Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Θα ψάχνουμε βεβαίωση για τόκο… ένα ευρώ και αποδείξεις για το 18χρονο παιδί μας


Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 10:13

Θα ψάχνουμε βεβαίωση για τόκο… ένα ευρώ και αποδείξεις για το 18χρονο παιδί μας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Θα ψάχνουμε βεβαίωση για τόκο… ένα ευρώ και αποδείξεις για το 18χρονο παιδί μας
Πρώτα νομοθετούν και μετά …σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: η Βουλή ψηφίζει ότι όλοι οι Έλληνες υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, είτε αυτά φορολογούνται, είτε είναι αφορολόγητα, είτε φορολογούνται αυτοτελώς. Θέλουν, λέει, να έχουν εικόνα για το σύνολο των εισοδημάτων που εισπράττει ο καθένας μας.
Γράφει:  
Σωστή και αγαθή η πρόθεση. Τι πρέπει όμως να γίνει στην πράξη; Οι τράπεζες να εκδώσουν εκατομμύρια βεβαιώσεις και να τις ταχυδρομήσουν στους καταθέτες προκειμένου αυτοί να συμπεριλάβουν ακόμη και το τελευταίο λεπτό του ευρώ στις φορολογικές τους δηλώσεις. Και τι γίνεται με τους κοινούς λογαριασμούς; Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Κανείς δεν το σκέφτηκε και προς το παρόν δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.
Το 2ο παράδειγμα είναι ακόμη πιο εξωφρενικό. Υποχρεώνουν όλους τους Έλληνες άνω των 18 ετών να κάνουν φορολογική δήλωση, είτε έχουν εισόδημα είτε δεν έχουν. Και εγείρεται το εξής ερώτημα: Ισχύει το τεκμήριο διαβίωσης των 3000 ευρώ; Προφανώς και ισχύει είναι η απάντηση. Έχεις δεν έχεις εισόδημα, έχεις δεν έχεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά σου τεκμήριο έχεις, έστω αυτό το ελάχιστο. Μα θα πείτε, υπάρχει αφορολόγητο 5000 ευρώ οπότε δεν προκύπτει φόρος. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Διότι με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, υπολογίζεται η αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίσει ο 18άρης στην εφορία. Οι αποδείξεις υπολογίζονται με συντελεστή 25%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο 18άρης πρέπει να εμφανίσει στη δήλωσή του αποδείξεις 750 ευρώ. Και αν δεν το κάνει; Τότε σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσει πρόστιμο 75 ευρώ γιατί έτσι λέει ο νόμος. Να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων που δεν θα συμπεριλάβει ο φορολογούμενος στη δήλωσή του.
Το ζήτημα των 18χρόνων, σχεδιάζουν, λένε, να το λύσουν με νομοθετική ρύθμιση. Το θέμα των τραπεζικών λογαριασμών, θα το βρουν –και μαζί με αυτούς και εμείς- μπροστά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: