Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τώρα θέλουν...διερεύνηση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ


Τώρα θέλουν...διερεύνηση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ
 Της Νατάσας Ρουγγέρη
nrouggeri@6meres.gr

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα παίρνει το θέμα των αναμενόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφού, όπως διαπιστώθηκε, ένας στους δύο μέσους καταναλωτές ζήτησε τη διετία 2011-2012 διακανονισμό, γιατί αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα, καθώς όσοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ το 2011 θα έρθουν αντιμέτωποι με τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία. Κι αυτό γιατί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε τα… «ληγμένα» χαράτσια στις εφορίες, πολλά εκ των οποίων όμως αφορούν ενοικιαστές οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν με σχετικά έγγραφα ότι δεν είναι ιδιοκτήτες!

Το μόνο αισιόδοξο -αν ανακοινωθεί και επισήμως, βεβαίως- είναι ότι αναμένεται να διπλασιαστούν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, καθώς φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων για το θέμα, μετά και τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

«Είμαι σε θέση να ξέρω ότι η πρότασή μου είναι απολύτως ρεαλιστική» υποστήριξε μιλώντας στις «6μέρες» ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, υπονοώντας ότι αναμένει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση στο σύνολό της τις επόμενες μέρες. Και όταν λέμε «στο σύνολό της», εννοούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει μόνο τη διεύρυνση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου σε περισσότερους δικαιούχους, αλλά και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων, που έχουν να κάνουν και με μειωμένη τιμή της κιλοβατώρας για το σύνολο της κατανάλωσης των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών – σήμερα, η μείωση έως και κατά 35% ανά κιλοβατώρα ισχύει μόνο για τις πρώτες 800. Γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον η… αισιοδοξία του κ. Μανιάτη, που ήταν και ο εμπνευστής του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ως υφυπουργός ΠΕΚΑ, ο οποίος δεν δέχεται σε καμία περίπτωση απόρριψη της πρότασης της Ιπποκράτους από την κυβέρνηση…

Σύμφωνα με διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, όπως έγραφαν χθες οι «6μέρες», φέρεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο από το ΥΠΕΚΑ και να είναι περιορισμένη η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά και να διπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου. Ετσι, θα υπάρξει και η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, τουλάχιστον χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αλλά και να αντιμετωπιστεί –μέχρι ενός βαθμού τουλάχιστον– το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.

Για αμφίπλευρη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την επέκταση των δικαιούχων αλλά και την αύξηση του ορίου κατανάλωσης, με την πρόβλεψη το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ να επεκταθεί για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, με την προσθήκη 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διευρύνοντας την έννοια του κοινωνικού τιμολογίου, η Ιπποκράτους προτείνει να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία τιμολογίου της ΔΕΗ μόνο για τις κοινωνικές δομές στήριξης των ασθενεστέρων, όπως τα εκκλησιαστικά συσσίτια, τα δημοτικά παντοπωλεία και συσσίτια, καθώς και όλες οι ανάλογες δομές της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και του Δημοσίου, με έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, χωρίς επιπλέον επιβολή τέλους ΕΡΤ, τέλους ΑΠΕ, δημοτικών τελών ή άλλης επιβάρυνσης, εκτός της καθαρής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην ίδια κατηγορία τιμολογίου ζητείται να ενταχθούν και ήδη υφιστάμενες από πολλά χρόνια δομές στήριξης παιδιών, ή εξαρτημένων ατόμων, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, το ΚΕΘΕΑ, η «ΨΥΧΑΡΓΩ» και άλλες. Στόχος είναι, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον, ο αριθμός των δικαιούχων ασθενών νοικοκυριών και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης να ξεπεράσει τους 500.000.

Ολους τους ανέργους ζητάει η ΔΗΜΑΡ να αφορά το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, και μάλιστα ανεξαρτήτως του χρόνου ανεργίας, ιδιαίτερα δε τις οικογένειες που δεν έχουν εργαζόμενο μέλος. Αυτό είχε ζητήσει, άλλωστε, ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης από τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, σε συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Κουβέλης, που θεωρεί ότι η προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα βάρη που σηκώνει ο πολίτης, προτείνει να επεκταθεί και το νυκτερινό τιμολόγιο σε όλους, χωρίς περιορισμούς, καθώς και να μειωθεί το τιμολόγιο σε όσα νοικοκυριά κάνουν ορθολογική κατανάλωση ρεύματος, που συνεπάγεται και μειωμένη κατανάλωση.

 -----------------------------------------------------------------------------------------

Διακανονισμό έκανε ένας στους δύο καταναλωτές τη διετία 2011-12
Του Λευτέρη Γαλανού
galanos@parliament.gr


Ενας στους δύο μέσους καταναλωτές της ΔΕΗ προέβη σε διακανονισμό τη διετία 2011-12 καθώς αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο προκύπτει από την απάντηση που απέστειλε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι διακανονισμοί για το 2012 ξεπερνούν τις 700.000 έναντι 400.000 και πλέον το 2011, που ισοδυναμεί με αύξηση 75% μέσα σε μία χρονιά.

Συνολικά, δηλαδή, τη διετία 2011-12 οι διακανονισμοί της ΔΕΗ για τη διευκόλυνση των πελατών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αθροιστικά υπολογίζονται σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια περιπτώσεις και, αν συνυπολογιστεί ότι οι μέσοι καταναλωτές είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο δεν μπορούσε να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος.

Το έγγραφο του κ. Ζερβού διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου για τα κοινωνικά τιμολόγια. Εκεί μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι η επιχείρηση έχει προτείνει στην πολιτεία να παραμείνει αμετάβλητος ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καθώς και των πολυτέκνων και να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2012.
            Για το ίδιο θέμα σε απάντησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου ενημερώνει ότι το υπουργείο θα εξετάσει τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία θα βασίζεται στην αξιολόγηση των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ και θα αποφασίσει με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών και την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, σε άλλο έγγραφο του κ. Ζερβού γίνεται γνωστό ότι με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ που ελήφθη τον Αύγουστο ορίστηκε το ποσό των 3.000.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο και για 12 μήνες για τη διαφημιστική προβολή της εταιρείας για την υποστήριξη της εμπορικής της πολιτικής καθώς και για άλλες επικοινωνιακές δράσεις. Διευκρινίζει ακόμη ότι το ποσό για τη διαφημιστική καμπάνια αναλογεί σε «ποσοστό 0,054% επί του κύκλου εργασιών, όταν επιχειρήσεις ανάλογου μεγέθους δαπανούν για τη διαφημιστική τους προβολή ποσοστό 1,25% επί του αντίστοιχου κύκλου εργασιών τους».
 
 --------------------------------------------------------------------------

Χιλιάδες ενοικιαστές στις εφορίες για το… λάθος χαράτσι

Στις εφορίες θα πρέπει να σπεύσουν όσοι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ κατά… λάθος. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην οποία η ΔΕΗ έστειλε το αρχείο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το χαράτσι για το 2011, ταχυδρόμησε με τη σειρά της τη… λυπητερή σε τουλάχιστον 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην πράξη, αποδεικνύεται ότι χιλιάδες εξ αυτών είναι ενοικιαστές οι οποίοι τώρα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες.
Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση λανθασμένης αποστολής ειδοποιητηρίου θα πρέπει να ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1.      Το πρόσωπο, εις βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το ΕΕΤΗΔΕ, προσέρχεται στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του ΔΟΥ (και όχι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο σε ΕΕΤΗΔΕ κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το ΕΕΤΗΔΕ να βεβαιωθεί στον υπόχρεο.
2.      Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
3.      Η ΔΟΥ, μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων, διαγράφει το τέλος από τον συγκεκριμένο πολίτη και παράλληλα ενημερώνει σχετικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από αυτήν.

Ημ.δημοσίευσης: Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: