Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΟΑΕΕ:ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 37 ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του Ν. 4075/2012»


ΑΘΗΝΑ, 11/7/2012
ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ3/84/62765

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
Ο.Α.Ε.Ε.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18
10432 ΑΘΗΝΑ
ΠΛΗΡ. : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ
Α. ΧΑΛΚΙΩΤΟΥ
ΤΗΛ. :             210 - 5285569    
            210 - 5285617    

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 37

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του Ν. 4075/2012»

Α. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Αi) Ιστορικό

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 3050/2002 οι ιδιοκτήτες έως και επτά (7) ενοικιαζόμενων δωματίων σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων, εξαιρούνταν από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.- ΤΕΒΕ χωρίς έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου. Αντίθετα, ίσχυε το εισοδηματικό κριτήριο εάν ο αριθμός των ενοικιαζόμενων δωματίων στις παραπάνω περιοχές υπερέβαινε τα επτά (7) δωμάτια σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ.

Η ως άνω διάταξη τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του Ν. 3144/2003 και απάλλαξε από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.-ΤΕΒΕ όλους τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων μέχρι επτά (7) δωμάτια σε υποχρεωτικές περιοχές εφόσον ήταν ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι άλλων Ταμείων.

Με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 3518/2006 αναμορφώθηκε το καθεστώς της ασφάλισης των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και από 1/1/07 οι ιδιοκτήτες μέχρι και δέκα (10) δωματίων σε όλη την επικράτεια εξαιρούνταν της ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στον ΟΓΑ εφόσον δεν εργάζονταν και δεν συνταξιοδοτούνταν από άλλο φορέα ή το Δημόσιο. Από δε έντεκα (11) δωματίων και άνω, για τις περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ή 1000 κατοίκων στους έξι 6 Νομούς ή 3100 κατοίκων σε νησιά, ασφαλίζονταν στον Ο.Α.Ε.Ε. εφόσον ο μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών για τη δραστηριότητα υπερέβαινε το 500πλάσιο του εκάστοτε ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Ακολούθως, με την παρ. 5 του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010 οι ιδιοκτήτες έως και δέκα (10) ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έως και δέκα (10) δωματίων σε όλη την επικράτεια, εξαιρούνταν από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στον ΟΓΑ χωρίς έλεγχο εισοδηματικού κριτηρίου, εφόσον δεν εργάζονταν, δεν απασχολούνταν και δεν έπαιρναν σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες έντεκα (11) και άνω ενοικιαζόμενων δωματίων και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έντεκα (11) και άνω δωματίων σε προαιρετικές περιοχές ελέγχονταν με το εισοδηματικό κριτήριο για την υπαγωγή ή μη στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. από 1/5/10 ή 1/6/10 αντίστοιχα.

Η παραπάνω παράγραφος αντικαθίσταται με την παρ. 2α του άρθρου 32 του Ν.4075/2012.

Αii) Μορφές τουριστικών καταλυμάτων

Σύμφωνα με το Π.Δ. 33/79 "περί τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων" τα καταλύματα αυτά δύνανται να έχουν οιανδήποτε λειτουργική μορφή ξενοδοχειακής επιχειρήσεως (ξενοδοχείου, ξενώνα, επιπλωμένου διαμερίσματος, κ.τ.λ.) ή περισσότερες από αυτές τις μορφές ταυτόχρονα.

Στον Ν. 2160/1993 άρθρο 2 παρ. 1 ορίζεται η έννοια των τουριστικών καταλυμάτων με τις κάτωθι μορφές:

1) "Κύρια Ξενοδοχειακά καταλύματα":
α) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου
β) Ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ
γ) Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων
δ) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων

2) "Μη κύρια Ξενοδοχειακά καταλύματα"
α) Χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης με ή χωρίς οικίσκους
β) Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες
γ) Ενοικιαζόμενα δωμάτια σε συγκρότημα μέχρι δέκα (10) δωματίων
δ) Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα

Στην παρ. 2 του προαναφερόμενου νόμου ορίζεται η έννοια των "Ξενώνων Νεότητος" που είναι καταλύματα που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υπάγονται στην εποπτεία του ΕΟΤ.

Αiii) Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και 5 δωματίων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4075/2012 άρθρο 32 παρ. 2β από 1/7/12 οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων του Ν. 2160/1993 άρθρ.2 παρ. 1 και 2 και του ΠΔ 33/79, όπως ισχύουν και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ με δυναμικότητα έως πέντε (5) δωμάτια σε όλη την επικράτεια, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για τα τρία πρώτα έτη από τη δημοσίευση του νόμου και κατόπιν υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του εισοδήματός τους από την επαγγελματική δραστηριότητα για τα εν λόγω έτη δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31/12/11 (ήτοι 33,57€). Σε διαφορετική περίπτωση όταν υπερβαίνουν το εισοδηματικό κριτήριο ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε..

Μετά την παρέλευση της πρώτης τριετίας, ο αρμόδιος κατά περίπτωση Οργανισμός έχει το δικαίωμα του επανελέγχου, οποτεδήποτε, της άσκησης της δραστηριότητας και των εισοδημάτων των ενδιαφερομένων. Το δικαίωμα αυτό έχει και ο ασφαλισμένος στις περιπτώσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του κατά περίπτωση Οργανισμού λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών ετών από την υπαγωγή του στην ασφάλιση του κατά περίπτωση Οργανισμού. Κατά τον επανέλεγχο εξετάζεται πάντα ο μέσος όρος των εισοδημάτων της προηγούμενης τριετίας.

Θα γίνεται καταχώρηση στον Η/Υ με χορήγηση αριθμού μητρώου, τριετής απαλλαγή, είδος εγγραφής με κωδικό 1 (αυτεπάγγελτη), κωδικό διακοπής 53 και επανεγγραφή με τη λήξη της τριετίας, θέτοντας ως ένδειξη στο επάγγελμα "καταλύματα 5" (όταν πρόκειται για τουριστικά καταλύματα έως και 5 δωματίων).

Αiv) Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας 6 έως και 10 δωματίων και 11 δωματίων και άνω για ατομικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4075/2012 άρθρο 32 παρ. 2α για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων του Ν. 2160/93 άρθρ. 2 παρ. 1 και 2 και του Π.Δ.33/79, όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, από 1/7/12, ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από έξι (6) μέχρι και δέκα (10) δωματίων ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. σε όλη την επικράτεια, στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) στο ποσό αυτής.

β) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω και με έδρα σε περιοχές της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010 (προαιρετικές περιοχές) ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε., στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) στο ποσό αυτής.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έντεκα δωματίων και άνω με έδρα υποχρεωτικές περιοχές ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, όπως και οι λοιποί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.

Τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του Ν. 4075/2012 (ΦΕΚ 89/τεύχος Α΄), δηλ. από 11/04/12 και εφεξής, ελέγχεται ο μέσος όρος του εισοδήματός τους από την επαγγελματική δραστηριότητα, όπως αυτός προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., και εφόσον δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (Η.Α.Ε.), όπως ίσχυε στις 31/12/11 (ήτοι 33,57€), παραμένουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με την ως άνω έκπτωση (30%) και δεν υποχρεούνται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν υπερβαίνει το εισοδηματικό κριτήριο, παραμένουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης και εφεξής υποχρεούνται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ. 258/2005 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 1 του Π.Δ. 5/07.

Ο έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου θα πραγματοποιείται κάθε τριετία, εφόσον ο μέσος όρος του ως άνω εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31/12/11.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. μετά την παρέλευση τριών ετών από την παραμονή του ασφαλισμένου στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση 30% στο ποσό αυτής, έχει το δικαίωμα του επανελέγχου της άσκησης της δραστηριότητας και των εισοδημάτων της προηγούμενης πάντα τριετίας (μέσος όρος).

Το δικαίωμα αυτό (δηλ. του επανελέγχου των εισοδημάτων) έχει και ο ασφαλισμένος στις περιπτώσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. λόγω εισοδηματικού κριτηρίου, μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) ετών από την υπαγωγή στην ασφάλιση.

Στις περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για τρία έτη από τη δημοσίευση του Ν. 4075/2012 (δηλ. από 11/04/12 και εντεύθεν). Με τη λήξη της τριετίας εφόσον ο μέσος όρος του εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της ΔΟΥ, δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31/12/11, παραμένουν στην ασφάλιση του ΟΓΑ προσκομίζοντας και σχετική βεβαίωση ασφάλισής τους από τον εν λόγω φορέα. Σε αντίθετη περίπτωση, ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του Ο.Α.Ε.Ε. χωρίς έκπτωση 30% στο ποσό αυτής και υποχρεούνται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Θα γίνεται καταχώρηση στον Η/Υ με χορήγηση αριθμού μητρώου, τριετής απαλλαγή, είδος εγγραφής με κωδικό 1 (αυτεπάγγελτη), κωδικό διακοπής 51 και επανεγγραφή με τη λήξη της τριετίας, θέτοντας ως ένδειξη στο επάγγελμα "καταλύματα ατομική" (όταν πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας 6 έως και 10 δωματίων και 11 δωματίων και άνω).

Αv) Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας 6 έως και 10 δωματίων και 11 δωματίων και άνω για εταιρείες

Στις περιπτώσεις των ομορρύθμων (Ο.Ε.) ή ετερορρύθμων (Ε.Ε.) εταιρειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας έξι (6) μέχρι και δέκα (10) δωμάτια σε όλη την επικράτεια, ασφαλίζεται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση (30%) στο ποσό αυτής, υποχρεωτικά ένας εκ των εταίρων είτε ο ομόρρυθμος είτε ο ετερόρρυθμος, κατ' επιλογή τους, και προαιρετικά οι λοιποί, οι οποίοι άλλως υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ εκτός εάν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ομόρρυθμος Εταιρεία (Ο.Ε.) με τρείς εταίρους. Ο ένας εταίρος ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. ενώ οι υπόλοιποι δύο εταίροι υπάγονται προαιρετικά στον Ο.Α.Ε.Ε.. Εάν οι δύο αυτοί εταίροι δεν επιθυμούν να ασφαλιστούν στον Ο.Α.Ε.Ε., υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Εάν όμως είναι ασφαλισμένοι π.χ. στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω μισθωτής εργασίας και δεν επιθυμούν να ασφαλιστούν προαιρετικά στον Ο.Α.Ε.Ε., τότε παραμένουν στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και δεν ασφαλίζονται για τη δραστηριότητά τους ως μέλη της Ο.Ε. στον Ο.Α.Ε.Ε..

Στις περιπτώσεις των ομορρύθμων (Ο.Ε.) ή ετερορρύθμων (Ε.Ε.) εταιρειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω με έδρα υποχρεωτικές περιοχές ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι εταίροι, όπως οι λοιποί ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε..

Όταν όμως η έδρα είναι σε προαιρετική περιοχή ασφαλίζεται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση (30%) στο ποσό αυτής, υποχρεωτικά ένας εκ των εταίρων είτε ο ομόρρυθμος είτε ο ετερόρρυθμος, κατ' επιλογή τους, και προαιρετικά οι λοιποί, οι οποίοι άλλως υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ εκτός εάν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται, όπως οι λοιποί ασφαλισμένοι, τα μέλη των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), καθώς και τα μέλη του ΔΣ των Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ) οι οποίοι είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως αριθμού σε όλη την επικράτεια.

Όσα αναφέρθηκαν στην υποενότητα των ατομικών επιχειρήσεων για τον έλεγχο και επανέλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου ισχύουν και στις περιπτώσεις των εταιρειών ΟΕ και ΕΕ, με την επισήμανση ότι το εισοδηματικό κριτήριο του 400πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη εφαρμόζεται ξεχωριστά για κάθε εταίρο.

Αvi) Ασφαλιστικές εισφορές για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με έκπτωση 30% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας

ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

1. Ενεργοί ασφαλισμένοι: Κατηγορία Τ01
Κλάδος Σύνταξης: 106,69 + Κλάδος Υγείας: 64,95 = 171,64 €.

2. Συνταξιούχοι παλαιοί ασφαλισμένοι με προσαύξηση 40%: Κατηγορία Τ51
Κλάδος Σύνταξης: 149,36 + Κλάδος Υγείας: 90,94 = 240,30 €

3. Συνταξιούχοι παλαιοί ασφαλισμένοι με προσαύξηση 50%: Κατηγορία Τ81
Κλάδος Σύνταξης; 160,03 + Κλάδος Υγείας: 97,43 = 257,46 €

ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

1. Ενεργοί ασφαλισμένοι: Κατηγορία 301
Κλάδος Σύνταξης: 106,69 + Κλάδος Υγείας: 40,81 = 147,50 €

2. Συνταξιούχοι νέοι ασφαλισμένοι με προσαύξηση 40%: Κατηγορία 351
Κλάδος Σύνταξης: 149,36 + Κλάδος Υγείας: 57,13 = 206,49 €

3. Συνταξιούχοι νέοι ασφαλισμένοι με προσαύξηση 50%: Κατηγορία 381
Κλάδος Σύνταξης: 160,03 + Κλάδος Υγείας: 61,22 = 221,25 €

4. Ν. 2084/1992 – Προαιρετική επιλογή 2ου ΦΟΡΕΑ: Κατηγορία 331
Κλάδος Σύνταξης: 160,02 + Κλάδος Υγείας: 61,08 = 221,11 €

Αvii) Γενικά

Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 4075/2012 έχει εφαρμογή για όσους υπαχθούν στην ασφάλιση του Οργανισμού για τα αναφερόμενα τουριστικά καταλύματα από 01/07/12 και εφεξής.

Επιπλέον, σας επισημαίνουμε ότι η παραπάνω διάταξη δεν καταλαμβάνει όσους συνεχίζουν προαιρετικά την ασφάλισή τους (αυτασφάλιση), δηλ. όσους είναι στις κατηγορίες 071 έως και 084, καθώς και όσους έχουν κωδικό ασφάλισης στο μητρώο τους 2.

Για όσους έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί πριν την 1/7/12 και έχουν ασφαλιστεί ή εξαιρεθεί από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος οδηγία.

Επίσης, στην εν λόγω οδηγία θα συμπεριληφθεί και ο τρόπος ελέγχου του εισοδηματικού κριτηρίου στην τριετία και τυχόν άλλες λεπτομέρειες.

Β. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Η παρ. 9 του άρθρου 9 του Ν. 3050/2002, όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 9 του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα ή μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη του ΔΣ της ανώνυμης εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 3%, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος πάνω από 20KW είτε σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα, σε όλη την Επικράτεια».

Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονται στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μέχρι 100KW:

α) οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών. για αντιμετώπιση των οποίων ισχύουν τα οριζόμενα στο κεφ. 4 της εγκ. 80/10 και

β) τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συνοδευόμενη από: 1) στοιχεία του Οργανισμού ή της Περιφέρειας (όπως απόφαση για υπαγωγή του προσώπου στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ή σχετική βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει η διάρκεια παραμονής στο πρόγραμμα επιδότησης) και 2) στοιχεία ασφάλισης στον ΟΓΑ (όπως βεβαίωση περί ασφάλισης στον ΟΓΑ ή επικυρωμένες φωτοτυπίες του ασφαλιστικού βιβλιαρίου του ΟΓΑ). Μετά τη λήξη της παραμονής στο επιδοτούμενο πρόγραμμα, θα εξεταστεί η υποχρέωση ή μη ασφάλισής τους στον Ο.Α.Ε.Ε., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Γ. ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ (άρθρ. 9 Ν. 3050/2002) ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ Ο.Α.Ε.Ε.-ΤΑΕ

Ο χρόνος ασφάλισης, όσων μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (δηλ. 11/04/12), ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ βάσει του άρθρου 9 του Ν. 3050/2002, αφού έτυχαν εξαίρεσης από την ασφάλιση του πρώην Ο.Α.Ε.Ε.-ΤΕΒΕ, παραμένει ισχυρός και δεν αναζητούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από το πρώην Ο.Α.Ε.Ε.-ΤΑΕ, παρόλο που το επάγγελμα ήταν υπακτέο στην ασφάλισή του.

Της παρούσας να λάβει γνώση ενυπόγραφα το προσωπικό της Υπηρεσίας σας.




Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Ο.Α.Ε.Ε.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ

Ακριβές Αντίγραφο
Ο ΠΡ/ΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
α/α
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΖΓΑΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου κίνησης


ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου κίνησης

Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου κίνησης
Στις 15 Οκτωβρίου εξισώνεται στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης, ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Οπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, η εξίσωση δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τη μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 30 έως 40 λεπτά το λίτρο και το κίνησης θα μειωθεί κατά 10 λεπτά στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο μέση τιμή.
Ωστόσο ο κ. Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Σύμφωνα με μια πρόταση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, θα δημιουργηθούν τρεις γεωγραφικές ζώνες με κριτήριο τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες την τελευταία δεκαετία. Η επόμενη διάκριση θα είναι υψομετρική, ενώ θα υπολογίζονται και ειδικά κριτήρια για ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Έτοιμα για «λουκέτο» περίπου 2.000 πρατήρια βενζίνης

Έτοιμα για «λουκέτο» περίπου 2.000 πρατήρια βενζίνης
Κάτω από το όριο της βιωσιμότητας επιχειρούν σήμερα ανά την επικράτεια περίπου 2.000 πρατήρια καυσίμων και απειλούνται άμεσα με «λουκέτο», εξαιτίας της κακής λειτουργίας της αγοράς και των εκτεταμένων κρουσμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων, που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χάρης Μαυράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, στο πλαίσιο ημερίδας για τη λαθρεμπορία στα καύσιμα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«Η αγορά είναι άρρωστη κι αν επιδεινωθεί η κατάσταση στην οικονομία, τότε σε ένα χρόνο από σήμερα τα συγκεκριμένα πρατήρια θα έχουν κλείσει», είπε ο κ. Μαυράκης και θύμισε πως ήδη από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα λουκέτο έχουν βάλει άλλα περίπου 2.200 πρατήρια σε όλη τη χώρα.
Λ. Λιάμης


Απώλειες 1,5 δισ. από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης


ΑΠΟ ΤΟ 2009

Απώλειες 1,5 δισ. από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης

Απώλειες 1,5 δισ. από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης
Απώλειες εσόδων που εκτιμώνται στο 1,5 δισ. ευρώ, κατέγραψε το ελληνικό δημόσιο από το 2009 και εντεύθεν μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης, συνεπεία της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο καύσιμο, σε μια περίοδο κατά την οποία η εθνική οικονομία είναι σε εντεινόμενη κρίση.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Δ. Τριμπόνιας και προειδοποίησε πως “αν επιμείνουν στην πολιτική των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, και τα έσοδα του δημοσίου θα μειωθούν και οι πολίτες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη βασικών αναγκών τους όπως η θέρμανση”.
Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, περί της αναποτελεσματικότητας της τακτικής των αυξήσεων της φορολογίας, ο κ. Τριμπόνιας ανέφερε, επίσης πως στον κλάδο του αυτοκινήτων ενώ τα έσοδα από τις ταξινομήσεις ήταν το 2004 στα 900 εκ. ευρώ, το 2011 “έπεσαν” στα 100 εκ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι μόλις στα 25 εκ. ευρώ. Ο συνδικαλιστής που μίλησε νωρίτερα στο πλαίσιο ημερίδας της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως οι τάσεις απάτης αυξάνονται ιδιαίτερα στους τομείς όπου υπάρχει μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, καθώς είναι ισχυρό το κίνητρο που προκύπτει για όσους αναλάμβάνουν το ρίσκο της παρανομίας.
Λ. Λιάμης



ΣΕΕΠΕ

Μεταξύ 300-500 εκ. ευρώ ο τζίρος από λαθρεμπόριο καυσίμων

Μεταξύ 300-500 εκ. ευρώ ο τζίρος από λαθρεμπόριο καυσίμων
Σε ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των περίπου 300- 500 εκατ. ευρώ, υπολογίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος τον κύκλο εργασιών που πραγματοποιείται γύρω από τη λαθρεμπορία καυσίμων, αποδίδοντας σε άγνοια ή σε πονηρές σκέψεις, τις αναφορές που ανεβάζουν το συγκεκριμένο τζίρο σε επίπεδα 4 – 6 δισ. ευρώ.
«Νομίζω ότι δεν πέφτουμε πολύ έξω στον υπολογισμό μας», επισήμανε νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής του ΣΕΕΠΕ κ. Αν. Πετριανίδης, διευκρινίζοντας πως βάσει εκτιμήσεων του Συνδέσμου, περί το 20% του συνολικού όγκου του πετρελαίου κίνησης, είναι στην πραγματικότητα ή πετρέλαιο θέρμανσης, είτε ναυτιλιακό πετρέλαιο, ενώ σχεδόν 1%-2% της βενζίνης είναι νοθευμένη.
Όσον αφορά στα κρούσματα καταδολίευσης των αντλιών στα πρατήρια, υποστήριξε πως ο καταναλωτής, όπου συμβαίνει αυτό, χρεώνεται περίπου 3,5% - 7% περισσότερο από το καύσιμο που εισέρχεται στο ρεζερβουάρ του.
«Η παρανομία πάντα προηγείται» τόνισε ο κ. Πετριανίδης από το βήμα συνεδρίου για τη λαθρεμπορία καυσίμων και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις λογισμού, το οποίο τοποθετείται μέσα στην αντλία και είναι δύσκολο να ανιχνευθεί.
Λ. Λιάμης

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΑΝΔΡΕΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ 3.813.601 Στο 22,5% εκτοξεύτηκε η ανεργία


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΑΝΔΡΕΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ 3.813.601

Στο 22,5% εκτοξεύτηκε η ανεργία

Του Θανάση Παπαδή
Σπάει κάθε ρεκόρ η ανεργία δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην κοινωνία. Τον Απρίλιο του 2012, ένα μήνα που είχε ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, η ανεργία έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά και συγκεκριμένα στο 22,5%, έναντι 22% που ήταν το Μάρτιο και 16,2% τον Απρίλιο του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 που ήταν η χρονιά με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, έφτανε μόλις το 7,8% στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι άνεργοι ανήλθαν στο 1.109.658 άτομα. Σε ένα μόλις χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 307.775 άτομα ή ποσοστό 38,4%, ενώ σε έναν μήνα, τον Απρίλιο, έχασαν τη δουλειά τους 27.493 άτομα, αυξήθηκε η ανεργία 2,5%.
Απασχόληση
Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στα 3.813.601 άτομα, έναντι 4.146.136 που ήταν ένα χρόνο πριν. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Τον εξεταζόμενο μήνα ήταν 3.360.717 άτομα, έναντι 3.344.840 άτομα τον Απρίλιο του 2011. Ενώ κάποτε η ανεργία αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες, σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και η συγκεκριμένα μάστιγα πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα ένας στους πέντε άνδρες είναι άνεργος, ποσοστό 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 μέχρι σήμερα η ανεργία στους άνδρες έχει πενταπλασιαστεί, ήταν μόλις 5%. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση για τις γυναίκες. Πάνω από μία στις τέσσερις γυναίκες, ποσοστό 26%, είναι εκτός εργασίας. Το 2008 το ποσοστό ήταν στο 11,8%.
Ηλικίες 
Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, παραμένει το δυσάρεστο φαινόμενο η αγορά εργασίας να είναι κλειστή για τους νέους. Έτσι πάνω από ένας στους δύο νέους ηλικίας 15 - 24 ετών, δεν έχουν δουλειά, ποσοστό 51,5%. Στο 29,8% φτάνει το ποσοστό ανεργίας για όσους είναι ηλικίας 25 - 34 ετών, ενώ υψηλή είναι και για τις δύο επόμενες ηλικιακές ομάδες, 35 - 44 και 45 - 54 που έχουν ποσοστά ανεργίας 19,4% και 17,2% αντίστοιχα.
«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία είναι η Κρήτη με ποσοστό 24,6% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Ήπειρος - δυτική Μακεδονία με 24,5%.
Κάποιες αμυδρές ελπίδες για μικρή κάμψη της ανεργίας δημιουργούνται από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, το γεγονός ότι αναμένεται οι τουρίστες που θα έρθουν να είναι λιγότεροι φέτος, «ψαλιδίζει» τις όποιες προσδοκίες.



Σχέδια για τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων στο TAXISNET


Σχέδια για τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων στο TAXISNET

Ένα θέμα που ταλανίζει τα λογιστήρια και τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον φορολογικό έλεγχο είναι ο τόπος τήρησης των βιβλίων.Ένα θέμα που ταλανίζει τα λογιστήρια και τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον φορολογικό έλεγχο είναι ο τόπος τήρησης των βιβλίων.
Ένα θέμα που ταλανίζει τα λογιστήρια και τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον φορολογικό έλεγχο είναι ο τόπος τήρησης των βιβλίων και των στοιχείων, καθώς και ο χρόνος διαφύλαξής τους.
Η ορθή τήρηση, μετά τις αλλεπάλληλες οδηγίες και παρατάσεις του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την ανάγκη να εξοικονομηθεί χώρος για παραγωγικές δραστηριότητες αντί του φορολογικού αρχείου, κρίνω πως δημιουργεί την ανάγκη για κωδικοποίηση των σχετικών διατάξεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κ.Β.Σ. τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των εγγράφων τηρούνται στην έδρα του επιτηδευματία, με εξαίρεση τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των λοιπών εγκαταστάσεων τα οποία τηρούνται σε αυτές.
Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυράγανης εμφανίζεται να θέλει να αλλάξει την παρωχημένη αυτή πρακτική και να καταστήσει υποχρεωτική με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τη τήρηση βιβλίων και στοιχείων στο TAXISNET. Έτσι, και το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί και θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα στους φορολογικούς ελέχγους.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία κατά τη διάρκεια της χρήσης και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα βιβλία και τα στοιχεία, φ.τ.μ., χαρτοταινίες φ.τ.μ., Ζ, βιβλιάριο συντήρησης φ.τ.μ., δελτία μηνιαίας αναφοράς, κ.λπ. δικαιολογητικά εγγραφών φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή του επιτηδευματία.
Μετά το τέλος της χρήσης και ειδικότερα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά κάθε διαχειριστικής περιόδου μπορεί να φυλάσσονται σε διαφορετικό τόπο με την προϋπόθεση ότι θα τίθενται υπόψη του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και οποιουδήποτε φορολογικού ελέγχου, όταν ζητηθούν.
Τα βιβλία, οι οπτικοί δίσκοι, τα ηλεκτρομαγνητικά μέσα, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά εγγραφής, διατηρούνται στον οριζόμενο από τις φορολογικές διατάξεις χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή του φόρου.
24h NewsRoom

Οδηγία για την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου


ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Οδηγία για την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου

Οδηγία για την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που δεν θα έχουν απογραφεί μέχρι 13 Ιουλίου στις Τράπεζες και μέχρι 17 Ιουλίου 2012 στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του ΓΛΚ και στην Υπηρεσία Συντάξεων δεν θα βρουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012 (πληρωτέες στις 24 Ιουλίου 2012 και στις 24 Αυγούστου 2012, αντίστοιχα). Αντί για αυτό και μόνο για τους δύο αυτούς μήνες θα τους αποσταλεί με το ταχυδρομείο μετά τις παραπάνω ημερομηνίες, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην Υπηρεσία Συντάξεων, ειδική εντολή πληρωμής που εξοφλείται στην Τράπεζά τους, σε οποιοδήποτε υποκατάστημα, αφού προηγουμένως απογραφούν.
Αυτό προβλέπεται σε οδηγία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για τους 15.781 συνταξιούχους που δεν απεγράφησαν εντός της προθεσμίας που είχε ορισθεί.
Σύμφωνα με την οδηγία, σε όσους δεν απογραφούν και με αυτή τη συμπληρωματική διαδικασία μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2012 αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους. Από την ίδια ημερομηνία θα αρχίσει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και θα κινηθεί η ποινική διαδικασία για όσους με δόλο εισέπραξαν τις συντάξεις αυτές. Σημειώνεται επίσης ότι από το 2013 για όσους λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο θα αρχίσουν οι τακτικοί (ανά εξάμηνο) δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ από το 2015 θα αρχίσει ανά πενταετία τακτική απογραφή.



Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επί Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η απογραφή ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου 2012.
Δεν απεγράφησαν 15.781 από τους υπόχρεους για απογραφή.
Σε όσους δεν απεγράφησαν γνωστοποιείται η οδηγία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα σύμφωνα με την οποία:
1.    Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που δεν έχουν απογραφεί μέχρι 13 Ιουλίου στις Τράπεζες και μέχρι 17 Ιουλίου 2012 στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γ.Λ.Κ. και στην Υπηρεσία Συντάξεων, δεν θα βρουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012 (πληρωτέες στις 24 Ιουλίου 2012 και στις 24 Αυγούστου 2012 αντίστοιχα). Αντί για αυτό και μόνο για τους δύο αυτούς μήνες θα τους αποσταλεί με το ταχυδρομείο μετά τις παραπάνω ημερομηνίες, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην Υπηρεσία Συντάξεων, ειδική εντολή πληρωμής που εξοφλείται στην Τράπεζά τους, σε οποιοδήποτε υποκατάστημα, αφού προηγουμένως απογραφούν.
2.    Σε όσους δεν απογραφούν και με αυτή τη συμπληρωματική διαδικασία μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2012 αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους.
3.    Από την ίδια ημερομηνία αρχίζει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και θα κινηθεί η ποινική διαδικασία για όσους με δόλο εισέπραξαν τις συντάξεις αυτές.
Επιπροσθέτως από το 2013 για τους λαμβάνοντες σύνταξη από το Δημόσιο:
1.    Αρχίζουν τακτικοί (ανά εξάμηνο) δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
2.    Αρχίζει από το 2015 και θα πραγματοποιείται ανά πενταετία τακτική απογραφή.

Τι κόβεται για να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ


Τι κόβεται για να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ

Τι κόβεται για να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ
Της Μαρίας Βουργάνα και του Κώστα Τσαχάκη
Σε αγώνα δρόμου δέκα ημερών επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014 μέχρι την επανάκαμψη της τρόικας στις 24 Ιουλίου. Ο «λογαριασμός» των 11,5 δισ. ευρώ θα αφορά κυρίως δραστικές περικοπές δαπανών, οι οποίες με βάση το Μνημόνιο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Εάν εξαιρεθεί η εξίσωση του φόρου στα καύσιμα, τα αντισταθμιστικά μέτρα για την αποφυγή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια και η εφαρμογή του ειδικού τέλους των ακινήτων που δρομολογούνται άμεσα, το πακέτο θα πρέπει να αλιεύσει μέτρα από τη γνωστή δεξαμενή που αποτελούν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά και προνοικακά επιδόματα, δαπάνες Υγείας, Παιδείας, Αμυνας, ΠΔΕ και δημόσιος τομέας.
«Οδηγός» για τις παρεμβάσεις θα αποτελέσει μελέτη του ΚΕΠΕ για τις κρατικές δαπάνες στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται να τεθεί πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών για κάθε συνταξιούχο με δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ληφθούν υπόψη και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο σε έκθεσή του για το σχέδιο περικοπών προτείνει εξοικονόμηση:
Τι κόβεται για να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ
1. Έως 4 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Μάλιστα συστήνεται να συγκεντρωθούν σχεδόν όλα τα επιδόματα σε ένα, που θα δίδεται μόνο στο 20% των πολιτών που ανήκουν στο «φτωχό πληθυσμό».
2. Μέχρι 2 δισ. ευρώ από το κλείσιμο οργανισμών, τη συρρίκνωση δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών και τις απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλοι έως το 2015. Επιπλέον, μέρος της εξοικονόμησης θα προέλθει και από την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
3. Έως 4 δισ. ευρώ από νέες περικοπές στις συντάξεις κυρίως τις υψηλές.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μέτρα θα προσδιοριστούν πριν τεθεί δια της επισήμου οδού και εξεταστεί από τους εταίρους μας το αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί σε περίπτωση που η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως» για διετή χαλάρωση τα 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοικονομηθούν σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή από το 2013 μέχρι το 2016.
Το θέμα εξετάστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν εννέα υπουργοί και ένας υφυπουργός. Η αναζήτηση «κωδικών» για να προκύψει η περιστολή των δαπανών συνεχίζεται σήμερα σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων και τεχνικών κλιμακίων. Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων.
Οι παρεμβάσεις και η δημοσιονομική τους απόδοση θα παρουσιαστούν στην τρόικα στις 24 του μήνα. Όπως τόνισε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν μέτρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο και θα εξευρεθούν ισοδύναμα που θα υποκαταστήσουν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Στη σύσκεψη, μετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Δικαιοσύνης, Αντ.Ρουπακιώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Προτάσεις ΔNT για περικοπές δαπανών στη διετία 2013-2014
1. Kαταργήσεις κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, μέτρο που μπορεί να αποδώσει έως 4 δισ. ευρώ. Προτείνεται να συγκεντρωθούν σχεδόν όλα τα επιδόματα σε ένα, που θα δίδεται μόνο στο 20% των πολιτών που ανήκουν στο «φτωχό πληθυσμό».
2. Mείωση υψηλών συντάξεων, που θα μπορούσε να αποδώσει έως 4 δισ. ευρώ. Tο KEΠE προτείνει να τεθεί πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών για κάθε συνταξιούχο.
3. «Ψαλίδισμα» μισθολογικών δαπανών.
4. Kλείσιμο δημόσιων φορέων.
5. Aναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης και OTA. O στόχος είναι να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλοι έως το 2015.
6. Περικοπή ιατροφαρμακευτικών δαπανών.
Tο «ράλι» των δέκα ημερών
13.7: Σύσκεψη διευθυντών υπουργείων για τον προσδιορισμό των δαπανών που μπορούν να περικοπούν.
16-17.7: Συναντήσεις υπουργού Oικονομικών Γ. Στουρνάρα με υπουργούς για το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.
18.7: Παρουσίαση των μέτρων στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς από τον υπουργό Oικονομικών.
24.7: Έλευση τρόικας.
Ειδικά μισθολόγια: Ισοδύναμα μέτρα 220 εκατ. ευρώ
Κατάλογο με ισοδύναμα μέτρα ύψους 220 εκατ. ευρώ έχει παραδώσει από την προηγούμενη Κυριακή, το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, επιχειρώντας να αποφύγει τις περικοπές των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια και να μην «καταπατήσει» την προγραμματική συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισοδύναμα μέτρα στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν νέες περικοπές 10% έως 20% στις λειτουργικές δαπάνες. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονται μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση από 170 έως 220 εκατ. ευρώ. Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της τρόικας. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, «σε δύο εβδομάδες έχουμε καταφέρει και έχουμε εκπονήσει έναν κατάλογο ισοδύναμων μέτρων για να αποφύγουμε νέες περικοπές 10% ως 12% στις αποδοχές.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στις αποδοχές των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Παράλληλα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει βρεθεί και πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, για να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας.
Στο μικροσκόπιο τα νοσοκομεία
Οριο 1 δισ. στις δαπάνες για την Υγεία
Παραμένει στο 1 δισ. ευρώ η συνολική δαπάνη υγείας που διαθέτει η κυβέρνηση για τις μηνιαίες παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των πολιτών, για το 2012. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος -κατά τη διάρκεια της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης- εξασφάλισε ότι θα μπει «φρένο» σε νέες περικοπές στην Υγεία, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως δεν θα υπάρξει «εκτροχιασμός» από το στόχο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δύσκολοι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου για τις περικοπές στο χώρο της Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να «τρέξουν» όλα τα μέτρα που έχουν ήδη προβλεφθεί από τον εφαρμοστικό νόμο, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει μείωση των δαπανών.
Μόνον στον τομέα του φαρμάκου, το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για μείωση δαπανών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2012. Πιο συγκεκριμένα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει φέτος τα 2,88 δισ. ευρώ, στόχος που σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης των μέτρων δύσκολα θα επιτευχθεί.
Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο να «κλείσουν» στα 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.
Εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Παιδείας
Eπιπλέον 50 εκατ. ευρώ εκτιμούν ότι μπορούν να εξοικονομηθούν στο υπουργείο Παιδείας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας Kωνσταντίνος Aρβανιτόπουλος, σχεδόν το 90% του ετήσιου προϋπολογισμού του υπουργείου προορίζεται για τη μισθοδοσία των περίπου 185.000 εκπαιδευτικών. Tα 50 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη συγχώνευση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια και την εγκατάλειψη των έως τώρα ενοικιαζομένων. Eπίσης, στο ποσό των 50 εκατ. θα συμβάλλει και το κονδύλι που θα προκύψει από το «μαχαίρι» στις δαπάνες λειτουργίας των υπηρεσιών (π.χ. τηλεφωνικοί λογαριασμοί κ.λπ.).
Στόχος, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2012
Επιτάχυνση συγχωνεύσεων στο Δημόσιο
Η αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου, η οποία θα οδηγήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις περιττών, πλην όμως κοστοβόρων υπηρεσιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όπως ήταν φυσικό η κυβέρνηση επενδύει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι η ολοκλήρωση εντός χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί, της αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία αναμένεται να «τρέξει» παράλληλα σε όλα τα υπουργεία, όχι μόνο για την ταχύτερη υλοποίησή της, αλλά και για να μπορέσει να υπάρξει συνολική εικόνα και να εντοπισθούν ευκολότερα οι συναρμοδιότητες και οι επικαλύψεις, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσουν οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει αποτυπωθεί η κατάσταση σε κάθε υπουργείο και εν συνεχεία σε διάστημα ενός μηνός να εκδοθούν τα τελικά πορίσματα. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης. Δέσμευση του νέου υπουργού είναι η διαδικασία να γίνει με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια, έχοντας ως «πυξίδα» τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη ηγεσία με την Task Force.
Ηλίας Μπενέκος

Καθορισμός ελαχίστων ημερών ασφάλισης για ανανέωση αδειών διαμονής για παροχή εξαρτημένης εργασίας, για παροχή υπηρεσιών ή έργου και για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Όροι και προϋποθέσεις πρόσβασης στην αγορά εργασίας των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν γίνει δεκτοί για λόγους οικογενειακής επανένωσης βάσει των διατάξεων του Π.Δ.131/2006


Αριθ. πρωτ.: 13974/378/13.7.2012
Καθορισμός ελαχίστων ημερών ασφάλισης για ανανέωση αδειών διαμονής για παροχή εξαρτημένης εργασίας, για παροχή υπηρεσιών ή έργου και για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Όροι και προϋποθέσεις πρόσβασης στην αγορά εργασίας των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν γίνει δεκτοί για λόγους οικογενειακής επανένωσης βάσει των διατάξεων του Π.Δ.131/2006
Αθήνα 13 – 7 - 2012
Αριθ. Πρωτ. 13974 / 378

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40
Ταχ. Κώδικας: 10182
FAX: 210 5295400
Τηλέφωνο:             2131516037    

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Καθορισμός ελαχίστων ημερών ασφάλισης για ανανέωση αδειών διαμονής για παροχή εξαρτημένης εργασίας, για παροχή υπηρεσιών ή έργου και για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Όροι και προϋποθέσεις πρόσβασης στην αγορά εργασίας των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν γίνει δεκτοί για λόγους οικογενειακής επανένωσης βάσει των διατάξεων του Π.Δ.131/2006

Με την υπ. αριθ. 15055/546/10.8.2011 Κ.Υ.Α (Φ.Ε.Κ Β / 1886 / 25 – 8 – 2011) καθορίζεται:

1) ο ελάχιστος αριθμός ημερών ασφάλισης ή το ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης ανά έτος ή ανά διετία και ασφαλιστικό φορέα που πρέπει να πραγματοποιούν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, προκειμένου να πληρείται η προϋπόθεση για ανανέωση των αδειών διαμονής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3386/2005 και οι

2) οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην εργασία των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν γίνει δεκτοί για λόγους οικογενειακής επανένωσης βάσει των διατάξεων του Π.Δ. 131/2006.

Α. Καθορισμός ελαχίστων ημερών ασφάλισης για ανανέωση αδειών διαμονής για παροχή εξαρτημένης εργασίας, για παροχή υπηρεσιών ή έργου και για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν τις εξής υποχρεώσεις και δικαιώματα αναφορικά με την εκπλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων ως προϋπόθεσης για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους:

α) Οι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους για παροχή εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη για ορισμένο είδος απασχόλησης ή για απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς εργοδότες (οικοδόμοι, αποκλειστικοί νοσοκόμοι και προσωπικό εργαζόμενο κατ’ οίκον του εργοδότη) ή για παροχή υπηρεσιών ή έργου που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οφείλουν να αποδεικνύουν ως ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τις 120 ημέρες για το χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής τους. Εφόσον η άδεια διαμονής τους έχει διάρκεια (2) ετών ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ορίζονται, αθροιστικά για το σύνολο της διετίας, οι 240 ημέρες Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής τους εφόσον προσκομισθεί η σχετική βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων από τον προβλεπόμενο μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η Κ.Υ.Α. βάσει του περιεχομένου της εξουσιοδοτικής διάταξης (παρ. 1, άρθρου 91 του Ν.3386/2005) δεν έχει αναδρομική ισχύ και, ως εκ τούτου, μόνο οι αιτήσεις των υπηκόων τρίτων χωρών για ανανέωση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία ή άδειας διαμονής δεκαετούς διάρκειας, οι οποίες είχαν υποβληθεί και εκκρεμούσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της Κ.Υ.Α στο Φ.Ε.Κ., θα εξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της. Αντίθετα αιτήματα για τα οποία έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση βάσει προηγούμενων διατάξεων καθώς και αιτήματα θεραπείας κατά αποφάσεων που εκδόθηκαν πριν την δημοσίευση της και αφορούν σε απορρίψεις αιτήσεων λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης δεν είναι δυνατόν να εξετασθούν με τις νέες διατάξεις.

β) Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, είτε αυτοί απασχολούνται αυτοτελώς (αγρεργάτες, αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ επαγγελματίες) είτε απασχολούνται ως μισθωτοί - ανειδίκευτοι εργάτες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.3232/2004, όπως ισχύει, ανεξαρτήτως εάν απασχολούνται σε ένα ή περισσότερους εργοδότες, οφείλουν να αποδεικνύουν ως ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης τους έξι (6) μήνες ανά έτος. Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα προσκομίζεται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, με εξαίρεση τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχει διακοπεί η ασφάλισή τους και εκκρεμεί η επανεγγραφή τους στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ, οι οποίοι μπορούν να προσκομίζουν, αντί της βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας και του φωτοαντιγράφου του βιβλιαρίου υγείας, ειδική βεβαίωση του Ανταποκριτή του ΟΓΑ ή του ΟΓΑ.

H δυνατότητα εξαγοράς ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού δεν τυγχάνει εφαρμογής για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ

γ) Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους για παροχή υπηρεσιών ή έργου και ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., οφείλουν να αποδεικνύουν ως ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τις 250 ημέρες εργασίας. Εφόσον η άδεια διαμονής τους είναι διάρκειας δύο (2) ετών οφείλουν να αποδεικνύουν ως ελάχιστο χρόνο ασφάλιση, αθροιστικά, για το σύνολο της διετίας τις 500 ημέρες εργασίας. Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προσκομίζεται από τους ενδιαφερόμενους σχετική βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα περί καταβολής προς αυτόν των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

δ) Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας και ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., οφείλουν να αποδεικνύουν ως ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τις 250 ημέρες εργασίας ανά έτος. Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προσκομίζεται από τους ενδιαφερόμενους βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα περί καταβολής προς αυτόν των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, κατά την πρώτη ανανέωση της άδειας διαμονής τους ή κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησής τους στην αγροτική οικονομία, μπορεί να προσκομίζεται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Δελτίου Απογραφής, που θα χορηγείται από τον ανταποκριτή του Ο.Γ.Α., αντί της βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας και του φωτοαντιγράφου του βιβλιαρίου υγείας. Κατά την επικύρωση του Δελτίου Απογραφής θα προστίθεται η σημείωση «Εκκρεμεί στον ΟΓΑ – Έχει απασχοληθεί στην αγροτική οικονομία κατά τα έτη…….».

Εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής του, με επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 3386/2005, ο υπήκοος τρίτης χώρας αλλάξει εργοδότη και το είδος της εργασίας υπάγεται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, κατά την ανανέωση της άδειας διαμονής για τη διαπίστωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ημερών ασφάλισης στους φορείς αυτούς.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, εάν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, έχουν απασχοληθεί μικρότερο διάστημα κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής τους, θα πρέπει να αποδείξουν απολύτως τεκμηριωμένα τον λόγο για τον οποίο δεν εργάσθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις δικαιολογημένης αποχής από την εργασία και δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός.

α) ήταν άνεργος/η (θα πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα της τακτικής επιδότησης ανεργίας ή εγγραφή του στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ προσκομίζοντας παράλληλα και τη σχετική κάρτα ανεργίας θεωρημένη κάθε μήνα από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ),

β) ήταν ασθενής (θα πρέπει να προσκομίζεται γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα της ασθενείας του/της ή γνωμάτευση ιατρού του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα του υπηκόου τρίτης χώρας, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν νοσηλεύτηκε).

Oι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές και στους λόγους δικαιολογημένης αποχής από την εργασία υπάγεται και κάθε άλλη περίπτωση για την οποία προσκομίζονται δικαιολογητικά, που βάσει των διατάξεων της Εργατικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, αποδεικνύουν αποχή από την εργασία, όπως ανυπαίτιο κώλυμα, μάρτυρας σε δίκη, άδεια κυήσεως, άδεια λοχείας, θάνατος συγγενούς και βαριά ασθένεια, προφυλάκιση, εφόσον δεν ευθύνεται, άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων, άδεια άνευ αποδοχών, αναστολή της εργασιακής σχέσης κ.λ.π. Σας επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η τετράμηνη απουσία από την χώρα δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στους λόγους τεκμηριωμένης αποχής από την εργασία.

Οι ημέρες τεκμηριωμένης αποχής από την εργασία θα αφαιρούνται από το σύνολο των ημερών εργασίας που αντιστοιχούν στο διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής του υπηκόου τρίτης χώρας (300 ημέρες εργασίας κατ’ έτος και 600 ημέρες εργασίας τη διετία). Ωστόσο, ειδικά για την ανανέωση της άδειας διαμονής των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υπηκόων τρίτων χωρών, αυτοί, αφού αφαιρεθεί ο αριθμός των ημερών τεκμηριωμένης αποχής από την εργασία, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει:

α) είτε, τουλάχιστον, 50 ημέρες ασφάλισης, εφόσον η αίτηση για ανανέωση αφορά σε άδεια διαμονής μονοετούς διάρκειας

β) είτε, τουλάχιστον, 100 ημέρες ασφάλισης αθροιστικά στην περίπτωση της αίτησης ανανέωσης για άδεια διαμονής διετούς διάρκειας.

Για παράδειγμα υπήκοος τρίτης χώρας που υποβάλλει τα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας διαμονής του διετούς διάρκειας θα μπορεί να την ανανεώσει εφόσον για το πρώτο έτος ισχύος της προσκομίσει αποδείξεις για ασφάλιση 20 ημερών ενώ για το δεύτερο έτος προσκομίσει αποδείξεις για ασφάλιση 80 ημερών, ώστε αθροιστικά να συμπληρώνει 100 ημέρες ασφάλισης την διετία. Το ίδιο θα μπορεί να γίνει και για οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό ημερών ασφάλισης (70 / 30 , 90 / 10 κ.λ.π) αρκεί αθροιστικά κατά την διετή διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής του ο υπήκοος τρίτης χώρας να συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για την πραγματοποίηση, τουλάχιστον, 100 ημερών ασφάλισης.

Στις περιπτώσεις που υπήκοοι τρίτης χώρας είναι κάτοχοι αδειών διαμονής των άρθρων 17, 20, 21, 22 και 23 του ν. 3386/2005, προσκομίζεται βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δεν αναζητείται η εκπλήρωση των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής του. Σε περίπτωση που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής των άρθρων 18 και 19 του ίδιου νόμου, η βεβαίωση για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν απαιτείται, εφόσον ο διακινούμενος προσκομίζει το θεωρημένο βιβλιάριο ασθενείας του ή διαθέτει Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή άλλο ισοδύναμο Κοινοτικό έγγραφο.

Β. Όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην εργασία των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν γίνει δεκτοί για λόγους οικογενειακής επανένωσης βάσει των διατάξεων του Π.Δ. 131/2006

α) Τα μέλη της οικογένειας υπηκόου τρίτης χώρας που έχουν γίνει δεκτά στη χώρα για λόγους οικογενειακής επανένωσης, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη μισθωτή εργασία και στην άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.

β) Το μέλος της οικογένειας που είναι κάτοχος άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης και επιθυμεί να απασχοληθεί σε μισθωτή εργασία, υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης που θα παρέχει.

Η οικεία υπηρεσία εκδίδει σχετική απόφαση με την οποία εγκρίνει την πρόσβαση στην εργασία υπηκόου τρίτης χώρας. Η εν λόγω απόφαση πρόσβασης στην αγορά εργασίας, εκδίδεται για μια και μόνο φορά και είναι αόριστης διάρκειας.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι ειδικά για το πρώτο δωδεκάμηνο διάστημα διαμονής, από την χορήγηση της αρχικής άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση, η αρμόδια υπηρεσία αποφασίζει για το εάν τα μέλη της οικογένειας θα έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας βάσει των κενών θέσεων εργασίας ανά ειδικότητα, όπως αυτές καθορίζονται με βάση τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 3386/2005.

γ) Εάν το μέλος της οικογένειας επιθυμεί να ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, καταθέτοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά συνοδευόμενα με την αντίστοιχη οικονομοτεχνική μελέτη. Ο φάκελος θα διαβιβάζεται στην Επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 24 η οποία θα γνωμοδοτεί σχετικά.

Εάν η ανωτέρω Επιτροπή γνωμοδοτήσει θετικά, η αρμόδια υπηρεσία θα εκδίδει σχετική απόφαση έγκρισης της δραστηριότητας.

δ) Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος για ανανέωση άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης, η απόφαση έγκρισης πρόσβασης στην αγορά εργασίας ή σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, παύει αυτοδικαίως να ισχύει.




Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Μη σύννομη η διάκριση στον τρόπο αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος


Μη σύννομη η διάκριση στον τρόπο αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος

Οι δικηγόροι αντιδρούν στην προωθούμενη από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση.Οι δικηγόροι αντιδρούν στην προωθούμενη από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση.
Στη Δικαιοσύνη προσανατολίζονται να προσφύγουν δικηγόροι σε περίπτωση που ισχύσει η διάκριση στον τρόπο αποπληρωμής των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς.
Οι δικηγόροι αντιδρούν στην προωθούμενη από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση η οποία αναμένεται πως θα προβλέπει ότι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα  να πληρώσουν το φόρο σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε επτά ισόποσες δόσεις και για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ θα παραμείνουν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες επικαλούνται την αρχή της ίσης μεταχείρισης και τονίζουν πως το Σύνταγμα μπορεί να κάνει διάκριση στην κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, ωστόσο ο τρόπος αποπληρωμής των φόρων πρέπει να είναι ενιαίος.
Οι δικηγόροι προειδοποιούν πως η διάκριση στους τρόπους πληρωμής είναι παράνομη και αναφέρουν πως θα διεκδικήσουν μέσω της Δικαιοσύνης να υπαχθούν στην πλέον ευνοϊκή ρύθμιση.
24h NewsRoom

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Η τελική ρύθμιση για πληρωμή του φόρου εισοδήματος από 3 έως 10 δόσεις


ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Η τελική ρύθμιση για πληρωμή του φόρου εισοδήματος από 3 έως 10 δόσεις

Η τελική ρύθμιση για πληρωμή του φόρου εισοδήματος από 3 έως 10 δόσεις
Νέο σχέδιο για την πληρωμή των φόρων της φετινής χρονιάς, όπως αυτοί προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχέδιο που έχει «κλειδώσει» προβλέπει την εξόφληση των φόρων σε 3 έως 10 δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι. Η αρχή της πληρωμής θα γίνει στις 31 Αυγούστου και η τελευταία δόση θα μπορεί να πληρωθεί έως και τον Ιούνιο του 2013. Η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 80.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
  1. Φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι με αίτηση που θα υποβάλλουν στην εφορία θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση και να επιλέξουν εάν οι δόσεις θα είναι ισόποσες ή όχι. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να καταβάλλει το φόρο που του αναλογεί σε μη ισόποσες δόσεις, τότε θα πρέπει έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013 να έχει πληρώσει το 60% του συνολικού φόρου που οφείλει, ενώ στους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να εξοφλήσει το υπόλοιπο 40%. Εάν βέβαια αποφασίσει οι δόσεις να είναι ισόποσες τότε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 θα πρέπει να έχει καταβάλλει το 70% του συνολικού φόρου που οφείλει και το υπόλοιπο 30% τους επόμενους τρεις μήνες. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποτρέψει την εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω» διευκολύνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους στην εξόφληση των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και από την άλλη να εισπράξει το 60%-70% των πρόσθετων φόρων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να «μετρήσουν» στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.
  2. Φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως και 80.000 ευρώ ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων μάλιστα η τελευταία πρέπει να είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2013.
  3. Εκτός ρύθμισης μένουν πιθανότατα οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που θα λάβουν έως τρεις διμηνιαίες δόσεις.
    Για να υπαχθούν οι φορολογούμενοι στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί:
  • σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης το ποσό της πρώτης ρυθμισμένης δόσης
  • σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης μετά την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης το ποσό των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες
  1. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος – οφειλέτης δεν είναι συνεπής στην ρύθμιση τότε η συνολική οφειλή θα καθίσταται απαιτητή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
  2. Η ρύθμιση θα έχει εφαρμογή μόνο για οφειλές που προκύπτουν από εμπρόθεσμες δηλώσεις.
Μαρία Βουργάνα

Ξεκίνησε η απογραφή επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ

Ξεκίνησε η απογραφή επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ



Ξεκίνησε η διαδικασία απογραφής των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο - ΓΕΜΗ - όπως ενημερώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά. Υποχρέωση αυτοαπογραφής στο ΓΕ.ΜΗ. έχουν συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα των οποίων η σύσταση έγινε πριν τις 4 Απριλίου 2011. Τη δήλωση αυτοαπογραφής θα υποβάλλουν τα πρόσωπα που έχουν για την εταιρεία την ευθύνη υποβολής στοιχείων στο Taxis και διαθέτουν τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis για λογαριασμό της εταιρείας. 

Αριθμ. Κ1−941 οικ./27.4.2012
Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Αριθμ. Κ1-941 οικ.

(ΦΕΚ Β' 1468/03-05-2012)

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: 

1. Τις διατάξεις 

Α. Του ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (137 τ.Α΄). 

Β. Του ν. 2362/1995 «Περί δημοσίου λογιστικού ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (247 τ.Α΄). 

Γ. Του ν. 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (50 Α΄). 

Δ. Του ν. 3419/2005 «Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας» (297 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και ιδίως τη διάταξη του 3ου και 4ου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 18 αυτού, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρ. 15 του ν. 4038/2012 (14 τ.Α΄). 

Ε. Του ν. 3853/2010 «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις» (90 Α΄). 

ΣΤ. Του ν. 3871/2010 «Δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη» (141 Α΄). 

Ζ. Του Π.Δ. 397/1988 «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (185 Α΄). 

Η. Του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (98 Α΄) 

Θ. Του Π.Δ. 185/2009 «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, Συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής και Μετονομασία του σε «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», Μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και Υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής» (213 τ.Α΄). 

Ι. Του Π.Δ. 65/2011 «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συγχώνευση των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μεταφορά στον Πρωθυπουργό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς» (147 Α΄). 

IΑ. Του Π.Δ. 110/2011 (243 τ.Α΄) «Διορισμός Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» 

ΙΒ. Της υπ’ αριθμ. Υ13/24−11−2011 απόφασης του Πρωθυπουργού «Καθορισμός Αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτη Ξυνίδη» (2740 Β΄). 

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό, 

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Υποβολή αίτησης εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.

1. Οι υπόχρεοι που αναφέρονται στις περιπτώσεις β, ζ και η της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 ως ισχύει των οποίων η σύσταση (εφόσον πρόκειται για την ως άνω περίπτωση β) ή η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας (εφόσον πρόκειται για τις ως άνω περιπτώσεις ζ και η) έγινε πριν τις 4/4/11 και δεν έχουν εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ, οφείλουν με αίτησή τους να ζητήσουν την εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. 

2. Η σχετική αίτηση – δήλωση υποβάλλεται, με ευθύνη των νομίμων εκπροσώπων του υπόχρεου της παραγράφου 1, ατελώς ηλεκτρονικά δια μέσου του διαδικτυακού τόπου του Γ.Ε.ΜΗ. από τα πρόσωπα εκείνα τα οποία έχουν την ευθύνη υποβολής στοιχείων στο TAXIS με χρήση κωδικών του TAXISNET. Ο υπόχρεος ελέγχει τα προσυμπληρωμένα πεδία, επιβεβαιώνει τα ορθά και διορθώνει τυχόν ανακριβή, συμπληρώνει τα λοιπά πεδία και υποβάλλει και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά, συνοδευτικά και δικαιολογητικά έγγραφα, κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ. 5 ν. 3419/2005, όπως αυτά εξειδικεύονται στο Παράρτημα που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής για κάθε κατηγορία υπόχρεου σε εγγραφή. Τα έγγραφα που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς να απαιτείται να έχουν υπογραφεί ψηφιακά. Πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών, αποστέλλονται με συστημένη επιστολή ή προσκομίζονται από τον υπόχρεο στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. εντός πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, προκειμένου να γίνει ο τελικός έλεγχος και να αρχειοθετηθούν στο Φάκελο. 

3. Αν ο υπόχρεος, για οποιονδήποτε λόγο, δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην παράγραφο 2, την αίτησή του για την εγγραφή του στο Γ.Ε.ΜΗ., θα πρέπει να την υποβάλλει στα γραφεία της κατά περίπτωση αρμόδιας Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., η οποία διενεργεί την εγγραφή εφόσον προηγουμένως καταβληθεί το σχετικό τέλος. Στην περίπτωση αυτή συνυποβάλλονται και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση πρωτότυπα νομιμοποιητικά, συνοδευτικά και δικαιολογητικά έγγραφα για την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ., ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών, όπως αυτά ορίζονται για κάθε κατηγορία υπόχρεου. Τα ως άνω έγγραφα υποβάλλονται και σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να καταχωριστούν στο ΓΕΜΗ. 

4. Εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του υπόχρεου οι καταστάσεις της περίπτωσης ε’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ή, προκειμένου για υπόχρεο νομικό πρόσωπο, έχει επέλθει η λύση του και βρίσκεται αυτό στο στάδιο της εκκαθάρισης, πρέπει να υποβληθούν και τα στοιχεία του δευτέρου εδαφίου της ως άνω περίπτωσης καθώς και τα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία και καταστάσεις. 

5. Οι υπόχρεοι των λοιπών περιπτώσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δύνανται να προβαίνουν στις ενέργειες που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2. Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. μπορεί να τους καλεί, εντός 5 μηνών από την παρέλευση των προθεσμιών της παραγράφου 3 του άρθρου 2, να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί στη μερίδα τους. Παράλειψή τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της αρμόδιας υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., εφόσον δεν έχουν ήδη προβεί στις σχετικές ενέργειες των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου, θεωρείται παράλειψη εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και επισύρει τις κυρώσεις του άρθρου 17 του ν. 3419/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Αν σχετική πρόσκληση δεν απευθυνθεί, θεωρούνται εγγεγραμμένοι στο Γ.Ε.ΜΗ. από την παρέλευση της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και διορθώσεις των καταχωρισθέντων στοιχείων γίνονται σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3419/2005.

Άρθρο 2
Προθεσμίες υποβολής αίτησης εγγραφής

1. Για τους υπόχρεους της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η προθεσμία υποβολής ορίζεται ως εξής:

α) Οι ανώνυμες εταιρείες και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης υποβάλλουν την σχετική αίτηση από 2/7/2012 έως και 30/09/2012.

β) Οι ομόρρυθμες εταιρίες και οι ετερόρρυθμες εταιρίες υποβάλλουν την σχετική αίτηση από 23/7/2012 έως και 11/10/2012.

γ) Οι αστικοί συνεταιρισμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πιστωτικοί και αλληλασφαλιστικοί, υποβάλλουν την σχετική αίτηση εντός προθεσμίας 20 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη της λήξης της προθεσμίας της αμέσως προηγούμενης περίπτωσης.

2. Οι υπόχρεοι των περιπτώσεων ζ’ και η’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει υποβάλλουν την σχετική αίτηση εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην περίπτωση γ’ της προηγουμένης παραγράφου.

3. Οι υπόχρεοι των λοιπών περιπτώσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δύνανται να προβαίνουν στις ενέργειες που προβλέπονται στις παραγράφους 2 έως 4 του άρθρου 1, εντός προθεσμίας 60 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη της λήξης της προθεσμίας της προηγουμένης παραγράφου.

(Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 τέθηκαν όπως αντικαταστάθηκαν με την απόφαση Κ1-1136/30.5.2012)

4. Αν υπόχρεος παραλείψει την εγγραφή του στο Γ.Ε.ΜΗ. ή υποβάλει ανακριβή στοιχεία (εγγραφή) εντός της τασσόμενης κατά περίπτωση προθεσμίας, επιβάλλονται σε αυτόν οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 17 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με την επιφύλαξη περαιτέρω κυρώσεων. 

5. Μετά την παρέλευση των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 1 έως 3 αποκλειστικά αρμόδια για την χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων είναι η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. που είναι αρμόδια για τον υπόχρεο στον οποίο αφορά το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση. Για τον ως άνω σκοπό οι Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. μπορούν να ζητούν από τις Αρχές, που τηρούν τα Μητρώα και Βιβλία της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3419/2005 να ανακαλούν και να διαβιβάζουν τα δεδομένα που αφορούν στις καταχωρίσεις του υπόχρεου, προκειμένου αυτά να εισαχθούν στο Γ.Ε.ΜΗ. 

6. Πριν από την χορήγηση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης ή πριν οποιαδήποτε μεταγενέστερη καταχώριση η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. οφείλει να αντιπαραβάλει και να επικυρώσει οριστικά τα στοιχεία του υπόχρεου που έχουν καταχωρισθεί στην Μερίδα του στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας. 

7. Οι Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. δεν θα χορηγούν πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις ούτε θα προβαίνουν σε περαιτέρω καταχωρίσεις στη Μερίδα εάν δεν έχουν προσκομιστεί τα ψηφιοποιημένα αντίγραφα και πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των απαιτούμενων κατά περίπτωση νομιμοποιητικών, συνοδευτικών και δικαιολογητικών εγγράφων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

Άρθρο 3
Υποβολή λοιπών αιτήσεων καταχώρισης

1. Οι αιτήσεις καταχώρισης των νομικών γεγονότων, δηλώσεων, πράξεων, στοιχείων και εγγράφων των υπόχρεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει υποβάλλονται εντός των προθεσμιών που ορίζονταν για την υποβολή αυτών στα Βιβλία ή Μητρώα της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, εφόσον η προθεσμία αυτή δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα. 

2. Εάν η σχετική προθεσμία υπερβαίνει τον ένα μήνα ή δεν ορίζεται, οι αιτήσεις καταχώρισης υποβάλλονται μέσα σε ένα μήνα από την γέννηση της σχετικής υποχρέωσης υποβολής πράξης ή στοιχείου. 

3. Οι αιτήσεις καταχώρισης των νομικών γεγονότων, δηλώσεων, πράξεων, στοιχείων και εγγράφων συνοδεύονται από τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, συνοδευτικά και νομιμοποιητικά έγγραφα σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες ειδικότερες διατάξεις 

Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 2 Ιουλίου 2012.

(Το άρθρο 4 τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την απόφαση Κ1-1136/30.5.2012) 

------------------------------- 

Παράρτημα

Στοιχεία και έγγραφα που απαιτούνται

Α) Εάν ο υπόχρεος είναι ανώνυμη εταιρεία 1. Οι ανώνυμες εταιρείες υποβάλλουν τα παρακάτω: 

I. Τον Αριθμό Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΡΜΑΕ) 

II. Την επωνυμία και τον διακριτικό τους τίτλο, όπως αναγράφεται στο σχετικό άρθρο του καταστατικού 

III. Στοιχεία Μετοχικού Κεφαλαίου (ύψος Μετοχικού Κεφαλαίου − καταβεβλημένο Μετοχικό Κεφάλαιο − αριθμός και είδη μετοχών − ονομαστική αξία μετοχής/μετοχών) 

IV. Στοιχεία έδρας (Δήμος και Δ/νση Γραφείων) 

V. Το σκοπό της εταιρείας όπως αυτός αναγράφεται στο καταστατικό 

VI. Τη διάρκεια εταιρείας (από – έως) (Ημερομηνία ιδρυτικής καταχώρισης....) 

VII. Τη διάρκεια της εταιρικής χρήσης (από – έως) 

VIII. Τη διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου της (όπως αυτή προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του καταστατικού) 

IX. Τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της (όπως αυτός προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του καταστατικού) 

X. Εάν η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη, τον ΑΦΜ του μοναδικού εταίρου 

XI. Την ημερομηνία έναρξης και λήξης της θητείας του ισχύοντος Διοικητικού Συμβουλίου της ή των εκκαθαριστών της εφόσον συντρέχει περίπτωση 

XII. Τον αριθμό των μελών του ισχύοντος Διοικητικού Συμβουλίου της.

XIII. Τους Α.Φ.Μ. και την ιδιότητα των μελών του ισχύοντος Διοικητικού Συμβουλίου της καθώς και την ιδιότητα αυτών ως εκπροσώπων από κοινού ή μεμονωμένα. 

XIV. Τους Α.Φ.Μ. των λοιπών εκπροσώπων αυτής καθώς και την ιδιότητα αυτών ως εκπροσώπων από κοινού ή μεμονωμένα. 

XV. Εάν η εταιρεία έχει λυθεί αναφορά του λόγου λύσης(απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, τυχόν δικαστική απόφαση ή κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση, καθώς και αναφορά του δικαστηρίου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και του αριθμού της απόφασης) 

XVI. Εφόσον η εταιρεία έχει λυθεί, τους ΑΦΜ καθενός από τους εκκαθαριστές, όπως αναφέρονται παραπάνω, καθώς και ένδειξη εάν οι εκκαθαριστές εκπροσωπούν την εταιρεία από κοινού ή μεμονωμένα 

XVII. Τους Α.Φ.Μ. των ελεγκτών της χρήσης 2011, εφόσον συντρέχει περίπτωση, καθώς και την ιδιότητα αυτών ως τακτικών ή αναπληρωματικών.

XVIII. Τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των ΦΕΚ/ ΤΑΕ−ΕΠΕ & ΓΕΜΗ στα οποία δημοσιεύθηκαν σχετικές ανακοινώσεις για τα υπό ΧΙ−ΧVII στοιχεία 

XIX. Τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των ΦΕΚ/ΤΑΕ−ΕΠΕ & ΓΕΜΗ στα οποία δημοσιεύθηκαν οι ισολογισμοί χρήσης 2010 και 2011. 

XX. Τον αριθμό και την ημερομηνία του ΦΕΚ/ΤΑΕ−ΕΠΕ & ΓΕΜΗ στο οποίο δημοσιεύθηκε η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού. 

2. Έγγραφα που συνυποβάλλονται 

• Το ισχύον καταστατικό της εταιρείας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή.

• Τα πρακτικά συνεδριάσεων του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου της εταιρείας από τα οποία προκύπτουν τα υπό 1 στοιχεία, όπως αυτά έχουν καταχωρισθεί και τηρούνται από την αρμόδια αρχή.

Εφόσον τα σχετικά έγγραφα δεν είναι θεωρημένα ως ακριβή αντίγραφα των καταχωρισμένων και τηρουμένων από την αρμόδια αρχή και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρο. 1 της παρούσας υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας και λόγω παρατεταμένου τεχνικού προβλήματος του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ δεν υποβληθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, ο υπόχρεος συνυποβάλλει τα ψηφιακά αντίγραφα σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου. 

Β) Εάν ο υπόχρεος είναι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης 1. Οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης υποβάλλουν τα παρακάτω: 

I. Το αρμόδιο για την τήρηση του Μητρώου τους Πρωτοδικείο 

II. Τον Αριθμό Μητρώου Πρωτοδικείου 

III. Την επωνυμία και τον διακριτικό τους τίτλο, όπως αναγράφεται στο σχετικό άρθρο του καταστατικού 

IV. Στοιχεία εταιρικού κεφαλαίου (ύψος − πλήθος μεριδίων − ονομαστική αξία μεριδίου) 

V. Στοιχεία έδρας (Δήμος και Δ/νση Γραφείων) 

VI. Το σκοπό της εταιρείας όπως αυτός αναγράφεται στο καταστατικό 

VII. Τη διάρκεια εταιρείας (από – έως) 

VIII. Τη διάρκεια της εταιρικής χρήσης (από – έως) 

IX. Εφόσον η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη, τον ΑΦΜ του μοναδικού εταίρου 

X. Τους Α.Φ.Μ. του ή των διαχειριστών, την ημερομηνία έναρξης και λήξης της θητείας τους καθώς και την ιδιότητα αυτών ως εκπροσώπων από κοινού ή μεμονωμένα. 

XI. Την διάρκεια της θητείας του ή των διαχειριστών (όπως αυτή προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του καταστατικού) 

XII. Τον αριθμό των διαχειριστών (όπως αυτός προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του καταστατικού) 

XIII. Τους Α.Φ.Μ. των λοιπών εκπροσώπων αυτής καθώς και την ιδιότητα αυτών ως εκπροσώπων από κοινού ή μεμονωμένα. 

XIV. Εάν η εταιρεία έχει λυθεί αναφορά του λόγου λύσης(απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, τυχόν δικαστική απόφαση ή κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση, καθώς και αναφορά του δικαστηρίου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και του αριθμού της απόφασης) 

XV. Εφόσον η εταιρεία έχει λυθεί, τους ΑΦΜ καθενός από τους εκκαθαριστές, όπως αναφέρονται παραπάνω, καθώς και ένδειξη εάν οι εκκαθαριστές εκπροσωπούν την εταιρεία από κοινού ή μεμονωμένα 

XVI. Τους Α.Φ.Μ. των ελεγκτών της χρήσης 2011, εφόσον συντρέχει περίπτωση, καθώς και την ιδιότητα αυτών ως τακτικού ή αναπληρωματικού.

XVII. Τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των ΦΕΚ/ ΤΑΕ−ΕΠΕ & ΓΕΜΗ στα οποία δημοσιεύθηκαν σχετικές ανακοινώσεις για τα παραπάνω στοιχεία 

XVIII. Τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των ΦΕΚ/ ΤΑΕ−ΕΠΕ & ΓΕΜΗ στα οποία δημοσιεύθηκαν οι ισολογισμοί χρήσης 2010 και 2011. 

2. Έγγραφα που συνυποβάλλονται 

• Το ισχύον καταστατικό της εταιρείας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή.

• Τα πρακτικά συνεδριάσεων του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου της εταιρείας από τα οποία προκύπτουν τα υπό 1 στοιχεία, όπως αυτά έχουν καταχωρισθεί και τηρούνται από την αρμόδια αρχή.

Εφόσον τα σχετικά έγγραφα δεν είναι θεωρημένα ως ακριβή αντίγραφα των καταχωρισμένων και τηρουμένων από την αρμόδια αρχή και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας και λόγω παρατεταμένου τεχνικού προβλήματος του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ δεν υποβληθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, ο υπόχρεος συνυποβάλλει τα ψηφιακά αντίγραφα σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου. 

Γ) Εάν ο υπόχρεος είναι Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία 

1. Οι ομόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες εταιρείες υποβάλλουν τα παρακάτω: 

I. Το αρμόδιο για την τήρηση του Μητρώου τους Πρωτοδικείο 

II. Τον Αριθμό Μητρώου Πρωτοδικείου και τον αύξοντα αριθμό δημοσίευσης της εταιρικής σύμβασης 

III. Την επωνυμία και τον διακριτικό τους τίτλο, όπως αναγράφεται στο σχετικό άρθρο του καταστατικού 

IV. Στοιχεία εταιρικού κεφαλαίου (ύψος−πλήθος μεριδίων −ονομαστική αξία μεριδίου) 

V. Στοιχεία έδρας (Δήμος και Δ/νση Γραφείων) 

VI. Τον σκοπό της εταιρείας όπως αυτός αναγράφεται στην εταιρική σύμβαση 

VII. Τη διάρκεια εταιρείας (από – έως), εφόσον αυτή προβλέπεται στην εταιρική σύμβαση 

VIII. Την διάρκεια της εταιρικής χρήσης (από – έως) 

IX. Τους Α.Φ.Μ. των εταίρων, την ιδιότητα εκάστου ως ομορρύθμου ή ετερορρύθμου και τον αριθμό των μεριδίων εκάστου ή το ποσοστό αυτού 

X. Το είδος και το ύψος της εισφοράς των ετερόρρυθμων εταίρων 

XI. Τους Α.Φ.Μ. του ή των διαχειριστών, την ημερομηνία έναρξης και λήξης της θητείας τους, εφόσον αυτή προβλέπεται στο καταστατικό, καθώς και την ιδιότητα αυτών ως εκπροσώπων από κοινού ή μεμονωμένα. 

XII. Τον αριθμό των διαχειριστών (όπως αυτός προβλέπεται από το σχετικό άρθρο της εταιρικής σύμβασης) 

XIII. Τους Α.Φ.Μ. των λοιπών εκπροσώπων αυτής καθώς και την ιδιότητα αυτών ως εκπροσώπων από κοινού ή μεμονωμένα. 

2. Έγγραφα που συνυποβάλλονται 

• Το ισχύον καταστατικό της εταιρείας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή.

Εφόσον το καταστατικό δεν έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο υποβάλλεται το αρχικό καταστατικό καθώς και οι τροποποιήσεις αυτού.

Εφόσον τα σχετικά έγγραφα δεν είναι θεωρημένα ως ακριβή αντίγραφα των καταχωρισμένων και τηρουμένων από την αρμόδια αρχή και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρ. 1 της παρούσας υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας και λόγω παρατεταμένου τεχνικού προβλήματος του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ δεν υποβληθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, ο υπόχρεος συνυποβάλλει τα ψηφιακά αντίγραφα σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου. 

Δ) Εάν ο υπόχρεος είναι Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού (Ε.Ο.Ο.Σ.) με καταστατική έδρα στην Ελλάδα

1. Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Οικονομικού Σκοπού των οποίων η έδρα έχει ορισθεί με τη σύμβαση σύστασής τους στην Ελλάδα, υποβάλλουν τα παρακάτω:

• Το αρμόδιο για την τήρηση του Μητρώου τους Πρωτοδικείο 

• Τον Αριθμό Μητρώου Πρωτοδικείου (αριθμό καταχώρισης στο ειδικό βιβλίο) 

• Την επωνυμία και τον διακριτικό τους τίτλο, όπως αναγράφεται στο σχετικό άρθρο του καταστατικού 

• Την έδρα και τη δ/νση γραφείων του Ομίλου 

• Το σκοπό του Ομίλου, όπως αυτός αναγράφεται στη σύμβαση σύστασης του Ομίλου 

• Τη διάρκεια του Ομίλου (από – έως), εφόσον αυτός προβλέπεται στη σύμβαση σύστασης του Ομίλου 

• Την διάρκεια της εταιρικής χρήσης (από – έως), όπως αυτή προβλέπεται στη σύμβαση σύστασης του Ομίλου 

• Εφόσον οι εταίροι του Ομίλου είναι φυσικά πρόσωπα, τον Α.Φ.Μ. καθενός από αυτούς 

• Εφόσον οι εταίροι του Ομίλου είναι νομικά πρόσωπα, τον Α.Φ.Μ. καθενός από αυτά 

• Τον αριθμό των διαχειριστών, όπως αυτός προβλέπεται από το σχετικό άρθρο της σύμβασης σύστασης του Ομίλου 

• Εφόσον ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές του Ομίλου είναι φυσικά πρόσωπα, τους Α.Φ.Μ. αυτών) 

• Εφόσον ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές του Ομίλου είναι νομικά πρόσωπα, τους Α.Φ.Μ. αυτών καθώς και τον Α.Φ.Μ. του φυσικού ή των φυσικών προσώπων που έχουν ορισθεί ως αντιπρόσωποί τους 

• Εφόσον υπάρχουν περισσότεροι διαχειριστές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εάν τα πρόσωπα αυτά εκπροσωπούν τον Όμιλο από κοινού ή μεμονωμένα 

• Μνεία εάν ο Όμιλος έχει λυθεί, με αναφορά του λόγου λύσης (λ.χ. απόφαση των μελών του Ομίλου, τυχόν δικαστική απαγγελία της λύσης του Ομίλου ή κήρυξή του σε πτώχευση, καθώς και αναφορά του δικαστηρίου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και του αριθμού της απόφασης) 

• Εφόσον ο Όμιλος έχει λυθεί, τους Α.Φ.Μ. καθενός από τους εκκαθαριστές, όπως αναφέρονται παραπάνω, καθώς και ένδειξη εάν οι εκκαθαριστές εκπροσωπούν τον Όμιλο από κοινού ή μεμονωμένα 

• Την ημερομηνία έναρξης και λήξης της θητείας των διαχειριστών ή εκκαθαριστών του Ομίλου, εφόσον αυτή προβλέπεται στη σύμβαση σύστασης του Ομίλου 

• Τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των ΦΕΚ/ΤΑΕΕΠΕ & ΓΕΜΗ, στα οποία δημοσιεύθηκαν σχετικές ανακοινώσεις για τα παραπάνω στοιχεία 

• Τον αριθμό και την ημερομηνία δημοσίευσης της σύστασης του Ομίλου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

2. Έγγραφα που συνυποβάλλονται 

• Η ισχύουσα σύμβαση σύστασης του Ομίλου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή.

Εφόσον τα σχετικά έγγραφα δεν είναι θεωρημένα ως ακριβή αντίγραφα των καταχωρισμένων και τηρουμένων από την αρμόδια αρχή και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρο. 1 της παρούσας υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του Ομίλου ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρο. 1 της παρούσας και λόγω παρατεταμένου τεχνικού προβλήματος του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ δεν υποβληθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, ο υπόχρεος συνυποβάλλει τα ψηφιακά αντίγραφα σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου. 

Ε) Εάν ο υπόχρεος είναι αστικός, αλληλοασφαλιστικός και πιστωτικός συνεταιρισμός 

Οι αστικοί, αλληλοασφαλιστικοί και πιστωτικοί συνεταιρισμοί υποβάλλουν τα παρακάτω: 

I. Το αρμόδιο για την τήρηση του Μητρώου τους Ειρηνοδικείο 

II. Τον Αριθμό Μητρώου Ειρηνοδικείου (αριθμό καταχώρισης στο ειδικό βιβλίο) 

III. Την επωνυμία και τον διακριτικό τους τίτλο, όπως αναγράφεται στο σχετικό άρθρο του καταστατικού 

IV. Την έδρα και τη δ/νση γραφείων του Συνεταιρισμού 

V. Το σκοπό του Συνεταιρισμού, όπως αυτός αναγράφεται στο καταστατικό του 

VI. Τη διάρκεια του Συνεταιρισμού (από – έως), όπως αυτή προβλέπεται στο καταστατικό του Συνεταιρισμού 

VII. Τη διάρκεια της εταιρικής χρήσεως (από – έως) 

VIII. Τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων και την αξία τους 

IX. Μνεία της έκτασης ευθύνης των συνεταίρων, όπως αυτή προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του καταστατικού του Συνεταιρισμού και της κατηγορίας του Συνεταιρισμού σε σχέση με την ευθύνη των συνεταίρων 

X. Τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αυτός προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του καταστατικού του Συνεταιρισμού 

XI. Εφόσον τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι φυσικά πρόσωπα, τους Α.Φ.Μ. αυτών 

XII. Εφόσον μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι νομικά πρόσωπα, τους Α.Φ.Μ. αυτών καθώς και τον Α.Φ.Μ.

του φυσικού ή των φυσικών προσώπων που έχουν ορισθεί ως αντιπρόσωποί τους 

XIII. Μνεία εάν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκπροσωπούν τον Συνεταιρισμό από κοινού ή μεμονωμένα 

XIV. Τη διάρκεια της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αυτή προβλέπεται στο καταστατικό του Συνεταιρισμού 

XV. Μνεία εάν ο Συνεταιρισμός έχει λυθεί, με αναφορά του λόγου λύσεως (λ.χ. απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του Συνεταιρισμού, παρέλευση του χρόνου διαρκείας που προβλέπεται στο καταστατικό, μείωση των μελών του Συνεταιρισμού κάτω από το όριο που ορίζει ο νόμος, ή κήρυξή του σε πτώχευση, καθώς και αναφορά του δικαστηρίου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και του αριθμού της απόφασης) 

XVI. Εφόσον ο Συνεταιρισμός έχει λυθεί, τους Α.Φ.Μ των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, όταν αυτό ενεργεί την εκκαθάριση του Συνεταιρισμού ή, κατά περίπτωση, τους Α.Φ.Μ. καθενός από τους εκκαθαριστές, όπως αναφέρονται παραπάνω, καθώς και ένδειξη εάν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου ή, κατά περίπτωση, οι εκκαθαριστές εκπροσωπούν το Συνεταιρισμό από κοινού ή μεμονωμένα 

XVII. Την ημερομηνία και το φύλλο της εφημερίδας στην οποία έχουν δημοσιευθεί ο ισολογισμός και οι λογαριασμοί χρήσης 2010 και 2011 2. Έγγραφα που συνυποβάλλονται 

• Το ισχύον καταστατικό του Συνεταιρισμού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή.

• Τα πρακτικά συνεδριάσεων του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου του Συνεταιρισμού, από τα προκύπτουν τα υπό 1 στοιχεία, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί και τηρούνται από την αρμόδια αρχή.

Εφόσον τα σχετικά έγγραφα δεν είναι θεωρημένα ως ακριβή αντίγραφα των καταχωρισμένων και τηρουμένων από την αρμόδια αρχή και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρ. 1 της παρούσας υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του Ομίλου ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας και λόγω παρατεταμένου τεχνικού προβλήματος του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ δεν υποβληθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, ο υπόχρεος συνυποβάλλει τα ψηφιακά αντίγραφα σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου. 

Στ) Εάν ο υπόχρεος είναι Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρία (Ε.Σ.Ε.) 

1. Η Ε.Σ.Ε. υποβάλλει τα παρακάτω: 

I. Τον Αριθμό Μητρώου της, κατά το σύστημα της ανώνυμης εταιρείας 

II. Την επωνυμία και τον διακριτικό τους τίτλο, όπως αναγράφεται στο σχετικό άρθρο του καταστατικού 

III. Την έδρα και τη δ/νση γραφείων της 

IV. Το σκοπό της, όπως αυτός αναγράφεται στο καταστατικό 

V. Τη διάρκεια της υπάρξεως της, όπως προβλέπεται στο καταστατικό της 

VI. Τη διάρκεια της εταιρικής χρήσεως (από – έως) 

VII. Το κεφάλαιο, τον αριθμό των μεριδίων που αντιπροσωπεύουν αυτό και την ονομαστική τους αξία 

VIII. Εφόσον τα μέλη της Ε.Σ.Ε. είναι φυσικά πρόσωπα, τον Α.Φ.Μ. καθενός από αυτά 

IX. Εφόσον τα μέλη της Ε.Σ.Ε. είναι νομικά πρόσωπα, τον Α.Φ.Μ. καθενός από αυτά 

X. Σε περίπτωση προβλέψεως διευθυντικού οργάνου (δυαδικό σύστημα) ή, κατά περίπτωση διοικητικού οργάνου (μονιστικό σύστημα), τον αριθμό των μελών του διευθυντικού ή, κατά περίπτωση του διοικητικού οργάνου, όπως αυτός προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του καταστατικού της Ε.Σ.Ε. 

XI. Εφόσον τα μέλη του διευθυντικού οργάνου ή, κατά περίπτωση του διοικητικού οργάνου, είναι φυσικά πρόσωπα, τους Α.Φ.Μ. τους 

XII. Εφόσον μέλη του διευθυντικού οργάνου, ή κατά περίπτωση του διοικητικού οργάνου, είναι νομικά πρόσωπα, τους Α.Φ.Μ. τους καθώς και τον Α.Φ.Μ. του φυσικού ή των φυσικών προσώπων που έχουν ορισθεί ως αντιπρόσωποί τους 

XIII. Τον αριθμό των μελών του διευθυντικού οργάνου ή, κατά περίπτωση του διοικητικού οργάνου, όπως αυτός προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του καταστατικού της Ε.Σ.Ε. 

XIV. Τη διάρκεια της θητείας των μελών των μελών του διευθυντικού, ή κατά περίπτωση του διοικητικού οργάνου, όπως αυτή προβλέπεται στο καταστατικό της Ε.Σ.Ε. 

XV. Μνεία εάν η Ε.Σ.Ε. έχει λυθεί, με αναφορά του λόγου λύσεως (λ.χ. απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Ε.Σ.Ε., παρέλευση του χρόνου διαρκείας που προβλέπεται στο καταστατικό, μείωση των μελών της Ε.Σ.Ε. κάτω από το όριο που ορίζει ο Κανονισμός 1435/2003, ή κήρυξή της Ε.Σ.Ε. σε πτώχευση με αναφορά του δικαστηρίου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και του αριθμού της απόφασης και η λύση της Ε.Σ.Ε. με δικαστική απόφαση με αναφορά του δικαστηρίου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και του αριθμού της απόφασης) 

XVI. Εφόσον η Ε.Σ.Ε. έχει λυθεί, τα στοιχεία ταυτότητας των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου (δυαδικό σύστημα), εφ’ όσον αυτό ενεργεί την εκκαθάριση της Ε.Σ.Ε. ή, κατά περίπτωση, τα στοιχεία εξατομίκευσης καθενός από τους εκκαθαριστές (δυαδικό ή μονιστικό σύστημα), όπως αναφέρονται παραπάνω, καθώς και ένδειξη εάν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου ή, κατά περίπτωση, οι εκκαθαριστές εκπροσωπούν την Ε.Σ.Ε. από κοινού ή μεμονωμένα 

XVII. Τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των Φ.Ε.Κ./ ΤΑΕ – ΕΠΕ & ΓΕΜΗ, στα οποία έχουν δημοσιευθεί ο ισολογισμός και οι λογαριασμοί χρήσης 2010 και 2011 

XVIII. Τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των Φ.Ε.Κ./ ΤΑΕ – ΕΠΕ & ΓΕΜΗ, στα οποία έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές ανακοινώσεις για τα ανωτέρω στοιχεία 

XIX. Τον αριθμό και την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της καταχώρισης της Ε.Σ.Ε, στα οικεία Μητρώα, 

2. Έγγραφα που συνυποβάλλονται 

• Το ισχύον καταστατικό της Ε.Σ.Ε., όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή.

• Τα πρακτικά συνεδριάσεων του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου της Ε.Σ.Ε., από τα προκύπτουν τα υπό 1 στοιχεία, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί και τηρούνται από την αρμόδια αρχή.

Εφόσον τα σχετικά έγγραφα δεν είναι θεωρημένα ως ακριβή αντίγραφα των καταχωρισμένων και τηρουμένων από την αρμόδια αρχή και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της Ε.Σ.Ε. ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής σύμφωνα με την διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας και λόγω παρατεταμένου τεχνικού προβλήματος του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ δεν υποβληθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, ο υπόχρεος συνυποβάλλει τα ψηφιακά αντίγραφα σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου. 

Ζ) Εάν ο υπόχρεος είναι αλλοδαπή εταιρεία που αναφέρεται στο άρθρο 1 της Οδηγίας 68/151/ΕΟΚ (ΕΕΕΚ L.65), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 της Οδηγίας 2003/58/ΕΚ (ΕΕΕΚ L. 221) και έχει έδρα σε κράτος − μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία που διατηρεί στην ημεδαπή. 

1. Η ως άνω αλλοδαπή εταιρεία υποβάλλει τα παρακάτω ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία που διατηρεί στην ημεδαπή: 

I. Τον Αριθμό Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΡΜΑΕ), εφόσον της είχε αποδοθεί 

II. Το Μητρώο στο οποίο τηρείται για την εταιρεία φάκελος με μνεία και του αριθμού εγγραφής της σε αυτό 

III. Την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο της εταιρίας, εφόσον είναι διαφορετική από αυτήν του υποκαταστήματος 

IV. Την επωνυμία και τον διακριτικό τους τίτλο, όπως αναγράφεται στην απόφαση σύστασης του υποκαταστήματος της αλλοδαπής εταιρείας 

V. Την ταχυδρομική διεύθυνση του υποκαταστήματος 

VI. Το αντικείμενο εργασιών του υποκαταστήματος 

VII. Τους Α.Φ.Μ. του ή των μονίμων εκπροσώπων της εταιρίας για την δραστηριότητα του υποκαταστήματος καθώς και την ιδιότητα αυτών ως εκπροσώπων από κοινού ή μεμονωμένα.

VIII. Εάν η εταιρεία έχει λυθεί αναφορά του λόγου λύσης (απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, τυχόν δικαστική απόφαση ή κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση, καθώς και αναφορά του δικαστηρίου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και του αριθμού της απόφασης) 

IX. Εφόσον η εταιρεία έχει λυθεί, τους ΑΦΜ καθενός από τους εκκαθαριστές, όπως αναφέρονται παραπάνω, καθώς και ένδειξη εάν οι εκκαθαριστές εκπροσωπούν την εταιρεία από κοινού ή μεμονωμένα 

X. Σε περίπτωση που το υποκατάστημα είναι σε κατάσταση παύσης εργασιών και τακτοποίησης εκκρεμών συναλλαγών λόγω κλεισίματος στην Ελλάδα δήλωση για την ημερομηνία έναρξης της τακτοποίησης και τα στοιχεία (Α.Φ.Μ.) των οιονεί εκκαθαριστών 

XI. Τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & ΓΕΜΗ στα οποία δημοσιεύθηκαν σχετικές ανακοινώσεις για τα παραπάνω στοιχεία 

XII. Τον αριθμό και την ημερομηνία του ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & ΓΕΜΗ που δημοσιεύθηκε η απόφαση εγκατάστασης του υποκαταστήματος, εφόσον εκδόθηκε 

XIII. Τον αριθμό και την ημερομηνία του ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & ΓΕΜΗ στο οποίο δημοσιεύθηκε η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού. 

2. Έγγραφα που συνυποβάλλονται 

• Το ισχύον καταστατικό της εταιρείας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή.

• Τα πρακτικά συνεδριάσεων του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου της εταιρείας από τα οποία προκύπτουν τα υπό 1 στοιχεία, όπως αυτά έχουν καταχωρισθεί και τηρούνται από την αρμόδια αρχή, θεωρημένα και σε επίσημη μετάφραση 

• Βεβαίωση του Μητρώου της έδρας της, όπως έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή, αναφορικά με τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την εταιρία στην έδρα της καθώς και ότι η εταιρία δε διαλύθηκε ούτε ανακλήθηκε η άδεια σύστασής της 

• Τη συμβολαιογραφική ή προξενική πράξη διορισμού πληρεξουσίου αντιπροσώπου και αντικλήτου της εταιρείας στην Ελλάδα.

Εφόσον τα σχετικά έγγραφα δεν είναι θεωρημένα ως ακριβή αντίγραφα των καταχωρισμένων και τηρουμένων από την αρμόδια αρχή και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας και λόγω παρατεταμένου τεχνικού προβλήματος του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ δεν υποβληθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, ο υπόχρεος συνυποβάλλει τα ψηφιακά αντίγραφα σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου. 

Η). Εάν ο υπόχρεος είναι αλλοδαπή εταιρεία που έχει έδρα σε τρίτη χώρα και νομική μορφή ανάλογη με εκείνη των αλλοδαπών εταιρειών που αναφέρεται στην περίπτωση Ζ΄, ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία που διατηρούν στην ημεδαπή 

1. Η ως άνω αλλοδαπή εταιρεία υποβάλλει ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία που διατηρεί στην ημεδαπή τα στοιχεία που αναφέρονται στην περίπτωση Ζ’ και επιπλέον 

I. Την νομική μορφή της εταιρίας 

II. Την έδρα της εταιρίας 

III. Το αντικείμενο της εταιρίας 

IV. Το ποσό του καλυφθέντος κεφαλαίου 

V. Το δίκαιο του κράτους από το οποίοι διέπεται η εταιρία 

VI. απόφαση εποπτικής αρχής για εγκατάσταση υποκαταστήματος στην Ελλάδα, εφόσον απαιτείται από την ειδικότερη νομοθεσία 

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση και το Παράρτημα το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 

Αθήνα, 27 Απριλίου 2012

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ

Όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση Κ1-1136/30.5.2012.
Βλέπε και απόφαση Κ1-1184/12.6.2012 "Παροχή διευκρινίσεων επί της υπουργικής απόφασης Κ1-941/2012 (ΦΕΚ 1468 Β'/3-5-12) όπως τροποποιήθηκε από την Κ1-1136/2012 (ΦΕΚ 1766 Β'/30-5-12) σχετικά με τον καθορισμό τρόπου, διαδικασίας και προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο."

πηγή www.taxheaven.gr