Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων


Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων
Νέα ρύθμιση φέρνει το υπουργείο Οικονομικών
Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων
8
εκτύπωση  

Εκτός ελέγχου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων, οι οποίοι εκδηλώνουν μήνα με το μήνα την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Από την αρχή του έτους έχουν συσσωρευτεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 10,1 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα χρέη των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 6,5 δισ. ευρώ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) ανέρχονται σε 53,2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών φόρων εισοδήματος, έκτακτων εισφορών, τέλος επιτηδεύματος, χαρατσιών ακινήτων, ΦΠΑ και πάσης φύσεως τελών και βεβαιωμένων φόρων παλαιοτέρων ετών. Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου και τα έσοδα να κινδυνεύουν με κατάρρευση από τη μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, ετοιμάζει νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλήσουν με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους προς την εφορία. Μία από τις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση να είναι κάτω από 80 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων να είναι συνολικά 36 και υπό προϋποθέσεις να φθάσει στις 48. Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τη διαγραφή των προσαυξήσεων εφόσον ο φορολογούμενος πληρώσει όλες τις δόσεις εντός των προθεσμιών που θα ορίζει η νέα ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 10,169 δις ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους, θα πρέπει να προστεθούν και ληξιπρόθεσμα ύψους 43,672 δις ευρώ , μέρος των οποίων μετρά δεκαετίες αδυναμίας είσπραξης, διευρύνοντας τη δεξαμενή των χρεών που παραμένουν ανείσπρακτα κοντά στα 54 δις ευρώ. Από τις αρχές του έτους, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταφέρει να εισπράξουν μόλις 897 εκατ. ευρώ από τα παλιά ληξιπρόθεσμα και 323 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου  θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί  4.080.282 περιοδικές δηλώσεις, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 3.193.041. Συνολικά 869.935 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν. Το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υποχρεούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι 1,1 εκατομμύριο. Από αυτούς τουλάχιστον 239.100, που αντιστοιχούν στο 21,7% του συνόλου, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στους πρώτους εννέα μήνες του 2012.

Πώς θα ξεμπλοκάρει το επίδομα πετρελαίου


Πώς θα ξεμπλοκάρει το επίδομα πετρελαίου

Πώς θα ξεμπλοκάρει το επίδομα πετρελαίου
Το πολυπόθητο επίδομα πετρελαίου φαίνεται ότι περνάει ή πέρασε από δύσκολα μονοπάτια. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι η έκδοση της απόφασης για επιδότηση θα γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρεί ο καταναλωτής. Τα χρήματα δικαιούνται και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000 και δεν κάνουν φορολογική δήλωση με βάση το νόμο. Τι θα γίνεται όμως στην περίπτωση αυτή;
Επιδότηση θα παίρνουν ακόμα και όσοι δεν καταθέτουν φορολογική δήλωση
Ο γενικός γραμματέας πληροριακών συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο news.gr, διευκρίνισε ότι και αυτοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ποσό της επιδότησης που δικαιούνται, δηλώνοντας υπεύθυνα πάνω στο έγγραφο της αίτησης ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. “Δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η διαδικασία”, διευκρινίζει ο κύριος Θεοχάρης.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που προέκυψε αφορούσε τον τρόπο που θα λαμβάνουν το επίδομα όσοι πολίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση και μένουν σε πολυκατοικία. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα αποδίδεται το ποσό τη στιγμή που δεν καταναλώνουν συνέχεια ή μπορεί για ένα μήνα να μην έχουν ανάψει καθόλου το καλοριφέρ.
Πώς θα λαμβάνουν το επίδομα όσοι μένουν σε πολυκατοικίες και έχουν αυτόνομη θέρμανση
Σύμφωνα με τα όσα αποσαφήνισε μιλώντας στο news.gr ο γενικός γραμματέας, η αξιολόγηση θα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις με κριτήριο το πόσα λίτρα θα βάζει στον καυστήρα του ο καταναλωτής. “Είναι σχεδόν αδύνατον να μετράμε λίτρο - λίτρο τι καταναλώνει ο καθένας. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι το συγκεκριμένο ποσό θα αποζημιώνει την αγορά και όχι την κατανάλωση”, αναφέρει. Όπως τονίζει το ζητούμενο είναι να αποζημιώνεται άμεσα κανείς και όχι να περιμένει να κάψει πρώτα το πετρέλαιο που έχει προμηθευτεί.
Στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, απαντάει ότι “είναι λάθος όλη αυτή η ιστορία. Στόχος είναι πώς να μην πάρεις πίσω τον φόρο”, σχολιάζοντας την εμπλοκή που παρουσιάστηκε της τελευταίες ημέρες.
Επίσης, αναφέρεται και στην “αθλιότητα”, που όπως λέει είναι το πλαφόν των 150.000 ευρώ και αφορά την αντικειμενική αξία του ακινήτου για να μπορεί κάποιος να λάβει την αποζημίωση.
Σε απάντηση των όσων λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο κύριος Θεοχάρης τονίζει, ότι το πλαφόν είναι ήδη πολύ μεγάλο. “Οι 150.000 ήταν 100.000 χιλιάδες και αυξήθηκαν”. Επισημαίνει μάλιστα ότι από τους 5.500.000 πολίτες που υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα, θα εξυπηρετηθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 80%, περίπου 4.500.000 καταναλωτές.
Το βοήθημα για την αγορά πετρελαίου, τη στιγμή που η τιμή του στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ξεπερνάει κατά πολύ το 1, 25 ευρώ το λίτρο και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας στα καύσιμα στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο για εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Με την προϋπόθεση ότι η διελκυστίνδα που εξελίσσεται από τη μέρα που εξαγγέλθηκε η παροχή δεν θα γίνει το μέσο για την ταλαιπωρία πολλών χιλιάδων καταναλωτών, που περιμένουν με ανακούφιση το ποσό που θα τους απαλλάξει από τα δυσβάσταχτα και καθημερινά οικονομικά βάρη.
Γιώργος Λαμπίρης

ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΟΙΚ Στις 21.065 οι off shore εταιρείες


ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΟΙΚ

Στις 21.065 οι off shore εταιρείες

Στις 21.065 οι off shore εταιρείες
Στις 21.065 ανέρχονται οι αλλοδαπές εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο TAXIS. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη, από αυτές οι 16.580 είναι ενεργές.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη για τον έλεγχο των off shore στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, για την κατηγορία «Αλλοδαπές εταιρείες» και τα στοιχεία δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων:
Το 2003 υποβλήθηκαν 383 δηλώσεις και ο φόρος ανήλθε σε 4.830.905,09 ευρώ.
Το 2004 οι δηλώσεις ήταν 411 και ο φόρος 3.645.775,66 ευρώ.
Το 2005 οι δηλώσεις ήταν 352 και ο φόρος 3.005.765,38 ευρώ.
Το 2006 οι δηλώσεις ήταν 311 και ο φόρος 3.117.108,81 ευρώ.
Το 2007 οι δηλώσεις ήταν 275 και ο φόρος 2.820.464,92 ευρώ.
Το 2008 οι δηλώσεις ήταν 239 και ο φόρος 3.390.785,72 ευρώ.
Το 2009 οι δηλώσεις ήταν 201 και ο φόρος 3.472.938,54 ευρώ.
Το 2010 οι δηλώσεις ήταν 1177 και ο φόρος 3.410.530,20 ευρώ.
Το 2011 οι δηλώσεις ήταν 998 και ο φόρος 877.651 ευρώ
Το 2012 οι δηλώσεις ήταν 965 και ο φόρος 345.201,02 ευρώ.
Ο κ. Μαυραγάνης θυμίζει στο έγγραφο του ότι, με το Ν.3091/2002 επιβλήθηκε ειδικός φόρος 3% επί της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, με ειδικότερες προϋποθέσεις του νόμου.
Σκοπός της θέσπισης του ειδικού φόρου επί των ακινήτων ήταν η δημιουργία αντικινήτρων και η πάταξη της φοροαποφυγής που παρατηρείται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.
Οι διατάξεις αυτές τροποποιήθηκαν με το Ν.3842/2010 με σκοπό την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του νομικού πλαισίου που περιβάλλει τα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών και την αποτροπή αποφυγής ή μείωσης της φορολογίας, μέσω της καταστρατήγησης του νομικού αυτού πλαισίου.

ΑΥΤΟ ΠΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΟΣ!!!!!!!!! ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΗΝΟ!!!!!!!!!

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=482942#.UJ0puTFY3W5.twitter

Μπορεί να είναι τόσο ξεφτιλισμένοι οι Ευρωπαίοι;
Παιγνίδια από Σόιμπλε και ΙMF την επομένη της ψηφοφορίας των μέτρων
Μπορεί να είναι τόσο ξεφτιλισμένοι οι Ευρωπαίοι;
εκτύπωση  

Εν μέσω εντάσεων και πρωτοφανούς φθοράς το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που απαιτούσαν δανειστές και εταίροι προκειμένου να συνεχίσουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και να διατηρήσουν τη θέση της στην ευρωζώνη.

Η απαίτηση και η συνοδεύουσα αυτήν προσαρμογή - δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική - σκληρή όσο καμία άλλη και μοναδική στον κόσμο, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο φθορές στην κυβέρνηση και στα κόμματα που την στηρίζουν.

Συνολικά επίσης το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδέχθη πίεση εξουθενωτική και απολύτως διαβρωτική.

Ωστόσο παρά τις φθορές οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση σήκωσαν το κόστος και ανέλαβαν την ευθύνη να προχωρήσουν. Και το έπραξαν με την προσδοκία μιας συνολικής λύσης του ελληνικού προβλήματος.

Αυτή ήταν άλλωστε και η υπόσχεση της κυρίας Μέρκελ και των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά η γερμανίδα καγκελάριος ήλθε επί τούτου στην Αθήνα προκειμένου να ενισχύσει τον κ. Σαμαρά προς την κατεύθυνση υπερψήφισης των μέτρων. Όλοι θυμούνται τις προτροπές των γερμανών και άλλων ευρωπαίων πολιτικών να προχωρήσουμε πρώτα ώστε να απολαύσουμε στη συνέχεια έμπρακτη συμπαράσταση και αμέριστη βοήθεια.

Και όντως το δέλεαρ δεν είναι αμελητέο. Βάσει της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου η «πειθαρχική» Ελλάδα έχει να λαμβάνει αρκετά. Και συγκεκριμένα τη μεγάλη δόση του Οκτωβρίου των 31,3 δισ. ευρώ, την ουδέποτε εισπραχθείσα δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 5 δισ. ευρώ και εκείνη του προσεχούς Δεκεμβρίου ύψους 8,3δισ. ευρώ.

Δηλαδή συνολικά κοντά στα 45 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 για δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, 4 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα για την χρηματοδότηση υποχρεώσεων της χώρας.

Επιπλέον η συμφωνία προέβλεπε και ελευθέρωση εντόκων γραμματίων ύψους 6 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Ακόμη, η ελληνική πλευρά εξασφάλισε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των μέτρων την επιμήκυνση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων κατά δύο έτη, από το 2014 στο 2016 και ρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στη βιωσιμότητα του χρέους και θα απάλλασσαν την Ελλάδα από την ανασφάλεια της επιστροφής στη δραχμή.

Αυτό είναι το συμφωνημένο αντάλλαγμα των μέτρων που ελήφθησαν την Τετάρτη.

Από την επομένη ωστόσο της ψήφισης των μέτρων οι εμπλεκόμενοι στην διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος άρχισαν τα κόλπα.

Ο Σόιμπλε μετέδωσε τις πρώτες αμφιβολίες για το χρόνο καταβολής της δόσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης φανέρωσε την πίεση στο ζήτημα του χρέους.

Ως γνωστόν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε τις εκθέσεις του Ταμείου για να επιτύχει το κούρεμα των ιδιωτών την περασμένη άνοιξη. Και τώρα το Ταμείο επιστρέφει τα ίσα. Επειδή δεν θέλει να συνεχίσει να πληρώνει άλλο την Ελλάδα αναδεικνύει το βάρος του χρέους ώστε να επιτύχει αυτό πια το κούρεμα του επίσημου χρέους που θα επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αντιπαράθεση των δύο μερών είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού και ήδη χρησιμοποιείται ως βάση αμφισβήτησης της Ελλάδας. Πιθανώς δε να αποτελέσει και ευκαιρία υπαναχωρήσεων από την πλευρά τους.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι προετοιμασμένη γι' αυτό το ενδεχόμενο, για μια προσχηματική κωλυσιεργία από την μεριά των εταίρων και των δανειστών.

Όπως είναι φανερό κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Αν ο κ. Σαμαράς διαπιστώσει τέτοιες διαθέσεις πρέπει να αντιδράσει πάραυτα. Και να απαιτήσει ταχεία απόδοση των υπεσχημένων.

Η ελληνική πολιτική και η ελληνική κοινωνία δεν μάτωσαν για να δεχθούν τέτοιες εξευτελιστικές συμπεριφορές και στάσεις.

Αν επιχειρήσουν τέτοια προσβολή του αισθήματος του λαού δεν υπάρχει παρά ένας δρόμος, αυτός της οικειοθελούς αποχώρησης και αυτόματης ανατίναξης της ευρωζώνης. Οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να παίζουν άλλο με τον ελληνικό λαό. Τελεία και παύλα...

Εως τον Ιανουάριο πιθανόν να κρατήσει το θρίλερ με τη δόση



Εως τον Ιανουάριο πιθανόν να κρατήσει το θρίλερ με τη δόση

09.11.2012 16:50
Έως και τον Ιανουάριο ενδέχεται να διαρκέσει το θρίλερ για την επόμενη δόση, όπως εκμυστηρεύθηκε το μεσημέρι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να κρύψει την αμηχανία του για τη τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η νέα, ακόμα πιο δυσάρεστη εκδοχή για το πότε θα φτάσει στην Αθήνα το «πακέτο», έχει να κάνει με το ότι αναμένουμε πλέον όχι μόνο τη δόση του καλοκαιριού (31,3 δισ ευρώ) αλλά και τις δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου (13,3 δισ ευρώ) και έτσι για να πάει το αίτημα της έγκρισης στα εθνικά Κοινοβούλια μόνο μια φορά, το πακέτο μπορεί να φτάσει τελικά μαζί με τον... Άη Βασίλη!
Όσον αφορά, δε, στις ταμειακές ανάγκες έως τότε, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί μάλλον το εξαιρετικά ακριβό «εργαλείο» των εντόκων γραμματίων, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν τη τμηματική καταβολή της δόσης, σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, όπως προανήγγειλε ο επικεφαλής του EUROWORKING GROUP, προκαλώντας νευρική κρίση στην Αθήνα.
Η έτερη, πιο αισιόδοξη εκδοχή, είναι ότι θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα έως το τέλος του μήνα, ενδεχομένως σε έκτακτο EUROGROUP και σε συνάρτηση με τη δυνατότητα συνεδρίασης του Γερμανικού Κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι το «ρευστό» θα φτάσει στην Αθήνα έως τις αρχές Δεκεμβρίου, όχι όμως εφάπαξ αλλά σε δόσεις έτσι ώστε να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες!!!
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών για να μην υπάρξουν προβλήματα με το έντοκο- μαμούθ των 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 16 Νοεμβρίου και εκδόθηκε τον Αύγουστο για να καλύψει το ομόλογο της ΕΚΤ, προχωρά τη Τρίτη σε «σπαστή» έκδοση 2,125 δισ. ευρώ διάρκειας 4 μόλις εβδομάδων (!!!) και 1 δισ. ευρώ διάρκειας 3 μηνών, ευελπιστώντας ότι με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές θα συμπληρωθούν τα 5 δισ. ευρώ.


Πηγή: Εως τον Ιανουάριο πιθανόν να κρατήσει το θρίλερ με τη δόση | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/75924#ixzz2Bk8e76s0




ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 Νοεμβρίου 2012
Ειδησεογραφία
Δόση σε δόσεις!
Μετά την ψυχρολουσία για καθυστέρηση της πολυπόθητης δόσης, νέες πληροφορίες μιλούν για δόση… σε δόσεις αλλά και για κατάθεση της έκθεσης της τρόικας την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του Euro-working Group που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επικεφαλής του Τόμας Βάιζερ, φέρεται να είπε ότι θα καταβληθεί μεν, «τμηματικά» δε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Βάιζερ διαβεβαίωσε ότι η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά «στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη» για την Αθήνα.

Ο κ. Βάιζερ επιβεβαίωσε και πάλι  ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Βάιζερ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  φέρεται να υποστήριξε πως «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου».

Στην Αθήνα πάντως η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το «χαστούκι» αφού έχει επενδύσει  πολιτικά πάνω στην άμεση καταβολή της δόσης, παρότι ελάχιστα από τα χρήματα ενδέχεται να «πέσουν» στην αγορά.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πάντως η δόση σε … δόσεις αντιμετωπίζεται ως εφιάλτης αφού σε μία τέτοια περίπτωση η Αθήνα μπορεί να περιμένει και έως τον Γενάρη!

Η Αθήνα προσπαθεί να μειωθούν οι δόσεις σε δύο και αποβλέπει στο σύνολο των «χρωστούμενων» δανεικών… περίπου 43δις.

Την ίδια ώρα πάντως πληροφορίες της Deutsche Welle θέλουν την τρόικα να καταθέτει την έκθεσή της, έως την Κυριακή.
http://topontiki.gr/article/44303/Dosi-se-doseis



FINANCIAL TIMES

Ευρωζώνη-ΔΝΤ βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα

Ευρωζώνη-ΔΝΤ βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποδέχονται μία ακόμη επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς δεν έχουν επιτύχει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με το ΔΝΤ για το πώς θα περιορίσουν το αυξανόμενο ελληνικό χρέος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών, απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ ανθίσταται στην χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των 5 δισ. ευρώ, πιέζοντας όλες τις πλευρές να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία.
Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο σχετικά, πρώτον, με τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, δεύτερον, με τα ποσά που θα συγκεντρώσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και, τρίτον, με τα χρήματα που θα χρειασθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον της τάξης των 5-10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ αναφορικά με το ύψος που θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2020. Οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες, αναφέρουν αξιωματούχοι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να χαλαρώσει ο σχετικός στόχος και να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2022. Αν οι διαπραγματευτές αναγκασθούν να αποδεχθούν τη θέση του ΔΝΤ, σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει πιθανόν να καταγράψουν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται πολιτικά εκρηκτικό και έχει απορριφθεί από το Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης που φοβούνται αρνητικές αντιδράσεις στα εθνικά κοινοβούλιά τους.
Ένας άλλος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σταδιακά προς τη θέση του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της από ότι σχεδίαζαν αρχικά.
«Θα υπάρξει η ανάγκη μέτρων που θα μειώνουν σημαντικά το χρέος. Όλοι βάζουν εδώ κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο διαπραγματευτής. Οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι τα μέτρα μείωσης του χρέους θα μπορούσαν να περιορισθούν στη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης - από τις 150 μονάδες βάσης (1,5 ποσοστιαίες μονάδες) στις 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) - και στην απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ - που εκτιμώνται από 12 έως 15 δισ. ευρώ - από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές από τις ονομαστικές τους.

Τα 9 μέτρα για τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1.1.2013.


ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ

Τα 9 μέτρα για τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1.1.2013.

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταξιούχων και τις νέες περικοπές (5% - 20%) που θα γίνουν από την 1/1/2013 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) «ανάβει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο υπουργός Ι. Βρούτσης πραγματοποιεί από το πρωί σύσκεψη για «την υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο» μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή. Βασικός «πυλώνας» θα είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) που θα λειτουργήσει ως «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων», κατά τα πρότυπα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο στη σύσκεψη έχουν κληθεί και συμμετέχουν ο νέος πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρ. Χάλαρης, ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης μαζί με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
Με βάση τον νέο νόμο, τα Ταμεία θα κληθούν να τροφοδοτήσουν την ΗΔΙΚΑ με όλα τα στοιχεία των συνταξιούχων και των πληρωμών με διπλό στόχο:
Πρώτον, να εντοπιστούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις και μερίσματα από κάθε πηγή. Εφόσον τα ποσά αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, θα υποστούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις που θα γίνονται από το πρώτο ευρώ κατά 5% από τα 1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ (χωρίς να πέφτει η σύνταξη κάτω από τα 1.000,01 ευρώ), 10% για άθροισμα συντάξεων από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000 ευρώ (χωρίς να μειώνεται κάτω από τα 1.425,01 ευρώ) 15% από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ (με όριο τα 1.800,01 ευρώ) και 20% από 3.000.01 ευρώ και πάνω (με όριο ασφαλείας τα 2.550, 01 ευρώ).
Δεύτερον, θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων, καθώς και η ταυτοποίηση στοιχείων προσώπων και αλληλοενημερώσεων μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΓΓΠΣ. Θα ελεγχθεί αν δηλώνονται όλες οι συντάξεις, αν τα πρόσωπα που τις λαμβάνουν τις δικαιούνται ή όχι, οι διπλοσυνταξιούχοι κ.ά.
Με την εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας και ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης των δικαιούχων (με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ) το υπουργείο εκτιμά ότι οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να γίνουν άμεσα (με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου που καταβάλλονται τον Δεκέμβριο) και θα περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που στερούν τα Ταμεία με 500 εκατ..
Τα 9 μέτρα για τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1.1.2013
Αυξάνονται τουλάχιστον κατά 2 έτη τα όρια συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2013 με βάση το ν. Λοβέρδου και του Δημοσίου.
2 Μειώνονται από 5% - 20% οι συντάξεις που αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).
3 Καταργούνται τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).
Μειώνονται έως 83% τα εφάπαξ.
5 Καταργούνται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές 1,1% υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.
6 Αυξάνεται το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους παλαιούς ασφαλισμένους στα 5.543 ευρώ.
Καταργούνται οι συντάξεις των συνδικαλιστών (εξαιρούνται μόνο όσοι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη).
8 Καθιερώνεται το 67ο έτος ως όριο ηλικίας και μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια και η προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για 20 έτη για την καταβολή σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
9 Ελέγχονται τα εισοδήματα από κάθε πηγή για την καταβολή της σύνταξης (720 ευρώ) στις άγαμες θυγατέρες συνταξιούχων του Δημοσίου.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ Ποινική δίωξη για τους εφοριακούς που αρνούνται να δώσουν περιουσιακά στοιχεία


ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Ποινική δίωξη για τους εφοριακούς που αρνούνται να δώσουν περιουσιακά στοιχεία

Ποινική δίωξη για τους εφοριακούς που αρνούνται να δώσουν περιουσιακά στοιχεία
Με ποινική δίωξη απειλούνται οι εφοριακοί υπάλληλοι που αρνούνται να δώσουν τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία των συζύγων όταν αντιδικούν μεταξύ τους για θέματα που αφορούν τη διατροφή των ιδίων και των παιδιών τους.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε σχετική εγκύκλιο τονίζει ότι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν όλα τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου σε διατροφή, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της, και η άρνηση εκτέλεσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας συνιστά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Στην εγκύκλιο της Εισαγγελίας ΑΠ επισημαίνεται ότι συχνά οι αρμόδιες ΔΟΥ γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων και δεν δίνουν τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα κ.λπ.), με συνέπεια να μην μπορεί να αποτυπωθεί η πραγματική οικονομική τους κατάσταση και να μην μπορεί να καθοριστεί σωστά το ύψος της διατροφής.
Παράλληλα τονίζεται ότι άλλες ΔΟΥ αρνούνται ρητά την παροχή στοιχείων όταν η διατροφή δεν αφορά τον πρώην σύζυγο, αλλά άλλα πρόσωπα (π.χ. παιδιά).
Οι απόψεις των ΔΟΥ χαρακτηρίζονται στην εισαγγελική εγκύκλιο αυθαίρετες και τονίζεται η ανάγκη παροχής ακριβών στοιχείων σε κάθε εισαγγελική παραγγελία για πληροφορίες περιουσιακές σχετικά με διατροφή, διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατό να καθορίσουν τα δικαστήρια το ύψος της.
Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Γ. Παντελής καλεί τους κατά τόπους εισαγγελείς να φροντίσουν ώστε να εξαλειφθεί το σχετικό πρόβλημα, ώστε να δίνεται κάθε χρήσιμη πληροφορία από τις ΔΟΥ.

ΔΥΟ ΕΜΠΟΔΙΑ Δεν πληρώνουν το επίδομα θέρμανσης


ΔΥΟ ΕΜΠΟΔΙΑ

Δεν πληρώνουν το επίδομα θέρμανσης

Δεν πληρώνουν το επίδομα θέρμανσης
Ρεπορτάζ Μαρία Βουργάνα
«Μπλοκάρουν» την έναρξη της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά... τεχνικά προβλήματα.
Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση ενώ αναζητείται λύση σε δυο σοβαρά προβλήματα που αφορούν:
  1. Τους πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2012. Σημειώνεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και λοιποί πολίτες με ετήσια εισοδήματα έως 3.000 ευρώ δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι πώς θα αποδείξουν οι συγκεκριμένοι πολίτες ότι δικαιούνται το επίδομα, από τη στιγμή που δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματά τους στα αρχεία της ΓΓΠΣ με αυτούς που υπέβαλαν δηλώσεις. Σημειώνεται ότι με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που αποφασίστηκε να θεσπιστούν, δικαιούχοι του επιδόματος ή της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης θα είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία.
  2. Τα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση. Δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και εάν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.
Μόλις υπογραφεί και εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την χορήγηση της επιστροφής φόρου του πετρελαίου θέρμανσης θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καταγραφούν οι δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος. Στην αίτηση που θα συμπληρώνει κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα γίνεται η σταδιακή πίστωση του ποσού του επιδόματος.
Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει τα στοιχεία που αναγράφονται στην αίτηση στοιχεία του δικαιούχου με τα στοιχεία όσων έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Για το επίδομα θέρμανσης έχει εγγραφεί κονδύλι 270 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10-15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν τα πρώτα χρήματα θα καταφθάσουν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου.


Τα αγκάθια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Αναζητείται λύση για τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια
Τα αγκάθια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
5
εκτύπωση  

Αντιμέτωπο με δύο σημαντικά αγκάθια βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την έκδοση της απόφασης για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης σε πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Το πρώτο αγκάθι έχει να κάνει με τις φορολογικές δηλώσεις που χιλιάδες πολίτες δεν έχουν υποβάλει διότι δεν είχαν υποχρέωση αφού το ετήσιο εισόδημά τους ήταν κάτω από το όριο των 6.000 ευρώ (αν πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους) και 3.000 ευρώ για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό αγκάθι έχει να κάνει με το πώς θα δηλώσουν τα νοικοκυριά που ζουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών την κατανάλωση πετρελαίου ενώ έχουν αυτόνομη θέρμανση και μπορεί κάποιο διάστημα να μην έχουν «ανάψει» καθόλου το καλοριφέρ.

Αυτό διότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα και για τα εν λόγω νοικοκυριά δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα καθορισμού της πραγματικής κατανάλωσης είναι ότι κάποιος που έχει αυτονομία θέρμανσης πληρώνει π.χ. κάθε μήνα 50 ευρώ πάγιο γιατί του παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το καλοριφέρ ενώ εκείνος αποφασίζει να μην το ανάψει ποτέ.

Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και εάν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά ή δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου πετρέλαιο αλλά την ίδια στιγμή έχει πληρώσει ένα ποσό που αντιστοιχεί στο πάγιο που επιβάλει ο διαχειριστής;

Το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί άμεσα προκειμένου να ανοίξει και η σχετική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν και να εισπράξουν το επίδομα που τους αντιστοιχεί.

Όσον αφορά στο θέμα της μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ενδέχεται , όπως επισημαίνουν λογιστές - φοροτεχνικοί να απαιτηθεί ενδεχομένως να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις και να επιβαρυνθούν με πρόστιμο.


Δ.Ο.Υ.: Υποχρεωτική η γνωστοποίηση της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων

Δ.Ο.Υ.: Υποχρεωτική η γνωστοποίηση της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων


Υποχρεωτικά οι ΔΟΥ πρέπει, στις περιπτώσεις διατροφών, να γνωστοποιούν την πλήρη περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να μπορεί να καθοριστεί το ύψος της.


Αυτό αναφέρει σε εγκύκλιό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής, προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ερμηνεύοντας τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και το Ν. 3842/2010, επισημαίνει ότι η γνωστοποίηση από τις ΔΟΥ των σχετικών με την περιουσιακή κατάσταση πληροφοριών των υποχρέων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να καθορισθεί το ύψος της -κατόπιν παραγγελίας του αρμοδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών- είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ποινική ευθύνη.

Συγκεκριμένα, η ποινική ευθύνη ανάγεται στην άρνηση υπαλλήλου να υλοποιήσει νόμιμο αίτημα πολίτη ή στην άρνησή του που αποσκοπεί στο να προσπορίσει στον ίδιο ή σε άλλο, τρίτο πρόσωπο, παράνομο όφελος. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 169 και 259) η άρνηση αυτή τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 έτη.

Όπως σημειώνει ο κ. Παντελής, η εγκύκλιος (7/2012) εκδόθηκε καθώς παρατηρείται το φαινόμενο οι αρμόδιες ΔΟΥ να γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υποχρέων διατροφής προσώπων και όχι τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία (όπως ακίνητα κ.λπ.) με αποτέλεσμα «να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των υποχρέων προς διατροφή προσώπων και τελικά ο ορθός καθορισμός του ύψους της, ή και να αρνούνται ρητά, υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση των εν λόγω στοιχείων επιτρέπεται μόνο όταν η αιτούμενη διατροφή αφορά τον έναν από τους πρώην συζύγους και όχι άλλα πρόσωπα».


Εισαγγελία Αρείου Πάγου αριθμ. εγκυκλίου: 7/2012
Υποχρεωτική η παράδοση στοιχείων από τις Δ.Ο.Υ. στα διαζύγια
Αθήνα 7 Νοεμβρίου 2012.
Αριθ. Πρωτ.: 4449
Αριθμ. Εγκυκλίου: 7/2012 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΕΙΣΑΓΤΕΛΕΥΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
ΤΗΛ. 2106411526
ΦΑΞ 2106411523

Προς :
τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών του Χώρας  και δι' αυτών
τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους.

Απόφαση του Αρείου Πάγου για τον καθορισμό της διατροφής
Υποχρεωτική η παράδοση στοιχείων από τις ΔΟΥ στα διαζύγια

Κατά τη διάταξη του άρθρου 25 § 4 εδ.β' Ν.1756/1988 «Περί Κώδικα Οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης των δικαστικών λειτουργών» ο εισαγγελέας πρωτοδικών δικαιούται να παραγγέλλει στις υπηρεσίες του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας και όλων γενικά των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, να παραδώσουν έγγραφα ή να χορηγήσουν αντίγραφα τους, όταν το ζητήσουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ή έννομο συμφέρον, έκτος αν πρόκειται για έγγραφα από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 261 του Κ.Π.Δ. Περαιτέρω κατά τη διάταξη του άρθρου 1445 Α.Κ., ο καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής. Με αίτηση ενός από τους πρώην συζύγους, που διαβιβάζεται μέσω ιού αρμόδιου εισαγγελέα, ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου και προπάντων για τα εισοδήματά του.

Τέλος κατά το άρθρο 51 § 7α Ν.3842/2010 κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων ακινήτων των φορολογουμένων και στις περιπτώσεις που ορίζονται από το άρθρο 1445 Α. Κ.. Από τις διατάξεις αυτές συνάγεται ότι η γνωστοποίηση από τις Δ.Ο.Υ. των σχετικών με την περιουσιακή κατάσταση των υποχρεών προς διατροφή προσώπων πληροφοριών, προκειμένου να καθορισθεί το ύψος της, κατόπιν παραγγελίας του αρμοδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών, είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης οι αρμόδιοι υπάλληλοι υπέχουν ποινική ευθύνη (παράβαση του άρθρ. 169 Π.Κ. και υπό προϋποθέσεις του άρθρου 259 Π.Κ.).

Παρατηρείται, όμως το φαινόμενο οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. να γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υπόχρεων διατροφής προσώπων και όχι τα λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία (όπως ακίνητα κλπ.) με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των υποχρέων προς διατροφή προσώπων και εν τέλει ο ορθός καθορισμός του ύψους της, ή και να αρνούνται ρητά υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση των εν λόγω στοιχείων επιτρέπεται μόνο όταν η αιτούμενη διατροφή αφορά τον έναν από τους πρώην συζύγους και όχι άλλα πρόσωπα.

Η θέση αυτή όμως δεν στηρίζεται σε διάταξη νόμου, αλλά είναι αυθαίρετη, δεδομένου ότι για την ταυτότητα του νομικού λόγου οι πιο πάνω διατάξεις έχουν εφαρμογή σε κάθε περίπτωση που ζητείται διατροφή καθ' όσον διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατόν από τα δικαστήρια να καθορίσουν το ύψος της.

Κατόπιν τούτου παρακαλούμε όπως συστήσετε στους εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειας σας να μνημονεύουν στις παραγγελίες που απευθύνουν προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη γνωστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υποχρεών προς διατροφή προσώπων και τις προμνησθείσες διατάξεις, ώστε το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί.  

Κοινοποίηση:
α) Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - Τμήμα ζ του Αρείου Πάγου
Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας σε αστικές υποθέσεις,
β) Υπουργείο Οικονομικών - Διεύθυνση Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων - Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Μειώνεται η έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Μειώνεται η έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά


Μειώνεται το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά και επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών, καθώς και στις μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στη σχετική διάταξη, από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Βουλή.

Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται παράλληλα σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να τροποποιηθούν ανάλογα οι δανειακές συμβάσεις των επενδυτών, με γνώμονα τη μείωση των εσόδων τους και προσδοκά, όπως αναφέρει, τη θετική ανταπόκρισή τους.

Η νέα κλίμακα της έκτακτης εισφοράς είναι:

-25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία, ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους, έως 31.12.2011 (για τη συγκεκριμένη κατηγορία το ποσοστό δεν αλλάζει).

-30% (από 35 %) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία, ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους, μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

-27% (από 29%) για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία, ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους, μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυσαν στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

-10% για τους λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, κλπ.) και τους σταθμούς ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή).

Εξακολουθούν να εξαιρούνται από την εισφορά τα φωτοβολταϊκά που αποζημιώνονται με τις τιμές που ισχύουν από τις 9 Αυγούστου και μετά καθώς και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Πηγή: Express.gr

Τελικά τόσαααααααααααα ψέματα , για να περάσουν τα μέτρα ταφόπλακα της χώρας?????????


Από Δεκέμβριο και... βλέπουμε για τη δόση

Από Δεκέμβριο και... βλέπουμε για τη δόση
Καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την ψήφιση του Μνημονίου από τη Βουλή. Την είδηση για την επερχόμενη... παράταση είχε μεταδώσει από το πρωί της Τετάρτης, το news.gr.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως πριν την απόφαση για εκταμίευση της δόσης πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος της χώρας, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις.
Επεσήμανε ότι παρά τη χθεσινή ψηφοφορία υπάρχει μπροστά το "τεστ" της Κυριακής για τον προϋπολογισμό.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι η επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε μια απόφαση για τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας όσα έγραφαν σήμερα γερμανικά media, τα οποία είχαν φροντίσει να προλειάνουν το έδαφος για τις δηλώσεις Σόιμπλε περί καθυστέρησης της εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ, παρά την υπερψήφιση του μνημονίου 3..
Σεβασμό από Βεστερβέλε στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ την ψήφιση του πακέτου των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και εκφράζει τον σεβασμό της χώρας του για τις προσπάθειες “που καταβάλλουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση”.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει ότι “η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων υπέρ του πακέτου λιτότητας το οποίο προτάθηκε από την κυβέρνηση είναι μια σημαντική επιβεβαίωση της απαραίτητης πολιτικής σταθεροποίησης και μεταρρύθμισης” και προσθέτει: “Αυτό το μήνυμα ακούγεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Έχουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση”.
Επιβεβαιώνει δε ότι “η Ευρώπη και η Γερμανία στέκονται αλληλέγγυες δίπλα στην Ελλάδα και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει”.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ... ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ Εισφορά 20% σε συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ


ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ... ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ

Εισφορά 20% σε συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ

Με την τελευταία ρύθμιση εξαιρούνται από τις περικοπές οι «βαριά» ανάπηροι (που δεν μειώθηκαν οι συντάξεις τους ούτε με τους προηγούμενους νόμους)
Με την τελευταία ρύθμιση εξαιρούνται από τις περικοπές οι «βαριά» ανάπηροι (που δεν μειώθηκαν οι συντάξεις τους ούτε με τους προηγούμενους νόμους)
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Με την επιβολή από την 1/1/2013 υψηλότερης εισφοράς 20% στις συντάξεις που αθροιστικά ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ (μετά τις γνωστές παρακρατήσεις οι οποίες γίνονται) η κυβέρνηση αποφάσισε να «διασώσει» από τις περικοπές τους «βαριά» αναπήρους. Τη νέα εισφορά προβλέπει προσθήκη της τελευταίας στιγμής που περιέλαβε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης ύστερα από την «πίεση» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Με βάση την τελική διάταξη, προστίθεται 4η κλίμακα παρακρατήσεων στις συντάξεις (η οποία αρχικά είχε αποφασιστεί να ισχύσει, αλλά, με παρέμβαση του Μαξίμου είχε προσωριθνά, όπως αποδεικνύεται, αποσυρθεί). Οι εισφορές που θα «κουρεύουν» επιπλέον των γνωστών περικοπών τις συντάξεις από το νέο έτος, έχουν ως εξής:
  • Εισφορά 5% για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ, με όριο το ποσό που εναπομένει να μην υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
  • Εισφορά 10% για ποσά από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000 ευρώ, με το ποσό των συντάξεων που εναπομένει να μην υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
  • Εισφορά 15% από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ χωρίς το τελικό ποσό να υπολείπεται, μετά την παρακράτηση, των 1.800,01 ευρώ.
  • Εισφορά 20% από 3.000.01 ευρώ και άνω, με το ποσό το οποίο εναπομένει να μην υπολείπεται των 2.550, 01 ευρώ. Με την εισφορά 20% η επιβάρυνση συνταξιούχου ο οποίος λαμβάνει αθροιστικά από κάθε πηγή στις 31/12/2012, αν ίσχυε η εισφορά 15% (όπως ήταν η αρχική διάταξη) θα έχανε 465 ευρώ τον μήνα και θα του απέμεναν 2.635 ευρώ. Με την εισφορά 20% η μείωση θα είναι 550 ευρώ τον μήνα (θα ήταν 600 ευρώ, αλλά, λόγω της πρόβλεψης του ορίου των 2.550 ευρώ δεν θα πέφτει κάτω από το ποσό αυτό).
Οι μειώσεις αφορούν όλες ανεξαίρετα τις συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος - αναπηρίας - θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή, δηλαδή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο καθώς και το ΜΤΠΥ και από κάθε άλλη πηγή.
Αναπηρικές συντάξειςΩς «αντίβαρο» στην προσθήκη της νέας κλίμακας εξαιρούνται από τις περικοπές οι «βαριά» ανάπηροι (δεν μειώνονταν οι συντάξεις τους ούτε με τους προηγούμενους νόμους), το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και στα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα χωρίς όριο ηλικίας, ενώ διατηρούνται και τα «δώρα» για τους τυφλούς συνταξιούχους (τους καταβάλλεται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή το εξωϊδρυματικό επίδομα ολόκληρο ως δώρο τα Χριστούγεννα και το 1/2 ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας).
Να σημειωθεί ότι η καταβολή στους συνταξιούχους δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας καταργείται από 1/1/2013.