Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Προσωρινή σύνταξη 8 μηνών στο Δημόσιο | Εφημερίδα των συντακτών

Προσωρινή σύνταξη 8 μηνών στο Δημόσιο | Εφημερίδα των συντακτών


Προσωρινή σύνταξη 8 μηνών στο Δημόσιο

Μέσα σε 40 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης, υπάλληλοι και στρατιωτικοί θα λάβουν ένα ποσό που ισούται με το 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού τους κλιμακίου, συν 50% του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (εφόσον κάποιος το λαμβανει)

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Θεσμοθετείται και στο Δημόσιο η προσωρινή σύνταξη, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, αυτό που γεννά τεράστια ερωτήματα είναι το γεγονός ότι ο δικαιούχος θα λαμβάνει αυτή την προσωρινή σύνταξη για μόλις 8 μήνες, όταν είναι γνωστό ότι ο χρόνος αναμονής για την καταβολή της σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κυμαίνεται σήμερα σε περίπου 12 μήνες!

Στις υπό προώθηση ρυθμίσεις κι εφόσον τελικά έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, όποιος δημόσιος υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης θα λαμβάνει, μέσα σε 40 ημέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης συνταξιοδότησης, ως προκαταβολή σύνταξης ένα ποσό που ισούται με το 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού του κλιμακίου. Σ’ αυτό το ποσό προστίθεται το 50% του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (εφόσον το λαμβάνει). Αντιστοίχως, οι στρατιωτικοί θα λαμβάνουν το 50% του βασικού μισθού που έπαιρναν βάσει του βαθμού τους κατά τον χρόνο αποχώρησής τους.

Η προκαταβολή της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης Υπαλλήλου, τα οποία πρέπει να περιέρχονται ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λύσης της σχέσης του υπαλλήλου ή μόνιμου στρατιωτικού. Το ανωτέρω ποσό, κατά την καταβολή του, υπόκειται σε κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη και παρακράτηση φόρου εισοδήματος, ενώ απαλλάσσεται από κάθε άλλη κράτηση ή εισφορά.

Η πρώτη καταβολή της προσωρινής σύνταξης θα αφορά το διάστημα από την επομένη της ημερομηνίας λύσης της σχέσης του υπαλλήλου ή μόνιμου στρατιωτικού, θα δίνεται αναδρομικά και θα καταβάλλεται το αργότερο σε 40 ημέρες από την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων, ενώ δεν μπορεί να εκτείνεται η καταβολή της για περισσότερο από 8 μήνες.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος ή ο στρατιωτικός, που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, έχει εισπράξει, όταν ήταν εν ενεργεία, αποδοχές που δεν δικαιούται, τα ποσά που καταβλήθηκαν χωρίς να οφείλονται, παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής έναντι σύνταξης και, σε περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο του οφειλόμενου ποσού παρακρατείται από τα αναδρομικά της σύνταξής του ή τη σύνταξη των δικαιούχων μελών της οικογένειάς του.

Αν με αυτές τις παρακρατήσεις δεν εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό, τότε παρακρατείται από τη σύνταξή του ή τη σύνταξη των δικαιούχων μελών της οικογένειάς του σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο της μηνιαίως καταβαλλόμενης σύνταξης, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό αυτό θα εξοφληθεί εντός διετίας, άλλως καταλογίζεται σε βάρος του υπαλλήλου ή του στρατιωτικού και αποστέλλεται για είσπραξη στην αρμόδια ΔΟΥ. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβαλλόμενων συντάξεων, βοηθημάτων καθώς και επιδομάτων, που καταβάλλονται μαζί με τη σύνταξη ή το βοήθημα.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος οποιασδήποτε υπηρεσίας, εάν για τον χρόνο αυτόν καταβλήθηκε ή θα καταβληθεί, μετά την απομάκρυνση του υπαλλήλου ή του στρατιωτικού, εφάπαξ αποζημίωση ή χρηματική αμοιβή, εκτός αν αυτή επιστραφεί ή, προκειμένου για αυτούς που υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς, αν καταβληθούν στο Ελληνικό Δημόσιο οι κρατήσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Αποβίωση συνταξιούχου

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, καταβάλλεται ως προκαταβολή σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο και στα τέκνα του ποσό ίσο με το μισό της σύνταξης που ελάμβανε ο αποβιώσας. Σε περίπτωση που αποβιώσει υπάλληλος που έχει αποχωρήσει από την υπηρεσία και βρίσκεται σε αναστολή καταβολής της σύνταξής του λόγω μη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, το ποσό της προκαταβολής σύνταξης που καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο και στα τέκνα του ανέρχεται στα 400 ευρώ μηνιαίως.

Από την άλλη, περικόπτεται η σύνταξη που λαμβάνουν η χήρα του υπαλλήλου και τα παιδιά του, η διαζευγμένη θυγατέρα του (εφόσον συμπλήρωσε τα 40 κατά την 31η Δεκεμβρίου 1986) και τα αγόρια που δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο του σπουδών τους, αφού με τη θέση σε ισχύ του σχετικού νομοσχεδίου «η σύνταξη των προσώπων της περίπτωσης αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 720 ευρώ μηνιαίως.». Ωστόσο ακόμη μια περικοπή αφορά την κατάργηση της καταβολής του επιδόματος εξομάλυνσης που ελάμβαναν τα πρόσωπα αυτής της κατηγορίας.

Πώς επανέρχεται κάποιος

Το νομοσχέδιο αίρει και μια μεγάλη αδικία, αφού ορίζει ότι υπάλληλος που αποχωρεί προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί και, λόγω πλάνης, δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση καταβολή της σύνταξής του μπορεί να επανέλθει μετά από αίτησή του, που υποβάλλεται στον φορέα από τον οποίο αποχώρησε εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία που φέρει το έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων, το οποίο και τον πληροφορεί σχετικά. Το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση από την υπηρεσία μέχρι την επαναφορά σε αυτή των προσώπων της προηγούμενης περίπτωσης δεν λογίζεται συντάξιμο και δεν καταβάλλονται αποδοχές για αυτό.

Τέλος, προβλέπεται ότι η κατάργηση της προσαύξησης σε περίπτωση εκπαιδευτικής αργίας στο εξωτερικό αφορά και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ.

29/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: