Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σε αναζήτηση της ανάπτυξης | Εφημερίδα των συντακτών

Σε αναζήτηση της ανάπτυξης | Εφημερίδα των συντακτών


Σε αναζήτηση της ανάπτυξης

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βλέπει ανάπτυξη από το τέλος του 2013, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, υποστηρίζει ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και συνιστά σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία «να γίνουν 30% φτηνότερες από την ευρωζώνη».

Ο κ. Στουρνάρας βλέπει αχτίδα φωτός μέσα στο «μαύρο τούνελ» του Μνημονίου στο οποίο βαδίζει από τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα ξεπροβάλει στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το 2014 η χώρα θα μπει σε «τροχιά» ανάπτυξης, στέλνοντας έτσι προσκλητήριο στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα από τη στιγμή που η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι πλέον «πολύ μικρή».

Εμφανίζεται επίσης θετικός στο ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας (κυβερνήσεις ευρωζώνης), επισημαίνοντας ότι «θα ήταν ευπρόσδεκτη μια νέα μείωση του βάρους του χρέους, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι να γίνει αυτό», για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τη ζημιά για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη».

Οσον αφορά την πολιτική σκληρής λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών άφησε «παράθυρο» επιβολής νέων μέτρων σε περίπτωση που δεν εκτελεστεί κανονικά το φετινό πρόγραμμα των παρεμβάσεων των 9,3 δισ. ευρώ το οποίο «κρέμεται» πάνω από τα νοικοκυριά, αν και αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει περικοπές υπερβολικά γρήγορα και υπερβολικά βαθιά».
30/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: