Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Έφυγε ο Στουρνάρας , Ξύπνησε το ΙΟΒΕ????


ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ

Υφεση για έκτη χρονιά, με ηπιότερους ρυθμούς

Της Μανταλένας Πίου
Για έκτη συνεχή χρονιά θα συνεχιστεί φέτος η ύφεση, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, εκτιμά το ΙΟΒΕ και προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5%, παρότι τα δύο πρώτα τρίμηνα θα είναι υψηλότερη, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 27,3%. Οπως επισημαίνει η τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ, το σημαντικό ζητούμενο αυτής της περιόδου είναι η αποφυγή κάθε αισθήματος εφησυχασμού, όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων, σε συνδυασμό με την αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που ίσως να αποτελεί το «κλειδί» για να υπάρξει κοινωνική συναίνεση στα μέτρα που προωθούνται.
Η έκθεση αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θεωρώντας ότι η αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί ίσως το πιο πειστικό δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης. «Η φορολογική αφαίμαξη πάντα της ίδιας ομάδας του πληθυσμού έχει φθάσει σε ακραία όρια ανοχής και αντοχής και η αποδοχή της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει το ΙΟΒΕ, προσθέτοντας ότι το πολιτικό σύστημα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η ώρα της δράσης στο θέμα αυτό έχει φθάσει. Υπενθυμίζει δε την αξιοσημείωτη συναίνεση για τις αναγκαίες αλλαγές του φορολογικού συστήματος, που εκδηλώθηκε από εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος σε πρόσφατη εκδήλωση του ΙΟΒΕ.
Η έκθεση δεν κρύβει τον προβληματισμό του ΙΟΒΕ για τις κοινωνικές αντιδράσεις τόσο στην εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα όσο και στα νέα, που θα πρέπει να ληφθούν για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων και γι' αυτό τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ευρύτερη κατανόηση της σημασίας των μέτρων, κοινωνική συναίνεση και πρωτίστως «αυστηρή προσήλωση της κυβέρνησης στις αρχές και τα κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης».
Επιτάχυνση 
Ταυτόχρονα, το ΙΟΒΕ δίνει μεγάλο βάρος στην επιτάχυνση των μέτρων που οδηγούν σε ανάκαμψη της οικονομίας. «Οσο ισχυρότερα σημάδια ανάκαμψης εμφανιστούν το 2013 τόσο θα περιορίζεται η ύφεση» αναφέρει και επικαλείται στοιχεία που προιωνίζονται ανάκαμψη, όπως η αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η βελτίωση στο πρωτογενές έλλειμμα και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και η προβλεπόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι επενδύσεις σε δημόσια έργα, ως αποτέλεσμα αποκρατικοποιήσεων ή με ιδιωτικούς πόρους. Το βασικό βέβαια εμπόδιο παραμένει η έλλειψη ρευστότητας.
Η μεταφερόμενη ύφεση (carry ? over) της τάξης του 3% από το 2012 και η νέα μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των μέτρων θα επιβαρύνουν την ύφεση κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα, τουλάχιστον, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 1%. Οσον αφορά στην ανεργία, για την οποία το ΙΟΒΕ παραθέτει ξεχωριστή έρευνα, τα νέα είναι δυσάρεστα, καθώς πέραν της συνεχούς αύξησης παρατηρείται πλέον ότι έχει επηρεαστεί «κατά μόνιμο τρόπο το διαρθρωτικό τμήμα της ανεργίας» μέσω των μακροχρονίως ανέργων και πλέον δεν αρκεί η ανάκαμψη της οικονομίας για να περιοριστεί, αλλά χρειάζονται και άλλες πολιτικές.
Οχι νέα μέτρα Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του ΙΟΒΕ στη μελέτη των Blanchard and Leight του ΔΝΤ για τη σχέση δημοσιονομικής προσαρμογής και αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ και κάτα πόσον ήταν σωστοί ή λάθος οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποίηθηκαν στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. «Η μελέτη μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την αποτροπή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αν τεθεί θέμα επιβολής των οποιωνδήποτε, οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε», υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: