Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τι αλλάζει στον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων Επιταχύνονται οι διαδικασίες



http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/30345/ti-allazei-ston-kodika-anagkastikon-apallotrioseon.htmlΘανάσης Κουκάκης

Τι αλλάζει στον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων

Στην αλλαγή του καθεστώτος των απαλλοτριώσεων, με στόχο τη μείωση του κόστους για το Δημόσιο, αλλά και την επιτάχυνση έργων, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να καταστούν ακόμη πιο γρήγορες οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις, παρά το ότι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο υπήρξαν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο τομέα, με τις αλλαγές που επέφερε ο Ν. 4070/2012 στον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες από το υπουργείο Ανάπτυξης διατάξεις, η απαλλοτρίωση των αναγκαίων ακινήτων θα κηρύσσεται κατ΄ εξαίρεση με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το δε τίμημα της εξαγοράς θα καθορίζεται, κατ' ανώτατο όριο, ή από την εκτιμητική επιτροπή του Δημοσίου ή από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή.

Μάλιστα, σε επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες αιτιολογούνται επαρκώς από το φορέα εκτέλεσης του έργου, η απαλλοτρίωση θα μπορεί να κηρύσσεται με απλό διάγραμμα οριζοντιογραφίας.

Πάντως, για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση ανακοίνωση της υπηρεσίας ή του φορέα, που την αιτείται, στην οποία θα αναφέρεται ο σκοπός και θα προσδιορίζεται η απαλλοτριωτέα έκταση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η απόφαση του Εφετείου, με την οποία παρέχεται η άδεια προσωρινής κατάληψης και καθορίζεται η εύλογη αποζημίωση, δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο και δεν παράγει δεδικασμένο ως προς τον καθορισμό του ύψους της πλήρους αποζημίωσης.

Τέλος, με την απόφαση του Εφετείου θα διατάσσεται ταυτόχρονα η αποβολή του κατόχου από το ακίνητο, με τον όρο της κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του ευλόγου τμήματος της αποζημίωσης, ενώ και η σχετική  απόφαση δεν θα υπόκειται σε ένδικα μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: