Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

«ΣΗΜΑ» ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ Η λίστα με τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα


«ΣΗΜΑ» ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η λίστα με τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Μετά τις κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 16 ευρώ, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 2.500 ευρώ που σήμερα λαμβάνει μετά τις παρακρατήσεις 1.840,
Μετά τις κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 16 ευρώ, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 2.500 ευρώ που σήμερα λαμβάνει μετά τις παρακρατήσεις 1.840,67 ευρώ θα χάσει άλλα 184 ευρώ και θα εισπράττει 1.656,50 ευρώ.
Tου Γιώργου Γάτου
«Σήμα» για τις νέες μειώσεις που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στις συντάξεις έστειλε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης, δεδομένων των μειώσεων των μισθών και αδυναμίας των Ταμείων να «καλύπτουν» από τα μειωμένα έσοδά τους την καταβολή παροχών στα ίδια επίπεδα.
«Δεν νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να μισθοδοτείται με 586 ευρώ και ο συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός προετοιμάζοντας το έδαφος για τις μειώσεις που θα γίνουν. Οι μειώσεις αυτές (μέσω της επιβολής κλιμακωτής εισφοράς, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και από το πρώτο ευρώ για συντάξεις από τα 700 ευρώ και πάνω) έχουν «κλειδώσει» και περιλαμβάνονται στη λίστα των περικοπών για την εξοικονόμηση, στη διετία 2013 ? 2014 συνολικά 5 δισ. ευρώ: Εως 2 δισ. ευρώ από τις παροχές των Ταμείων και 3 δισ. ευρώ από τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα όπου θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (συνυπολογιζόμενης στα τελευταία και της ιδιοκατοίκησης).
Σενάρια 
Η λίστα που θα παραδώσει ο Ι. Βρούτσης έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στους αρχηγούς των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο ίδιος στην «Η», θα περιλαμβάνει συνολικά 10 - 15 μέτρα, μαζί με κοστολογημένα, ως προς την εξοικονόμηση δαπανών, εναλλακτικά σενάρια.
Ολα τα μέτρα θα μπουν στο τραπέζι και «οι αρχηγοί των κομμάτων θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις» διευκρίνισε στην «Η» ο υπουργός. Ο Ι. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι ένα από τα υπό συζήτηση μέτρα είναι και η σταδιακή αύξηση, από τα 15 έτη (4.500 ημέρες) στα 20 έτη (6.000 ημέρες ) του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος για την κατώτατη σύνταξη, όπως αποκάλυψε χθες η «Η». Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το εναλλακτικό σενάριο το οποίο έχει προταθεί αντί της αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 χρόνο κατ΄ έτος και έως 2 χρόνια συνολικά (δηλαδή από τα 65 στα 67) που, αν και παραμένει στο τραπέζι ως σενάριο, φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς έχει πολλές παρενέργειες και μπορεί να ακυρώσει άλλες επιλογές: θα «τινάξει» στον αέρα το πρόγραμμα μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσω της συζητούμενης εφεδρείας και θα αυξήσει τον κίνδυνο της ανεργίας τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα φέρει στα Ταμεία τα 550 εκατ. ευρώ το χρόνο, όπως υπολογίζεται.
Ορια ηλικίας 
Η αύξηση του γενικού ορίου, με βάση το νέο Ασφαλιστικό που έχει εγκρίνει η τρόικα -και το οποίο ήδη εφαρμόζεται- προβλέπεται να γίνει το 2021 μετά την ολοκλήρωση, το 2015 των αυξήσεων στα ενδιάμεσα όρια ηλικίας και την έναρξη καταβολής χαμηλότερων συντάξεων: βασική σύνταξη 360 ευρώ + αναλογική σύνταξη με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και σταδιακό υπολογισμό των ποσών των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου.
Τα μέτρα για το πακέτο των 5 δισ. ευρώ
  • Κλιμακωτές περικοπές από το πρώτο ευρώ στις συντάξεις, από τα 700 ευρώ και πάνω. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την παρακράτηση εισφοράς 2% έως τα 1.000 ευρώ, 3% για συντάξεις από τα 1.000 - 1.300 ευρώ, 5% για σύνταξη των 1.300 - 1.600 ευρώ, 10% για τη σύνταξη από τα 1.600 - 2.000 ευρώ και 15% από τα 2.000 ευρώ και πάνω. Οι εισφορές θα επιβάλλονται στο σύνολο του ποσού της σύνταξης και για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι δεν είχαν θιγεί (συνταξιούχοι με συντάξεις από 700 ευρώ έως 1.000 ευρώ). Για παράδειγμα συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 16 ευρώ, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 2.500 ευρώ που σήμερα λαμβάνει μετά τις παρακρατήσεις 1.840,67 ευρώ θα χάσει άλλα 184 ευρώ και θα εισπράττει 1.656,50 ευρώ.
  • «Ψαλίδι» στις διπλές και τριπλές κύριες συντάξεις (το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση κατά 35% της μεγαλύτερης σύνταξης) και διασταυρώσεις για την τήρηση των πλαφόν που ισχύουν πριν από τη λήψη τυχόν απόφασης για τη μείωση των σχετικών ορίων (σήμερα είναι 2.774 ευρώ στα περισσότερα ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για τις διπλές συντάξεις και άνω των 4.000 ευρώ στο Δημόσιο).
  • Μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ (στα 330 ευρώ από τα 360 ευρώ).
  • Κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στις επικουρικές.
  • Αύξηση είτε των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης είτε του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 (είχε συζητηθεί, αλλά, απορρίφθηκε η προσθήκη επιπλέον ενός έτους στα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης καθώς αυτά ήδη αυξάνονται αυτόματα με το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη).
  • Αναδρομικές μειώσεις από 22% - 45% στα εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας έτσι ώστε να αντιστοιχούν οι εισφορές με τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι (το σενάριο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπει νέα μείωση 22,67% από την 1/9/2010).
  • Σύνδεση της καταβολής των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (περιλαμβανομένων και των πολυτεκνικών) με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ Το Σχέδιο Β για τις συντάξεις


ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Το Σχέδιο Β για τις συντάξεις

Το Σχέδιο Β για τις συντάξεις
Του Γιώργου Γάτου
Δεύτερο σχέδιο, με υψηλότερες παρακρατήσεις στις κύριες συντάξεις -από τα 700 ευρώ και πάνω και από το πρώτο ευρώ- επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως εναλλακτικό σενάριο για την περικοπή δαπανών, αν δεν «βγει» ο λογαριασμός. Ταυτόχρονα «κλειδώνει» η δραστική περικοπή των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων μέσω της επιβολής ιδιαίτερα χαμηλού πλαφόν εισοδήματος (10.000 ευρώ) για την καταβολή του πλήρους ποσού.
Οι συντάξεις
Το plan B που ήδη επεξεργάζεται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή παράλληλα με το αρχικό (και επικρατέστερο σενάριο, το οποίο πρώτη αποκάλυψε η «Η») προβλέπει την επιβολή κλιμακωτής εισφοράς στις συντάξεις ως εξής:
5% (αντί του 2%) στις συντάξεις των 700 ευρώ έως 1.000 ευρώ, 8% (αντί του 3%) από 1.000,01 ευρώ έως 1.300 ευρώ, 10% (αντί του 5%) για σύνταξη ύψους 1.300,01 ευρώ ? 1.600 ευρώ, 12% (αντί του 10%) στη σύνταξη των 1.600,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ και 15% για συντάξεις πάνω από τα 2.000 ευρώ.
Η νέα κλίμακα των παρακρατήσεων (οι οποίες θα επιβληθούν από την 1/1/2013 στα ποσά των συντάξεων που απομένουν μετά τις κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ και θα επιβαρύνουν για πρώτη φορά όσους δεν είχαν καμία περικοπή) επιβαρύνει περισσότερο τις συντάξεις από τα 700 ευρώ - 2.000 ευρώ, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πλήθος των συνταξιούχων, αυξάνοντας την εξοικονόμηση δαπανών για τα Ταμεία. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.050 ευρώ με βάση το αρχικό σχέδιο θα έχανε 31,5 ευρώ το μήνα ενώ με τη νέα κλίμακα θα χάνει 84 ευρώ. Διπλάσια θα είναι η επιβάρυνση για τη σύνταξη των 1.400 ευρώ αφού με την πρώτη κλίμακα η απώλεια είναι 70 ευρώ και με τη δεύτερη 140 ευρώ.
Τα πολυτεκνικά 
Ολόκληρο το ποσό των πολυτεκνικών επιδομάτων (44 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί και 177 ευρώ για το τρίτο έως την ηλικία των έξι ετών) και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας (102 ευρώ που καταβάλλονται κάθε μήνα, ανεξαρτήτως ηλικίας της δικαιούχου) σχεδιάζεται να λαμβάνουν, στο πλαίσιο των περικοπών, μόνο όσοι έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ. Το βασικό σενάριο που συζητήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προβλέπει την καταβολή των 2/3 του επιδόματος σε όσους έχουν εισόδημα από 10.000,01 ευρώ ? 20.000 ευρώ και του 1/3 του επιδόματος για εισοδήματα από 20.000,01 ευρώ και πάνω
Καθυστέρηση 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» τα εναλλακτικά μέτρα των περικοπών, ποσοτικοποιημένα, θα οριστικοποιηθούν μετά τις 15 Αυγούστου και θα δοθούν ως «πακέτο» στους αρχηγούς των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση ώστε, στη συνέχεια, να ληφθούν οι αποφάσεις για την εξοικονόμηση συνολικά 5 δισ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014.
Stern: Δίκιο στην Κρ. Λαγκάρντ
Στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αναφέρεται το περιοδικό Stern και παραθέτει δηλώσεις του διευθυντή του ΣΔΟΕ Ν. Λέκκα σύμφωνα με τον οποίο «η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει στο 12% με 15% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 - 45 δισ. ευρώ ετησίως. Αν μπορούσαμε να εισπράξουμε ακόμη και τα μισά από αυτά, το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυνόταν» ενώ εκτιμά πως «οι πολιτικοί μας άρχισαν να το καταλαβαίνουν». Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται πως η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ το Καλοκαίρι «δίνει δίκιο στη Λαγκάρντ και ενισχύει προκαταλήψεις σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες έχουν αναδείξει τη φοροδιαφυγή σε εθνικό σπορ».

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρατείνεται:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ,  που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Αυγούστου 2012.

Η παράταση αυτή κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνει τη δυνατότητα  αφενός να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφετέρου όσοι φορολογούμενοι από παραδρομή έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους (π.χ. μη αναγραφή στον κωδ.049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κλπ.), δύνανται να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι η  υποβολή  των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μετά την 10η Αυγούστου 2012, επιφέρει μεταξύ άλλων εκτός από προσαυξήσεις εκπροθέσμου υποβολής ή προστίμου, την απώλεια του αφορολογήτου του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας διότι δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049 καθώς και τη δυνατότητα του αυτοελέγχου για τους επιτηδευματίες.


Διευκρινίσεις για την υποβολή των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ως εκπρόθεσμες την 6η και τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Αυγούστου



Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους σχετικά με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί την 6η και τις πρώτες πρωινές ώρες  της 7η Αυγούστου μέσω Τaxis, και έχουν θεωρηθεί εκπρόθεσμες από το σύστημα.

Όσοι έχετε υποβάλει δηλώσεις τις ανωτέρω ημερομηνίες πρέπει  να επανεξετάσετε την υποβολή μέσω του συστήματος Taxis, και να προβείτε στην ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ την δήλωσης διότι η Γ.Γ.Π.Σ. για την διευκόλυνσή σας και δεδομένης της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι την 10η Αυγούστου, έχει  χαρακτηρίσει σε αυτόματα προσωρινές τις δηλώσεις αυτές.

Κατόπιν τούτου έχετε την δυνατότητα να προβείτε σε διορθώσεις που αφορούν τη συμπλήρωση του κωδικού 049 για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και του πίνακα Ι του έντυπου Ε3 για τον αυτοέλεγχο των επιτηδευματιών, ώστε να οριστικοποιήσετε εκ νέου τη δήλωσή σας, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε τις Δ.Ο.Υ.

'Ολοι οι ενδιαφερόμενοι που ανήκουν  στην ανωτέρω περίπτωση (έχουν υποβάλει δηλαδή μέσω taxis την δήλωση τους την 6η και το πρωί της 7ης Αυγούστου και έχει χαρακτηρισθεί εκπρόθεσμη) παρακαλούνται να ελέγξουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους (email) για να δουν εάν έχουν λάβει σχετικό μήνυμα από την Γ.Γ.Π.Σ.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει συμπληρωματική δήλωση στην ΔΟΥ και ανήκαν στην ανωτέρω περίπτωση (των εκπροθέσμων της 6ης και 7ης Αυγούστου) θα πρέπει και αυτοί να οριστικοποιήσουν την δήλωσή τους μέσω του συστήματος Taxis, ανεξαρτήτως της συμπληρωματικής δήλωσης που υπέβαλαν στην Δ.Ο.Υ.

Για τους λοιπούς ενδιαφερόμενους που εκ παραδρομής δεν έχουν συμπληρώσει κάποιο κωδικό ή έχουν κάνει κάποιο άλλο σφάλμα ισχύει η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσής σας μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών (Helpdesk) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων:             210 480 2552      .


πηγη:Taxheaven

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Νέα ποσοστά πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών για παραβάσεις που αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ.


Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 56/2.8.2012Νέα ποσοστά πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών για παραβάσεις που αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ.
Αθήνα, 02/08/2012
Αριθμ. Πρωτ.: Ε40/364

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 - Αθήνα
Πληροφορίες : Α. Δεμίρης
Αριθ. τηλεφώνου :  210 52 15 244,245,247
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 56

ΘΕΜΑ : Νέα ποσοστά πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών για παραβάσεις που αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ.

Σχετ. : το με αριθμ. Ε41/190/15.5.2012 Γενικό Έγγραφό μας.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.4075/2012 (Φ.Ε.Κ. 89/τ.Α΄/2012) που αφορούν την εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ. και σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.2972/2001 (Α΄291), όπως ίσχυε μετά την αντικατάσταση της από την παρ. 4 του άρθρου 9 του ν.3232/2004 (Α΄ 48), αντικαθίσταται ως εξής:

«β΄» Σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα Α.Π.Δ., επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών που ανέρχεται σε ποσοστό 3% επί του ποσού των εισφορών που δηλώνεται σε αυτή, πριν από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις για την υποβολή της επόμενης κατά περίπτωση Α.Π.Δ. και προσαυξάνεται κατά 1% μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής της κάθε επόμενης κατά περίπτωση Α.Π.Δ. και μέχρι 30% συνολικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους εργοδότες με σύνταξη Πράξης Επιβολής Πρόσθετης Επιβάρυνσης Εισφορών (Π.Ε.Π.Ε.Ε.) για παραβάσεις τους σχετικά με την υποβολή Α.Π.Δ. διαμορφώνονται από 11-4-2012 ως εξής:

- Για εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ. όταν αυτή πραγματοποιείται πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της επόμενης Κανονικής (01) Α.Π.Δ. ποσοστό 3%, επί των εισφορών της εκπρόθεσμης Α.Π.Δ.

- Για εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ. όταν αυτή πραγματοποιείται μετά τη λήξη της προθεσμίας της επόμενης Κανονικής (01) Α.Π.Δ. ποσοστό προσαυξημένο κατά 1% και για κάθε επόμενη κατά περίπτωση Α.Π.Δ. μέχρι 30% συνολικά, επί των εισφορών της  εκπρόθεσμης Α.Π.Δ.

Τα ως άνω ποσοστά προσαυξήσεων υπολογίζονται στο ποσό των εισφορών που δηλώνονται στην κάθε συγκεκριμένη κατά περίπτωση Α.Π.Δ..

Τα νέα μειωμένα ποσοστά πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών ισχύουν και για παραβάσεις που έλαβαν χώρα πριν την 11-4-2012 αλλά ο καταλογισμός (σύνταξη ΠΕΠΕΕ) πραγματοποιείται μετά από την εν λόγω ημερομηνία. Η αναφερόμενη διαδικασία αφορά και τους εργοδότες οικοδομικών & τεχνικών έργων, ως εκ τούτου το με αριθμ. Γ.Ε. Ε41/190/15.5.2012 τροποποιείται ως προς το συγκεκριμένο σημείο.

Για τον υπολογισμό των εν λόγω επιβαρύνσεων ως προθεσμία υποβολής των Α.Π.Δ. λαμβάνεται αυτή που ισχύει για την υποβολή τους μέσω διαδικτύου κάθε φορά και ανακοινώνεται με σχετικά Έγγραφα της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων.

Τυχόν παρατάσεις προθεσμίας υποβολής Α.Π.Δ. θα λαμβάνονται υπόψη μόνο κατά τον υπολογισμό του ποσοστού 3% της πρόσθετης επιβάρυνσης και όχι για τον υπολογισμό των επόμενων ποσοστών 1% + 1% .....κ.λ.π.

Επισημαίνεται ότι οι τροποποιήσεις που επήλθαν με τις κοινοποιούμενες διατάξεις αφορούν μόνο τον τρόπο υπολογισμού της πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής Α.Π.Δ. και όχι τις λοιπές διατάξεις του εν λόγω άρθρου (παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3232/2004) που ρυθμίζουν το ποσοστό της πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών για μη υποβολή Α.Π.Δ. ή για υποβολή ανακριβούς Α.Π.Δ. (κατά την έννοια που ορίζεται σε αυτές), οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν (εγκύκλιο 54/24).

Κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά την ανωτέρω ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του άρθρου (11-4-2012) θα πρέπει με ευθύνη των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων αντίστοιχα, να μειωθούν οίκοθεν. Μέχρις ότου  πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο λογισμικό του Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. θα πρέπει να ακυρώνεται ο σχετικός τύπος κίνησης μέσω της οθόνης «Διαχείριση Εκπρόθεσμων Κινήσεων Α.Π.Δ.» από τον Έλεγχο Εργοδοτών πριν την έκδοση της Π.Ε.Π.Ε.Ε., ή να εκδίδεται απόφαση ακύρωσης της Π.Ε.Π.Ε.Ε. εάν έχει ήδη εκδοθεί.

Στη συνέχεια θα συντάσσεται χειρόγραφη Π.Ε.Π.Ε.Ε. βάσει των νέων μειωμένων ποσοστών πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών και θα καταχωρείται στο Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. μέσω της οθόνης «λοιπές χρεωστικές κινήσεις» με τύπο κίνησης 232 «Π.Ε.Π.Ε.Ε. λόγω εκπρόθεσμης Α.Π.Δ.».

Για διευκόλυνσή σας, παραθέτουμε τα κάτωθι παραδείγματα καθώς και πίνακα Γενικών Εγγράφων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με περιόδους υποβολής και παρατάσεις προθεσμιών υποβολής Α.Π.Δ., μισθολογικών περιόδων 2010 – 2012.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

α) Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 1/2011 – 3/2011 ( Α΄ τρίμηνο) υπεβλήθη εκπρόθεσμα
στις 3/8/2011.
Τελευταία ημερομηνία υποβολής Α΄ τριμήνου 2011 μετά την παράταση έως 6-5-2011.
Τελευταία ημερομηνία υποβολής - επόμενου τριμήνου (Β΄ τριμήνου) χωρίς την παράταση (ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο Α.Μ.Ε..... 22-7-11 μετά την παράταση 5-8- 2011.
Επιβάλλεται πρόσθετη Επιβάρυνση Εισφορών για την εκπρόθεσμη υποβολή ποσοστού 4% επί του ποσού εισφορών που αντιστοιχούν στην Α.Π.Δ. (δεν λαμβάνεται υπόψη η παράταση για τον υπολογισμό του ποσοστού προσαύξησης (+1%).

β) Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 4/2011 – 6/2011 (Β΄ τριμήνου) υπεβλήθη εκπρόθεσμα στις 6/8/2011.
Τελευταία ημερομηνία υποβολής Β΄ τριμήνου 2011 χωρίς την παράταση (ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΜΕ ....22-7-11) μετά την παράταση έως 5/8/2011.
Επιβάλλεται πρόσθετη Επιβάρυνση Εισφορών για την εκπρόθεσμη υποβολή ποσοστού 3% επί του ποσού εισφορών που αντιστοιχούν στην Α.Π.Δ.

ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Α.Π.Δ.

Μισθολογική Περίοδος

1/2010 – 12/2010ΕΓΚ. 19/2010
»1/2011 – 12/2011Γ.Ε. Ε40/7/12-1-2011
»1/2012 – 12/2012Γ.Ε. Ε40/29/19-1-2012

ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟΗΜ/ΝΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ
Α΄ 2010 1 - 3 / 2010Γ99/1/66/30-4-107-5-2010
Β΄ 2010 4 - 6 / 2010Γ99/1/182/2-8-106-8-2010
Γ΄ 2010 7 - 9 / 2010
Δ΄ 2010 10 - 12 / 2010
Γ99/1/13/25-1-1111-2-2011
Α΄ 2011 4 - 6 / 2011Γ99/1/63/29-4-116-5-2011
Β΄ 2011 1 - 3 / 2011Γ99/1/121/ (27-7-11)5-8-2011
Γ΄ 2011 7 - 9 / 2011Γ99/1/179/24-10-114-11-2011
Δ΄ 2011 10 - 12 / 2011Γ99/1/ 20/25-1-123-2-2012
Α΄ 2012 1 - 3 / 2012Γ99/1/94/17-4-1215-5-2012
Β΄ 2012 4 - 6 / 2012Γ99/1/144/27-7-1210-8-2012




ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

Αριθμ. οικ. 14827/22/24.7.2011 Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).


Αριθμ. οικ. 14827/22/24.7.2011
Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Αριθμ. οικ. 14827/22/24.7.2011

Θέμα : Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. το άρθ. 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α'/2005),

2. το π.δ. 85/2012 «Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (ΦΕΚ 141 Α'/21-6-2012), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 88/2012 «Τροποποίηση του π.δ. 85/2012 "Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών"» (ΦΕΚ 143 Α'/4-7-2012),

3. το άρθ. 17 παρ. 6 του ν.3899/2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» (ΦΕΚ 212 Α'/2010), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθ. 138 παρ. Ε του ν.4052/2012 «Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Εγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 41 Α'/1-3-2012),

4. τα άρθ. 18 και 30 του ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 170 Α'/2011),

5. το ν.3979/2011 «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 138 Α'/16-6-2011),

6. το αρθ. 4 του ν. 3667/2008 « Θέματα ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 114 Α'/2008),

7. το άρθ. 16 παρ.2 του ν.3144/2003 καθώς και το άρθ. 12 παρ. 4 του ν. 3144/2003 «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 111 Α'/2003), όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 151 παρ. 2 του ν.3655/2008 «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις» (ΦΕΚ 58 Α'/2008),

8. το άρθ. 6 παρ. 1 περ. δ' του ν.2972/2001 «Εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και της λειτουργίας του ΙΚΑ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 291 Α'/2001),

9. το ν. 2956/2001 «Αναδιάρθρωση Ο.Α.Ε.Δ. και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 258 Α'/6-11-2001),

10. το άρθ. 2 του ν.2556/1997 «Μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, διασφάλιση εσόδων ΙΚΑ και άλλα θέματα» (ΦΕΚ 270 Α'/1997),

11. το άρθ. 9 του ν.3198/1955 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί καταγγελίας σχέσεως εργασίας διατάξεων» (ΦΕΚ 98 Α'/1955),

12. τον α.ν. 1846/1951 «Περί κοινωνικών ασφαλίσεων» (ΦΕΚ 179 Α'/21-6-1951) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑΕΤΑΜ,

13. το άρθ. 26 παρ. 9 περ. στ' υποπερ. αα' και ββ' του α.ν. 1846/1951 «Περί κοινωνικών ασφαλίσεων» (ΦΕΚ 179 Α'/21-6-1951),

14. το π.δ. 136/1999 « Οργάνωση Υπηρεσιών Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)» (ΦΕΚ 134 Α'/30-61999), 15. το π.δ. 152/1991 « Σύσταση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, Επιθεώρησης και κλάδου Επιθεωρητών, Πληροφορικής και Απλούστευσης διαδικασιών, στο Υπουργείο Εργασίας» (ΦΕΚ 61 Α'/3-4-1991),

16. το π.δ. 368/1989 « Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας» (ΦΕΚ 163 Α'/16-6-1989), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

17. το β.δ. 405/1971 «Περί οργανώσεως, συγκροτήσεως και λειτουργίας των Υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού» (ΦΕΚ 123 Α'/216-1971),

18. το άρθ. 13 παρ. 1-7 του ν.δ/τος 1037/1971 «Περί χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων και εργασίας του προσωπικού αυτών» (ΦΕΚ 235 Α'/1971), όπως τροποποιήθηκε διαδοχικά με το άρθ. 16 του ν. 2874/2000, το άρθ. 68 παρ. 5 του ν. 3518/2006 «Αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων'Εργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» (ΦΕΚ 272 Α'/2006), το άρθ. 10 του ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66 Α'/11-5-2010), και το άρθ. 30 παρ. 4 του ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 170 Α'/2011),

19. το ν.δ. 2961/1954 «Περί συστάσεως Οργανισμού Απασχολήσεως και Ασφαλίσεως Ανεργία» (ΦΕΚ 197 Α'/25-8-1954),

20. το ν.δ. 2656/1953 « Περί Οργανώσεως και ελέγχου αγοράς εργασίας» (ΦΕΚ 299 Α'/1953) όπως αντικαταστάθηκε με το ν.δ. 763/1970 «Περί προσλήψεως μισθωτών» (ΦΕΚ 283 Α'/1970),

21. το άρθ. 5 του ν.δ/τος 2656/1953 « Περί Οργανώσεως και ελέγχου αγοράς εργασίας» (ΦΕΚ 299 Α'/1953), όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 2 παρ. 1 του ν. 4504/1966 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινών της εργατικής νομοθεσίας και περί ετέρων τινών διατάξεων» (ΦΕΚ 57 Α'/1966) και αντικαταστάθηκε με το άρθ. 1 του ν.δ/τος 763/1970 «Περί προσλήψεως μισθωτών» (ΦΕΚ 283 Α'/1970),

22. τις διατάξεις περί υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων {άρθ. 5 και 7 του α.ν. 547/1937 (ΦΕΚ 98 Α'/1937), άρθ. 3 του β.δ/τος 28-1/4-2-1938 (ΦΕΚ 35 Α'/1938), άρθ. 3 του β.δ/τος 14-8/8-9-1950 (ΦΕΚ 202 Α'/1950), άρθ. 3 παρ. 1 του ν.δ/τος 515/1970 (ΦΕΚ 95 Α'/1970), άρθ. 18 του π.δ/τος 8-4/1932 (ΦΕΚ 114 Α'/1932), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, άρθ. 12 του ν.δ/τος 1037/1971 (ΦΕΚ 235 Α'/1971), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τις υπ' αριθ. υ.α. 6958/1960 (ΦΕΚ Β' 96/1960), 63323/1961, (ΦΕΚ 350 Β71961), 39431/1961 (ΦΕΚ 234 Β'/1961) και 65982/1966 (ΦΕΚ 600 Β'/1966)},

23. την υπ' αριθ. 80047/2003 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Τμημάτων των Διευθύνσεων: α) Προγραμματισμού και Συντονισμού Κοινωνικής Επιθεώρησης και β) Προγραμματισμού και Συντονισμού Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Σ.ΕΠ.Ε. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (ΦΕΚ 1096 Β'/6-8-2003),

24. την υπ' αριθ. πρωτ. 153.796/ΨΣ315-Α2 /16-5-2011 Απόφαση ένταξης της Οριζόντιας Πράξης «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» (με κωδ. ΟΠΣ 340081) στα ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», «ΜακεδονίαΘράκη», «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου», «Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος», «Αττική»,

25. το υπ' αριθ. πρωτ. 3603/13-10-2011 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ « Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» για τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης για διαδικασία υλοποίησης με ίδια μέσα του Υποέργου 3 «Υποστηρικτικές ενέργειες» της πράξης με τίτλο «Απλούστευση των διαδικασιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» (με κωδ. ΟΠΣ 310295),

26. την υπ' αριθ. πρωτ. 26903/14-12-2011 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περί σύστασης και συγκρότησης δύο ομάδων εργασίας για την υλοποίηση με ίδια μέσα του Υποέργου «Υποστηρικτικές Ενέργειες» με Α/Α 3 της Πράξης «ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)» (ΦΕΚ 65/14-2-2012 και 140/26-3-2012 τεύχος ΥΟΔΔ) και

27. το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη ποσού 138.831,12 € η οποία θα βαρύνει τις πιστώσεις του ΠΔΕ έτους 2012 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ηλεκτρονική υποβολή εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

Οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, με την επιφύλαξη του άρθ. 8 παρ. α' και β', τα περιγραφόμενα στο επόμενο άρθρο έντυπα (Ε3 έως Ε9), σύμφωνα με την οριζόμενη στην παρούσα διαδικασία, στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ), το οποίο διασυνδέεται με το ΟΠΣ ΟΑΕΔ και το ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εφεξής, το εν λόγω διασυνδεόμενο ΠΣ του Υπουργείου καλείται ΠΣ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Η παρούσα αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής.

Άρθρο 2
Ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα

α) Ε3. Αναγγελία πρόσληψης,

β) Ε4. Πίνακας προσωπικού,

γ) Ε5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού,

δ) Ε6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου,

ε) Ε7. Βεβαίωση Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου,

στ) Ε8. Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και

ζ) Ε9. Αίτηση για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης.

Τα ανωτέρω έντυπα επισυνάπτονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

Άρθρο 3
Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων

α) Ο εργοδότης υποβάλλει τα έντυπα του άρθ. 2 της παρούσας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στο ΠΣ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες που υπάρχουν σε αυτό.

β) Δυνατότητα πρόσβασης στο ανωτέρω ΠΣ έχουν μόνο οι εργοδότες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη που έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

γ) Τυχόν μεταβολές στοιχείων εργοδοτών, όπως αυτές ισχύουν και προσδιορίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις, γνωστοποιούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

δ) Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου στο σύστημα εκτυπώνεται αντίγραφο αυτού στο οποίο αποδίδεται και αποτυπώνεται αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής του και αποτελεί για τον εργοδότη αποδεικτικό υποβολής του, το οποίο χρησιμοποιείται νομίμως.

ε) Η διαδικασία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε6 (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου) υλοποιείται σε δύο στάδια: Ο εργοδότης, αρχικά, συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα του εντύπου Ε6, την εκτυπώνει και ακολούθως, αφού τεθούν οι υπογραφές ιδιοχείρως του εργοδότη και του εργαζομένου, ο εργοδότης ολοκληρώνει την ηλεκτρονική υποβολή επισυνάπτοντας το αρχείο του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις προαναφερθείσες υπογραφές.

Σε περίπτωση μη υπογραφής του εντύπου Ε6, ο εργοδότης επισυνάπτει το αρχείο της ηλεκτρονικά σαρωμένης έκθεσης επίδοσης του δικαστικού επιμελητή.

στ) Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε5 (αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού), η επισύναψη του αρχείου του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με την υπογραφή του εργαζομένου είναι προαιρετική.

ζ) Η ορθότητα και η ακρίβεια των στοιχείων που συμπληρώνονται στα πεδία όλων των εντύπων καθώς και η τήρηση των διατάξεων σχετικά με την υπογραφή από τον εργαζόμενο αποτελούν ευθύνη του εργοδότη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου.

Άρθρο 4
Προθεσμία και ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής

α) Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων του άρθ. 2 της παρούσας, ισχύουν οι καθοριζόμενες από τις κείμενες διατάξεις προθεσμίες, με εξαίρεση το υποστοιχείο α' του άρθ. 2.

β) Το έντυπο Ε3 (αναγγελία πρόσληψης), υποβάλλεται ηλεκτρονικά το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Οι νέοι εργοδότες, οι οποίοι προβαίνουν σε πρόσληψη για πρώτη φορά, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3 εντός τριών εργασίμων (3) ημερών από την πρόσληψη, αφού προηγουμένως έχουν απογραφεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

γ) Κατά την υποβολή των εντύπων του άρθ. 30 παρ. 4 του Ν. 3996/2011:

1) ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά το έντυπο Ε4 (πίνακας προσωπικού) συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία i) της μεταβολής των αποδοχών εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη μεταβολή και ii) της αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

2) Η υποχρέωση κατάθεσης συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού στις Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο, καταργείται και ως προς τους εργοδότες που επιλέγουν τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ.

δ) Ως ημερομηνία υποβολής των εντύπων θεωρείται η ημερομηνία επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης αυτών στο σύστημα με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα εργοδότη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου.

ε) Διορθώσεις μπορούν να γίνουν με νέα ηλεκτρονική υποβολή υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία υποβολής.

στ) Σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, ηλεκτρονική υποβολή δεν είναι δυνατή κατά τη μεταβατική περίοδο, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ.

Άρθρο 5
Πρόσβαση και διαχείριση

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου (ΣΕΠΕ) και του ΟΑΕΔ έχουν πρόσβαση και διαχειρίζονται τα υποβληθέντα έντυπα. Πρόσβαση στα υποβληθέντα έντυπα έχουν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Άρθρο 6
Συγκρότηση ομάδας διαχείρισης

Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συγκροτείται ομάδα διαχείρισης του Π.Σ. του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Σ.ΕΠ.Ε.-Ο.Α.Ε.Δ.-Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ). Η ομάδα διαχείρισης αποτελείται από εννέα (9) μέλη: α) Τρεις (3) υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκ των οποίων ο ένας ως συντονιστής της ομάδας. β) Δύο (2) υπαλλήλους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). γ) Δύο (2) υπαλλήλους του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.). δ) Δύο (2) υπαλλήλους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Έργο της ομάδας είναι η διαχείριση και η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας του ανωτέρω ΠΣ.

Άρθρο 7
Κυρώσεις

Οι κείμενες διατάξεις για την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων καθώς και για τα όργανα επιβολής αυτών ισχύουν αναλόγως και για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής.

Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις

α) Κατά το διάστημα της μεταβατικής περιόδου, η οποία ορίζεται έως τις 31/12/2012, η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων, όπως αυτή περιγράφεται στην παρούσα, είναι προαιρετική.

β) Έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, οι εργοδότες δύνανται να επιλέξουν τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ, ακόμη και μετά την ηλεκτρονική υποβολή οιουδήποτε εντύπου.

γ) Από 1/1/2013 εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων.

Άρθρο 9
Ισχύς της απόφασης

Η απόφαση αυτή ισχύει από 1/9/2012.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ FORUM 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και εξόδου από την κρίση» Συμμετοχή Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου Ημερίδα Κως Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 (17:00 – 22:00) Συνεδριακό Κέντρο Ξενοδοχείο Porto Bello Royal (Καρδάμαινα)



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ FORUM
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και εξόδου από την κρίση»

Συμμετοχή

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου

Ημερίδα

Κως Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 (17:00 – 22:00)
Συνεδριακό Κέντρο Ξενοδοχείο Porto Bello Royal (Καρδάμαινα)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ FORUM 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και εξόδου από την κρίση» Συμμετοχή Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου Ημερίδα Ρόδος Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 (17:00 – 22:00) Συνεδριακό Κέντρο Ξενοδοχείο Rodos Palace

           
                   



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ FORUM
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και εξόδου από την κρίση»

Συμμετοχή

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου

Ημερίδα

Ρόδος Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 (17:00 – 22:00)
Συνεδριακό Κέντρο Ξενοδοχείο Rodos Palace

Νέα άτυπη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 10/8/2012

Νέα άτυπη παράταση έδωσε το υπουργείο οικονομικών για  την υποβολή ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2012.

Το σύστημα θα κλείσει 10/8/2012

Για να πιστοποιήσετε ότι το σύστημα δουλευει θα πρέπει να κάνετε τσεκ στον κωδικό 049.
αν δέχεται νούμερο τότε η δήλωση σας θα σταλεί ως εμπρόθεσμη.

Το υπουργείο θα ανακοινώσει τον τρόπο που θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες και όσες δηλώσεις κατατέθηκαν από τις 10 π.μ. την Δευτέρα 6.8.2012 έως και την ώρα που επανήλθε το σύστημα. 

Λίστα με στοιχεία - φωτιά για εμβάσματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό


ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ

Λίστα με στοιχεία - φωτιά για εμβάσματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό

Λίστα με στοιχεία - φωτιά για εμβάσματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό
Τρεις δισκέτες-φωτιά με χιλιάδες ονόματα και διευθύνσεις πολιτών που έστειλε την τριετία 2009-2011 εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και μέχρι 100.000.000 ευρώ, και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.
Η επιχείρηση εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει την πρώτη λίστα με 500 φορολογούμενους που φυγάδευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 2.000.0000 ευρώ ο καθένας. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα φυγάδευσε μέσα σε μία μέρα στο εξωτερικό το ποσό των 150.000.000 ευρώ και άλλος έστειλε έμβασμα ύψους 70.000.000 ευρώ
Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι τακτικοί έλεγχοι των υπόπτων αναδρομικά από το 2000 και μετά με κλήσεις για απολογία και προσκόμιση παραστατικών και εγγράφων για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
«Ακρως απόρρητη»
«Οι αποκλίσεις μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, αφού η ψαλίδα φθάνει μέχρι και 2.500.000 ευρώ», έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού η υπόθεση θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως «άκρως απόρρητη και εμπιστευτική».
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, στη λίστα υπάρχουν ονόματα ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών αλλά και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που τα δηλωθέντα εισοδήματά τους απέχουν παρασάγγας από το ύψος των εμβασμάτων και των καταθέσεών τους σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα «ξεσκονίσει» τους λογαριασμούς 200 φορολογουμένων, οι οποίοι θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και αναδρομικά από το 2000 και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά από τα εμβάσματα και τις καταθέσεις δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν δηλώσει στην εφορία.
Η καυτή λίστα προέκυψε έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και τις φορολογικές δηλώσεις με βάση αντικειμενικά κριτήρια και παραμέτρους που τέθηκαν στο σύστημα.
Στις περιπτώσεις που «άναψε κόκκινο» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τη σήμανση για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμβασμάτων και εισοδήματος, οι φορολογούμενοι έμπαιναν στον κατάλογο των υπόπτων για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και «πακεταρισμένοι» σε δισκέτες πήραν τον δρόμο για περαιτέρω έλεγχο από το ΣΔΟΕ.
Τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 περιήλθαν στην κατοχή της Γενικής Γραμματείας από τις τράπεζες οι οποίες με βάση τον νόμο είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα ονόματα, τους ΑΦΜ, τους δικαιούχους λογαριασμών, την ημερομηνία κάθε συναλλαγής και τη χώρα προορισμού.
Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα του ΣΔΟΕ στις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήματα στην Ενωση Τραπεζών και έχουν ολοκληρωθεί 210 υποθέσεις από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και φόροι πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΔΟΕ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ελεγχθεί 2.000 υποθέσεις.
Κίνηση υψηλού επιπέδου
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την Αγροτική Τράπεζα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτή, επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες της τράπεζας δέχτηκαν καταγγελίες πως πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής «έβγαλε» στο εξωτερικό περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι η ΤτΕ ερεύνησε την καταγγελία και μεταβίβασε τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των κινήσεων του ποσού.
Ποιες υποθέσεις «βγάζουν μάτι»
Ο άνεργος με τις 500.000 και ο «αμαρτωλός» ιερέας
Εμβρόντητοι από την τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και από κόλπα των επιτήδειων για να ξεφύγουν από την Εφορία αποκρύπτοντας εισοδήματα ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ έχουν μείνει οι ελεγκτές που ψάχνουν στα άδυτα των εμβασμάτων και των τραπεζικών καταθέσεων για μαύρο χρήμα.
Υπάρχουν περιπτώσεις που «δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους» έλεγε πηγή αναφέροντας για παράδειγμα φορολογούμενο ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται ως άνεργος στην Εφορία και ο οποίος διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό 500.000 ευρώ.
Αλλο κραυγαλέο κρούσμα με συνταξιούχο που σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις ελάμβανε την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά πέρυσι απέστειλε έμβασμα 150.000 ευρώ σε τράπεζα της Αυστραλίας
Το δαιμόνιο των φορολογουμένων είναι ασύλληπτο. Χρησιμοποιούν από πλασματικές δωρεές χρημάτων από συγγενικά πρόσωπα μέχρι «υπερτιμολογημένες» πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και κληρονομιές-θησαυρό για να καλύψουν το «πόθεν έσχες».
Φορολογούμενος που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δήλωσε και των ποσών του τραπεζικού λογαριασμού του υποστήριξε ότι πούλησε ένα οικόπεδο και εισέπραξε το ποσό των 300.000 ευρώ, αλλά από τον έλεγχο των συμβολαίων προέκυψε ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου ήταν μόλις 20.000 ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις φορολογουμένων που αποδέχονται χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι έχουν παρανομήσει και μάλιστα έρχονται σε συμφωνία με τις ελεγκτικές αρχές καταβάλλοντας ποσά πρόσθετου φόρου ακόμα και άνω του εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό γίνεται κυρίως στις περιπτώσεις ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που τα εμφάνιζαν ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τεκμήρια και ΦΠΑ. Υπάρχουν υποθέσεις που «βγάζουν μάτι» όπως:
  • μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ ενώ τα ετήσια εισοδήματα που εμφάνιζε στην εφορία ήταν 50.000 ευρώ
  • εταιρεία καθαρισμού κτιρίων δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην Εφορία την ώρα που είχε καταθέσεις 900.000 ευρώ
  • ιερέας διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων 1.200.000 ευρώ όταν το σωρευτικό ποσό από τα εισοδήματά του της τελευταίας δεκαετίας ήταν 200.000 ευρώ. Για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τις ποινές για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» πλήρωσε στην Εφορία μετρητοίς 550.000 ευρώ
  • μεγαλο αγρότης, που την τελευταία δεκαετία το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του ήταν 110.000 ευρώ, διατηρούσε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ
  • δικηγόρος είχε καταθέσεις ύψους 2.000.000 ευρώ, αλλά τα εισοδήματα που εμφάνισε σωρευτικά τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν χαμηλότερα από 1.000.000 ευρώ και μάλιστα ο συγκεκριμένος πλήρωσε για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις ποσό 1,5 εκατ. ευρώ
  • πανεπιστημιακός γιατρός στην Aθήνα είχε δηλώσει την τετραετία 2006-2009 εισοδήματα ύψους 1.100.000 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του εντοπίστηκε ποσό 2.900.000 ευρώ και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 1.800.000 ευρώ
  • εταιρεία με φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία αξίας 16.500.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά βρέθηκαν σε τραπεζικό της λογαριασμό και δεσμεύτηκαν
  • εταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες χρυσού (ανταλλακτήρια χρυσού) διατηρούσε σε τραπεζικό της λογαριασμό «μαύρο χρήμα» 5.000.000 ευρώ, αφού δεν είχε εκδώσει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσού
  • οδοντίατρος στη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 277.000 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις ύψους 620.000 ευρώ
  • κέντρο διασκέδασης στην Aθήνα είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό 2.100.000 ευρώ που είχε προέλθει από τη μη έκδοση αντίστοιχου ύψους αποδείξεων και τιμολογίων για πέντε χρόνια.
Πάνω από 2.000
«Πάρκαραν» στις Τράπεζες μαύρο χρήμα
Πέραν των εμβασμάτων έχουν καταρτισθεί λίστες και για όσους έχουν υψηλές καταθέσεις τόσο σε ελληνικές όσο και τράπεζες του εξωτερικού καθώς και για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες εξωτερικού.
Από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων και τους ελέγχους προκύπτει ότι πάνω από 2.000 φορολογούμενοι «πάρκαραν» στις τράπεζες «μαύρο χρήμα» από αδήλωτες και παράνομες δραστηριότητες για «να γίνουν αόρατοι» στην εφορία και να αποφύγουν φόρους, ποινικές διώξεις και άλλες κυρώσεις.
Τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών δείχνουν ότι η προέλευση των χρημάτων που περιέχονται σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σε άλλου τύπου χρηματοοικονομικές επενδύσεις δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν αποδόθηκε και ο φόρος επί των τόκων.
Στους παραβάτες έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις, κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις κινείται και εναντίον τους η διαδικασία υποχρεωτικής δέσμευσης περιουσιακών τους στοιχείων.
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Εξόφληση Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2012


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση Τύπου

Εξόφληση Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2012

Η Κυβέρνηση, ενεργώντας στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, αποφάσισε την παροχή διευκόλυνσης εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις.

Συγκεκριμένα, με άμεση εφαρμογή:

• Θεσμοθετούνται διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι €60.000 αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012.

• Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.

• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

• Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι Φεβρουάριο 2013.

• Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από €300.

• Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

• Στο προτεινόμενο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.

• Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

• Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.

• Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν το φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.

Οι ρυθμίσεις επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Έτσι:

• Οι ρυθμίσεις καλύπτουν το 96% των νοικοκυριών που υποβάλλουν δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος.

• Η μέση δόση μειώνεται σημαντικά επιτρέποντας στους φορολογουμένους να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ευκολότερα.

• Μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών στο ελάχιστο, καθώς δεν χρειάζεται καμία ενέργεια ή αίτηση για να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

• Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φορολογουμένων με κοινωνική ευαισθησία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.



ΕΩΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2013 Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Σε επτά δόσεις θα γίνει η καταβολή φόρων του 2012

Σε επτά δόσεις θα γίνει η καταβολή φόρων του 2012
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι δόσεις για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων του 2012 θα είναι ισόποσες και μηνιαίες, χωρίς ελάχιστο ποσό για την κάθε μία. Ο ανώτατος αριθμός θα είναι επτά και θα βαίνει μειούμενος ανάλογα με το χρόνο στον οποίο βεβαιώθηκε ο φόρος, όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της εφορίας.
Μέχρι και σε επτά μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία καταβολή να μην μπορεί να γίνει αργότερα από το Φεβρουάριο του 2013, θα εξοφληθεί ο φετινός φόρος εισοδήματος, για μεικτά οικογενειακά εισοδήματα έως 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Η ρύθμιση για την πληρωμή των φόρων που έφεραν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά, «ήλθε» τελικά με λιγότερες δόσεις και χαμηλότερο εισοδηματικό πλαφόν σε σχέση με τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα, κατόπιν των διαβουλεύσεων που έγιναν με την τρόικα τις τελευταίες μέρες.
Εκτός ρύθμισης μένουν όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση καθώς και εκείνοι που το ύψος του οφειλόμενου φόρου είναι κάτω από 300 ευρώ, ενώ στην τμηματική καταβολή του φόρου δεν υπάγονται τα χρέη προς την Εφορία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι δόσεις θα είναι ισόποσες και μηνιαίες, χωρίς ελάχιστο ποσό για την κάθε μία. Ο ανώτατος αριθμός θα είναι επτά και θα βαίνει μειούμενος ανάλογα με τον χρόνο στον οποίο βεβαιώθηκε ο φόρος, όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της Εφορίας. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να πάνε στην εφορία ούτε να υποβάλουν αίτηση διακανονισμού αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών:
1 Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει την 31η Αυγούστου του 2012. Η τελευταία δόση για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
2 Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου του 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από την 31η Αυγούστου του 2012.
3 Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου του 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από την 30ή Σεπτεμβρίου του 2012.
4 Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31η Αυγούστου του 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι το Φεβρουάριο του 2013.
5 Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο, ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για τις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά το μήνα βεβαίωσης (π.χ. για βεβαίωση την 17η Ιουλίου του 2012 η οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και 30/09/2012). Αν ο φόρος υπερβαίνει τα 300 ευρώ τότε η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε όσες δόσεις προβλέπει η ρύθμιση (π.χ. η οφειλή 350 ευρώ με ημερομηνία βεβαίωσης 17 Ιουλίου του 2012 μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις των 50 ευρώ από 31/08/2012 έως 28/02/2013).
Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Στο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.
Εάν κάποιος επιθυμεί να εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του μπορεί να το πράξει εκμεταλλευόμενος έκπτωση 1,5%.
Παραδείγματα τμηματικής καταβολής
1ο
Φορολογούμενος έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα με συνολικό πρόσθετό φόρο 2.000 ευρώ και κατέβαλε στις 31 Ιουνίου την πρώτη δόση από τις τρεις που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς δηλαδή 666,6 ευρώ. Ο συγκεκριμένος με τη νέα ρύθμιση θα καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου δηλαδή 1.333,4 ευρώ σε επτά ισόποσες δόσεις δηλαδή 190,4 ευρώ στο τέλος κάθε μήνα αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου και έτσι στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό. Με την παλαιά ρύθμιση ο συγκεκριμένος θα έπρεπε να πληρώσει 666,6 ευρώ στις 31 Αυγούστου και άλλα 666,6 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.
2ο
Φορολογούμενος με το ίδιο ποσό συνολικού φόρου (2.000 ευρώ) που κατέβαλλε την πρώτη δόση των 666,6 ευρώ στις 31 Ιουλίου θα μπορεί να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου (1.333,4 ευρώ) μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 δηλαδή σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη περίπτωση η κάθε δόση θα ανέρχεται σε 222,2 ευρώ. Με τη παλαιά ρύθμιση θα πλήρωνε 666,6 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και άλλα 666,6 ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
3ο
Φορολογούμενος που με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα η βεβαίωση φόρου έγινε τον Ιούλιο και θα πρέπει να καταβάλλει την πρώτη δόση στις 31 Αυγούστου θα μπορεί να εξοφλήσει το φόρο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της δόσης του Αυγούστου σε επτά μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Για παράδειγμα αν ο συνολικός φόρος είναι 3.000 ευρώ και η πρώτη δόση με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα πρέπει να την καταβάλλει στις 31 Αυγούστου τότε ο φόρος θα εξοφληθεί συνολικά σε επτά δόσεις από τις οποίες η κάθε μία θα ανέρχεται σε 429,5 ευρώ. Με την παλαιά ρύθμιση θα πλήρωνε 1.000 ευρώ στο τέλος Αυγούστου. 1.000 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου και άλλα 1.000 ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.
4ο
Αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο οι δόσεις περιορίζονται σε πέντε. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες τέσσερις στο τέλος Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με το παλαιό καθεστώς ο φόρος θα έπρεπε να καταβληθεί σε δύο δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.