Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο κατάλογος με τις αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουμε το 2013


Ο κατάλογος με τις αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουμε το 2013
Του Στέφανου Κυρίτση

 Τον κατάλογο με τις αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουμε μέσα στο 2013 προκειμένου να αποφύγουμε πρόστιμο το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει ακόμη και  στα... 2.310 ευρώ ενσωμάτωσε το υπουργείο Οικονομικών στο φορολογικό νομοσχέδιο. Με προσθήκη στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και ετοιμάζεται να εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, ξεκαθαρίζεται ότι το 2013 οι αποδείξεις θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος με μέγιστο όριο τα 10.500 ευρώ (ξεχωριστά για τον σύζυγο και τη σύζυγο). Το πρόστιμο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν θα ανταποκριθεί, θα υπολογίζεται με συντελεστή 22%. Από το... σαφάρι της συλλογής αποδείξεων εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό. Οι αποδείξεις που θα μπορούν να συμπεριληφθούν στο «καλάθι» θα μπορούν να προέλθουν από τις ακόλουθες κατηγορίες, ενώ μεγάλη αλλαγή αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις από συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε χώρες της Ε.Ε.:

1. Είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά
2. Αλκοολούχα ποτά και καπνός
3. Είδη ένδυσης και υπόδησης
4. Από την κατηγορία «στέγαση» όπως την περιγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις που αφορούν μόνο υπηρεσίες αλλά και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας
5. Τα διαρκή αγαθά και τα είδη νοικοκυριού
6. Από τον τομέα των μεταφορών, αναγνωρίζονται μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, οι δαπάνες για συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, οι υπηρεσίες μίσθωσης ταξί και οι βενζίνες.
7. Από την κατηγορία της αναψυχής και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δεν θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες για τους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης
8. Για πρώτη φορά προστίθεται η δυνατότητα να αναγνωριστούν οι αποδείξεις των φροντιστηρίων. Μέχρι σήμερα, η δαπάνη των φροντιστηρίων εξασφάλιζε έκπτωση φόρου 100 ευρώ στους φορολογουμένους. Η έκπτωση καταργείται, οπότε οι σχετικές αποδείξεις θα συμπεριλαμβάνονται στο ευρύτερο καλάθι για την αποφυγή του προστίμου
9. Αναγνωρίζονται οι αποδείξεις από ξενοδοχεία, καφέ εστιατόρια
10. Δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για κάθε είδους ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Και το 2013 δεν θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες από την κατηγορία των επικοινωνιών (λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνία, αλλά και Internet), αλλά αποδείξεις από τον κλάδο υγείας (σ.σ. οι ιατρικές δαπάνες εξακολουθούν να εξασφαλίζουν μια μικρή έκπτωση φόρου παρά το γεγονός ότι αυτή είναι «κουτσουρεμένη» έως και 75%).

Με τις τροποποιήσεις του φορολογικού νόμου επέρχονται και οι ακόλουθες αλλαγές:
1. Διαγράφεται ολόκληρο το άρθρο για την αναβαλλόμενη φορολογία, ένα φλέγον ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες.
3. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αφαιρούν από τα ακαθάριστα έσοδά τους τα ποσά που καταβάλλουν ως ασφαλιστικές εισφορές.
3. Αλλάζουν οι συντελεστές απόσβεσης προς το χειρότερο. Αυτό σημαίνει περισσότερη φορολογητέα ύλη για τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια περισσότεροι φόροι. Ενώ με το σχέδιο νόμου δινόταν η δυνατότητα αγορές στοιχείων αξίας έως και 5.000 ευρώ να αποσβένονται σε μία χρήση, το όριο αυτό κατεβαίνει στα 1.500 ευρώ.
4. Η φορολόγηση των τόκων καταθέσεων με συντελεστή 15% ισχύει τελικώς από 1/1/2013.
5.    Για να διορθώσει την «γκάφα» που έδινε τη δυνατότητα στους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους να δουλεύουν χωρίς να κόβουν απόδειξη εισπράττοντας έως και 10.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε ολόκληρη τη διάταξη.  Ετσι η δυνατότητα να εισπράττει κάποιος αμοιβή με απόδειξη δαπάνης, επανέρχεται στα 1.500 ευρώ.
6. Ο φόρος υπεραξίας ακινήτων θα ισχύσει τελικώς για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν μετά την 1/1/2013 και θα αλλάξουν χέρια κάποια στιγμή στο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο, ο φόρος υπεραξίας ουσιαστικά θα αρχίσει να λειτουργεί μετά από αρκετά χρόνια, καθώς θα τον πληρώσουν μόνο όσοι θα πουλήσουν ακίνητο το οποίο αποκτήθηκε μετά την 1/1/2013.
7. Οσοι υπάγονται στα τεκμήρια, θα φορολογούνται ανάλογα με την προέλευση του εισοδήματός τους. Δηλαδή, μισθωτός που πέφτει στα τεκμήρια, θα φορολογείται ως μισθωτός, ενώ ελεύθερος επαγγελματίας που θα υπάγεται στα τεκμήρια, θα φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας.
8. Θα γίνει εκτεταμένη απογραφή των οικοπεδούχων καθώς όσοι έχουν αγροτεμάχια θα πρέπει υποχρεωτικά να ελέγξουν τα όσα αναφέρονται στο Ε9 και αν εντοπίσουν λάθη να τα διορθώσουν.
9. Η υποχρέωση των συμβολαιογράφων να μη συντάσσουν συμβόλαια εφόσον δεν υπάρχει πιστοποιητικό πληρωμής του ΦΜΑΠ μετατίθεται για την 1/1/2014. Η προθεσμία έληγε στο τέλος του 2012, αλλά λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων πληρωμής του ΦΜΑΠ θα μπορούσε να μπλοκάρει και η τελευταία συναλλαγή στην κτηματαγορά.

Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

http://www.6meres.gr/details.php?aid=47010

Δεν υπάρχουν σχόλια: