Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Διπλό «χτύπημα» για νέες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις | Εφημερίδα των συντακτών

Διπλό «χτύπημα» για νέες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις | Εφημερίδα των συντακτών


Διπλό «χτύπημα» για νέες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις

Τον τρόμο για επιπλέον μειώσεις έσπειραν το Σαββατοκύριακο Πολ Τόμσεν και Γιοργκ Ασμουσεν. Για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μιλά ο Deutsche Bank

Της Ελένης Κωσταρέλου

Τον φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις σκορπά και πάλι η τρόικα, της οποίας οι απαιτήσεις αυξάνουν διαρκώς.

Την παραδοχή του λάθους δημοσιονομικού «πολλαπλασιαστή» από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το στέλεχος Ολιβιέ Μπλανσάρ ακολούθησαν από τη μια οι απειλές του Πολ Τόμσεν και από την άλλη οι αυξημένες απαιτήσεις του Γιοργκ Ασμουσεν, ενώ η Deutsche Bank ανοίγει ξανά το ενδεχόμενο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Με συνεντεύξεις του σε εφημερίδες του Σαββατοκύριακου («Βήμα», «Νέα», «Real»), ο επικεφαλής της τρόικας και εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ξεκαθαρίζει πως αν δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή κινδυνεύουν πάλι μισθοί και συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης» και αποδίδει (το έχει ξανακάνει στο παρελθόν) την αδυναμία είσπραξης φόρων σε «κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις, που μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Το αυστηρό πρόσωπό του δείχνει και το μέλος της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν, ο οποίος με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει αρκετά και μπορεί η Ελλάδα να έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός μαραθωνίου, αλλά θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα», για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει και φέτος ο κόσμος να δείξει αντοχή, γιατί το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει εντός στόχων και θα χρειαστεί χρόνος ώσπου να δούμε περισσότερα αποτελέσματα».

Στο έτερο κρίσιμο ζήτημα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, ο κ. Τόμσεν μπορεί να παραδέχεται ότι τους υποτίμησαν, αλλά δεν σταματάει να τονίζει ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να καλυφθεί». Και στρέφεται στο πλέον επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σημειώνοντας πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση, ώστε η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, αλλά υπό τον όρο ότι «η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα».

Ο λόγος κυρίως για τις ιδιωτικοποιήσεις όπου δεν παραλείπει να μιλήσει για «υστέρηση» ως προς τα αποτελέσματα και στέλνει το μήνυμα πως αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις ώς τα μέσα της χρονιάς θα υπάρξει πρόταση για πρόσληψη ειδικών εμπειρογνωμόνων διεθνών αγορών, για μεγιστοποίηση του οφέλους…

Πάντως, η Deutsche Bank βλέπει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τον επίσημο τομέα μετά τις γερμανικές εκλογές.


28/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: