Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

"Γόρδιος δεσμός" για κυβέρνηση ο νέος φόρος στα ακίνητα


Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 09:00

"Γόρδιος δεσμός" για κυβέρνηση ο νέος φόρος στα ακίνητα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Γόρδιος δεσμός" για κυβέρνηση ο νέος φόρος στα ακίνητα
Έσοδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ στο β' εξάμηνο του 2013 και 3 δισ. ευρώ το 2014 προσδοκά η κυβέρνηση από ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλλά και τον ΦΑΠ, με τον σχεδιασμό του να μπαίνει πια σε τελική ευθεία.
Συγκεκριμένα, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, όμως, η διακομματική επιτροπή, παρά τις επί διμήνου συνεδριάσεις της, δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε μία σειρά από ζητήματα, όπως είναι το ύψος του αφορολογήτου ορίου και κατ' επέκταση οι νέες κλίμακες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων κυρίως στις αστικές, αλλά και στις Βιομηχανικές Περιοχές.
Όπως έχει ακουστεί μέχρι ώρας, για τα κτίσματα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου μελετώνται τρία σενάρια:
- φόρος από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 0,05% ή 0,10% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
- αφορολόγητο 50.000 ευρώ με συντελεστές από 0,05% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
- αφορολόγητο 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
Για τα αγροτεμάχια οι προτάσεις είναι να φορολογηθούν με ξεχωριστή κλίμακα και με αφορολόγητο όριο που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.
Τέλος, για τα ακίνητα νομικών προσώπων και αυτά που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία προβλέπεται ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: