Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 450 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ Ακίνητα επιχειρήσεων και Εκκλησία: Ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 450 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ

Ακίνητα επιχειρήσεων και Εκκλησία: Ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο

Ακίνητα επιχειρήσεων και Εκκλησία: Ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο
Με ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο θα φορολογούνται τα ακίνητα των επιχειρήσεων καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από την φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν φέτος περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη με τους εκπροσώπους των κομμάτων συμφωνήθηκε για τα ακίνητα των νομικών προσώπων να εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα άνευ αφορολόγητου ορίου η οποία θα αποτελείται από 4 συντελεστές - 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6% - για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. Για τα ακίνητα αυτά, η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.
Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί πως τα νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι και τις 30 Ιουνίου.2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: