Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Στα λόγια η χορήγηση επιδόματος ανεργίας | Εφημερίδα των συντακτών

Στα λόγια η χορήγηση επιδόματος ανεργίας | Εφημερίδα των συντακτών



Στα λόγια η χορήγηση επιδόματος ανεργίας

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Μηδενικές καταθέσεις εμφανίζει, μέχρι σήμερα, ο ειδικός λογαριασμός ανεργίας του ΟΑΕΔ μέσω του οποίου η κυβέρνηση προσδοκά να χορηγήσει επίδομα ανεργίας σε ανέργους επαγγελματοβιοτέχνες και καταστηματάρχες.


Παρότι λοιπόν για αύριο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για το θέμα της χορήγησης του ειδικού βοηθήματος, εντούτοις, όπως αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», χρήματα δεν υπάρχουν προκειμένου να δοθεί το βοήθημα σε όσους έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή τα γραφεία τους και ασφαλίζονται σε ταμεία Ελευθέρων Επαγγελματιών και Επιστημόνων.

Το θέμα είναι μείζον αφού ήδη από τον Ιανουάριο του 2011 όλοι οι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καταβάλλουν μηνιαίως 10 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν επιχειρήσεις ή γραφεία.

Oπως λοιπόν εκτιμούν πηγές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα ασφαλιστικά ταμεία ναι μεν εισέπρατταν τα χρήματα, ωστόσο αυτά δεν κατευθύνθηκαν βάσει του σχετικού νόμου στον «Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων» που τηρείται στον ΟΑΕΔ και ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν περιέχει ούτε ένα ευρώ! Το πιθανότερο, λοιπόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι τα χρήματα αυτά να έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν κάποιες από τις μαύρες τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων!

Τώρα ο κ. Βρούτσης προετοιμάζει την καταβολή του σχετικού επιδόματος στη βάση ενός σχεδίου υπουργικής απόφασης που είχε εκπονήσει τον περασμένο Ιούλιο και ήδη έχει εκφράσει την πρόθεσή του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 να ξεκινήσει η καταβολή.

Βέβαια αν δεν καταβληθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα σχετικά ποσά (υπολογίζονται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ), τότε είναι βέβαιο ότι ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει (για να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους αναγκάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό).

Προϋποθέσεις καταβολής

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το σχέδιο υπουργικής απόφαση που αναμένεται να προωθήσει προς έκδοση ο κ. Βρούτσης προβλέπει την καταβολή επιδόματος ανεργίας από 360 ευρώ τον μήνα και μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους που έχασαν την εργασία τους.

Βέβαια για να καθίσταται κάποιος δικαιούχος του ειδικού βοηθήματος θα πρέπει να πληροί σειρά εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων όπως να έχει ασφαλιστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια, να έχει καταβάλει για τουλάχιστον 2 χρόνια εισφορές ειδικού βοηθήματος, να μην ξεπερνά αθροιστικά το τριετές ακαθάριστο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή το ποσό των 50.000 ευρώ, το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ κ.λπ.

Τέλος, ο σχεδιασμός του κ. Βρούτση φαίνεται ότι επιβαρύνει υπέρμετρα και τις διοικητικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οι οποίες είναι αμφίβολο αν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη διοικητική υποστήριξη της καταβολής.

02/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: