Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Εξετάζεται αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων Προς αναβολή ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές


Εξετάζεται αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων

Προς αναβολή ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές

To ΥΠΟΙΚ εξετάζει να αυξήσει τον φόρο δύο τοις χιλίοις (2‰) που επιβάλλεται σήμερα στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ για συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό
To ΥΠΟΙΚ εξετάζει να αυξήσει τον φόρο δύο τοις χιλίοις (2‰) που επιβάλλεται σήμερα στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ για συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπαναχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών από την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές, ενώ εξετάζει να αυξήσει τον φόρο δύο τοις χιλίοις (2‰) που επιβάλλεται σήμερα στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό.
 
Η αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας σχετίζεται αφενός με τα αιτήματα που απηύθυναν στο υπουργείο Οικονομικών οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, ωστόσο κυρίως σχετίζεται με την αδυναμία της Πολιτείας να φορολογήσει τους ξένους επενδυτές ή όσους αγοράζουν μετοχές ελληνικών εταιρειών από την αλλοδαπή. Έτσι, το κύριο βάρος του φόρου υπεραξίας θα έπεφτε αποκλειστικά στους Έλληνες επενδύτες.
Ειδικότερα, λόγω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με ξένα κράτη,  αλλά και του ότι επιχειρήσεις που επενδύουν στο ΧΑΑ με αλλοδαπή έδρα σχεδόν «απαλλάσσονται» από τη φορολογία καθώς οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να φορολογήσουν σήμερα όσους δηλώνουν έδρα στην αλλοδαπή το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εγκαταλείψει το φόρο υπεραξίας μέχρι τουλάχιστον να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά και να αυξήσει το φόρος 2 τοις χιλίοις (2 %ο) που ισχύει σήμερα στην πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπά χρηματιστήρια.
Έτσι, θα επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος και θα αποφευχθεί το δυσμενές σενάριο που ενδεχομένως να επέφερε ο φόρος υπεραξίας, ήτοι το άνοιγμα κωδικών Ελλήνων επενδυτών σε χρηματιστηριακές εταιρείες του εξωτερικού με συλλογικούς λογαριασμούς (omnibus accounts), μέσω των οποίων τα κέρδη από τις επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές θα παρέμεναν ουσιαστικά αφορολόγητα.
Το θέμα του φόρου υπεραξίας εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο. Της σύσκεψης προέδρευσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο ΓΓ της ΓΓΠΣ κ. Χ. Θεοχάρης και ο σύμβουλος του κ. Στουρνάρα σε θέματα φορολογίας κ. Ν. Καραβίτης.



Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: