Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Τι αλλάζει στο νέο Ε1 Ποιες παγίδες κρύβουν για τους φορολογούμενους οι νέες δηλώσεις


Τι αλλάζει στο νέο Ε1

Ποιες παγίδες κρύβουν για τους φορολογούμενους οι νέες δηλώσεις

Του Κωστή  Πλάντζου
Από την 1η Μαρτίου ξεκινούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να επανασχεδιάζουν το νέο έντυπο φορολογικής δηλώσεως (Ε1) για τα εισοδήματα του 2012.
Με βάση τις οδηγίες και τις διατάξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, για να εξαιρεθούν από τον φόρο εισοδήματος οι νέοι άνω των 18 ετών θα πρέπει να δηλωθούν ως προστατευόμενα τέκνα δηλαδή θα πρέπει να σπουδάζουν.
Επίσης στην εφετινή δήλωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταχωρήσουν και τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, μερίσματα, μετοχές, τα αφορολόγητα επιδόματα (πχ ΕΚΑΣ) ακόμα και το μέρος του μισθούς που τους παρακρατήθηκε έναντι της εισφοράς αλληλεγγύης.
Πρόκειται για εισοδήματα στα οποία παρακρατήθηκε ο φόρος άλλα πρέπει να συμπεριληφθούν στην φορολογική δήλωση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εάν με τα εισοδήματα αυτά ο φορολογούμενος ξεπερνά τις 12.000 ευρώ τότες θα κληθεί να πληρώσει και εισφορά αλληλεγγύης!
Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που θα δουν στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογική δήλωσης, το οποίο αναμένεται να «ανοίξει» στο taxisnet τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο.
Ειδικότερα οι αλλαγές έχουν ως εξής:
- οι φορολογούμενοι που θα εμφανιστούν στην φορολογική δήλωση των γονιών τους ως προστατευόμενα τέκνα, δεν θα χρειαστεί να προμηθευτούν κωδικούς και κλειδάριθμους για το taxisnet, καθώς θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογική δήλωσης. Οι υπόλοιποι νέοι όμως άνω των 18 ετών, που δεν σπουδάζουν, θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση και να καλύψουν με αποδείξεις το 25% του πραγματικού εισοδήματος (εάν έχουν) ή του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ που θα του καταλογίσει η εφορία.
- προστίθεται ένας νέος κωδικός στον πίνακα 8 της φορολογικής δήλωσης στον οποίο δηλώνονται τα ποσά φόρου που έχουν παρακρατηθεί ή προκαταβληθεί «στην πηγή». Πρόκειται για κωδικό που θα συνυπολογιστεί για το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.
Εκεί θα αναγράφονται οι κρατήσεις 1% έως 4% που έγιναν από μισθούς και συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012 για την εισφορά αυτή. Εάν όμως κάποιος φορολογούμενος έχει και εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. από ακίνητα), η εφορία θα του καταλογίσει επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης και για τα εισοδήματα αυτά.
- στον πίνακα έξι της φορολογικής δήλωσης πρόκειται να προστεθούν κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν εισοδήματα των οποίων η δήλωση μέχρι πέρυσι ήταν προαιρετική. Πρόκειται, κυρίως για τα εισοδήματα από τόκους και μερίσματα ή για εισοδήματα που έχουν απαλλαγεί από τη φορολογία εισοδήματος (ΕΚΑΣ, επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.).
Από φέτος, οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους στη δήλωση τόσο για λόγους πόθεν έσχες όσο και για την προσμέτρηση όλων των εισοδημάτων τους στον υπολογισμό και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης.


Πηγή: Ποιες παγίδες κρύβουν για τους φορολογούμενους οι νέες δηλώσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3918/poies-pagides-kryvoyn-gia-toys-forologoymenoys-oi-nees-diloseis#ixzz2LuU46HvZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: