Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Φτηνότερες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις | Εφημερίδα των συντακτών

Φτηνότερες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις | Εφημερίδα των συντακτών


Φτηνότερες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις

Του Βασίλη Γεώργα

Μαχαίρι στο κόστος των απαλλοτριώσεων θα επιδιώξει να βάλει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές των αποζημιώσεων και παράλληλα να επιταχύνει την υλοποίηση μεγάλων έργων και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.


Μέσα στον Φεβρουάριο τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης θα έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις απαλλοτριώσεις, με τις παρεμβάσεις να εστιάζονται στην επιτάχυνση της διαδικασίας τόσο μέσω της ταχύτερης εκδίκασης των προσφυγών, όσο κυρίως του καθορισμού των τιμών μέσω των δικαστηρίων.

Ειδικά το θέμα του κόστους των απαλλοτριώσεων και των άλλοτε υπέρογκων και άλλοτε εξευτελιστικά χαμηλών ποσών που κατά καιρούς επιδικάζουν τα Εφετεία προβληματίζει διπλά καθώς απαιτεί λεπτούς νομικούς χειρισμούς ώστε οι παρεμβάσεις να μην κριθούν αντισυνταγματικές βάσει του άρθρου 17 του Συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση ευνοημένοι από το «τσεκούρωμα» των τιμών σε σχέση με το σημερινό καθεστώς αναμένεται να είναι οι φορείς υπέρ των οποίων θα διενεργούνται οι απαλλοτριώσεις και όχι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακινήτων.

Με το νέο καθεστώς για τις απαλλοτριώσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης ευελπιστεί πως θα αποκτήσει ακόμη ένα «εργαλείο» ώστε να πετύχει ταχύτερη υλοποίηση έργων και μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων μέσα στο 2013, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να «τρέξει» για να πιάσει τον στόχο των 3,9 δισ. ευρώ.

Ο ανάλογος στόχος του Μνημονίου για το 2012 (3,7 δισ. ευρώ) δεν επιτεύχθηκε, καθώς οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και οι επιμέρους καθυστερήσεις είχαν αποτέλεσμα οι απορροφήσεις να είναι λιγότερες κατά περίπου 440 εκατ. ευρώ. Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο άλλα 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ. Εντούτοις δεν χάθηκαν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το ποσοστό των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ανέρχεται στο 47,76%, ενώ από πλευράς κοινοτικής συνδρομής -συμπεριλαμβανομένων και των προκαταβολών- το ποσοστό απορρόφησης υπολογίζεται σε 57,18%. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο είχε «ψαλιδιστεί» στα 6,85 δισ. ευρώ για το 2012, η υστέρηση έφτασε τα 650 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα λείψουν από την αγορά, δεδομένου ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν για το 2013 αφού ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ έχει «κλείσει».

Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τα προβλήματα στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την έλλειψη ρευστότητας που καθιστά δύσκολη τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες και την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους επενδυτές.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης κρατούν μικρό καλάθι για τη συμβολή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο θέμα της ρευστότητας, εκτιμώντας ότι ακόμη και αν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, θα χρειαστεί πολύ καιρός για να πάρει μπροστά η οικονομία και οι τράπεζες.

03/01/2013



Δεν υπάρχουν σχόλια: