Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Eκρηξη διακανονισμών στη ΔΕΗ | Εφημερίδα των συντακτών

Eκρηξη διακανονισμών στη ΔΕΗ | Εφημερίδα των συντακτών


Eκρηξη διακανονισμών στη ΔΕΗ

Μέσα στο 2012 περισσότεροι απο 700.000 καταναλωτές δεν εξόφλησαν εγκαίρως τους φουσκωμένους από το χαράτσι και τις υψηλές χρεώσεις λογαριασμούς ρεύματος. Αντάρτικο και από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις αυξήσεις

Του Βασίλη Γεώργα

«Αντάρτικο» κατά της ΔΕΗ για τα ακριβά τιμολόγια ξεκινούν η μία μετά την άλλη οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που η επιχείρηση ηλεκτρισμού, που την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινώσει επίσημα τις αυξήσεις των τιμολογίων για το 2013, δεν προλαβαίνει να κάνει διακανονισμούς με τα νοικοκυριά για να εισπράξει τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, η εταιρεία υποχρεώθηκε μέσα στο 2012 να έρθει σε διακανονισμό με περισσότερους από 700.000 καταναλωτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν εγκαίρως τους φουσκωμένους από το χαράτσι και τις υψηλές χρεώσεις λογαριασμούς ρεύματος.

Συγκριτικά με το 2011, ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 75% καθώς πέρυσι είχαν γίνει διακανονισμοί πληρωμής με περίπου 400.000 οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές.

Το μέγεθος της αδυναμίας των καταναλωτών να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους αποτελεί καμπανάκι για τη ΔΕΗ αλλά και για την κυβέρνηση εν όψει του νέου κύματος αυξήσεων που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2013, αλλά κυρίως της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Χαράτσια, φόροι, τέλη και τιμές κιλοβατώρας έχουν εξωθήσει τα φαινόμενα «ενεργειακής φτώχειας» σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα, με αποτέλεσμα μόνο στο τελευταίο 6μηνο του 2012 πάνω από 210.000 νοικοκυριά (70% περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ) να μείνουν προσωρινά χωρίς ηλεκτροδότηση λόγω των εντολών διακοπής ρεύματος.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει πάντως ότι στις περιπτώσεις που διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, η επανασύνδεση είναι συνήθως άμεση, καθώς οι καταναλωτές αναγκάζονται να αποπληρώνουν ή να διακανονίζουν τις οφειλές τους. Συνήθως αρκεί μια προκαταβολή των 100 ευρώ και διακανονισμός με δόσεις των 60-70 ευρώ -ακόμη και για μεγάλα ποσά.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, για το 2012 το 54% των καταναλωτών στους οποίους κόπηκε το ρεύμα λόγω χρεών επανασυνδέθηκε την ίδια μέρα, το 74% σε τρεις ημέρες και το 90% το αργότερο σε πέντε μέρες.

Το 10% που δεν επανασυνδέεται αφορά ως επί το πλείστον εξοχικές κατοικίες (εκτιμάται ότι πάνω από 10.000 εξοχικές κατοικίες δεν έχουν ρεύμα σήμερα) ή επιχειρήσεις που έκλεισαν, ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχουν και πάμπολλες περιπτώσεις οικιακών καταναλωτών που δεν έχουν καν τα χρήματα για να διακανονίσουν τις οφειλές τους και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μείνουν στο σκοτάδι.

«Δεν πληρώνω» 

Την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τους λογαριασμούς ρεύματος, πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει αντάρτικο κατά της ΔΕΗ και είτε δεν πληρώνουν μέρος των χρεώσεων που τους αναλογούν είτε καταθέτουν προσφυγές ζητώντας να τους οριστούν φτηνότερα προσωρινά τιμολόγια (είναι πλήρως απελευθερωμένα).

Η ΔΕΗ έχει ενημερώσει τους πελάτες αυτής της κατηγορίας ότι κατά περίπτωση το 2013 θα κληθούν να πληρώσουν από 6% έως 13% ακριβότερο ρεύμα (ρύποι, αυξήσεις κ.ά.), ενώ η ΡΑΕ έχει εκδώσει αποφάσεις με τις οποίες καλεί τη ΔΕΗ να διαπραγματεύεται απευθείας με τους πελάτες της και να διαμορφώσει τιμολόγια ανάλογα με το καταναλωτικό τους προφίλ.

Η χαρτοβιομηχανία «Πάκο» προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα ως ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των εταιρειών που υποστηρίζουν ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ τη «βάζουν μέσα» και ζητάει από τη ΡΑΕ προσωρινή τιμή στο ρεύμα που πληρώνει μέχρι να συμφωνήσει η ΔΕΗ να προσαρμόσει τις χρεώσεις στα μέτρα της.

Είχε προηγηθεί η προσφυγή της κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος», ενώ από την πλευρά της και η «Χαλυβουργία Ελλάδος» του επιχειρηματία Μάνεση αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες να πληρώσει στη ΔΕΗ μέρος των χρεώσεων («υπερβάλλουσες χρεώσεις») μέχρι να συμφωνήσει μαζί της για τα τιμολόγια.

Η νικελοβιομηχανία «ΛΑΡΚΟ»… κέρδισε φτηνότερες χρεώσεις από τη ΔΕΗ μέσω της θέσπισης προσωρινής τιμής από τη ΡΑΕ, ενώ η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του ομίλου Μυτιληναίου διεκδικεί φτηνότερες χρεώσεις από τη ΔΕΗ μέσω του θεσμού της διαιτησίας.


08/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: