Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Εφορίες κατασχέσεων | Εφημερίδα των συντακτών

Εφορίες κατασχέσεων | Εφημερίδα των συντακτών


Εφορίες κατασχέσεων

Για την αποπληρωμή των τελών του 2010 και 2011 (με τις επιβαρύνσεις) οι ΔΟΥ θα μπορούν να βγάζουν σε πλειστηριασμό το αυτοκίνητο. Αν το χρέος είναι μεγαλύτερο, θα «βάζουν χέρι» στα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου ή θα δεσμεύουν μέρος του μισθού

Του Μάριου Χριστοδούλου

Ποδαρικό με κατάσχεση του αυτοκινήτου ή με το 25% του μισθού ή της σύνταξης κάνει η Εφορία σε 44.500 ιδιοκτήτες Ι.Χ. που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των δύο προηγούμενων ετών. Πρόκειται για τα τέλη του 2010 και του 2011 με τις επιβαρύνσεις από τη μη καταβολή τους που ισχύουν σ” αυτές τις περιπτώσεις, όπως προσαυξήσεις και διπλασιασμός του τέλους, να φτάνουν στο ποσό των 13,767 εκατ. ευρώ.

Η Εφορία έχει ήδη στείλει ειδοποιητήρια σε όλους τους ιδιοκτήτες με τα οποία τους προειδοποιεί ότι, αν δεν εξοφλήσουν τα ποσά από αυτά τα τέλη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, τότε θα προχωρήσει σε κατάσχεση του οχήματός τους. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο του οφειλέτη θα βγει σε πλειστηριασμό για να μπορέσει να καλυφθεί το χρέος του προς την Εφορία.

Εφόσον η εμπορική αξία του αυτοκινήτου είναι μικρότερη του ύψους της φορολογικής οφειλής τότε θα διερευνηθούν τυχόν πρόσθετες πηγές εσόδων που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος, όπως εισοδήματα από ενοίκια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του, π.χ. ακίνητα κ.λπ., τα οποία εφόσον… ρευστοποιηθούν μπορούν να καλυφθούν αυτά τα χρέη.

Ουσιαστικά η Εφορία θα εφαρμόζει για τα τέλη τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), όπως αυτά επιβάλλονται και για τους υπόλοιπους οφειλέτες του Δημοσίου.

Αρκετοί φορολογούμενοι που έχουν παραλάβει τα «ραβασάκια» με τις κατασχέσεις έχουν τρομοκρατηθεί, φοβούμενοι μήπως μαζί με τα υπόλοιπα χαράτσια του Μνημονίου που δεν έχουν πληρώσει, η Εφορία δεν περιοριστεί μόνο στην κατάσχεση του αυτοκινήτου αλλά δεσμεύσει ένα μέρος από τον μισθό ή τη σύνταξη.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του ΚΕΔΕ δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους εφόρους, που μπορούν να κατάσχουν το 25% του μισθού εφόσον αυτός ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Επίσης, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Και ενώ η Εφορία συνεχίζει να κυνηγάει τη «μαρίδα» των οφειλετών, οι μεγάλοι συνεχίζουν να την… περνούν ζάχαρη. Για τα 1.750 φυσικά πρόσωπα ο λόγος, που από υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει υποσχεθεί ότι θα ελέγξει το υπουργείο Οικονομικών (σ.σ. έχουν κριθεί ύποπτα απόκρυψης εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων), πράγμα όμως το οποίο γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Μετά από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αντώνη Μπέζα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται από τα 49 ειδικά συνεργεία και ότι βάσει ελέγχου βεβαιώθηκαν 18,3 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 5,88 εκατ. ευρώ.

08/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: