Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ???? ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΤΑΧΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ε9

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 8/1/2013

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥ


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ε9 ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 31/12/2012.

Εφάπαξ: Από τη Δευτέρα θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι


Εφάπαξ: Από τη Δευτέρα θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι

Εφάπαξ: Από τη Δευτέρα θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι
Από τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου θα μπορούν να ενημερωθούν οι δικαιούχοι από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, για την καταβολή του εφάπαξ και για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Νίκος Καλάκος.
Επισήμανε ότι το Ταμείο ενισχύεται με προσωπικό από τις μετατάξεις, γνωστοποιώντας ότι ήδη υπάρχει συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Η διαδικασία καταβολής του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ξεκίνησε και μέχρι τη Δευτέρα θα δοθεί σε 1.100 δικαιούχους και εντός του 2013 θα έχουν εξοφληθεί 31.400 συνταξιούχοι. Για τον σκοπό αυτό διοχετεύτηκαν στο Ταμείο Πρόνοιας τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα του χορηγηθούν 1,2 δισ., ποσό που προέρχεται από τη δόση του δανείου.
Ολόκληρο το ποσό του εφάπαξ θα λάβουν κατά σειρά προτεραιότητας οι 62.000 δικαιούχοι των Ταμείων του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΙΚΑ, ανάλογα με την ημερομηνία αίτησης της συνταξιοδότησης.
Η εκκαθάριση των αιτήσεων για την καταβολή των εφάπαξ που εκκρεμούν, έχει ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αλλά η διαδικασία θα επιταχυνθεί από τον Ιανουάριο του 2013, και αφού προηγηθεί η καταβολή της δόσης.
Συνολικά εκκρεμούν 62.000 αιτήσεις από τις οποίες 40.228 είναι ληξιπρόθεσμες. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι έως το τέλος του 2013 να έχουν καταβληθεί 37.000 εφάπαξ.
Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι μετά την εκταμίευση της δόσης και την ενίσχυση του προσωπικού του Ταμείου, από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα μπορούν να καταβάλλονται τα εφάπαξ σε 3.500 δικαιούχους κάθε μήνα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 43 υπάλληλοι του Ταμείου θα εργάζονται και εκτός του κανονικού ωραρίου τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα, ενώ θα αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό και 25 υπάλληλοι των πρώην οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που έχουν καταργηθεί.

Πιθανή η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας


Πιθανή η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Πρώτη καταχώρηση: 29/12/2012
10:36Κοινωνία
Πιθανή η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που λήγει στο τέλος του χρόνου, εξετάζεται, όπως επισήμανε σε δηλώσεις στην τηλεόραση του Σκαι, ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χάρης Θεοχάρης.
 Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Θεοχάρης, ανέφερε ότι «από το επόμενο έτος θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να αλλάξει η προθεσμία πάγιας ημερομηνίας καταβολής τελών, που είναι στο τέλος κάθε έτους, για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ώστε να αποφεύγονται οι ουρές».
 Σημειώνεται ότι περίπου το 60% των πολιτών που έχουν υποχρεώσει να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας είχαν προσέλθει και εξοφλήσει τις οφειλές τους μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών σημειώθηκαν μεγάλες ουρές στα ταμεία των τραπεζών για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου, είχαν αποσυρθεί περισσότερες από 70.000 πινακίδες ΙΧ (αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Ερωτηθείς κ.Θεοχάρης εάν ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 100.000, είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα τις προσεγγίσει».



ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 60%

Θεοχάρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Με θετικό μάτι εξετάζεται η παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, που λήγει στο τέλος του χρόνου, είπε σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης.

Θεοχάρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας
Ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας στο Mega, πρόσθεσε ότι από το επόμενο έτος θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να αλλάξει η προθεσμία πάγιας ημερομηνίας καταβολής τελών, που είναι στο τέλος κάθε έτους, για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές.
Σημειώνεται ότι περίπου το 60% των πολιτών που έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας είχαν προσέλθει και εξοφλήσει τις οφειλές τους μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ενώ τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν μεγάλες ουρές στα ταμεία των τραπεζών για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου, είχαν αποσυρθεί περισσότερες από 70.000 πινακίδες ΙΧ (αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα).
Ερωτηθείς ο κ. Θεοχάρης εάν ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 100.000, είπε ότι καταά πάσα ποθανότητα θα τις προσεγγίσεi.
Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, από την αρχή του χρόνου, όσοι δεν έχουν πληρώσει θα κληθούν να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό.

Μέτρα ζητάει το ΒΕΑ για την αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών από χιλιάδες βιοτέχνες

Μέτρα ζητάει το ΒΕΑ για την αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών από χιλιάδες βιοτέχνες
Μέτρα για να αντιμετωπίσουν χιλιάδες βιοτέχνες και επαγγελματίες τα προβλήματα πoυ αντιμετωπίζουν στον καθημερινό αγώνα τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα ζητάει από την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
Η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ζητά:
1. Πάγωμα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προσαυξήσεις και δικαίωμα πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με δυνατότητα επιλογής μέχρι δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Στην περίπτωση συνταξιοδότησης η εξαγορά να γίνεται με τρέχουσες εισφορές. Σημειώνεται ότι από την συγκεκριμένη εφαρμογή καμία ζημιά δεν προκύπτει για τον ΟΑΕΕ διότι ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται επί του πραγματικού χρόνου που έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
2. Δυνατότητα πληρωμής δυο διμήνων (120 εργάσιμες ημέρες) για να υπάρχει ετήσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (για την εφαρμογή ίσων δικαιωμάτων προς όλους τους ασφαλισμένους της χώρας).
3. Διακανονισμός σε δόσεις των οφειλών υπολογιζόμενες στο ποσό που αντιστοιχεί σε δυο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.
Η δόση για τις παρελθούσες οφειλές να είναι ανάλογη της χρηματοδοτικής ικανότητας των ασφαλισμένων.
4.Διαχωρισμός του ασφαλίστρου υγείας από αυτό της σύνταξης, ώστε ο ασφαλισμένος αν δεν μπορεί να καταβάλλει το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς, να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί για την υγεία.
5.Μείωση κατά 20% τουλάχιστον των εισφορών για μια 5ετία, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και πλήττουν κυρίως τις ΜΜΕ.
6.Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ διότι πρόκειται για αυτασφάλιση και το σημαντικότερο αυτό ισχύει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. Νομικών, Μηχανικών κλπ).
7. Άμεση ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπεται στο άρθρο 44 του Ν.3986/2011 για την επιβολή επιδόματος ανεργίας σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με την προσθήκη να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ώστε να καλυφθούν οι έχοντες πράγματι ανάγκη, να αποδεσμευτεί η καταβολή του επιδόματος από την ύπαρξη ή μη οφειλής και η καταβολή να γίνεται εφόσον ο επαγγελματίας μένει άνεργος 2 και όχι 3 μήνες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

High Tech διασταυρώσεις από την ΓΓΠΣ το 2013

Νέες δυνατότητες επεξεργασίας των στοιχείων που συλλέγει για τους φορολογουμένους από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και δημόσιους φορείς θα αποκτήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών το 2013 μέσα από νέα "φίλτρα" διασταυρώσεων που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες της.
 
Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής η ΓΓΠΣ δημιουργεί ειδικά πολυεπίπεδα φίλτρα για τη διασταύρωση των δεδομένων και την ανεύρεση φορολογικής ύλης. Μάλιστα για να αποκτήσει ιστορικότητα η βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ ήδη προβλέπεται πως η υπηρεσία θα μπορεί να διατηρεί τα ανωτέρω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.
 
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί εντός του 2013 ένας high tech μηχανισμός που θα αξιολογεί τις δαπάνες και τα εισοδήματα των φορολογουμένων και θα διασταυρώνει τα δεδομένα με τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Σημειώνεται πως τα πιστωτικά ιδρύματα, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ), τα ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια, οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, κ.ά., υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.
 
Το ίδιο ισχύει και για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας (πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια, σχολές, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ΙΙΕΚ, κ.λπ.), τις επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, κ.α..

Πηγή 24h.gr

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί από τη νέα παρακράτηση φόρου


Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί από τη νέα παρακράτηση φόρου

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί από τη νέα παρακράτηση φόρου
Με διαφορετικό τρόπο θα υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 η παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών ώστε να μην αιφνιδιαστούν τα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Τα νέα στοιχεία δείχνουν επιπλέον βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους με προστατευόμενα τέκνα, ενώ αντίθετα μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα δουν οι άγαμοι, καθώς και οι έγγαμοι χωρίς παιδιά, με την προϋπόθέση ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 23.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου “Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών και λοιπές διατάξεις”, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή, προβλέπεται η ακόλουθη φορολογική κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων, που έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά περίπτωση από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά:
ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Κλιμάκιο εισοδήματος (ευρώ)Φορολογικός
συντελεστής %
Φόρος κλιμακίου (ευρώ)Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ)Σύνολο Φόρου (ευρώ)
25.000225.50025.0005.500
17.000325.44042.00010.940
Υπερβάλλον42
Οι διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπουν ακόμα ότι ο φόρος που προκύπτει από αυτήν την κλίμακα μειώνεται ως εξής:
-Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ, το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.
- Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης της προηγούμενης περίπτωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.
Σημειώνεται ότι αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα θα δοθούν όταν το εν λόγω νομοσχέδιο δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.





ΕΣΕΕ Ανακοίνωση για την απεργία των εμποροϋπαλλήλων


Η πρόσφατα αναγγελθείσα απεργία των ιδιωτικών υπαλλήλων και των εμποροϋπαλλήλων την 30η Δεκεμβρίου έρχεται ως απότοκο των πρόχειρων και αποσπασματικών ενεργειών του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναφορικά με το γενικότερο θέμα των Κυριακών που ενδιαφέρει ζωτικά το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το άκαιρο μίας προσωρινής ρύθμισης, χωρίς συνεννόηση και προηγούμενη διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και είχε προειδοποιήσει για τα διαλυτικά φαινόμενα που θα είχε μία τέτοια ενέργεια στη λειτουργία της αγοράς τις ημέρες αυτές. Προτείναμε, η λειτουργία των καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές τον χρόνο να τεθεί σε διάλογο ανάμεσα στο Υπουργείο και στις αρμόδιες οργανώσεις επάνω στη βάση της αναμόρφωσης του συνολικού πλαισίου της αγοράς.

Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και επιβεβαιωθήκαμε: Αναγγελίες από το Υπουργείο για πλήρη απελευθέρωση 52 Κυριακές το χρόνο, με αποσπασματικές δηλώσεις ασαφούς περιεχομένου, λειτουργούμε - δεν λειτουργούμε τις Κυριακές προαιρετικά, χωρίς μελέτη και διάλογο δημιούργησαν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά την εξαγγελθείσα απεργία, είναι φυσικό ότι κανένας από εμάς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους εργαζόμενους το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία. Ωστόσο, είναι πραγματικά κρίμα να εντείνεται τελικά η ανισορροπία στην αγορά μέσα σε ημέρες γιορτών, και μάλιστα μέσα σε περιβάλλον ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας, που όλοι θέλουμε να δουλέψουμε.

Η ΕΣΕΕ ακόμα και τώρα καλεί το Υπουργείο να εγκαταλείψει αυτή την τακτική και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο για το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, όπου θα εντάσσεται και το θέμα των Κυριακών. Οι αναγκαίες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν άμεσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να πάψουμε να είμαστε παρατηρητές σε πειραματικές ιδέες που κάθε άλλο παρά ταιριάζουν στις ανάγκες των ανθρώπων της αγοράς.

Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τις αποφάσεις των περισσότερων Εμπορικών Συλλόγων τα καταστήματα θα είναι ανοικτά. Είναι απαραίτητο σε μια περίοδο ισχυρών οικονομικών πιέσεων σε κάθε επιχείρηση και ιδιαίτερα στις ΜΜε να υπάρχει μια αλληλοκατανόηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, διότι σε τελευταία ανάλυση ο συγκεκριμένος οικονομικός αγώνας αφορά όλους μας. Με δεδομένο ότι η ψυχολογία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την κατανάλωση, παρακαλούμε τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν να συμβάλουν, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα κλίμα απαξίωσης των εμπορικών δρόμων της αγοράς.

Προς παράταση η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας


Προς παράταση η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας

Προς παράταση η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, η οποία λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα είναι πολιτική.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι θα μπορούσε να δοθεί παράταση καθώς οι πληρωμές αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και είναι κοντά στο στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις πινακίδων, τόνισε ότι ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 75.000 - 80.000 και εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, όσοι δεν έχουν πληρώσει θα κληθούν να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό.

Μέχρι τη Δευτέρα η απογραφή των συνταξιούχων στον ΟΑΕΕ


Μέχρι τη Δευτέρα η απογραφή των συνταξιούχων στον ΟΑΕΕ

Μέχρι τη Δευτέρα η απογραφή των συνταξιούχων στον ΟΑΕΕ
Λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Η παρουσία του δικαιούχου στο υποκατάστημα τραπέζης η ΕΛ.ΤΑ. όπου βρίσκεται ο λογαριασμός είναι υποχρεωτική, ωστόσο σε περίπτωση αδυναμίας, δίνεται η δυνατότητα μέσω εξουσιοδότησης να εκπροσωπηθεί από τρίτους στα κατά τόπους περιφερειακά τμήματα του Οργανισμού.
Όσοι δεν απογραφούν, δεν θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους.

Aρ.πρωτ: 29436/1143/28.12.2012 Βιβλίο γραπτών υποδείξεων τεχνικού ασφάλειας


Aρ.πρωτ: 29436/1143/28.12.2012
Βιβλίο γραπτών υποδείξεων τεχνικού ασφάλειας
Αθήνα 28-12-2012
Aρ.πρωτ: 29436/1143

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA
YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ
KOINΩNIKΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓENIKH ΔIEYΘYNΣH ΣYNΘHKΩN
KAI YΓIEINHΣ THΣ EPΓAΣIAΣ

Tαχ. Δ/νση : Πειραιώς 40
Tαχ. Kώδικας : 101 82 AΘHNA
Fax : 210 3214294
Πληροφορίες : Μ. Καή
Τηλέφωνα : 210 3214310, 210 3213673
e-mail : antchristodoulou@ypakp.gr

ΘΕΜΑ: Βιβλίο γραπτών υποδείξεων τεχνικού ασφάλειας

Στον Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο Πρώτο του ν. 3850/2010 (Α΄84) και ειδικότερα στο άρθρο 14 προβλέπεται η τήρηση Ειδικού βιβλίου της επιχείρησης το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Στο βιβλίο αυτό, ο τεχνικός ασφάλειας της επιχείρησης καταχωρεί τις γραπτές υποδείξεις του προς τον εργοδότη για θέματα ΑΥΕ και πρόληψης εργατικών ατυχημάτων (σχετική παράγραφος 1), καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων συμβάντων, σε περίπτωση ατυχήματος (άρθρο 43 §2β).

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.
Στο ίδιο ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, ο ιατρός εργασίας, εφόσον προβλέπεται, καταχωρεί τις γραπτές υποδείξεις του προς τον εργοδότη για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων (ν.3850/2010, άρθρο 17 §1).

Το βιβλίο αυτό καθιερώθηκε το 1985 όπου η δυνατότητα απασχόλησης του ίδιου του εργοδότη ως τεχνικού ασφάλειας δεν υπήρχε.
Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω αναφερθέντων και με το δεδομένο ότι η αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου πρακτικά καθυστερεί, και με στόχο την απλοποίηση των διοικητικών πράξεων και τη μείωση του πρόσθετου διοικητικού κόστους, η θεώρηση του βιβλίου αυτού στις επιχειρήσεις που δεν προκύπτει υποχρέωση απασχόλησης ιατρού εργασίας και ο ίδιος ο εργοδότης ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτική.

Οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που οι ίδιοι οι εργοδότες μπορούν να αναλάβουν τα καθήκοντα του Τεχνικού ασφάλειας εφόσον διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα φαίνονται στο επισυναπτόμενο παράρτημα.

ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΤ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Παράρτημα
Περιπτώσεις στις οποίες ο ίδιος ο εργοδότης μπορεί να αναλαμβάνει καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας

1. Eπιχειρήσεις που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία και απασχολούν μέχρι 50 άτομα με την προϋπόθεση της κατάλληλης επιμόρφωσης [άρθρο 12 §4 εδάφιο γ του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010)].

2. Επιχειρήσεις που υπάγονται στις κατηγορίες Β ή Γ και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και εφόσον ο εργοδότης είναι πτυχιούχος (ΑΕΙ) ή (ΤΕΙ) και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που προβλέπονται για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του (άρθρο 12 §5 του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010)).

3. Επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β και απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους, ο εργοδότης είναι πτυχιούχος (ΑΕΙ) ή (ΤΕΙ) και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που δεν προβλέπεται όμως για τον κλάδο οικονομικής  δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του, με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών [άρθρο 12 §5 του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010)].

4. Επιχειρήσεις που υπάγονται στη κατηγορία Β και απασχολούν μέχρι και 6 εργαζόμενους, με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης είναι πτυχιούχος τεχνικής ειδικότητας Τεχνικού Επαγγελματικού  Εκπαιδευτηρίου ή Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής και το αντικείμενο των σπουδών του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του [άρθρο 12 §6 του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010)].

5. Επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β και απασχολούν μέχρι και 3 εργαζόμενους με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης έχει άδεια άσκησης τεχνικού επαγγέλματος εμπειροτέχνη και το αντικείμενο της άδειας του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του ή αποδεδειγμένα ασκεί επί δεκαετία και πλέον την οικονομική δραστηριότητα για την οποία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας. [άρθρο 12 §6 του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010)].

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για παράταση των τελών κυκλοφορίας


Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για παράταση των τελών κυκλοφορίας

Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για παράταση των τελών κυκλοφορίας
Δεν υπάρχει απόφαση για παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στο Mega ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων το υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.
Αρκετός κόσμος ζητάει παράταση για κοινωνικούς λόγους προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πληρωμή των τελών είπε ο κ.Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι εάν είναι να δοθεί παράταση θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.
Επισήμανε ότι μόλις το 60% έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η χθεσινή ημέρα και συνέστησε στους πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω e banking με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, ώστε να γλυτώσουν τον μεγάλο χρόνο αναμονής στα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Σημειώνεται ότι πριν ακόμη ανοίξουν οι τράπεζες, σήμερα σε πολλά υποκαταστήματα σχηματίζονται ήδη ουρές. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όπου οι ουρές συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα στα υποκαταστήματα τραπεζών, που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο.
"Συνωστισμός", όμως, παρατηρήθηκε και στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, που ορισμένες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, όπως το interntet banking και phone banking. Ειδικότερα, η τηλεφωνική αναμονή στα τηλεφωνικα κέντρα τραπεζών που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ξεπερνώντας σε μερικές περιπτώσεις και τα 30 λεπτά περίπου.
Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, από την αρχή του χρόνου, όσοι δεν έχουν πληρώσει θα κληθούν να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό.

ΥΠΟΙΚ Δυνατότητα αναστολής στην καταβολή δόσεων δανείων για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007


ΥΠΟΙΚ

Δυνατότητα αναστολής στην καταβολή δόσεων δανείων για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007

Δυνατότητα αναστολής στην καταβολή δόσεων δανείων για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007
Δυνατότητα αναστολής στην καταβολή των δόσεων που οφείλουν στα πιστωτικά ιδρύματα για το διάστημα από 01/01/2012 έως και 31/12/2012, παρέχεται στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Η απόφαση αφορά όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 36579/Β1666/27-8-2007, και δεν έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι τόκοι του χρονικού διαστήματος της αναστολής βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες. Οι δόσεις, των οποίων η καταβολή ανεστάλη κατά τα ανωτέρω, προσαυξάνουν ισόποσα και αποπληρώνονται μαζί με τις τελευταίες δύο εναπομείνασες δόσεις.
Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνουν στα πιστωτικά ιδρύματα, μέχρι τις 28/02/2013.

Aριθ. 2.34745/οικ.3.2350/19.12.2012 Τροποποίηση της αριθ. 6252/246/31.3.2010 (ΦΕΚ 364/Β΄) απόφασης «Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών − Γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών με το διακριτικό τίτλο “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-64”».


Aριθ. 2.34745/οικ.3.2350/19.12.2012
Τροποποίηση της αριθ. 6252/246/31.3.2010 (ΦΕΚ 364/Β΄) απόφασης «Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών − Γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών με το διακριτικό τίτλο “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-64”».
Aριθ. 2.34745/οικ.3.2350/19.12.2012

Θέμα: Τροποποίηση της αριθ. 6252/246/31.3.2010 (ΦΕΚ 364/Β΄) απόφασης «Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών − Γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών με το διακριτικό τίτλο “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-64”».

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙKΩΝ − ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ − ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ − ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 90 του «Κώδικα για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α΄), όπως ισχύει.
2. Τον Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 267/Α΄) «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007−2013», και ιδίως τα άρθρα 10 παρ. 5 αυτού και 4 παρ. 1, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
3. Το Π.Δ. 85/2012 ( ΦΕΚ 141/Α΄) «΄Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών».
4. Το Π.Δ. 320/1988 (ΦΕΚ 149/Α΄) «Οργανισμός των Υπηρεσιών του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης», όπως ισχύει.
5. Το Π.Δ. 65/2011 (ΦΕΚ 147/Α΄) «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία: α) Εσωτερικών, και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης...».
6. Το Π.Δ. 368/1989 «Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας» (ΦΕΚ 163/Α΄), όπως ισχύει.
7. Το Π.Δ. 475/1993 (ΦΕΚ 205/Α΄) «Σύσταση Γενικής Γραμματείας απασχόλησης και διαχείρισης κοινοτικών πόρων στο Υπουργείο Εργασίας» η οποία μετονομάσθηκε με το άρθρο 18 του Ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112/Α΄) σε Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων και τροποποιήθηκε με το άρθρο 30 του Ν. 3762/2009 (ΦΕΚ 75/Α΄), όπως ισχύει.
8. Το Β.Δ. 405/1971 (ΦΕΚ 123/Α΄) «Περί οργανώσεως, συγκροτήσεως και λειτουργίας των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ», όπως ισχύει.
9. Τον ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258/Α΄) «Αναδιάρθρωση ΟΑΕΔ και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει.
10. Τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α΄) «Για την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και τροποποίησης συναφών διατάξεων», όπως ισχύει.
11. Τις διατάξεις του Ν. 2362/1995 «Περί Δημόσιου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 247/Α΄), και ιδίως του άρθρου 22 παρ. 3, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
12. Τον Κανονισμό (ΕΚ) 1081/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2006 «για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1784/1999», όπως ισχύει.
13. Τον Κανονισμό (ΕΚ) 1083/2006 του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2006 περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1260/1999, όπως ισχύει.
14. Τον Κανονισμό (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής της 8ης Δεκεμβρίου 2006 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την Εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής και του Κανονισμού (ΕΚ) 1080/06 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως ισχύει.
15. Τον Κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου «Για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
16. Τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), όπως εκάστοτε ισχύει.
17. Την αριθ. 7725/28.03.2007 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί έγκρισης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Κωδικός CCI 2007GR16UNS001).
18. Την αριθ. C/2007/5534−12.11.2007 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007−2013» του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνι− κής Προστασίας (Κωδικός CCI 2007GR05UPO001).
19. Την αριθ. 10/28.12.2010 απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007−2013 για την έγκριση της τροποποίησης του εν λόγω Επιχειρησιακού  Προγράμματος.
20. Την αριθ. E(2007) 5528/09.11.2007 απόφαση έγκρισης του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013», όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. E(2011)7736 1.0/1KP/28.10.2011 απόφαση της Ευρ. Επιτροπής και ισχύει.
21. Την αριθ. 4337/6.11.2012 πρόταση αναθεώρησης του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013», όπως αποτυπώνεται στο αριθ. 012/1394603/26.11.2012 έγγραφο της Ε.Ε.
22. Την 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013», που πραγματοποιήθηκε την 22.11.2012.
23. Το Ν.Δ. 356/74 (ΦΕΚ 90/Α΄) «Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων», όπως ισχύει.
24. Το Π.Δ. 186/1992 (ΦΕΚ 84/Α΄) «Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων», όπως ισχύει.
25. Το Π.Δ. 113/2010 (ΦΕΚ 194/Α΄) «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες».
26. Τον Ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α΄) «Eίσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια», όπως ισχύει.
27. Την αριθ. 36952/1275/08 (ΦΕΚ 986/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την τροποποίηση της αριθ. 107900/16.3.2001 όμοιας απόφασης, ως ίσχυε, περί Σύστασης και Λειτουργίας Ειδικών Υπηρεσιών «Συντονισμού και Παρακολούθησης
Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου» και «Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», με σκοπό την αναδιάρθρωσή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3614/2007.
28. Την αριθ. 25253/2235/08 (ΦΕΚ 603/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την τροποποίηση της αριθ. 118267/14.12.2000 όμοιας απόφασης, ως ίσχυε, περί Σύστασης και Λειτουργίας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ», με σκοπό την αναδιάρθρωσή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3614/2007 η οποία μετονομάζεται σε Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Διαχειριστική Αρχή) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
29. Την αριθ. οικ.202/08 (ΦΕΚ 155/Β΄/1−2−2008) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Συγκρότηση ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος “Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013” −Αρμοδιότητες», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
30. Την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013» (ΑΔΑ Β4ΜΒΧΩΩΧ) έγκρισης των κριτηρίων που αφορούν πράξεις κρατικών ενισχύσεων του Γενικού Στόχου 3 «Ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013».
31. Την αριθ. Υ48/9.7.2012 (ΦΕΚ 2105/Β΄) απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα».
32. Την αριθ. 76051/H/4.7.2012 (ΦΕΚ 2091/Β΄) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσο Κωνσταντίνο Βολουδάκη».
33. Την αριθ. 30182/ΕΥΣ 4441/12−7−2010 κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα “Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεμα− τικό Απροβλέπτων» στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και στον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»”, με την οποία ο ΟΑΕΔ ορίζεται Ενδιάμεσος Φορέας Υλοποίησης πράξεων κρατικών ενισχύσεων υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΦΕΚ 1094/Β΄), όπως ισχύει.
34. Την αριθ. 4804/11.12.2012 (ΦΕΚ ) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις κρατικών ενισχύσεων του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013» στον ΟΑΕΔ.
35. Την αριθ. 14053/ΕΥΣ 1749 (ΦΕΚ 540/Β΄/27.3.2008) Υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Υπουργική απόφαση συστήματος διαχείρισης», όπως εκάστοτε ισχύει.
36. Την αριθ. 2/34255/0022/6.6.2001 (ΦΕΚ 746/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως ισχύει, β) την αριθ. 2854/1.7.2008 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, και γ) την αριθ. 2/96072/0022/4.1.2012 (ΦΕΚ 4/Β΄) όμοια απόφαση, που αφορούν στους διενεργούμενους ελέγχους από
τον ΟΑΕΔ.
37. Το Εγχειρίδιο Διαδικασιών Διαχείρισης και Ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως ισχύει.
38. Το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, εθνικό και κοινοτικό, που αναφέρεται στην υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων.
39. Την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και ιδίως το νομότυπο των φορολογικών στοιχείων και παραστατικών σύμφωνα με τον ΚΒΣ.
40. Την αριθ. 1130/9/9−3−2010 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε η με αριθ. 6252/246/31−3−2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 364/Β΄/31−3−2010), ως ισχύει, στα πλαίσια του προγράμματος επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22−64 ετών με διακριτικό τίτλο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡ−
ΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22−64».
41. Το αριθ. Β147902 − 13/12/2012 έγγραφο του ΟΑΕΔ με θέμα «Υποβολή Πρότασης για τροποποίηση της αρ. 6252/246/31−3−2010 ΚΥΑ», κατόπιν της αριθ. 3582/54/12−12−2012 Συνεδρίασης του Δ.Σ. ΟΑΕΔ.
42. Την αριθ. Β147863 − 13/12/2012 βεβαίωση της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΟΑΕΔ, για τη δέσμευση της σχετικής πίστωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 2 του Π.Δ. 113/2010 (ΦΕΚ 194/Α΄).
43. Το γεγονός ότι από εφαρμογή της παρούσας απόφασης προκαλείται μέγιστη δαπάνη ύψους 87.408.000 ευρώ που θα καλυφθεί με κοινοτική συγχρηματοδότηση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και επιχορήγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΚΑΕ 2493 του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ 3, Άξονες Προτεραιότητας 7, 8, 9: «Ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας, σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013». Η εν λόγω δαπάνη επιμερίζεται ανά έτος ως εξής: Για το έτος 2010: 15.846.000 €, για το έτος 2011: 39.369.000 €, για το έτος 2012: 22.452.800 € και για το έτος 2013: 9.740.200. Επίσης σε βάρος του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ προκαλείται δαπάνη από τη διενέργεια ελέγχων, η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί εκ των προτέρων καθόσον εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός πραγματοποιούμενων ελέγχων κ.λπ.).
44. Την ανάγκη τροποποίησης των άρθρων 2, 7 14 και 15 της αριθ. 6252/246/31−3−2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 364/Β΄/31−3−2010) απόφασης, ως ισχύει με θέμα «Επιχορήγηση 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22−64 ετών με διακριτικό τίτλο “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22−64”», λόγω μεταφο−
ράς και ένταξης του Προγράμματος Επιχορήγησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013»,


αποφασίζουμε:

Την τροποποίηση των άρθρων 2, 7, 14 και 15 της με αριθ. 6252/246/31.3.2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 364/ τ.Β/31−3−2010) απόφασης ως ισχύει, με θέμα «Επιχορήγηση 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22−64 ετών με διακριτικό τίτλο “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22−64”», ως εξής:

Άρθρο 2

Πλαίσιο ένταξης − χρηματοδότηση −επιλέξιμες περιοχές

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ν. 3614/2007 «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007−2013», όπως ισχύει.

1. Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας), στο πλαίσιο του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ 3, Άξονες Προτεραιότητας 7, 8, 9: «Ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας, σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013». Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 87.408.000 ευρώ.

Οι πιστώσεις θα μεταβιβάζονται μέσω της Συλλογικής απόφασης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΣΑΕ 134/8, κωδικός πράξης 2010ΣΕ13480006).

Η αναλογούσα Εθνική Συμμετοχή, καθώς και η αντίστοιχη κοινοτική συνδρομή της πράξης, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Οι σχετικές εισροές των πόρων του Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσουν έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκταμιεύονται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

2. Σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007−2013 ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013» ορίστηκαν και οι 13 περιφέρειες της χώρας. Οι Άξονες Προτεραιότητας εξειδικεύουν τις στρατηγικές παρεμβάσεις του Ε.Π. στην ακόλουθη χωρική κλίμακα:

• Άξονας Προτεραιότητας 7 στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,

• Άξονας Προτεραιότητας 8 στις τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία,

• Άξονας Προτεραιότητας 9 στις δύο (2) Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου: Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα.

Θα προκληθεί δαπάνη ύψους 87.408.000 € (ΣΑΕ 134/8, κωδικός πράξης 2010ΣΕ13480006 και ΚΑΕ 2493), η οποία επιμερίζεται ως εξής:

Με βάση τους Άξονες Προτεραιότητας 7,8,9 του Γενικού στόχου 3 του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013» τα ποσά και οι θέσεις για τις προβλεπόμενες πράξεις του προγράμματος εξειδικεύονται ως εξής:

• Άξονας Προτεραιότητας 7 για τις οκτώ ως άνω Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: ποσό 39.384.000 € και θέσεις 1.641.

• Άξονας Προτεραιότητας 8 για τις τρεις ως άνω Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: ποσό 34.944.000 € και θέσεις 1.456.

• Άξονας Προτεραιότητας 9 στις δύο ως άνω Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου: ποσό 13.080.000€ και θέσεις 545.

Το τμήμα του προϋπολογισμού που δεν θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013» θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ.

Οι δαπάνες ανά έτος επιμερίζονται ως εξής:

Για το έτος 2010: 15.846.000 €

Για το έτος 2011: 39.369.000 €

Για το έτος 2012: 22.452.800 €

Για το έτος 2013: 9.740.200 €

Τα ποσά ανά έτος, δύνανται να ανακατανεμηθούν, ανάλογα με την υλοποίηση του προγράμματος, με απόφαση του Διοικητή του Οργανισμού, χωρίς υπέρβαση του συνολικού προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στον Γενικό Στόχο 3: «Ενδυνάμωση των Πολιτικών Ισότητας των φύλων σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης», Άξονες Προτεραιότητας 7, 8 και 9 με κωδικό θεματικής προτεραιότητας 69 του Ε.Π. « Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013», το οποίο και εκχωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις της με αριθ. 4804/11.12.2012 (ΦΕΚ 3329/Β΄/12−12−2012) κοινής απόφασης του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις κρατικών ενισχύσεων του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013» στον ΟΑΕΔ.

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στην παρούσα ΚΥΑ χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Άρθρο 7

Λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος

Η διαδικασία υπαγωγής των NEE στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει τρία στάδια.

1ο στάδιο: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ.

Πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά:

• η εξατομικευμένη προσέγγιση από εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ,

• η παρακολούθηση προγράμματος συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας σε ΚΠΑ του ΟΑΕΔ,

• η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

2ο στάδιο: Αξιολόγηση σε επίπεδο κατηγορίας κριτηρίων−Επιλεξιμότητα

Επιλογή των προς χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που θα συσταθεί με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει των παρακάτω κριτηρίων αξιολόγησης, πράξη κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013», όπως εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του συγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος και συγκεκριμένα:

Α. Εξετάζεται η πληρότητα της υποβαλλόμενης αίτησης ως προς:

• τη χρήση της τυποποιημένης ηλεκτρονικής αίτησης, με συμπληρωμένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία, και

• το ότι ο ενδιαφερόμενος έχει την ιδιότητα του ανέργου (έχει ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο επιχειρηματικότητας πριν την έναρξη επιτηδεύματος).

Β. Εξετάζεται εάν το επιχειρηματικό σχέδιο πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

1. Σαφής περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πράξης ως προς τα βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης.

2. Συμβολή της προτεινόμενης πράξης στους στόχους του αντίστοιχου Άξονα Προτεραιότητας / Θεματικής Προτεραιότητας / Κατηγορίας Πράξεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

3. Συνάφεια και επάρκεια του ενδιαφερομένου με το αντικείμενο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και επαρκή τεκμηρίωση με ύπαρξη τυπικών προσόντων ή/ και επαγγελματικής εμπειρίας.

4. Οικονομοτεχνική επάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου (εξέταση πιθανής ύπαρξης επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων, π.χ. μέσω τραπεζικού δανεισμού).

5. Ύπαρξη καινοτομιών στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα παρέχει η επιχείρηση ή/ και στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης αυτών, με προτεραιότητα σε καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες ή δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα στην πράσινη ανάπτυξη.

6. Ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης, δηλαδή παραγωγικές και άλλες διασυνδέσεις με υφιστάμενες επιχειρήσεις καθώς και/ ή συμπράξεις μεταξύ δύο ή περισσότερων ανέργων για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης.

Σχετικά με τα κριτήρια της κατηγορίας Α, που αφορούν την πληρότητα της υποβαλλόμενης αίτησης, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων της αιτουμένης και αποτελούν λόγο αποκλεισμού από το πρόγραμμα.

Όσον αφορά στα κριτήρια της κατηγορίας Β, η Επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποβεβλημένου επιχειρηματικού σχεδίου και το αξιολογεί σύμφωνα με το κάθε κριτήριο με χρήση κλίμακας (υψηλή, μέση, χαμηλή). Ο τρόπος αξιολόγησης θα εξειδικεύεται περαιτέρω στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η συνολική αξιολόγηση όπως προκύπτει από την ανωτέρω διαδικασία αποτελεί τη βάση για τη τελική έγκριση ή απόρριψη της αίτησης της ενδιαφερομένης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

3ο στάδιο: Ένταξη

Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται, ύστερα από την θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στο χώρο της επιχείρησης) από εκπρόσωπο του Οργανισμού.

Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων από την Τριμελή Επιτροπή και ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως των ελεγκτών με την επαγγελματία. Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν την επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της επιχείρησης, προκειμένου να ελεγχθούν.

Συγκεκριμένα ελέγχονται τα κάτωθι:

3.1. Βεβαίωση έναρξης της δραστηριότητας της επιχείρησης από τη ΔΟΥ.

3.2. Εξοφλημένα τιμολόγια ή λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας περασμένα στα επίσημα θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ βιβλία της επιχείρησης τους, αξίας ίσης με το ποσό που αναλογεί στην 1η δόση, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα (6.000 €), που αφορούν σε δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, δαπάνες παροχής υπηρεσιών, αποσβέσεις παγίων κ.λπ.).

3.3. Καταστατικό σύστασης της Εταιρείας, εφόσον πρόκειται για Εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος.

3.4. Μισθωτήριο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου στον οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή παραχωρητήριο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. όταν ο ιδιοκτήτης είναι σύζυγος ή συγγενής α΄ βαθμού.

3.5. Άδεια για την άσκηση του επαγγέλματός, όπου απαιτείται καθώς και εγγραφή στο αρμόδιο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δύναται να διαθέτει είτε η ίδια είτε ένας τουλάχιστον από τους απασχολουμένους στην επιχείρησή της και σε περίπτωση εταιρείας είτε ο ένας τουλάχιστον από τους εταίρους που απασχολείται στην εταιρεία είτε ένας από τους απασχολουμένους σ΄ αυτή.

3.6. Να απασχολούνται αποκλειστικά στην επιχείρησή τους και να είναι ασφαλισμένες κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα που υπάγεται η επιχείρηση.

3.7. Η επιχείρηση να λειτουργεί ανεξάρτητα και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (εκτός χώρου κατοικίας), κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας της επαγγελματία στις περιπτώσεις:

α) μητέρας παιδιού σε προσχολική ηλικία, β) γυναίκας που φροντίζει στην οικία της, συγγενείς α΄ βαθμού με αναπηρία, άνω του 70%. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενες απαιτείται να προσκομίζουν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ. από δημόσιους φορείς.

Άρθρο 14

Διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος

Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των ΕΠ του ΕΣΠΑ, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του προγράμματος.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ «Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007−2013» διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους στον ΟΑΕΔ, ως προς την τήρηση των καθηκόντων του, ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης.

Έλεγχοι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους σχετικούς κανονισμούς και το Ν. 3614/2007 διενεργούνται από την Αρχή Πιστοποίησης, την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ), καθώς και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Οι έλεγχοι του προγράμματος θα διενεργούνται από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 2/34255/0022/6−6−2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και της με αριθμό 2854/1−7−2008 απόφασης του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

Οι επιτόπιες επαληθεύσεις, καθώς και οι έλεγχοι, συνίστανται στην επαλήθευση της παράδοσης των συγχρηματοδοτούμενων υπηρεσιών και της πραγματοποίησης των δαπανών, που δηλώνουν οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης των πράξεων, του συμφώνου αποδοχής όρων της απόφασης ένταξης και της υπογραφείσας σύμβασης, καθώς και τη συμμόρφωση των εμπλεκόμενων φορέων με τους κοινοτικούς κανόνες καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, οι οποίοι βασίζονται στο εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ καθώς και την Υπουργική απόφαση του Συστήματος με αριθ. πρωτ. 14053/ΕΥΣ 1749/27.3.2008 (ΦΕΚ 540/Β΄).

Άρθρο 15

Τήρηση όρων πληροφόρησης και δημοσιότητας

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς των πράξεων θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες πληροφόρησης και δημοσιότητας των ενεργειών τους όπως αυτοί καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής της 8ης Δεκεμβρίου 2006 και τις διατάξεις εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013».

Στα πλαίσια διαφάνειας και ελέγχου της σώρευσης των κρατικών ενισχύσεων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος, θα δημοσιοποιούνται τα ποσά που λαμβάνουν ως κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με το άρθ. 7 του ανωτέρω Κανονισμού (ΕΚ) θα γίνεται ηλεκτρονική ή με άλλο τρόπο δημοσιοποίηση του καταλόγου δικαιούχων, των ονομασιών των πράξεων και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στις πράξεις.

Σε κάθε περίπτωση δημοσιοποίησης/δημοσίευσης των πράξεων, εκ μέρους του ΟΑΕΔ, των Δικαιούχων, γίνεται μνεία για την συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013».

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να καταθέτουν στοιχεία φυσικού αντικειμένου βάσει του Παραρτήματος ΧΧΙΙΙ σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον Κανονισμό (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής της 8ης Δεκεμβρίου 2006, βάσει των οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας και τις απαιτήσεις των πράξεων.

Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν:

• Σε ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων

• Σε δεδομένα για ευάλωτες ομάδες ωφελουμένων

• Στο μορφωτικό επίπεδο ωφελουμένων

Όλοι οι φορείς υποχρεούνται να τηρούν αρχείο των δράσεων δημοσιότητας που υλοποιούν, ως προς το φυσικό και το οικονομικό τους αντικείμενο.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της αριθ. 6252/246/31−3−2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 364/Β΄/31−3−2010), ως ισχύει, στο πλαίσιο του «Προγράμματος επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22−64 ετών με διακριτικό τίτλο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22−64».

Η παρούσα κοινή υπουργική απόφαση ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΦΥΠ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΜΑΝ.−ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
 ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ,

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ Οι εμποροϋπάλληλοι σε 24ωρη απεργία την τελευταία Κυριακή


«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Οι εμποροϋπάλληλοι σε 24ωρη απεργία την τελευταία Κυριακή

Νέα μέτωπα στον... πόλεμο για τις Κυριακές. Οι εμποροϋπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Κυριακή 30 του μηνός προκειμένου να μπλοκάρουν τη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ οι έμποροι απορρίπτουν την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των μικρών μαγαζιών όλες τις Κυριακές.

Οι εμποροϋπάλληλοι σε 24ωρη απεργία την τελευταία Κυριακή
Ειδικότερα, χθες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας κήρυξε 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Κυριακή, μέρα κατά την οποία πρόσφατα η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου επέτρεψε τη λειτουργία των εμπορικών. Για την ίδια μέρα και στις 10.30 το πρωί η ΟΙΥΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Ερμού, στο Σύνταγμα.
Στο θέμα, παρενέβη χθες και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Με υπόμνημά της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ζητά να πάρει πίσω το επίμαχο άρθρο.
Ταυτόχρονα καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το μέτρο όχι μόνο δεν θα αυξήσει τον τζίρο της αγοράς, αλλά αντίθετα θα διογκώσει κατά 1,82 δισ. ευρώ το κόστος μισθοδοσίας των επιχειρήσεων. Η Συνομοσπονδία υπολογίζει ότι θα ανέβει στα 8,33 δισ. ευρώ από 6,51 δισ. ευρώ.
Για τις 52 Κυριακές τον χρόνο, οι έμποροι θεωρούν ότι «το υπουργείο άνοιξε το θέμα αψυχολόγητα, σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο».
Πρόταση ΕΣΕΕ
Και η πρόταση της ΕΣΕΕ περιλαμβάνει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο σε τουριστικές περιοχές - εποχιακές αγορές και του εμπορικού τριγώνου του κέντρου της Αθήνας, με την ταυτόχρονη ένταξή του στις τουριστικές ζώνες.
Ως γενικός κανόνας του άρθρου 6 του Αγορανομικού Κώδικα, προτείνεται από τη Συνομοσπονδία η λειτουργία όλων των καταστημάτων τρεις Κυριακές -μία πριν από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα και επιπλέον δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο με απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70.000 ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ Ουρές και ταλαιπωρία για 2η μέρα σε τράπεζες και εφορίες


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70.000 ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ουρές και ταλαιπωρία για 2η μέρα σε τράπεζες και εφορίες

Ατελείωτες ουρές επικράτησαν για 2η ημέρα σε εφορίες και τράπεζες, με τους φορολογουμένους που σπεύδουν την τελευταία στιγμή να πληρώσουν φόρους και τέλη, να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες ή να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τα τέλη .

Ουρές και ταλαιπωρία για 2η μέρα σε τράπεζες και εφορίες
Με σημερινές του δηλώσεις, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για παράταση των τελών κυκλοφορίας.
Αρκετός κόσμος ζητάει παράταση για κοινωνικούς λόγους προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πληρωμή των τελών είπε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι εάν είναι να δοθεί παράταση θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.
Επισήμανε ότι μόλις το 60% έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η χθεσινή ημέρα και συνέστησε στους πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω e - banking με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, ώστε να γλυτώσουν τον μεγάλο χρόνο αναμονής στα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Σήμερα, ακόμη και πριν ανοίξουν οι τράπεζες, σε πολλά υποκαταστήματα σχηματίστηκαν και πάλι ουρές. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όπου οι ουρές συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα στα υποκαταστήματα τραπεζών, που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο.
Συνωστισμός, όμως, παρατηρήθηκε και στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, που ορισμένες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, όπως το interntet banking και phone banking. Ειδικότερα, η τηλεφωνική αναμονή στα τηλεφωνικα κέντρα τραπεζών που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ξεπερνώντας σε μερικές περιπτώσεις και τα 30 λεπτά περίπου.
Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, από την αρχή του χρόνου, όσοι δεν έχουν πληρώσει θα κληθούν να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό.


ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πάνω από 70.000 κατέθεσαν πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ

Εικόνες απίστευτης ταλαιπωρίας με ατελείωτες ουρές επικρατούν στις εφορίες και τις τράπεζες, με τους φορολογουμένους που σπεύδουν την τελευταία στιγμή να πληρώσουν φόρους και τέλη, να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες ή να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας 2013.

Πάνω από 70.000 κατέθεσαν πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας περισσότερες από 70.000 πινακίδες αυτοκινήτων, καταγράφοντας αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Με την προθεσμία να λήγει κανονικά τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, τα ΙΧ που θα τεθούν φέτος σε ακινησία ίσως υπερβούν τα 80.000, ενώ πέρυσι είχαν κατατεθεί 76.370 πινακίδες.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για να διευκολύνει τους φορολογουμένους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής, καθώς την τελευταία ημέρα του έτους εκπνέουν και οι προθεσμίες για την εξόφληση των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Παράταση
Χθες το υπ. Οικονομικών έδωσε παράταση ενός μήνα (μέχρι 31 Ιανουαρίου 2013) για την εξόφληση της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010, η οποία έληγε κανονικά τη Δευτέρα. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει μόνο στην αρμόδια εφορία χωρίς προσαύξηση.
Μέχρι και χθες οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν τυπώσει τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, όμως μόνο ο ένας στους δύο τα πλήρωσε, με τις εισπράξεις να ανέρχονται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 φτάνει στο 1,2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των τελών μπορεί να γίνει μέσω των τραπεζών, των ΕΛΤΑ, των ATM αλλά και μέσω web-banking. Οι κάτοχοι οχημάτων δεν θα λάβουν το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα παρά μία απόδειξη καταβολής των τελών.
Ολοι οι φορολογούμενοι, ακόμα και αυτοί που δεν είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα taxisnet, μπορούν να εκτυπώσουν το έντυπο τελών κυκλοφορίας, πληκτρολογώντας μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ. Στα ειδοποιητήρια αναγράφεται ο κωδικός πληρωμής και ότι η προθεσμία για τα τέλη είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012.
Οσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2013, θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω taxisnet.
Μαρία Βουργάνα

Οδηγίες για την διόρθωση σφαλμάτων στα εκκαθαριστικά ΦΜΑΠ φυσικών προσώπων δόθηκαν από το Υπ.Οικονομικών


Οδηγίες για την διόρθωση εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΦΜΑΠ δόθηκαν από το Υπ.Οικονομικών

Σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους. Οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π.


ΠΟΛ.1225/24.12.2012
Διόρθωση εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων.
Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2012
ΠΟΛ 1225

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.

Ταχ. Δ/νση:    Καρ. Σερβίας 8
Ταχ. Κώδ.:    101 84 Αθήνα          
             
Τηλέφωνο:     210 3375 360          
FAX:    210 3375 834          
e-mail:    d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr      
             
ΠΟΛ 1225/2012

ΘΕΜΑ: Διόρθωση εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων.

Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Έχοντας υπόψη:

1.    Τις διατάξεις των άρθρων 27 έως και 50 του ν.3842/2010 (Φ.Ε.Κ. 58 Α΄) και ειδικότερα της παραγράφου 6 του άρθρου 34 του ιδίου νόμου.
2.    Τις διατάξεις των άρθρων 23 και 23 Α΄ του ν. 3427/2005 (Φ.Ε.Κ. 312 Α΄), όπως ισχύουν.
3.    Την Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών YΠΟΙΚ 07927/2012 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β΄) «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».
4.    Την ολοκλήρωση της δημιουργίας του Περιουσιολογίου Ακινήτων για το έτος 2010 στο Υπουργείο Οικονομικών.
5.    Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.


Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Άρθρο 1
Δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

Η δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) φυσικών προσώπων συντίθεται από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων με την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος – δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους.

Άρθρο 2
Διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων

Σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους. Οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

Ο υπόχρεος δύναται, στον πίνακα 1 και στον πίνακα 2:
α) να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 3842/2010,
β) να τροποποιήσει στοιχεία ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης, απαιτείται η αναγραφή, στο πεδίο σημειώσεων του φορολογουμένου, του λόγου μεταβολής της, τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου, εφόσον υπάρχει, καθώς και η προσκόμιση των οικείων παραστατικών.

Με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, με την οποία προστίθεται φορολογητέα ύλη, διενεργείται σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα εκκαθάριση του φόρου. Με την υποβολή ανακλητικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, για την αποδοχή ή μη αυτής αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Εφόσον η δήλωση γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εφόσον η δήλωση δεν γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει. Εφόσον η δήλωση γίνεται εν μέρει αποδεκτή, εφαρμόζονται ανάλογα τα προηγούμενα. Με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, με την οποία εν μέρει προστίθεται και εν μέρει ανακαλείται φορολογητέα ύλη, εφόσον η ανάκληση της φορολογητέας ύλης γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εφόσον η ανάκληση της φορολογητέας ύλης δεν γίνεται αποδεκτή, η δήλωση εκκαθαρίζεται ως συμπληρωματική και η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει σχετικά επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Άρθρο 3
Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών
Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από το φόρο ακίνητης περιουσίας, στις περιπτώσεις που ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 3842/2010, απαιτείται η υποβολή αίτησης επανεκκαθάρισης του φόρου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 1, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, με συνημμένα τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους.
Για την αποδοχή ή μη του αιτήματος χορήγησης απαλλαγής αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Εφόσον το αίτημα γίνεται αποδεκτό, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εφόσον το αίτημα δεν γίνεται αποδεκτό, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει. Εφόσον το αίτημα γίνεται εν μέρει αποδεκτό, εφαρμόζονται ανάλογα τα προηγούμενα.

Άρθρο 4
Διαδικασία διόρθωσης φορολογητέας αξίας ακινήτου

Στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί και αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π., και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου που αναγράφονται είναι ορθά, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ. Ο. Υ. αίτηση, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 2, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Η αίτηση συνοδεύεται και από το αντίστοιχο έντυπο προσδιορισμού αξίας περιουσιακού δικαιώματος Φ.Α.Π., σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 3, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Για την αποδοχή ή μη της αίτησης αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Εφόσον η αίτηση γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει. Εφόσον η δήλωση γίνεται εν μέρει αποδεκτή, εφαρμόζονται ανάλογα τα προηγούμενα.
Στις περιπτώσεις που η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή, λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών, η ορθή εκκαθάριση πραγματοποιείται, μετά τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Γ.ΓΠ.Σ, κατόπιν ενημέρωσής της από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..



Άρθρο 5
Διαδικαστικά θέματα

α. Για τις διορθώσεις των εκκαθαριστικών σημειωμάτων – δηλώσεων Φ.Α.Π. αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., από τον οποίο εκδόθηκε το εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π. του οικείου έτους.
β. Οι δηλώσεις για τη διόρθωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων – δηλώσεων Φ.Α.Π. και οι αιτήσεις για τη χορήγηση απαλλαγής και τη διόρθωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων υποβάλλονται από τον υπόχρεο. Δηλώσεις και αιτήσεις που αφορούν την περιουσία ανήλικου προστατευόμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε., τέκνου υποβάλλονται από τον υπόχρεο γονέα.
γ. Τα οριζόμενα από τα άρθρα 3 και 4 της παρούσης υποδείγματα, επέχουν θέση δήλωσης Φ.Α.Π. του οικείου έτους.

Άρθρο 6
Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Συνημμένα: Τρείς (3) σελίδες



              Ακριβές Αντίγραφο                        Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας                       ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ



ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1


ΑΙΤΗΣΗ
του / της

Ονοματεπώνυμο



Α.Φ.Μ.

Διεύθυνση



Α.Δ.Τ.

Θέμα: «Χορήγηση απαλλαγής ακινήτου/ων από το Φ.Α.Π.. έτους 2010»



Συνημμένα:
1.      __________________________
2.      __________________________
3.      __________________________
4.      __________________________
5.      __________________________
Αρ. Πρωτ:  _____________________

Ημ/νία Πρωτ:  ___________________


ΠΡΟΣ
τη Δ.Ο.Υ.
______________________


        Παρακαλώ να προβείτε σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης Φ.Α.Π. έτους ________ με αριθμό ________________, λόγω απαλλαγής του/των ακινήτου/ων από το Φ.Α.Π.. με:
Α.Τ.ΑΚ.

λόγος απαλλαγής


λόγω



λόγω



λόγω



λόγω



λόγω



λόγω



Ο/Η   αιτών/ούσα






ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2

ΑΙΤΗΣΗ
του / της

Ονοματεπώνυμο



Α.Φ.Μ.

Διεύθυνση



Α.Δ.Τ.

Θέμα: «Νέος υπολογισμός αξίας ακινήτων»




Συνημμένα:

Έντυπο/α προσδιορισμού αξίας περιουσιακού δικαιώματος Φ.Α.Π.. έτους ___________



Αρ. Πρωτ.:   ________________

Ημ/νία Πρωτ.:   _____________


ΠΡΟΣ
τη Δ.Ο.Υ.
______________________


        Παρακαλώ να προβείτε σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης Φ.Α.Π. έτους ________ με αριθμό ________________, λόγω λανθασμένου υπολογισμού της αξίας του/των ακινήτου/ων με Α.Τ.ΑΚ.

1.      __________________________
2.      __________________________
3.      __________________________
4.      __________________________
5.      __________________________


Ο/Η   αιτών/ούσα



ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3
ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Φ.Α.Π.
Α.Φ.Μ. : 
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: 
Α.Τ.ΑΚ.:  

ΚΥΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ
1
ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ



2
ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ



3
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ



4
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ



5
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ



6
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ



7
ΤΙΜΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΑΑ



8
Σ Υ Ν Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε  Σ
ΠΡΟΣΟΨΗΣ



9
ΟΡΟΦΟΥ



10
ΘΕΣΗΣ



11
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ



12
ΜΕΓΕΘΟΥΣ



13
ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ



14
ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ



15
ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΤΕΟΥ



16
ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ



17
ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ



18
ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟΥ & ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΕΙ



19
ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΕΙ



20
ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ



21
ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΞΙΑΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ



22
ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ



23
ΕΙΔΟΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ



24
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ



25
ΑΞΙΑ



26
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ