Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το φορολογικό νομοσχέδιο, τα λόμπι και τα συνήθη θύματα


Το φορολογικό νομοσχέδιο, τα λόμπι και τα συνήθη θύματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το φορολογικό νομοσχέδιο, τα λόμπι και τα συνήθη θύματα
Να αναβάλλουμε τον φόρο υπεραξίας στο χρηματιστήριο μην τυχόν και διαταραχθεί το ανοδικό κλίμα των τελευταίων μηνών στην Σοφοκλέους. Να προσέχουμε πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογήσουμε τους εφοπλιστές γιατί θα πάρουν τα καράβια τους και θα φύγουν αφήνοντας πίσω τους 200.000 ανέργους.
Γράφει:  
Να «ξεδοντιάσουμε» τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα για να μην θιγούν οι επενδυτές που θα κατακλύσουν την εγχώρια κτηματαγορά. Ιδιαίτερη προσοχή και στους πλούσια αμειβόμενους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους μεγαλοεισοδηματίες. Να τους μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση επειδή μας κάνουν τη… χάρη να δηλώσουν πολλά. Το ίδιο να κάνουμε και με τις επιχειρήσεις που θα μοιράσουν μέρισμα του χρόνου. Να μειώσουμε και σε αυτές το φορολογικό συντελεστή για να καλλιεργηθεί το «θετικό κλίμα». Τα κορόιδα να είναι καλά. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα κληθούν (πάλι) να πληρώσουν το…μάρμαρο.
Αύριο, αναμένεται να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή και οι πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται για αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι αφόρητες. Από την πλευρά του χρηματιστηρίου ζητείται να αναβληθεί (για τέταρτη ή Πέμπτη φορά καθώς πλέον έχει χαθεί το μέτρημα) η επιβολή του φόρου υπεραξίας στο χρηματιστήριο. Αλήθεια γιατί είναι λάθος να πληρώνει φόρο κάποιος που έχει κέρδος από μια συναλλαγή; Τόσο κακό είναι να δώσει ένα μέρος αυτών των κερδών στο δημόσιο; Είναι προτιμότερο η υπεραξία να είναι αφορολόγητη; Το ίδιο ισχύει και για την αγορά ακινήτων.
Ο φόρος υπεραξίας στην κτηματαγορά –ένας δίκαιος φόρος ο οποίος βαρύνει μόνο τον πωλητή ακινήτου και μάλιστα μόνο όταν αυτός βγάζει κέρδος από τη συναλλαγή- ουσιαστικά ξεδοντιάστηκε. Θα ισχύει μόνο για τα ακίνητα που θα πουληθούν για δεύτερη φορά μετά την 1/1/2013. Δηλαδή, τον φόρο υπεραξίας θα πληρώσει μόνον αυτός που κάποια στιγμή από εδώ και στο εξής θα αποκτήσει ένα ακίνητο εφόσον βέβαια προχωρήσει στην πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου. Τι θα συμβεί εν τω μεταξύ; Στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται ένας από τους υψηλότερους φόρους μεταβίβασης ακινήτων στον κόσμο. Ας φορολογήσουμε την επένδυση λοιπόν και όχι την υπεραξία.
Τρέμουν στο υπουργείο Ναυτιλίας μην τυχόν και θιγεί το ναυτιλιακό κεφάλαιο και σηκωθεί να φύγει. Μια και μόνη διάταξη περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο: επιβάλλει φόρο στα καράβια με ξένη σημαία με βάση το τονάζ. Στην πράξη, θα ισχύει και για τα καράβια με ξένη σημαία αυτό που ισχύει και για τα καράβια με ελληνική σημαία. Στην πραγματικότητα, ο φόρος είναι ελάχιστος όπως ελάχιστη είναι και η συμμετοχή του ναυτιλιακού κεφαλαίου στα μέτρα του 2013 και του 2014.

Ποιος ξέρει ποιο άλλο οργανωμένο ή ανοργάνωτο συμφέρον θα ξεσηκωθεί μέχρι το φορολογικό νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: