφούν και να ξεκινήσει η εξόφλησή τους όταν οι φορολογούμενοι βρεθούν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Για τους φορολογούμενους με καθαρό εισόδημα από 651 - 1.000 ευρώ η μηνιαία δόση να αντιστοιχεί στο 10% του εισοδήματός τους.
Για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα 1.001 - 1.500 ευρώ η μηνιαία δόση να είναι το 15% του εισοδήματος.
Για τους φορολογούμενους με μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.500- 2.000 ευρώ να πληρώνουν κάθε μήνα το 20% του καθαρού εισοδήματός τους.
Μαρία Βουργάνα

Νέα παράταση έως τις 16 Ιουλίου για ρύθμιση και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών


Νέα παράταση έως τις 16 Ιουλίου για ρύθμιση και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Είναι η τρίτη φορά που παρατείνεται η προθεσμία από το υπ.Οικονομικών Είναι η τρίτη φορά που παρατείνεται η προθεσμία από το υπ.Οικονομικών
Νέα παράταση στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και τις 16 Ιουλίου αναμένεται να δώσει σήμερα με απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά στις 11 Ιουνίου παρατάθηκε έως τις 29 Ιουνίου  2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση  ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στις 31 Μαΐου είχε δοθεί και νέα παράταση στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο.
Σημειώνεται πως στην ευνοϊκή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή τα τελωνεία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.
Συγκεκριμένα, υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα με οφειλές έως 75.000 ευρώ. Η εξόφληση των χρεών μπορεί να γίνει σε έως και 24 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 100 ευρώ.
Μετά από αίτηση του φορολογούμενου και θετική γνωμοδότηση του Εφόρου η εξόφληση μπορεί να γίνει ακόμη και σε 60 δόσεις.
Θανάσης Κουκάκης

24h NewsRoom
 0

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

∆εκτές οι εµπρόθεσµες συµπληρωµατικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος οικ. έτους 2011 για συµπλήρωση αποδείξεων δαπανών


ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Σύνοψη διαµεσολάβησης

∆εκτές οι εµπρόθεσµες συµπληρωµατικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος για συµπλήρωση καταναλωτικών δαπανών

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαίρη Κοτρωνιά
Ειδικοί επιστήµονες: Πετρούλα Βορριά

Ιούνιος  2012

Σχέσεις κράτους πολίτη

Πολίτες κατήγγειλαν την άρνηση των ∆.Ο.Υ. και του υπουργείου Οικονοµικών να αποδεχθούν την υποβολή αποδείξεων δαπανών µετά την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήµατος για το 2011. Ειδικότερα, πρόκειται για:

α) πολίτες που εκ παραδροµής παρέλειψαν τη συµπλήρωση του κωδικού δαπανών στη φορολογική δήλωση αλλά επισύναψαν το σώµα των αποδείξεων σε αυτή,

β) πολίτες που θέλησαν εµπρόθεσµα να προσθέσουν επιπλέον ονοµαστικές αποδείξεις στη δήλωσή τους και

γ) πολίτες που κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσής τους, διαπίστωσαν ότι, λόγω τεχνικού προβλήµατος του πληροφοριακού συστήµατος φορολογίας TAXIS,  η δήλωση απεστάλη οριστικά ελλιπής, δηλαδή χωρίς την καταχώριση όλων των κωδικών, µεταξύ των οποίων και ο κωδικός δαπανών.

Η διοίκηση απέρριψε τα αιτήµατα των πολιτών για άµεση και εµπρόθεσµη συµπλήρωση της αρχικής δήλωσης µε συµπληρωµατική δήλωση µε την αιτιολογία ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος προβλέπει ότι για το οικονοµικό έτος 2011 (εισοδήµατα του έτους 2010) το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ ισχύει, εφόσον ο φορολογούµενος προσκοµίσει αποδείξεις, οι οποίες λαµβάνονται υπόψη µόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήµατος. Το υπουργείο Οικονοµικών υποστήριξε ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος δεν επιτρέπει την εισαγωγή εξαιρέσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήµανε την προβληµατική τακτική των ∆.Ο.Υ. κατά την υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων,  σύµφωνα µε την οποία διαχώρισαν τις δηλώσεις από τις αποδείξεις και κατόπιν προχώρησαν σε εκκαθάριση των δηλώσεων. Η πρακτική αυτή, προκάλεσε αδυναµία εντοπισµού των αποδείξεων και συσχετισµού τους µε τις δηλώσεις σε περίπτωση παράλειψης του σχετικού κωδικού στη δήλωση. Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή παρατήρησε ότι εξαιτίας τεχνικών προβληµάτων του συστήµατος TAXIS  της γενικής γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (Γ.Γ.Π.Σ.),  προκλήθηκε απώλεια τµήµατος της δήλωσης κατά την υποβολή της, καθώς και του κωδικού δαπανών, µε αποτέλεσµα την αδυναµία των πολιτών να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους, παρόλο που είχαν στη διάθεσή τους τα αποδεικτικά δαπανών.
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η τροποποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε να γίνει αποδεκτή η εµπρόθεσµη συµπληρωµατική δήλωση, επειδή φορολογητέο εισόδηµα θεωρείται το καθαρό εισόδηµα που αποµένει µετά την αφαίρεση των δαπανών. Ακόµη, ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα βεβαίωσης της διακοπής λειτουργίας του συστήµατος TAXIS,  κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης των φορολογούµενων και πρότεινε σε περίπτωση δυσλειτουργίας,  να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση αυτής, µε τον υπολογισµό των δαπανών τους.
 
Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήµατος τροποποίησε τη σχετική διάταξη. Η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής έγινε αποδεκτή, αλλά µόνο αναφορικά µε τα εισοδήµατα του οικονοµικού έτους 2012 (που αποκτήθηκαν το 2011) και εντεύθεν. Για το οικονοµικό έτος 2011,  η Γ.Γ.Π.Σ. διαπίστωσε ότι λόγω τεχνικών προβληµάτων δεν ελήφθησαν υπόψη κωδικοί, συµπεριλαµβανοµένου και του κωδικού δαπανών και έδωσε προς τις αρµόδιες ∆.Ο.Υ. οδηγίες υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για τους φορολογούµενους που αποδεδειγµένα αντιµετώπισαν το εν λόγω πρόβληµα.


Πληροφορίες: Τζαβάρα Καλιρρόη τηλ.210 7289610, Παραγυιός Πέτρος τηλ  210 7289625 κιν.  6977366424

Ο Γ. Βαρουφάκης γράφει στον φίλο του Γιάννη και νέο υπουργό Οικονομικών

Ο Γ. Βαρουφάκης γράφει στον φίλο του Γιάννη και νέο υπουργό Οικονομικών


«Η πρώτη σου πρόκληση θα προσδιορίσει το αν θα σου δοθεί η ευκαιρία να έρθεις αντιμέτωπος με την δεύτερη»

Ο Γ. Βαρουφάκης γράφει στον φίλο του Γιάννη και νέο υπουργό Οικονομικών


 Με μια επιστολή-άρθρο ο γνωστός οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην επιλογή του Γ. Στουρνάρα ως νέου τσάρου της οικονομίας και δίνει συμβουλές στο νέο υπουργό Οικονομικών.

Στην επιστολή που δημοσιεύεται στο protagon.gr ο κ. Βαρουφάκης, γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο, αναφέρει στο Γ. Στουρνάρα τις συμπληγάδες που έχει να αντιμετωπίσει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και τον συμβουλεύει για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει.

Αναλυτικά η επιστολή

«Από την μία μεριά θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια. Από την άλλη, λόγω της ειλικρινούς φιλίας μας, νιώθω την ανάγκη να πω ότι άξιζες κάτι καλύτερο από το τιμόνι της οικονομίας αφού το πλοίο προσέκρουσε στα βράχια.

Ξέρω ότι, με τον έμφυτο ενθουσιασμό σου, το εννοείς όταν λες ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να βγει η χώρα από την Κρίση.

Είναι ο ίδιος ενθουσιασμός που σε έκανε τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, να πιστέψεις (όταν όλοι σε κορόιδευαν) πως η Ελλάδα μπορεί να μπει στην ευρωζώνη – μια πίστη που σχεδόν μόνος σου μετέτρεψες (από την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και βασικού διαπραγματευτή με τους ευρωπαίους) σε πραγματικότητα.

Όμως, Γιάννη, αυτή την φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τότε, στα 1995, η Ευρώπη δημιουργούσε κάτι το νέο και συναρπαστικό. Το ερώτημα τότε ήταν αν μπορεί η μικρή και σαθρή Ελλάδα να γίνει αποδεκτή σε αυτό το νέο δημιούργημα, στο ευρωσύστημα, με μια άμβλυνση και κάπως δημιουργική ερμηνεία των όρων που ίσχυαν.

Σήμερα η Ευρώπη αποδομείται. Μια άμβλυνση και κάπως δημιουργική ερμηνεία των όρων του τωρινού «παιγνίου» δεν θα βοηθήσει. Και δεν θα βοηθήσει ούτε εμάς, την Ελλάδα, αλλά ούτε και εκείνους, τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης.

Αποδεχόμενος την θέση του υπουργού Oικονομικών αποδέχθηκες δύο γιγάντιαιες προκλήσεις.

Η πρώτη αφορά, προφανώς, στις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο 3. Η δεύτερη σχετίζεται με τις εσωτερικές «μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες τόσο πολύ έχεις δουλέψει κι έχεις επιχειρηματολογήσει από την θέση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ.

Ως προς το δεύτερο, όλοι θα καραδοκούν περιμένοντας να δουν πώς θα υλοποιήσεις τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινες όλον αυτόν τον καιρό, καθώς και το αν τελικά θα οδηγήσουν (σε περίπτωση που εισαχθούν) στην ώθηση της οικονομίας που προέβλεπε το ΙΟΒΕ (π.χ. θεαματική αύξηση του ΑΕΠ).

Γνωρίζεις ότι διαφωνούσα με εκείνες τις προβλέψεις σας. Πολύ φοβάμαι όμως, όχι ότι θα διαψευτείς από τα πράγματα, αλλά ότι δεν θα «προκάνεις» (πού ’λεγε κι ο Χαρίλαος) καν να εισάγεις τις μεταρρυθμίσεις σου καθώς ο εκτροχιασμός του τραίνου της Ευρώπης θα δημιουργήσει τέτοια πενία και τόσους κραδασμούς που η χώρα θα αποδειχθεί μη μεταρρυθμίσιμη για πολλά έτη μετά το τέλος της υπουργικής σου θητείας.

Με απλά λόγια, η πρώτη σου πρόκληση, η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, θα προσδιορίσει το αν θα σου δοθεί η ευκαιρία να έρθεις αντιμέτωπος με την δεύτερη.

Είναι κάτι που ξέρω ότι γνωρίζεις αλλά απλά το καταγράφω επειδή δεν πρέπει να κριθείς από την μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις οποίες πιστεύεις βαθειά όταν για αυτήν (την μη εφαρμογή) θα φταίει η αποδόμηση της Ευρώπης.

Ας έρθουμε όμως τώρα στην πρώτη και βασική σου πρόκληση, σε αυτά που θα βρεις μπροστά σου στην Εσπερία. Γιάννη, δεν υπάρχει χρόνος πια για επιμήκυνση του προβλήματος. Τα Μνημόνια 1&2, σε τελική ανάλυση, είχαν την λογική του να κερδίσουμε χρόνο μπας και ορθοποδήσουμε. Διαφωνήσαμε, εσύ κι εγώ, ως προς την σοφία αυτής της «στρατηγικής».

Όμως, αυτή μας η διαφωνία έχει γίνει πλέον «ακαδημαϊκή». Κι αυτό επειδή ένα τρίτο Μνημόνιο δεν θα μας εξασφαλίσει χρόνο καθώς η άμμος στην κλεψύδρα του ευρώ τείνει να σωθεί.

Όσο ρέει ακόμα, κι όσο σου δίνεται η δυνατότητα να πεις δυο ή τρία πράγματα στο Ecofin, πρέπει να την χρησιμοποιήσεις όχι για να πετύχεις μια καλή «παράταση» για την Ελλάδα αλλά για να αλλάξεις τους όρους της συζήτησης.

Για να το πω απλά, αν επιστρέψεις από την επόμενη Σύνοδο με καλύτερους όρους του Μνημονίου 2, τότε το φθινόπωρο η ιστορία θα σου επιφυλάσσει την πιο άδικη τιμωρία έλληνα υπουργού: του να αναγκαστεί ο άνθρωπος που προσέφερε τα μέγιστα για να είναι η Ελλάδα στο ευρώ να παρακολουθεί από την Πλατεία Συντάγματος την έξοδο της χώρας από ένα ευρώ υπό συνολική κατάρρευση.

Μπορείς μόνος σου να σταματήσεις την επερχόμενη λαίλαπα; Δεν γνωρίζω. Αλλά θα μοιραστώ την έμφυτη αισιοδοξία σου και θα καταθέσω περιληπτικά μερικές σκέψεις αναφορικά με το βασικό ζητούμενο.

Πρέπει να δεσμεύσεις του ευρωπαίους σε μια-δυο κινήσεις που θα τους αποτρέψουν να μας αποβάλουν από το ευρώ (σε μερικούς μήνες) και οι οποίες, παράλληλα, θα αλλάξουν την ημερήσια διάταξη στην Ευρώπη προς μια κατεύθυνση που μπορεί να σώσει το καταρρέον ευρωσύστημα. Ποιες είναι αυτές;

Κίνηση 1: Να μην ζητήσεις νέα δάνεια, παρά το γεγονός ότι ξέρεις καλά πως το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν βγαίνει με τα συμφωνημένα ποσά.

Αντί για νέα δανεικά, να προτείνεις στο Ecofin τα κεφάλαια που πηγαίνουν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίησή τους να μην καταγράφονται στο ελληνικό δημόσιο χρέος (και να μην χρειάζεται η αποπληρωμή τους από το ελληνικό δημόσιο).

Αντίθετα, να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν από το EFSF-ESM στις τράπεζες με το πρώτο να λαμβάνει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές τους, και, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την EBA (European Banking Authority), να επιβλέπει την εξυγείανση των τραπεζών. Όταν οι τράπεζες ορθοποδήσουν, το EFSF-ESM να πουλήσει αυτές τις μετοχές αυτές και τα δάνεια αποπληρώνονται χωρίς την ανάμειξη του ελληνικού δημοσίου.

Το πλεονέκτημα αυτής της κίνησης (σε σχέση με την «επιτυχία» μιας επιμήκυνσης και νέων δανείων) είναι τριπλό: Πρώτον, απελευθερώνεις 30 δις από τα κονδύλια του 2ου Μνημονίου. Δεύτερον, βάζεις στο παιχνίδι, στο πλευρό της Ελλάδας, τους Rajoy και Monti. Τρίτον, και σημαντικότερο, καθιστάς την υπόλοιπη Ευρώπη συνέταιρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καταργώντας ουσιαστικά την απειλή αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ.

Κίνηση 2: Να επικαλεστείς πάμπολλα παραδείγματα (π.χ. τα χρέη της Βρετανίας προς τις ΗΠΑ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο) ζητώντας moratorium των αποπληρωμών προς την τρόικα για ένα έτος και για όσο καιρό ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτω του 1%.

Όταν ο ρυθμός αυτός ξεπεράσει το 1%, τότε οι αποπληρωμές να ξεκινούν και πάλι σταδιακά, και ως συνάρτηση της ανάπτυξης, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Το πλεονέκτημα εδώ είναι, και πρέπει να το πεις ευθαρσώς, ότι η Ευρώπη αποκτά έννομο συμφέρον να σταματήσει η ύφεση που κοντεύει να γκρεμίσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην χώρα.

Επιπλέον, δίνει στους Γάλλους του Ολάντ το πάτημα που χρειάζονται για να ενεργοποιηθεί σωστά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Εν κατακλείδι, στόχος σου είναι να δεσμεύσεις τους εταίρους στην μη αποπομπή της Ελλάδας και σε κινήσεις διάσωσης του ευρώ. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν γνωρίζω αν είναι πλέον εφικτό.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι, διαφορετικά, αν απλώς πάρουμε μια επιμήκυνση ή περισσότερα δάνεια και παρατάσεις, η αποπομπή μας από ένα καταρρέον ευρώ θα είναι απολύτως σίγουρη. Ήδη εργάζονται για αυτή «παλιόφιλοί» σου (με τον Hans-Werner Sinn να είναι ο πιο εμφανής).

Γιάννη, πριν 15 χρόνια περίπου χρόνια κατάφερες να δεσμεύσεις τους ευρωπαίους να βάλουν την Ελλάδα στους κόλπους του ευρώ.

Όταν θα τους ξαναδείς υπό την νέα ιδιότητά σου οι μισοί δεν θα θυμούνται τον ρόλο σου εκείνο κι οι άλλοι μισοί δεν θα σε έχουν συγχωρέσει για αυτόν (καθώς, εν τη ανοησία τους θεωρούν την Ελλάδα ως την αρχή του ευρω-προβλήματος).

Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να τους ξαναδεσμεύσεις. Αυτή την φορά, δεν μπορείς να πετύχεις την απαραίτητη δέσμευσή τους μέσα από smooth-talking, φιλοφρονήσεις, δημιουργική μακρο-λογιστική και επίδειξη εξυπνάδας.

Αυτή την φορά πρέπει να τους δεσμεύσεις σε πράγματα τα οποία δεν θέλουν επ’ ουδενί να δεσμευτούν. Εκείνοι θέλουν το πολύ-πολύ να σου δώσουν περισσότερο σχοινί να κρεμαστείς (την λεγόμενη επιμήκυνση και χαλάρωση των όρων του Μνημονίου 2). Εσύ πρέπει να μην το δεχθείς αλλά να απαιτήσεις μια σκάλα στην οποία να ανέβουν κι εκείνοι.

Κλείνοντας πιο προσωπικά, γνωρίζεις τα συναισθήματά μου για σένα. Θεωρώ σκανδαλώδες, παρόλο που δυο χρόνια τώρα διαφωνούμε έντονα, ότι έπρεπε τα πράγματα να έρθουν εδώ που έφτασαν για να σε χρησιμοποιήσει η φαύλη πολιτική σκηνή.

Δίπλα σου, στην ίδια κυβέρνηση, έχεις τους εκπρόσωπους του καθεστώτος που μας οδήγησε στον γκρεμό. Θα έχεις πολύ λίγη υποστήριξη από αυτούς – κι είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις, όπως ξέρεις ότι σε περιμένουν στην γωνία για να σου φορτώσουν την όποια αποτυχία (είναι βλέπεις τόσο επιθετικά βλάκες που θεωρούν ότι θα υπάρξει «μετά»!). Σου εύχομαι να πετύχεις.

Την μόνη βοήθεια που μπορώ να σου προσφέρω αυτή την στιγμή είναι η αγάπη μου και η έντονη προειδοποίηση ότι το ευρωσύστημα καταρρέει, κάτι που σου αφαιρεί την προοπτική μιας νέας παράτασης, επιμήκυνσης ή εξαγοράς χρόνου».

Πηγή: protagon.gr

Τα τέσσερα πρώτα μέτρα του Γ. Στουρνάρα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης


Τα τέσσερα πρώτα μέτρα του Γ. Στουρνάρα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης


Με τέσσερις κινήσεις... εξπρές θα επιχειρήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, μετά τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει ως άμεσες προτεραιότητες την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό με πολιτικές για την ανάσχεση της ύφεσης και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη «διαγραφή» των σεναρίων εξόδου της χώρας από το ευρώ, ώστε να βελτιωθεί η... ψυχολογία στις αγορές.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών γι' αυτόν τον σκοπό άρχισε χθες έναν πρώτο γύρο επαφών και συναντήθηκε διαδοχικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και να υπάρξει άρτιος συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων και κυρίως των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κομβικής σημασίας είναι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και «αγγίζουν» πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα προς την τρόικα για την εκταμίευση του ποσού αυτού (στο Μνημόνιο προβλέπεται η σταδιακή αποπληρωμή τους με κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης) το συντομότερο δυνατόν.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο συζητήθηκε με τον κ. Προβόπουλο, το ζητούμενο είναι να οριστούν οι όροι με τους οποίους θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων τραπεζών, ώστε να εξασφαλιστεί, όπως άλλωστε ζητά και η τρόικα, ότι αυτές δεν θα κρατικοποιηθούν.

Τα κονδύλια

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει και τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, καθώς στην επόμενη δόση που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF έχει προβλεφθεί η εκταμίευση 25 δισ. ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό, όμως, με παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας.

Η θέση του αυτή σχετίζεται με ένα λιγότερο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα αφήσει περιθώρια και πόρους για αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκλιμακωθεί το έλλειμμα με ύφεση άνω του 6%.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το άνοιγμα των αγορών θεωρείται ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Με αυτές τις πολιτικές ο νέος υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και θα δείξει εμπράκτως ότι επιζητεί την παραμονή της στο ευρώ.

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η εξασφάλιση ρευστότητας είναι τα πιο μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο κ. Στουρνάρας στους συνεργάτες του.

Προσθέτει ότι η οικονομία μπορεί να αντιδράσει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ως συμπιεσμένο ελατήριο μετά τη μακροχρόνια κάμψη.



Πρώτο μέτρο της κυβέρνησης η προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%

Πρώτο μέτρο της κυβέρνησης η προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%


AΜΕΣΗ μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%, σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις από την τουριστική σεζόν.

Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.). Εκτός από το χώρο της εστίασης θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, που αποτελεί παραδοσιακά την ατμομηχανή της ελληνική οικονομίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο η μείωση του υψηλού ΦΠΑ θα γίνει με υπουργική απόφαση και ακολούθως θα καταρτιστεί και νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει εκτός από τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, τη μείωση του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 9% (στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα)  και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (που αφορά ειδικά τις τουριστικές επιχειρήσεις).

Σε όλα αυτά βεβαία θα πρέπει να συμφωνήσει η τρόικα, που αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν και ισοδύναμα μετρά που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τη μείωση του φόρου ώστε να καμφθούν πιθανές αντιδράσεις από την τρόικα που δεν έχει πειστεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης (λόγω της μείωσης του φόρου) θα ενισχύσει αντί να μειώσει τα έσοδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το 50% των δαπανών του τουριστικού πακέτου αφορά την εστίαση και ως εκ τούτου οι εταιρίες του κλάδου, λόγω του υψηλού ΦΠΑ, έχουν χάσει σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες έχουν αντίστοιχο συντελεστή από 7% έως 10%.


Οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως με την  αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από πέρυσι έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων. Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται από 50% έως 70% στα εστιατόρια, ενώ μείωση 30% έως 40% παρουσιάζουν και οι διανομές κατ'Α οίκον. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι σύμφωνα με τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν κόψει κατά 88% τις δαπάνες για εξόδους σε εστιατόρια - καφετέριες.


Πηγή: Express.gr

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ Τι προτείνουν για την είσπραξη των φόρων


ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Τι προτείνουν για την είσπραξη των φόρων


Τι προτείνουν για την είσπραξη των φόρων
Φόβος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου μέσα στους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει σε ρύθμιση για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων, εκφράζουν οι εφοριακοί.
Σε συνεντευξη Τύπου παρουσίασαν την πρότασή τους για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την καταβολή των φόρων που θα προκύψουν με τα νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσενω. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν κάθε μήνα ανάλογα με το μηνιαίο εισόδημά τους το 10%-20% της οφειλής που έχουν. Η πρόταση αφορά ανέργους, μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς, τα «χαράτσια» που θα έρθουν θα πνίξουν κυριολεκτικά τους πολίτες και δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα και για τα έσοδα του Δημοσίου. Επίσης, όπως ανέφεραν στη συνέντευξη, σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόνο 1,5 εκατ. δηλώσεις, αφού οι φορολογούμενοι καθυστερούν την υποβολή της δήλωσης και την πληρωμή των φόρων.
Ακόμη, το προεδρείο της ΠΟΕ-ΔΟΥ που συναντήθηκε χθες με το νέο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, αφού παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, επισήμανε ότι οι πολίτες δεν αντέχουν την επιβολή άλλων φόρων.
Μαρία Βουργάνα


ΠΟΕ-ΔΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΟΜΗΡΟΥ 18 - 10672 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.:  210-3622707 - FAX: 210-3638782 - www.poedoy.gr - e-mail: poedoy@poedoy.gr

Αθήνα 28-6-2012
Αρ. Πρωτ.: 55

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ - ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

H Ομοσπονδία Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) έχει καταθέσει επανειλημμένα τις συνολικές της προτάσεις, για τα θέματα φορολογίας. Δυστυχώς, η εμπειρία μας αποδεικνύει ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, απαξιούν να κάνουν τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και προχωρούν σε βάρβαρα φορολογικά μέτρα, με αυταρχισμό και αδιαλλαξία.

Αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση, να αποδείξει στην πράξη, τι σημαίνει η εξαγγελία της, για «ευρεία συναίνεση και σταθερότητα, στο Νέο φορολογικό σύστημα». Οι εφοριακοί είναι έτοιμοι να στηρίξουν κάθε θετικό βήμα και να αντισταθούν βεβαίως σε κάθε αρνητικό, που θα αναπαράγει αδιέξοδες, άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές.

Με την ευκαιρία αυτή, απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη, φορολογούμενο, επιχειρηματία κ.λπ. για να ξαναθυμίσουμε ότι ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Για την ταλαιπωρία τους, το άδικο φορολογικό σύστημα, τα χαράτσια, την γραφειοκρατία, την προβληματική μηχανοργάνωση, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού κ.λπ.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Oι προτάσεις που ακολουθούν είναι ΑΜΕΣΕΣ προτάσεις για υλοποίηση, με στόχο την ανακούφιση-προστασία του πολίτη, την εξυπηρέτηση της επιχείρησης και την καλύτερη απόδοση του φορολογικού συστήματος.

Αναμένουμε τον διάλογο από κάθε φορέα, για τις προτάσεις αυτές.

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

• ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις πολιτών που έχουν μεγάλα χρέη στην εφορία, από διάφορες αιτίες. Στα χρέη αυτά θα προστεθούν (το επόμενο διάστημα) οι φόροι από:

1. Το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) που δεν πληρώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα βεβαιωθούν στις εφορίες σαν χρέη των πολιτών.
2. Το ΕΤΑΚ του 2009
3. Ο ΦΑΠ του 2010
4. Ο ΦΑΠ του 2011
5. Ο ΦΑΠ του 2012 (πιθανά στο τέλος του έτους)
6. Ο φόρος εισοδήματος για το έτος 2011
7. Ο φόρος εισοδήματος για προηγούμενα έτη (σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν εκκαθαρισθεί οι σχετικές δηλώσεις).

Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι φόροι, θα πνίξουν κυριολεκτικά τους πολίτες και δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα και για τα έσοδα του Δημοσίου.

• ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ.
- Ανέργους
- Μισθωτούς – Συνταξιούχους (με χαμηλά εισοδήματα)
- Μικρομεσαίους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος)
- Αυτοαπασχολούμενους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος)
- Χρέη που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι 31.5.2012 (εκτός ΦΠΑ ή ΦΜΥ)
- Χρέη που θα βεβαιωθούν στις ΔΟY μέσα στο 2012.

• ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ.
Ο καθορισμός ανώτατου ορίου, για μηνιαία καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό στο ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια και ποσό ενοικίου. Το ποσοστό υπολογίζεται, με βάση κλίμακα η οποία (ενδεικτικά) είναι για κάθε φορολογούμενο.
ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΑΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ)ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΟΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ
ΜΕΧΡΙ 6500%
651 – 1.00010%
1.001 - 1.50015%
1.501 – 2.00020%


Τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ αλλά ‘’παγώνουν’’ (δεν προστίθενται προσαυξήσεις, ούτε λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο είσπραξης η εφορία) μέχρις ότου, οι υπόχρεοι βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει την σταδιακή έστω, εξόφλησή τους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

1. Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου) 1.200 ευρώ. Δεν θα πληρώσει μηνιαία δόση στην εφορία (650 Χ 2 = 1.300 ευρώ).

2. Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου) 1.950 ευρώ. Θα πληρώνει μηνιαία δόση στην εφορία 195 ευρώ (1.950 : 2 = 975 ευρώ Χ 10% = 97,5 X 2 = 195 ευρώ).

• ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
- Ηλεκτρονική αίτηση σε Γ.Γ.Π.Σ. (ΚΕΠΥΟ).
- Επεξεργασία από Γ.Γ.Π.Σ., έκδοση σχετικών καταλόγων.
- Ρύθμιση χρέους από τοπική εφορία (μέσα στο 2012), η οποία δεν θα προσθέτει προσαυξήσεις, θα ορίζει μηνιαίες δόσεις και θα κατοχυρώνει τον πολίτη από οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης (φορολογική ενημερότητα, κατάσχεση μισθού κλπ) .
- Επανεξέταση της ρύθμισης μετά από έξι (6) μήνες, (για έλεγχο του αν συνεχίζουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις).

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ-ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

• ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Υπάρχουν πάρα πολλά χρέη του Δημοσίου, προς επιχειρήσεις και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, είναι λογιστικά αντιμετωπίσιμη, αν υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα δώσει δυνατότητα για:

- Συμψηφισμό των χρεών (σε ένα βαθμό γίνεται και τώρα)
- «Κυκλοφορία» του χρέους.
- Απεμπλοκή των επιχειρήσεων, από δεσμεύσεις σε εφορία και τράπεζα.

• Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ.

1. Κάθε επιχείρηση (μετά από αίτημά της) λαμβάνει ειδική (ηλεκτρονική) βεβαίωση,που περιγράφει το ποσό που της οφείλει το Δημόσιο ή γενικά φορέας του (Αυτοδιοίκηση κλπ).

2. Η βεβαίωση κοινοποιείται σε συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία ανοίγει σχετικό λογαριασμό, στο όνομα της επιχείρησης.

3. Η επιχείρηση μπορεί να αποπληρώσει (με ειδική τραπεζική εντολή) χρέη της προς άλλες επιχειρήσεις, ή το Δημόσιο ή φορέα του (Δήμος, ΙΚΑ, ΔΕΗ κλπ) ή φυσικά πρόσωπα, (εφ΄ όσον στην πληρωμή αυτή συμφωνεί ο αποδέκτης).

Η επιχείρηση που λαμβάνει (από την άλλη) την τραπεζική εντολή, την μεταβιβάζει σε άλλες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, για αποπληρωμή αποκλειστικά υποχρεώσεων (χρεών) προς το Δημόσιο, με συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος (π.χ. 10 ημέρες).

3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

• ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
- Πλήρη εφαρμογή του αυστηρού θεσμικού πλαισίου που ήδη υπάρχει.
- Ενίσχυσή του με νέα μέτρα (όπου κριθεί απαραίτητο), όπως ο καθολικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των εφοριακών, με συγκεκριμένο λογισμικό και χρονοδιάγραμμα
- Ενίσχυση (με προσωπικό και πλήρη μηχανοργάνωση) των Οικονομικών Επιθεωρητών.
- Επέκταση του θεσμικού πλαισίου (που αφορά τους εφοριακούς) σε Υπουργούς, Γεν. Γραμματείς, βουλευτές, γενικά πολιτικά πρόσωπα, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δημάρχους κ.λπ.
- Αντικατάσταση των δηλώσεων «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» (για όλες τις περιπτώσεις), με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος η οποία πρέπει να αλλάξει περιεχόμενο και να συμπεριλάβει ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ των περιουσιακών στοιχείων.

• ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Σκοπός της πρότασης είναι να δημιουργηθούν εκείνα τα νομικά δεδομένα, για να απαγορευτεί σε στελέχη της πολιτικής ηγεσίας (πολιτικής ή υπηρεσιακής), να εργάζονται σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι υπαρκτές οι καταγγελίες στο παρελθόν, για διαπλοκή στελεχών με επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται μετά την… ευδόκιμη θητεία τους στο υπουργείο. Και τη στιγμή που οι υπηρεσίες μας είναι στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ κάποιοι να συκοφαντούν, για να εξυπηρετήσουν τέτοιες σκοπιμότητες. Για το λόγο αυτό προτείνουμε νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει: «Στελέχη της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργοί και Γραμματείς) και ανώτατα στελέχη της υπηρεσιακής ηγεσίας (Γεν. Διευθυντές κ.λπ.) δεν έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, συμμετοχής σε εταιρείες κλπ) ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΣΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, μετά τη συνταξιοδότησή τους, ή την απομάκρυνσή τους με οποιονδήποτε τρόπο, ή της απώλεια της ιδιότητάς τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανάλογο γεγονός, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει ειδικό πρόστιμο και η σχετική συνεργασία διακόπτεται οριστικά. Παράλληλα χάνει το δικαίωμα οποιασδήποτε μελλοντικής συνεργασίας με το ελληνικό δημόσιο.»

4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο διάλογος για το φορολογικό σύστημα, είναι το μόνιμο αίτημα των πολιτικών φορέων, όταν είναι στην αντιπολίτευση και το τεκμήριο της αναξιοπιστίας τους, όταν γίνουν κυβέρνηση. Αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες του νέου Υπουργού για το όλο θέμα, με την ευχή η μακροχρόνια εμπειρία του στα θέματα φορολογίας, να τον έχει οδηγήσει στην αναγκαιότητα του ουσιαστικού διαλόγου και όχι της αλαζονείας, όλων των προκατόχων του. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΛΩΝ, ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΩΝ!

Η Ομοσπονδία Εφοριακών προτείνει την συγκρότηση μόνιμης Εθνικής Επιτροπής «Διαλόγου για το Φορολογικό Σύστημα».

• Τα μέλη της Επιτροπής, θα ορίζονται από την Βουλή (πολιτικοί φορείς), το Υπουργείο Οικονομικών, τα ΑΕΙ (από την Σύνοδο των Πρυτάνεων), συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων και εργοδοτών, το ΟΕΕ, συνδικαλιστικούς φορείς των εφοριακών- τελωνειακών, λογιστών κ.λπ.

• Η Επιτροπή δημιουργεί επιτροπές και υποεπιτροπές, που αναλαμβάνουν τον οργανωμένο-θεματικό και συγκροτημένο διάλογο, για θέμα φορολογίας.

• Η Επιτροπή συντάσσει ετήσια έκθεση με τις προτάσεις της, όποτε της ζητηθεί ή όποτε εμφανισθεί σχετική ανάγκη.

• Η γνωμοδότηση της, είναι αναγκαία ΠΡΙΝ την κατάθεση οποιονδήποτε Ν/Σ με φορολογικές – τελωνειακές διατάξεις.



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ

Μέγα - διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης φορολογικών οφειλών


Μέγα - διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης φορολογικών οφειλών

Ο βομβαρδισμός φόρων έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενος σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους.Ο βομβαρδισμός φόρων έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενος σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους.
Η πρώτη διαπραγμάτευση του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, στις αρχές μάλλον της μεθεπόμενης εβδομάδας, θα έχει ως αντικείμενο και την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης φορολογικών οφειλών.
Ο βομβαρδισμός φόρων έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενος σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους και πλέον καθίσταται αδήριτη η ανάγκη διευκολύνσεων για την εξόφληση των υποχρεώσεων, ώστε οι όροι αυτοί να καταβληθούν και να μην καταστούν μονίμως απλήρωτοι.
Ήδη η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης επεξεργάζεται σχέδιο των υπηρεσιών του υπουργείου για την εξόφληση οφειλών με ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που θα θεσπισθεί διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις, οι οφειλές δεν θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις (εκτός εάν κάποιος μπει στη ρύθμιση και ύστερα δεν πληρώνει τις δόσεις), δεν θα υπάρχει «οροφή» στο ύψος των χρεών που μπορούν να διακανονισθούν, ενώ η υπαγωγή στη ρύθμιση θα παύει τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ήδη αποφασιστεί.
Η διαπραγμάτευση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα για το συγκεκραμένο θέμα δεν θα είναι εύκολη. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Φεβρουαρίου 2012 η τρόικα παρενέβη προς την κυβέρνηση Παπαδήμου και αξίωσε και πέτυχε περιορισμό των δόσεων της τότε ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μόλις είχε ψηφισθεί από τη Βουλή.
Η ρύθμιση εκείνη έδινε άλλη μία ευκαιρία σε 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 44 δισ. ευρώ να τα ξεπληρώσουν με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ σε διάστημα που μπορούσε να φτάνει τα πέντε χρόνια.
Με τις πρώτες οχλήσεις της τρόικας ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τροποποίησε τις διατάξεις δίνοντας τη δυνατότητα των 60 δόσεων μόνο σε όσους φορολογουμένους προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο.

Θανάσης Κουκάκης
24h NewsRoom

Το 10% των επιχειρήσεων θα υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις


Το 10% των επιχειρήσεων θα υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις

Οι επιχειρηματίες που δεν υπέβαλαν δηλώσεις καλούνται να τις υποβάλουν εκπρόθεσμα μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών.Οι επιχειρηματίες που δεν υπέβαλαν δηλώσεις καλούνται να τις υποβάλουν εκπρόθεσμα μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών.
Το 10% περίπου των νομικών προσώπων δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος το 2012.
Οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έχουν καταγραφεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και ήδη υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει τα τηλεφωνήματα και τα ειδοποιητήρια προκειμένου να τους οδηγήσουν στην Εφορία.
Η προθεσμία για τα νομικά πρόσωπα έληξε από τις αρχές Ιουνίου και η ΓΓΠΣ διαπίστωσε ότι περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 225.000 νομικών προσώπων δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, μεταθέτοντας χρονικά την εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Οι επιχειρηματίες που δεν υπέβαλαν δηλώσεις καλούνται να τις υποβάλουν εκπρόθεσμα μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών, με πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου φόρου, χάνοντας βεβαίως το πλεονέκτημα των δόσεων.
24h NewsRoom

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Προσπάθεια να εισπραχθούν τα χρέη προς το δημόσιο «Πληρώστε ό,τι μπορείτε» και με ρύθμιση μέχρι και 60 δόσεις!


Προσπάθεια να εισπραχθούν τα χρέη προς το δημόσιο
«Πληρώστε ό,τι μπορείτε» και με ρύθμιση μέχρι και 60 δόσεις!

Web only

26/06/2012  13:4715

 



Σε ένα ιστορικό "συμβιβασμό" με τους Έλληνες πολίτες που έχουν εισφέρει τα πάντα και δεν μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο στην διάσωση της ελληνικής Οικονομίας, σχεδιάζει να έρθει η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το νέο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να παρουσιάσει την καλύτερη ρύθμιση χρεών όλων των εποχών, παρέχοντας μόνιμα πλέον την δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν τα χρέη που μαζεύτηκαν προς το δημόσιο σε μέχρι και 60 εξαιρετικά χαμηλές μηνιαίες δόσεις –πιθανότατα των 100 ευρώ κατ’ελάχιστον.  Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πρώτη πράξη ανακούφισης προς τους πολίτες που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα βάρη της τελευταίας τριετίας, στέλνοντάς τους ουσιαστικά το μήνυμα «πληρώστε ό,τι μπορείτε και δεν θα πάθετε τίποτα».

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου προετοιμάζουν τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο η νέα ρύθμιση να τεθεί προς "επαναδιαπραγμάτευση" με την Τρόικα από την νέα κυβέρνηση και να ψηφιστεί από τη Βουλή, μόλις συγκροτηθεί σε σώμα.

Στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού αναγνωρίζουν πως ο κόσμος έχει λυγίσει από τα απανωτά χαράτσια, αλλά ξέρουν ότι δεν μπορούν να διαγράψουν με μια μονοκονδυλιά όσα έχουν ήδη προϋπολογιστεί πως θα εισπραχθούν. Υπολογίζουν όμως ότι με δεδομένη την βαθιά ύφεση και την κραυγή απόγνωσης του λαού που μαστίζεται από την κρίση, μπορούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων της Τρόικα που ως τώρα απέρριπταν τέτοιες ρυθμίσεις, για να μην ατονήσει η είσπραξη των φόρων που διαρκώς επιβάλλονταν.

Το 2017 θα πληρώσουμε τα χρέη μας...
Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που «τρέχει» αυτήν περίοδο (με καταληκτική προθεσμία ένταξης την 29η Ιουνίου) προβλέπει περιορισμένο αριθμό δόσεων (μέχρι 48 το πολύ) και πολύ χαμηλά πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν.  Ουσιαστικά οι περισσότεροι μένουν εκτός ρύθμισης, που αφορά μόνο τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί έως τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στο β΄εξάμηνο του 2012 όμως θα πρέπει να εισπραχθούν μαζί με τα παλιά χρέη, και σωρεία νέων φόρων που έρχονται: φόρος εισοδήματος 2012, έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, τέλος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ του 2009, ΦΑΠ του 2010 αλλά και του 2011 κλπ. Την ίδια στιγμή η νομοθεσία προβλέπει εξοντωτικές κυρώσεις ακόμα και για όσους χρωστούν στην εφορία (στέρηση φορολογικής ενημερότητος και για μόλις ένα ευρώ χρέους, κατασχέσεις μισθών και συντάξεων ή "εις χείρας τρίτων" από 300 ευρώ και άνω, διώξεις και συλλήψεις για  συνολικά χρέη 5.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις).

Για να μην ζουν με τον διαλυτικό φόβο της φυλακής άνθρωποι που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ένα νέο σχέδιο για μια ρύθμιση-μαμούθ με περισσότερες δόσεις, στην οποία θα εντάσσονται όλοι όσοι θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν.

Με το νέο σύστημα, οι οφειλές του 2012 προς το δημόσιο θα μπορούν πλέον να εξοφληθούν σε δόσεις μέχρι ... και το 2017, με ορίζοντα πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον συναινέσει και η Τρόικα, στην ρύθμιση αυτή θα μπορεί να ενταχθεί  οποιοσδήποτε φορολογούμενος, εφόσον στερείται περιουσιακών στοιχείων που να του επιτρέπουν να εξοφλήσει τα χρέη και να μπορεί να ζήσει, χωρίς να μπαίνει πλαφόν στο ύψος της οφειλής του.

Και στην Τρόικα όμως φαίνεται πως βλέπουν πια με «θετικό μάτι» ένα τέτοιο μέτρο, καθώς και οι ίδιοι έχουν αναγνωρίσει πως πολλά από τα βάρη έπεσαν άδικα στις πλάτες ανθρώπων που δεν μπορούν να τα σηκώσουν. Αναγνωρίζουν επίσης ότι τα κρατικά ταμεία δεν θα γεμίσουν με φορολογικά πρόστιμα που «παγώνουν» στα δικαστήρια, ούτε με κατασχέσεις ακίνητων που δεν μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό επειδή δεν «πιάνουν» ούτε την αντικειμενική τιμή. Επιπλέον, τα σκληρά αντίμετρα σε όσους χρωστούν έχουν νόημα μόνο για όσους έχουν αλλά αρνούνται να πληρώσουν, αφού δεν μπορεί να γεμίσουν οι φυλακές με κόσμο που δεν έχει να πληρώσει.

... και χάρισμα οι τόκοι
Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που δούλεψε πάνω σε αυτό το σχέδιο, θεωρεί ότι η νομοθεσία επιτρέπει μια νέα ρύθμιση χρεών μόνιμου χαρακτήρα, που θα προβλέπει τα  εξής:

διακανονισμός της οφειλής σε μέχρι 60 δόσεις θα γίνεται για όλους και όχι μόνο για 48 που ισχύει σήμερα (ή σε 60 αλλά βάσει πολύ αυστηρών προϋποθέσεων).
ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
εναλλακτικά θα μπορεί να πληρώνει σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως και 90%, αναλόγως του αριθμού των δόσεων.
οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται πλέον με νέες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον εξυπηρετούνται με βάση τον διακανονισμό και μέχρι την εξόφλησή τους.
το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
την δυνατότατα για ρύθμιση σε 60 δόσεις θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνον οι άνεργοι ή επιχειρήσεις με ζημιές κ.λπ.
όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα αποκτούν και πάλι φορολογική ενημερότητα, διαρκείας όμως ενός μηνός που θα ανανεώνεται όσο παραμένουν στη ρύθμιση.
με την ένταξη στην ρύθμιση θα αναστέλλονται και τα οποία αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν δρομολογηθεί καθώς και τυχόν ποινική δίωξη των οφειλετών (για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

Επιπλέον δεν θα τεθεί κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε ρύθμιση. Σήμερα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές προς το δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο) ή τις 75.000 ευρώ (εάν πρόκειται για επιχείρηση).

Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=206765

Ξεκινά η επεξεργασία των ενστάσεων για το Κτηματολόγιο σε 33 περιοχές


Ξεκινά η επεξεργασία των ενστάσεων για το Κτηματολόγιο σε 33 περιοχές

Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για την σωστή ενημέρωση τους.Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για την σωστή ενημέρωση τους.
Ξεκινά αύριο, σταδιακά σε 33 περιοχές της χώρας η εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους πολίτες κατά την περίοδο της Ανάρτησης από τις Επιτροπές που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό. Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει Αίτηση διόρθωσης ή ένσταση και έχουν λάβει επιστολή από το Γραφείο Κτηματογράφησης που τους ενημερώνει ότι αυτή έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ενστάσεων έχουν δύο τρόπους να πληροφορηθούν την ημερομηνία και τον τόπο εξέτασής της:

-Τηλεφωνικά από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης

-Αποσκοπώντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η Κτηματολόγιο ΑΕ δημιούργησε την ειδική εφαρμογή «Συνεδριάσεις Επιτροπών Ενστάσεων», έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν γρήγορα και εύκολα από το σπίτι τους να πληροφορηθούν πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή για την ένστασή τους.
Η εφαρμογή θα βρίσκεται άμεσα στον ιστότοπο της Κτηματολόγιο ΑΕ στην πύλη
e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες (www.ktimatologio.gr)

Η αναζήτηση του τόπου και του χρόνου διεξαγωγής της συνεδρίασης της Επιτροπής Ενστάσεων μπορεί να γίνει εναλλακτικά με την εισαγωγή των παρακάτω:

-Αριθμός πρωτοκόλλου ένστασης (που δόθηκε κατά την υποβολή της ένστασης)
-Επώνυμο και όνομα ενιστάμενου
-Τον ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) που έχει λάβει το ακίνητο, ο οποίος αναγράφεται στο απόσπασμα διαγράμματος που σας εστάλη κατά την Ανάρτηση
Αναζητώντας με βάση τον ΚΑΕΚ του ακινήτου, ο δικαιούχος μπορεί θα ενημερωθεί, εκτός από την εξέταση της ένστασης που υπέβαλε ο ίδιος, και για την εξέταση τυχόν ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τρίτους για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Για την πρόσβαση στην υπηρεσία «Συνεδριάσεις επιτροπών ενστάσεων» οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται αρχικά να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό (user name, password). Αν έχουν ήδη εγγραφεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της πύλης e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ οι κωδικοί τους ισχύουν ως έχουν.

Πίνακας Γραφείων Κτηματογράφησης με τηλέφωνα

ΜΕΛΕΤΗ    ΝΟΜΟΣ    ΟΤΑ    ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΚΤ-08    ΑΤΤΙΚΗΣ    ΑΝΟΙΞΕΩΣ                210-8141447      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΔΡΟΣΙΑΣ                210-8141447      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΕΚΑΛΗΣ                210-8015522      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΚΗΦΙΣΙΑΣ                210-8015522      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ                210-8015522      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ                210-6095797      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΠΑΛΛΗΝΗΣ                210-6666131      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΠΕΝΤΕΛΗΣ                210-6095797      
ΚΤ-09    ΑΤΤΙΚΗΣ    ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ                210-6215503      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΑΝΘΟΥΣΑΣ                210-6664662      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΔΙΟΝΥΣΟΥ                210-6215503      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ                22940-66674      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ                22940-99603      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ                210-6669662      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΡΑΦΗΝΑΣ                22940-76077      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ (ΜΠΑΛΑΣ)                210-6215503      
ΑΤΤΙΚΗΣ    ΣΤΑΜΑΤΑΣ                210-6215503      
ΚΤ-16    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ                2310-745905      
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ                2310-708067      
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΕΥΟΣΜΟΥ                2310-708067      
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ                2310-745905      
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΔΙΑΒΑΤΩΝ                2310-778282      
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ                2310-809360      
ΚΤ-17    ΖΑΚΥΝΘΟΥ    ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ                26950-25475      
ΗΛΕΙΑΣ    ΠΥΡΓΟΥ                26210-35613      
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ    ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ                26650-27813      
ΠΡΕΒΕΖΑΣ    ΠΡΕΒΕΖΗΣ                26820-28061      
ΚΤ-18    ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ    ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ                27520-25634      
ΑΡΚΑΔΙΑΣ    ΤΡΙΠΟΛΗΣ                2710-232009      
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ    ΚΟΡΙΝΘΟΥ                27410-71808      
ΛΑΚΩΝΙΑΣ    ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ                27310-44218      
ΚΤ-20    ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ    ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ                24410-21717      
ΛΑΡΙΣΑΣ    ΛΑΡΙΣΗΣ                2410-280252      

 
24h NewsRoom