Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΕΩΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2014 Σε πέντε δόσεις ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων


ΕΩΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2014

Σε πέντε δόσεις ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων

Σε πέντε δόσεις ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων
Σε πέντε δόσεις θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το νέο ενιαίο φόρο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το συγκεκριμένο φόρο θα αρχίσουν να αποστέλλονται εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους και η αποπληρωμή του θα γίνει το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2014 ώστε να “γραφτούν” ως έσοδα στον προϋπολογισμό του 2013.
Από την επιβολή του ενιαίου φόρου τα έσοδα υπολογίζονται σε 3 δις ευρώ ώστε να καλυφθεί το ισόποσο “κενό” από την κατάργηση του ΦΑΠ και του έκτακτου τέλους ακινήτων.
Όμως με βάση τα σενάρια επιβολής του νέου φόρου αλλά και τις δυνατότητες έγκαιρης καταγραφής της τρέχουσας περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, δεν είναι δυνατό να εισρεύσουν περισσότερα από 2,1 δις. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου εντός του τρέχοντος έτους..
Από αυτά το 1 δις. ευρώ μπορεί να προκύψει από τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, 650 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων και άλλα 450 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων. Το «κενό» των 900 εκατ. ευρώ που παραμένει ακάλυπτο μέχρι τα 3 δις. ευρώ που είναι ο στόχος εκτιμήθηκε ότι θα καλυφθεί από τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010-2012 και τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που θα εισπραχθούν εντός του 2013. Για το 2014 όμως ενδέχεται να απαιτηθούν νέες αλλαγές στη δομή του ενιαίου φόρου ώστε τα έσοδα που θα εισπραχθούν να μπορούν να φθάσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως μέχρι μεθαύριο Πέμπτη όσοι έλαβαν στο τέλος Δεκεμβρίου ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2010 θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία τις δυο δόσεις του φόρου (την πρώτη και την δεύτερη) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: