Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

«Αλαλούμ» με τις αποδείξεις των επαγγελματιών


«Αλαλούμ» με τις αποδείξεις των επαγγελματιών

«Αλαλούμ» με τις αποδείξεις των επαγγελματιών
«Αλαλούμ» επικρατεί με το ζήτημα της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης αποδείξεων από μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών.
Το μεσημέρι της Δευτέρας εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων και την έκδοση αποδείξεων ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα «φτώχειας» και βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Επαγγελματίες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, ξυλουργοί, συντηρητές εγκαταστάσεων θέρμανσης, κλιματισμού κ.λπ. και πλήθος άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με εργασίες επισκευών και συντηρήσεων, εφόσον κατά το προηγούμενο έτος τα ακαθάριστα έσοδά τους ήταν χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.
Γρήγορα στο υπουργείο έγινε αντιληπτό πως η ρύθμιση αυτή ανοίγει παράθυρο για διεύρυνση της φοροδιαφυγής.
Γι΄ αυτό και από το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη σημείωναν πως άμεσα θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη με την οποία δεν θα εξαιρούνται οι παραπάνω ομάδες επαγγελματιών από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο εφαρμογής του «Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όσοι πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, όσοι εξάγουν τα αγαθά τους ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά και ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, και οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.
Στην απαλλαγή εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.
Τα πρόσωπα αυτά είναι ο υπόχρεος (πρώην επιτηδευματίας) που τηρούσε με τον ΚΒΣ πρόσθετο βιβλίο και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις πληροφορίες, όπως ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ., ακόμη περιλαμβάνονται ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση και ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: