Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Αγροτεμάχια, ακίνητα: Εκτός σχεδίου, εντός φόρου


Αγροτεμάχια, ακίνητα: Εκτός σχεδίου, εντός φόρου
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/01/2013
    Την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα προανήγγειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι εξετάζεται η ένταξη στον φορολογικό σχεδιασμό και η ένταξη των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων...
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=740836
    Υπουργείο Οικονομικών: Αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη τη χώρα
     
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/01/2013
    Αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη την επικράτεια προανήγγειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει πως "η προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών".
    Ακίνητα εκτός σχεδίου: εξετάζεται η ένταξή τους στον ενιαίο φόρο
    Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά στον σχεδιασμό για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, εξετάζεται σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου η ένταξή τους στον ενιαίο φόρο ακινήτων "...προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά τη δυνατότητά τους. Εξετάζεται, επίσης, η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους".
    Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ειδοποιητήρια με τον φόρο ακίνητης περιουσίας που φθάνουν στους φορολογούμενους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό. "Για παράδειγμα ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ. Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν τον φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012" αναφέρει το υπουργείο.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: