Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

20/02: H ημέρα που οι τράπεζες θα στείλουν τις καταθέσεις μας στην εφορία


ετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 08:16

20/02: H ημέρα που οι τράπεζες θα στείλουν τις καταθέσεις μας στην εφορία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
20/02: H ημέρα που οι τράπεζες θα στείλουν τις καταθέσεις μας στην εφορία
Το φορο-φακέλωμα θα καθυστερήσει για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη. Το υπουργείο προχώρησε σε μια ακόμη παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί σε τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που κρατούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πελατών-φορολογουμένων προκειμένου να τα αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Μετά και την νέα παράταση, το περίφημο «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» θα αρχίσει να χτίζεται μετά τις 20 Φεβρουαρίου.
Γράφει:  
Αυτή είναι η νέα προθεσμία που έχουν οι τράπεζες προκειμένου να αποστείλουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων:
1. Όλα τα στοιχεία των καταθέσεών μας. Η πρώτη αποστολή, θα αφορά στις συναλλαγές του 2011. Μετά την αποστολή, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει για πρώτη φορά εικόνα των καταθέσεων που έχει ο καθένας. Η ταυτοποίηση θα γίνει με «κλειδί» τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
2. Όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που αποπληρώνει ο καθένας (καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά κλπ). Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ελέγξει αν τα ποσά που διατίθενται για την αποπληρωμή των δανείων, δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα.
3. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν ακόμη και στοιχεία για αμοιβαία κεφάλαια και τραπεζικές θυρίδες.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα τηρεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων της χώρας. Αν υπάρξει διαρροή δεδομένων, πλέον δεν θα διαρρεύσουν μόνο τα εισοδήματά μας αλλά και όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία. Και όχι μόνον αυτά.
Η υποχρέωση αποστολής των ταχυδρομείων μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, δεν αφορά μόνο τράπεζες. Αφορά ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τις εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών. Σχεδόν, όλη μας η ζωή θα είναι στη διάθεση της εφορίας.
Υποτίθεται ότι όλο αυτό το άγριο φακέλωμα θα γίνει στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Οι τίμιοι λογικά δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν εκτός φυσικά από το να μπει «ποντικός» στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Οι φοροφυγάδες, έχουν να φοβηθούν καθώς με τη νέα βάση δεδομένων το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να εντοπίσει όσους ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που εισπράττουν.
Πότε, όμως, θα γίνουν όλα αυτά. Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια και ακόμη εκδίδουμε εγκυκλίους και δίνουμε παρατάσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: