Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΤ- Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών στον BHMA FM.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στον BHMA FM, στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο
Για το 2013 και την πορεία της ελληνικής οικονομίας:
Υπουργός: Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά. Έχουμε όμως ξεκινήσει σωστά, έχουμε θέσει μείζονες στόχους, τους οποίους φαίνεται να τους πετυχαίνουμε. Δεν πρέπει να χαλαρώσει τώρα το πρόγραμμα, θα «ξηλωθεί το πουλόβερ» μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει μια κουβέντα για γενικότερη χαλάρωση. Όπως καταλαβαίνετε, εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα χαθεί η όποια αξιοπιστία χτίστηκε με πάρα πολύ κόπο και ιδρώτα τους τελευταίους μήνες. Πρέπει να κάνουμε υπομονή ακόμη ένα χρόνο. Θα είναι δύσκολη χρονιά το 2013. Δεν βλέπω, όμως, άλλη λύση. Τα 2/3 της διαδρομής έχουν ήδη καλυφθεί. Με τα μέτρα που έχουμε πάρει για το 2013 και το 2014 καλύπτεται και το άλλο 1/3. 
Η Ελλάδα μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, έκανε μία τιτάνια προσαρμογή. Έχουμε θέσει μείζονες στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχουμε, ούτως ώστε η Ελλάδα να κάνει το οριστικό βήμα πίσω από το γκρεμό. Δεν νομίζω να είναι σκόπιμο, αυτή τη στιγμή, να αρχίσει μια γκρίνια για το ένα ή για το άλλο και να διαχυθεί στην κοινωνία. Πρέπει και τα ΜΜΕ να παίξουν υπεύθυνο ρόλο. Μιλάμε για τη διάσωση της χώρας σήμερα, τίποτε λιγότερο. Μην νομίζετε ότι επειδή πήραμε τα χρήματα θα πρέπει αυτή τη στιγμή να χαλαρώσουμε. Εάν το κάνουμε η επόμενη δόση δεν θα έρθει και θα βρούμε και πάλι μπροστά μας το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε πριν από μερικούς μήνες. 
Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης:
Υπουργός: Για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, υπάρχει επίδομα θέρμανσης, που ακόμη είναι αναξιοποίητο. 
Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε να διευρύνετε το επίδομα θέρμανσης: 
Υπουργός: Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες. Μακάρι να μπορούσαμε. Από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει για πέρσι, δεν έγινε χρήση ούτε του 10%. 
Δημοσιογράφος: Έχουν αποτέλεσμα οι φόροι στα καύσιμα; 
Υπουργός: Βεβαίως έχουν. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων για το 2012 πήγε σύμφωνα με τους στόχους. Συνολική υστέρηση δημοσίων εσόδων υπάρχει, αλλά είναι μέσα στα προϋπολογισμένα πλαίσια. 
Σχετικά με τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας:
Υπουργός: Είμαστε πολύ κοντά στο στόχο και στα τέλη κυκλοφορίας. Η υστέρηση είναι λιγότερο από 150 εκ. ευρώ. Συνολικά είμαστε μέσα στους στόχους του προϋπολογισμού. 
Για το φορολογικό νομοσχέδιο:
Υπουργός: Το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει δημοσιονομικό στόχο. Από τα 13,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού, πάνω από 11 δισ. θα τα καλύψουμε από τις δαπάνες και ένα μικρό κομμάτι από τα έσοδα. Δεν θα μπορούσαμε να μην καλύπταμε και από τα έσοδα και να μειώναμε περαιτέρω μισθούς και συντάξεις. 
Ορισμένες δαπάνες όπως οι ιατρικές, εκπίπτουν. Υπήρχαν γενικότερες φοροαπαλλαγές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό δεν ήταν σωστό. Κάνουμε μία βασική τομή φέτος, καταργούμε αρκετές φοροαπαλλαγές και προβλέπεται μια αρκετά μεγάλη έκπτωση φόρου, όπως ισχύει και στα περισσότερα κράτη της Δύσης. Ορισμένες, όμως, βασικές δαπάνες συνεχίζουν και εκπίπτουν. Ορισμένες πράγματι έχουν καταργηθεί. 
Δημοσιογράφος: Όταν οι φοροαπαλλαγές είναι για εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ φαίνεται να μην κατανοείτε την μεσαία τάξη.
Υπουργός: Κάνετε λάθος. Με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνει 2 δισ. έσοδα, όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ, με δύο και τρία παιδιά, κερδίζουν. Το 90% του κόσμου κάνει δήλωση εισοδήματος κάτω των 25.000 ευρώ. Η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Από μόνοι μας είχαμε εξαιρέσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τους ελεύθερους επαγγελματίες με το αρκετά μεγάλο αφορολόγητο και φτάσαμε στο σημείο ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ το χρόνο. Εξαιρούσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους αγρότες, ακόμη και τους εύπορους. Δεν πρέπει να κάνουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα; Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνουν στο δίχτυ της εφορίας, πολύ περισσότερο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες από το 2015. 
Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Θα εκπίπτει βέβαια από τις δαπάνες του, δεν θα φορολογείται στον τζίρο, θα φορολογείται στο καθαρό του αποτέλεσμα.
Σχετικά με τις λίστες Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού: 
Υπουργός: Έχουν, ήδη, σταλεί σημειώματα για την λίστα των 54.000 που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό μετά το 2009. Στις περιπτώσεις όπου τα χρήματα που έχουν σταλεί έξω είναι πολύ περισσότερα από τα χρήματα που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα ως φορολογητέο εισόδημα, έχουν σταλεί σημειώματα και αρκετοί έχουν αρχίσει ήδη και πληρώνουν. Η φοροδιαφυγή είναι συνάρτηση των πιθανοτήτων: της πιθανότητας να σε πιάσουν και να της πιθανότητας να τιμωρηθείς. Προσπαθούμε, λοιπόν, και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και στις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έχουμε εντατικοποιήσει του ελέγχους. Το θέμα των ποινών δεν είναι μόνο δικό μας, είναι και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία για να δούμε πώς μπορούμε σε μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Στην Αμερική για παράδειγμα, εάν συλληφθείς να φοροδιαφεύγεις ή πληρώνεις επί τόπου ή πας φυλακή. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό, παίρνεις μεγάλες αναστολές. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα.
Δημοσιογράφος: Έχετε εισηγηθεί να υπάρξει τέτοια ρύθμιση;
Υπουργός: Έχουμε εισηγηθεί, βεβαίως. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά από αυτό το «μίνι» φορολογικό που κυρίως έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα, αλλά και χαρακτήρα απλοποίησης, θα ακολουθήσει το «μεγάλο» φορολογικό – που θα κατατεθεί Απρίλιο-Μάιο – που θα περιέχει θέματα θεσμικού χαρακτήρα. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. 
Δημοσιογράφος: Υπάρχει πολιτική βούληση να βάζουμε ανθρώπους που δεν πληρώνουν φυλακή; 
Υπουργός: Υπάρχει πολιτική βούληση. Τους τελευταίους μήνες αρκετοί επώνυμοι πηγαίνουν φυλακή. 
Δημοσιογράφος: Πότε τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να παίρνουν ανάσα από τη «φοροκαταιγίδα»; 
Υπουργός: Τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται από το β’ εξάμηνο του 2013. Παρά τα όντως σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, έχουμε υπολογίσει ότι και με τη ρευστότητα που αρχίζει να αποκαθίσταται, τα χρήματα που θα αρχίσουν να μπαίνουν στην οικονομία το 2013, θα είναι περισσότερα από τα χρήματα που φεύγουν λόγω των δημοσιονομικών μέτρων. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το υπ’ αριθμόν ένα αγαθό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού διότι αυτό αποκαθιστά τις συνθήκες ρευστότητας. Επομένως, από το β΄ εξάμηνο του 2013 και σιγά σιγά και σταδιακά ύστερα από 6 χρόνια η μεταβολή του ΑΕΠ θα έχει θετικό πρόσημο. 
Με τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει με τους εταίρους μας, έχουμε πετύχει εάν πάμε το 2013 καλύτερα από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος – που είναι εφικτό – τότε το 70% της υπέρβασης να μπορούμε να το διαθέσουμε στοχευμένα σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Δεν πρέπει να αρχίσουμε να ζητάμε γενικές χαλαρώσεις και σε εισοδηματικές τάξεις που είναι πάνω από το μέσο όρο. 
Για την θητεία στο Υπουργείο Οικονομικών και τα μελλοντικά σχέδια: 
Δημοσιογράφος: Μετά από 6 μήνες θητείας στο Υπουργείο θεωρείτε ότι είστε πολιτικός ή τεχνοκράτης; 
Υπουργός: Εγώ ήρθα να κάνω μια δουλειά εδώ. Ξέρω ότι έχω μεγάλες δυσκολίες μπροστά μου. Δεν με ενδιαφέρει να με χαρακτηρίσετε ούτε πολιτικό ούτε τεχνοκράτη. 
Δημοσιογράφος: Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;
Υπουργός: Όχι! Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Δεν είναι στον` ορίζοντά μου. Αυτή τη στιγμή άλλα βλέπω μπροστά μου. Βλέπω τη σωτηρία της χώρας. Τα υπόλοιπα δεν είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: