Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

«Κλείδωσε» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πώς θα φορολογηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις


«Κλείδωσε» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πώς θα φορολογηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Κωνσταντίνος Δαυλός12/10/2012 | 20:03Τελευταία Ενημέρωση: 20:03 12/10/2012

Σε συμφωνία κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τόσο με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση όσο και με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μάλιστα ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο. 

Το τελικό κείμενο προβλέπει τη διατήρηση των 8 κλιμακίων για μισθωτούς και συνταξιούχους, με αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο ισχύει ο ανώτατος συντελεστής του 45%. 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το τελικό σχέδιο της κυβέρνηση είναι σχετικά πιο ελαφρύ σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις, αφού προβλέπει την πιθανότητα να μην επιβληθεί τελικά η δυσβάστακτη φορολογία του 35% από το πρώτο ευρώ, κάτι που υπολογιζόταν να φέρει στα δημόσια ταμεία 1,6 δισ.

Μετά τη συνεδρίαση της τρόικας η αποδοτικότητα των νέων φορολογικών παρεμβάσεων μειώθηκε και ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες «έπεσε» στα 900 εκατομμύρια ευρώ το πολύ. 

Έτσι, σε σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συζητήθηκε η πιθανότητα να υπάρξουν δύο συντελεστές: 20% για τα πρώτα 20.000 ευρώ και 35% από αυτό το ποσό και πάνω ή ακόμη και ένας τρίτος ενδιάμεσος συντελεστής στο 25%. 

Επιπλέον γίνονται σκέψεις να εκπίπτουν από το εισόδημα το σύνολο των δαπανών και των εισφορών στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο το 10% που ισχύει σήμερα. 

Παράλληλα φαίνεται πως «κλείδωσε» ότι όσοι εργάζονται με μπλοκάκι σε έναν ή το πολύ δύο εργοδότες να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.

Η φορολογία των επιχειρήσεων

Παράλληλα, προωθείται και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία θα πέσει στο 19% για τα επιχειρηματικά κέρδη και για τα μερίσματα, καταλήγοντας σε μία μέση φορολογία 35% από το 42,5% που είναι σήμερα, καθώς τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν συντελεστή 20% και τα μερίσματα 25%.

Οι μισθωτοί

Για τους μισθωτούς φαίνεται ότι τελικά η κλίμακα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνουν τα οκτώ κλιμάκια, ενώ ο υψηλός συντελεστής του 45% θα επιβάλλεται σε υψηλότερα εισοδήματα. 

Όσον αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων (που αναμένεται να αποδώσει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ) οι κυβερνητικοί εταίροι την έχουν αποφασίσει και αναζητούν τον τρόπο απόδοσης επιδομάτων, για τα οποία όμως θα πρέπει να υπάρξει υπολογισμός των δικαιούχων από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια.

Στο 15% η φορολόγηση τόκων

Τέλος, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων στο 15% από το 10% που είναι σήμερα, αλλά και η κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους (αν όχι του συνόλου) των φοροαπαλλαγών των φυσικών προσώπων από την πρώτη πρώτου του 2013.

Εντολή Αναπληρωτή Υπ.Οικ. για έκδοση οδηγίας για την τήρηση προτεραιότητας στη διαδικασία χορήγησης συντάξεων

Εντολή Αναπληρωτή Υπ.Οικ. για έκδοση οδηγίας για την τήρηση προτεραιότητας στη διαδικασία χορήγησης συντάξεων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε εντολή για έκδοση οδηγίας από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία αφορά την τήρηση της σειράς προτεραιότητας στη διαδικασία χορήγησης των συντάξεων.

Η οδηγία έχει ως εξής:

«Ο νόμος και η ηθική επιβάλλουν την διεκπεραίωση των φακέλων των υποψηφίων προς συνταξιοδότηση πολιτών, εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τήρηση της σειράς προτεραιότητας.

Η θέση του Αναπληρωτή Υπουργού επί του θέματος αυτού είναι απόλυτη.

Υπενθυμίζεται ότι η αδικαιολόγητη προώθηση νεότερων υποθέσεων εις βάρος παλαιοτέρων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο θα ελέγχεται ο υπάλληλος, σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ. 1 περίπτ. ιδ’ του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (Ν.3528/2007).

Υπεύθυνοι για την τήρηση των ανωτέρων θα είναι και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων.

Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για περιπτώσεις για τις οποίες συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας (ανικανότητα 67% για τον/την υποψήφιο/α προς συνταξιοδότηση, για τον/την σύζυγο ή για παιδί).

Οι περιπτώσεις αυτές θα βεβαιώνονται από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή.

Ψευδής ή καταχρηστική χρήση πιστοποιητικών θα επισύρει τις από το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο Γενικός Διευθυντής θα ενημερώνει εγγράφως (ανά μήνα) τον Αναπληρωτή Υπουργό για τις περιπτώσεις αυτές.

Η συμβολή όλων στην εμπέδωση της αξιοπιστίας μεταξύ πολιτών και κράτους αναμένεται να είναι απόλυτη.

Καλούνται οι Προϊστάμενοι όλων των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης να μεριμνήσουν ώστε οι υπάλληλοι να λάβουν ενυπόγραφα γνώση του παρόντος εγγράφου».

Με την πιστή εφαρμογή της οδηγίας αντιμετωπίζεται χρόνια παθογένεια στη σχέση πολιτών και κράτους.

Τι θα προβλέπει η τελική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης Στη Βουλή την Παρασκευή η τροπολογία για την εξίσωση των ΕΦΚ στα καύσιμα


Τι θα προβλέπει η τελική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στη Βουλή την Παρασκευή η τροπολογία για την εξίσωση των ΕΦΚ στα καύσιμα





Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα εξισώνεται το πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης ώστε από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου να υπάρχει μία ενιαία φορολογική μεταχείριση στο πετρέλαιο με εξαίρεση το ναυτιλιακό.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο Βήμα, «η τροπολογία θα κατατεθεί εγκαίρως έτσι ώστε η εξίσωση στη φορολογία των πετρελαιοειδών να ισχύσει κανονικά από τη Δευτέρα χωρίς προβλήματα για τους καταναλωτές και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων».

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται προς 1,35 - 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης μολονότι θα έχει ίδια φορολογία με το θέρμανσης (330 ευρώ το χιλιόλιτρο συν ΦΠΑ 23%) θα πωλείται κατά 7 - 8 λεπτά ακριβότερα (περίπου 1,47 ευρώ το λίτρο) λόγω του ότι έχει διαφορετική επεξεργασία από το θέρμανσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τις πρώτες εβδομάδες το σύστημα δεν θα υπερφορτωθεί και έτσι όποιες ατέλειες υπάρχουν θα διορθωθούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι εκατομμύρια νοικοκυριά ενόψει της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια είχαν προμηθευτεί το συγκεκριμένο καύσιμο πριν λήξει η περίοδος όπου πωλείτο με φόρο 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν σήμερα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα λαμβάνουν την επιστροφή του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου κ. Χάρη Θεοχάρη, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αναγράφοντας τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα το ΑΦΜ τους, τον αριθμός παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας. Με αυτά τα στοιχεία θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος αν δικαιούται επιδότηση πετρελαίου. Μόλις λάβει το πράσινο φως θα επανέρχεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή και θα αναγράψει τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς από τον πρατηριούχο ή την εταιρεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ώστε να γίνει διασταύρωση με το σύστημα Ηφαιστος. Μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τη διασταύρωση τότε θα προχωρά άμεσα η επιστροφή της διαφοράς του φόρου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει αναγράψει στην αίτηση.

Στην περίπτωση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή διαμερίσματος σε πολυκατοικία κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης θα αναγραφεί και ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας, καθώς ο Αριθμός Παροχής του κοινόχρηστου ρολογιού ρεύματος. Επίσης θα αναγράψει τα χιλιοστά του διαμερίσματος στο σύνολο της πολυκατοικίας.

Για να μπορέσει κάποιος να λάβει την επιστροφή θα πρέπει να πληροί συνδυαστικά διάφορα κριτήρια όπως είναι το ετήσιο εισόδημα, η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του, τα τετραγωνικά της κατοικίας για την οποία θα επιδοτηθεί και η γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται το ακίνητό του.

Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα είναι 28 λεπτά αντί για 33 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Ετσι, η μέγιστη επιστροφή φόρου για κάποιον που κατοικεί στην Α' ζώνη θα είναι 850 ευρώ, στη Β' ζώνη 510 ευρώ, στη Γ' ζώνη 270 ευρώ και στη Δ' ζώνη 170 ευρώ, το ανώτερο.

Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Αθήνα: 12/10/2012


Αριθ. πρωτ.: οίκ. 25932/12.10.2012
Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)
Αθήνα: 12/10/2012
Αριθ. πρωτ.: οίκ. 25932

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΟΑΕΔ:  210 9989044
 210 9989019
ΣΕΠΕ:  210 3748743
 210 3748774
 210 3748721
 210 3748831
FAX ΟΑΕΔ: 210 9989043
ΣΕΠΕ:  210 3748744
E-mail: aninika@oaed.gr
anitsi@oaed.gr
agiannourakou@ypakp.gr
ktsatsoulis@ypakp.gr
ikeramaris@ypakp.gr
Πληροφορίες για έντυπα ΟΑΕΔ: Α. Νινίκα
Α. Ανίτση
Πληροφορίες για έντυπα ΣΕΠΕ: A. Γιαννουράκου
Κ. Τσατσούλης
Ι. Κεραμάρης
Μ. Παυλοπούλου

ΘΕΜΑ: Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

Με την υπ’ αριθ. 17227/32/22.8.2012 (ΦΕΚ 2346Β΄/22-8-2012 και ΑΔΑ: Β4ΓΩΛ-ΩΥΣ) Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα:

Άρθρο 1: Ηλεκτρονική υποβολή εντύπων

Θεσπίζεται υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (στο εξής: ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ) με την επιφύλαξη του άρθ. 8 παρ. α΄ και β΄ (βλ. κατωτέρω σελ. 4) και διευκρινίζεται ότι η ΥΑ αφορά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής (και όχι τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ, όπως ίσχυε έως σήμερα και θα ισχύει και κατά τη μεταβατική περίοδο) με την εξαίρεση του άρθ. 4 παρ. γ περ. 2 (βλ. κατωτέρω σελ. 3).

Για να έχουν πρόσβαση στο ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ οι εξωτερικοί χρήστες θα επισκέπτονται τη διεύθυνση eservices.yeka.gr.

Άρθρο 2: Ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα

Απαριθμούνται τα επτά (7) έντυπα που υποβάλλονται ηλεκτρονικά εκ των οποίων οι πίνακες προσωπικού (E4), οι αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης (E8) και οι αιτήσεις για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης (Ε9) είναι έντυπα αρμοδιότητας ΣΕΠΕ.

Οι αναγγελίες πρόσληψης (Ε3), οι αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (Ε5), οι καταγγελίες σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (Ε6) και οι βεβαιώσεις-δηλώσεις εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου (Ε7) είναι έντυπα αρμοδιότητας ΟΑΕΔ.

Τα έντυπα που επισυνάπτονται στην ΥΑ ουσιαστικά αποτελούν τις φόρμες που συμπληρώνονται κατά την ηλεκτρονική υποβολή. Εάν επιλεγεί η κατάθεση με προσέλευση του υπόχρεου στην αρμόδια Υπηρεσία, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τα έντυπα που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα.

Άρθρο 3: Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων

Πρόσβαση στο ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ έχουν μόνο οι εργοδότες οι οποίοι έχουν απογραφεί στο ΙΚΑ, δηλ. είναι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα μητρώα εργοδοτών, και θα χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη που έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η γνωστοποίηση τυχόν μεταβολών στοιχείων των εργοδοτών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις και γίνεται μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής εκτυπώνεται αντίγραφο στο οποίο έχει αποδοθεί αυτόματα και αποτυπώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα αντίγραφα αυτά, αφού προηγουμένως έχουν νομίμως υπογραφεί και σφραγισθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις πχ τα αναρτούν, τα τηρούν στο αρχείο τους, τα επιδεικνύουν, κοκ.

Η επισύναψη του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις υπογραφές εργοδότη και εργαζόμενου ή με την έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή είναι υποχρεωτική όταν υποβάλλεται καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (έντυπο Ε6), ενώ είναι προαιρετική όταν υποβάλλεται αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (έντυπο Ε5).

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιο έντυπο δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης υποχρεωτικού πεδίου (πχ έλλειψη ΑΦΜ εργαζομένου) ή λόγω αδυναμίας επισύναψης του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου σχετικά με το έντυπο Ε6, θα ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία, μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

Άρθρο 4: Προθεσμία και ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων ισχύουν οι καθοριζόμενες από τις κείμενες διατάξεις προθεσμίες.

Επισημαίνεται πως κατά την ηλεκτρονική υποβολή, η αναγγελία πρόσληψης (έντυπο Ε3), υποβάλλεται το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Εάν επιλεγεί η κατάθεση με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, εξακολουθεί να ισχύει, κατά τη μεταβατική περίοδο, η προθεσμία των οχτώ (8) ημερών.

Ειδικά για τους νέους εργοδότες προβλέπεται ειδική προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών από την πρόσληψη για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3, αφού προηγουμένως έχουν απογραφεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ (και τους έχει χορηγηθεί όνομα και κωδικός χρήστη).

Σε περίπτωση μεταβολής των αποδοχών, ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τον πίνακα προσωπικού συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της μεταβολής (τροποποιητικός αποδοχών, βλ. σχετικά τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε4) εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη μεταβολή.

Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τον πίνακα προσωπικού συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της αλλαγής ή της τροποποίησης (τροποποιητικός ωραρίου, βλ. σχετικά τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε4), το αργότερο ως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Στο πλαίσιο της απλούστευσης διαδικασιών και δεδομένης της διασύνδεσης του ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ με το ΙΚΑ, καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού στις Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο, ακόμη και ως προς τους εργοδότες που επιλέγουν τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ. Σημειώνεται ότι η κατάργηση αφορά τη σχετική υποχρέωση ενώπιον των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ ενώ εξακολουθεί να υφίσταται ενώπιον των Υπηρεσιών του ΙΚΑ σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Ως ημερομηνία υποβολής των εντύπων θεωρείται η ημερομηνία επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης αυτών στο σύστημα με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - εργοδότη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, οι Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ εξακολουθούν να τηρούν, όπως έκαναν έως σήμερα, τα πρωτόκολλα που αφορούν τα έντυπα που κατατίθενται με προσέλευση.

Κατά την πρώτη φάση της ηλεκτρονικής υποβολής, διορθώσεις θα γίνονται μόνο με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ και προσκόμιση ή/και κατάθεση των σχετικών στοιχείων τα οποία θα ελέγχονται κατά περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ.

Άρθρο 5: Πρόσβαση και Διαχείριση

Σχετικά με τα δικαιώματα πρόσβασης και διαχείρισης στα υποβαλλόμενα έντυπα θα εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα αφορούν τον ορισμό των εσωτερικών χρηστών, τον προσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων καθώς και την απόδοση κωδικών.

Άρθρο 6: Συγκρότηση ομάδας διαχείρισης

Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 16511/Δ1.4909/12-9-2012 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΑΔΑ: Β4ΘΞΛ-8ΟΡ) συγκροτήθηκε η ομάδα διαχείρισης του ΠΣ αποτελούμενη από υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ.

Άρθρο 7: Κυρώσεις

Προβλέπεται ρητώς πως οι κείμενες διατάξεις για την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων καθώς και για τα όργανα επιβολής αυτών ισχύουν αναλόγως και για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής.

Άρθρο 8: Μεταβατικές διατάξεις

Καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως τις 28/2/2013 κατά τη διάρκεια της οποίας η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων είναι προαιρετική. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι ακόμη και μετά από την ηλεκτρονική υποβολή οιουδήποτε εντύπου, οι εργοδότες μπορούν να επιλέξουν την κατάθεση με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ. Πχ μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στις 16/10/2012 την αναγγελία πρόσληψης (έντυπο Ε3) και στις 20/11/2012 να προσέλθουν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ και να καταθέσουν πίνακα προσωπικού.

Άρθρο 9: Ισχύς της απόφασης

Η έναρξη ισχύος της Απόφασης ορίζεται στις 15/10/2012 και ρητώς προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση της ΥΑ καταργείται η υπ’ αριθ. 14827/22/24.7.2012 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ 2240Β΄/2−8−2012).




Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


Η καταργουμενη απόφαση


Αριθμ. οικ. 14827/22/24.7.2012
Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Αριθμ. οικ. 14827/22/24.7.2012

Θέμα : Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. το άρθ. 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α'/2005),

2. το π.δ. 85/2012 «Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (ΦΕΚ 141 Α'/21-6-2012), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 88/2012 «Τροποποίηση του π.δ. 85/2012 "Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών"» (ΦΕΚ 143 Α'/4-7-2012),

3. το άρθ. 17 παρ. 6 του ν.3899/2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» (ΦΕΚ 212 Α'/2010), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθ. 138 παρ. Ε του ν.4052/2012 «Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Εγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 41 Α'/1-3-2012),

4. τα άρθ. 18 και 30 του ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 170 Α'/2011),

5. το ν.3979/2011 «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 138 Α'/16-6-2011),

6. το αρθ. 4 του ν. 3667/2008 « Θέματα ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 114 Α'/2008),

7. το άρθ. 16 παρ.2 του ν.3144/2003 καθώς και το άρθ. 12 παρ. 4 του ν. 3144/2003 «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 111 Α'/2003), όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 151 παρ. 2 του ν.3655/2008 «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις» (ΦΕΚ 58 Α'/2008),

8. το άρθ. 6 παρ. 1 περ. δ' του ν.2972/2001 «Εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και της λειτουργίας του ΙΚΑ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 291 Α'/2001),

9. το ν. 2956/2001 «Αναδιάρθρωση Ο.Α.Ε.Δ. και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 258 Α'/6-11-2001),

10. το άρθ. 2 του ν.2556/1997 «Μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, διασφάλιση εσόδων ΙΚΑ και άλλα θέματα» (ΦΕΚ 270 Α'/1997),

11. το άρθ. 9 του ν.3198/1955 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί καταγγελίας σχέσεως εργασίας διατάξεων» (ΦΕΚ 98 Α'/1955),

12. τον α.ν. 1846/1951 «Περί κοινωνικών ασφαλίσεων» (ΦΕΚ 179 Α'/21-6-1951) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑΕΤΑΜ,

13. το άρθ. 26 παρ. 9 περ. στ' υποπερ. αα' και ββ' του α.ν. 1846/1951 «Περί κοινωνικών ασφαλίσεων» (ΦΕΚ 179 Α'/21-6-1951),

14. το π.δ. 136/1999 « Οργάνωση Υπηρεσιών Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)» (ΦΕΚ 134 Α'/30-61999), 15. το π.δ. 152/1991 « Σύσταση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, Επιθεώρησης και κλάδου Επιθεωρητών, Πληροφορικής και Απλούστευσης διαδικασιών, στο Υπουργείο Εργασίας» (ΦΕΚ 61 Α'/3-4-1991),

16. το π.δ. 368/1989 « Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας» (ΦΕΚ 163 Α'/16-6-1989), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

17. το β.δ. 405/1971 «Περί οργανώσεως, συγκροτήσεως και λειτουργίας των Υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού» (ΦΕΚ 123 Α'/216-1971),

18. το άρθ. 13 παρ. 1-7 του ν.δ/τος 1037/1971 «Περί χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων και εργασίας του προσωπικού αυτών» (ΦΕΚ 235 Α'/1971), όπως τροποποιήθηκε διαδοχικά με το άρθ. 16 του ν. 2874/2000, το άρθ. 68 παρ. 5 του ν. 3518/2006 «Αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων'Εργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» (ΦΕΚ 272 Α'/2006), το άρθ. 10 του ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66 Α'/11-5-2010), και το άρθ. 30 παρ. 4 του ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 170 Α'/2011),

19. το ν.δ. 2961/1954 «Περί συστάσεως Οργανισμού Απασχολήσεως και Ασφαλίσεως Ανεργία» (ΦΕΚ 197 Α'/25-8-1954),

20. το ν.δ. 2656/1953 « Περί Οργανώσεως και ελέγχου αγοράς εργασίας» (ΦΕΚ 299 Α'/1953) όπως αντικαταστάθηκε με το ν.δ. 763/1970 «Περί προσλήψεως μισθωτών» (ΦΕΚ 283 Α'/1970),

21. το άρθ. 5 του ν.δ/τος 2656/1953 « Περί Οργανώσεως και ελέγχου αγοράς εργασίας» (ΦΕΚ 299 Α'/1953), όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 2 παρ. 1 του ν. 4504/1966 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινών της εργατικής νομοθεσίας και περί ετέρων τινών διατάξεων» (ΦΕΚ 57 Α'/1966) και αντικαταστάθηκε με το άρθ. 1 του ν.δ/τος 763/1970 «Περί προσλήψεως μισθωτών» (ΦΕΚ 283 Α'/1970),

22. τις διατάξεις περί υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων {άρθ. 5 και 7 του α.ν. 547/1937 (ΦΕΚ 98 Α'/1937), άρθ. 3 του β.δ/τος 28-1/4-2-1938 (ΦΕΚ 35 Α'/1938), άρθ. 3 του β.δ/τος 14-8/8-9-1950 (ΦΕΚ 202 Α'/1950), άρθ. 3 παρ. 1 του ν.δ/τος 515/1970 (ΦΕΚ 95 Α'/1970), άρθ. 18 του π.δ/τος 8-4/1932 (ΦΕΚ 114 Α'/1932), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, άρθ. 12 του ν.δ/τος 1037/1971 (ΦΕΚ 235 Α'/1971), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τις υπ' αριθ. υ.α. 6958/1960 (ΦΕΚ Β' 96/1960), 63323/1961, (ΦΕΚ 350 Β71961), 39431/1961 (ΦΕΚ 234 Β'/1961) και 65982/1966 (ΦΕΚ 600 Β'/1966)},

23. την υπ' αριθ. 80047/2003 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Τμημάτων των Διευθύνσεων: α) Προγραμματισμού και Συντονισμού Κοινωνικής Επιθεώρησης και β) Προγραμματισμού και Συντονισμού Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Σ.ΕΠ.Ε. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (ΦΕΚ 1096 Β'/6-8-2003),

24. την υπ' αριθ. πρωτ. 153.796/ΨΣ315-Α2 /16-5-2011 Απόφαση ένταξης της Οριζόντιας Πράξης «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» (με κωδ. ΟΠΣ 340081) στα ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», «ΜακεδονίαΘράκη», «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου», «Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος», «Αττική»,

25. το υπ' αριθ. πρωτ. 3603/13-10-2011 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ « Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» για τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης για διαδικασία υλοποίησης με ίδια μέσα του Υποέργου 3 «Υποστηρικτικές ενέργειες» της πράξης με τίτλο «Απλούστευση των διαδικασιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» (με κωδ. ΟΠΣ 310295),

26. την υπ' αριθ. πρωτ. 26903/14-12-2011 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περί σύστασης και συγκρότησης δύο ομάδων εργασίας για την υλοποίηση με ίδια μέσα του Υποέργου «Υποστηρικτικές Ενέργειες» με Α/Α 3 της Πράξης «ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)» (ΦΕΚ 65/14-2-2012 και 140/26-3-2012 τεύχος ΥΟΔΔ) και

27. το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη ποσού 138.831,12 € η οποία θα βαρύνει τις πιστώσεις του ΠΔΕ έτους 2012 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ηλεκτρονική υποβολή εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

Οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, με την επιφύλαξη του άρθ. 8 παρ. α' και β', τα περιγραφόμενα στο επόμενο άρθρο έντυπα (Ε3 έως Ε9), σύμφωνα με την οριζόμενη στην παρούσα διαδικασία, στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ), το οποίο διασυνδέεται με το ΟΠΣ ΟΑΕΔ και το ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εφεξής, το εν λόγω διασυνδεόμενο ΠΣ του Υπουργείου καλείται ΠΣ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Η παρούσα αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής.

Άρθρο 2
Ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα

α) Ε3. Αναγγελία πρόσληψης,

β) Ε4. Πίνακας προσωπικού,

γ) Ε5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού,

δ) Ε6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου,

ε) Ε7. Βεβαίωση Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου,

στ) Ε8. Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και

ζ) Ε9. Αίτηση για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης.

Τα ανωτέρω έντυπα επισυνάπτονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

Άρθρο 3
Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων

α) Ο εργοδότης υποβάλλει τα έντυπα του άρθ. 2 της παρούσας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στο ΠΣ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες που υπάρχουν σε αυτό.

β) Δυνατότητα πρόσβασης στο ανωτέρω ΠΣ έχουν μόνο οι εργοδότες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη που έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

γ) Τυχόν μεταβολές στοιχείων εργοδοτών, όπως αυτές ισχύουν και προσδιορίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις, γνωστοποιούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

δ) Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου στο σύστημα εκτυπώνεται αντίγραφο αυτού στο οποίο αποδίδεται και αποτυπώνεται αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής του και αποτελεί για τον εργοδότη αποδεικτικό υποβολής του, το οποίο χρησιμοποιείται νομίμως.

ε) Η διαδικασία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε6 (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου) υλοποιείται σε δύο στάδια: Ο εργοδότης, αρχικά, συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα του εντύπου Ε6, την εκτυπώνει και ακολούθως, αφού τεθούν οι υπογραφές ιδιοχείρως του εργοδότη και του εργαζομένου, ο εργοδότης ολοκληρώνει την ηλεκτρονική υποβολή επισυνάπτοντας το αρχείο του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις προαναφερθείσες υπογραφές.

Σε περίπτωση μη υπογραφής του εντύπου Ε6, ο εργοδότης επισυνάπτει το αρχείο της ηλεκτρονικά σαρωμένης έκθεσης επίδοσης του δικαστικού επιμελητή.

στ) Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε5 (αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού), η επισύναψη του αρχείου του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με την υπογραφή του εργαζομένου είναι προαιρετική.

ζ) Η ορθότητα και η ακρίβεια των στοιχείων που συμπληρώνονται στα πεδία όλων των εντύπων καθώς και η τήρηση των διατάξεων σχετικά με την υπογραφή από τον εργαζόμενο αποτελούν ευθύνη του εργοδότη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου.

Άρθρο 4
Προθεσμία και ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής

α) Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων του άρθ. 2 της παρούσας, ισχύουν οι καθοριζόμενες από τις κείμενες διατάξεις προθεσμίες, με εξαίρεση το υποστοιχείο α' του άρθ. 2.

β) Το έντυπο Ε3 (αναγγελία πρόσληψης), υποβάλλεται ηλεκτρονικά το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Οι νέοι εργοδότες, οι οποίοι προβαίνουν σε πρόσληψη για πρώτη φορά, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3 εντός τριών εργασίμων (3) ημερών από την πρόσληψη, αφού προηγουμένως έχουν απογραφεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

γ) Κατά την υποβολή των εντύπων του άρθ. 30 παρ. 4 του Ν. 3996/2011:

1) ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά το έντυπο Ε4 (πίνακας προσωπικού) συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία i) της μεταβολής των αποδοχών εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη μεταβολή και ii) της αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

2) Η υποχρέωση κατάθεσης συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού στις Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο, καταργείται και ως προς τους εργοδότες που επιλέγουν τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ.

δ) Ως ημερομηνία υποβολής των εντύπων θεωρείται η ημερομηνία επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης αυτών στο σύστημα με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα εργοδότη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου.

ε) Διορθώσεις μπορούν να γίνουν με νέα ηλεκτρονική υποβολή υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία υποβολής.

στ) Σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, ηλεκτρονική υποβολή δεν είναι δυνατή κατά τη μεταβατική περίοδο, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ.

Άρθρο 5
Πρόσβαση και διαχείριση

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου (ΣΕΠΕ) και του ΟΑΕΔ έχουν πρόσβαση και διαχειρίζονται τα υποβληθέντα έντυπα. Πρόσβαση στα υποβληθέντα έντυπα έχουν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Άρθρο 6
Συγκρότηση ομάδας διαχείρισης

Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συγκροτείται ομάδα διαχείρισης του Π.Σ. του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Σ.ΕΠ.Ε.-Ο.Α.Ε.Δ.-Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ). Η ομάδα διαχείρισης αποτελείται από εννέα (9) μέλη: α) Τρεις (3) υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκ των οποίων ο ένας ως συντονιστής της ομάδας. β) Δύο (2) υπαλλήλους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). γ) Δύο (2) υπαλλήλους του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.). δ) Δύο (2) υπαλλήλους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Έργο της ομάδας είναι η διαχείριση και η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας του ανωτέρω ΠΣ.

Άρθρο 7
Κυρώσεις

Οι κείμενες διατάξεις για την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων καθώς και για τα όργανα επιβολής αυτών ισχύουν αναλόγως και για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής.

Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις

α) Κατά το διάστημα της μεταβατικής περιόδου, η οποία ορίζεται έως τις 31/12/2012, η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων, όπως αυτή περιγράφεται στην παρούσα, είναι προαιρετική.

β) Έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, οι εργοδότες δύνανται να επιλέξουν τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ, ακόμη και μετά την ηλεκτρονική υποβολή οιουδήποτε εντύπου.

γ) Από 1/1/2013 εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων.

Άρθρο 9
Ισχύς της απόφασης

Η απόφαση αυτή ισχύει από 1/9/2012.


ΣτΕ 1326/2012 Το πρόσωπο, το οποίο, κατά τον χρόνο λύσεως εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, έχει την ιδιότητα του διαχειριστή αυτής, ευθύνεται, κατά το άρθρο 17 παρ. 2 του ανωτέρω ν.δ/τος 3843/1958 (το οποίο περιελήφθη στο άρθρο 115 παρ. 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), προσωπικώς και αλληλεγγύως για την πληρωμή των κατά τον χρόνο αυτόν οφειλομένων από την εταιρία φόρου εισοδήματος και παρακρατουμένων φόρων, αδιαφόρως του χρόνου στον οποίο ανάγονται οι φόροι αυτοί, καθώς και του χρόνου βεβαιώσεώς των (ΣτΕ 2498/2007, πρβλ. ΣτΕ 2028/1997 επταμ., 4754/1997), και συνεπώς, υπό τους ίδιους όρους, ευθύνονται και για την πληρωμή προστίμων που επιβλήθηκαν στα νομικά αυτά πρόσωπα λόγω παραβάσεων του Κ.Β.Σ..


ΣτΕ 1326/2012
Το πρόσωπο, το οποίο, κατά τον χρόνο λύσεως εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, έχει την ιδιότητα του διαχειριστή αυτής, ευθύνεται, κατά το άρθρο 17 παρ. 2 του ανωτέρω ν.δ/τος 3843/1958 (το οποίο περιελήφθη στο άρθρο 115 παρ. 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), προσωπικώς και αλληλεγγύως για την πληρωμή των κατά τον χρόνο αυτόν οφειλομένων από την εταιρία φόρου εισοδήματος και παρακρατουμένων φόρων, αδιαφόρως του χρόνου στον οποίο ανάγονται οι φόροι αυτοί, καθώς και του χρόνου βεβαιώσεώς των (ΣτΕ 2498/2007, πρβλ. ΣτΕ 2028/1997 επταμ., 4754/1997), και συνεπώς, υπό τους ίδιους όρους, ευθύνονται και για την πληρωμή προστίμων που επιβλήθηκαν στα νομικά αυτά πρόσωπα λόγω παραβάσεων του Κ.Β.Σ..
ΣτΕ 1326/2012

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β΄

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 12 Οκτωβρίου 2011 με την εξής σύνθεση: Ε. Γαλανού, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύουσα, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος και του αρχαιοτέρου της Συμβούλου, που είχαν κώλυμα, Α. - Γ. Βώρος, Ε. Νίκα, Σύμβουλοι, Α. Σδράκα, Β. Μόσχου, Πάρεδροι. Γραμματέας η Α. Ζυγουρίτσα.

Για να δικάσει την από 8 Νοεμβρίου 2007 αίτηση:

του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. .............. Αττικής, ο οποίος παρέστη με τον Πέτρο Κωνσταντινόπουλο, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
κατά του.................... ..........., ως συνυπεύθυνου και συνυπόχρεου διαχειριστή της εταιρείας με την επωνυμία «............... ..........», κατοίκου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ............., o oποίος παρέστη με τη δικηγόρο............, που τη διόρισε με πληρεξούσιο.

Με την αίτηση αυτή ο αναιρεσείων Προϊστάμενος επιδιώκει να αναιρεθεί η υπ’ αριθ. 637/2007 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητή, Συμβούλου Α.- Γ. Βώρου.
Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον αντιπρόσωπο του αναιρεσείοντος Προϊσταμένου, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους αναιρέσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και την πληρεξούσια του αναιρεσιβλήτου, η οποία ζήτησε την απόρριψή της.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α ι

Α φ ο ύ μ ε λ έ τ η σ ε τ α σ χ ε τ ι κ ά έ γ γ ρ α φ α

Σ κ έ φ θ η κ ε κ α τ ά τ ο Ν ό μ ο


1. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, η οποία ασκήθηκε κατά νόμο χωρίς καταβολή παραβόλου, ζητείται, παραδεκτώς, η αναίρεση της 637/2007 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της 5058/2005 αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση, έγινε δεκτή προσφυγή του αναιρεσιβλήτου και ακυρώθηκε κατά το μέρος που τον αφορούσε η υπ’ αριθ. 135/2001 απόφαση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ .............................., με την οποία επιβλήθηκε σε βάρος της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία ................. συνολικό πρόστιμο ύψους 90.596.626 δραχμών για παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, κατά τη διαχειριστική περίοδο 1993, τα οποία καταλογίσθηκαν τόσο σε βάρος της ως άνω ΕΠΕ όσο και κατά του αναιρεσιβλήτου, συνυπεύθυνου και συνυπόχρεου ως διαχειριστή επιτηδευματία.

2. Επειδή, στο άρθρο 34 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ. 186/1992, Α΄ 84), όπως η παράγραφος 2 του άρθρου αυτού αντικαταστάθηκε από την παρ. 10 του άρθρου 21 του ν. 2166/1993 (Α΄ 137), ορίζονται τα εξής:
«1. Το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη φυσικού προσώπου και επί εταιρειών ομορρύθμων, ετερορρύθμων, περιωρισμένης ευθύνης, ανωνύμων, καθώς και επί συνεταιρισμών και επί λοιπών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, σε βάρος του νομικού προσώπου. [. . .] 2. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., στην οποία γίνεται σύντομη περιγραφή της παράβασης και αναγράφεται το πρόστιμο που επιβάλλεται για αυτή. 3. [. . .]. 4. Για την διοικητική επίλυση της διαφοράς και τη διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής του προστίμου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν.δ. 3323/1955, όπως ισχύουν κάθε φορά…».

Στο άρθρο 33 του ιδίου Κώδικα ορίζεται ότι:
 «1. Οι παρακάτω περιπτώσεις, για την επιβολή του προστίμου, θεωρούνται αυτοτελείς παραβάσεις και επιβάλλεται για κάθε παράβαση το πρόστιμο που κατά περίπτωση ορίζεται από τις παραγράφους 1 και 2 του προηγούμενου άρθρου: α)...β)…γ)…δ)…ε)…στ) Η κάθε μία καταχώρηση ανύπαρκτης ή ανακριβούς αγοράς ή πώλησης, ανύπαρκτου ή ανακριβούς εσόδου ή εξόδου ή στοιχείου απογραφής, για τις οποίες δεν επιβλήθηκε πρόστιμο της παραπάνω περίπτωσης γ΄. ζ)…η)…2….3….4.
Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών τιμολογίων και δελτίων αποστολής θεωρείται ιδιάζουσα φορολογική παράβαση και επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι το πενταπλάσιο της αξίας κάθε στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου προστίμου που ορίζεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 32 του Κώδικα αυτού». Περαιτέρω, η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 10 περ. β΄ ν. 2523/1997 (Α΄ 179) ορίζει ότι β) Η έκδοση ... εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών ... θεωρείται ιδιάζουσα φορολογική παράβαση και επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας κάθε στοιχείου, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών,..», ενώ η διάταξη του άρθρου 9 παρ. 4 ν. 2523/1997 ορίζει ότι: «Ειδικά, για τη βεβαίωση και καταβολή των προστίμων, που προβλέπονται από το άρθρο 8 και για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς, βεβαίωση και καταβολή των προστίμων που προβλέπονται από το άρθρο 5, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του ν. 2238/1994. Για τα πρόστιμα που δεν συνδέονται με αντίστοιχη φορολογία, ως κύρια φορολογία νοείται η φορολογία εισοδήματος.».

3. Επειδή, εξάλλου, στο άρθρο 3 παρ. 1 του ν.δ/τος 3843/1958 «περί φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων» (ΦΕΚ Α΄ 148) ορίζεται ότι: «Εις τον φόρον του παρόντος ν.διατ/τος υπόκεινται : … ε) (η περίπτωση αυτή προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 2065/1992, ΦΕΚ Α΄ 113/30.6.1992, και άρχισε να ισχύει, κατά το άρθρο 77 περ. στ΄ του εν λόγω νόμου, από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 30.6.1992) οι ημεδαπές εταιρίες περιορισμένης ευθύνης …». Εξάλλου, κατά το άρθρο 17 του ανωτέρω ν.δ/τος, όπως αυτό είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 10 του ν. 542/1977 (ΦΕΚ Α΄ 41), «1. Οι κατά τον χρόνον της διαλύσεως ή συγχωνεύσεως ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών ή συνεταιρισμών διευθυνταί, διαχειρισταί ή διευθύνοντες σύμβουλοι και εκκαθαρισταί τούτων ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως δια την πληρωμήν του κατά τον παρόντα νόμον οφειλομένου υπ’ αυτών φόρου, ως και του παρακρατουμένου τοιούτου, αδιαφόρως του χρόνου βεβαιώσεώς των. … 2. Οι κατά τον χρόνον της διαλύσεως των λοιπών νομικών προσώπων του άρθρου 3 του παρόντος διευθυνταί, διαχειρισταί και εν γένει οι εντεταλμένοι εις την διοίκησιν του νομικού προσώπου ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως δια την πληρωμήν του κατά τον παρόντα νόμον οφειλομένου υπ’ αυτών φόρου ως και των παρακρατουμένων τοιούτων, αδιαφόρως του χρόνου βεβαιώσεώς των». Οι ανωτέρω διατάξεις περιελήφθησαν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ Α΄ 151), και απετέλεσαν, αντιστοίχως, τα άρθρα 101 και 115 αυτού, με τα οποία ορίζονται ειδικότερα τα εξής : Άρθρο 101 παρ. 1 : «Στο φόρο υπόκεινται : … ε) Οι ημεδαπές εταιρίες περιορισμένης ευθύνης». Άρθρο 115 : «1. Τα πρόσωπα που είναι διευθυντές, διαχειριστές ή διευθύνοντες σύμβουλοι και εκκαθαριστές των ημεδαπών ανώνυμων εταιριών ή συνεταιρισμών κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως για την πληρωμή του φόρου που οφείλεται από αυτά τα νομικά πρόσωπα σύμφωνα με τον παρόντα, καθώς και του φόρου που παρακρατείται, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους. … 2. Τα πρόσωπα που είναι διευθυντές, διαχειριστές και γενικά εντεταλμένοι στη διοίκηση του νομικού προσώπου, κατά το χρόνο της διάλυσης των λοιπών νομικών προσώπων του άρθρου 101, ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως για την πληρωμή του φόρου που οφείλεται από αυτά τα νομικά πρόσωπα σύμφωνα με τον παρόντα, καθώς και των φόρων που παρακρατούνται, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους». Σύμφωνα δε με την περ. ζ΄ του άρθρου δευτέρου του ν. 2238/1994, οι ανωτέρω διατάξεις των άρθρων 101 και 115 ισχύουν «από τότε που άρχισε η ισχύς τους, όπως αυτή αναφέρεται στα νομοθετήματα που κωδικοποιούνται» με τον ανωτέρω νόμο.

4. Επειδή, με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 4 του προαναφερθέντος ν. 2523/1997 ορίζεται ότι οι διατάξεις του ν. 2238/1994 με τις οποίες ρυθμίζεται η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου εισοδήματος, εφαρμόζονται ανάλογα και για τα πρόστιμα του άρθρου 5 του ν. 2523/97 (παραβάσεις του Κ.Β.Σ.), αφού σύμφωνα με τη διάταξη αυτή για τα πρόστιμα που δεν συνδέονται με αντίστοιχη φορολογία, κύρια φορολογία νοείται η «φορολογία εισοδήματος».

Συνεπώς, οι διατάξεις του ν. 2238/1994 με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα καταβολής του φόρου εισοδήματος και ειδικότερα καθορίζονται με αυτές τα πρόσωπα που ευθύνονται για την καταβολή του φόρου, όπως το άρθρο 115 του ν. 2238/1994, εφαρμόζονται αναλόγως και για τα πρόστιμα του Κ.Β.Σ..

Περαιτέρω, από το συνδυασμό των διατάξεων που παρατίθενται στην σκέψη 3, συνάγεται ότι πρόσωπο, το οποίο, κατά τον χρόνο λύσεως εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, έχει την ιδιότητα του διαχειριστή αυτής, ευθύνεται, κατά το άρθρο 17 παρ. 2 του ανωτέρω ν.δ/τος 3843/1958 (το οποίο περιελήφθη στο άρθρο 115 παρ. 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), προσωπικώς και αλληλεγγύως για την πληρωμή των κατά τον χρόνο αυτόν οφειλομένων από την εταιρία φόρου εισοδήματος και παρακρατουμένων φόρων, αδιαφόρως του χρόνου στον οποίο ανάγονται οι φόροι αυτοί, καθώς και του χρόνου βεβαιώσεώς των (ΣτΕ 2498/2007, πρβλ. ΣτΕ 2028/1997 επταμ., 4754/1997), και συνεπώς, υπό τους ίδιους όρους, ευθύνονται και για την πληρωμή προστίμων που επιβλήθηκαν στα νομικά αυτά πρόσωπα λόγω παραβάσεων του Κ.Β.Σ..

5. Επειδή, εξ άλλου, με το άρθρο 3 περ. α΄ του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α΄ 97) ορίζεται ότι: «Κατά την εκδίκαση των διοικητικών διαφορών ουσίας, εφόσον ο νόμος που διέπει τη σχέση δεν ορίζει διαφορετικά, επιτρέπεται:

α) με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στο άρθρο 5, να κριθούν παρεμπιπτόντως ζητήματα της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων, αν από τα ζητήματα αυτά εξαρτάται η επίλυση της ένδικης διαφοράς…».

Ιδία ρύθμιση περιείχε και η διάταξη του άρθρου 2 του ΚΦΔ (π.δ 331/1985, Α΄ 116) με βάση την οποία ήδη έχει κριθεί ότι τόσο η φορολογική αρχή όσο και τα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να κρίνουν παρεμπιπτόντως τα ζητήματα αρμοδιότητας πολιτικών δικαστηρίων (βλ. ΣτΕ 949/2006, ΣτΕ 2559/2007,ΣτΕ 1988/1996, ΣτΕ 3736/1983 κ.ά.)

Περαιτέρω η κρίση για την εικονικότητα, ανέλεγκτη αναιρετικά ως αναγόμενη σε εκτίμηση πραγμάτων, πρέπει να είναι προσηκόντως αιτιολογημένη (ΣτΕ 1988/1996, ΣτΕ 3736/1983).

6. Επειδή, με την προσβαλλόμενη απόφαση έγιναν δεκτά τα εξής: «…από τα στοιχεία της δικογραφίας, μεταξύ των οποίων η από 10.4.2001 έκθεση ελέγχου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων της υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ ...................... .................... .........................., προκύπτουν τα εξής: Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία ............... συστάθηκε με το 23720/23.6.1989 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίας Πουλαντζά, το οποίο καταχωρήθηκε στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο 1605/3.7.1989 τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, μεταξύ του ......................... ............, του ................. ................ και του ............... ............., με ποσοστό συμμετοχής 33,3% και 7 εταιρικά μερίδια ο καθένας. Διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας ορίστηκε ο εκ των εταίρων ................ ..................... Αντικείμενο εργασιών της εταιρείας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η εισαγωγή και εξαγωγή ειδών γενικού εμπορίου, για την παρακολούθηση των οποίων θεώρησε στην αρμόδια ΔΟΥ ............................ βιβλία Γ΄ κατηγορίας ΚΒΣ, με έδρα το επί της οδού ............ ..... στην ................ μισθωμένο ισόγειο κατάστημα, η διάρκειά της δε ορίστηκε δεκαετής, αρχομένης από τη δημοσίευση του καταστατικού της εταιρείας στην ΕτΚ και λήγουσα την αντίστοιχη ημερομηνία του έτους 1999 (άρθρ. 4 του οικείου κατατατικού). Με το 402/26.6.1991 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Φωτεινής Παπασταυροπούλου, που δημοσιεύθηκε νόμιμα, ο ................ .................. μεταβίβασε στον εφεσίβλητο ................ ............. τα εταιρικά του μερίδια, ο τελευταίος δε παρέμεινε στην εταιρεία με 14 πλέον μερίδια και συνεταίρο του τον ............ ................ Στη συνέχεια, όμως, με το 8423/2.4.1992 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Έλλης Δασκαλογιαννάκη - Θεοδωράκη, το οποίο καταχωρήθηκε στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο 1593/22.5.1992 τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ της Εφημερίδας της ΚυΒέρνησης, ο εφεσίβλητος μεταβίβασε ολόκληρη την εταιρική του μερίδα στον .................... ................. του ................., ο οποίος ορίστηκε έκτοτε διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας. Ακολούθως, με το 3402/1997 δελτίο της ΥΠΕΔΑ Αθηνών και το 16/1998 δελτίο πληροφοριών της Δ.Ο.Υ-ΙΓ΄Αθηνών, απεστάλησαν στη Δ.Ο.Υ ............................ κατασχεθέντα σε τρίτες επιχειρήσεις φορολογικά στοιχεία έκδοσης της εταιρείας ............... και ειδικότερα: α) δελτία αποστολής - τιμολόγια πώλησης, που εκδόθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20.10.1993 έως 15.12.1993 με λήπτριες την ετερόρρυθμη εταιρεία «.. ......................... .............» και την εταιρεία «............. ...................» συνολικής αξίας 48.455.201 δραχμών… και β) πιστωτικά τιμολόγια, που εκδόθηκαν την 31.12.1993 με λήπτρια την εταιρεία «............... .......................» συνολικής αξίας 4.234.583 δραχμών…, τα οποία έφεραν κωδικό διάτρησης της Δ.Ο.Υ ... .......... Από τον περαιτέρω έλεγχο που διενεργήθηκε, τα φορολογικά αυτά στοιχεία χαρακτηρίστηκαν πλαστά και εικονικά, διότι, μεταξύ των άλλων, δεν είχαν θεωρηθεί από την αρμόδια, ούτε και από κάποια άλλη Δ.Ο.Υ., όπως προέκυψε δε από το 2916/1996 δελτίο πληροφοριών της Δ.Ο.Υ. ... ........., η εταιρεία δεν είχε θεωρήσει βιβλία και στοιχεία στην ως άνω Δ.Ο.Υ., ενώ εξάλλου, αυτά έφεραν ως διεύθυνση διακίνησης των εμπορευμάτων το επί τη οδού ........ ............. μίσθιο κατάστημα, από το οποίο η εταιρεία είχε αποχωρήσει από 1.7.1992. Ακολούθως η Δ.Ο.Υ .............., στην οποία η εταιρεία δεν είχε καταθέσει προς θεώρηση τις πράξεις μεταβίβασης των εταιρικών μεριδίων και αλλαγής διαχειριστή, κάλεσε τον εφεσίβλητο, ως διαχειριστή της εταιρείας, ο οποίος εμφανίσθηκε εντός της ορισθείσης προθεσμίας και πληροφόρησε τη φορολογική αρχή για τη μεταβίβαση των εταιρικών του μεριδίων στον ................... ................... του ................, προσκομίζοντας και αντίγραφο του 8423/2.4.1992 συμβολαίου μεταβίβασης. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε για την ανεύρεση του νέου διαχειριστή της εταιρείας, δεν διαπιστώθηκε μέσω του ΚΕΠΥΟ η ύπαρξη φορολογουμένου με τα στοιχεία ταυτότητας του.................... ενώ, μέσω της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής γνωστοποιήθηκε στη Δ.Ο.Υ ότι το με αρ. ... ............/1987 δελτίο αστυνομικής ταυτότητας έκδοσης του ΚΒ΄Τ/Α Αθηνών, με το οποίο ο............... εμφανίσθηκε ενώπιον της συμβολαιογράφου κατά τη σύνταξη του ανωτέρου, 8423/1992 συμβολαίου μεταβίβασης, δεν ανήκει σε αυτόν αλλά σε άλλο πρόσωπο και ότι ο .............. του ................., κάτοχος του με αρ. .. ................ δελτίο/1962 αστυνομικής ταυτότητας έκδοσης του ΙΒ΄Τ/Α Αθηνών, απεβίωσε την 19.8.1990. Κατόπιν των ανωτέρω, σε συνδυασμό με το ότι δεν γνωστοποιήθηκε στη Δ.Ο.Υ η μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων του εφεσιβλήτου και η ανάληψη των καθηκόντων του διαχειριστή και εκπροσώπου της εταιρείας από τον φερόμενο ως ........, η φορολογική Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις αυτές είναι εικονικές, έγιναν δε από τον εφεσίβλητο με σκοπό την απόκτηση οικονομικής ωφέλειας και πλουτισμού με την έκδοση των ανωτέρω φερόμενων ως πλαστών και εικονικών στοιχείων στα οποία εμφανίζεται ως εκδότης η .............. Ακολούθως, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. .............. εξέδωσε την 135/2001 πράξη, με την οποία επέβαλε σε βάρος της εταιρείας, με συνυπεύθυνο και συνυπόχρεο τον εφεσίβλητο ως διαχειριστή επιτηδευματία, πρόστιμο για τη χρήση 1993: α) 82.127.460 (2 41.063.730) δραχμών για έκδοση πλαστών και εικονικών ΤΠ - ΔΑ σε 19 περιπτώσεις και β) πρόστιμο 8.469.166 ( 2?4.234.583) δραχμών για έκδοση εικονικών πιστωτικών τιμολογίων σε 7 περιπτώσεις, δηλαδή συνολικό πρόστιμο 90.596.626 δραχμών. Κατά της πράξης αυτής στρεφόμενος ο εφεσίβλητος, με την προσφυγή του…ζήτησε την ακύρωσή της, προβάλλοντας ότι δεν γνώριζε ούτε ήταν σε θέση να γνωρίζει τη βούληση του εμφανισθέντος ως αντισυμβαλλομένου του στο ως άνω συμβόλαιο, ο οποίος παρουσιάσθηκε με τα στοιχεία που αναφέρονται στο ως άνω συμβόλαιο και ελέγχθησαν από την συμπράττουσα συμβολαιογράφο, ότι αποχώρησε ουσιαστικά και τυπικά από την εταιρεία δυνάμει του ανωτέρω 8423/2.4.1992 συμβολαίου, που καταχωρήθηκε στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 20.5.1992 και περίληψη του οποίου δημοσιεύθηκε νόμιμα στο 1593/22.5.1992 τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ της ΕτΚ, έκτοτε δε δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία, η οποία μάλιστα έπαψε από 1.7.1992 να λειτουργεί στο μισθωμένο από τον ίδιο κατάστημα της οδού.......... ότι τα ένδικα φορολογικά στοιχεία εκδόθηκαν το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1993, δηλαδή περίπου ενάμισυ έτος από την αποχώρησή του από την εταιρεία και, τέλος, ότι δεν ευθύνεται για την πληρωμή του ένδικου προστίμου, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 115 του ν. 2238/1994, για την πληρωμή των φόρων, που οφείλει το νομικό πρόσωπο της Ε.Π.Ε., και μάλιστα αδιάφορα από τον χρόνο στον οποίο αναφέρονται και του χρόνου βεβαίωσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα με το νομικό πρόσωπο μόνο οι διαχειριστές και ο εντεταλμένοι γενικά στη διοίκηση του νομικού προσώπου κατά το χρόνο διάλυσης αυτού. Εξάλλου, η φορολογική αρχή, με την από 23.10.2001 έκθεση απόψεων, ζήτησε την απόρριψη της προσφυγής ως αβάσιμης, προβάλλοντας ότι στα τηρούμενα στοιχεία της υπηρεσίας ως διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίζεται ο εφεσίβλητος, αφού δεν υποβλήθηκε στην Δ.Ο.Υ δήλωση μεταβολής για μεταβιβάσεις εταιρικών μεριδίων και αλλαγή διαχειριστή της εταιρείας, ενώ, εξάλλου, με την προσβαλλόμενη πράξη καταλογίσθηκαν φορολογικές υποχρεώσεις σε βάρος του εφεσίβλητου ως πραγματικού επιτηδευματία. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με την εκκαλούμενη απόφασή του και με την διαλαμβανόμενη σ’ αυτή αιτιολογία έκανε δεκτή την προσφυγή του εφεσίβλητου και ακύρωσε την ως άνω… απόφαση επιβολής προστίμου, μόνο κατά το μέρος που αφορούσε τον εφεσίβλητο…».

7. Επειδή, με τα δεδομένα αυτά, το δικάσαν δικαστήριο έκρινε ως εξής:
«…το Δικαστήριο, λαμβάνει κατ’ αρχήν υπόψη ότι, όπως ρητά αναφέρεται στην πράξη επιβολής προστίμου, οι ένδικες παραβάσεις καταλογίζονται σε βάρος του νομικού προσώπου της εταιρείας «με συνυπόχρεο και συνυπεύθυνο» τον εφεσίβλητο, ως διαχειριστή, δεν ασκούν δε επιρροή όσα διαλαμβάνονται στην από 23.10.2001 έκθεση απόψεων της αρχής, ότι δηλαδή οι φορολογικές υποχρεώσεις καταλογίζονται σε βάρος του εφεσιβλήτου ως «πραγματικού επιτηδευματία».

Ισχυρισμός που άλλωστε προβάλλεται αναπόδεικτα.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη ότι

α) για την καταβολή των φόρων που καταλογίζονται σε βάρος ΕΠΕ ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα με το νομικό πρόσωπο εκείνοι οι οποίοι κατά το χρόνο διάλυσης του νομικού προσώπου διοικούν και εκπροσωπούν νομίμως αυτό (115 παρ. 2 ν. 2238/1994),

β) ότι εν προκειμένω η εταιρεία, που η διάρκεια της ορίσθηκε δεκαετής, αρχόμενη από τη δημοσίευση του καταστατικού σύστασής της στην ΕτΚ (3.7.1989), λύθηκε αυτοδικαίως στις 3.7.1999 λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειάς της, πλην όμως, ο εφεσίβλητος δεν ήταν κατά το χρόνο [αυτόν] εταίρος και διαχειριστής της εταιρείας, αφού δυνάμει του 8423/1992 συμβολαίου της Συμβολαιογράφου Αθηνών......................., που δημοσιεύθηκε στην ΕτΚ στις 22.5.1992 μεταβίβασε τα εταιρικά του μερίδια και τη διαχείριση της εταιρείας στον φερόμενο ως ............... και συνεπώς, δεν ευθύνεται για την καταβολή του επιβληθέντος προστίμου…. και
γ) ότι η φορολογική αρχή χαρακτηρίζει μεν εικονική την ανωτέρω μεταβίβαση και την ανάληψη της διαχείρισης από τον προαναφερόμενο ............. δεν προσκομίζει όμως, κανένα στοιχείο προς απόδειξη των όσων ισχυρίζεται, αφού κανένας από τους λήπτες των φερόμενων ως εικονικών και πλαστών τιμολογίων που εξέδωσε η ΕΠΕ και οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση ελέγχου, δεν αναφέρει οποιαδήποτε ανάμιξη του εφεσιβλήτου κατά την έκδοση των ως άνω τιμολογίων, ούτε από κανένα άλλο στοιχείο προκύπτει ότι αυτοί συναλλάγησαν κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα με τον εφεσίβλητο, ενώ εξάλλου, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι το ως άνω συμβόλαιο για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων του εφεσίβλητου ακυρώθηκε ως πλαστό ή εικονικό, το Δικαστήριο κρίνει ότι μη νόμιμα το ένδικο πρόστιμο επιβλήθηκε και σε βάρος του εφεσίβλητου ως συνυπόχρεου και συνυπεύθυνου διαχειριστή της ΕΠΕ.». Με βάση τις ανωτέρω σκέψεις, το δικάσαν δικαστήριο, έκρινε ότι ήταν νομίμως αιτιολογημένη η πρωτόδικη απόφαση που δέχθηκε τα ίδια, και απέρριψε την έφεση του ήδη αναιρεσείοντος Ελληνικού Δημοσίου.

8. Επειδή, όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση επιβολής προστίμου, το περιεχόμενο της οποίας παρατίθεται στην προσβαλλόμενη απόφαση, η φορολογική αρχή προέβη σε παρεμπίπτουσα κρίση περί της εικονικότητας της δικαιοπραξίας που αφορούσε την μεταβίβαση του εταιρικού μεριδίου του αναιρεσιβλήτου στον .................. .............. και περαιτέρω της αναλήψεως από τον τελευταίο της διαχειρίσεως της Εταιρείας .................

Ενόψει αυτών, εφόσον δηλαδή ή Φορολογική Αρχή έκρινε, βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στην προσβαλλόμενη απόφαση, ότι οι ανωτέρω πράξεις ήταν εικονικές, στην συνέχεια η ίδια Αρχή έκρινε, όπως, επί λέξει, αναφέρεται στην ίδια απόφαση ότι: «…έγιναν δε από τον εφεσίβλητο (ήδη αναιρεσίβλητο) με σκοπό την απόκτηση οικονομικής ωφέλειας και πλουτισμού με την έκδοση των ανωτέρω φερομένων ως πλαστών και εικονικών στοιχείων στα οποία εμφανίζεται ως εκδότης η .............

Με βάση την ανωτέρω έκθεση ελέγχου, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ ................ εξέδωσε την 135/2001 πράξη, με την οποία επέβαλε σε βάρος της ανωτέρω εταιρείας με συνυπεύθυνο και συνυπόχρεο τον αναιρεσίβλητο ως διαχειριστή επιτηδευματία το επίδικο πρόστιμο. Από τα δεδομένα όμως αυτά, που εκτίθενται στην προσβαλλόμενη απόφαση, συνάγεται ότι αποδόθηκε από την φορολογική αρχή στον αναιρεσίβλητο και ιδία ευθύνη για τις αναφερόμενες παραβάσεις του Κ.Β.Σ., η οποία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την αντικειμενική ευθύνη που επίσης του αποδόθηκε, ως διαχειριστή του ανωτέρω νομικού προσώπου κατά το χρόνο διαλύσεώς του, λόγω ακριβώς της παρεμπίπτουσας κρίσης περί της εικονικότητας της δικαιοπραξίας που αφορούσε την μεταβίβαση του εταιρικού μεριδίου του αναιρεσιβλήτου στον ................. .................. και περαιτέρω της αναλήψεως από τον τελευταίο της διαχειρίσεως της Εταιρείας «......................... .............».

Συνεπώς, είναι πλημμελώς αιτιολογημένη η κρίση που περιέχεται στην προσβαλλόμενη απόφαση, όπως βασίμως προβάλλεται από το αναιρεσείον Ελληνικό Δημόσιο, ότι οι παραβάσεις του Κ.Β.Σ. καταλογίστηκαν και σε βάρος του αναιρεσιβλήτου, μόνο «ως διαχειριστή». Περαιτέρω, είναι μη νομίμως αιτιολογημένη, η κρίση του δικάσαντος δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, δεν αποδεικνύεται από τη φορολογική αρχή η εικονικότητα της δικαιοπραξίας που αφορούσε την μεταβίβαση του εταιρικού μεριδίου του αναιρεσιβλήτου στον ............... .................. και περαιτέρω της αναλήψεως από τον τελευταίο της διαχειρίσεως της Εταιρείας .............., με την αιτιολογία, ότι το σχετικό συμβόλαιο για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων δεν ακυρώθηκε ως πλαστό ή εικονικό, χωρίς όμως το δικάσαν δικαστήριο να αξιολογήσει τα πραγματικά στοιχεία που επικαλέσθηκε η φορολογική αρχή και τα οποία περιγράφονται στην προσβαλλόμενη απόφαση, σύμφωνα με τα οποία ο φερόμενος ως αντισυμβαλλόμενος και έκτοτε διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της ανωτέρω εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Με τα δεδομένα όμως αυτά, όπως βασίμως προβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, το δικάσαν δικαστήριο, παρέλειψε να εξετάσει τα στοιχεία που επικαλέσθηκε η φορολογική αρχή περί της εικονικότητας της δικαιοπραξίας που αφορούσε την μεταβίβαση του εταιρικού μεριδίου του αναιρεσιβλήτου στον ............. ......................... και περαιτέρω της αναλήψεως από τον τελευταίο της διαχειρίσεως της Εταιρείας .............., και ειδικότερα τα στοιχεία που αποδείκνυαν την ανυπαρξία του προσώπου αυτού, με την αιτιολογία ότι το σχετικό συμβόλαιο δεν ακυρώθηκε ως πλαστό ή εικονικό, και έτσι δεν άσκησε την αρμοδιότητα που του παρέχουν οι προαπαρατεθείσες, στη σκέψη 5, διατάξεις για παρεμπίπτοντα έλεγχο ζητημάτων ιδιωτικού δικαίου.

9. Επειδή, κατόπιν τούτων, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, η δε υπόθεση, η οποία χρειάζεται διευκρίνιση κατά το πραγματικό της μέρος, πρέπει να παραπεμφθεί στο δικαστήριο της ουσίας για νέα νόμιμη κρίση.
Δια ταύτα

Δέχεται την αίτηση.

Αναιρεί την 637/2007 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στο οποίο και παραπέμπει την υπόθεση κατά το αιτιολογικό.
Διατάσσει την απόδοση του παραβόλου.
Επιβάλλει στον αναιρεσίβλητο τη δικαστική δαπάνη του Δημοσίου, η οποία ανέρχεται σε εννιακόσια είκοσι (920) ευρώ.
Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 24 Οκτωβρίου 2011 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 4ης Απριλίου 2012.

Οδηγίες για ασφαλέστερη χρήση πιστωτικών καρτών, από Συνήγορο του Καταναλωτή

Οδηγίες για ασφαλέστερη χρήση πιστωτικών καρτών, από Συνήγορο του Καταναλωτή
O Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει στα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν εκδώσει κάρτες με τεχνολογία Chip να ενημερώσουν τους πελάτες τους - χρήστες των καρτών για τις νέες δυνατότητες και το χρονικό διάστημα από το οποίο θα είναι πλήρως διαθέσιμες οι δυνατότητες αυτές και συστήνει και στα εμπορικά καταστήματα που κάνουν συναλλαγές με την αποδοχή καρτών, να δείχνουν ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιβεβαίωση της ταυτότητας του πελάτη- χρήστη της κάρτας.
Επίσης, με ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες φύλαξης των καρτών τους, αποτρέποντας πιθανές κακόβουλες χρεώσεις από μη νόμιμους κατόχους, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη εναρμονιστεί πλήρως με τη συγκεκριμένη τεχνολογία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (καταστήματα και τράπεζες).
Για την ασφαλέστερη χρήση των καρτών για αγορές μέσω διαδικτύου, έχουν αναπτυχθεί ασφαλιστικές δικλείδες όπως οι κωδικοί Verified by Visa και MasterCard SecureCode, που διασφαλίζουν τη χρήση της κάρτας από τον νόμιμο κάτοχο.
Οι κάτοχοι των καρτών θα πρέπει να απευθυνθούν στα τραπεζικά ιδρύματα- εκδότες των καρτών τους για να ενημερωθούν για τις παραπάνω υπηρεσίες ασφαλείας.
Για τους λόγους αυτούς, ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, αξιολογεί ως θετικά οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση των συναλλαγών.
www.kathimerini.gr

Στο 25,1% εκτινάχθηκε η ανεργία


ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Στο 25,1% εκτινάχθηκε η ανεργία

Του Θανάση Παπαδή
Εκρηκτική είναι η άνοδος της ανεργίας στην Ελλάδα που μήνα με τον μήνα «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον ξεπέρασε και την Ισπανία που μέχρι τον Ιούλιο ήταν «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη. Πλέον και επίσημα ο ένας στους τέσσερις οικονομικά ενεργούς πολίτες είναι χωρίς απασχόληση εντείνοντας ακόμη περισσότερο το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην χώρα. Στα χρόνια της ύφεσης και της κρίσης, δηλαδή από το 2008, προστέθηκαν στον θλιβερό κατάλογο των ανέργων σχεδόν 900.000 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1.261.604 άτομα.(!).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία έφτασε τον Ιούλιο -μήνας με υψηλή απασχόληση στον τουρισμό- στο 25,1%, έναντι 24,8% τον Ιούνιο και 17,8% τον Ιούλιο του 2011.
Η ανησυχία που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση είναι έντονη και είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αναφέρει κατ΄ επανάληψη ότι η ανεργία, που είναι απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης, πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Μάλιστα το ζήτημα έθεσε και στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, ζητώντας επενδύσεις προκειμένου να ανακοπεί η συνεχής αύξηση του αριθμούς των ανέργων.
Μέσα σε έναν χρόνο χάθηκαν 329.086 θέσεις εργασίας (αύξηση 42,8%), ενώ τον Ιούνιο του 2012 βγήκαν εκτός εργασίας 23.255 άτομα (αύξηση 2,8%). Στα τόσο οδυνηρά στοιχεία θα πρέπει να περιληφθεί και η διαπίστωση ότι η δραματική εκτίναξη πάνω από το 25%, συνέβη τον Ιούλιο που η απασχόληση βρίσκεται στο απόγειό της, εξαιτίας του τουρισμού.
Το ποσοστό για τις γυναίκες έφτασε στο 29%, ενώ για τους άνδρες στο 22,3%.
Η ανεργία των νέων ηλικίας από 15 - 24 ετών έφτασε το 54,2%, ενώ μεγάλα είναι και τα ποσοστά ανεργίας στις αποκαλούμενες παραγωγικές ηλικίες.
Συγκεκριμένα για τις ηλικίες από 25 - 34 ετών το ποσοστό είναι 31,4% και από 35 - 44 ετών είναι 21,3%. Όμως το φαινόμενο «σαρώνει» οριζόντια όλες τις ηλιακές ομάδες, ακόμη και στις ηλικίες που είναι κοντά στην σύνταξη, δηλαδή από 55 - 64, η ανεργία έχει φτάσει το 14,2%, ενώ προ κρίσεως δηλαδή το 2008 ήταν μόλις 2,9%.
Η περιοχή με την υψηλότερη ανεργία είναι για δεύτερο συνεχή μήνα, είναι αυτή της Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με 27,1%, ακολουθούν η Αττική με 25,2%, η Μακεδονία - Θράκη με 24,9% και η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα με 24,2%.
ΓΣΕΕ: Πραγματική ανεργία 30%
Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για πραγματική ανεργία που ξεπερνά το 30%, ενώ σημειώνει ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Και στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «τα στοιχεία της Στατιστικής επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα τραγικά αποτελέσματα της άγριας πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζουν τρόικα και κυβέρνηση».

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ


ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

1. Υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης
2. Παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης (προσυνταξιοδοτική Βεβαίωση)

Από 15/10/2012 θα είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν στον τομέα των Συντάξεων, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη χρήση των "εργαλείων" της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη συμπλήρωση και υποβολή μέσω διαδικτύου της αίτησης για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας) και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης.

Έτσι ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση για χορήγηση σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό). Επίσης θα μπορεί να παρακολουθεί και να αντλεί πληροφορίες για την πορεία εξέλιξης της αίτησης συνταξιοδότησης ή προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωση αυτής.

Με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών ωφελούνται οι ασφαλισμένοι και οι υπηρεσίες Συντάξεων γιατί:

-ελαχιστοποιείται ο χρόνος υποβολής της αίτησης, αφού η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ περιορίζεται μόνο στην παράδοση των δικαιολογητικών.

-οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή τους (για συνταξιοδότηση ή προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης).

-οι υπηρεσίες συντάξεων θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το χρόνο συναλλαγής που αποδεσμεύεται με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρόνου απόκρισης στα αιτήματα των ασφαλισμένων.

Οι νέες υπηρεσίες θα εμπλουτίζονται διαρκώς ώστε να αποτελούν ένα ωφέλιμο "εργαλείο" για τους πολίτες αλλά και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα βρείτε στον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ www.ika.gr


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

«Κλείδωσαν» μέτρα 9 δισ. για το 2013


ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

«Κλείδωσαν» μέτρα 9 δισ. για το 2013

Θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου
Θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ήλθε το υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, ενώ επίκειται νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν ο «λογαριασμός» του 2013 «φουσκώνει» καθώς το πιθανότερο είναι να πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα περίπου 9 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, από το σύνολο των 13,5 δισ. για τη διετία 2013 - 2014.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ζήτημα πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-2016 καθώς η τρόικα επιχειρηματολογεί πως με την επιμήκυνση θα χρειαστούμε περισσότερα μέτρα, κάτι βέβαια που αμφισβητεί η ελληνική πλευρά. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις, με την Αθήνα να επιδιώκει να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία με την τρόικα και συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 - 19 Οκτωβρίου, καθώς δεν διαφαίνεται να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα έως τότε.
Δύο μέτωπα
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, ελπίζουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να έχουμε κλείσει τα περισσότερα θέματα, τα δημοσιονομικά και τις προαπαιτούμενες δράσεις» εκτιμούσε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. «Αν τα βρούμε σε αυτά τα δύο, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί η επιμήκυνση και το οποίο υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ» σημείωνε η ίδια πηγή.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας την πρόοδο που καταγράφηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, «χθες ήταν πιο υποβοηθητικοί, προχθές δεν πρότειναν απολύτως τίποτα, απλώς απέρριπταν ότι βάζαμε στο τραπέζι». «Πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε για τις πολιτικές και μετά να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, θα είναι ευκολότερο μετά» εκτιμούσε.
Κατανομή
Το ίδιο στέλεχος διευκρίνιζε πως για το 2013 είναι δύσκολο τα μέτρα να είναι κάτω από τα 9 δισ. Συνολικά στη διετία 2013 - 2014 οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ, επιπλέον 2 δισ. θα προέλθουν από φορολογικές παρεμβάσεις ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τις περικοπές δαπανών στα υπουργεία. Τα 7,8 δισ. σπάνε σε 1,7 δισ. ευρώ από μισθούς, 4,9 δισ. ευρώ από συντάξεις και 1,2 δισ. ευρώ από επιδόματα.
«Υπάρχει επιμονή εκεί, παρά το ότι το θέσαμε στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν αυτό» σημείωνε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου αναφερόμενος στην εμπροσθοβαρή κατανομή του πακέτου με μέτρα 9 δισ. το 2013. Διευκρίνιζε πως στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται και φόροι ενώ μάλλον διασώζονται από τις περικοπές τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Όπως μάλιστα τόνιζε έχει σχεδόν συμφωνηθεί με την τρόικα τα μέτρα που προκύπτουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση, παρά το ότι αρχικά υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες. Το καθαρό αποτέλεσμα από τα νέα φορολογικά μέτρα υπολογίζεται περίπου σε 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εν τω μεταξύ φαίνεται πως τελικά η επιβολή των νέων μέτρων θα συνοδευθεί από ρήτρα αιρεσιμότητας και προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω. Δηλαδή εάν υπάρχουν αποκλίσεις να λαμβάνονται αυτόματα διορθωτικά μέτρα αλλά εάν τα πάμε καλύτερα σταδιακά να αποσύρονται σκληρά μέτρα.
Τράπεζες
Μετά το πρόβλημα που προέκυψε στις προχθεσινές διαπραγματεύσεις σχετικά με το αν θα καταβληθούν ή όχι από τις τράπεζες 550 εκατ. ποσό που αντιστοιχεί σε μέρισμα ύψους 10% από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008, χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως υπήρξε συμφωνία για το θέμα. Τα χρήματα θα καταβληθούν από τις τράπεζες και θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2012.
«Θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες οι οποίες συμφωνούν να τα πληρώσουν» έλεγε η ίδια πηγή. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται σενάρια για την κάλυψη τους από το τραπεζικό σύστημα. Ένα από τα σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν και η επιβολή κάποιας μορφής έκτακτης εισφοράς στους τραπεζοϋπαλλήλους. Φέρεται όμως να συζητήθηκε όμως και η επιβολή έκτακτων φόρων ή η άμεση κατάργηση των δώρων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, θέματα ωστόσο, που συνάντησαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Χρηματοδοτικό κενό 
Πρόοδος θα πρέπει να καταγραφεί και στις μακροοικονομικές προβλέψεις για την ύφεση. Εκεί καταγράφεται απόκλιση με την ελληνική πλευρά να βλέπει ύφεση 3,8% και την τρόικα να φέρεται πως προβλέπει τουλάχιστον 5%.
Το σημείο αυτό είναι καθοριστικό γιατί επηρεάζει σημαντικά τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, δύο «κλειδιά» για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων επί μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα σε δεύτερο χρόνο. Η πρόβλεψη του υπουργείου για το χρηματοδοτικό κενό της παράτασης υπολογίζεται σε 12 δισ. περίπου, ωστόσο, κάλλιστα το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στην περίπτωση υψηλότερης ύφεσης ή μεγάλων αποκλίσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Φόροι 2 δισ. ευρώ
Εχει σχεδόν συμφωνηθεί με την τρόικα τα μέτρα που προκύπτουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση, παρά το ότι αρχικά υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες. Το καθαρό αποτέλεσμα από τα νέα φορολογικά μέτρα υπολογίζεται περίπου σε 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ρήτρα αιρεσιμότητας
Η επιβολή των νέων μέτρων θα συνοδευθεί από ρήτρα αιρεσιμότητας και προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω. Δηλαδή εάν υπάρχουν αποκλίσεις να λαμβά- νονται αυτόματα διορθωτικά μέτρα, αλλά εάν τα πάμε καλύτερα σταδιακά θα αποσύρονται σκληρά μέτρα.

Γ.Σ.Ε.Ε.: Η ανεργία θα ξεπεράσει το 30%

Γ.Σ.Ε.Ε.: Η ανεργία θα ξεπεράσει το 30%


Στην πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται αποδίδει με ανακοίνωσή της, τα αίτια της αύξησης της ανεργίας η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

   Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει, ότι «αν και η Στατιστική Αρχή υπολογίζει την ανεργία τον Ιούλιο στο 25,1%, το πραγματικό ποσοστό ξεπερνά το 30% με τις προβλέψεις δυστυχώς να είναι δυσοίωνες» και προσθέτει ότι «τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή των αδιέξοδων και αναποτελεσματικών αυτών πολιτικών με τη νέα Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ για τις 18 Οκτώβρη».

   Στο μεταξύ, ευθύνες στις πολιτικές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για την ύφεση και την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων στις χώρες που εφαρμόσθηκαν, αποδίδει η έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ΔΣΣ) σχετικά με την κατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων διεθνώς.

   Την έκθεση παρουσίασε χθες στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται στο Τόκιο, από τις 9 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, η γενική γραμματέας της ΔΣΣ, Σάραν Μπάροου.

   Η έκθεση, σημεία της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, στηρίζεται σε παγκόσμια έρευνα σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου "καταστρατηγήθηκαν εργασιακά δικαιώματα και εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές λιτότητας".

   Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έρευνα τεκμηριώνεται εμπειρικά από μαρτυρίες Ελλήνων εργαζομένων και ανέργων, οι οποίες κατατέθηκαν σε πάνελ εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, με συμμετοχή και της ΓΣΕΕ, το οποίο επισκέφθηκε τη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο.

Πηγή: Express.gr

ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 18/10 «Πανεμπορικό Συλλαλητήριο», με κλείσιμο των καταστημάτων


ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 18/10

«Πανεμπορικό Συλλαλητήριο», με κλείσιμο των καταστημάτων

«Πανεμπορικό Συλλαλητήριο», με κλείσιμο των καταστημάτων
Tη διοργάνωση «Πανεμπορικού Συλλαλητηρίου», με κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την προσεχή Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, αποφάσισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και έχει ζητήσει τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή όλων των φορέων εκπροσώπησης ελεύθερων επαγγελματιών.
Το κλείσιμο των καταστημάτων θα είναι καθολικό σε όλη την Ελλάδα, κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία και το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί μπροστά από τα γραφεία της ΕΣΕΕ, στην οδό Μητροπόλεως 42 και ώρα 12.00.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και τοπικό με τη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων και όλων των τοπικών κοινωνικών εταίρων.
"Είναι χρέος όλων των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων η κινητοποίηση να πετύχει, τα καταστήματα να κλείσουν συνολικά και να ακουστεί η φωνή μας μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, εκεί που εξυφαίνονται σχέδια για την εξάλειψη της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχείρησης», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της συνομοσπονδίας.
Πηγή: ΑΠΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΡΙΑΔΝΗ» Στους συμβολαιογράφους για γάμους, διαζύγια, θανάτους


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΡΙΑΔΝΗ»

Στους συμβολαιογράφους για γάμους, διαζύγια, θανάτους

Στους συμβολαιογράφους για γάμους, διαζύγια, θανάτους
Του Γιώργου Γάτου
Γάμοι, διαζύγια και θάνατοι θα πιστοποιούνται υποχρεωτικά από την 1/1/2013 μέσω συμβολαιογράφων -και με αντίτιμο 40 ευρώ ανά πράξη- στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αριάδνη» που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης για τον περιορισμό της απάτης με την παράνομη είσπραξη συντάξεων και άλλων παροχών των Ταμείων. Η νέα διαδικασία θα είναι υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους αλλά και για όσους δεν έχουν ενεργό ασφαλιστικό δεσμό με κάποιο ταμείο.
«Η όποια επιβάρυνση κόστους και χρόνου είναι ασήμαντη μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε ο υπουργός εκτιμώντας ότι από την εξάλειψη της παραβατικότητας θα εξοικονομηθούν 400-500 εκατ. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το αντίτιμο (που θα οριστεί επακριβώς σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος) θα «καλύπτεται» από τα Ταμεία με τα έξοδα κηδείας σε ό,τι αφορά το θάνατο ενώ καμία επιβάρυνση δεν υπάρχει για τα σύμφωνα συμβίωσης.
Η εμπλοκή των συμβολαιογράφων στη διαδικασία αποφασίστηκε γιατί, όπως είπε ο Ι. Βρούτσης, «τα ληξιαρχεία χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να μηχανογραφηθούν» και με δεδομένο ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν παρουσία σε πάνω από 3.000 σημεία σε όλη την επικράτεια και κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με νόμο του 2011 έχει επιβληθεί η υποχρέωση στα ληξιαρχεία να ενημερώνουν τα Ταμεία για τους θανάτους (ακόμη και με απλό e-mail) ενώ έχει προκηρυχθεί και διαγωνισμός για τη ψηφιοποίησή τους.
«Οταν θα είναι έτοιμα τα ληξιαρχεία, θα διακόψουμε το σύστημα Αριάδνη», είπε από την πλευρά του ο υπουργός. Τα δεδομένα - δημογραφικές και οικογενειακές μεταβολές θα καταχωρούνται on line από τους συμβολαιογράφους στην ΗΔΙΚΑ, στα Ταμεία, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο Οικονομικών (ΓΓΠΣ). Ειδικά για τους θανάτους καμία άδεια ταφής δεν θα εκδίδεται αν προηγουμένως δεν έχει καταχωρισθεί η γνωστοποίηση μέσω συμβολαιογράφου. Ο τζίρος για τους συμβολαιογράφους, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ κ.ά. και μέσο κόστος υπολογίζεται στα 5-5,5 εκατ. με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν ετησίως περίπου 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια.
Συντάξεις χηρείας
Οι απογραφές συνταξιούχων δεν σταματούν με το σύστημα Αριάδνη το οποίο θα βάλει «φρένο» μόνο στις νέες περιπτώσεις παραβατικότητας. Ο Ι. Βρούτσης προανήγγειλε ότι θα γίνει ειδική απογραφή για τις καταβαλλόμενες 450.000 συντάξεις χηρείας έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν εισπράττονται από άτομα που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης.
Ελεγχος θα γίνει και για τις συντάξεις σε άγαμες θυγατέρες (αν δηλ. συνεχίζουν να καταβάλλονται ακόμη και όταν αυτές συνάψουν γάμο ή καταρτίσουν σύμφωνο συμβίωσης). Το υπουργείο εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη απογραφή των συνταξιούχων (εκκρεμούν οι απογραφές σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.) θα αποκαλύψει τουλάχιστον 30.000 περιπτώσεις παράνομων πληρωμών.
Πώς θα γίνεται η γνωστοποίηση θανάτου
1. Ο συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:
  • Ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου.
  • Tο Βιβλιάριο Υγείας ή αποδεικτικό ΑΜΚΑ του θανόντος.
  • Αποδεικτικό ΑΦΜ του θανόντος.
2. Ο συμβολαιογράφος
  • Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.
  • Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης.
  • Καταχωρίζει τα στοιχεία του θανόντος στο Σύστημα.
  • Θεωρεί το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου με την ένδειξη «καταχωρίσθηκε».
3. Ο συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας προσκομίζει στο δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και το θεωρημένο ιατρικό πιστοποιητικό και λαμβάνει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.
4. Για την περίπτωση που εξαιρετικές συνθήκες (ειδικές σπάνιες περιπτώσεις) δεν επιτρέπουν την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης προ της ταφής, υπάρχει ειδική διαδικασία, που θα αποτυπωθεί ειδικά στον νόμο.
Η άλλη άποψη
Η Αριάδνη θα χάσει και το μίτο της...
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
H ανακοίνωση του προγράμματος «Αριάδνη» αποτελεί κατ' αρχάς την αποτυχία του κράτους, το οποίο αδυνατεί να γνωρίζει τα πάντα για τους πολίτες. Από την άλλη, στην εποχή των τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπου τα πάντα μπορούν να γίνουν με ένα «κλικ» το υπουργείο Εργασίας επιλέγει την εύκολη λύση. Να στέλνει τους νιόπαντρους, τους διαζευγμένους και τους συγγενείς αποθανόντων στα συμβολαιογραφεία, να πληρώνουν 40-50 ευρώ για να παίρνουν ένα πιστοποιητικό. Και οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των συνταξιούχων κι επιδοματούχων «μαϊμού».
Καλές οι προθέσεις του υπουργείου, άστοχες οι αποφάσεις και είναι σίγουρο ότι η Αριάδνη θα χαθεί στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας που θα προσθέσει. Πόσο δύσκολο είναι, άραγε, να υποχρεωθούν τα ληξιαρχεία να στέλνουν ένα e-mail και να ενημερώνουν τα ταμεία για τις μεταβολές; Αν δεν μπορούν να το κάνουν, τότε οι υπάλληλοι είναι επίορκοι και θα πρέπει να πάνε σπίτι τους.
Επίσης, λένε ότι η ψηφιοποίηση των ληξιαρχείων χρειάζεται πέντε χρόνια. Αυτό είναι ψέμα διότι τόσο απαιτείται για το σύνολο των εγγράφων, δηλαδή για πιστοποιητικά θανάτου πριν από 100 χρόνια. Μα σ' αυτή τη φάση δεν μας ενδιαφέρουν αυτά, αλλά τα καινούργια έγγραφα. Με μια απλή διαδικασία κάθε νέα μεταβολή μπορεί να γίνεται ψηφιακά και να λυθεί το πρόβλημα.
Αλλά είπαμε, άλλο οι προθέσεις, άλλο η φαντασία.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2012

O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, παρουσίασαν σήμερα το καινοτόμο σύστημα «Αριάδνη» που αφορά στην οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «Με την πιο επιεική προσέγγιση εκτιμούμε ότι λόγω παραβατικότητας τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ετήσιες απώλειες που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Δεν είναι όμως μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται. Είναι και η κοινωνική αδικία η οποία γίνεται εναντίον των νόμιμων εργαζόμενων εναντίον των νόμιμων συνταξιούχων οι οποίοι βλέπουν καθημερινά αυτές τις προκλήσεις μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή μία αυξημένη διαχρονικά παραβατικότητα και ένα κράτος που για πολλές δεκαετίες είναι απλώς θεατής. 

Η απογραφή και το ηλεκτρονικό δίχτυ που αναπτύξαμε ως πολιτεία τα τελευταία χρόνια είχαν επιτυχή παρέμβαση. Είναι όμως εργαλεία τα οποία έρχονται να αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα αφού γίνει. Είναι όμως εργαλεία τα οποία σε ετήσια βάση δημιουργούν και ταλαιπωρία στους συνταξιούχους αλλά την ίδια στιγμή πρέπει και να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ επιπλέον υπάρχει και το διοικητικό κόστος. 

Ως υπουργός, ως κυβέρνηση, είναι αδύνατον απέναντι σε αυτή τη μεγάλη παραβατικότητα, στη μεγάλη κοινωνική αδικία να παραμείνω αδρανής, να παραμείνουμε αδρανείς και να βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται μπροστά μας και εμείς απλά να κάνουμε ως παρατηρητές διαπιστώσεις. 

Γι’ αυτό λοιπόν εισάγουμε το σύστημα «Αριάδνη». Ένα σύστημα που από 1-1-2013 διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναγεννηθεί παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Ένα σύστημα το οποίο θα επιφέρει επιτέ­λους αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και φυσικά θα έχουμε ένα πολύ με­γάλο και πολύ σημαντικό όφελος 500 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Αυτό γίνεται με το σύστημα «Αριάδνη». 

Ένα σύστημα το οποίο δεν θα αφήσει να γεννηθεί η παραβατικότητα. Κι αυτή είναι η μεγάλη τομή αυτό είναι το εκσυγχρονιστικό και τολμηρό άλμα που σήμερα εισάγουμε.

Η όποια επιβάρυνση κόστους και χρόνου είναι ασήμαντη μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους, για όλους τους Έλληνες».



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ Α Ρ Ι Α Δ Ν Η

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

ΑΡΙΑΔΝΗ

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία η Αριάδνη υπήρξε κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και της κόρης του Ήλιου Πασιφάης. 

Έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, τον γνωστό και ως «Μίτο», στον Θησέα ώστε όταν θα έμπαινε στον Λαβύρινθο να το ξετυλίγει για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει το Μινώταυρο, να βρει την έξοδο. Στην συνέχεια έμεινε στη Νάξο όπου και λατρευόταν σαν θεότητα του Αιγαίου.

Σ ή μ ε ρ α . . .

η καταχώριση δεδομένων πραγματικών και νομικών γεγονότων της προσωπικής κατάστασης των πολιτών όπως γάμοι, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια, θάνατοι, γεννήσεις γίνεται στα Ληξιαρχεία των δήμων. Τα δεδομένα αυτά χρειάζονται στους ασφαλιστικούς και προνοιακούς φορείς, καθώς επηρεάζουν τη χορήγηση από αυτούς συντάξεων και επιδομάτων.

Το  σύστημα παροχών στερείται αποτελεσματικών δικλείδων ασφαλείας

Η μερική μηχανογράφηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Ληξιαρχεία, καθώς και η αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης Ληξιαρχείων-Ασφαλιστικών Ταμείων-ΓΓΠΣ καθιστούν το υπάρχον σύστημα τυφλό.

Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις και άνοιξαν λεωφόροι για εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η αξιοποίηση των υπόγειων και αδιαφανών διαδρομών οδήγησε στα θλιβερά φαινόμενα παράνομης είσπραξης συντάξεων ή λοιπών ασφαλιστικών παροχών.

Πολυπληθείς  νησίδες παραβατικότητας

Ειδικότερα διαπιστώνεται ότι:

-Συντάξεις καταβάλλονται και μετά το θάνατο του δικαιούχου και εισπράττονται παρανόμως από συγγενείς ή οικείους του θανόντος (συνδικαιούχοι λογαριασμού, χρήση κάρτας ΑΤΜ).

-Ακόμη και στην περίπτωση νόμιμης διακοπής, αυτή συχνά επέρχεται μετά 4 μήνες, στερώντας από τα Ταμεία σημαντική ρευστότητα αυξάνοντας ταυτόχρονα και το διοικητικό κόστος.

-Συντάξεις χηρείας εισπράττονται από ωφελούμενους που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης.

-Συντάξεις που έχουν εκδοθεί σε άγαμες θυγατέρες συνεχίζουν να εισπράττονται ακόμη και όταν αυτές συνάψουν γάμο ή καταρτίσουν σύμφωνο συμβίωσης

-Οικογενειακά επιδόματα καταβάλλονται σε διαζευγμένους μολονότι δεν έχουν την επιμέλεια των τέκνων

Όλα τα προηγούμενα αποτέλεσαν «νησίδες παραβατικότητας» που για δεκαετίες παραμένουν ανοικτή πληγή στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και οικονομίας της πατρίδας μας με αρνητικές δημοσιονομικές προεκτάσεις και κοινωνικές αδικίες εις βάρος των νόμιμων συνταξιούχων και των νέων γενεών ασφαλισμένων.

Ζημιά  άνω των 400.000.000 €  ετησίως για τα Ταμεία

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται ευρείας κλίμακας δράσεις για τον εντοπισμό της παραβατικότητας (φυσικές απογραφές συνταξιούχων, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τη ΓΓΠΣ). Οι δράσεις αυτές ανέδειξαν την τεράστια οικονομική ζημία των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και μεγάλη φοροδιαφυγή από αδήλωτες συντάξεις. Από το πρώτο κύμα των απογραφών εντοπίστηκαν:

-6.600 αναπόγραφοι συνταξιούχοι στο ΙΚΑ, από τους οποίους έχουν ήδη πιστοποιηθεί ως νεκροί οι 2.500 και αναζητούνται οι υπόλοιποι,

-1.200 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που έχουν αποβιώσει,

-4.500 συνταξιούχοι του δημοσίου που δεν προσήλθαν για απογραφή,

-250 περίπου συνταξιούχοι άλλων ταμείων που δεν απογράφηκαν.      

Ήδη ολοκληρώθηκε η 2η απογραφή (με αυστηρότερα κριτήρια) στο ΙΚΑ και προέκυψαν άλλοι 50.000 αναπόγραφοι συνταξιούχοι, για τους οποίους αναστέλλεται η σύνταξη από 21/10/2012.  Αν και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτό τελικά θα μειωθεί δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τις 30.000.

Αντίστοιχη απογραφή εκτελείται μέχρι τέλος του χρόνου σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εξίσου εντυπωσιακά.

Ακόμη όμως και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία το ποσό ετήσιας επιβάρυνσης των ταμείων από τους 42.000 τουλάχιστον αναπόγραφους συνταξιούχους ξεπερνά τα 400.000.000 €. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση κατώτερες συντάξεις ανά περίπτωση και την καταβολή του ΕΚΑΣ, και είναι βέβαιο ότι με την ολοκλήρωση των απογραφών σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω.     

Στο παραπάνω ποσό δεν έχει προσμετρηθεί η απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων σε συνταξιοδοτικά πεδία, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ έλεγχος.  

Οι απογραφές αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Βασικό μειονέκτημα τους είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται κατασταλτικά η παραβατική συμπεριφορά, δηλαδή όταν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ επιπλέον προκαλούν διοικητικό και οικονομικό κόστος αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Σύστημα «Αριάδνη», μεταρρυθμιστικό άλμα πρόληψης  της παραβατικότητας

Τα στοιχεία καταδεικνύουν όχι μόνο το μέγεθος του προβλήματος αλλά κυρίως ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, να δράσουμε άμεσα, ώστε να αναχαιτίσουμε οριστικά τη νοσηρή παραβατικότητα.

Προχωρούμε σε ένα «μεταρρυθμιστικό άλμα» για να βρεθούμε «μπροστά» από κάθε περίπτωση ανομίας και να προλάβουμε την εκδήλωση της:

Από 1-1-2013 τίθεται σε λειτουργία το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Στόχος του «ΑΡΙΑΔΝΗ» είναι η οριστική αντιμετώπιση μιας σειράς παραβατικών συμπεριφορών στη λήψη παροχών κοινωνικής ασφάλισης (συντάξεων) και άλλων κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά, για ένα σύστημα προστασίας τόσο του ασφαλιστικού συστήματος, όσο, κυρίως, του δικαιώματος και της αξίωσης του νόμιμου πολίτη να μην πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες του και οι πόροι που αυτός συνεισέφερε στα δημόσια και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε μία περίοδο υπερβάσεων σε ατομικό και εθνικό επίπεδο, η αδράνεια στα θέματα αυτά είναι προκλητική, ασυγχώρητη και σίγουρα μη αποδεκτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας. Για το λόγο αυτό υλοποιούμε για πρώτη φορά μια, ενδεχομένως απλή στη σύλληψη, αλλά ευέλικτη και ολοκληρωμένη  εφαρμογή η οποία συνιστά ένα μεταρρυθμιστικό άλμα εκσυγχρονισμού και διάσωσης  των ασφαλιστικών ταμείων.

Πιστεύουμε ότι όπως η Αριάδνη με τον «Μίτο» της, ένα απλό κουβάρι, κατάφερε να βγάλει τον Θησέα από τον Λαβύρινθο, έτσι και σήμερα με το σύστημα αυτό θα ξεφύγουμε οριστικά από τον λαβύρινθο της παραβατικότητας στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα, με το «Αριάδνη» σταματάμε την αιμορραγία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επιτέλους προλαμβάνουμε σε πραγματικό χρόνο τις παραβατικές συμπεριφορές, που αφορούν καταχρηστική λήψη παροχών από μη δικαιούχους.

Καταπολεμούμε την παραβατικότητά εμποδίζοντας τη γέννησή της.

«Αριάδνη» ένα σύστημα απλό, αξιόπιστο πρωτοποριακό  και ευέλικτο

Κεντρικό σημείο του νέου συστήματος αποτελεί η ανάθεση στους συμβολαιογράφους της χώρας, της υπηρεσίας πιστοποίησης και ηλεκτρονικής καταχώρισης δεδομένων πραγματικών και νομικών γεγονότων της προσωπικής κατάστασης των πολιτών, που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και θανάτους.

Η επιλογή του συμβολαιογράφου ως κεντρικού ρόλου έγινε λαμβάνοντας υπόψη:

-Το γεγονός ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν παρουσία σε όλες τις έδρες των ειρηνοδικείων και αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικής εμβέλειας με πάνω από 3.000 σημεία σε όλη την επικράτεια και κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών

-Το γεγονός ότι ο συμβολαιογράφος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός με βασικά καθήκοντά την  προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας ασφάλειας και της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Λόγω αυτού του ρόλου διαθέτει την «στρογγυλή» σφραγίδα του κράτους και τα έγγραφα που συντάσσει είναι δημόσια έγγραφα και αποτελούν πλήρη απόδειξη έναντι πάντων για όλα, όσα βεβαιώνονται σ’ αυτά. Ελέγχεται για τη νόμιμη και επιμελή άσκηση των καθηκόντων του από τον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα.

Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας, ο Συμβολαιογράφος θα ταυτοποιεί τα προσωπικά στοιχεία και θα ενημερώνει ειδική web εφαρμογή της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, με τα απαραίτητα δεδομένα για κάθε μια από τις περιπτώσεις αλλαγής δημογραφικής ή οικογενειακής κατάστασης. Τα δεδομένα αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους αρμόδιους ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φορείς, στην ΗΔΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών (ΓΓΠΣ). Σε κάθε ασφαλιστικό φορέα η υπηρεσιακή δομή στην οποία υπάγεται το μητρώο των ασφαλισμένων ή δικαιούχων αναβαθμίζεται σε υπηρεσία Μητρώου και διαπίστωσης ληξιαρχικών μεταβολών ασφαλισμένων.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες κατά την διαχείριση των αντίστοιχων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του πολίτη ή των κληρονόμων του.

Το «Αριάδνη» κοστίζει λιγότερο από   το 1% των πόρων που εξοικονομεί

Η καταβαλλόμενη στον συμβολαιογράφο δαπάνη στην περίπτωση γνωστοποίησης θανάτου καλύπτεται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Άλλωστε σε μια εκτίμηση με βάση τον μ.ο. θανάτων στην χώρα μας η συνολική επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 Ευρώ από τα οποία 500.000 Ευρώ επιστρέφουν με την μορφή τελών και χαρτοσήμου στο κράτος και 1.000.000 Ευρώ με την μορφή φόρου απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο ποσό είναι εξαιρετικά μικρό μπροστά στο τεράστιο δημοσιονομικό και κοινωνικό όφελος.

Μόνο στην περίπτωση γνωστοποίησης γάμου και διαζυγίου βαρύνει τους δηλούντες η δαπάνη συμβολαιογράφου.

Στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου.

Το «Αριάδνη» κινητήριος δύναμη των Ταμείων στην πρόληψη της παραβατικότητας

Με βάση τα δεδομένα του «Αριάδνη» ενεργοποιούνται μια σειρά ενεργειών πρόληψης της παραβατικότητας. Ειδικότερα, με την γνωστοποίηση του θανάτου:

-Αναστέλλεται αμέσως η καταβολή από τον ή τους  ασφαλιστικούς φορείς συνταξιοδοτικών και λοιπών παροχών και επιδομάτων.

-Αποκλείεται η είσπραξη των παροχών αυτών από μη δικαιούμενα πρόσωπα.

-Ακυρώνεται η χρήση των ασφαλιστικών βιβλιάριων του θανόντος αποκλειόμενης της χρήσης τους από άλλους και αποτρέπεται σημαντική οικονομική ζημία στον ΕΟΠΥΥ.

-Οι ΔΟΥ πληροφορούνται άμεσα το συμβάν και θα αξιολογούν τα νέα δεδομένα σε φορολογικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο περιουσιολογίου.

Αντίστοιχα, με την γνωστοποίηση του γάμου (ή της υπογραφής του συμφώνου συμβίωσης):

-Διακόπτεται η ασφαλιστική παροχή σε φερόμενα ως προστατευόμενα μέλη, που όμως μετά το γάμο τους έχασαν την ιδιότητα αυτή.

-Διακόπτεται η παροχή βοηθημάτων σε μη δικαιούμενα πλέον πρόσωπα π.χ. άγαμες θυγατέρες

-Διακόπτονται παροχές χηρείας μετά την τέλεση του νέου γάμου.

Τέλος με την γνωστοποίηση του διαζυγίου:

-Διακόπτεται η ασφαλιστική κάλυψη σε μη προστατευόμενα μέλη

-Διακόπτεται η καταβολή επιδομάτων οικογενειακών κλπ, και καταβάλλονται πλέον μόνο στον δικαιούμενο σύζυγο (που έχει την επιμέλεια των τέκνων).

Το «Αριάδνη» προγεφύρωμα του Εθνικού Μητρώου Πολιτών

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα συμβαίνουν ετησίως περίπου 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια. Τα δεδομένα  αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τους ασφαλιστικούς φορείς και θα είναι διαθέσιμα εντός της επόμενης τριετίας με την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του «Εθνικού Μητρώου Πολιτών» που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Το σύστημα Αριάδνη προφανώς δεν έρχεται να υποκαταστήσει στο έργο τους τα Ληξιαρχεία και σίγουρα δεν αποτελεί ανταγωνιστή στην πορεία προς το Εθνικό Μητρώο Πολιτών. Αντίθετα μάλιστα, ρητά προβλέπεται ότι όταν ολοκληρωθεί, τα πλήρη ηλεκτρονικά αρχεία του «ΑΡΙΑΔΝΗ» θα είναι ελεύθερα στην διάθεση του.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε σε ένα τόσο σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα την στιγμή που υπάρχει τρόπος.

Για λόγους έλλειψης τεχνικής υποδομής σήμερα ακόμα και αυτή η δήλωση του θανάτου από τους ληξιάρχους στην ΗΔΙΚΑ, που αποτελεί ένα μόνο τμήμα του «ΑΡΙΑΔΝΗ», δεν έχει καταστεί εφικτή.

Τα οφέλη του «Αριάδνη» είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα

Tο «ΑΡΙΑΔΝΗ», από την 1-1-2013 θα παρέχει την ενημέρωση σε «ζωντανό» χρόνο για κάθε ληξιαρχική μεταβολή χρήσιμη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πλήρης και ολοκληρωμένη εφαρμογή του «ΑΡΙΑΔΝΗ» εξαλείφει την ανάγκη για τη διενέργεια στο μέλλον νέων ελεγκτικών παρεμβάσεων όπως η απογραφή. Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και οι ασφαλιστικοί φορείς θα συνεχίσουν με στοχευμένους ελέγχους την αναζήτηση για τον εντοπισμό παραβατικότητας παρελθόντων ετών.

Με βάση υπολογισμού τους 110.000 θανάτους ετησίως, με μ.ο. σύνταξη 800 Ευρώ και με δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρειάζονται 4 μήνες κατά μέσο όρο για να προβούν στην διακοπή της καταβολής, προκύπτει μια εξοικονόμηση ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον κατά 250 έως 300 εκ. Ευρώ.

Με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» και ενώ μέχρι σήμερα ήμασταν πίσω, κυνηγούσαμε να εντοπίσουμε την παραβατικότητα, το κράτος θα μπορεί πλέον να την ελέγξει και το κυριότερο να μην την αφήσει από σήμερα και εφεξής να «ξαναγεννηθεί».

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Με το σύστημα «Αριάδνη» επιφέρουμε ένα καίριο χτύπημα στην παραβατικότητα και ταυτόχρονα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την διαφάνεια.  

Από την εφαρμογή του, αυτονόητα, προκύπτει ένα σημαντικό δημοσιονομικό και οικονομικά μετρήσιμο όφελος.

Πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το κοινωνικό - ηθικό όφελος, με την έννοια ότι το κράτος επιτέλους θα εφαρμόσει έναν μηχανισμό, που δεν θα επιτρέπει να «γεννάται» παραβατικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

Το «Αριάδνη» είναι ένα σύστημα που έχει άμεσες θετικές συνέπειες, χωρίς χρονοβόρες μελέτες παραπομπής στο μέλλον και χωρίς κόστος.

Ένα σύστημα που υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους νόμιμους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους του σήμερα και του αύριο.

Ένα σύστημα, που δεν μας το επέβαλαν αλλά προκύπτει από την κοινή λογική και την ανάγκη προστασίας των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.   

Με πρωτοβουλίες, όπως το «Αριάδνη», οι πολίτες αισθάνονται ότι η Κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά και προστατεύει τα συμφέροντα τους.

Για πρώτη φορά βλέπουν την Πολιτεία να διαχειρίζεται με σεβασμό κάθε δημόσιο πόρο.

Και αυτό είναι το κρίσιμο κοινωνικό και ηθικό όφελος που επιδιώκουμε να κατακτήσουμε με την καθιέρωση του συστήματος «Αριάδνη».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1ο Στάδιο: Γνωστοποίηση

Α. Διαδικασία γνωστοποίησης θανάτου

Ο  συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:

-Ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου,

-το Βιβλιάριο Υγείας η αποδεικτικό ΑΜΚΑ του θανόντος,

-Αποδεικτικό ΑΦΜ του θανόντος.

Ο συμβολαιογράφος:

-Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.

-Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης

-Καταχωρεί τα στοιχεία του Θανόντος στο Σύστημα

-Θεωρεί το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου με την ένδειξη «καταχωρήθηκε».

Εν συνεχεία, ο συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας προσκομίζει στο Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και το Θεωρημένο ιατρικό πιστοποιητικό και λαμβάνει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.

Για την περίπτωση που εξαιρετικές συνθήκες (ειδικές σπάνιες περιπτώσεις) δεν επιτρέπουν την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης προ της ταφής, εκδίδεται η άδεια ταφής υπάρχει ειδική διαδικασία, που θα αποτυπωθεί ειδικά στο νόμο.

Β. Διαδικασία γνωστοποίησης Γάμου

Μετά την έκδοση της άδειας γάμου το ζευγάρι επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:

-Άδεια Γάμου και αγγελία γάμου,

-Τα Βιβλιάρια Υγείας ή άλλα αποδεικτικά των ΑΜΚΑ,

-Αποδεικτικά ΑΦΜ.

Ο συμβολαιογράφος:

-Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.

-Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης

-Καταχωρεί τα στοιχεία των μελλόνυμφων στο Σύστημα

-Θεωρεί την Άδεια Γάμου με την ένδειξη καταχωρήθηκε.

Εν συνεχεία, το ζευγάρι προσκομίζει στον Θρησκευτικό λειτουργό ή στο Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και τη Θεωρημένη άδεια γάμου και λαμβάνει πιστοποιητικό τέλεσης γάμου μετά την τελετή.

Γ. Διαδικασία γνωστοποίησης Συμφώνου Συμβίωσης

Κατά τη σύνταξη του συμφώνου συμβίωσης ο συμβολαιογράφος καταχωρεί τα υποχρεωτικά προσκομιζόμενα στοιχεία ΑΦΜ/ΑΜΚΑ των συμβαλλομένων στο σύστημα και κάνει υποχρεωτικά αναφορά στον αριθμό καταχώρησης στο σύστημα Αριάδνη.

Δ. Διαδικασία γνωστοποίησης Διαζυγίου

Η εισαγγελική διάταξη - παραγγελία για  την πνευματική λύση του γάμου προς την αρμόδια Εκκλησιαστική Αρχή, για δε την διοικητική λύση του γάμου στον αρμόδιο Ληξίαρχο, συνοδευόμενη από κυρωμένο αντίγραφο της  δικαστικής απόφασης και του αντίστοιχου πιστοποιητικού τελεσιδικίας, προσκομίζεται από οποιονδήποτε των διαζευγμένων συζύγων ή τους ειδικούς εντολοδόχους τους σε Συμβολαιογράφο

2ο Στάδιο: Ενέργειες συμβολαιογράφων

Μετά την γνωστοποίηση κάποιου από τα παραπάνω γεγονότα οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται αμελητί να καταχωρήσουν στο κεντρικό σύστημα, που τηρείται στο συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων, τις δηλώσεις στοιχείων των εμφανιζόμενων σε αυτούς πολιτών.   

3ο Στάδιο: Ενέργειες συντονιστικού συμβολαιογραφικών συλλόγων

Ο διαχειριστής του κεντρικού συστήματος στο συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων αποστέλλει ηλεκτρονικά δύο φορές την εβδομάδα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην ΗΔΙΚΑ στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στην ΓΓΠΣ συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία για τις τρέχουσες μεταβολές ασφαλισμένων.

4ο Στάδιο: Ενέργειες ασφαλιστικών οργανισμών και λοιπών φορέων

Η υπηρεσιακή δομή στην οποία υπάγεται το μητρώο των ασφαλισμένων και αναβαθμίζεται με τον προωθούμενο νόμο σε υπηρεσία Μητρώου και διαπίστωσης ληξιαρχικών μεταβολών ασφαλισμένων υποχρεούται αμελητί να σημειώνει την μεταβολή των στοιχείων των ασφαλισμένων και να διακόπτει άμεσα τις σχετικές παροχές.