Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου οι τραπεζικές καταθέσεις όλων των φοροφυγάδων


ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου οι τραπεζικές καταθέσεις όλων των φοροφυγάδων

Κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου οι τραπεζικές καταθέσεις όλων των φοροφυγάδων
Τη δυνατότητα ρευστοποίησης και αξιοποίησης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ακόμη και υπόπτων, δίνει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις που δεν έχουν φτάσει στον πρώτο βαθμό, όπως π.χ οι υποθέσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του Λ. Γαβαλά κ.α.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κώδικα περί Ναρκωτικών, που είναι ήδη στη Βουλή προς ψήφιση, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τους «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για τα επίμαχα αδικήματα (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορία καυσίμων, κ.λπ.) .
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία του κ. Ρουπακιώτη, θα είναι δυνατή η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων σε Τράπεζες κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.
Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή όχι μόνο στο στάδιο της ανάκρισης, αλλά και της προανάκρισης, με διάταξη δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα διάταξη που θα ψηφιστεί καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις, έτσι ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις Τράπεζες εδώ και καιρό ποσά.
Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παρέχεται:
1) η ευχέρεια να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων και
2) η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: