Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Προ πτώχευσης 541 επιχειρήσεις | Εφημερίδα των συντακτών

Προ πτώχευσης 541 επιχειρήσεις | Εφημερίδα των συντακτών


Προ πτώχευσης 541 επιχειρήσεις

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Με έναν χείμαρρο εγγράφων, λες και ήθελε να τιμωρήσει τους βουλευτές που υπέβαλαν τη σχετική επερώτηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε, συσκοτίζοντας ουσιαστικά την κατάσταση σε σχέση με την υπαγωγή εταιρειών στο άρθρο 99 (προπτωχευτική διαδικασία).

Με βάση τα έγγραφα, αν και με βάση τη διαδικασία που επέλεξε το υπουργείο Δικαιοσύνης ουδείς μπορεί εύκολα να καταλήξει σε συμπεράσματα, 541 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αυτές βέβαια είναι οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν σχετική αίτηση από το 2011 (τουλάχιστον έτσι απάντησαν τα 49 από τα 63 συνολικά πρωτοδικεία της χώρας). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα 14 πρωτοδικεία ακόμη δεν έχουν απαντήσει παρόλο που τα σχετικά έγγραφα έχουν αποσταλεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως, απ’ όσα πρωτοδικεία απέστειλαν σχετικά έγγραφα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε 7 περιοχές της χώρας δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση υπαγωγής επιχείρησης στο περιβόητο άρθρο 99. Πρόκειται για τις περιοχές που υπάγονται στα Πρωτοδικεία Αμφισσας, Γρεβενών, Καλαβρύτων, Ροδόπης, Σάμου, Γυθείου, Ηγουμενίτσας.

Οπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότερες αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, υπεβλήθησαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αφού ουσιαστικά τις σχετικές διαδικασίες άνοιξαν από το 2011, 175 επιχειρήσεις. Δεύτερο τη τάξη έρχεται το Πρωτοδικείο Πατρών στο οποίο κατατέθηκαν 58 σχετικές αιτήσεις από το Νοέμβριο του 2011, με το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης να έρχεται τρίτο με 48. Εντύπωση πάντως προκαλούν τα χαμηλά νούμερα σχετικών αιτήσεων προς το Πρωτοδικείο Πειραιώς, αφού κατατέθηκαν μόλις 31 αιτήσεις για την υπαγωγή στην προπτωχευτική διαδικασία, ενώ στη Χαλκίδα έχουν καταγραφεί 20 αιτήσεις. Αντίθετα, στο Πρωτοδικείο Αγρινίου καταγράφηκαν 18 αιτήσεις, με το Ναύπλιο να υπολείπεται μόλις μιας (συνολικά 17). Αντιστοίχως, 12 αιτήσεις υπαγωγής καταγράφονται στις Σέρρες και 10 στα Πρωτοδικεία Λάρισας, Χανίων, Κιλκίς και Κοζάνη, με τα Πρωτοδικεία Κόρινθου και Λαμίας να έχουν 9 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει 16 βουλευτές της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την τροποποίηση στο πτωχευτικό δίκαιο με τον Ν. 4013/2011, οι διατάξεις λειτούργησαν ως «άλλοθι» και ως «καταφύγιο», όχι για τις εταιρείες αλλά για τα φυσικά πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν. Αυτή η ερώτηση μαζί με το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την τροποποίηση του άρθρου 99.

Οπως αποκάλυπτε ο κ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρθούν οι προστατευτικές διατάξεις (ακαταδίωκτο) για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
30/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: