Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

«Βόμβα» στα ακίνητα - Με μηδενικό αφορολόγητο το νέο Τέλος


«Βόμβα» στα ακίνητα - Με μηδενικό αφορολόγητο το νέο Τέλος

«Βόμβα» στα ακίνητα - Με μηδενικό αφορολόγητο το νέο Τέλος

29.01.2013 07:22
Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούσε η διακομματική το τρίτο σενάριο για τη φορολόγηση των ακινήτων, αλλά καθώς έφτασε η ώρα των τελικών (;) αποφάσεων, το συρτάρι άνοιξε και αποκάλυψε ότι και τα τρία κόμματα συζητάνε το ενδεχόμενο το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, δηλαδή η νέα κλίμακα να μη προβλέπει αφορολόγητο!
Αν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο ήπιο σε σχέση με την επιβάρυνση που προκύπτει από το ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή το αποκαλούμενο χαράτσι της ΔΕΗ, δεν παύει να προκαλεί ίλιγγο ότι ακόμα και για περιουσίες (;;;) των 50.000 ευρώ, στη καλλίτερη περίπτωση θα προκύπτει φόρος 250 ευρώ. Κι αυτό εάν τελικά «περπατήσει» η εισήγηση για πρώτο συντελεστή 0,005%, γιατί εάν δεν βγαίνουν τα νούμερα, τότε και ο συντελεστής και ο φόρος, θα πάρουν τον ανήφορο.
Σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, τα οποία ούτως ή άλλως θα περάσουν από το «μαχαίρι» της εφορίας. Εάν εφαρμόζονταν οι ειδικές προσαυξήσεις που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία π.χ. για τα αρδευόμενα ή για τα παραθαλάσσια αγροτεμάχια, τότε οι επιβαρύνσεις θα ήταν ασύλληπτες και έτσι τα τρία κόμματα με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη δυνατότητα είτε κάποιου αφορολογήτου είτε μειωμένων συντελεστών προσαύξησης.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαβουλεύσεων δεν αποκλείεται να καταλήξει στον. κάλαθο των αχρήστων, εάν η Τρόικα αποφανθεί ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν είναι το κατάλληλο. Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, η κλίμακα του Ενιαίου Τέλους για τα φυσικά πρόσωπα μπορεί να αποδώσει περίπου 1 δις ευρώ, άλλα 650 εκατ. ευρώ μπορούν να εξασφαλιστούν από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και άλλα 350 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο δεν ξεπερνά τα 2 δις ευρώ έναντι των 3 δις ευρώ που απαιτεί ο Προϋπολογισμός.
Για να ξεπεράσει τη «τρύπα» του 1 δις ευρώ το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να επικαλεστεί τις «ουρές» των φόρων ακίνητης περιουσίας των προηγούμενων ετών, ωστόσο εάν η Τρόικα αποφανθεί ότι αυτό καλύπτει μόνο το 2013 και δεν διασφαλίζονται οι στόχοι για τα επόμενα έτη, τότε τα σενάρια που εξετάζονται τώρα είναι πολύ πιθανόν να γίνουν ακόμα πιο «σκληρά».


Πηγή: «Βόμβα» στα ακίνητα - Με μηδενικό αφορολόγητο το νέο Τέλος | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/88128#ixzz2JMJbSsv8

Δεν υπάρχουν σχόλια: