Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

EΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Πάνω από 700.000 διακανονισμοί στη ΔΕΗ


EΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Πάνω από 700.000 διακανονισμοί στη ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός
Της Mανταλένας Πίου
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός δημοσιοποίησε στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι το 2012 η επιχείρηση αναγκάστηκε να κάνει περισσότερες από 700.000 ρυθμίσεις για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, περίπου 75% πάνω από το 2011. Τα στοιχεία περιέχονται σε έγγραφο που διαβίβασε ο κ. Ζερβός στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλη Οικονόμου. «Το 2011 η ΔΕΗ έκανε περισσότερους από 400.000 διακανονισμούς, ενώ κατά το 2012 ο αριθμός των διακανονισμών είναι σημαντικά μεγαλύτερος και οι εκτιμήσεις είναι πως ξεπερνούν τις 700.000», αναφέρει το έγγραφο.
Οφειλές 
Το 2012 ήταν μία χρονιά κατά την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ «κτύπησαν κόκκινο», ξεπερνώντας το 1,2 δισ. ευρώ και προκαλώντας σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση και στην αγορά ενέργειας. Οι οφειλές για τις οποίες έγινε διακανονισμός αφορούν τόσο επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, στη χαμηλή τάση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Στο έγγραφο που διαβίβασε ο κ. Ζερβός αναφέρει, επίσης, ότι το κόστος της διαφημιστικής εκστρατείας της ΔΕΗ, που αποφασίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ για 12 μήνες και ότι στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των τιμολογίων του 2013 η εταιρεία έχει προτείνει να παραμείνει αμετάβλητος ο τιμοκατάλογος του φθηνού Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), καθώς και των πολυτέκνων.
Με πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το εύρος του ΚΟΤ για τους δικαιούχους επεκτείνεται πέραν των πρώτων 800 κιλοβατωρών κατανάλωσης/τετράμηνο, ενώ σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, την Πέμπτη, προβλέπεται η απαλλαγή των δικαιούχων ΚΟΤ και των πολυτέκνων (οι οποίοι, επίσης, έχουν μειωμένα τιμολόγια) από τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα τιμολόγια ρεύματος.
Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα μέτρα αυτά, όπως και με τη μείωση των χρεώσεων για τα δίκτυα, να αμβλύνει τον τελικό αντίκτυπο από τη νέα αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση, η τελευταία που αποφασίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας, θα ανακοινωθεί στο διάστημα από 10 ως 15 Ιανουαρίου, θα κυμαίνεται σε 10%-11% και θα κατανεμηθεί σε τρεις δόσεις, Ιανουάριο, Μάρτιο και Ιούλιο. Από τον Ιούλιο τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) απελευθερώνονται.
Πελάτες 
Πρόβλημα με τις αυξήσεις, όμως, αντιμετωπίζουν και οι πελάτες της ΔΕΗ στις δύο ήδη «απελευθερωμένες» κατηγορίες τιμολογίων, της υψηλής και της μέσης τάσης που απευθύνονται σε επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ έχει ενημερώσει ότι θα αυξήσει τα τιμολόγια αυτά από 1/1/2013, προκειμένου να συμπεριλάβουν το κόστος ρύπων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν προσφύγει στη ΡΑΕ, ζητώντας να ορίσει εκείνη προσωρινή τιμή του ρεύματος. Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει ήδη ζητήσει από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις βιομηχανίες για τη νέα τιμή, διαπραγματεύσεις που όπως υποστηρίζουν οι βιομηχανίες δεν έχουν γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: