Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ Μεγάλη η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο


ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ

Μεγάλη η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο

Μεγάλη η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο
Mε ταχύτατο ρυθμό, τον μεγαλύτερο σχεδόν ιστορικά, συνεχίστηκε η πτώση των λιανικών πωλήσεων στη χώρα τον Νοέμβριο, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ελληνική στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη, ενδεικτικό της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών ως συνέπεια των εφαρμοζόμενων μέτρων λιτότητας.
Η βουτιά της ιδιωτικής κατανάλωσης αποτελεί τον κυριότερο λόγο που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι χρόνια με την σωρευτική μείωση του ΑΕΠ να αναμένεται να φτάσει το 24% το διάστημα 2008-2013.
Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν κατά 16,8% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 18,1% τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις καυσίμων έπεσαν κατά 16% το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου με τις πωλήσεις ειδών ένδυσης-υπόδησης και σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 21% και κατά 8,1% αντίστοιχα.
Ο κλάδος λιανικής πλήττεται έντονα, καθώς οι πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους κατά το ένα τρίτο περίπου από την έναρξη της περιόδου λιτότητας λόγω της υψηλής ανεργίας, των νέων φόρων που επιβάλλει συνεχώς η κυβέρνηση και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Χιλιάδες καταστήματα και μικρές εταιρίες λιανικής έχουν βάλει λουκέτο από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Μεταξύ των εταιριών που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 το τελευταίο διάστημα είναι η Sprider και η Νeoset.
Ξένες εταιρίες, όπως η γαλλική Fnac και η γερμανική Aldi έχουν ήδη αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.
Η ιδιωτική κατανάλωση αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα περίπου της ελληνικής οικονομίας, ποσοστό που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η μειωμένη κατανάλωση θα συνεχίσει να πλήττει την οικονομία και φέτος παρά την οριακή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά την εξασφάλιση της τρίτης δόσης των δανείων τον Δεκέμβριο.
«Παρά τη σταδιακή βελτίωση της ψυχολογίας, που είναι περισσότερο εμφανής το τελευταίο δίμηνο, οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα και τα νέα μέτρα που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της χώρας συνεχίζουν να έχουν έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση», σχολίασε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.
«Παρά τη βελτίωση, η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2013», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: