Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Με πλαστικό χρήμα όλες οι αγορές από το 2014 | Εφημερίδα των συντακτών

Με πλαστικό χρήμα όλες οι αγορές από το 2014 | Εφημερίδα των συντακτών


Με πλαστικό χρήμα όλες οι αγορές από το 2014

Καμμία αλλαγή ή μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, παρά τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης

Των Μάριου Χριστοδούλου-Χάρη Ιωάννου

Υποχρεωτική πρόκειται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών τη χρήση του πλαστικού χρήματος για όλες τις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Το όριο πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για πώληση αγαθών ή για παροχή υπηρεσιών είναι σήμερα 3.000 ευρώ και εξετάζεται η μείωσή του ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Με το σχέδιο αυτό αλλά και με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα καταχωριστούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των πολιτών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή που χρόνια τώρα υπόσχεται αλλά ποτέ δεν το κάνει.

Τα μέτρα αυτά, που θα έρθουν με το «μεγάλο» φορολογικό νομοσχέδιο την άνοιξη, προανήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας χθες από τη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται για την ώρα να προχωρήσει σε αλλαγές ή μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

«Η μείωση στις ποσότητες που ακούγεται (σ.σ. σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, άνω του 80%) είναι σωστή. Οφείλεται κατά πρώτον στο λαθρεμπόριο και κατά δεύτερον στο ότι οι πολίτες αποθεματοποίησαν από πέρυσι», επισήμανε χθες από τη βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο κ. Στουρνάρας.

Διευκρίνισε ότι η πτώση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2012 κυμάνθηκε στο 15%, ενώ σημείωσε πως η πάταξη του λαθρεμπορίου έφτασε το 30%. Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως από τα 80 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί μόνο τα 6 εκατ.

Απαντώντας στις επικρίσεις αλλά και στις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, ζητώντας να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο υπουργός σημείωσε πως «πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η φετινή διαδικασία και μετά να το αξιολογήσουμε, καθώς οι συχνές αλλαγές δείχνουν έλλειψη πολιτικής κρίσης και επαγγελματισμού».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο υπολογίζει το υπουργείο τη μείωση του λαθρεμπορίου, ενώ ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) απάντησε γλαφυρά στον Γ. Στουρνάρα για τη χαμηλή απορρόφηση του επιδόματος θέρμανσης: «Λέτε ότι έχουν εκταμιευτεί 6 εκατ. από τα 80 εκατ., άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρω αν πρόκειται για τραγωδία ή ανέκδοτο. Δεν ξέρετε ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά να βάλει πετρέλαιο;».

Και ενώ αυτά συνέβαιναν εντός Κοινοβουλίου, εκτός η επιστημονική επιτροπή της Βουλής ήταν επιφυλακτική ως προς τη συνταγματικότητα βασικών διατάξεων του φορολογικού:

• Με τις δύο διαφορετικές κλίμακες φορολόγησης.

• Με τη θέσπιση εισοδηματικού ορίου 45.000 ευρώ για τη χορήγηση των νέων επιδομάτων.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των off-shore ανά την επικράτεια. Το 2012 υποβλήθηκαν από νομικά πρόσωπα 3.391 δηλώσεις ειδικού φόρου επί ακινήτων (ΕΦΑ), εκ των οποίων όμως φορολογητέες ήταν οι 30 με συνολικό φόρο 8,5 εκατ. ευρώ.
11/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: