Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ερχεται νέα παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων | Εφημερίδα των συντακτών

Ερχεται νέα παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων | Εφημερίδα των συντακτών


Ερχεται νέα παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Οι πρόσφατες οικονομικές διευκολύνσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στα δημόσια ταμεία

Της Χαράς Τζαναβάρα

Σε νέα παράταση, από τρεις έως έξι μήνες, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται το υπουργείο ΠΕΚΑ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προωθηθεί ώς τις 20 του μηνός καθώς η πέμπτη προθεσμία λήγει στο τέλος Ιανουαρίου. Θα συνοδεύεται με καινούργια, αυτή τη φορά θεσμικά, κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων ενδιαφερομένων, καθώς οι πρόσφατες οικονομικές διευκολύνσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στα δημόσια ταμεία.

Το υπουργείο έχει προωθήσει την παροχή πρόσθετης έκπτωσης 10% σε όσους ιδιοκτήτες καταθέσουν ώς τις 31 του μήνα το 30% του οφειλόμενου προστίμου. Επιπλέον θα έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) πριν από την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής. Παρ” όλα αυτά, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δηλώσεις το τελευταίο δίμηνο του 2012 παρουσίασαν αύξηση μόλις κατά 10%.

Η νομοθετική ρύθμιση, που θα υποβληθεί με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο βρίσκεται στη Βουλή από τις αρχές Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

*Νομιμοποίηση για αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, τα οποία με τα έως τώρα στοιχεία αντιπροσωπεύουν το 75%. Με το ισχύον καθεστώς οι παρανομίες τακτοποιούνται για 30 χρόνια.

*Κάλυψη και των περίπου 700.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων, αλλαγή χρήσης υπογείων, κλείσιμο πιλοτής κ.λπ.

Το πρώτο μέτρο πάντως που ανακοινώθηκε την Παρασκευή αφορά την παράταση και μάλιστα ώς τις 25.11.2013 στην έκδοση οικοδομικών αδειών με το παλιό καθεστώς, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είχαν υποβάλει πλήρεις φακέλους ώς τις 4.7.2012. Με βάση τον νόμο 4067/2012, με τον οποίο θεσπίστηκε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), η έκδοση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 4 Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση αποκαλύπτει το μπάχαλο που επικρατεί στα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία της χώρας, τα οποία έχουν στερηθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων πολλά στελέχη, ενώ δεν έχει προχωρήσει η ενσωμάτωσή τους στο οργανόγραμμα των καλλικρατικών δήμων της χώρας.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έχουν μειωθεί δραματικά. Αλλά και οι νέοι φάκελοι δεν έχουν καλύτερη τύχη καθώς μόλις τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο έστειλε τις οδηγίες για την εφαρμογή των καινούργιων διατάξεων.
07/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: