Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πληρωμή σε όλες τις ΔΟΥ, την εξής… μία


Πληρωμή σε όλες τις ΔΟΥ, την εξής… μία
Της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΤΑ

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει ότι είναι θέμα χρόνου να εγκαταλειφθεί η έννοια της «αρμόδιας ΔΟΥ», ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να εξυπηρετούνται σε οποιαδήποτε εφορία με το νέο TAXIS, ωστόσο σήμερα μόνο μία ΔΟΥ έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, «η έννοια της αρμόδιας ΔΟΥ θα εγκαταλειφθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ με τον ίδιο τρόπο, αφού όλες θα έχουν πρόσβαση στα κεντρικά μητρώα και τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου».

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε, η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «στο πλαίσιο της επικείμενης θέσπισης νέου φορολογικού πλαισίου, σε συνδυασμό πάντα με το κόστος στα δημόσια έσοδα, ενώ επί τάπητος βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο και το θέμα της αποκατάστασης των μικρών ιδιωτών ομολογιούχων που υπέστησαν ζημιές από το “κούρεμα”, αφού ληφθούν υπόψη οι νομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Ο κ. Μαυραγάνης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών εφαρμογών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα προστίθεται σταδιακά ένα νέο πακέτο υπηρεσιών στις υφιστάμενες, το οποίο αφορά:

* Την πληρωμή όλων των οφειλών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ο φορολογούμενος μπορεί να αναζητεί τις οφειλές του στο Διαδίκτυο και να εκτυπώνει τον απαραίτητο κωδικό για πληρωμή στην τράπεζα.
* Την πληρωμή οφειλών με χρήση πιστωτικών καρτών και χρεώσεων λογαριασμών μέσω του TAXISnet.
* Την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, οι οποίες αφορούν ποικίλες περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έπρεπε να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ.
* Την παρουσίαση πιστοποιημένου φορολογικού ημερολογίου σε κάθε φορολογούμενο, για να λαμβάνει γνώση των μελλοντικών του φορολογικών υποχρεώσεων.
* Την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετάβασης στις ΔΟΥ για την προμήθεια παραβόλων.
* Την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων.

 Ημ. δημοσίευσης: Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
http://www.6meres.gr/details.php?aid=48024

Δεν υπάρχουν σχόλια: