Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Άνθρακες ο θησαυρός για τα έσοδα από τις καταθέσεις εξωτερικού Χαμηλώνει τον πήχη το υπ. Οικονομικών


Άνθρακες ο θησαυρός για τα έσοδα από τις καταθέσεις εξωτερικού
Στην αποστολή ειδοποιητηρίων σε 25.500 φορολογούμενους με τραπεζικά εμβάσματα την περίοδο 2009-2011, στους οποίους εντοπίσθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματός τους και των καταθέσεών τους στο εξωτερικό, έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου τοποθετούσαν στα 2 δισ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα από τη φορολόγηση 54.000  Ελλήνων, που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό την παρελθούσα τριετία, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου - μιλώντας στο news.gr - διευκρινίζει πως ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. 
Όπως εξηγεί, οι καταθέτες του εξωτερικού καλούνται να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων, που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Όσοι δεν δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων, πληρώνουν τους πρόσθετους φόρους για τα εισοδήματα που απέκρυψαν.
"Ο φορολογούμενος έρχεται σε εμάς για να δικαιολογήσει τα έσοδα του. Το υπουργείο δεν θα είχε εξάλλου τη δυνατότητα να ασχοληθεί μεμονωμένα με τον έλεγχο 25.500 περιπτώσεων", τονίζει χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος, το οποίο σημειώνει πως - από το σύνολο των 25.500 περιπτώσεων - το 55% παρουσιάζει διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και εισοδημάτων άνω των 6.8 δισ. ευρώ.
Κατά κάποιους, εφικτή θα ήταν η είσπραξη μόλις του 10% του εν λόγω ποσού, ήτοι 680 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσει - στην καλύτερη περίπτωση - μόλις το ένα τρίτο του προϋπολογισθέντος ποσού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: