Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

"Αρχισαν τα όργανα" για τις αντικειμενικές


"Αρχισαν τα όργανα" για τις αντικειμενικές

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Στέλιου Κράλογλου 
Ειδική επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να λύσει το γρίφο την εξίσωσης των αντικειμενικών αξίων με τις εμπορικές και να γνωμοδοτήσει πάνω στο που πρέπει να αυξηθούν και που να μειωθούν.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (που θα αποτελέσουν και τη βάση δεδομένων για τις αναπροσαρμογές), η πτώση των πραγματικών τιμών των ακινήτων τη διετία 2011-2012 κάλυψε το 70%-80% κι όχι το σύνολο της διαφοράς μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών! Δηλαδή σε ορισμένες περιοχές υπάρχει περιθώριο αύξησης των αντικειμενικών κατά 20%-30%!

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές, γεγονός πάντως που δεν επιβεβαιώνει η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς, όπου οι τιμές πώλησης ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και έχουν φτάσει πλέον να κυμαίνονται ακόμη και κάτω από τα επίπεδα των αντικειμενικών τιμών!

Πολλοί θεωρούν λοιπόν ότι το σχέδιο αυτό ουσιαστικά αποσκοπεί στο να αφαιρεθεί και άλλο εισόδημα από την μέση ελληνική οικογένεια, αφού η αύξηση των αντικειμενικών αξίων γίνεται για να αυξηθούν οι φόροι στην ακίνητη περιούσια οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Αναλογικά θα αυξηθούν το έκτακτο τέλος ακινήτων, το ΤΑΠ, ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη και δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τα έξοδα υποθηκοφυλακείου. Οι νέες αυτές αυξήσεις όμως θα επιφέρουν το τελικό πλήγμα στην ήδη ημιθανή κτηματαγορά.

Όπως προκύπτει και απ΄ όσα αναφέρονται σε πρόσφατο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Μάρτιο του 2013 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται να αυξήσουν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις από τις πραγματικές.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι σε περιοχές όπως το Ελληνικό, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, ο Διόνυσος, η Πεντέλη, η Δροσιά, η Κηφισιά κ.α., όπου η μείωση των τιμών την τελευταία τετραετία είναι χαμηλότερη του 10%, οι αντικειμενικές κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν σημαντικά, κατά 20%-30%.

Αντιθέτως, στην Αττική, το νομό Θεσσαλονίκης και σε πολλές άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της κρίσης και έχουν φθάσει πλέον σε επίπεδα κατώτερα των αντικειμενικών. Κτηματομεσίτες, που τρομοκρατούνται στην ιδέα αύξησης των αντικειμενικών τιμών αναφέρουν ότι:

- Διαμέρισμα 3ου ορόφου 157 τ.μ. στην Αθήνα (περιοχή Γκύζη) έχει πλέον εμπορική τιμή 119.000 ευρώ και αντικειμενική 157.000 ευρώ! Δηλαδή η εμπορική τιμή είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής κατά 24,2%!

- Γραφείο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά 200 τ.μ. στον 7ο όροφο πολυκατοικίας έχει εμπορική τιμή 310.000 ευρώ και αντικειμενική 410.000 ευρώ. Η εμπορική είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής κατά 24,3%.

Η ομάδα εργασίας υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και να υποβάλει το πόρισμά της στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013!

Πάντως η Κομισιόν πιέζει διαρκώς για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Με έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Καταρρίπτει και το επιχείρημα ότι οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σε επίπεδα κάτω από τις αντικειμενικές, παρουσιάζοντας στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν ότι η ψαλίδα ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές περιορίστηκε κατά 70%-80%, άρα υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: