Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κορυφώνεται το θρίλερ των ακινήτων -Στο τραπέζι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών


Κορυφώνεται το θρίλερ των ακινήτων -Στο τραπέζι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικ

Κορυφώνεται το θρίλερ των ακινήτων -Στο τραπέζι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

31.01.2013 08:05
Στην ειδική Επιτροπή ανάθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας να βγάλει το... φίδι από τη τρύπα ήτοι να του εισηγηθεί σε ποιες περιοχές απαιτείται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών αξιών, ζητώντας μάλιστα να έχει αυτή την εισήγηση στα χέρια του έως το τέλος Φεβρουαρίου, με δεδομένο ότι υπάρχει σχετική δέσμευση στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να λειτουργήσει εκτονωτικά σε μια περίοδο όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι στα... κάγκελα, ξεκαθαρίζοντας στο οικονομικό επιτελείο ότι εάν επιμείνει στην επιβολή του νέου Τέλους επί των ισχυουσών, «φουσκωμένων» αντικειμενικών αξιών, τότε κινδυνεύει με δημοσιονομικό Βατερλώ, καθώς η φοροδοτική δυνατότητα τους έχει εξαντληθεί.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο έσπευσε να κατεβάσει το πήχη των προσδοκιών, όσον αφορά στη πρόβλεψη αφορολογήτου για την ακίνητη περιουσία, , εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις.,
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που άναψε νέες «φωτιές» σε ΠΑΣΟΚ καιΔΗΜΑΡ, τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι η αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου, δηλαδή ο νέος φόρος να αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου, καθώς και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.
Η επισήμανση αυτή ενισχύει το σενάριο που θέλει τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου να προτιμούν τη φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε η κλιμάκωση των συντελεστών να είναι πολύ πιο ήπια, ειδικά στις περιουσίες έως 100.000- 150.000 ευρώ.
«Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο τελικό σενάριο, το οποίο και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι να επιτευχθεί η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, αφενός «αδειάζοντας» τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ που δήλωσε ότι θα υπάρχει σίγουρα αφορολόγητο και μάλιστα 50.000 ευρώ, αφετέρου προλειαίνοντας το έδαφος για τις επίσημες ανακοινώσεις, που θα έχουν ως στόχο την εξασφάλιση εσόδων ύψους 3,2 δισ ευρώ στον φετινό Προϋπολογισμό, μόνο από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.


Πηγή: Κορυφώνεται το θρίλερ των ακινήτων -Στο τραπέζι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/88521#ixzz2JZBCEoEn

Δεν υπάρχουν σχόλια: