Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ανεξάρτητα πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις «Κατάσχονται» άμεσα οι «ύποπτοι» λογαριασμοί μαύρου χρήματος


Ανεξάρτητα πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις

«Κατάσχονται» άμεσα οι «ύποπτοι» λογαριασμοί μαύρου χρήματος

Άμεσα θα μπορεί το δημόσιο να αξιοποιήσει «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για σοβαρά αδικήματα, με νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων.
Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέφονται περίπου ως ενέχυρο στο Ελληνικό Δημόσιο, πριν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, τα χρήματα που εκτιμούν οι αρχές ότι αφαιρέθηκαν από μίζες, υπεξαίρεση εξαιτίας παρανομιών κρατικών λειτουργών, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παράλειψη δήλωσής στο πόθεν έσχες, διακίνηση μαύρου χρήματος, κ.λ.π
Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Θα μπορεί να γίνει όμως και τη στιγμή που θα κληθεί, στην προανάκριση, κάποιος ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος.
Σε περίπτωση αθώωσης του κατηγορουμένου τα χρήματα θα επιστρέφονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: