Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τριάντα ένα μέτρα για την αγορά υγρών καυσίμων


Τριάντα ένα μέτρα για την αγορά υγρών καυσίμων

Τριάντα ένα μέτρα για την αγορά υγρών καυσίμων
Του Χρήστου Κολώνα
Τριάντα ένα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά των υγρών καυσίμων και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που ανεβάζουν τις τιμές καθώς και για την πάταξη του λαθρεμπορίου προτείνει στην κυβέρνηση η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα μέτρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι:
Στάδιο διύλισης
1) Να υποχρεωθούν οι εταιρείες διύλισης να γνωστοποιούν στη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το κόστος τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές.
2) Να υποχρεωθούν οι εταιρείες διύλισης να προβαίνουν σε αναλυτικό επιμερισμό των στοιχείων κόστους που περιλαμβάνονται στην προσαύξηση που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές, και να γνωστοποιούν τα στοιχεία αυτά στη ΡΑΕ και στο υπουργείο Ανάπτυξης.
3) Να συσταθεί Ανεξάρτητος Οργανισμός Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας.
4) Να καταργηθεί η πρόβλεψη για ελάχιστη χρονική διάρκεια ενός έτους για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας.
5) Να δοθεί άμεσα, στο πλαίσιο και της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2009/119/ΕΚ, η δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας σε άλλες χώρες της Ε.Ε. έως και 30%.
6) Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα χρήσης αποθηκευτικών χώρων: α) σε παροπλισμένα στρατόπεδα και β) σε χώρους μεγάλων τελικών καταναλωτών (ΔΕΗ κ.λπ.), για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας.
Χονδρικό εμπόριο
7) Να καταργηθεί η απαίτηση ελάχιστου κεφαλαίου γιατις άδειες εμπορίας καυσίμων.
8) Να επιτραπεί η λειτουργία αποθηκευτικών χώρων που συνδέονται αποκλειστικά με βυτιοφόρα οχήματα.
9) Να καταργηθεί η απαίτηση ελάχιστου αριθμού επαναπληρούμενων φιαλών υγραερίου για τη χορήγηση άδειας εμπορίας υγραερίου.
10) Να θεσπιστεί η υποχρεωτική σύναψη γραπτών συμβάσεων μεταξύ εταιρειών χονδρικής και λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων, στις οποίες θα αποτυπώνεται εκ των προτέρων, η πιστωτική πολιτική και η πολιτική παροχών - εκπτώσεων.
11) Να υποχρεωθούν οι εταιρείες εμπορίας να αναγράφουν τη χρονική διάρκεια που θα δίνονται οι εκπτώσεις στα εκδιδόμενα παραστατικά.
12) Να καταργηθεί η υποχρέωση αποθήκευσης προϊόντων δύο τουλάχιστον κατηγοριών από τα Ελαφρά, Μεσαία και Βαρέα κλάσματα πετρελαίου προκειμένου να χορηγηθεί άδεια χονδρικής εμπορίας.
13) Να προσδιορισθεί σε κατ' ανώτατο όριο 7.000 κυβικά μέτρα ο απαιτούμενος ελάχιστος όγκος αποθηκευτικών χώρων.
14) Να προσδιορισθεί σε κατά ανώτατο όριο μία πενταετία, η απαιτούμενη ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης αποθηκευτικών χώρων για την απόκτηση άδειας χονδρικής εμπορίας.
Λιανικό εμπόριο
15) Να καταργηθεί ο περιορισμός ότι οι Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί και οι Κοινοπραξίες δεν επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους πέραν αυτών που προβλέπονται από τις άδειες των πρατηρίων.
16) Να καταργηθεί ο περιορισμός ότι οι Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί και οι Κοινοπραξίες δεν επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν βυτιοφόρα οχήματα πέραν αυτών που προβλέπονται από τις άδειες των πρατηρίων.
17) Να καταργηθεί ο περιορισμός μέγιστου αριθμού αδειών κυκλοφορίας των βυτιοφόρων Ι.Χ. που επιτρέπεται να χορηγηθούν σε πρατηριούχους.
18) Να καταργηθεί ο περιορισμός ελάχιστου και μέγιστου μεικτού βάρους των βυτιοφόρων Ι.Χ. των οποίων η άδεια κυκλοφορίας επιτρέπεται να χορηγηθεί σε πρατηριούχους.
19) Να επιτραπεί η διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρο, σε κάτοχο άδειας λιανικής εμπορίας.
20) Να καταστεί αποκλειστική η ευθύνη των κατόχων Άδειας Λιανικής Εμπορίας «Ανεξάρτητου Πρατηρίου» για την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που διακινούν.
21) Να καταργηθεί ο περιορισμός μέγιστου αριθμού αδειών κυκλοφορίας των βυτιοφόρων Ι.Χ. που επιτρέπεται να χορηγηθούν σε πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.
22) Να καταργηθεί ο περιορισμός ελάχιστου και μέγιστου μεικτού βάρους των βυτιοφόρων Ι.Χ. που η άδεια κυκλοφορίας επιτρέπεται να χορηγηθεί σε πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.
23) Να ισχύσει ενιαία ρύθμιση ως προς το ανώτατο ηλικιακό όριο βυτιοφόρων.
24) Να τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί πίνακες στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους με τη λιανική τιμή πώλησης των υγρών.
25) Να διερευνηθεί η δυνατότητα αναθεώρησης των συμβάσεων των ΣΕΑ.
26) Να τροποποιηθεί το άρθρο 7 παρ. 6 του ν. 3054/2002, ώστε οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης που δεν διαθέτουν αποθηκευτικές εγκαταστάσεις δύνανται να προμηθεύονται τα προϊόντα, τόσο από άλλους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης με εγκαταστάσεις όσο και από άλλη εταιρεία πετρελαιοειδών με εγκαταστάσεις.
27) Να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της τιμής και της ποσότητας των υγρών καυσίμων στις αποδείξεις.
28) Να εγκατασταθούν συστήματα εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης πετρελαιοειδών.
29) Να καταργηθεί η δυνατότητα επιβολής κατώτατης τιμής πώλησης.
30) Να καταργηθεί η απαγόρευση διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια εθνικών αυτοκινητοδρόμων.
31) Να καταργηθεί η υποχρέωση του κατόχου άδειας πρατηρίου να ασκεί τη δραστηριότητα του πωλητή πετρελαίου θέρμανσης εκτός του χώρου των δεξαμενών του πρατηρίου.

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στο νέο φορολογικό


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στο νέο φορολογικό

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στο νέο φορολογικό
Της Μαρίας Βουργάνα
Γράφουν και σβήνουν στο οικονομικό επιτελείο το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι βασικές αλλαγές θα πρέπει να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την είσπραξη εσόδων άνω των 2,5 δισ. ευρώ.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών, νέα μειωμένα τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά, νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενιαίος φόρος 28% για ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις, είναι ορισμένες από τις φορολογικές ανατροπές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο. Τα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» μέχρι σήμερα προβλέπουν:
1 Δραστικό «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές. Προτείνεται η κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις για ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια και ασφάλιστρα ζωής.
2 Κατάργηση και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα αφορολόγητα θα αντικατασταθούν από το 2013 με οικογενειακά επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε οικογένειες με 1 ή και περισσότερα παιδιά. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ τον μήνα για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ τον μήνα για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ τον μήνα για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα. Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα της οικογένειας είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ δεν θα της χορηγείται πλέον κανένα επίδομα.
3 Επιβολή φόρου 28% στο καθαρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ. Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι:
  • Έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, έχουν ως έδρα την κατοικία τους και έχουν μέχρι τρεις εργοδότες.
  • Υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη και αποκτούν εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
4 Τα καθαρά εισοδήματα των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών θα φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 28%, ενώ σήμερα φορολογούνται κατά το ήμισυ με συντελεστή 20% και κατά το υπόλοιπο τμήμα τους με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δηλαδή με συντελεστές από 10% έως και 45%, αφού προηγουμένως επιμεριστεί στους δύο μεγαλύτερους εταίρους ως «επιχειρηματική αμοιβή».
Τα καθαρά κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ θα φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 28%, είτε είναι αδιανέμητα είτε πρόκειται να διανεμηθούν ως μερίσματα στους μετόχους ή εταίρους, ενώ σήμερα προβλέπεται φορολόγηση 20% για τα αδιανέμητα κέρδη και επιπλέον 25% (συνολικά 42,5%) για τα διανεμόμενα (μερίσματα).
6 Την κατάργηση της πρόσθετης μείωσης φόρου που δικαιούνται όσοι μισθωτοί εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές καθώς και των ειδικών ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τα μικρά νησιά της χώρας μας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
7 Την κατάργηση των απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για τα κοινωνικά επιδόματα. Τα επιδόματα που χορηγούνται σήμερα από τους οργανισμούς πρόνοιας κ.λπ. θεωρούνται πλέον εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων
Διορθωτικές παρεμβάσεις εξετάζεται να υπάρξουν στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, παραμένει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ, διατηρούνται τα 8 φορολογικά κλιμάκια, καθώς και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%. Ωστόσο, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι 26.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τις απανωτές μειώσεις των αποδοχών τους. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται αλλαγές- διορθώσεις στα κλιμάκια εισοδήματος μέχρι τις 26.000 ευρώ που θα οδηγούν σε μείωση των φοροεπιβαρύνσεων, ενώ για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα προκύψουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Νέα τεκμήρια
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει πρόταση για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μέχρι και 37% στις κατοικίες και μέχρι 44% στα ΙΧ αυτοκίνητα. Επίσης προτείνεται η μείωση 25% για τα σκάφη ανοιχτού τύπου ταχύπλοα και μη. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη μείωση της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης για τους φορολογουμένους σε 2.000 ευρώ από 3.000 ευρώ για το άγαμο και σε 3.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Μνημόνιο Νο3: 56 αλλαγές φέρνει στη ζωή μας και στην οικονομία


ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΕΩΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Μνημόνιο Νο3: 56 αλλαγές φέρνει στη ζωή μας και στην οικονομία

Μνημόνιο Νο3: 56 αλλαγές φέρνει στη ζωή μας και στην οικονομία
Του Κώστα Τσαχάκη
Ατελείωτη είναι η λίστα των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και τα οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό πακέτο έχει κλείσει στα 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση δαπανών και τα 3 δισ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας.
Όμως ο βασικός κορμός των μέτρων άνω των 9,2 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί εντός του 2013.
Εξ αυτών οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις φθάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ. Το πιο ανησυχητικό είναι πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα αυτά να μην είναι τα τελευταία. Κι αυτό καθώς στο Μνημόνιο ύστερα από τις πιέσεις της τρόικας έχει περιληφθεί ρήτρα «απόκλισης».
Μνημόνιο Νο3: 56 αλλαγές φέρνει στη ζωή μας και στην οικονομία
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα για περιστολή δαπανών και ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τότε «αυτόματα» θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα στο κείμενο προσδιορίζεται ότι οι νέες παρεμβάσεις θα γίνουν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις.Από την άλλη περιλαμβάνεται και ρήτρα «ισοδυνάμων». Έτσι σε περίπτωση που το πρόγραμμα αποδώσει και υπερκεράσει τους στόχους θα εξετάζονται παρεμβάσεις για πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα αλλά και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Πάντως με την εφαρμογή του δημοσιονομικού πακέτου η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης και το 2013, η οποία οριοθετείται από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα στην περιοχή του 4,2%.
Επιπρόσθετα στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται και σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες εστιάζονται στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.
Μνημόνιο Νο3: 56 αλλαγές φέρνει στη ζωή μας και στην οικονομία
Τόσο τα δημοσιονομικά μέτρα όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup και αναμένεται να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
Η «Η» παρουσιάζει τα βασικότερα μέτρα του νέου Μνημονίου.
Δημόσιος Τομέας - Μισθολογική Δαπάνη
1 Κατάργηση των δώρων (1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο) των υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2 Διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012. Άλλες 25.000 αποχωρήσεις εντός του 2013 (6.250 ανά τρίμηνο).
3 Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΟ με πλαφόν στις αποδοχές τα 1.900 ευρώ ανά μήνα (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, υπερωριών, επιδομάτων).
4 Κλιμακωτές μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια οι οποίες τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012. Για αποδοχές έως 1000 ευρώ το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 2%, από 1001 έως και 1.500 ευρώ στο 10%, από 1.501 έως και 2.500 ευρώ στο 20%, από 2.501 μέχρι 4.000 στο 30% και για ποσά άνω των 4.000 η μείωση είναι 35%.
Επέκταση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στη Γενική Κυβέρνηση ως το 2016.
6 «Πάγωμα» προσλήψεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου κατά 151 εκατ. ευρώ το 2013 και επιπλέον 34 εκατ. ευρώ το 2014, συμπεριλαμβανομένων των αποδοχών υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και συμβούλων.
7 Περιστολή του μισθολογικού κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 75 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2013.
8 Καταργούνται τα επιδόματα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων και απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
9 Υποχρεωτικές θα είναι οι μεταθέσεις προσωπικού εντός της Γενικής Κυβέρνησης και από περιοχή σε περιοχή.
10 Μειώνεται ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τις 15.226 στις 2.000 ετησίως. Επίσης, μείωση του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 90%.
11 Χάνεται το δικαίωμα πρόσληψης για συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αν αυτή δεν γίνει εντός τριετίας από την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Συντάξεις - Κοινωνικά Επιδόματα
1 Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
2 Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη (και στα ενδιάμεσα στάδια) από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ το ποσοστό μείωσης διαμορφώνεται στο 3%, από 1.501 έως και 2.000 ευρώ στο 5% και για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ στο 12%. Για τα ειδικά μισθολόγια οι μειώσεις θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που θα επιβληθούν στους εν ενεργεία υπαλλήλους.
4 Μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 23% και επιβολή εισφοράς 3% στις κύριες συντάξεις όσων έλαβαν εφάπαξ από το 1995 και μετά.
5 Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και για ασφαλισμένους προ του 1993.
6 Αντικατάσταση όλων των οικογενειακών ? πολυτεκνικών επιδομάτων με ένα (με εισοδηματικά κριτήρια) και κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων για τα τέκνα αναδρομικά από φέτος.
7 Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος ηλικίας.
Μείωση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 50 ευρώ ή 30 ευρώ, ανάλογα με το αν διαθέτουν ή όχι ιδιόκτητη κατοικία.
9 Κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
Αγορά καυσίμων
Απελευθέρωση της διακίνησης καυσίμων με την υιοθέτηση διατάξεων που θα επιτρέπουν σε ανεξάρτητα πρατήρια να έχουν ή να νοικιάζουν φορτηγά ανεξαρτήτως μεγέθους, να νοικιάζουν δημόσιας χρήσης φορτηγά για μεταφορά καυσίμων. Επίσης να επιτραπεί σε οποιοδήποτε φορτηγό ? ανεξαρτήτως χωρητικότητας ? να εισέρχεται στα διυλιστήρια και τα τελωνεία για τη μεταφορά καυσίμων με τη δικιά τους επωνυμία.
Εισαγωγή τεχνικών λεπτομερειών για την εφαρμογή του συστήματος μέτρησης εισαγωγής - εξαγωγής σε όλους τους σταθμούς.
3 Έκδοση υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση συστήματος GPS.
Νέοι φόροι - Φορολογική Διοίκηση
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί μέχρι το 2018 και προσαρμόζεται στη νέα φορολογική κλίμακα.
Αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από τον Μάρτιο του 2013 για να προσεγγίσουν τις εμπορικές.
Αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% το 2014.
Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών από την τρέχουσα χρήση.
Φορολόγηση των αγροτών με 6% και βάσει εσόδων-εξόδων.
Επιβάλλεται φόρος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (2 με 4%).
Επιλογή μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και θέσπιση διατάξεων με τις οποίες θα δίνονται αρμοδιότητες στη νέα γραμματεία.
8 Προώθηση νόμου για τη δημιουργία ειδικής μονάδας με 100 ελεγκτές για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και μονάδας με 50 ελεγκτές για τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.
Υγεία - ΕΟΠΥΥ
1 Συγχώνευση όλων των ταμείων χωρίς καμία εξαίρεση στον ΕΟΠΥΥ.
Λήψη πρόσθετων μέτρων από φέτος για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, με την υποχρέωση των φαρμακείων να αντικαθιστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα με το προϊόν της ίδιας δραστικής ουσίας, το οποίο έχει τη χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία αναφοράς.
Θεσμοθέτηση νέου ορίου για το claw-back (επιστροφές από φαρμακευτικές εταιρείες) του 2013 στα 2,4 δισ. ευρώ.
Περιορισμός των παροχών του ΕΟΠΥΥ και αύξηση του κόστους για την ιδιωτική περίθαλψη.
Αναθεώρηση των αμοιβών και του αριθμού των διαγνωστικών κέντρων με τα οποία συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και με τους φυσιοθεραπευτές.
Εισαγωγή ενός συστήματος ενδεικτικών τιμών για τις επιστροφές των ιατρικών μηχανημάτων.
Αύξηση των εισφορών που δίνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, στα επίπεδα των μελών του ΕΟΠΥΥ.
Κλειστά Επαγγέλματα
Νομοθετική παρέμβαση για την άρση των περιορισμών που ακόμη υφίστανται στα επαγγέλματα των ορκωτών λογιστών, φορολογικών συμβούλων και λογιστών, εταιρειών προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικών γραφείων, συμβούλων εργασίας, κτηματομεσιτών, αναλογιστών, τουριστικών οδηγών, φορτοεκφορτωτών, ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, εκτελωνιστών, ιδιοκτητών περιπτέρων και καντίνων σε δημόσιο χώρο, τουριστικών γραφείων, ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξενόγλωσσων σχολείων, ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης, κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης, κέντρων εκπαίδευσης μετά τη δευτεροβάθμια βαθμίδα, και πρακτορείων διανομής Τύπου.
Άρση της υποχρεωτικής παρουσίας του δικηγόρου σε μία σειρά συμβολαιογραφικών πράξεων. Δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους επαγγελματίες του νομικού τομέα να διενεργούν έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας.
Εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει ένα σύστημα προπληρωμένων - προκαθορισμένων ποσών για κάθε δικαστική ενέργεια ή παρουσία δικηγόρου, η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με ένα ποσό αναφοράς.
Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης η κυβέρνηση προωθεί την αποσύνδεση της φορολόγησης μηχανικών και δικηγόρων από τις ελάχιστες νόμιμες αμοιβές/ποσά αναφοράς. Η μεταρρύθμιση αυτή τίθεται ένα ισχύ σαν μέρος της νέας φορολογικής νομοθεσίας από τον Ιανουάριο του 2013.
Αίρονται οι περιορισμοί στις άδειες για λιμουζίνες και μικρά τουριστικά λεωφορεία κάτω των 12 θέσεων και επιτρέπονται οι εναλλακτικές υπηρεσίες μεταφοράς σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία με την ενοικίαση βαν και τζιπ 4X4.
Κάθε επαγγελματική ένωση θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει σε ιστοσελίδα της ενδεικτικές αμοιβές για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία.
Εμπόριο
Καταργείται η προϋπόθεση ελάχιστου χώρου προκειμένου να επιτρέπεται η πώληση τροφίμων.
Επιτρέπεται σε καταστήματα γενικού εμπορίου η πώληση και άλλων, πέραν από τρόφιμα, προϊόντων που υπόκεινται σε υγειονομικές προϋποθέσεις.
Επιτρέπεται στα σούπερ-μάρκετ η πώληση προσυσκευασμένου κρέατος, τυριού και ψαριού και απελευθερώνεται η πώληση προϊόντων για βρέφη.
Αποσυνδέεται το ωράριο εργασίας για τους υπαλλήλους της επιχείρησης (όπως ορίζονται στον νόμο 1037/1971 και τη σχετική νομοθεσία) από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
5 Ρυθμίζεται ο νόμος ώστε να γίνεται σαφές ότι το «σπάσιμο» της βάρδιας επιτρέπεται σε όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων όσων λειτουργούν σε συνεχές ωράριο.
6 Εφαρμόζονται οι ίδιοι όροι για τη μεταφορά ευπαθών αγαθών στα φορτηγά δημόσιας χρήσης με τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης.
Συγκοινωνίες
Τα εισιτήρια σε ΟΑΣΑ , ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυξάνονται τουλάχιστον κατά 25% τον Μάρτιο του 2013
Αγορά ενέργειας - ΔΕΗ
Μέσα στον Νοέμβριο η κυβέρνηση υποβάλλει ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με στόχο αφενός να προετοιμαστεί η ιδιωτικοποίησή της και αφετέρου να γίνει ανταγωνιστική ως προς τις άλλες επιχειρήσεις της απελευθερωμένης αγοράς του ηλεκτρισμού. Το σχέδιο θα εξειδικεύσει ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο.
Αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ στις αρχές του 2013 με εξαίρεση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δρομολογείται μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων της ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση θα παραδώσει στην τρόικα μελέτη ειδικού της ευρωπαϊκής αγοράς για να συγκρίνει τις συνολικές απολαβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ «με τις βέλτιστες πρακτικές» των ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόμοια σύγκριση θα γίνει και ως προς τις πρακτικές των ιδιωτικών εταιρειών της Ελλάδας εντός του τελευταίου τριμήνου του 2012.
Επενδύσεις - Αποκρατικοποιήσεις
1 Περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ.
Αναθεώρηση του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις στα 25 δισ. ευρώ έως το 2020.

«Φθηνότερη» η εργασία και η απόλυση για όλους τους εργαζομένους


EΡΓΑΣΙΑΚΑ

«Φθηνότερη» η εργασία και η απόλυση για όλους τους εργαζομένους

«Φθηνότερη» η εργασία και η απόλυση για όλους τους εργαζομένους
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Φθηνότερα θα κοστίζουν, στο εξής, οι απολύσεις και η εργασία για τους εργαζομένους που είτε αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (θα «χάσουν» 58,61 ευρώ το μήνα, αν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν συμφωνήσουν έως τον ερχόμενο Απρίλιο τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος γάμου) είτε θα εργάζονται «πέραν του ωραρίου» (δεν θα έχουν πλέον καμία πρόσθετη - υπερωριακή αμοιβή, αφού θα καλούνται να απασχοληθούν με... ελαστικό ωράριο). Οι νέες αλλαγές στα εργασιακά, όπως προέκυψαν ύστερα από την πολιτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, έχουν ως εξής:
Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Εως τον Απρίλιο νομοθετείται ο ισχύων κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ) μαζί με τα κλιμάκια των τριετιών, αλλά, χωρίς το επίδομα γάμου. Με τη διατήρηση των τριετιών εργαζόμενος με πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας που με βάση την αρχική αξίωση της τρόικας θα υποχρεωνόταν να εργαστεί με το βασικό μισθό των 586,08 ευρώ, θα εισπράττει 761,90 ευρώ (όσα δηλ. αντιστοιχούν με βάση το σημερινό καθεστώς των πολυετιών που, όπως για όλους τους εργαζομένους, ισχύει μόνο για την ένταξη στο μισθολογικό κλιμάκιο και όχι για την εξέλιξη, καθώς το Μνημόνιο Νο2 απαγορεύει αύξηση λόγω ωρίμασης μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το... 10%).
Ο αμειβόμενος με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα χάσει, ωστόσο, την προσαύξηση λόγω γάμου. Το συγκεκριμένο επίδομα θα μπορεί να καταβάλλεται «μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που, όμως, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους» καθώς έχει καταργηθεί η κήρυξη ως γενικής υποχρεωτικής και η επέκταση με απόφαση υπουργού κάθε συλλογικής σύμβασης στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (δηλ. σε όσους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση).
ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου οι απολύσεις θα γίνουν αυτόματα φθηνότερες έως και 50%. Οι προειδοποιημένες απολύσεις που οδηγούν στην καταβολή μειωμένων κατά 50% ποσών, θα είναι πιο εύκολες αφού μειώνονται σε 1- 4 (από 1-6) οι μήνες της προειδοποίησης.
Φθηνότερες (αλλά, πάντως, πιο ακριβές από τις προειδοποιημένες) θα είναι και οι απροειδοποίητες απολύσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
Η αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά μέχρι τα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν (μαζί με την προσαύξηση του 1/6 έναντι των δώρων) έως τα 16 χρόνια και από εκεί και πάνω θα καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.
Δηλ. έως 24.000 ευρώ (12Χ2.000 ευρώ) για εργαζόμενο με 28 έτη υπηρεσίας, ο οποίος δικαιούται 24 μηνιάτικα ως αποζημίωση σε περίπτωση απροειδοποίητης απόλυσης. Οποιος εργαζόμενος αλλάζει εργοδότη θα μένει στα 12 μηνιάτικα (δεν θα δικαιούται έξτρα ποσό).
ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΝΤΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ: Με ελαστικά - κυμαινόμενα ακόμη και από τη μια ημέρα στην άλλη (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) ωράρια και χωρίς πρόσθετη αμοιβή (+30% για την 6η ημέρα και +20% για την υπερωρία) θα μπορούν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι (θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας σε όσους κλάδους ισχύει νομοθετικά το πενθήμερο ή υπάρχει περιορισμός με συλλογικές συμβάσεις εργασίας).
Αν και διατηρείται το όριο της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας και τα ελαστικά ωράρια θα εφαρμόζονται με συλλογικές συμβάσεις (και ενδεχομένως με ατομικές συμφωνίες, αν ο νόμος δεν καλύψει το κενό που θα υπάρχει, αν δεν υφίσταται συλλογική ρύθμιση ή σωματείο) ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα με ενδιάμεση ημερήσια ανάπαυση 11ωρών και λιγότερες ώρες (μέχρι να συμπληρώσει το 40ωρο) άλλη ημέρα ή άλλες ημέρες μέσα στο εξαήμερο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
Εργαζόμενος με μισθό 2.800 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών
- Με το σημερινό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση 16 μισθών + 1/6 έναντι των δώρων δηλ. 44.800 ευρώ + 7.466 ευρώ= 52.266 ευρώ.
- Με το νέο καθεστώς θα λάβει 12 μισθούς + 1/6, δηλ 33.600 ευρώ και έξτρα ποσό 8.000 ευρώ (για τους υπόλοιπους 4 Χ 2.000 ευρώ) συνολικά 41.600 ευρώ (-10.666 ευρώ ή -20,4%).
- Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση (8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΜΟΙΒΗ
Χωρίς πρόσθετη αμοιβή ένας εργαζόμενος μπορεί, για παράδειγμα, να εργαστεί Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη με 5ωρο, για 6ώρες την Πέμπτη, με 9ωρο την Παρασκευή και 10 ώρες το Σάββατο.

Προθεσμία υποβολής αναφορών και στοιχείων στην ΕΛΤΕ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ε.Λ.Τ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 003/2012

Προθεσμία υποβολής αναφορών και στοιχείων στην ΕΛΤΕ

Αθήνα, 24-10-2012

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας »
Σύμφωνα με το αρ.6 της 004/09 Κανονιστικής Πράξης της Ε.Λ.Τ.Ε. ο υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης του ελεγκτικού γραφείου υποβάλλει προς την Ε.Λ.Τ.Ε., ανά διετία, λεπτομερή αναφορά της λειτουργίας της κανονιστικής συμμόρφωσης του γραφείου κατά το χρονικό αυτό διάστημα.

Λόγω παρέλευσης της διετίας από την έκδοση της Κανονιστικής Πράξης, η σχετική αναφορά θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 30-11- 2012 και να επαναλαμβάνεται ανά διετία.

2. «Μητρώο ελεγκτικών γραφείων»

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13 ν. 3693/2008 η ΕΛΤΕ είναι αρμόδια να τηρεί δημόσιο μητρώο (ΜΗΤΡΩΟ ΕΛΕΓΚΤΩΝ) για την εγγραφή των νόμιμων ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων στα οποία έχει χορηγηθεί επαγγελματική άδεια. Κάθε χρόνο ζητείται η επαλήθευση των στοιχείων εγγραφής στο δημόσιο μητρώο των ελεγκτικών γραφείων.

Η υποβολή των σχετικών στοιχείων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 30-11-2012, σύμφωνα με τη συνημμένη ηλεκτρονική φόρμα και να επαναλαμβάνεται ετησίως.

Τυχόν μεταγενέστερες αλλαγές, κοινοποιούνται με την ίδια φόρμα, σημειώνοντας τις αλλαγές με κόκκινα γράμματα, ώστε να επαληθεύονται οι τροποποιήσεις σε όλα τα πεδία του μητρώου.

3. «Αστική ευθύνη- Ασφαλιστική Κάλυψη»

Σύμφωνα με το αρ.29 του Ν.3693/2008, τα ελεγκτικά γραφεία υποχρεούνται να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για αστική ευθύνη.
Αντίγραφο του εν ισχύ ασφαλιστικού συμβολαίου, όπως επίσης αντίγραφο κάθε ανανέωσης αυτού θα πρέπει να υποβληθεί στην Ε.Λ.Τ.Ε. έως τις 30-11-2012 και να επαναλαμβάνεται ετησίως.


Δείτε την φόρμα στοιχείων για το Μητρώο Ελεγκτικών Γραφείων ως συνημμένο αρχείο


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.

ΠΟΕ ΔΟΥ - ΘΕΜΑ : ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 48ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ για την ΤΡΙΤΗ 30 & ΤΕΤΑΡΤΗ 31.10.2012, στις υπηρεσίες του Νομού Κυκλάδων & του Αργοσαρωνικού.


ΠΟΕ ΔΟΥ - ΘΕΜΑ : ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 48ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ


Σας γνωστοποιούμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1264/82 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)  και του καταστατικού της ΠΟΕ – ΔΟΥ, η ΠΟΕ – ΔΟΥ σε συνεδρίασή της στις 24.10.2012 αποφάσισε ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 48ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ για την ΤΡΙΤΗ 30 & ΤΕΤΑΡΤΗ  31.10.2012, στις υπηρεσίες του Νομού Κυκλάδων & του Αργοσαρωνικού. Σας γνωρίζουμε περαιτέρω, ότι κατά τη διάρκεια της ως άνω 48ωρης απεργίας, θα υφίσταται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας που προβλέπεται από το άρθρο 21 του Ν. 1264/82 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).


    ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ :

1.    Η διακοπή της  σχεδιαζόμενης ενοποίησης φορολογικών υπηρεσιών στις περιοχές αυτές (Νησιωτική Ελλάδα), η οποία σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον
      Αντιθέτως, με μέτρα πρόχειρα, αποσπασματικά και ευκαιριακής κυρίως σκοπιμότητας, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψη εθνικοί λόγοι ,γεωγραφικά κριτήρια και φοροδοτική ικανότητα της κάθε περιοχής (βαριά τουριστική βιομηχανία), το αποτέλεσμα θα είναι η ταλαιπωρία του πολίτη,  η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με βέβαιο αποτέλεσμα την μη επίτευξη του στόχου της αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού.

2.Η αναδιοργάνωση – εκσυγχρονισμός – μηχανοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών μετά από ουσιαστικό διάλογο και η κατοχύρωση του Δημόσιου χαρακτήρα τους.

3.Η μη αποδοχή απολύσεων μέσω εργασιακής εφεδρείας, προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας κλπ.

Προκειμένου να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο καλόπιστου διαλόγου, σύμφωνα με το Νόμο και πριν προχωρήσουμε, στην άσκηση του δικαιώματος της 48ωρης απεργίας, σας καλούμε σε Δημόσιο Διάλογο, με αντικείμενο τα προαναφερθέντα αιτήματα. Ως χρόνο διεξαγωγής του Δημόσιου Διαλόγου προτείνουμε την Παρασκευή 26/10/2012   και ώρα 14:00, στα γραφεία του ΟΜΕΔ Πλ. Βικτωρίας 7 Αθήνα.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδόσει την παρούσα προς αυτούς που απευθύνεται, αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο αυτής, στην έκθεση της επίδοσης. Προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                               ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ

Οι έξι όροι για επιμήκυνση που θα κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο


Οι έξι όροι για επιμήκυνση που θα κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο

26.10.2012 11:15
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις Γερμανών αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει κλεισμένη συμφωνία να δοθεί διετής επιμήκυνση -δηλαδή περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να εφαρμόσει το Μνημόνιο- και να χρηματοδοτηθεί αυτή η επιμήκυνση εντούτοις είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει λάβει τις αποφάσεις της.
Αυτό αποδεικνύει το σημείωμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που εστάλη στον πρωθυπουργό και στον Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη εβδομάδα. Εκεί φαίνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και δεδομένη την επιμήκυνση της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος.
Το σημείωμα του γερμανικού υπουργείου εστιάζει σε έξι σημεία τα οποία θα είναι τα ιδιαίτερα σκληρά ανταλλάγματα για να πάρουμε τη δόση και να πετύχουμε την επιμήκυνση, εκχωρώντας ουσιαστικά την εθνική κυριαρχία της χώρας:
1. Να ανοιχτεί δεσμευμένος λογαριασμός που θα ελέγχεται από το εξωτερικό, θα κατατεθεί στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και θα εξυπηρετεί την αυτόματη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Ο κλειστός λογαριασμός εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και ενισχύεται ώστε να εξασφαλίσει πως οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους και θα εξασφαλιστεί με την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς διαχείρισης (για παράδειγμα από την ΕΚΤ). Το χρέος θα εξυπηρετείται κατευθείαν από αυτόν τον λογαριασμό, ο EFSF και το ΔΝΤ θα εκταμιεύουν μετά από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων κατευθείαν από τον λογαριασμό και η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους που ορίζεται από το Μνημόνιο θα καταβάλλεται επίσης σε αυτόν τον λογαριασμό.
Ας σημειωθεί ότι γι'αυτόν το λογαριασμό είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα από την Ελλάδα και είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει προτεκτοράτο». Ομως, η σχετική πρόταση είχε επικυρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Βενιζέλος.
2. Διάθεση των εσόδων: Μια διαθέσιμη πηγή εσόδων (όπως για παράδειγμα μέρος των εσόδων του ΦΠΑ) στο συνολικό ποσό του αιτούμενου από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μεταφέρεται ανά μήνα στον εν λόγω λογαριασμό ως ελληνική συμμετοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους. Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσδιοριστεί από το Μνημόνιο. Ο Λογαριασμός και η τροφοδοσία του από τα έσοδα εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα και συνεπώς θα εξισορροπηθεί από τη μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Εφόσον κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμφανιστούν επιπλέον κενά στον προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα τα καλύψει με τα δικά της μέσα.
3. Αυτόματες περικοπές δαπανών: Η Ελλάδα εγκαθιδρύει έναν απλό κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες. Με τη συμφωνία της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό) ή η παρέκκλιση από το πρόγραμμα θα οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών.
4. Εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού: Μπορεί να ζητηθεί από έναν εξωτερικό οργανισμό όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή επιπλέον δανεισμού (παράλληλα με την εποπτεία των περιφερειακών και τοπικών αρχών από ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη).
5. Συμπληρωματική εξωτερική βοήθεια: Η Ελλάδα υποχρεώνεται να δεχθεί πιο έντονη παρουσία εξωτερικής τεχνικής βοήθειας ώστε να βελτιωθεί η διοικητική δομή, να συλλέγονται αποτελεσματικότερα οι φόροι, να μειωθεί η διαφθορά. Οι ξένοι τεχνοκράτες θα βοηθούν επιπλέον στους τομείς επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, στρατηγικών για την τόνωση της ανάπτυξης, αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων, των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης έτσι ώστε να υποβοηθηθεί περαιτέρω η εκτέλεση του προγράμματος.
6. Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης: Το σχέδιο για μια δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων το οποίο τελεί υπό επεξεργασία μπορεί να επισπευσθεί για να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έργα υποδομής. Για να βελτιωθεί η αποδοχή του προγράμματος Ανάπτυξης από τους Έλληνες τα μέτρα ελέγχου και ενίσχυσης πρέπει να συμπληρωθούν από αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης. Βραχυπρόθεσμα, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση μπορούν να ενισχυθούν από την απελευθέρωση πόρων των διαρθρωτικών Ταμείων για τα 181 προγράμματα υψηλής προτεραιότητας.
Δεδομένη η επιμήκυνση στον ξένο Τύπο, ζητούμενο η χρηματοδότηση
Σε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 30 δισ. ευρώ σε βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι το 2016, εξαιτίας της βαθύτερης από ό,τι αναμενόταν ύφεσης αλλά και της διετούς καθυστέρησης των δημοσιονομικών στόχων.
Αναφέρεται επίσης ότι σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν τώρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. Έχουν επίσης αποδεχθεί, λιγότερο ή περισσότερο, ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, μέχρι το 2016 αντί του 2015, προκειμένου να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, τόνισε ένας αξιωματούχος στη Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα παρουσιάστηκε μια λίστα με 15 προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των 30 δισ. ευρώ. Οι επιλογές ποικίλουν από μείωση των επιτοκίων μέχρι και μεταφορά των κεφαλαίων που διατίθενται για την επανακεφαλαιοποίηση των κεντρικών τραπεζών, στον ισολογισμό του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, μέχρι και διαγραφή περίπου 53 δισ. ευρώ βοήθειας, από κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Ωστόσο οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως δεν υπήρξε μεγάλη συμφωνία για το ποια μέτρα θα υιοθετούνταν, και για αυτά που υπήρξε συμφωνία, δεν είναι αρκετά για να καλύψουν την τρύπα των 30 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει αρκετή πολιτική βούληση για κάποια ριζοσπαστικά βήματα, όπως π.χ. για μια διαγραφή των δανείων προς την Ελλάδα από τους επίσημους πιστωτές», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.
Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη φάση εκπέμπει το Βερολίνο αλλά και η Τρόικα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel που κυκλοφόρησε η Τρόικα έχει εισηγηθεί δύο χρόνια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup.
Οι ειδικοί της τρόικας εισηγήθηκαν, υποστηρίζει το Spiegel, την περασμένη εβδομάδα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν δύο χρόνια επιμήκυνση στην Αθήνα, κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον. Το ποσό θα μπορούσε να βρεθεί μόνο με «κούρεμα» των απαιτήσεων των επίσημων πιστωτών ή με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ενδεχόμενα τα οποία απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, επειδή αναμένει αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρει το περιοδικό.
Σύμφωνα με το Reuters τα μέλη της Τρόικα διαφωνούν για το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 της δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το Reuters, τα δύο επιπλέον χρόνια θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, επιτρέποντάς τη γρηγορότερη ανάπτυξη και ως εκ τούτου την αύξηση των πιθανοτήτων η Ελλάδα να είναι τελικά σε θέση να κάνει το χρέος της βιώσιμο.
«Οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δισ. ευρώ» είπε ο αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup που έγινε χθες.
Οι εκτιμήσεις από διάφορους αξιωματούχους, από τον περασμένο Ιούλιο, κυμαίνονταν από τα 13 έως τα 30 δις ευρώ. Την Πέμπτη, ένας ακόμα αξιωματούχος έκανε εκτιμήσεις ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα κυμαίνονται μεταξύ 16 και 20 δισ. ευρώ.


Πηγή: Οι έξι όροι για επιμήκυνση που θα κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/73844#ixzz2AOYRjIQ8

Αρ. πρωτ.: 49110/23.10.2012 Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών και άλλες οδηγίες σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές


Αρ. πρωτ.: 49110/23.10.2012
Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών και άλλες οδηγίες σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές
Αθήνα 23 / 10 / 2012
Αρ. Πρωτ. : 49110

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ.

Ταχ. Δ/νση : Μεσογείων & Τρικάλων 36
Ταχ. Κώδικας : 11526

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 17

ΘΕΜΑ : Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών και άλλες οδηγίες σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υπ' αριθ. 45605/11.9.2012 (ΦΕΚ 2622 Β') κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ παρατάθηκε η προθεσμία 1 υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών στο ν. 4014/2011 (άρθρα 24 και — 26) έως και 31.01.2013 και η υποβολή των δικαιολογητικών της β' φάσης για όλες τις περιπτώσεις αιτήσεων έως και 30.06.2013.

Γενικά, όσον αφορά στο Κεφάλαιο Β' «Ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του ν. 4014/2011, επισημαίνεται η υποχρέωση υπαγωγής στις διατάξεις του όλων των πρό της 28 - 7 - 2011 αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων, που δεν αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4014/2011.

Ειδικότερα από τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του ν. 4014/2011 προκύπτει ρητά ότι για το χρονικό διάστημα ισχύος του νόμου, εφ' όσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις που περιοριστικά αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4014/2011, επιτρέπεται η χορήγηση βεβαίωσης μηχανικού της παρ. 4 του άρθρου 23 του νόμου και κατ' επέκταση και η μεταβίβαση κατά την παρ. 1 του ιδίου άρθρου. Συνεπώς και η έκδοση από τις αρμόδιες ΥΔΟΜ άδειας νομιμοποίησης, προαπαιτεί την υπαγωγή των αυθαιρεσιών στην παρ. 2 του άρθρου 26 του νόμου με την υποχρέωση καταβολής μόνο του σχετικού παραβόλου.

Α. - ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.

Με αφορμή πολλά ερωτήματα από Υπηρεσίες Δόμησης σχετικά με τη διατύπωση του εδαφίου Ι.α της παρ. Β6 της Εγκυκλίου 1/2012, που αναφέρεται στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων «για κάθε εκκρεμή υπόθεση» διευκρινίζουμε τα εξής:

1. - Οριστικά πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτων κατασκευών:

Τα πρόστιμα αυθαιρέτων κατασκευών που είχαν υπολογιστεί με τις προϊσχύουσες διατάξεις έχουν καταστεί οριστικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ/τος 267/98, εφ' όσον:

α) Έχει εκδοθεί οριστική απόφαση της Επιτροπής της παρ. 4 του άρθρου 4 του Π.Δ/τος 267/98 ή 

β) Έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ/τος 267/98, δηλ. δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα ένσταση ή

γ) Έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα αίτηση αποδοχής του προστίμου εκ μέρους του ενδιαφερομένου ιδιοκτήτη και υπαγωγής στις διατάξεις της παρ. 6α, του άρθρου 23 του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α').

Επομένως στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι εκκρεμείς υποθέσεις, τα πρόστιμα βεβαιώνονται στις αρμόδιες ΔΟΥ ως είχαν υπολογιστεί. Σε περίπτωση που οι αρμόδιες ΥΔΟΜ έχουν προβεί εκ παραδρομής σε ενέργειες διαφορετικές από τα οριζόμενα ανωτέρω (π.χ. επανυπολογισμό οριστικών προστίμων σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4014/2011 ή/και βεβαίωσή του στην αρμόδια ΔΟΥ) οφείλουν να ανακαλέσουν ή να ακυρώσουν τις ενέργειες αυτές.

2. - Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών:

Για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών που δεν έχουν βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ τα πρόστιμα διατήρησης, ο υπολογισμός τους γίνεται με τις προϊσχύουσες διατάξεις από το χρόνο διαπίστωσης της αυθαιρεσίας μέχρι την ισχύ του ν. 4014/2011 (ήτοι την 21-9-2011). Για το διάστημα από την έναρξη ισχύος του ν. 4014/2011 και υετά ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του νόμου και με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης.

3. - Τιμή ζώνης

Για τον υπολογισμό των προστίμων του άρθρου 27 του ν. 4014/2011 ως τιμή ζώνης για αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών, εφαρμόζονται κατ' αναλογία τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011.

4. - Διαγραφή προστίμων

α) Σε κάθε περίπτωση η διαγραφή των προστίμων χρηματικού καταλόγου ή πράξης 2 επιβολής προστίμων γίνεται μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου — (παρ. 11 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011, όπως ισχύει) και μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 5δ του άρθρου 29 του ν. 4067/2012, δηλ. την αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία συνοδεύεται από τη βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4014/2011 και υπεύθυνη δήλωση (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1) ότι τα πρόστιμα, των οποίων ζητείται η διαγραφή, αφορούν το ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4014/2011. Η Υπηρεσία Δόμησης ελέγχει τα συνημμένα στην αίτηση δικαιολογητικά ως εξής:

i) τη βεβαίωση της υπαγωγής/περαίωσης στη ρύθμιση του ν. 4014/2011 ως προς την καταβολή του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου και

ii) την υπεύθυνη δήλωση αποκλειστικά ως προς την ορθότητα των τεχνικών στοιχείων που αναγράφονται σε αυτήν σε σχέση με τις παραβάσεις που περιγράφονται στη σχετική έκθεση αυτοψίας.

Εφ' όσον από τα υποβληθέντα προκύπτει ότι οι καταγεγραμμένες αυθαίρετες κατασκευές έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4014/2011, η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη με την οποία ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου και την αποστέλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή, σε περίπτωση που τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και φορολογικά, προκειμένου η ΔΟΥ να διαγράψει κάθε σχετική πράξη κατά την παρ. 11 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011.

Στην περίπτωση οριστικών προστίμων, για τα οποία δεν έχει αποσταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ ο σχετικός χρηματικός κατάλογος και ζητείται ακύρωση της πράξης επιβολής προστίμου, δεν απαιτείται προηγούμενη απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ προκειμένου η Υπηρεσία Δόμησης να ακυρώσει την πράξη επιβολής προστίμου.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις η σχετική πράξη ακύρωσης υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δόμησης.

β) Σε περίπτωση που επιβληθέν πρόστιμο αφορά περισσότερες αυθαιρεσίες από αυτές που έχουν τελικά υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4014/2011 ο χρηματικός κατάλογος ακυρώνεται στο σύνολο του και συντάσσεται νέος κατά την παρ. 1 και 2 του παρόντος για τις
πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις που δεν έχουν ρυθμιστεί με το ν. 4014/2011 ή ακυρώνεται μερικώς εφ' όσον τούτο είναι εφικτό, κατά περίπτωση.

γ) Μετά τη διαδικασία διαγραφής προστίμου, σε περίπτωση που η καθ' ύλη αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης διαπιστώσει ψευδή στοιχεία στην υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη με την οποία ζητήθηκε η διαγραφή ανακαλεί τη πράξη υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4014/2011, καθώς και τυχόν πράξη αναστολής, εφαρμόζει τις ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις και επιβάλλει τα πρόστιμα του άρθρου 27 του ν. 4014/2011 κατά τα τεχνικά στοιχεία της έκθεσης αυτοψίας, χωρίς νέα αυτοψία (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2).

Η πράξη ανάκλησης της υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4014/2011, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη (και της συνημμένης σε αυτήν υπεύθυνης δήλωσης του μηχανικού για την περ. γ του Υποδείγματος 1) αποστέλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

5. - Ανάκληση δηλώσεων υπαγωγής στο ν. 4014/2011

Τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παρ. 4γ εφαρμόζονται κατ' αναλογία στις εξής περιπτώσεις:

α) Διαπίστωσης ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης κατά το δειγματοληπτικό έλεγχο κατ' εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4014/2011,

β) Διαπίστωσης ότι οι αυθαίρετες κατασκευές εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4014/2011, καθώς και

γ) Απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ για ανάκληση της πράξης υπαγωγής στο ν. 4014/2011. Η σχετική πράξη ανάκλησης της δήλωσης υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4014/2011 αποστέλλεται στο TEE για ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3). Επισημαίνεται οτι στην απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ επί προσφυγής, εφ' όσον η προσφυγή γίνει δεκτή, πρέπει να γίνεται ρητή αναφορά για την επιστροφή του παραβόλου της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4030/2011 στο δικαιούχο, καθώς και επισημείωση επί του παραβόλου, κατ' ανάλογη εφαρμογή της παρ. 1 της Εγκυκλίου 17/10 του ΥΠΕΚΑ.

6. - Ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος

Αντίγραφο της πράξης ανάκλησης (Υποδείγματα 2 ή 3 κατά περίπτωση) αποστέλλεται — αμελητί στο TEE για την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος. Με ευθύνη του Προϊσταμένου της ΥΔΟΜ εκτυπώνεται αντίγραφο της δήλωσης υπαγωγής στην οποία θα έχει ήδη καταγραφεί η ανάκλησή της και συμπληρώνεται ο σχετικός φάκελος αυθαιρέτου.

Η ως άνω διαδικασία ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος με τις ανακλήσεις των δηλώσεων υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4014/2011 θα εφαρμόζεται από το TEE μέχρι την ενεργοποίηση της δυνατότητας του συστήματος να ενημερώνεται απ' ευθείας από τις Υπηρεσίες Δόμησης.

7. - Βεβαίωση της παρ. 15 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011

Για τη χορήγηση της βεβαίωσης της παρ. 15 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 προσκομίζονται στην αρμόδια ΥΔΟΜ τα δικαιολογητικά της παρ. 5δ του άρθρου 29 του ν. 4067/2012 και εφαρμόζονται κατ' αναλογία τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4.

Β. - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΥΤΟΨΙΑΣ

α) Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΠΟΘΑ, καταργούνται οι επιτροπές κρίσεως ενστάσεων αυθαιρέτων του άρθρου 4 του Π.Δ/τος 267/98 και οι εκκρεμείς υποθέσεις ενστάσεων εισάγονται προς εκδίκαση στο ΣΥΠΟΘΑ κατά ρητή εφαρμογή της παρ. β του άρθρου 31 του Ν.4030/2011, κατά την οποία τα ΣΥΠΟΘΑ εξετάζουν κάθε προσφυγή κατά των πράξεων και παραλείψεων των οργάνων των ΥΔΟΜ. και των πρώην πολεοδομικών γραφείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων ( π.δ 267/98), μετά την καταβολή του παραβόλου της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4030/2011.

β) Για τις ενστάσεις κατά εκθέσεων αυτοψίας, οι οποίες είχαν υποβληθεί εμπροθέσμως σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, οι Υπηρεσίες Δόμησης πρέπει να ενημερώσουν τους ενισταμένους για το νέο θεσμικό καθεστώς, τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο νέο Συμβούλιο και για την υποχρέωση προσκόμισης του παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου της παρ. 2 του άρθρου 33 του Ν. 4030/2011 προκειμένου να εξεταστεί η ένστασή τους από το ΣΥΠΟΘΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4).

Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί το σχετικό παράβολο η συζήτηση της ένστασης αναβάλλεται για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση, στην οποία το ΣΥΠΟΘΑ εκδικάζει σε κάθε περίπτωση το θέμα και αποφασίζει οριστικά.



Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος
Σωκράτης Αλεξιάδης

Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1137942 ΕΞ 5.10.2012 Απεικόνιση της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας και τη μετονομασία ορισμένων Δ.Ο.Υ.


Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1137942 ΕΞ 5.10.2012Απεικόνιση της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας και τη μετονομασία ορισμένων Δ.Ο.Υ.
Αθήνα, 5/10/2012
Αρ. Πρωτ.: Δ15Β 1137942 ΕΞ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η) 
ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 Αθήνα 
Πληροφορίες : Α. Λουγκάνη 
Τηλέφωνο : 210 3610065
FAX: 210 3615052 

ΘΕΜΑ: Απεικόνιση της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας και τη μετονομασία ορισμένων Δ.Ο.Υ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αριθμ. Δ6Α 1130258 ΕΞ 20.9.2012 (Ορθή Επανάληψη) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με την οποία, από 8 Οκτωβρίου 2012, αναστέλλεται η λειτουργία ορισμένων Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικών στοιχείων, ως προς την αναγραφή της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά τους στοιχεία και μόνο, σας γνωρίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση αναστολής λειτουργίας, συγχώνευσης ή μετονομασίας Δ.Ο.Υ. ισχύουν τα οριζόμενα με την αριθμ. ΠΟΛ.1066/14.3.2012(ΑΔΑ:Β44ΤΗ-7Ε2) Εγκύκλιό μας, αντίγραφο της οποίας σας αποστέλλουμε συνημμένα στο παρόν για ενημέρωσή σας.



Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης 
Γεώργιος Κριτσέλης


ΠΟΛ.1066/14.3.2012Απεικόνιση της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας και τη μετονομασία ορισμένων Δ.Ο.Υ.
Αθήνα, 14/3/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜΑ Β΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Α. Λουγκάνη
Τηλέφωνο : 210 3610065
FAX : 210 3615052

ΠΟΛ 1066

ΘEMA: Απεικόνιση της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας και τη μετονομασία ορισμένων Δ.Ο.Υ.

Με αφορμή τη δυσχέρεια που έχει παρατηρηθεί, σε αρκετές περιπτώσεις, όσον αφορά την αναγραφή της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία, ειδικά όταν η ονομασία αυτή είναι σύνθετη και έχει προκύψει από μετονομασία της Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικών στοιχείων, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Η απεικόνιση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία και μόνο, ειδικά για τις περιπτώσεις που έπειτα από τη μετονομασία των Δ.Ο.Υ. προκύπτει σύνθετη ονομασία, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας ορισμένων Δ.Ο.Υ. και τη μεταφορά της καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητάς τους σε άλλες Δ.Ο.Υ., μπορεί να γίνεται με την αναγραφή της ονομασίας της Δ.Ο.Υ. υποδοχής, χωρίς τα παρενθετικά μέρη αυτής, ενδεικτικά ως εξής:

Δ.Ο.Υ. με τη νέα ονομασία:Απεικόνιση ονομασίας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία:
Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων (Α΄-Β΄) – (Ιωαννίνων Α΄-Β΄- Μετσόβου)Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων
Δ.Ο.Υ. Τρικάλων (Τρικάλων – Πύλης – Φαρκαδόνας)Δ.Ο.Υ. Τρικάλων
Δ.Ο.Υ. Αθηνών ΣΤ΄ (ΣΤ΄- Ζ΄) - ( Αθηνών ΣΤ΄- Ζ΄-ΙΣΤ΄)Δ.Ο.Υ. Αθηνών ΣΤ΄


Αυτονόητο είναι ότι επιτρέπεται η αναγραφή στα φορολογικά στοιχεία της σύνθετης ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Τυχόν αποθέματα φορολογικών στοιχείων θεωρημένων ή αθεώρητων, που φέρουν εντύπως την ονομασία της Δ.Ο.Υ. προέλευσης, πριν την ανάκληση λειτουργίας, τη συγχώνευση ή τη μετονομασία αυτής, μπορούν να εκδίδονται, χωρίς να προβούν οι εκδότες τους σε διόρθωση της αναγραφόμενης σε αυτά Δ.Ο.Υ., μέχρι εξαντλήσεως τους.



Ακριβές αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας 

Ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας
Δημήτρης Σταματόπουλος