Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

«Φορολογικές φυλακές» για τους μεγαλοφειλέτες, εξετάζει η κυβέρνηση


ΕΛΛΑΔΑ
«Φορολογικές φυλακές» για τους μεγαλοφειλέτες, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

«Φορολογικές φυλακές» για τους μεγαλοφειλέτες, εξετάζει η κυβέρνηση

28.01.2013 14:59
Την κατασκευή νέων φυλακών αποκλειστικά για φοροφυγάδες φαίνεται πως προτείνουν ορισμένοι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και το φαινόμενο των πολλών συλλήψεων μεγαλοφειλετών με μηδαμινά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», η εισήγηση αυτή έχει γίνει στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στις συσκέψεις που γίνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τομέας όπου η Τρόικα έχει βγάλει προ πολλού «κόκκινη κάρτα» στις ελληνικές κυβερνήσεις. Οι θιασώτες της ιδέας επισημαίνουν ότι η κινητοποίηση της Οικονομικής Αστυνομίας και των Οικονομικών Εισαγγελέων μπορεί να οδηγεί σε εντυπωσιακές συλλήψεις μεγαλο-οφειλετών (άνω των 150.000 ευρώ) αλλά τα πραγματικά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Κι αυτό γιατί, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το 2012 ήταν κάτω από των στόχο, ενώ από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2012 εισπράχθηκαν μόνο 2,4 δισ. ενώ ο στόχος ήταν 4,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλλήψεις δεν οδηγούν σε προφυλακίσεις ή καταδίκες καθώς οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύονται το νόμο (ή τα παραθυράκια του) που τους επιτρέπει να αφήνονται ελεύθεροι κάνοντας μια ρύθμιση των χρεών τους.
Αυτοί που προτείνουν την ιδέα για ανέγερση και λειτουργία «φοροφυλακών» σημειώνουν το παράδειγμα της αυστηρής νομοθεσίας στις ΗΠΑ (όπου η αποφυγή φορολογικής δήλωσης είναι κακούργημα και τιμωρείται με φυλακή έως και 5 χρόνια) και υπογραμμίζουν την κατάσταση των υφιστάμενων φυλακών που ήδη έχουν πολύ περισσότερους κρατούμενους από ότι προβλεπόταν.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα capital, στις συσκέψεις που γίνονται αυτό τον καιρό στο υπουργείο Οικονομικών συζητείται η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την φοροδιαφυγή, με στόχο να φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες όσοι συλλαμβάνονται για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις και αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα ή ένα τμήμα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν επιδικασθεί από τα δικαστήρια ανέρχεται στα 13,7 δισ, και από αυτά έχουν εισπραχθεί μόλις 654 εκατ. ευρώ δηλαδή το 4,8%...


Πηγή: «Φορολογικές φυλακές» για τους μεγαλοφειλέτες, εξετάζει η κυβέρνηση | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/88041#ixzz2JHRYi4T2

Δεν υπάρχουν σχόλια: